Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Caskom izedituj pesmu... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33181)

Bockie 11-03-2010 01:19 PM

Caskom izedituj pesmu...

Ma sta bre wavelab i forge...?!?!

Aj probaj ovo!

DaBear 11-03-2010 02:07 PM

Re: Caskom izedituj pesmu...

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 273717)
Ma sta bre wavelab i forge...?!?!

Aj probaj ovo!

eh kad se setim....1984 / 85 kod Enca u studiju...Studer 2 track 1/4" ...koliko smo trake potroslli samo editujuci !! Sve lepljiva traka umesto trake.

to je tek nauka !!

Sto je najgore, ima ih koji ni na kompjuteru nemogu da naprave edit kako valja !

google 11-03-2010 02:35 PM

Ja radim edit u Cubase, seckam, pojacavam/utisam/brisem... To mi je 100 puta bolje od eq i compresora. Gde je sta tise, pojacam, gde sta smeta, obrisem.

Izgleda sporo ali je brze od miksa gde treba uklopiti kanale koji nisu dobro napisani, pa smetaju jedni drugima, i sa eq/comp i bez njih.

To mi je najbolje tehnika miksa koju sam isprobao- napisati da se sve cuje i bez miksa, onda rucno utisati/pojacati gde sta treba, a lose deonice izbrisati. :da:

DaBear 11-03-2010 02:55 PM

Quote:

Originally Posted by google (Post 273723)
Ja radim edit u Cubase, seckam, pojacavam/utisam/brisem... To mi je 100 puta bolje od eq i compresora. Gde je sta tise, pojacam, gde sta smeta, obrisem.

Izgleda sporo ali je brze od miksa gde treba uklopiti kanale koji nisu dobro napisani, pa smetaju jedni drugima, i sa eq/comp i bez njih.

To mi je najbolje tehnika miksa koju sam isprobao- napisati da se sve cuje i bez miksa, onda rucno utisati/pojacati gde sta treba, a lose deonice izbrisati. :da:

eto....bas o tome sa pricao gore....:shock:

google 11-03-2010 02:57 PM

Moguce je da to ne radim kako treba, ali sam zadovoljan sa tim sto sam uradio.

Bockie 11-03-2010 04:05 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 273726)
eto....bas o tome sa pricao gore....:shock:

Jos "senior member" to kaze...
...i osta' covek u ziv...

Sta li ce oni juniori da pomisle...

A ti cika Zoki sve ove godine nisi tu tajnu znao...c.c.c.c...
...Zato "Brazil" nije prosao u finale...
...Ti zlocasti kompresori i ekvilajzeri,sram ih bilo...
:D

kejkz 11-03-2010 07:44 PM

kat, kopi, pejst... ali bukvalno. Svidja mi se, mada ne bih, hvala.

google 11-03-2010 08:15 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 273740)
Jos "senior member" to kaze...
...i osta' covek u ziv...

Sta li ce oni juniori da pomisle...

A ti cika Zoki sve ove godine nisi tu tajnu znao...c.c.c.c...
...Zato "Brazil" nije prosao u finale...
...Ti zlocasti kompresori i ekvilajzeri,sram ih bilo...
:D

Pre sam se odusevljavao sa eq, slusao, miksao... Najbolja varijanta je kad eq uopste ne treba, kada miks bolje zvuci bez eq i kompresora nego sa gomilom efekata. Bolje je promeniti aranzman nego seci sa eq. Ako instumenti ne sviraju istovremeno i ima pauza u deonicama, sve se cuje veliko bez naprednih tehnika. Druga stvar je kada ti donesu neko djubre da miksas, pa mora da izadja sve sto su genijalci smislili u trenutcima nadahnuca, ali ne radim nikom, a pogotovo ne bih takvim- ja to nogom. :D

Mislim da se moze uraditi pesma da sve izadje bez ikakvih efekata, ali sigurno gresim.:wink: Iako sam radio muziku preko racunara pre nego sto si se ti rodio, siguran sam da nista ne znam.

Preporucujem juniorima da ne citaju moje postove, nego da napice milion kanala u projekat i stave na svaki kanal bar po nekoliko efekata, od kojih svaki daje nesto svoje...:D

Bockie 12-03-2010 11:34 AM

Quote:

Iako sam radio muziku preko racunara pre nego sto si se ti rodio, siguran sam da nista ne znam.
Nemam nikakvu losu nameru,sta vise, uvek izdvojim vreme da probam da pomognem cak i najbanalnijim pitanjima pocetnika. Tako i sebe usavrsavam,ponavljajuci cak i one bazicne stvari koje sam ucio na pocetku.

To vazi i za tebe,bez obzira na godine koje imas,koje iskreno za mene ne predstavljaju relevantan podatak. Tvoje izjave do sada su zasnovane na pretpostavkama i to veoma pogresnim, kao i ona gore-quote-ovana u prvom delu recenice. U drugom delu, pak, istina u svom najcednijem obliku.

Ali nije kraj sveta,ako si tu i zanima te ponesto, to je u redu i slobodno pitaj. Rumski je polako prerastao u on-line enciklopediju i sada je ustvari vrlina iz mora postova prepoznati ono pravo,sto te zapravo interesuje i sto ce sigurno onaj koga iskreno zanima ton uspeti. U krajnjem, evo sada imamo par skolica - kurseva,pa je i to jedna od opcija za sticanje bazicnog iskustva.

Dakle tvrdnje o tome da je koriscenje ekvilajzera ili kompresora u muzickoj produkciji da li pogresno ili ne potrebno,nacelno govoreci, su potpuni nonsens.

Dakako postoje slucajevi,pa skoro na svakom projektu gde nije neophodno bas na svakom mestu posto - po to trpati besomucno efekte,ali govoriti o tome u smislu u kojem si ti Google to radio je na zalost stetno...:(

No, glavu gore, i hrabro nastavi da listas stranice foruma i usavrsavas se!

Poz'

google 12-03-2010 03:23 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 273813)
Ali nije kraj sveta,ako si tu i zanima te ponesto, to je u redu i slobodno pitaj. Rumski je polako prerastao u on-line enciklopediju i sada je ustvari vrlina iz mora postova prepoznati ono pravo,sto te zapravo interesuje i sto ce sigurno onaj koga iskreno zanima ton uspeti. U krajnjem, evo sada imamo par skolica - kurseva,pa je i to jedna od opcija za sticanje bazicnog iskustva.

Redovno citam savete i radim sve suprotno. Mnogo sam naucio.

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 273813)
Dakle tvrdnje o tome da je koriscenje ekvilajzera ili kompresora u muzickoj produkciji da li pogresno ili ne potrebno,nacelno govoreci, su potpuni nonsens.

Eq je negde potreban, negde ne. Ja radim par kanala akusticnih instrumenta. Mogu napisati aranzman da sve izlazi i bez eq. To su stare tehnike pisanja, koriste se stotinama godina, nista novo, ni revolucionarno.

Muzika je postojala i pre kompresora, zar ne? Ili opet gresim? :D

darkstar 12-03-2010 04:20 PM

Quote:

Originally Posted by google (Post 273842)
. Mogu napisati aranzman da sve izlazi i bez eq. To su stare tehnike pisanja, koriste se stotinama godina, nista novo, ni revolucionarno.

Pa hajde, napisi, koristice nam sigurno, mene to jako zanima !

Hvala.

google 12-03-2010 05:37 PM

Pisao sam vec, sve je vrlo prosto. Takve tehnike nisu dostojne velikih majstora. Ali, hvala Bogu, ja nisam veliki majstor.

Evo ti jednostavan primer u cemu je razlika izmedju kompozitora i ton majstora. Zadatak je kako da se jasno cuju dva slicna instrumenta.

Ovako razmislja kompozitor: napisacu da prvo svira jedan, pa drugi, pa oba... Tada ce se cuti jasno i jedan i drugi. Odsvira jedan... (mozak zapamti), odsvira drugi (opet se jasno cuje). Sada, kad odsviraju oba istovremeno, ti vec u glavi imas sliku oba instrumenata i cuces ih jasno i "veliko". Kada bi stalno svirali u isto vreme, ne bi ih jasno cuo.

Ovako razmislja miksadzija> odsecu sa eq jedan deo tona od prvog i drugi deo spektra od drugog instrumenta. Ili drugi kompresuje da prvi bolje izadje, i sl. Ima desetak nacina kako to izvesti, al' to nije pos'o...

Bitno je da uvek imas bar malo praznog prostora u miksu (iako se svi ocajnicki trude da nema ni delic praznog prostora). Npr. kad jedan instrument svira, drugi stane. Ako sve stalno drnda od pocetka do kraja, pocinje da smara. Dobro je da ima pauza u deonicama kada je to moguce... Ili kada se jedan instrument pojaca, drugi se utisa. Za to sluzi dirigent u orekestru... To je onaj cika, za kojeg nikom nije jasno cemu sluzi. :wink: Pogledaj neki koncert klasicne muzike i obrati paznju na to sta radi dirigent. Obrati paznju i na to koliko i da li svi instrumenti sviraju istovremeno i sta se desava kada jedna grupa instrumenata svira prvi glas...

Niski tonovi treba da su kratki i odsecni. Sto je ton nizi, to manje "solira". Svira kratko i disciplinovano. Zasto? Zaato sto bas maskira donji deo spektra. To kompozitor resava ovako: bas svira kratko i ima pauze, a neku prolaznicu odsvira onda kad drugi instrumenti cute ili se pocinju utisavati. Tonac spici niskopropusni na bas, a solistu odsece od recimo 100 Hz, pa na vise. I ovde ima vise nacin kako se to moze izvesti, ali mi bolje zvuci (iz iskustva) kad se to resava na nacin kako se inace pise muzika. Razlika je u tome sto ce kompozitor napraviti pauzu tamo gde treba i gde se ne primeti, da bi se sve culo, a tonac ce iseci sve sto smeta.

Ja tvrdim da ono sto smeta nije dobro napisano i treba da se doradi (izbaci sve sto je nepotrebno) ili napise ponovo, a ne da se sece sa eq.

To sto obicno smeta i kvari sliku su ravni tonovi (npr. "tepih" koji davi jedno isto od pocetka do kraja) ili instrumenti koji sviraju u istoj oktavi, ili instrumenti koji sviraju podjednako vazne deonice istovremeno, koji se otimaju o paznju slusaoca (kako npr. dva centarfora koji se otimaju o loptu ispred praznog gola). :wink:

Da ne davim vise, na ovaj nacin moze ladno da izadje filharmonija sa 200 clanova. I to bez eq i bez kompresora. A ni mastering im ne treba, a sve se cuje odlicno. Svi produkcijski alati su neka vrsta ortopedskog pomagala za loseg zanatliju i netalentovane kompozitore...

Medjutim, to pomaze samo kada radis sebi, ili imas normalnu musteriju koja je razumna, hoce da poslusa i prihvati kritiku.

Kada dodje luda sa sto besmislenih kanala vrlo prosecne pesme i hoce da se sve cuje, onda bez eq i compresora ne moze- moras seci sve redom(i sto treba i sto ne treba), da bi izasla gomila gluposti. :banghead:

Tada su potrebne napredne i tehnike miksa i indijanske vradzbine, ali ja to ne radim, niti mi takvo nesto pada na pamet. A ko mora, il' ko voli (ko zeli da zivi od toga) on je primoran na to. A vremenom i zavoli sve to...

sira 12-03-2010 09:38 PM

Quote:

Originally Posted by google (Post 273760)
Pre sam se odusevljavao sa eq, slusao, miksao... Najbolja varijanta je kad eq uopste ne treba, kada miks bolje zvuci bez eq i kompresora nego sa gomilom efekata. Bolje je promeniti aranzman nego seci sa eq. Ako instumenti ne sviraju istovremeno i ima pauza u deonicama, sve se cuje veliko bez naprednih tehnika. Druga stvar je kada ti donesu neko djubre da miksas, pa mora da izadja sve sto su genijalci smislili u trenutcima nadahnuca, ali ne radim nikom, a pogotovo ne bih takvim- ja to nogom. :D

Mislim da se moze uraditi pesma da sve izadje bez ikakvih efekata, ali sigurno gresim.:wink: Iako sam radio muziku preko racunara pre nego sto si se ti rodio, siguran sam da nista ne znam.

Preporucujem juniorima da ne citaju moje postove, nego da napice milion kanala u projekat i stave na svaki kanal bar po nekoliko efekata, od kojih svaki daje nesto svoje...:D

Ja sam zbunjen, otkad eq, kompresor i slično služe za sjeckanje, odnosno editing :shock:
Doduše meni kao radijskom tehničaru edit je možda drugačije usađen :D

google 12-03-2010 09:54 PM

I ja sam zbunjen. :confused: Ko je o tome govorio? Rekao sam da je jednostavnije napisati aranzman gde se sve cuje, nego se posle patiti sa miksom.

I da se to radilo par sotina godina pre pronalaska kompresora. :banghead:

sira 12-03-2010 09:58 PM

Sad kad smo obojica zbunjeni trebali bi na pivu :beer:

google 12-03-2010 10:02 PM

Lepo sam preporucio juniorima da ne citaju moje postove.:D

Rekao sam da je bolje editingom pojacati i utisati par patrena nego kompresovati. To je pod uslovom da je odsvirano solidno. Ako nije onda treba ponovo odsvirati.

A kad odsviras dobro, malo pojacas ili utisas sta smeta, pa odes na pivu.:da:

sira 12-03-2010 10:17 PM

E sad sam razumija, pa ko to radi kompresorom :confused:
Ma prvo odeš na pivu i to se psihoakustički samo namjesti :rotfl:

google 12-03-2010 10:36 PM

Vaistinu. :da:

Mika Technika 12-03-2010 11:01 PM

dobar trek :grin:

Bockie 13-03-2010 10:15 AM

str.3

Bockie 13-03-2010 10:16 AM

Quote:

Rekao sam da je bolje editingom pojacati i utisati par patrena nego kompresovati.
Ako pod kompresijom podrazumevas "auto gain" onda je to vrlo pogresno.

Kompresor je potpuno drugi efekat i samo manjim delom se koristi kao alat za nivelisanje nivoa.

Quote:

Originally Posted by google http://www.rumski.com/forum/images/r...s/viewpost.gif
Mogu napisati aranzman da sve izlazi i bez eq.To su stare tehnike pisanja, koriste se stotinama godina, nista novo, ni revolucionarno.
Onda nam ne treba ni ozvucenje ni mikrofoni ni odeca ni naocare...
Setamo golishawi,coravi, prinesemo jarca kod pecine ,posle ga pecemo na vatri, ali nam je lepo...

google 13-03-2010 10:32 AM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 273900)
Onda nam ne treba ni ozvucenje ni mikrofoni

Treba dobar prostor i dobri muzicari.

Imas mnogo bolje i iskusnije muzicare od na ovom forumu, pa pitaj. Ako slowstar bude raspolozen, mozda kaze nesto oko pisanja aranzmana.

Samo mi se cini da nema kome reci. Postavi temu, ok? Meni se ne gubi vise vremena, boli me hardver, radi/misli sta god hoces. :D

Cisto informacije radi, aranzmani koji su pisani za velike orkestre, pre nekih 350 godina, su par svetlosnih godina daleko od dansnje smesne produkcije. Nije im trebao eq, ni bilo sta drugo. A isti problemi koji se cuju u produkciji postoje i u zivom izvodjenju. I resavani su na drugaciji nacin.

Jedino sto neki misle da produkcija pocinje pre nekih 50- 100 godina. Muzika je starija od kompresora.

Bockie 13-03-2010 12:10 PM

Aranzmani zaista nemaju veze sa ovim.
Utice li aranzman na frekventni opseg el.gitare?! Bubnja?! Violine?!

Moram da napomenem,cisto zbog zrtava ovog threada da je ekvilajzer nastao kao posledica "izjednacavanja" onoga sto oprema (mikrofoni,predpojacala u svom nastanku) nisu mogli da "pokupe" iz prirode. Ne mogu to ni dan danas. NI JEDAN mikrofon,kabl ili preamp na planeti nije linearan onome sto ljudsko uho cuje. To sto ljudi preteruju koriscenju pojedinih produkcionih alata je stvar ljudske prirode.
Dakle i ako ne koristis eq, samim cinom usnimavanja si ga iskoristio,mikrofonima i svom ostalom opremom gde nema ni dva komada istog proizvoda koji "isto" rade, a kamo' li kada su razliciti.

Sluh se takodje prilagodjava i glasnoci slusanja, doduse do izvesne mere,osim sto je to posledica buke a glasno slusanje nije nije dobro za sluh na duze staze...
Zato npr glasno odsvirani bubnjevi koji su u velikoj kompresiji mnogo bolje zvuce na velikoj glasnoci i tada se manje primecuje prevelika kompresija jer je to slicno onome sto sam slusni aparat radi,do izvesne mere, pa uslovno receno zvuci prirodnije (sto cesto prevari one koji rade konstantno pojacanih monitora,pa preteraju).
Ili npr na rok koncertu, posle par minuta vise nije nepodnosljivo glasno, jer se sluh prilagodio,ali zujanje posle koncerta je posledica...itd.

U krajnjem, eq i kompresija su dve stvari koji su okosnica produkcije zadnjih pola veka, pa se ti vracaj i 10000 godina u nazad ako hoces, a poznavanje ovih alata ti ne gine ako mislis da bar malim delom shvatis produkciju.

Poz'

google 13-03-2010 01:03 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 273911)
Aranzmani zaista nemaju veze sa ovim.
Utice li aranzman na frekventni opseg el.gitare?! Bubnja?! Violine?'

Boki, sto si nedokazan? Ako napises pametno, cuce se jasno svi instrumenti koje si nabrojao. To sto sam pisao moze se proveriti prakticno za 10 minuta.

Ja se ne razumem u vasu teoriju ili poimanje zivota i univerzuma. :smile2:Pisem jednostavne, prakticne stvari.
Quote:

Moram da napomenem,cisto zbog zrtava ovog threada

Rekao sam juniorima da ne citaju moje postove, vec da napice milion kanala u projekat i na svaki po gomilu efekata od kojih svaki daje po nesto svoje :jupi:, zar se ne secas?

Evo, ponovo apelujem na sve, da se striktno drzite preporuka duhovne bezbednosti. Dakle, nemojte upadati u moje jeriticke zamke. Mozete otici u produkcijski pakao. :D

Quote:

Dakle i ako ne koristis eq, samim cinom usnimavanja si ga iskoristio,mikrofonima i svom ostalom opremom gde nema ni dva komada istog proizvoda koji "isto" rade, a kamo' li kada su razliciti.

Ja koristim eq i kompresor prilikom usnimavanja. To je nesto drugo u odnosu na ovo sto sam pisao.

Quote:

U krajnjem, eq i kompresija su dve stvari koji su okosnica produkcije zadnjih pola veka, pa se ti vracaj i 10000 godina u nazad ako hoces, a poznavanje ovih alata ti ne gine ako mislis da bar malim delom shvatis produkciju.

Kada ih dobro upoznas, shvatis da je produkcija mnogo starija od 50 godina i da se treba raditi prvo na pesmi, pa na harmoniji, pa orkestraciji, pa na aranzmanu, pa na izvodjenju.

Kada sve bude ok. snimis korektno i svira fino, sav miks moze da se radi- a i ne mora.

Boki, drugarski savet, ako zelis da se bavis produkcijom, ne gine ti poznavanje pisanja muzike, harmonije, orkestracije, aranzmana... Ako se samo oslonis na eq i komp. mozes se slikati sa svojom produkcijom.

Google je rekao. Haug.

Bockie 13-03-2010 09:11 PM

Eh...

poz'

diviner 14-03-2010 01:42 PM

gugl, meni je zaista zao, ali mjesas babe i zabe i vecinu sto pises i nema mnogo smisla.

google 14-03-2010 02:44 PM

Quote:

Originally Posted by diviner (Post 274013)
gugl, meni je zaista zao, ali mjesas babe i zabe i vecinu sto pises i nema mnogo smisla.

Trebas napisati to ne stoji (pa citiras sta konkretno) jer (pa navedes argument).

Meni je svejedno sta ti mislis o tome, lepo sam rekao da ne citate moje postove, vec da napicite 100 kanala u projekat, i na svaki po par efekta, od kojih svaki daje po nesto svoje. :D

Pitaj Slobu oko aranzmana, ukoliko nije batalio ovaj forum.

Muzika je starija od kompresora, ja sam mislio da to zna svako. Svi problemi u miksu postoje i u zivom izvodjenju, i moras ih resiti drugacije. Napisao sam kako se to moze uraditi, to je sve... Ako ti se ne citaju moji postovi, stavi me na ignore listu.

SumAnuT 14-03-2010 04:32 PM

To sam ja skapirao jednom kad sam gledao koncert, dirigent je u stvari ekvilajzer, kompresor i mikser :)

silicon science 14-03-2010 04:41 PM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 274032)
To sam ja skapirao jednom kad sam gledao koncert, dirigent je u stvari ekvilajzer, kompresor i mikser :)

Dirigent u stvari diriguje ovima u reziji, a ne muzikantima i to je popularna tehnika "edit on the fly". Leva ruka volume i eq, desna compresor (zajedno sa treshholdom i envelopom...:wink::rotfl::rotfl::rotfl:

google 14-03-2010 04:47 PM

silicon science, postoji jos muzike, osim crnca koji nesto trtlja.:D On u stvari ne repuje, vec daje instrukcije neiskusnom ton majstoru, pa se sit upljuje dok ovaj ne smiksa to malo jada sto ga prati.

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 274032)
To sam ja skapirao jednom kad sam gledao koncert, dirigent je u stvari ekvilajzer, kompresor i mikser

Dirigent radi ono sto mi radimo sa automatizacijom i kompresijom. A umesto eq imas pauze i orkestraciju.

Svaki instrument svira u svom registru. Umesto da imas tri instrumenta koji sviraju u i istom registru i guse se, pa im das svakom razlicit eq da bi se culo malo bolje... Ili ne sviraju istovrenemo ili ne sviraju dugo istovremeno. To su sve jednostavne i prakticne stvari, treba jos imati pesmu i talenat...:ups: Pa ce zvucati.

Sa eq kopom i sl. ti mozes nekako smiksati lose napisanu pesmu da bude podnosljivo. A ako je dobro napisano nema potrebe da se miksa. Volumen, panorama. Dosta. Sto manje efekata, zvucace bolje.

A ako imas makar sta, onda mora ici gomila efekata da bi maskirao sve sto ne valja. Ako je sve ok, nema potrebe bilo sta maskirati. Imas gomilu jazz sa cudnim panoramama 1. glas u centru, bubanj i bas levo, klavir desno i sl. sto nikad nisam razumeo, da zvuce fenomenalno, a snimani su pre 30-40 godina. Ima i dobrih mono snimaka, ili samo sa dva mikrofona... Postoji jos nesto osim crnca koji nesto trtlja.:D

Gmile 14-03-2010 05:45 PM

Naravno da je nemoguce raditi bez EQ i kompresora, ali sve ovo sto je Google napisao ima smisla. Mnogo puta sam se uvjerio kako previse kanala i puni rackovi efekata mogu ugroziti muziku. Kad virtuozi natrpaju natrpaju pun projekat bubnjeva, perkusija, tepiha, bass linija, strg-sova, gudaca i duvaca, horova, par gitara (''jedna akust. nek' vozi ritam a druga nek' razlaze sa strane...'' i jos strg-sova, uz obavezne riffove koje treba rasiriti, pa ispod njih podvuci jos, pa daj malo te distorzije da bude u pozadini, ma daj jos i clap na refrenu, gdje je taj bongo,... da ne nabrajam, i sve to svira od pocetka do kraja, i sve treba da se cuje??? Ispade neukusna corba od ideje koja je obecavala... Zvuci li nekome ovo poznato?
A ovamo, ljudi urade aranzman sa 3-4 instrumenta (vodeci racuna o ovome sto je Google napisao) i sve puno, zaokruzeno, mocno.
I opet, ponavljam: naravno da je nemoguce raditi bez EQ i kompresora ali se zna i pretjerati.

diviner 14-03-2010 06:00 PM

Sve to stoji...

Ali google poistovjecuje i mjesa glazbene/muzicke elemente, orkestraciju, aranzman, sa tehnickom obradom zvuka, ekvalizacijom itd...

Kad je vec pominjao primjer sa dva fudbalera, evo da i ja napravim analogiju:

Kompozicija/orkestracija - raspored igraca, taktika...

Obrada zvuka - tehnicka spremnost igraca...

Jedno bez drugoga ne moze da ide, i pobjeda u utakmici moze da se ostvari samo sa oba ova elementa u cjelini. Ne mogu samo raspored igraca da donesu pobjedu, ako stavite amatere igrace, kao sto ni 2-3 spica, a nijedno krilo, ne mogu donijeti pobjedu u utakmici (slican primjer koji je on vec iskoristio).

Mozda nije bas najbolja analogija, ali kapirate da to nema smisla direktno porediti i mjesati, menjati jedno drugim (i jedna i druga strana mora da bude dobra, ako zelite kvalitetnu kompoziciju/utakmicu).

Everbeatz 14-03-2010 06:02 PM

heh, od thread u.....

bas volim kad neko otkrije toplu vodu:)

moze i muzika i bez muzike, aranzman bez aranzmana i instrument bez instrumenata, ali to je vec Zen i dosta ga je tesko snimiti u studiu:D

moj mali doprinos pohvali ludosti....

google 14-03-2010 06:18 PM

Ko se bavi el. muzikom i sl. modernim pravcima, nema potrebe da cita ovo sto sam napisao. To vazi samo za obican mali orkestar koji zna da svira.

Za "elektroniku" je bolje da ima gomila kanala i efekata jer ionako ni jedan ne zvuci, pa je bolja guzva, da se ne cuje sta koji svira, jer ne svira ni jedan.

Quote:

Originally Posted by Gmile (Post 274038)
Naravno da je nemoguce raditi bez EQ i kompresora, ali sve ovo sto je Google napisao ima smisla.

To zna svako ko ima iskustva u radu.

Ja sam poceo tako kako si opisao. I sad radim sa 3-4 instrumenta. :wink: Npr. 2003 god. sam radio projekat sa 110 kanala koji komp nije moga terati, pa sam radio tri odvojena projekta koje sam posle eksportovao. pa ponovo uvozio u 4. itd. :banghead:

Problem sa malo instrumenata je u tome sto se jasno cuje sta ko svira. Ako je los aranzman ili slaba melodija ili dosadna harmonija, to ce se sve mnogo jasnije cuti nego u pretrpanom projektu.

Ako se pazljivo napise, onda zvuci i nema muke ni oko cega. Dakle, bolje je da se covek potrudi da napise i uradi svaki ton, nego da se natrpa gomila sranja koja se posle miksa do besvesti- naravno bez rezultata. Jer se do kraja ne uradi nista, a vreme prodje...

I ponovo dodje do toga da se radi pazljivo deonica po deonica, a vec posle 2. instrumenta to pocinje da zvuci. Doda se jos jedan ili dv,a da pomalo sviraju i to je to. :da:

Ima milijardu audiofilskih snimaka tipa 2-3 instrunenta, za koje sam se uvek pitao sta im rade? Ne rade nista. Napise se ok, lepo snimi i to je sve.

Bitch 14-03-2010 06:19 PM

upravo to.

Google - neosporno je da je aranzman i odabir sounda bitan - to je na prvom mestu! i to je 80% posla ako se uradi kako valja !
...i OK, cinjenica je da se muzika pise stotinama godina unazad, nije to sporno.

Problem je samo u tvom stavu i nacinu komunikacije. Naime, kazes - neka klinci turaju 100 efekata i nek rade kako misle, ja cu da radim svoje orkestracije i miksovacu bez fadera, nego sa gainom klip po klip.....

...pitanje je samo, OK, to je poruka za klince, a koja je poruka za nas koji nesto ozbiljnije radimo to sto radimo?? Hoces da kazes da je potpuno nebitno biti pismen o tehnicko-kreativnim aspektima produkcije?? Znaci svaki mix engineer mora da nastreba Tajcevica, i Berklee Harmony by Barrie Nettless, i tek onda sme da uzme da radi nekom plocu?

evo, poslusacemo te, samo daj da mi vidimo sta ti to radis, pa da se uverimo da je to do jaja i da je to pravi nacin kako treba da radimo svoj posao.

Sumirajuci tvoje postove na Rumskom, vidim da svima dajes potpuno uvrnute savete, pritom drzis do sebe zestoko i imas stav da je jedino to sto ti radis ispravno. i onda kad te neko pita 'daj da cujem nesto sto si radio' ti kazes da radis za sebe i to ti je dovoljno. Ja ne vidim problem u tome sto radis za sebe, ali ajde okaci taj SVOJ snimak / aranzman / mix / mastering / kompoziciju - i STANI iza toga i cekaj odgovarajuci tretman: - puding, paradajz u facu, veceru, sampanjac.... sta god, delo ce samo reci sta zasluzujes.

Predugo si na ovom forumu da bi tim intenzitetom iznosio neke informacije koje nisi u stanju da prakticno dokazes. Ili okaci par fajlova da se upoznamo sa tvojim radom i da te klasifikujemo u magove savremene kompozicije, ili malo gledaj da komuniciras ovozemaljski sa ostatkom foruma.

Internet je cudo od komunikacije - seresh, lupash, ostanes ziv. Malo to treba da sredimo, makar ovde u ovoj skromnoj virtuelnoj komuni.

Da si ti meni ziv i zdrav Google, samo malo budi samokritican, ocigledno je da u tom grmu lezi zec.

pozZ

google 14-03-2010 06:22 PM

Quote:

Originally Posted by diviner (Post 274042)
Sve to stoji...

Ali google poistovjecuje i mjesa glazbene/muzicke elemente, orkestraciju, aranzman, sa tehnickom obradom zvuka, ekvalizacijom itd...

Postizes isti efekat na razlicit nacin. Ja sam govorio o tome kako se nekad resavao jedan isti problem koji i im imamo danas (kako da se jasno cuje vise instrumenata). To je davno reseno. Ako to ne znas, nije nista strasno.:wink:

Quote:

Originally Posted by Bitch (Post 274045)
Google - neosporno je da je aranzman i odabir sounda bitan - to je na prvom mestu! i to je 80% posla ako se uradi kako valja !

Vise od 80%, to je izmedju 90 i 99%.

Quote:

Problem je samo u tvom stavu i nacinu komunikacije. Naime, kazes - neka klinci turaju 100 efekata i nek rade kako misle, ja cu da radim svoje orkestracije i miksovacu bez fadera, nego sa gainom klip po klip.....

...pitanje je samo, OK, to je poruka za klince, a koja je poruka za nas koji nesto ozbiljnije radimo to sto radimo?? Hoces da kazes da je potpuno nebitno biti pismen o tehnicko-kreativnim aspektima produkcije??

]Nisi citao. Ja sam napisao kako su se problemi u produkciji nekad resavali.

2. onda su se javili "zabrinuti" clanovi, koji su rekli da "zavodim omladinu", nesto na taj fazon. Ja sam rekao, neka ne citaju moje postove.

Umesto da izadje sa argumentom za ili protiv, ide na to da je moje pisanje "stetno za mladje clanove" i sl. Nema potrebe da se brinete za omladinu i izrazavate zaljenje i sl. Mislim da je najbolje da me banujete.

diviner 14-03-2010 06:44 PM

E google google...

Evo Bitch ti je rekao sve ono sto sam ja htjeo da kazem, samo sto sam ja htjeo da budem finiji :D ...

google 14-03-2010 06:51 PM

Nema potrebe za finocom, kada god nema argumenata, onda se potezu uvrede i zestoka prica. Ti si izrazio zaljenje, ovaj je zestok, pre njega je bio zabrinut...:D

Mislim da je najbolje da me banujete. :wink:

Quote:

ali ajde okaci taj SVOJ snimak / aranzman / mix / mastering / kompoziciju - i STANI iza toga i cekaj odgovarajuci tretman: - puding, paradajz u facu, veceru, sampanjac.... sta god, delo ce samo reci sta zasluzujes.

Nisu mi potrene ni pohvale ni pokude.

Ako ti radis drugacije, nemam protiv. Nema potrebe da se uzbudjujes oko toga sto pisem- stavi me na ignore listu...

Bitch 14-03-2010 07:13 PM

Google, mozemo da pricamo o harmoniji kontrapunktu oblicima gregorijanskim koralima mikrofonskim postavkama snimanju miksu masteringu cakama i forama, nemam ja problem sa tim :) bojim se samo da te ne bi spustio na zemlju :wink: izvini sto sam neskroman.

poenta je - matori, necu da te stavljam na ignore listu niti da te banujem, nego hocu da te naucim da ne trosis bespotrebno kilobajte na Rumski serveru netacnim izjavama. Kad se vec razumes u silne procente, cisto da znas da si ti recimo 20% ok i tacan u svojim izlaganjima a 80% ne.

i nemoj da ocekujes da ce neko da ti digne virtualni spomenik zato sto se razumes u harmoniju i kontrapunkt. Bolje to svoje znanje upotrebi da ga mozda preneses na mladje clanove (ako zelis) a ne da prosipas sulude savete o produkciji.

na zemlju sinko :)

pozZ

google 14-03-2010 07:39 PM

Ne treba mi ni virtuelni spomenik, a ni spustanja na zemlju. Sto me ne bi banovao? To je jednostavnije. :wink: Slazem se da je steta da Vam trosim kilobajte.

Nekad treba doneti tesku odluku, ali odluku u interesu komunizma, pardon, komune. Zamisli samo koliko ce to znaciti mladjim clanovima, koji bi mogli da odu na krivi put?

Ucinices dobro delo. Podice ti virtuelni spomenik. :)

All times are GMT +1. The time now is 03:19 PM.