![]() |
Studio u potkrovlju
1 Attachment(s)
Pozdrav svima.
Ovo je moj prvi post, a (nadam se da sam uspio uploadati sliku) moj problem. Ovo je skica mog prostora koji bi trebao biti studio ( snimanje bubnja svakako ja sam bubnjar ) a za sada je u fazi gradnje. Zidovi su od cigle a visoki i jedna kosina od ytong. Znači dva cigla dva ytong 12 cm. Svi zidovi i krov su izolirani sa 20 cm staklene vune i na njih je stavljena knauf ploča, a pod je betonska deka pa na nju ide 3 + 3 stiropor i 6 cm deka. I ?ta sad kako razmjestiti prostor bubanj, stol sa opremom monitori...Kako smirivati sobu mislim na zvuk obzirom na konstrukciju itd. Svaka pomoć je dobrodo?la i hvala svima. |
Re: Studio u potkrovlju
ne ku?im..ovo dole ti je nacrt.. auralex?
|
Da ovo je skica koju sam poslao njima. Tako izgleda taj prostor.
|
A ?to ka?e Auralex?:)
|
1 Attachment(s)
Auralex naravno nudi svoj tretman sobe ( naravno u pitanju je akustika )
|
Mene zapravo zanima kako smjestiti radni stol, sa komponentama monitorima itd. To je na?alost jedina prostorija tako da tu i snimam i miksam koliko mogu.:ups:
|
Kad smo kod tako malih prostora iako imaš kosinu;
- prvo pokrij prve releksione površine; - pokrij sve čoškove koje može zbog niskih frekvencija; - na zadnjem zidu upotrebi absorpciju jer je preblizu "sweet spota". To važi kad slušaš več snimano/monitoring, kad bubnjaš stvar bi mogla biti drugačije tretirana ali koliko vidim (slabo se vidu mjere ali mislim da nisu velike...) možeš da ogluviš koliko je optimalno... Poručaj kakvi su utisci. |
Da slabo se vide mjere. Soba je 415 x 415, onaj visoki ( zadnj zid ) je 377 visok i pada na 65. Je li ok slo?iti bubanj po Auralex-u i gdje onda slo?iti stol sa pc-om monitorima itd ( mo?da iza na taj visoki zid???):banghead:
|
http://www.rumski.com/forum/showthre...993#post271993
... a oko pozicioniranja bubnjeva je tako - tako; važno je eksperimentiranje i pozicioniranje mikrofona kad/ako snimaš. |
- na zadnjem zidu upotrebi absorpciju jer je preblizu "sweet spota".
To znači ako bi tu stavio stol i opremu tada bi absorpcija bila iznad stola? Kao jedan stolac okrenem za svirati pa se okrenem za stol? Mo?e li to tako? |
Stol za miksanje postavi u smjeri kosine i tretiraj kao što sam ti napisao prije u postu 7.
Trebat če ti dosta absorpcije, čim više, iznad mix pozicije i levo i desno i iza leđa (ravna stijena). Auralex ti nije ništa pametno nacrtao nego samo upotrijebio princip razporeda "šahovnice" absorpcijskog materijala, da bi se dostigao (pored neke absorpcije, koju uopšte mogu da nude auralexovi sundjeri...) i učinak nekog kvazi difuzionog polja... priča za sebe... to je star princip i nije baš neko rješenje... Radije ugluvi koliko ide (do nizkih frekvencija dakako, prostor je kritičan...) , mogli bi se i ubaciti poneki difuzori ali po pameti! |
Quote:
pozdrav bogi |
Da jeste ako je proračun zategnut svakako.
Drugačije bi se moglo kad snima bubnjeve mogli dobaciti kakvi mobilni difuzor paneli... |
Ok hvala na savjetima, sada sam u fazi podloge podne pa kad to zavr?e ( zidari ) i postavim pod krećem u bitku sa zvukom.
?to se tiće Auralex-a jasno mi je da mi ba? odgovara ono ?to oni imaju za prodati ali od nekud sam morao krenuti. Postavit ću se kako savjetujete pa javim kako izgleda jer tada detalji postaju bitni. Hvala jo? jednom. |
Pozdrav nakon male pauze. ( su?ila se podloga u potkrovlju )
Dakle sada je pored gore opisanog pod napravljen sistemom na betonsku deku 2X3cm stiropora i na to "estrih" ( valjda se tako zove ) uglavnom betonska deka sa nekim vlaknima umjesto armature. To se su?ilo 45 dana da bih mogao staviti parkete koji će biti klasični 2,5 cm. Parketi bi trebali u neko kraće vrijeme biti postavljeni i onda sam sa građevinom gotov. E da ugradit ću dupla vrata. Sada bi molio ako neko mo?e svoju ideju razmje?taja stola, bubnja, monitora te prijedloga za tretman zvuka malo skicirati. ( gdje ?to staviti ). Kako biste vi namjestili taj prostor? Eto svaki savjet će mi koristiti pa ne ?tediti riječi, skice, ... btw je li ova Auralex ponuda rje?enje za mene ? |
Auralex proizvodi ne!
A odgovorio sam ti več ne?to: http://www.rumski.com/forum/showpost...00&postcount=7 |
Koja je alternativa Auralexu?
|
Quote:
Mike Vale - od nule do finala Od nule do studija DIY Apsorbcioni paneli Studio u kuci ..... ima jos na sticky temama pozdrav bogi |
Ok, shvatio sam prijedlog. Ovo sa Auralexom je blo vjerovatno skuplje ali jednostavnije rješenje ( naravno rezultat se nezna ). Može li se neko poigrati sa mojim tlocrtom pa skicirati kako bi postavili opremu. bubanj, stol, panele, difuzore, trapove, možda:rolleyes:
|
Quote:
Resenje.... NE! Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
Hvala Bogi, ku?im da ne mo?e? srediti moj prostor na forumu.
Obzirom da Auralex ne ( i Nenad se sla?e ) a firme koje si predlo?io ranije ne rade gotove elemente predla?e? li da ih sam izrađujem po postovima koje si naveo. Nadalje da li je dobro moje razmi?ljanje da bubanj postavim u najvi?i dio sobe , tako da su mi leđa na najvi?em zidu ( dok sviram ). Tada bi mogao overe postaviti kako treba. Ako sam dobro shvatio Nenada ( hvala i tebi na savjetima ) on bi stol postavio na najni?i zid ( ?to bi i meni odgovaralo ) ali mi je malo nisko za monitore i radijator mi je tu. Jo? nisam shvatio čime da ugluvim prostoriju i kako ( Nenad ), te kako da smirim baseve ( Bogi ).? |
Pozdrav.
Uspostavio sam kontakt sa jednim čovjekom kome je zvučno tretiranje prostora struka. Doći će u moj prostor ( tada ću saznati ?to je on to zapravo odstudirao ) pa vam napi?em njegovo razmi?ljanje i sugestije. |
Svi su nestali. Imam jo? jedno pitanje obzirom da sam čitao postove oko smje?tanja monitora na stalke ili ne. Pijesak koji bi trebao biti u stalcima je samo da ih ote?a ? Dakle svejedno je kakav je pijesak ili bilo ?to pijeskovito i te?ko??
|
Quote:
|
Ok hvala.
|
Quote:
|
Da naravno da mi treba, jer nisam ni počeo praktično sređivati sobu ( namje?tati ) sve je samo teorija, a naravno bih volio krenuti u pravom smijeru.
Dakle ja o tome ( uređenju prostora za snimanje ) znam jako malo. Snimao sam u raznim studijima ( dobrim, lo?im, skupim i jeftinim ) a moj je zadatak bio da mi bubanj zvuči, te da naravno odsviram ?to trebam. Moj je alat Yamaha recording custom i ja znam napraviti da taj bubanj zvuči dobro. A prostor u kojem će isti zvučati ne znam urediti bez pomoći. Tako da sam zato tra?io pomoć od vas. Za početak kako uopće organizirati prostor ( bubanj, stol itd ) Hvala |
... pa ja sam ti princip več rekao a oko nekih detajla mo?e? da razgovara? tek kad to uradi?.
|
Naravno ( Nenade ), danas sam dogovorio parketara i to bih trebao zgotoviti uskoro.
Prije toga ću ugraditi dupla vrata ( neka ideja oko izolacije unutarnjih ?? ), i to je to selim unutra. No i dalje nisam siguran Auralex project 2 kit za sobu ili da sam izrađujem panele kao u sugeriranom postu. Nitko nije konkretno sugerirao ni?ta osim ne Auralex, onda ?to da?? |
Pa naravno da napraviš sam panele (ili kupiš komercijalne) iz guste kamene vune (recimo 10cm i težine od 80kg/m3), prečačkaj ovaj podforum, dosta je toga.
U kutove superchunkse i ne zaboravi nešto takvo improvizovano za ispod bubnjeva http://www.rumski.com/forum/showpost...93&postcount=9 Oko vrata, pa neka budu bar iz punog drveta a ako trebaš još više izolacije onda je druga priča. |
Ok po svemu sudeći ću ih izrađivati, a ko radi ( proizvodi ) komercijalne.
Zanima me da usporedim cijene ( koliko se isplati da ih sam izrađujem ) Tnx |
pa one dosta efektivne recimo http://www.realtraps.com/ , http://www.readytraps.com/ , http://www.gikacoustics.com/ ali to su amerikanci sa odličnim marketingom ima i nekoliko evropejaca, cjene su tu negdje. Surfaj i traži.
Slične možeš da napraviš za nekoliko manje para odvisno koliko se snađeš. Neke jake razlike neče bit ako napraviš da izgledajo elementi dobro i svoje uloženo vrijeme češ morati odmisliti i još što. Uzmi si nekoliko dana vremena i malo pregledaj ovaj subforum, prvo stickyje i tako dalje. Ima dosta o tome i o ugradbenoj akustici pa se onda odluči. Modularna ima svoje prednosti (mobilnost, mogučnost nadogradnje, mogučnost promjene... ali manje efektivni u nizkim regijama frekvencija kao ugradna akustika - ako je dobro odrađena dakako itd.) a ugradna akustika se težko spreminja ako nije iz prva dobro isplanirana ali za ovakvo nešto predlagam stručan plan akustičara. ... ima više oko toga... Uvijek je odvisno kolik ti je budžet. Koliko če ti se povratiti, koliko si profesijonalan i slično. Reci koliko namjeravaš uložiti, bit če lakše:) |
Hvala ti,
bio sam spreman platiti Auralex kit, to je nekih cca 800?, građevne radove sam zavr?io u smislu da sam sobu izolirao sa kamenom vunom, plivajućim podom ( cijelo potkrovlje ), sada postavljam parkete i ugrađujem vrata. Ovo neće biti komercijalni studio ( ipak je to soba u mom potkrovlju gdje ne bi volio da dolazi ekipa snimati svoje materijale ), nisam ni ja na tom nivou znanja da bih to radio. Ja sam neko određeno vrijeme svirao ( 25 god :grin: ) i sada obzirom da sam kupio kuću konačno bih mogao imati neki svoj prostor za sviranje, i eventualno posnimit ne?to. Nisam ni recording opremu kupio profesionalni ( Alesis multimix 16 usb 2.0 ( btw. nema drivera za win 7 64 bit), Alesis M1Active MKII, AKG drumset BIG II mikrofoni, AKG Perception 220,...). Glazbena oprema mi je vrlo profesionalna ( ipak sam ja bubnjar ) Yamaha Recording custom 8,10,12,14,16,22,14x6,5,18x14BD,12x4SD, Premier iz 1967 god 12,16,20,14x5 sa svim origigi dijelovima. No za ?ivot radim u jednoj gradskoj firmi vodim informatiku. Tako da nisam glazbeni profesionalac, posebno ne studijski pa se ispričavam na eventualno glupim pitanjima. Dakle nisam profesionalac ali sam spreman ne?to ipak ulo?iti u prostor za mene. |
Aha onda svakako sve DIY!
I bez Auralexa i slične sundjer re?enja jer če? uzalud potro?iti i te pare. |
Hvala, radit ću ih sam. Prvo se uselim unutra pa isprobavam. Javim utiske.
LP |
Dr?im palčeve!
|
Pozdrav,
evo samo da podijelim muku sa vama. Upravo je propala moja ideja oko duplih vrata jer majstori ko majstori kad su to krenuli raditi zaličilo na katastrofu. Jedna se pomakla na lijevo a druga na desno. Kako sam već po?teno iznerviran po pitanju raznih majstora prekinem ja tu farsu te ih zamolim za odlazak no da skratim ostao sam na jednimn vratima. Sada ide nastavak one priče ( Nenad ) nek su bar od punog drva ( jesu ) a ako će? trebati jo? izolirati ( pretpostavljam da da ). :(:mad::( |
Pa videt če? ako je doista tako uznemirujuče.
Ako jeste oda treba da menja? vrata dakako, tapeciranje i slična rje?enja su efikasna samo kod srednjih i visokih frekvencija. Ima? i limena po?arna vrata pa ako i to nije dovoljno da se ispune sa kvarcnim pjeskom itd. ... vidio sam i veoma uspje?ne rezultate sa vratima od starih hladionica... Takva i slična vrata mo?e da ti uradi i jedan bolji zavarivač... |
Poku?at ću malo pofotkat pa dignut neku sliku ( nakon parketara ).
Tnx za vrata. |
Nema za?to.
?alji fotke kad bude? imao. |
All times are GMT +1. The time now is 10:12 PM. |