![]() |
Potrebno misljenje o gitari Gibson SG Voodoo
Ko sto naslov kaze Potrebno misljenje o gitari Gibson SG Voodoo. Video sam da jedan prodaje novu za 700 evra...
Jel' ko probao tu gitaru. Ima li gde kod nas da se uzme nova, i po kojoj ceni. Uvek sam voleo zvuk SG. To je dobra cena. Da li je ta gitara kvaliteta kao i stari, dobri SG? Nisam u toku, nisam svirao, ni pratio sta se desava recimo 10 godina. Miuslio sam uzeti neku dobru gitau, pa da pitam sta mislite o ovoj? :wink: Hvala svima... </cite> |
Re: Potrebno misljenje o gitari Gibson SG Voodoo
Ne mogu garantovati za taj poseban komad, ali sam probao pre dva-tri dana Gibson SG nov. Ko?ta oko 70k i jo? par hiljada, i po mom mi?ljenju ne vredi te novce. Pre bih kupio dobar epifon i ubacio elektroniku da valja, a ostalo potro?io na pivo ili ?ta god već da preferira?.
Uop?te nisam ni na kraj srca, niti sam fanboy, niti je trip. Mo?da je samo do komada, ali to je bio jedini. U svakom slučaju pro?etaj do Music trade u Milana Rakića pa probaj. Da ne bude zablude, uz jedan dobar setup to ne bi bila lo?a tambura, ali za te pare... Ni u ludilu. Deluje kao praćka kada je uhvati? u ruke. Moj savet, juri neki matori SG ili Epiphone/Vintage pa magneti i td... Pri tom se ne sprdam ni na koji način, deluju daleko ozbiljnije... Pozdrav. |
Prenosim samo tuđe mi?ljenje jer nikada nisam kročio na tle amerike: "novi komadi su tamo duplo jeftiniji od izlizanih". U nekim slučajevima se neko ?lepa na foru antikviteta, ali definitivno su starije stvari bolje. Jo? jedna potvrda lo?eg kvaliteta novijih gitara je primer LP Custom-a iz 2004 (ako se ne varam) koji perverzno dobro zvuči, ali ne dr?i ?tim pa da ti ?ivot od toga zavisi, iako je balvan poslat Gibsonu da ga sredi, a potom, iz očaja, uzeti locking ma?inice. Samo 2 primera iz "mog" iskustva da je zlobi?a u pravu.
|
nikako nove gibsone. osim ako zelite da vam pishe gibson na gitari.
moze neshto pametnije da se nadje za tu lovu. |
I ja da se pridruzim prozivci, izgleda dobro samo iz daljine, osecaj je jeftin, a zvuk los. (Inace sam fanatican ljubitelj starih Les Paul-ova.) Ima boljih Aria za 110.e...
|
Ja imam pravu vintage Electra-u iz 77-78....
i to zvuci mrak.....ima taj starinski sound rasan.... ove nove zvuce nekako tanko i tachno..... to je moje misljenje evo nesto vise o electra gitarama: http://www.rivercityamps.com/electra/history.php ja posedujem ovu: http://www.rivercityamps.com/electra/x310.php inace to su gitare koje imaju u sebi neke starinske efekte koji zvuce mnogo lepo. sto se tiche gibsona...... sigurno su popustili .....jer je sve popustilo.... izuzimam custom varijante....koje se rade po narudzbi i kostaju citavo bogatstvo moj glas za vintage gitaru ja sam ovu nekom srecom nasao za 400 maraka onda , ko nova |
Quote:
|
to je opet ona priča- staro bolje od novog?
ne bi se nikako slo?io.. ..al ajd, ja imam novog u87 i novog gipsonLP, pa vjerovatno nisam objektivan ko je ikad u ruci imao starog strata ili LP zna ?to govorim ovdje, a to prvenstveno mislim na očajan ?tim, razlohane potove,konektore, moguće zahrđale pick-upe.. tisuću sranja koja kad rije?i?, to vi?e nije stara gitara.. btw,čini mi se da ih danas zato gitarski velikani u originalnom stanju na live-u imaju za svaki song drugu (nekih 20-ak) ljudi, jedno je kolekcionarna vrijednost a drugo upotrebna ma 5 cent |
Koji model LP imas? Koliko si platio i koliko si zadovoljan?
Nisam svirao te nove, al cu probati, slusao sam samo neki solo na novom SG, na youtube, nit' je solo, nit' je zvuk. Izuzetno su stimale sve Gibson gitare koje sam probao i drzale stim. |
Quote:
eto ja sam hteo da uzmem gibson es175 i 335, ali sam se ipak odluchio za heritage h535. a ti vidi zashto. ne valja iz vishe razloga. odesh na gibsonov sajt pogledash cene. i shvatish neke stvari. 35.000$ za novu gitaru? onda pogledash nove lp-eve, 4k$ komad. istina svirao sam ih malo u zivotu. i kratko zivotno iskustvo imam da. ali jbt znam da procenim shta dobro zvuchi shta ne.. prvo shto je finish na novim jako diskutabilan, shto se shtede na svemu mogucem, shto humovi nisu ni za q, a o "groover style" chivijama da ne pricham. uzeh novu. zice su na deset metara od vrata, i rashtimava se najstrashnije. <object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/MejmZn9Mz70&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/MejmZn9Mz70&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object> najbolja gitara je pouzdana gitara. onu koju si sam napravio/izabrao/modifikovao po svom ukusu. jednostavno gitare su postale consumer electronics, i vishe se ne prave onako kako su se pravile ranije. morash napraviti svog hibrida ne bi li dobio ono shto zelish. naravno ja sam uvek za princip: shto manje love, a shto bolji zvuk. neka na kraju taj hibrid izadje 35.000$. ali bar znash shta si radio. i da ne znash, siguran sam da ce raditi 30.000 puta bolje od stock govna. mojih pet feninga. |
Jbg, ispade dupli...
|
Quote:
Zapazio sam jedan u Mitrosu, pa pogledaj to. Nije mator, ali je dobar... ;) Bar bi trebalo da bude... :( |
Quote:
|
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/dI1drQK-h-M&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/dI1drQK-h-M&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/LHKX43yh2hY&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/LHKX43yh2hY&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object> Evo kako treba da zvuchi pravi Gibson SG, Alex Newport of Fudge Tunnel je po meni izvukao svu mast koju ta gitara ima, sve albume na njoj uradio. Nisam sujeveran ali tesko da za tu lovu taj novi Gibson moze biti ovako dobrog zvuka.:shock: Edit: mada je ovaj you tube zvuk grozan. Kad pustis sa Cd-a chujes pravu stvar |
Pa svaka gitara se blago rastimava kad se benduju zice u svirci....
sto je to tolka tragedija? a i bash ima smek kad se muzicari malko stimuju u toku koncerta.... sem toga ta rastimavanja su tolko mala da to pola ljudi i ne primeti.... i to se reshi promenom civija! .... |
Quote:
Odgovorno tvrdim - SVE je bolje kod vintage gitara od ovih danas... Prvo i najvaznije-DRVO koje se danas koristi za izradu gitara ne moze da pridje drvetu koje se koristilo nekada zbog nacina susenja danas i nekad -ko malo zna o tome znace o cemu govorim... Drugo-NACIN IZRADE danas= pokretna traka i stancovanje nekada=pedantno sa potpisima ko je radio svaki komad koji izadje iz fabrike Ja licno imam sjajnog Strata iz 79 koji stimujem jednom u 10 dana kad bas mnogo bendujem zice-stimuje PERFEKTNO...pri tom svojevremeno to godiste nije bilo posebno cenjeno medjutim to misljenje se polako ali sigurno menja:D Naravno i medju vintage gitarama ima djubreta,nije odredjeno godiste garancija dobre gitare,ali to je samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo... |
Pa ne treba da ti se ra?tima posle svake pesme, ili jo? gore u sred pesme. Promena čivija nekad nije re?enje, kao ?to sam napisao u prethodnom postu. Da li stavljaju nesasu?eno drvo ili koji očin, ali imaju problema.
|
ma bavim se izradom instrumenata..... tesko da nedosuseno drvo moze da rastimuje gitaru usred pesme...
ako je drvo u pitanju potrebno je par meseci da promeni dimenzije samo pola milimetra suseci se... to restimavanje je moguce ukoliko sivije pustaju namotaje sto moze da bude i do nepravilno stavljenih zica ...ako se namota samo krug dva.... moze da bude ako su zice lose...podlozne istezanju...ili ukoliko mehanizam civija ima ''luft''. i ukoliko je konjic od loseg materjala pa se useca zica u njega..... e sad ono glavno ako je vrat losh pa stimujuci E6 zicu rastimujes E1 .....to moze da bude do drveta tj da drvo koje je upotrebljeno nije dovoljno gusto...tj cvrsto.....ili trus rod ne valja... mada nisam sretao gitare koje se drasticno rastimavaju.... po mom misljenju ako se drasticno rastimava ...onda je to verovatno posledica nedovoljno ili aljkavo namotanih zica...pa namotaji upadaju jedni u druge.... ili je sama civija razlokana pa ne drzi pozz |
e pa upravo to. "konjic" je uglavnom od zeshce losheg materijala, i loshe izbushen (nije prava rech ali me razumesh). pa to uglavnom kod gibsonki mora da se menja. nisam ni ja verovao ljudima dok nisam video sam to. + su chivije loshe.
preporuchio bih ti da pogledash heritage gitare. dakle fabriku heritage, a ne gibsonove heritage modele koji nemaju veze sa ovim. rade odlichne gitare, i vishe su gibson od samog gibsona. nazalost, mislim da nemaju sg model i kupovina bi uglavnom ishla preko dilera na ebayu. poz |
Quote:
Kada uhvati? dasku u ruke, ima? osećaj da dr?i? praćku. Praćku mo?e? da napravi? ili da kupi? za 500 dinara, one kvalitetnije su malo skuplje, ali u svakom slučaju koji će ti qrac kvalitetna praćka... Ako me razume?... :wink: A ?to se Heritage-a tiče, evo upravo mi bala ide na usta. U Kalamazoo je, bila fabrika i ostala... :) |
zlobisha pricam o svim gitarama
ima novih gitara jeftinih gde ti posle pola godine zica preseche konjic i spusta se sve nize i nize.... em ne stimuje em zuji ako me razumes a drvo je posebna prica o tome bi mogo da napisem par strana pozz |
Quote:
|
Moje misljenje je ovakvo:
Posto izradjujem instrumente i poznajem drvo razlozi mogu biti sledeci: Posto se svet toliko ubrzao zbog dostupmosti informacija i artikala....danas svako sanja da bude zvezda........jer polako svi dobijaju uslove za to..... samim tim i potraznja i proizvodnja je ogromna.....a to povlachi da danas retko ko ume i hoce da sedne i nesto izradi sa mirom i posvecenoscu... kad se radi rucno...potrebno je par meseci da se izradi instrument....pritom se dugo bira i slusha komad rveta ...pazi se da su mu godovi usmereni kako treba dane dodje do upredanja kasnije....jer se drvo sushi i nakon sto nam se uchini da je suvo...... danas se sve svodi na reciklazu....od otpadaka se prave petodelni vratovi viseslojne gitare....prodaje se magla.....a svi dobro znamo da solid body gitare iako su teske zvuce najbolje ovo ubrzanje vremena i hyper rast trzista doveli su do toga da se danas zadrzava samo sminka i finish.....kao i logo.......jer ljudi pate da im tu pishe to i to ime ali ne shvataju da te i te korporacije vishe nisu te i te korporacije....da je to kupio jos davno neko drugi i gladniji novca koji u sebi nema duha i posvecenosti da odrzi kvalitet.... danas se umesto da se drvo pazljivo bira ...uzima bilo koji komad stavlja u susharu sushi se vestacki....obradjuju ga frezeri i pantografi po kalupu......pritom ga rastresu .... a da ne ulazim u to da sama gustina godova i tezinski kvalitet drveta nije ni blizu .....onim standardima koji se jos kako znaju ali se svesno previdjaju... cast izuzecima.....kad se dobro zagledaju pojedine fender gitare moze se uociti da je npr....vrat i dalje jedan plemenit pazljivo biran komad javora..... detalje koje uradi ljudska ruka i oko........masina ne moze dostici.... ja sam zavrsio vajarstvo na Fakultetu primenjene umetnosti..... nas je provesor uchio da je umetnost nastala iz greske...tj. neponovljivosti......jer kada ljudska ruka radi ornament na primer koji se ponavlja.....ona uvek nacini malu gresku sto svakom ornamentu daje posebnu licnost.....dok masina robotski i mehanicki odradi sve jednako i hladno ono sto je zivo je jedinstveno neponovljivo......a ono sto je mrtvo je jednako i ponavlja se..... dakle savrsenost je skupa malih nesavrsenosti i nesimetrija ...to svaki komad cini posebnom licnoscu........a sve to nastane u trudu da se uradi savrseno.....ali ostavi se prostora da zivot tu dela....sam puls srca koje ucini da ruka zadrhti ...i napravi razlicitost koja je neprimetna ali daje zivot i licnost predmetu.... profesor nas je jednom pitao u cemu je razlika izmedju reljefa koji uskopa masina i koji iskopa ljudska ruka? odgovor je bio u ljubavi koju zivo bice utka dok radi na njemu.... dakle iza tog dleta stoji zivo bice koje to sve gleda ispituje i dostimava odnosi se prema svakom komadu osluskujuci bas njegove potrebe to je najfiniji fajntjuning na svetu.... masina to ne moze jer nema svest u sebi , nije ziva.....ne pleshe sa komadom koji obradjuje....ne bori se sa njim ....ostavljajuci mogucnost i da izgubi bitku ...vec ga siluje po zadatom algoritmu.... i tu je kvaka danas se ne prave gitare sa ljubavlju vec sa predciljem da se sto vise proda i da se digne sto vise love da se ima kapitalna moc.... lepo je neko napisao ovde...nekad su majstori u gibsonu izradjivali te gitare sa puno paznje i ljubavi....ljudi koji to vole.....i koji su posveceni.... danas to rade pantografi i trake.... loe drvo......resenja koja su projektovana tako da ..radi poso a manje kosta... sve je otislo u Q uzmi bilo koji gibson iz davnih dana i pogledaj samo kao su ugradjeni sedefi sa koliko paznje..... danas mashine rade to isto ali fali zacin ljubavi ruchni rad je obezvredjen....majstori prognani ko indijanci....i polako dolazi do robotizacije svega ipak necu da kazem da sve to danas sto izlazi ne valja.... ali gradnja instrumenta je jedan ziv dinamican proces......jedan ziv odnos Djepeta(majstora) i Pinokija(gitare)....gde oko majstora stalno prelazi preko tih oblina uocava nepravilnosti dotanjuje doteruje.....osluskuje......pipne ovde cacne onde...... to je jedna prava borba sa materjalom koji ima svoju cud a lichnost majstora ga kroti i pripitomljava.... to je nesto sto traje.....i dok traje ne sme da se misli na novce jer oni zagade,narushe taj mir.....i teraju coveka da se ubrzava ......i da tu harmoniju muti..... taj mir u radionici pod lampama .....ili svetiljkama ne sme da se zagadi ...to je nesto SVETO tako se i kvari kvalitet kada ga nadvlada kvantitet uslovljen pohlepom koja se tajno uvuche u coveka ovako kako je danas....moze i to... ali fali ta magija.....nestala je jer je covek ohladneo....usled ubrzanja za koje ne vidi da nije nuzno pozz |
Bravo Korenjak na ovom metafizickom pogledu na modernu industriju i nekadasnje zanatstvo :):wink: Nazalost surova istina :cry::cry::cry:
|
Sad but true
Srecom jos ima zivih ljudi i njihovih malih pecina gde vreme stoji... i izadje iz tih pecina po nesto lepo da sija u ovom mraku i ima srecom jos onih koji umeju da to poznaju. |
Jako lepo i inspirativno... :guitar:
|
Quote:
|
Uh, iscrpno korenjak, toliko rada se mora prokomentarisati, dakle, bravo, na zalost stvari tako stoje, nadajmo se da mladjima usi nisu skroz otisle od tech-NO! turb-O!, te da ce prestati da sponzorisu korporativne monstere koji prave sve losije instrumente. Jebes logo, slusaj! Nego opet smo malo otisli od pitanja...
|
E, da... Ako neko hoće starog Gibu, ima u Music trade-u jedan sa početka 70ih. Les Paul je u pitanju, deluje fino, ali nisam je probavao. Cenu ne znam, mislim da je oko 3000e, pa ko voli nek izvoli.
Samo da napomenem, ja ne radim za tu firmu... :) |
SG Voodoo je bio los pokusaj gibson-a da udje na metal/goth/new wave ...trziste
Sta se desilo...dobio si Jordana koji igra golf...naravno lose Salim se naravno,ali sustina je da u toj klasi/zvuku ima mnogo boljih gitara...mene je vise iznenadio promasaj Robot-a, koji je fantasticna gitara, zadrzao je sve kvalitete starih LP-ova i Reizdanja, a uveo je par novina koje potpuno imaju smisla u pogledu distopije kvaliteta muzike.Neka vrsta cyberpunka, gde gitara treba da postane zivo bice...izgleda kao neka invalidska proteza! Ali ipak su fanovi LP-a Bluzeri u dusi pa ce tesko neki drugaciji model doziveti komercijalni uspeh koliko kod da valja....Pozdrav! |
Quote:
Po meni je to jedna velika fama i iracionalan nacin misljenja... eto nekad je to bilo vauu.. svemir... a sad kao ne valja.. Pa pogledajte na cemu je mucenik Hendrix svirao, sve je u osecaju i u prstima... ne daj boze da je imao sadasnju tehnologiju opremu gitare..brrr..:) ko zna bi covek sada izveo sa tim??? Naravno ima gomilu modela i treba se naci u toj gomili. slazem se jedino za civije.. Ali Gibson ama bas nikad nije imao neke sjajne civije.. cak i na Custom modelima mi je stim slabo drzao. Ali mislim da je to totalno nebitno, stavis bolje civije i resen problem. Ne plasite se novih Gibsona, to sve svira kao ludo. Zadnjih nekoliko godina sam se bas bavio tim gitarama, probao nekoliko deseteina i nijednom nisam naleteo na ni blizu los komad, ovde i u inostranstvu. Inace sam jako dugo svirao Fender gitare... koje su takodje veoma posebne... za njih bi rekao da imaju ukupno los kvalitet i da treba naleteti na dobar komad, sto za Gibson nikako ne vazi, svaki svira do poslednje pare... naravno u odnosu na cenu. P.S. Gibson pa ostale gitare. :):):) |
All times are GMT +1. The time now is 08:24 AM. |