Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   kome uopste trebaju gitaristi !! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=32837)

DaBear 14-02-2010 10:12 AM

kome uopste trebaju gitaristi !!

..kad covek delje gitaru na klavijaturi sa MusicLab RealStrat-om !!!:shock::shock:

http://www.youtube.com/watch?v=x_E-r...eature=related

Igor 14-02-2010 11:04 AM

Re: kome uopste trebaju gitaristi !!

Zanimljivo, ali, sviranje gitare nije samo "proizvodnja gitarskog zvuka", nego i osećaj koji ima? dok rola? po ?icama, dok se giba? u kukovima i izvija? kičmu ne bi li uhvatio ton, napre?e? mi?iće da "pocepa?" rif...
Jeste da to nema vizualne veze sa primerom koji si naveo, ali mislim da su?tina nije daleko od one Kojine "You've got a mouse in your hand, you need no people in your band!".

google 14-02-2010 11:50 AM

Ja sam poceo raditi sa atarijem pre 15 godina i odusevio sam se kako mozes upisati sta god hoces.

Kompjuter svira & ne kenja, za razliku od brace muzicara.

Sada sam resio uzeti gitaru i bas gitaru i sve uvezbati i odsvirati, iako me sve to uzasno mrzi, a i nisam svirao ne pamtim, a da sad kao debil uvezbavam i ponavljam isto po milion puta, uopste mi se ne radi.:banghead::banghead::banghead:

Ali pesma koja nije svirana ne zvuci. Moze biti i velik zvuk i dubok i sirok, ali zvuci defektno.

Solidno odsvirano na solidnoj opremi zvuci lepse, prijatnije i interesantnije, cak i kad susti, pucka i klipuje. :confused:

Maiv 14-02-2010 12:24 PM

Ja sam se malo igrao sa real stratom i bome treba i za to vremena da covjek navjezba...

google 14-02-2010 01:28 PM

Bolje je vezbati obicnu gitaru.

DaBear 14-02-2010 03:55 PM

Quote:

Originally Posted by google (Post 271547)
Bolje je vezbati obicnu gitaru.

ko ima vremena, i uci da svira i komponuje / producira za sebe...ok.
Ko radi puno u studiju i "zna da svira samplove" , moze MNOGO posla da odradi....bolji zvuk, tacnije odsvirano, nema mikrofona, pijanoh gitarista itd itd..

alfom 14-02-2010 04:05 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 271551)
Ko radi puno u studiju i "zna da svira samplove" , moze MNOGO posla da odradi....bolji zvuk, tacnije odsvirano, nema mikrofona, pijanih gitarista itd itd..

... i bubnjara :D

edit : sad sam poslu?ao link. Majstorski jeste ; ali, isto tako jasno ko dan da nije gitara.:(

"7" 14-02-2010 04:08 PM

... ili recimo SC Prominy 8-)

http://www.youtube.com/watch?v=rZ_qq8bpe8w

MD 14-02-2010 04:27 PM

Kome trebaju klavijaturisti, basisti i bubnjari?

Jo? manje nego gitaristi...

Čak ni vokali nisu vi?e nu?ni...

I ostaje samo ideja i umjetnost... ili ?to već...

:)

alfom 14-02-2010 04:29 PM

Quote:

Originally Posted by MD (Post 271556)
Kome trebaju klavijaturisti, ...

Studijima 8-). Ostale otpi?i :)

google 14-02-2010 04:32 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 271551)
Ko radi puno u studiju i "zna da svira samplove" , moze MNOGO posla da odradi....bolji zvuk, tacnije odsvirano, nema mikrofona, pijanoh gitarista itd itd..

Nije bolji zvuk. Solidno snimljeno i odsvirano lepse zvuci, normalnije, ne znam kako bih rekao od bilo koje vst budzevine.

DA radim drugom, boleo bi me cosak, insertujem vst, svira da klinac padne na dupe, wov.

Svi zadovoljni, ali jbg. sviram, komponujem i produciram za sebe... :)

MD 14-02-2010 04:39 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 271557)
Studijima 8-). Ostale otpi?i :)

Pa klavijaturist je glazbenik koji se najlak?e simulira... čak je kod bubnjeva problem u samom zvuku činela i kako ga učiniti prirodnim, dok je kod klavijatura moguće programirati bilo ?to...

alfom 14-02-2010 04:45 PM

Quote:

Originally Posted by MD (Post 271560)
Pa klavijaturist je glazbenik koji se najlak?e simulira... čak je kod bubnjeva problem u samom zvuku činela i kako ga učiniti prirodnim, dok je kod klavijatura moguće programirati bilo ?to...

Kako god, svi prilo?eni primjeri 'gitarskog sviranja' pokazuju da 'gitare' sviraju klavijaturisti. Zato i trebaju.
Osim ako me neko ubijedi da se midi pisaljkom ono iz ovih primjera mo?e napisati - 'odsvirati'.

MD 14-02-2010 04:56 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 271561)
Kako god, svi priloženi primjeri 'gitarskog sviranja' pokazuju da 'gitare' sviraju klavijaturisti. Zato i trebaju.
Osim ako me neko ubijedi da se midi pisaljkom ono iz ovih primjera može napisati - 'odsvirati'.

Pa ne trebaju klavijaturisti, sa mišom i malo midi programiranja, možeš napraviti sve što sviraju i ti klavijaturisti...

Teoretski sve što se može odsvirati na klavijaturi, može se i programirati.
Ali za simulirati prirodan instrument, treba puno napredniji sampler prirodnih zvukova tog instrumenta... mada opet ovisi tko što svira i kako...

Problem kod električne gitare je što je to još uvijek prirodan instrument... a prirodan instrument ima neke karakteristike zvuka koje je teže simulirati...

Meni ovo ne zvuči ko gitara, ali ne zbog sviranja, nego zbog samog zvuka simulirane gitare... da je bolji zvuk možda bi zvučalo još bolje...

Uostalom, smatram da je bit glazbe prvenstveno kreiranje i ideja, a ne nabijanje po instrumentima... dal je prava gitara, pravi bubanj, koga briga dok je pjesma i ideja dobra i zanimljiva.... glazbenika ima na milijune, ali je dobre glazbe i originalnih ideja, sve manje...

Smatram da se uopće ne treba time opterećivati, što je samplirano što je prirodno... na kraju krajeva, većina ljudi sluša glazbu a ne svirače... osim fanatika i svirača...

:D

Igor 14-02-2010 04:59 PM

Ma ljudi sve je ovo priča sa ograničenim rokom trajanja.
Bilo ko, ko u muzici kreće od nule, a da pritom ima usvirani bend, jednostavno, nije siguran ima li uop?te smisla objavljivati ne?to ili ne.
Internet je, u tom smislu, postao neuni?tiva protivte?a muzičke industrije, i verujem da je pitanje vremena kada će stvari doći na svoje, u smislu da umetnost ispliva u ?abokrečini recikliranih ideja i ?anse da danas maltene svako mo?e imati svoj studio.
A mo?e i ovako...
Recimo, ako te snimanje i miksovanje albuma ko?ta par 'iljada evra, ako te spot u hd produkciji ko?ta bar pet puta vi?e, a na kraju balade 10000 njih dowloaduje taj album sa Rapida i svega 37 fanova kupi tvoj disk koji staje cirka 5-8 evra, pa valjda je jasno da pravljenje muzike postaje privilegija bogatih, kojima je jedino va?no da budu poznati.
Muzika je, na?alost, ovde u drugom planu.
Ako ne verujete meni, pitajte Đuleta!

google 14-02-2010 05:01 PM

Quote:

Originally Posted by MD (Post 271562)
a prirodan instrument ima neke karakteristike zvuka koje je te?e simulirati...

To je nemoguce "simulirati".

MD 14-02-2010 05:05 PM

Quote:

Originally Posted by google (Post 271564)
To je nemoguce "simulirati".

Ovisi... prvo o tome tko sluša sve to.

Prosječnom slušatelju ovo na ovom youtube videu i prava gitara, zvuči isto...

Nadalje, ovisi i o vrsti sviranja... postoje sampleri električne gitare koji sadrže odsvirane riffove... spojiš par tih riffova i eto ti pjesme...

A uz danasnju mogucnost editinga, punch in/out, svatko moze odsvirati super gitare...

alfom 14-02-2010 05:15 PM

Badava je sva priča. Nema te pisaljke koja će zapisati ono ?to se odsvira. Čak i simuliranje karakteristika zvuka pisaljkom (pitch, modulation, velocity, itd., itd.) bi zahtjevalo softver za kori?tenje softvera, da bi bilo produktivno.
Elektronska muzika je nekada smatrana muzikom SVIRANOM na elektronskim instrumentima. Danas je to sasvim drugi par rukavica i pojam je do?ivio totalnu promjenu.
Bez ?ivih instrumenata, vokala, i sl. nema muzike. Industrija je dovoljno moćna da poizmi?lja sve i sva i klepetanje inzkvantiziranog kvazi bubnja i ostalih 'instrumenata' nazove muzičkim pravcem.
VST-ima se mo?e lijepo urediti ne?to od pratnje u beku, korus / flend?er arpeđa, tepisi, i sl.
Ali, jo? je to sve daleko.
I ove reklame ?to u prvi mah ponesu, padaju u vodu kada treba uraditi ne?to ozbiljnije.
Čestim slu?anjem snimaka ozbiljne muzike (naravno, izvedene 'u ?ivo' bilo u studiju ili na koncertu), postaje jasno koliko su ove imitacije prirodnog i Bo?ijeg jadne - bijedne.
U svakom slučaju, kupih gitaru da koliko-toliko dobijem na istinitosti, a 'vatiću se i trube, koju nisam uzeo u ?ake dobru deceniju i po, iz istog razloga.

MD 14-02-2010 05:22 PM

Quote:

Čestim slušanjem snimaka ozbiljne muzike (naravno, izvedene 'u živo' bilo u studiju ili na koncertu), postaje jasno koliko su ove imitacije prirodnog i Božijeg jadne - bijedne.
Za tebe i po tvom mišljenju... a koliko ljudi obraća pažnju na to?
Većina ljudi ne sluša glazbu da se udubi u tehnike sviranja, nego da se zabavi...

Ja smatram da je glazbena ideja najbitnija... ostalo su nijanse... uzalud svirka ako je pjesma bezveze... a super pjesma je super, ako se sviđa ljudima, bez obzira odsvirana ili programirana...

To je moje mišljenje naravno...

:grin:

alfom 14-02-2010 05:29 PM

O.K.
O.K.
O.K.
...
Nisi me ubjedio :grin:

MD 14-02-2010 05:38 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 271571)
O.K.
O.K.
O.K.
...
Nisi me ubjedio :grin:

Ma nisam te ni ubjeđivao, ima bitnijih stvari nego da se svađamo oko ovakvih... tko voli, neka izvoli... ako ti je gu?t, radi ?to i kako hoće?... na kraju krajeva sve to radi? zbog vlastitog zadovoljstva pretpostavljam...

:wink:

google 14-02-2010 06:38 PM

Quote:

Originally Posted by MD (Post 271565)
Ovisi... prvo o tome tko slu?a sve to.

Prosječnom slu?atelju ovo na ovom youtube videu i prava gitara, zvuči isto...

Slazem se. Ali meni ne zvuci ni blizu. Napisam sam arpegio u jednom aranzmanu i upisao. Sve tacno.

Posle je sve to isto odsvirano na Creative Live, gitara direkt u komp, cubase 1 ili 2. Snimak je puckao, klipova i zujao, ali je bolje zvucalo od najboljeg vst instrumenta.

Kada slusas, cak i ne lice ta dva fajla, iako su svi tonovi isti, isti tempo, tonalitet.

alfom 14-02-2010 07:13 PM

Quote:

Originally Posted by google (Post 271579)
Slazem se. Ali meni ne zvuci ni blizu. Napisam sam arpegio u jednom aranzmanu i upisao. Sve tacno.

Posle je sve to isto odsvirano na Creative Live, gitara direkt u komp, cubase 1 ili 2. Snimak je puckao, klipova i zujao, ali je bolje zvucalo od najboljeg vst instrumenta.

Kada slusas, cak i ne lice ta dva fajla, iako su svi tonovi isti, isti tempo, tonalitet.

O tome napisah i sam.
Čak kada su u pitanju ne samplovi, nego i gotovi snimci!
Nema ?anse da se membrana mica, zvučnika, plastika, digit ili već ?ta, poredi sa onim ?to ljudsko uho čuje 'u ?ivo'. A kamo li da sa npr. 'logici' gitare nekompatibilnim klavijaturama (pa da je u njih ubačeno ne znam ?ta) proizvede gitara. Bar za sada je tako.
Isto tako koječime filtrirani samlovi, snimci, ...
Kada nauka razluči koliko treba parametara da bi se definitivno prevarilo ljudsko uho (mozak), mo?da ?ta i bude. Za sada imam utisak da bi nekakav računar sa potrebnim softovima, koji bi to mogao, bio velik kao pola moje čar?ije.
Mo?emo samo pričati o tome da li mi se ne?to umjetno sviđa ili ne : kao i plastično cvijeće : lijepo izgleda ali - ne miri?e.
Sve ostalo je borba za hiperprodukciju ili zaradu. A to ba? da je ikada donijelo ?ta dobro - nije.
Dodu?e, svaka roba ima svog kupca.
Zato jo? uvijek prolazi TF :grin:.

silicon science 14-02-2010 07:13 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 271568)
Bez živih instrumenata, vokala, i sl. nema muzike. Industrija je dovoljno moćna da poizmišlja sve i sva i klepetanje inzkvantiziranog kvazi bubnja i ostalih 'instrumenata' nazove muzičkim pravcem.

Samo mi nije jasno koja je industrija izmislila ove indijance sto zapevaju i vrte te turske melodije i slichna sranja??? I to je kao muzika??? Nije mi jasno zasto ste svi "vi" (folk, melos i slichni) uvek isprovocirani svime sto nije "odsvirano" i "otpevano". Muka mi je vise od te priche. Evoluirajte vishe ljudi :banghead::banghead::banghead::banghead:

balthazaar 14-02-2010 11:30 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 271582)
O tome napisah i sam.
Nema šanse da se membrana mica, zvučnika, plastika, digit ili već šta, poredi sa onim što ljudsko uho čuje 'u živo'. A kamo li da sa npr. 'logici' gitare nekompatibilnim klavijaturama (pa da je u njih ubačeno ne znam šta) proizvede gitara. Bar za sada je tako.
Kada nauka razluči koliko treba parametara da bi se definitivno prevarilo ljudsko uho (mozak), možda šta i bude. Za sada imam utisak da bi nekakav računar sa potrebnim softovima, koji bi to mogao, bio velik kao pola moje čaršije.
Možemo samo pričati o tome da li mi se nešto umjetno sviđa ili ne : kao i plastično cvijeće : lijepo izgleda ali - ne miriše.
Sve ostalo je borba za hiperprodukciju ili zaradu. A to baš da je ikada donijelo šta dobro - nije.
Doduše, svaka roba ima svog kupca.
Zato još uvijek prolazi TF :grin:.

Znaš kako, tvoja priča malo ide u jednu krajnost...Na kraju će ispasti da ništa nije dobro, niti ima bilo kakve prave vrijednosti osim muzika koja se izvodi živo i to isključivo na akustičnim instrumentima i vokalno! Bacimo onda i tu električnu gitaru u smeće - jer, jako je diskutabilna i njena "prirodnost" pogotovo kad prođe kroz distorziju ili procesor...ode ti priroda...sa dovoljno jakim ozvučenjem - ta gitara će biti glasnija od simfonijskog orkestra...'bem ti ja tu "prirodu"...bacimo onda električni bas, bacimo sve klavijature i sintisajzere...mikrofone... snimanje....ništa od toga nije prirodno! Ama baš ništa! Muzika bi onda trebala da involuira na taj nivo kada se izvodila isključivo uživo i na akustičnim instumentima....Ne mogu se složiti sa tobom!...Bacimo onda automobile i vratimo se konjima...ugasimo struju i vratimo se svijećama...postanimo amiši ;) Ja ću se definitvno složiti sa tobom iz jednog određnog filozofskog ugla da tehnologija ne utiče dobro na određene vrijednosti i da se neke vještine razvitkom tehnologije gube...Međutim, treba imati mjeru i postaviti stvari realnije....znamo dobro da je džez u svojim nastancima za tadašnje ljubitelje klasične muzike bio nešto ljigavo i prostačko do zla boga...eto taj džez je sad i sam klasika...znamo dobro , da je sličnima kao ti smetala i pojava električne gitare i klavira...Sjećam se da jedan pijanista (zaboravih mu ime) nije htio da svira sa Milesom Davisom na Rhodesu , jer mu je ta elekrična sprava bila , malo je reći, odvratna...A, Rhodes sad postade kultni instrument i sad kao isti taj rhodes predstavlja neku "prirodnost"...bla bla...Predpostavljam da će jednom u budućnosti biti rasprave tipa " da li ikad HMVsti874 mogu da zvuče kao stari VSTi-jevi....Onda će neki nostalgičari da pričaju o tome kako ništa ne može da bude masno ili prirodno kao stari dobri VSTi, onda će neki klinac da dođe i da tvrdi da on sa svojim supersoničnim HMVSTi874 može sve puno bolje nego što to može na matorom, analognom , VSTi :)

Vrijeme ide i stvari se mijenjaju...sve ima dobre i loše strane...sve je manje vrhunskih svirača...

balthazaar 14-02-2010 11:31 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 271582)
O tome napisah i sam.
Nema šanse da se membrana mica, zvučnika, plastika, digit ili već šta, poredi sa onim što ljudsko uho čuje 'u živo'. A kamo li da sa npr. 'logici' gitare nekompatibilnim klavijaturama (pa da je u njih ubačeno ne znam šta) proizvede gitara. Bar za sada je tako.
Kada nauka razluči koliko treba parametara da bi se definitivno prevarilo ljudsko uho (mozak), možda šta i bude. Za sada imam utisak da bi nekakav računar sa potrebnim softovima, koji bi to mogao, bio velik kao pola moje čaršije.
Možemo samo pričati o tome da li mi se nešto umjetno sviđa ili ne : kao i plastično cvijeće : lijepo izgleda ali - ne miriše.
Sve ostalo je borba za hiperprodukciju ili zaradu. A to baš da je ikada donijelo šta dobro - nije.
Doduše, svaka roba ima svog kupca.
Zato još uvijek prolazi TF :grin:.

Znaš kako, tvoja priča malo ide u jednu krajnost...Na kraju će ispasti da ništa nije dobro, niti ima bilo kakve prave vrijednosti osim muzika koja se izvodi živo i to isključivo na akustičnim instrumentima i vokalno! Bacimo onda i tu električnu gitaru u smeće - jer, jako je diskutabilna i njena "prirodnost" pogotovo kad prođe kroz distorziju ili procesor...ode ti priroda...sa dovoljno jakim ozvučenjem - ta gitara će biti glasnija od simfonijskog orkestra...'bem ti ja tu "prirodu"...bacimo onda električni bas, bacimo sve klavijature i sintisajzere...mikrofone... snimanje....ništa od toga nije prirodno! Ama baš ništa! Muzika bi onda trebala da involuira na taj nivo kada se izvodila isključivo uživo i na akustičnim instumentima....Ne mogu se složiti sa tobom!...Bacimo onda automobile i vratimo se konjima...ugasimo struju i vratimo se svijećama...postanimo amiši ;) Ja ću se definitvno složiti sa tobom iz jednog određnog filozofskog ugla da tehnologija ne utiče dobro na određene vrijednosti i da se neke vještine razvitkom tehnologije gube...Međutim, treba imati mjeru i postaviti stvari realnije....znamo dobro da je džez u svojim nastancima za tadašnje ljubitelje klasične muzike bio nešto ljigavo i prostačko do zla boga...eto taj džez je sad i sam klasika...znamo dobro , da je sličnima kao ti smetala i pojava električne gitare i klavira...Sjećam se da jedan pijanista (zaboravih mu ime) nije htio da svira sa Milesom Davisom na Rhodesu , jer mu je ta elekrična sprava bila , malo je reći, odvratna...A, Rhodes sad postade kultni instrument i sad kao isti taj rhodes predstavlja neku "prirodnost"...bla bla...Predpostavljam da će jednom u budućnosti biti rasprave tipa " da li ikad HMVsti874 mogu da zvuče kao stari VSTi-jevi....Onda će neki nostalgičari da pričaju o tome kako ništa ne može da bude masno ili prirodno kao stari dobri VSTi, onda će neki klinac da dođe i da tvrdi da on sa svojim supersoničnim HMVSTi874 može sve puno bolje nego što to može na matorom, analognom , VSTi :)

Vrijeme ide i stvari se mijenjaju...sve ima dobre i loše strane...sve je manje vrhunskih svirača...

google 14-02-2010 11:54 PM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 271583)
Samo mi nije jasno koja je industrija izmislila ove indijance sto zapevaju i vrte te turske melodije i slichna sranja??? I to je kao muzika??? Nije mi jasno zasto ste svi "vi" (folk, melos i slichni) uvek isprovocirani svime sto nije "odsvirano" i "otpevano". Muka mi je vise od te priche. Evoluirajte vishe ljudi :banghead::banghead::banghead::banghead:

Uopste niti slusam folk, niti me to interesuje. Niti sam isprovociran. Jednostavno, meni to ne zvuci. I sada cu morati pod stare dane da sviram.

Jedino sto je gore od turbo folka, to je rep, tehno i tsl. Kada cujem tri deteta koji prosipaju mudrost & mlataruju rukama, podidje me jeza. Isto tako se jezim od raznih dj. i alternative... :(

Sta sve ljudi nece izmisliti, samo da ne bi morali da sviraju. :D

DaBear 15-02-2010 09:03 AM

Quote:

Originally Posted by google (Post 271599)
Uopste niti slusam folk, niti me to interesuje. Niti sam isprovociran. Jednostavno, meni to ne zvuci. I sada cu morati pod stare dane da sviram.

pa nista...ti lepo sviraj , po stare dane...sto i sam kazes...a i Alfom, isto..neka i on svira svoje gitare i svima dobro!!

Posto (verovatno) obojica svirate iz hobija, to nece nikome smetati,.. mislim...nema vas na radiju i TV-u pa nece nikoga uzbudjivati ili nervirati i svima mirna i cista glava!!) :)

Maiv 15-02-2010 10:52 AM

Quote:

Originally Posted by balthazaar (Post 271595)
Predpostavljam da će jednom u budućnosti biti rasprave tipa " da li ikad HMVsti874 mogu da zvuče kao stari VSTi-jevi....Onda će neki nostalgičari da pričaju o tome kako ni?ta ne mo?e da bude masno ili prirodno kao stari dobri VSTi, onda će neki klinac da dođe i da tvrdi da on sa svojim supersoničnim HMVSTi874 mo?e sve puno bolje nego ?to to mo?e na matorom, analognom , VSTi :)

Super teorija, a tak ce vjerovatno i biti...
Treba vremena da se razvije sposobnost sviranja nekog instrumenta, siguran sam da ima odredjeni broj instrumenata na kojima jos nije razvijen sviralacki potencijal...Pa i u ITB industriji se sve vise paznje polaze na interfejs, vst instrumenata ima brdo, i to stvarno dobrih, sad treba razvijati sisteme kako da se ti instrumenti sto bolje kontroliraju u muzikalnom i prirodnom smislu, tj. sviraju...

Sto se tice emulacija stvarni instrument uvijek zvuci bolje! S druge strane ako nekom hitno treba neki instrument koji nije u prvom planu naravno da ce koristit emulaciju i ustedjet si vrijeme i pare...

Quote:

Originally Posted by balthazaar (Post 271595)
Vrijeme ide i stvari se mijenjaju...sve ima dobre i lo?e strane...sve je manje vrhunskih svirača...

S tim se ne bi slozio...ima sve vise super sviraca, sam sto im se na zalost ne pridaje tako velika paznja pa mnogi ostanu i u sjeni...

Evo i zanimljive pricice o tome:
http://www.stumbleupon.com/su/7ngfVl...t-in-metro.php

MHz 15-02-2010 11:44 AM

postoji i vidoja.. http://www.youtube.com/watch?v=WC9IvjrgZ7I

balthazaar 15-02-2010 11:52 AM

Quote:

Originally Posted by Maiv (Post 271616)

Sto se tice emulacija stvarni instrument uvijek zvuci bolje! S druge strane ako nekom hitno treba neki instrument koji nije u prvom planu naravno da ce koristit emulaciju i ustedjet si vrijeme i pare...

Ma to definitivno...u to ne treba sumnjati...ipak će akustični instrumenti postojati dok bude postojalo muzike...to je fakat! Ništa ne može da zamjeni kad pravi instrument odjekne u sobi....čak mislim da neki ne mogu ni da se snime sa potpunim doživljajem koji slušalac ima dok ga sluša u prostoriji...Dok naravno isto tako razni elektronski instrumenti pružaju nešto drugo što ovi ne mogu...Treba pomiriti oba "svijeta"...Ja nekog muzičkog genija iz budućnosti zamišljam kao nekog ko savršeno poznaje kompjutere i programe i isto tako virtuozno svira :) Davno sam pročitao da je neko napisao negjde na netu da je jedan od problema moderne muzike to što oni stari i prekaljeni muzički znalci ili ne kapiraju uopšte savremenu tehnologiju ili je kapiraju na pogrešan način, a da neki novi klinci odlično kapiraju tehnologiju , ali ne kapiraju uopšte muziku ili je kapiraju na pogrešan način :)

google 15-02-2010 11:58 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 271611)
pa nista...ti lepo sviraj , po stare dane...sto i sam kazes...a i Alfom, isto..neka i on svira svoje gitare i svima dobro!!

Posto (verovatno) obojica svirate iz hobija, to nece nikome smetati,.. mislim...nema vas na radiju i TV-u pa nece nikoga uzbudjivati ili nervirati i svima mirna i cista glava!!) :)

Jedino sto raznih tehno smaracina i komercijale ima na radiju, pa vrse genocid nad sluhom, ali sta se moze... :rolleyes:

MD 15-02-2010 01:22 PM

Quote:

S tim se ne bi slozio...ima sve vise super sviraca, sam sto im se na zalost ne pridaje tako velika paznja pa mnogi ostanu i u sjeni...
Ima svirača ali nema glazbe... ili je ima, ali je previše druge glazbe, pa se ne čuje za nju...
Vrijeme kada su ljudi slušali gitarske super starove je prošlo, danas slušaju glazbu...

Netko na mobitelu moze skladati hit bez da zna išta svirati. Dosta je ljudima 'profesionalnog' gledanja na glazbu... koga briga ako netko rastura gitaru, civilizacija živi ubrzano, u gomili glazbe ljudi zapažaju melodije, neki ritam, neku ideju...
Danas ljudi poslušaju mp3, prvih 10 sekundi pa gase... ne čekaju dok bude solo na gitari... niti neke dubokoumne skladbe koje samo autor razumije!

Poslušat će samo takve stvari i udubiti se ako ih natjeraš da sve preslušaju i da steknu dojam o čemu govoriš.
Ali to je već image, koncept i promocija.
Ako ih ne interesiraš ti kao pojava i tvoj glazbeni koncept, neće se ni truditi shvaćati tvoju glazbu i vrtiti cd dok ne 'shvate'...

MD 15-02-2010 01:32 PM

Quote:

Originally Posted by google (Post 271621)
Jedino sto raznih tehno smaracina i komercijale ima na radiju, pa vrse genocid nad sluhom, ali sta se moze... :rolleyes:

Pa ti ugasi radio, u čemu je problem?

Najbezveznije je kada osoba misli da je njegov osoban ukus, mjerilo ičega.
Mjerilo industrije je ponuda/potra?nja/profitabilnost...

Ti kući mo?e? svirati ?to hoće?, u?ivaj ali ako te nitko ne kupuje, ne treba kukati kako su svi glupi i ne razumiju pravu glazbu...

MD 15-02-2010 01:33 PM

Quote:

Originally Posted by balthazaar (Post 271619)
Ma to definitivno...u to ne treba sumnjati...ipak će akustični instrumenti postojati dok bude postojalo muzike...to je fakat!

Postojat će, jer uvijek možeš nategnuti kožu na bačvu i udarati ili napraviti frulu od drveta... ali koliko će se koristiti...

Mislim da industrija ide u smjeru da svatko može svirati/skladati nešto, bez i da zna svirati. Smjer neometanog kreiranja... i to nije nista lose. Ako netko ima ideju, neka je i ostvari a ne da mora godinama prije nabadati po instrumentu.
Tu ide i produkcija, svatko doma može skladati bilo što na laptopu i napraviti da zvuči tako da sam zvuk ne ometa nikog u slušanju te glazbe. Dobro, treba nekog znanja, ali ne sumnjam da će biti programi koji će sve to smiksati i odraditi sami mastering u budućnosti...

DaBear 15-02-2010 01:52 PM

Quote:

Originally Posted by MD (Post 271624)
Ima svirača ali nema glazbe... ili je ima, ali je previ?e druge glazbe, pa se ne čuje za nju...
Vrijeme kada su ljudi slu?ali gitarske super starove je pro?lo, danas slu?aju glazbu...

Netko na mobitelu moze skladati hit bez da zna i?ta svirati. Dosta je ljudima 'profesionalnog' gledanja na glazbu... koga briga ako netko rastura gitaru, civilizacija ?ivi ubrzano, u gomili glazbe ljudi zapa?aju melodije, neki ritam, neku ideju...
Danas ljudi poslu?aju mp3, prvih 10 sekundi pa gase... ne čekaju dok bude solo na gitari... niti neke dubokoumne skladbe koje samo autor razumije!

Poslu?at će samo takve stvari i udubiti se ako ih natjera? da sve preslu?aju i da steknu dojam o čemu govori?.
Ali to je već image, koncept i promocija.
Ako ih ne interesira? ti kao pojava i tvoj glazbeni koncept, neće se ni truditi shvaćati tvoju glazbu i vrtiti cd dok ne 'shvate'...

Mudro zboris ! tako je...

google 15-02-2010 02:13 PM

Quote:

Originally Posted by MD (Post 271625)
Pa ti ugasi radio, u čemu je problem?

Najbezveznije je kada osoba misli da je njegov osoban ukus, mjerilo ičega.

To ti nije po tvom ukusu? :wink:

Quote:

Mjerilo industrije je ponuda/potra?nja/profitabilnost...

I politika/novac/mediji/sex/mafija.

Quote:

Ti kući mo?e? svirati ?to hoće?, u?ivaj ali ako te nitko ne kupuje, ne treba kukati kako su svi glupi i ne razumiju pravu glazbu...

Nisam na trzistu, niti planiram biti. Gadim se na sve to, i nemam vremena za makar sta. Zivot kratko traje.

[quote=MD;271625]ne kupuje, ne treba kukati kako su svi glupi i ne razumiju pravu glazbu.../quote]Nek' slusa sta god ko hoce, svejedno mi je...

MD 15-02-2010 02:32 PM

[QUOTE]
Quote:

Originally Posted by google (Post 271632)
To ti nije po tvom ukusu? :wink:

Nisi shvatio...

Mogu se ja u svemu slagati s tobom, ali to nije bitno za išta. Treba biti realan...
Nabijati po gitari dan-noć ne znači da bi itko to trebao cijeniti ili poštivati/kupovati samo zbog toga jer nabijaš po gitari i posvetio si tome vremena. Ima puno zaslužnijih ljudi na svijetu pa nemaju priznanje.
Naravno da će gitaristi gledati na tvoj rad iz perspektive gitarista, ali takvih ljudi je malo i najbolje da radiš glazbu za takvo tržište ako ćeš raditi, ako si već orijentiran na to. Postoji cijela scena takve glazbe i nekakvo tržište ali i tamo je sve pretrpano, svi dobro sviraju i opet se sve svede na PJESME. Govorim ovo slikovito, ne znam sviraš li ili ne.

Ljudi ponegdje još kuju alate, ali drugi su prešli na strojeve i kineske proizvode.
I nitko ne pita kako je to izrađeno, sve dok služi svrsi. A sigurno da kovači imaju reći što o tome! Ali tko ih pita... civilizacija ima svoja kretanja i smjer...

Netko je cijeli život radio kao varioc, pa više nema na tržištu rada potrebe za njime. Netko je doktorirao marksizam i što će danas, u demokraciji?

Quote:

I politika/novac/mediji/sex/mafija.
Naravno i još puno gorih stvari.

google 15-02-2010 02:54 PM

Quote:

Nisi shvatio...
To je bila sala.

Quote:

Mogu se ja u svemu slagati s tobom, ali to nije bitno za išta. Treba biti realan...
Nabijati po gitari dan-noć ne znači da bi itko to trebao cijeniti ili poštivati/kupovati samo zbog toga jer nabijaš po gitari i posvetio si tome vremena.
Mislim da se to ne isplati. Ja sam imao izbor kad sam poceo da sviram, da li cu da po ceo dan vezbam gitaru ili da pisem muziku. Vise mi se dopalo ovo drugo.

Ne mora se pisati tako da je nemoguce odsvirati. Mogu napisati i jednostavno. Bitna je muzika, ideja, kako bi ti rekao.

Quote:

svi dobro sviraju i opet se sve svede na PJESME. Govorim ovo slikovito, ne znam sviraš li ili ne.
Nisam svirao/vezbao, godinama... Ali planiram uzeti gitaru i bas i odsvirati to sto mi treba. Iskljucivo sam komponovao, u zadnje vreme sam pisao aranzmane na to, i polako poceo da miksam.

Snimicu sta mi treba i gotovo.

Quote:

Netko je cijeli život radio kao varioc, pa više nema na tržištu rada potrebe za njime. Netko je doktorirao marksizam i što će danas, u demokraciji?
Da predaje tkz. "Gradjansko vaspitanje", kao kod mene u skoli.

Quote:

Naravno i još puno gorih stvari.
To je realno tako. Ja sam izbegavao sve to. A i sa muzicarima nisam imao veze.

Ja sam i poceo da radim preko kompa, jer komp svira & ne kenja. Sada cu samo koliko budem mogao brze, zavrsiti sve sto sam ikad zapoceo...

MD 15-02-2010 03:30 PM

Quote:

Da predaje tkz. "Gradjansko vaspitanje", kao kod mene u skoli.
Nema toga ovdje... oni sto su doktorirali takve stvari su najče?će u politici i veliki demokrati ili antikomunisti...

All times are GMT +1. The time now is 12:39 PM.