Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Promocija radova (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=94)
-   -   Nova pjevačica-usporedba (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=31928)

zoolander 04-01-2010 06:46 AM

Nova pjevačica-usporedba

Gotov je vokal za pjesmu Idemo skupa do kraja s novom pjevačicom, osim onog dijela na brejku s kojim ću se još pozabaviti... Molim za mišljenje koji vam je vokal bolji

http://www.box.net/shared/2rbxyav9uq - Tanja

http://www.box.net/shared/iasm4z6j61 - Laura

MHz 04-01-2010 10:54 AM

Re: Nova pjevačica-usporedba

Rekao bih da su tanja i laura ista osoba, samo shto je vokal na drugoj verziji bolji (prezentniji, ispeglaniji)..

Super stvar!

zoolander 04-01-2010 11:18 AM

Falana komentaru, nije ista osoba:), tra?io sam da se slično otpjeva.
Na drugoj verziji vokal je mislim ne?to glasniji pa se čini prezentniji. Inače sam vrlo slično obradio oba vokala, upravo zato da razlika bude ?to manja u odnosu na prvobitnu verziju.

alek019 04-01-2010 11:40 AM

Meni se, da ka?em, vi?e dopada prva verzija. Ovo bi konstatacija a sada filozofija. Boja glasa mi se dakle vi?e dopada u prvoj ali tu fali snage, pa deluje malo bledo. Ako se vokal tu malo istakne da se ta snaga ako je ima oseti onda bi to po meni bila bolja varijanta, ako nam to mo?e? pru?iti na uvid lak?e će ljudi moći svoje mi?ljenje izneti. Ovako ostaje da se nagadja da li je problem mix ili glas.

zoolander 04-01-2010 01:00 PM

Quote:

Originally Posted by alek019 (Post 268372)
Ako se vokal tu malo istakne da se ta snaga ako je ima oseti onda bi to po meni bila bolja varijanta, ako nam to mo?e? pru?iti na uvid lak?e će ljudi moći svoje mi?ljenje izneti. Ovako ostaje da se nagadja da li je problem mix ili glas.

Evo mislim da su sad vokali tu negdje po glasnoći, stavio sam novi link na Tanjinu verziju...

MHz 04-01-2010 01:47 PM

Quote:

Originally Posted by zoolander (Post 268367)
Na drugoj verziji vokal je mislim ne?to glasniji pa se čini prezentniji.

Bez obzira na glasnocu, mislio sam na samu boju vokala i izvedbu.

alek019 04-01-2010 10:06 PM

Preslu?ah ponovo i mora se priznati da Tanjin vokal ipak nije LEAD. Na stranu ?to ja lično volim ovakvu boju glasa, u ovom slučaju, bar se meni tako čini ipak tu ne?to snage "fali".

HeatMan 05-01-2010 05:36 PM

laura definitivno. s tim shto kod nje postoji i niza oktava u refrenu. i miks je malo drugachiji, a pogotovo master.

ali nekako ima vishe energije devojka od tanje.. mada malo je nazalniji vokal, shto ja i ne volim previshe.. ali definitivno je energichnija.. kapiram da je to laura poshto je jedan fajl nazvan idemo skupa do kraja - tanja maric, dok je drugi samo sa nazivom pesme...

ok stvar! :)

poz

HeatMan 05-01-2010 05:37 PM

laura definitivno. s tim shto kod nje postoji i niza oktava u refrenu. i miks je malo drugachiji, a pogotovo master.

ali nekako ima vishe energije devojka od tanje.. mada malo je nazalniji vokal, shto ja i ne volim previshe.. ali definitivno je energichnija.. kapiram da je to laura poshto je jedan fajl nazvan idemo skupa do kraja - tanja maric, dok je drugi samo sa nazivom pesme...

ok stvar! :)

poz

alfom 05-01-2010 07:30 PM

2 Attachment(s)
Jo? kad bi ovo nečemu slu?ilo :

- picture : dio oba udvojena traka.
- audio : udvojeni jedan i drugi trak.
No Comment.

PoZzzz.

zoolander 06-01-2010 05:06 AM

Alfom ne ku?im poantu, osim da je Laurin vokal glasniji...
Fala na mi?ljenjima, probat ću iz Tanjinog vokala izvući jo? vi?e...

alfom 06-01-2010 02:36 PM

Vrlo prosto.
Koga zanima neka polijepi kompletna sinhronizovana oba traka pa će znati šta napisah (uz posebnu pažnju na početak pjevanih riječi, sibilante, ...).
Ako smijem mali OT, naravno - 'bez ljutiš' : dikcija ?!? :(
A inače, ako hoćeš da dobiješ odgovor na svoje pitanje uradi ovako :
a/ pusti trak sa pratnjom i dobro ga stišaj,
b/ snimi pjevačicu po pjevačicu [dvije ? -:)] bez ikakvih efekata, osim sa potpuno istim podešenjem mikrofona (kompresora, ako koristiš) za svaku od njih.
c/ snimi ih u istim uslovima ; samo jedan pokušaj, dva tri - već kako god.
d/ okači da poslušamo tako urađena obadva traka,
pa ćeš dobiti odgovor.
I to veoma tačan.

zoolander 06-01-2010 03:14 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 268546)
Vrlo prosto.
Koga zanima neka polijepi kompletna sinhronizovana oba traka pa će znati ?ta napisah (uz posebnu pa?nju na početak pjevanih riječi, sibilante, ...).
Ako smijem mali OT, naravno - 'bez ljuti?' : dikcija ?!? :(
A inače, ako hoće? da dobije? odgovor na svoje pitanje uradi ovako :
a/ pusti trak sa pratnjom i dobro ga sti?aj,
b/ snimi pjevačicu po pjevačicu [dvije ? -:)] bez ikakvih efekata, osim sa potpuno istim pode?enjem mikrofona (kompresora, ako koristi?) za svaku od njih.
c/ snimi ih u istim uslovima ; samo jedan poku?aj, dva tri - već kako god.
d/ okači da poslu?amo tako urađena obadva traka,
pa će? dobiti odgovor.
I to veoma tačan.

Nije poanta bila u produkciji nego jednostavno u dojmu, Lauru na ?alost vi?e ne mogu snimati jer vi?e ne surađujemo, a zanimao me objektivni dojam od strane ljudi, glede nove pjevačice, jer je Tanja ona s kojom trenutno raspola?em...:)
Sibilanti su mi ok, mo?da ne?to izra?eniji na Tanjinom vokalu.

HeatMan 06-01-2010 03:30 PM

onda je nateraj da bude agresivnija.

poz

alfom 06-01-2010 04:18 PM

1 Attachment(s)
Ma Zool, bez ljutnje! Posebno ako grije?im :
eto dole sada du?i udvojen trak od 'obadvije pjevačice'.
Da ti nisi gre?kom napravio dva exporta, ali svaki puta sa istim vox trakom?
Ne mo?e ni jedna pjevačica ispjevati u 0.1 ms dva ispjevavanja, a kamo li dvije! Zato napisah o počecima rijeći - posebno koje počinju sibilantima, jer se tada najbolje čuje ?tos.
Kada se nabace slu?alice, obadvije imaju potpuno isti nazal (kako HM napisa), istu karakteristiku na istom mjestu, pa čak i iste vox interpretatorske efekte na potpuno istim mjestima.
Ovo si ti ne?to pogre?no okačio, ili se ?ali?. :D

XerXed 06-01-2010 06:50 PM

Tanja pjeva prirodnije, bez "zavrtanja" vokala, kao sto je slucaj kod Laure. Prvi utisak (Laura) kao da je ukocena, kao da radi i muziku, aranzman i tekst i jos sve to treba da otpjeva. Zamisljeno ..

Tanja je odlicno otpjevala, ne bi nista dirao.

Pozdrav!

zoolander 07-01-2010 05:08 AM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 268559)
Ma Zool, bez ljutnje! Posebno ako grije?im :
eto dole sada du?i udvojen trak od 'obadvije pjevačice'.
Da ti nisi gre?kom napravio dva exporta, ali svaki puta sa istim vox trakom?
Ne mo?e ni jedna pjevačica ispjevati u 0.1 ms dva ispjevavanja, a kamo li dvije! Zato napisah o počecima rijeći - posebno koje počinju sibilantima, jer se tada najbolje čuje ?tos.
Kada se nabace slu?alice, obadvije imaju potpuno isti nazal (kako HM napisa), istu karakteristiku na istom mjestu, pa čak i iste vox interpretatorske efekte na potpuno istim mjestima.
Ovo si ti ne?to pogre?no okačio, ili se ?ali?. :D

Nije buraz, cura je skinula Lauru u originalu, dobila je njen suhi vokal da čuje kako je to ova ispjevala, postat ću tokom dana Laurin bez efekata i Tanjin....

Jan 07-01-2010 05:50 AM

Ako te zanima, meni Tanja vise prija...
I taj problem sa sibilantima, hmmmm, ja ga ne cujem, mozda na nekim mestima nesto iskoci, ali meni to ne smeta.
Na slusalicama slusam, i meni sve zvuci cool ali sa Tanjom

zoolander 07-01-2010 08:23 AM

Evo za sve skeptike:)

Tanja suhi - http://www.box.net/shared/gnj56fpbg9

Laura suhi - http://www.box.net/shared/irf9gddd65

Ovo je samo jedan track oba vokala...
Prvo nemam vremena obrađivati jedan te isti vokal da bi odradio ono što već jesam, drugo radi se o Tanji Marić iz Osijeka (sudjelovala na Supertalentu i HTZ show-u, koga zanima nek progugla)

Laura je otpjevala malo melodičnije što se pogotovo čuje na ovim suhim snimkama, no ko što xerxsed i jan kažu ni ovo s Tanjom nije loše.
Inače sam naivknuo na Laurin vokal, no suradnja s njom je prošla...
Ako je ko zainteresiran za remix kad već exportiram suhe vokale, to bi bilo odlično jer na albumu planiram uz 8 kompozicija i 2 remixa.
Tanjin glas naravno, ko je zainteresiran, šaljem vokale u waw formatu.

alfom 07-01-2010 02:55 PM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 268607)
I taj problem sa sibilantima, hmmmm, ja ga ne cujem, mozda na nekim mestima nesto iskoci, ali meni to ne smeta.

Ne, ne. Nema problema sa sssss. To je o.k.
Samo sam ih naveo kao neka od mjesta 100 % uparenosti vox.
Inače, Zool, ako je tako kako kažeš, moje čestitke toj drugoj za indigo kopiranje.
Hajde na P.M.
Dobro je to obadvoje.
Tanja će pokazati svoje kada sama bude kreirala svoju interpretaciju, a ne kopirala tuđu. Ima malko 'mlađi' i pitkiji glas ; kao i nešto manje iskustva. Nemaš problema sa ovim, obzirom da si farbao voxove i pokrio ponešto.

All times are GMT +1. The time now is 11:18 AM.