![]() |
Cemu sve to sluzi?
9 godina sviram klasicnu i akusticnu gitaru, i nikad nisam radio/snimao u studiju. Nedavno mi se pruzila prilika da vidim kako to izgleda, i pomalo sam zbunjen.
Zasto se zvuk ne snima live... tipa u gluvoj sobi muzicari sviraju, mikrofon je povezan sa kompjuterom koji zvuk belezi, i onda to snimljeno bude gotova pesma/demo, nego je sve komplikovano? Ostao sam vrlo zbunjen nekim stvarima u studiju, pa bih voleo da mi pojasnite njihovu ulogu. Pojacala, predpojacala, ekvilajzeri, procesori, kompresori, plugin-ovi? Cemu to sluzi? Znam sta je osnovni mix zvuka, ali sta se tacno radi u produkciji, a sta u post-produkciji? Sta je mastering? Meni je sve to vrlo slicno, i kapiram ga kao "sredjivanje" zvuka, ali sta se tacno radi u svakoj od ovih faza? Mozda je pitanja mnogo, ali bih konacno voleo da naucim o cemu se radi. Hvala. |
Re: Cemu sve to sluzi?
Verovatno bi i dobio odgovor kad bi neko imao zivaca da napise Word doc koji je dugacak preko 10ak godina....
Komplikovano deluje za nekog ko nije u tome wiki mozda malo pomaze http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_engineering |
Bolje kreni sa pojedinacnim pitanjima, ovako nabacana pitanja zahtevaju presirok odgovor.
|
Quote:
|
http://www.rumski.com/forum/showthre...943#post264943
Evo imas ovde odgovore na neka od tih pitanja. pozz |
Quote:
Quote:
Ono ?to si pomenuo u svom prvom postu (Dobrodo?ao na Forum :)) ljudi rade već decenijama. To je smisao čuvene ECM produkcije u jazz domenu i gomile snimaka "klasične" muzike snimane u raznim koncertnim salama i studijima jednim stereo mikrofonom (ili stereo parom mono mikrofona). Za?to to nije uobičajeni način snimanja? Za?to se neke muzike snimaju na drugačiji način? Za?to je va?an prostor u kom se snima.............? Mora? da počne? da uči?. Ispočetka. Pozdrav, Vasa |
Ma to je samo gomila sprava, ni mi ne znamo cemu sluze, ali dobro izgleda pogotovo u zatamnjenom studiju, a da smo znali drugi nacin da zaradimo kintu... ...evo cujem,idu one maske za grip, mozda i tamo srecu da okusam... ...ima li negde pamucnih,zna li neko?
:D |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
:rotfl: |
Cappo, ka?' der neshto
|
Tu sam.
Ovako, ne zelim da se profesionalno bavim produkcijom, ali smatram da bih kao profesionalni izvodjac trebalo da se upoznam sa osnovnim stvarima obrade zvuka. Pogledao sam teme, searchovao sam sto na forumu sto na googlu, i otprilike je sve to u formi nekih grubih definicija. Mene zanima da li neko moze konkretno u 2 recenice da mi kaze kakva je uloga ekvilajzera npr? Zasto ne moze zvuk da se snima onako kako sam opisao, direktno, nego mikrofon mora da ima predpojacalo, pa pojacalo, pa ovo, pa ono... Ne trebaju mi detaljna objasnjenja, to cu sam istrazivati, ali bih pre nego sto krenem u to da znam bar osnovne stvari o svim tim aparaticima. Jel kapirate sta hocu da vam kazem? |
sve može, al je lepše ovako!
|
Quote:
:-L Lepo je znati "sve" i da te sve zanima, ali mudrost spava u drugom kovchegu, jer, kao sto reche Rasha Popov u predogovoru knjige Miroslava Majkica "Mish, puž i ker" - Internet, svetska knjiga sveukupnog znanja, nema savesti nego je 'rpa nauke, s jedne strane i otrovnog imoralizma s druge strane. Jebga, mora te malo i biti sramota sto ne znas neke stvari, ne mozes tako bump pitanja koja deca ne postavljaju (jer znaju gde su)... Osvesti se Oshtar sam, al pravedan |
Quote:
Elem, Cappo, to sto si ti pitao da ti objasnimo u dve reci samo govori koliko ti je to sve potpuno novo. Apsolutno nemoguce da se objasni u tako malo reci a da tebi bude jasno :) . Gomilu pitanja ti ne bi ni palo na pamet da znas barem nesto. Ili ces da naucis vise od toga sto smatras da je potrebno , a opet premalo da bi se bavio time, ili ces da batalis i nastavis da sviras gitaru i uzivas u muzici i dalje :) Potpuno prijateljski |
Quote:
Baca nam koske... Pazi, u poslednjih mesec dana booogme...:wink::wink: |
Evo ti:
Ima mnogo vrsta mikrofona ...svaki ima svoju cud, i nijedan od njih nije ljudsko uvo da bi snimao kako mi cujemo, svaki to radi na svoj bachin ovaj ili onaj. Mikrofoni sa lampom tj. cevni daju idredjen karakter onom instrumentu koji snimaju dakle nadodaju nesto na njegovu prirodnu boju....sto moze da se dozivi kao ulepsavanje zvuka....ili kvarenje zavisno kako gledas i koliko si hard kor....old skul itd. Npr cevni mikrofoni cine zvuk navodno toplijim a kondenzatorski drugih tipova su malo ostrijinaspam cevnih koji su mekshi. Sa predpojacalom ista stvar mikrofoni koriste male struje da bi mogli da rade tak nezno kao ljudsko uho i da bi shum bio manji.....samim tim njihov signal je nezan i tanan....i da bi dobio na snazi i bio chujan mora da prodje odredjeno predpojacanje inace bi bio tanji od misjeg repa. Ljudsko uvo takodje ima predpojacivac u vidu poluga cekic nakovanj uzengija iliti tri ushne kosti nadaleko poznate i chuvene...:) Predpojacalo takodje moze biti cevni ili tranzistorsko...i daje karakter zvuku... pa u skladu s tim neki vole ovo jer mu daje ono a drugi ono jer mu daje ovo....itd. Samo bojenje odredjenog instrumenta tj menjanje njegove prirodne boje i ostalo obradjivanje tog zvucnog zapisa moguce je samo ako je taj instrument nasnimljen sam na kanalu kako ne bi zajedno sa njim menjao i druge zvuke u pesmi ...te eto razloga zasto se snima odvojeno a ne sve zajedno....ima tu jos razloga kao na primer editovanje gresaka koje je moguce ako je instrument sam snimljen na jednom kanalu... Dalje zvuk ide u audio interfejs ..tj karticu ili kako vec oces koja u sebi ima konverter koji pretvara analogni zvuk u digitalni...dakle pretvara struju u binarne brojeve...khm ...khm.. zasto? zato sto su magnetofoniizbaceni iz upotrebe... a zasto su izbaceni? zato da bi svak mogo kod kuce da radi i stvara..a da ne kupuje spravu veliine ves masine :) heh NAkon konvertovanja zvuka u digitalni i belezenja na Hard disk on se moze u programu dodatno obradjivati menjati stelovati pomocu tri osnovna efekta EQ kojim mozes da sakrijes ili naglasisi neke delove spektra u kom sviraodredjeni instrument sto pomaze u uklapanju istog u celokupnu zvucnu sliku citave pesme...to se zove mix eq se radi ikada se od onoga sto je mikrofon chuo zeli napraviti ono sto uvo chuje dakle da se zvuk priblizi realnom....trt mrt drugi bitan efekat je reverb koji daje odjeka tom snimljenom instrumentu da bi zvucao prirodnije ili nadprirodnije...... ovo zato sto se snima u gluhim sobama pa se posle oponasha reverberacija ne gluhih i drugih soba...a ovo se pak radi sto se na suho usnimljen zvuk iz gluve sobe mogu oprobavati razni prostori preko plugina ili procesora u kome se nalaze usemplovani odjeci raznih soba katedrala pecina opera hausa itd... sve to se zove produkcija jer su davno prosirena vremena kada je svirao samo covek i kada je zvuk instrumenta odredjivao samo majstor koji ga pravi... danas se sva ova masinerija moze nazvati instrumentom sastavljenim od ovih komponenti ..sa kojim imas mnogo mogucnosti eto zamisli gitaru na kojoj bi okretanjem dugmeta menjao debljinu zica materijal od kog su napravljene debljinu gornje ploche i mnogo toga pa se igras celi dan da nadjes najlepsi zvuk e tako se i ovde igras da dobijes nesto drugo od onoga sto bi bez svega ovoga uvek zvucalo isto... npr jednu gitaru slusas svaki dan i ona uvek ima isti zvuk ali snimajuci je uz pomoc ovog ili onog mikrofona preampa i terajuci posle taj zvuk kroz ove i one sprave i algoritme dobijas neke nove prelive nijanse i sto chuda.... sve to u cilju bolje atmosfere pesme i boljeh opisivanj onoga sto treba da opise...dakle nije sve u tehnici i kompoziciji ima nesto i u bojama... eto i zasto orkestri idu u ovu i onu halu da snimaju to i to... U neku idu kad sviraju veselu kompoziciju u neku kad hoce da snime dramaticnu itd.....sve u cilju boje razmisljaj slikarski u muzici pa ces bolje razumeti sve to pozdrav |
ja sam gotovo siguran da se zeza zato sam i poceo sa evo ti....
a jos sam sigurniji jer uvek taj neko imamalo postova al da ne gresim dusu ja napisah a nekom ce da posluzi. .....mozda nekom treba seminarski za fax:confused::shock: pa ga mrzelo da pishe |
Quote:
|
Quote:
|
Spontano to ispadne... :wink:
|
Hvala Korenjak!
Ne treba mi seminarski za fax (studiram nesto sasvim drugo), nego sam hteo da koliko-toliko budem upucen u nabrojane elemente u studiju. Znaci, hipoteticki govoreci, kad bih na svoj najobicniji konferencijski mikrofon ubacio predpojacalo (sto da se razumemo, ne nameravam), dobio bih na jacini zvuka, i mogao bih da isprobavam razlicite karaktere... tipa dublji, manji sum, jaci, tanji? Aha. Znaci, u studiju sve instrumente snimamo jedan po jedan, svaki na zaseban kanal, onda pustamo sve zajedno da vidimo ima li gresaka i treba li nesto ispraviti/dodati. Jesam dobro shvatio? EQ mi i dalje nije jasan. Recimo da sam sve prethodno uradio... snimio pesmu, sve mi se dopada... i sad zelim da primenim eq efekat. Gde cu to da primenim? I koliko ce pesma da bude drugacija nakon sto prodje kroz eq? |
Eq je ekvilajzer
moze na celu pesmu moze na svaki pjedinacni kanal da se primeni on sluzi da pjacas ili smanjis npr srednje tonove il da pojacas ili smanjis basove ili visoke tonove dakle ako pojacas visoke dobices cistocu yvuka i visoke alikvote flažplete ali i više šuma pošto šum i jeste visok ton... ako smanjiš baseve onda je zvuk tanji nema debljinu suvlji itd to ćeš najbolje da ukapiraš kad upališ winamp pustiš neku muziku i upališ winampov ekvilajzer i mrdas reglere gore dole i slušaš šta se dogadja levo su ti basevi u sredini srtednji a desno visoki tonovi pa probaj mali i biće ti jasno kako se zvuk menja kad neke od tih potenciometara pomeraš pozz |
Od onoga ko pita do onoga ko odgovara, i to za dve godine :) Nije to nimalo lose, moj korenjak. :D
|
Aff zahvalan sam ja moj kekzo
i mene su trpeli ajd sad ja malo da trpim al i ne trpim jer mi tesko nije EDIT: vis dasam pro bre |
Quote:
Zato sto ako svira 5 ljudi, i jedan pogresi, mora svih 5 da svira sve ponovo, a ovako kada snimas jednog po jednog, samo taj jedan mora da ponovi ako je pogresio. Zato sto mozes da uzmes vise snimaka iste deonice od istog muzicara, pa da odaberes onaj koji se njemu i tebi najvise svidja. Zato sto, kada snimis svaki kanal posebno, imas i dalje slobodu da miksas odnose jacine zvukova, boje instrumenata, reverbe i primenis sve te komplikovane stvari o kojima pricas, a sve u cilju boljeg zvuka. Kada snimis sve sa jednim mikrofonom, to ti je sto ti je. Ako ti se ne svidja, sta da se radi ... To naravno ne znaci da se nikada ne snima samo sa jednim mikrofonom, ali treba dosta znanja da bi se to sa jednim mikrofonom odradilo kako treba, pa se zato pribegava visekanalnom snimanju koje vise trpi greske, kako sa muzicke tako i sa tehnicke strane. Pojacala i predpojacala sluze da pojacaju signal koji nije dovoljno jak ... ovo je cista tehnika i nema potrebe da se zampacujes sa time ... Svako pojacalo ima neki svoj zvuk, pa se i ona mogu upotrebiti u kreativne svrhe, ali primarna namena im je cisto tehnicke prirode - pojacanje zvuka. Razlika je u tome sto pojacala sluze da pojacaju signal koji ide u zvucnike, tj signal koji izlazi iz miks pulta ili racunara, dok predpojacala sluze da pojacaju signal koji ulazi u miks pult ili racunar. Boju zvuka odredjuju harmonici, to ako si skolovani gitarista bi valjda trebalo da znas. Ekvilajzeri sluze da bi se menjao odnos jacine tih harmonika u zvuku, tj. da bi se menjala sama boja zvuka. Kada ima dosta zvukova u miksu, a nekada ih ima bas dosta, zvukovi pocnu da se preklapaju i da guse jedni druge ... tada je potrebno napraviti mesta za sve zvukove, tj. neke frekvencije smanjiti, da bi neke druge dosle do izrazaja. Da ti dam slikoviti primer, crtas plavom bojom na plavoj podlozi i nista se ne vidi. Dakle nalazis se u istom frekvencijskom spektru boje. Da bi se videlo to sto zelis da nacrtas, ti onda uzmes crvenu boju (promenis frekvenciju boje) da bi istakao to sto zelis da nacrtas u odnosu na plavu podlogu. Tako je i sa zvukom. Imas dve gitare sa slicnom bojom koje sviraju slicnu ili istu stvar, i onda, posto ne moze u miksu da se jasno razaznaju obe gitare moras da im malo promenis boje da bi obe dosle do izrazaja i da bi se lepo cule. Procesora ima raznih. Sve ovo sto smo nabrojali ovde su procesori ... dele se na vremenske (delay, echo, reverb), dinamicke (kompresor), frekvencijske (ekvilajzer), a imas i kombinacije ovih efekata (flanger, phaser ...) Produkcija zvuka ide ovako: snimanje, miks, mastering ... U snimanju znas sta se radi, u miksu ti je takodje iz dosadasnje price jasno sta se radi ... a mastering sluzi da razlicite pesme sa istog albuma, cika sa zlatnim usima i monitorima i prostorijom dovede na isti nivo kako po nivou i dinamici tako i po boji zvuka, da kada pustas pesme sa albuma imas utisak da je to jedna celina a ne neke razlicite pesme nabacane na disk ... Sve je ovo veoma povrsno i daleko od ceokupnih informacija pa se zato ljudi ustezu od bilo kakvih odgovora, ali eto ... Ovo je jedini moguci odgovor na tvoje pitanje ... sledeci stadijum bi bio da procitas neku knjigu vezanu za produkciju ili pogledas neki video, tesko da ce neko na forumu ici dublje u sve ovo jer je zaista preopsirno, a nekih striktnih pravila nema, pa sve sto se kaze moze biti tako, a i ne mora ... |
Korenjak, posebno Sumanut, svaka cast na odgovorima! Ajd razmislite da se udruzite pa napisete neki tutorijal za sam sajt, tako da ljude koji ovo ne znaju sledeci put samo uputimo na iste ? Usput zaradite koju kintu ;) .
|
@Diviner
Otvorio sam u odeljku Instrumenti i Studijska oprema temu ''Za pocetnike-kucni studio'' Tu sam stavio razgovor sa jednim prijateljem koji je pocinjao i postavljao mi pitanja. Mogli bi neki odgovori odavde da se spoje sa pitanjima i prebace u tu temu...a ja sam se dogovorio da napisem jos nesto pa da stavimo tamo. pozzz p.s. takodje uputio bi capooa i ostale da pogeldaju ovaj film gde je sve savrseno objasnjeno http://www.youtube.com/watch?v=TPumx...om=PL&index=31 moze i sa tjuba ali je bolje da se skine dvd rip zbog boljeg zvuka |
Hvala drugari na objasnjenjima!Sad mogu da kazem da bar znam ponesto :)
Danas sam bio u studiju i kratko pokusao da ukapiram o cemu ste govorili. Probao sam da se igram sa EQ-om koji vec postoji na mix pultu (mislio sam da je to neki poseban uredjaj), i pohvatao neke konce sa tim. Video sam npr. kad pustim pesmu, ne moram da slusam sve, nego npr. mogu jedan, ili dva kanala... samo bubanj i gitaru recimo, i slusam kako to zvuci... pa onda dodam malo gudaca i sl. Tako se mixa, trazi se najbolja kombinacija svega snimljenog, zar ne? Ukapirao sam sta je echo (logicno), delay (odlozimo neki ton ili pocetak fraze), ali nisam sta je reverb? Kad to koristimo? Naucio sam i npr. kad zelim da uvod u pesmu bude tih a da se nakon 10-15 sekundi poveca, koristim fade in, a obrnuto, kad zelim na kraju da ga stisam - fade out. |
Bez imalo želje da te omalovažavam, malo mi je čudno da ne znaš osnovne stvari a sviraš klasičnu gitaru 9 godina.
Zar se nikada nisi za toliko godina zapitao čemu služi otvor na gitari ili kako nastaje zvuk? |
Naravno da znam cemu sluzi otvor, funkciju rezonatorske kutije, kako nastaje ton, kako se zvuk prostire u talasima. To su, sam si lepo rekao, osnovne stvari muzike koje uz muzicku teoriju i tehniku gitare drzim u malom prstu.
Ali niti smo ucili ikada bilo sta o studiju i studijskoj tehnici (bar se ta oblast ne izucava na instrumentalnim odsecima muzickih skola), niti sam zbog toga sto zivim u relativno malom gradu imao mogucnost da to u praksi negde i naucim. Otud sva moja radoznalost. |
Quote:
Pitao si za reverb, reverb (ili kako bi nasi tezgarosi rekli HALL ili ti HAL) je isto sto i delay samo sa toliko malim vremenom odbijanja zvuka da ga ljudsko uho registruje kao odjek,odnosno ne znam da li je odjek prava rec...Na primer udjes u neki hol i kazes "AAA" i stanes da govoris a to "aaa" se jos cuje, e to sto se cuje nakon sto ti prestanes da pricas to je reverb (a nije ponavljanje tipa, Mirko -Mirko- Mirko- Mirko.... ko u pecini, nego je MIRKOooooo)... Reverb kao sto ti je neko napisao u muzickoj produkciji sluzi za oponasanje raznih hall-ova, soba, drvenih, kamenih blabla cega sve ne...Totalno mi je neverovatno da ne znas sta znaci pojam "reverberacija" znaci morao si sa njime da se sretnes u osnovnoj i srednjoj skoli u fizici, uci se uvek kad se obradjuje zvuk kao fizicka pojava, jos kao muzicar sramota je da ne znas sta je reverb :) (shala mala, nije te zanimalo, ni mene mnoge stvari ne zanimaju a susretao sam se sa njima stalno) Evo ti jedan youtube link: http://www.youtube.com/watch?v=6Sy50CcT4LI On tu radi neki (za tebe ) slozeni efekat, ali videces kad ubaci reverb, provalices sta ocemo da ti kazemo... Reverb je jako bitan u muzickoj produkciji, gotovo ga uvek ima na pesmama, i cesto je u nekim zanrovima moderne produkcije neprimetan, ali je tu... |
|
Ja sam prvo mislio da se neko zeza sa foruma?ima. Kako je moguće ne znati čemu slu?i EQ, pa ima ga na svakom audio uređaju, deca znaju čemu slu?i ako i ne znaju primenu u produkciji?
|
Ovo je jedno od najboljih pitanja na forumu!
|
U stvari čovek pristupa ovome sa aspekta čistog zen budizma - "čemu sve to slu?i - koja je svrha?" :) Da li je samo neka vi?a sila mahnula rukom, kao bog prvog dana stvori EQ, drugog kompresor i tako do nedelje!
|
Pitanje je gledajuci geneticki potpuno ispravno. Zato me je i odusevilo. Jerbo bog nije prvo stvorio EQ, ili mozda jeste?
|
?alu na stranu, upoznao sam ja muzičara koji sa svojih tri banke nije znao da postoji polo?aj u pan-u tj da postoji stereo i mono, pa ne?to mo?da da svira samo sa jedne strane, jel. A nije glup čovek, dapače. Valjda neko nikad ne razmi?lja o nečemu ?to neki drugi odmah primete ili skontaju.
|
Mada, kod nekih koji neznaju sta je panorama ima vise muzike nego kod ... doticnih sa svom silom medikamenata!
Zato mi se pitanje i dopalo. |
^^
zaista! pitanje je u sustini odlicno! evo jos jednom :D http://www.youtube.com/watch?v=dJ5hKr7ta6A :D |
All times are GMT +1. The time now is 03:52 AM. |