Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Avatar - Pro Tools - muzika - VIDEO (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33195)

DaBear 12-03-2010 07:10 AM

Avatar - Pro Tools - muzika - VIDEO

1 Attachment(s)
..kako su radili / mixali muziku za Avatar (P Tools IN THE BOX), itd....

http://www.digidesign.com/index.cfm?...9&itemid=40872

Moritz 12-03-2010 12:01 PM

Re: Avatar - Pro Tools - muzika - VIDEO

Marketinsko sranje :rolleyes:, posebno mi se dopao deo gde baja kaze da svaki korisnik Mboxa koristi potpuno iste alate kao i on na HD... i verovatno iste pluginse :banghead:

InsaneEyes 12-03-2010 12:17 PM

na 2:00 mjaudio aksiom 49 - najbolja masterka :D:banghead::D

DaBear 13-03-2010 11:11 AM

Quote:

Originally Posted by Moritz (Post 273816)
Marketinsko sranje :rolleyes:, posebno mi se dopao deo gde baja kaze da svaki korisnik Mboxa koristi potpuno iste alate kao i on na HD... i verovatno iste pluginse :banghead:

pa Tools su isti. SVE komande su iste, cut, copy, paste, editing, MIDI, sve je sito...svi virtualni instrumenti od Digija su isti na oba sistema, itd..mislio je na sistem u globalu !

Ti bi se zapanji da znas KOLIKO mnogo post pro studija i Londonu koristi MBox!!
Za oko ?2,000 moze da se kupi mega Mac kompjuter (iMac 27") M Box Pro2 sa firewire, Digi Video pro opcija za sve video zajebancije i vise stereo kanala. Sa jakim kompjuterom, ukoliko ti ne treba vise od 70-80 kanal, sa ovim moze da se RADI SVE !!!
Kod nas u studiju , jedan od likova sad koristi bas takav setup za neki Belgijski film. Audio i video sa istog kompjutera i sve lepo radi.

A za mix, gde treba 300 - 400 kanala, lepo se sinhronizuje nekoliko PT sistema i boli glava!

pecass 13-03-2010 11:47 AM

Dzabe im pricas ... ovde vladaju :banghead: Nuendomanijaci

Moritz 13-03-2010 07:39 PM

Uz duzno postovanje Pecass, zbog cega smo manijaci sto koristimo Nuendo ili Cubase?
Zato sto ne padamo na gomilu marketinskih zvaka i prica, ili smo neprofesionalni i neozbiljni sto nemamo PT? :confused:

Kako god, samo vi i dalje placajte DiGi i zivite u ubedjenju da je to najbolje na svetu :wink:

DaBear 13-03-2010 08:51 PM

Quote:

Originally Posted by Moritz (Post 273946)
Uz duzno postovanje Pecass, zbog cega smo manijaci sto koristimo Nuendo ili Cubase?
Zato sto ne padamo na gomilu marketinskih zvaka i prica, ili smo neprofesionalni i neozbiljni sto nemamo PT? :confused:

Kako god, samo vi i dalje placajte DiGi i zivite u ubedjenju da je to najbolje na svetu :wink:

evo ga...opet ! nedajte mu da plane....! Sta ? vec planuo ??
auu..kratak fitilj !!

(kod nas je glavna fora, izgleda, "da se opires marketinskim forama", da te "sistem" ne prevari reklamom i uzme ti pare!)
Pogresan stav momci....! Pogresan...
Nije najbolje na svetu, ali su ga SVI prihvatili kao neki standard..pogotovu u filmskoj industriji ! Muzika, za licni setup i komponovanje...koriste svi ko sta stigne, ali za profesionalni mix, po studijima itd..opet skoro SVI koriste Pro Tools.

Dodji u London ili LA, i sa znanjem Pro Toolsa ces moci da radis u SVAKOM studiju i sa svima....Nuendo - tesko bogami....!!!

E..nemoj se vredjas , o'ma !!

Bockie 13-03-2010 09:23 PM

Bez da ulazim u raspravu, samo napominjem da znam i ja da gooomila filmadzija ,malih i srednjih produkcija ovde u Srbiji poseduje neki od Mbox-a,a najcesce taj pro...

pecass 13-03-2010 10:30 PM

Quote:

Originally Posted by Moritz (Post 273946)

Ma manijaci ste i tacka:wink:

A i mi smo na svoj nacin:D

Te nemoj se jidit tek tako al cim se pomene PRo od tools-a sve je to marketing,
meni licno posle 5 komada je vrlo brz,operativan i nadasve jednostavan soft editor za posao,and by the way do sada sam uradio oko 20-ak poslova sa stranim rediteljima reklama-kod nas ciji je zahtev za audio editor bio PRO TOOLS (cak i Genelec monitori) da bi usao u postprodukciju sfx-a i muzike za finalni produkt - tolko8-)

Elf 14-03-2010 10:05 AM

A koliko je nedostatak u LE-u to shto nema ADC?I da li je uopshte preteran,s obzirom da se sa UAD-om to prevazilazi?

Non-stop me kopka taj LE zbog sve vishe kontakta sa ljudima preko...a znam da je standard...

DaBear 14-03-2010 10:36 AM

Quote:

Originally Posted by Elf (Post 273997)
A koliko je nedostatak u LE-u to shto nema ADC?I da li je uopshte preteran,s obzirom da se sa UAD-om to prevazilazi?

Non-stop me kopka taj LE zbog sve vishe kontakta sa ljudima preko...a znam da je standard...

puno ljudi ne brine oko toga....a ako se bas cuje mozes i "na uvo" da doteras.

Drugo - ko sto rekoh, u post pro scenariju, ili cak u muzici , gde se uglavnom radi na importu puno audio fajlova i editingu i sinhronizaciji sa slikom ( gde nema tone plugova) to nema efekta.

samo puno plugova, na svemu moze da pravi problem...ali ima i "workarounds"...izrendas plug (audio suite) itd...

ljudi su pre radili sa toliko ogranicenja i niko nije pravio problem...danas se ljudi uhvate za nesto i to ih (kao) sprecava i sputava u poslu !! Smesno !!

Elf 14-03-2010 11:36 AM

Ne bi mi pravio problem jer ne bi ni koristio zilion plugova(a postoji i UAD da reshi problem ADC-a za svoje plugove),a koristio bih ga ne zato shto mislim da je bolji od Cubase 5ice koju koristim i jako mi odgovara,nego zato shto hocju da nauchim Pro Tools onako kako poznajem Cubase i da budem sposoban da sa njim radim podjednako dobro,jer ce mi sve vishe trebati.

I da,jedno glupo pitanje:jel kad kazhu 64 mono ili stereo audio kanala(sa music production toolkitom),jel tu ne rachunaju virtualne instrumente?

DaBear 14-03-2010 01:48 PM

Quote:

Originally Posted by Elf (Post 274005)
Ne bi mi pravio problem jer ne bi ni koristio zilion plugova(a postoji i UAD da reshi problem ADC-a za svoje plugove),a koristio bih ga ne zato shto mislim da je bolji od Cubase 5ice koju koristim i jako mi odgovara,nego zato shto hocju da nauchim Pro Tools onako kako poznajem Cubase i da budem sposoban da sa njim radim podjednako dobro,jer ce mi sve vishe trebati.

I da,jedno glupo pitanje:jel kad kazhu 64 mono ili stereo audio kanala(sa music production toolkitom),jel tu ne rachunaju virtualne instrumente?

oni misle samo na audio kanale. Virtualni instrumenti spadaju pod "instrument" tracks...

http://www.digidesign.com/index.cfm?itemid=6422

Elf 14-03-2010 01:51 PM

Dobro je,tako sam i mislio.Hvala.

Bockie 14-03-2010 11:00 PM

Sama pojava kasnjenja je meni recimo bila veoma znacajna za nacin razmisljanja u miksu. Tek tada sam poceo da (namerno) pomeram vreme traka i tu se svasta dobro moze desti! Sam bubanj,recimo, vrlo je zgodno iako je "na uvo" sve u redu, domincati faze i tako se otvara ,kazem, niz mogucnosti u namestanju "pravog" zvuka koji trazis. Zvucni talas ranije stigne do membrane mikrofona na samom dobosu nego do overhead-a, i to se sve da srediti itd... Probaj,igraj se...
Cak sam slusao jedno predavanje na Taktons-u pre par godina, jedan inzenjer iz Studera je bas hvalio Vistu (ali ne windows nego Studer vistu :D,opasan studijski sto) zbog toga sto ima ovu mogucnost... Naravno da ima i mnogo vise mogucnosti, ovo je banalna stvar , ali nije rec o njima vec o vrlo interesantnoj tehnici "domincavanja" snimka...

VladaNS 14-03-2010 11:52 PM

Citao sam negde (ne mogu sad da nadjem clanak) da je producent SEAL-a do nedavno koristio cubase sx. Ko zna, mozda i jos koristi. Kad su ga pitali sto ne predje na 5icu on im je rekao da sx radi super i da nema potrebe da menja. Toliko o tome koliko je cubase neozbiljan program...

Elf 15-03-2010 08:27 AM

@ Big Bockie Mislish,taj Studer moze da pravi fazne pomeraje recimo,u koracima od po nekoliko milisekundi?

@Vlada NS

Shta god on koristio,nije toliko bitan alat,nego umecje.Dobro,to vec i ptice znaju! :D

A ja moram da savladam Pro tools...a ne bih sada bacao pare na skup interface za njega(LE),nego neki mbox i da vozim...A za svoje potrebe koristim drugachiji setup,pa kad bude prilike i para,onda HD...Mlad sam,ima vremena... :p

Bockie 15-03-2010 12:45 PM

Quote:

Toliko o tome koliko je cubase neozbiljan program...
Ko kaze da je neozbiljan?!? Prica se o nekakvim uobicajenim standardima, a ne o tome sta je bolje! Steinberg je ozbiljna firma sa veoma ozbiljnim softwareom,molim lepo! Pogotovo kada je Kukubejz 5 u pitanju!
Quote:

@ Big Bockie Mislish,taj Studer moze da pravi fazne pomeraje recimo,u koracima od po nekoliko milisekundi?
Pa fazni pomeraj je samo posledica vremenskog zakasnjenja, ali na zalost ne znam koliko tacno Studer moze da pomeri u milisekundama ili sekundama,kazem,mogu to da rade i mnoge druge konzole,cak i puno jeftinije tipa DM 2000,ali u svakom slucaju interesantna tehnika...
U PT alatka (sa UAD-a) osim milisekundi nudi cak jos finije pomeraje u "samples" +/- 128 pa se nekad malim beznacajnim mrdanjem tamo - 'amo dobiju se pizdarije sa zvukom,pa to moze smanjiti silovanje eq-a...

Elf 15-03-2010 04:05 PM

Hmmm...interesantno,hvala na tipu! :)

branoy 15-03-2010 10:22 PM

ovu muziku iz avtara tj audio kanale da uvedes u cubase samo bi zvucalo kako ti napravis mix.. i niko na to ne bi obratio paznju svi bi opet rekli extra odsvirano.. ! ako se to razume! :) pozz

pecass 16-03-2010 09:21 AM

Ma kakav CuBase moze i u Vegasu isto da zvuci:rotfl:

DaBear 16-03-2010 01:34 PM

Quote:

Originally Posted by branoy (Post 274191)
ovu muziku iz avtara tj audio kanale da uvedes u cubase samo bi zvucalo kako ti napravis mix.. i niko na to ne bi obratio paznju svi bi opet rekli extra odsvirano.. ! ako se to razume! :) pozz

kakav komentar ??!:confused::confused::confused:
Niko nije pricao o "uvozenju i o muzici".....

pricalo se o sistemu koji moze da potera 450+ kanala na visokom sample rate-u koji je potreban za film i koji nece da umire pod pritiskom od toliko kanala i plugova !

jednostavno

branoy 16-03-2010 03:54 PM

ma dobro moram malo sa "strane" dobacit, a i nisam bas sve procitao hehe :) necete se ljutiti i onako!

markooo 16-03-2010 04:24 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 273905)
pa Tools su isti. SVE komande su iste, cut, copy, paste, editing, MIDI, sve je sito...svi virtualni instrumenti od Digija su isti na oba sistema, itd..mislio je na sistem u globalu !

Ti bi se zapanji da znas KOLIKO mnogo post pro studija i Londonu koristi MBox!!
Za oko ?2,000 moze da se kupi mega Mac kompjuter (iMac 27") M Box Pro2 sa firewire, Digi Video pro opcija za sve video zajebancije i vise stereo kanala. Sa jakim kompjuterom, ukoliko ti ne treba vise od 70-80 kanal, sa ovim moze da se RADI SVE !!!
Kod nas u studiju , jedan od likova sad koristi bas takav setup za neki Belgijski film. Audio i video sa istog kompjutera i sve lepo radi.

A za mix, gde treba 300 - 400 kanala, lepo se sinhronizuje nekoliko PT sistema i boli glava!

Sigurno znaš razliku izmedju HD i LE PT-a, kao i to da na MBox-u ide LE, kao i to da LE nema ADC (Automatic Delay Compensation) a da HD ima.

Stim u vezi nije sve isto. Na HD će svi plug-inovi da kasne sinhrono na LE neće.

DaBear 16-03-2010 06:01 PM

Quote:

Originally Posted by markooo (Post 274253)
Sigurno zna? razliku izmedju HD i LE PT-a, kao i to da na MBox-u ide LE, kao i to da LE nema ADC (Automatic Delay Compensation) a da HD ima.

Stim u vezi nije sve isto. Na HD će svi plug-inovi da kasne sinhrono na LE neće.

nisi citao pazljivo sve...sve to znamo. Ali i pored toga, rekoh da ima stotine MBox / LE sistema po TV post-produkcijskim studijima, gde se na primer radi sound design (redjanje efekata iz biblioteke), editing dijaloga , muzike (Sopranos - sva muzika editovana na LE sistemima), itd itd..
Puno kanala, lepo radi sa videom, standard po studijima..za male pare!

A ni stari MIX sistem nije imao ADC (uopste) pa su na njemu snimili stotine i stotine uspesnih albuma !!

Elf 16-03-2010 09:15 PM

Pa stvarno,na kraju nije ni bitno na chemu je radjeno,jer je ipak muzika ono shto prodaje sebe,a ne alatka...

DaBear,samo josh jedno pitanjce. :D

Poshto bih LE provaljivao i uchio prvih godinu dana,a za poslove koristio ovo shto i sad koristim(zbog brzine rada),kapiram da mi nije neka razlika izmedju Mbox2 i Mbox mini u zvuku(znam za razlike u sample rate-u)?

DaBear 16-03-2010 09:58 PM

Quote:

Originally Posted by Elf (Post 274278)
Pa stvarno,na kraju nije ni bitno na chemu je radjeno,jer je ipak muzika ono shto prodaje sebe,a ne alatka...

DaBear,samo josh jedno pitanjce. :D

Poshto bih LE provaljivao i uchio prvih godinu dana,a za poslove koristio ovo shto i sad koristim(zbog brzine rada),kapiram da mi nije neka razlika izmedju Mbox2 i Mbox mini u zvuku(znam za razlike u sample rate-u)?

nije. Ja imam i MBox Micro i to ti je za ucenje super - jedino sto nema I/O (nema snimanja) ali mozes da importujes fajlove, editujes miksas itd...ima stereo izlaz samo..ali je jeftin...jos ako nadjes polovnog !

Elf 16-03-2010 10:23 PM

Pa vidim da su cene maltene iste kod njega i minija...Tako da cju ipak mini...Samo chekam da uzmem Mac...Ne bih da se igram sa pogadjanjem prave matichne,chipseta,fw-a i ostalih gluposti za kompatibilnost sa Windows-om...A hocju i Logic da imam,isprobao sam ga par puta i prilichno mi se svideo za rad...

darkstar 16-03-2010 11:26 PM

sta je rancicu skapirao si :)

Elf 16-03-2010 11:41 PM

Jbg...jesam odavno,al' se sad ukazala prilika...A ne ide PC u kantu,a-a!Znash i sam zashto! :D

markooo 17-03-2010 07:28 AM

Da istina je nalazi se ali po nekom mom misljenju vi?e se isplati dati pare za neku drugu karticu i raditi u npr. Logicu nego u PT.

Btw postoji nacin da se dobije ADC a to je da se kupi od UAD-a neka kartica i stavi u racunar, tada PT dobije ADC od UAD koji racuna kasnjenje svih pluginova. Tako da se dobije HD za vrlo male pare. :grin:

Bockie 17-03-2010 11:01 AM

Quote:

Ne bih da se igram sa pogadjanjem prave matichne,chipseta,fw-a i ostalih gluposti za kompatibilnost sa Windows-om
Ja imam mini na PC i radi k'o Doxa...

Quote:

Originally Posted by markooo (Post 274303)
Btw postoji nacin da se dobije ADC a to je da se kupi od UAD-a neka kartica i stavi u racunar, tada PT dobije ADC od UAD koji racuna kasnjenje svih pluginova. Tako da se dobije HD za vrlo male pare. :grin:

Nije bas da se dobije,mora da se kupi i ne znam koliko bas skroz sam racuna...
Onaj mali koji se dobije free rucno namestas...

DaBear 17-03-2010 11:07 AM

Quote:

Da istina je nalazi se ali po nekom mom misljenju vi?e se isplati dati pare za neku drugu karticu i raditi u npr. Logicu nego u PT.

eh...da je samo to (ADC) razlika izmedju HD i LE !!??:shock:

Elf 17-03-2010 12:30 PM

Quote:

Imam ja FF400 za Logic...A ne zhelim za sada da bacam pare za bolji LE interface jer kao shto sam pomenu,hocju da nauchim shto bolje da radim u njemu...A lako cu da posle uzmem neki bolji.

@Big Bockie

A dobro,inache cju uzeti MAC zbog Logica... :) Mozhda se na kraju i prebacim skroz na njega...

Bockie 17-03-2010 12:34 PM

Logic je do yaya...!

kejkz 17-03-2010 12:53 PM

Ako je logic do jaja, sta li je tek ispod? ;)

Bockie 17-03-2010 01:20 PM

Jes' da kazem, pa da me Moritz ubije...

:D

kejkz 17-03-2010 02:32 PM

:rotfl:

Bockie 18-03-2010 12:40 PM

Ehehe...:D

Moritz 18-03-2010 12:45 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 274325)
Jes' da kazem, pa da me Moritz ubije...

:D

Nece, nece...sam si se ubio :grin: .....

Bas sam skoro video neki slogan na jednom forumu, i ide nesto kao " Slow Tools For Fools ..." :rotfl::rotfl::rotfl:

All times are GMT +1. The time now is 01:05 PM.