![]() |
Pomoz'te mi da sastavim studio...
e ovako... kao sto je gore navedeno, trebaju mi vasi saveti o formiranju mini kucnog studija...
dakle, ja sam resio da se bavim psy trance-om, tako da mi ne treba neka ultra mega giga oprema... ja sam planirao da kupim: - VIRUS TI POLAR ili DEKTOP(kad saznam koja je razlika izmedju njih tacno cu se odluciti) - Alesis MasterControl (interesuje me vase misljenje o ovoj stvarcici??? meni je ovo super) - neke monitore (sta preporucujete??? neke do 500e) - zvucnu karticu ( da li mi u opste treba???) - i eventualno neki mikrofon ( nista zesce, za snimanje nekih vokala koji ce biti provlaceni kroz vocoder i tako te efekte, mada mozda padne i koj "ziv" vokal...) e pa mene interesuju vasi saveti i misljenja o svim ovim komponentama, jer moze se reci da sam nov u ovom vasem audio svetu i ne bih da kupim nesto pa posle da zalim ceo zivot sto sam se zaebo... __________________ mada najveci problem mi je softver!!! ne mogu da se odlucim koji da koristim??? do sada sam koristio(i koristim) FL studio a planirao sam da predjem na logic... par dana "drndam" logic i imam dosta pitanja u vezi njega, da li moze ovo, da li moze ono... npr. u FL-u je moglo da se automatizuje SVE!! svaki fejder, svaki nob, a to u logicu nisam uspeo... mada glavni razlog zasto hocu da predjem na logic je zato sto kada napravim pesmu, i stavim je u player sa nekom PROFI pesmom(da uporedim), nekako je moja pesma tisa, tuplja, i nzm ni sam kako to da opisem... Da li je do softvera ili do mene?? da li je to taj cuveni mastering??? jer ako je do mene, ja ne bih menjao FL: ocenio bih moje znanje rada u njemu 4/5, naviko sam na njega.... tako da: 1. recite sta mislite o gore navedenom hrdveru??? koji da uzmem i zasto??? 2. pomozite mi da se odlucim za softver, i objasnite mi zasto se moje pesme tako cuju??? nemojte zameriti sto sam ovo postavio u ovaj deo foruma, ali sta da radim kada su pitanja i iz softvera i iz hardvera.... i da, nemojte zameriti ako postavljam neka glupava pitanja, u fazonu joj ovo ne znas, koji si retard... ipak smo svi ovde da naucimo nesto...:D i nemojte mi one fore: "vec je odgovoreno, koristi search" .... ja da sam naso ne bih pitao.. |
Re: Pmoz'te mi da sastamin studio...
Quote:
ja bih rekao da ne koristis mixer kako treba znaci eq,multiband,limiting,anvelope na semplovima.... |
Quote:
|
Quote:
Isto tako nemaš niti zvučnu niti monitore, nemozeš napraviti nešto što ne čuješ kako treba. Koliko love imaš na raspolaganju trenutno? |
Quote:
racimo da mi je budzet oko 5k evra... |
Quote:
|
Re: Pmoz'te mi da sastavim studio...
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
VIRUS TI: DESKTOP 1520 e (rack verzija) KEYBOARD 1850 e (5 oktava) POLAR 1950 e (2 oktave) ako su preformanse u svakom iste, logicno je da keyboard bude najskuplji jer je najvise materijala utroseno.... ali je polar skuplji od njega, pa sam pomislio da nije mozda bolj, jaci ,brzi polar od keyboard-a????? |
Quote:
|
ok shvatam da mi treba neka dobra zvucna ali ipak RME fireface 800 je preko 1.5k evra.... valjda postoje i neka jeftinija resenja???
npr. Motu UltraLite-mk3???? ipak ne bih toliko dao samo za zvucnu... |
Quote:
|
Quote:
Quote:
|
Quote:
Jedna važna stvar. Danas ima gro soft synthova. I sa skoro svakim možeš dobiti zvuk koji hočeš ako naučiš sintezu zvuka i manupulacijom istog. Ti ako osobno kupiš virus, netreba ti NIŠTA drugo. Prvo jedno vrijeme radi s već unaprijed napravljenim zvukovima a onda pokušaj sam raditi svoje. S vremenom bi trebao biti sposoban napraviti bilo koji zvuk na njemu. Al uglavnom, mislim da je najvažnije da uzmeš 1 synth (bilo soft ili hard) i da naučiš raditi na njemu. Što se tiče toga koji, to odi na neke trance forume i pogledaj što koriste dotočni producenti. Ja ti nemogu nikaj preporučiti previše kada nismo u istom žarnu. Malo sam googlao sada i evo ti nekih odgovora na ista pitanja što se tiče tracne-a od kompetentnijih ljudi. NOVATION - SUPERNOVA ACCESS - VIRUS B CLAVIA - NORD LEAD 3 |
Quote:
Auuuu, vezbom i citanjem, upoznaj prvo sta radi kompresor, sta eq, sta su vremenski efekti...Provedi stotinu sata miksajuci pesme, na to pitanje koje si postavio ne mozes dobiti odgovor...To bi isto bilo kao da pitas kako da naucim da napravim automobil, i ja ti sad pricam, jedno 3-4 godine svaki dan o tome, pa onda ti jos 3-4 godine pokusavas da to sto sam ti ja pricao primenis, e a onda jos uvek ne mozes da napravis automobil...Daleko da toliko vremena treba da se nauci da se koliko toliko miksa, ali da bi stvarno naucio treba i vise vremena (pri tom ja ne kazem da stvarno znam da miksam, mlad sam, nakon 6-7 godina koliko pokusavam to da radim, nema dana da nisam naucio nesto novo...)... Jednom me je neko pitao: ON: "Kako uspevas da napravis da ti kick i bass ovako zvuce" JA: "Uglavnom kompresorom i eq-om" ON: "Pa kako znas koliko sta da stavis" JA: "Pa chujem" ON: "Pa kako ga chujes" JA: "Pa ushima" :) Mislim, cela fora je da znas sta cemu sluzi, slusas i vezbas, ne moze odjednom, niti moze brzo da se postignu rezultati ni nalik profi pesmi... EDIT: Mislim da je slusanje i vezba ipak najbitnije, i ako ne znas cemu kompresor sluzi, odnosno sta bukvalno radi, uzmi stavi ga na nesto i okreci dugmice i slusaj sta se desava...Banalan primer, nadam se da znas sta kompresor i eq i ostali osnovni efekti rade... EDIT 2: Da sam na tvom mestu, pola para od tih 5k bih potrosio da koliko toliko akusticki adaptiram sobu u kojoj i radim na zvucnike. EDIT 3: Alesis Master Control je i audio interfejs (odnosno zvucna karta, znaci ne treba ti dodatna u tom slucaju), sledi pitanje da li ces ga 100% koristiti? Odnosno da li ti treba simultano snimanje 8 kanala?Odnosno koliko kanala odjednom planiras da snimas? Ili ga pak zelis koristit samo kao audio kontroler? Ako ne vise od jednog mono/stereo kanala, mozda bi RME HDSP 9632 bila najbolja varijanta. U suprotnom, imaces audio interfejs sa 2 preampa,8 ad i 8 da konvertora, a ti ces koristit samo jedan, eventualno dva kanala, dal ti to treba? Opet ako te on privlaci kao kontroler mozda ces sa RME HDSP i recimo necim ovakvim (http://www.rumski.com/forum/showthre...ight=pimpovani) biti zadovoljniji i proci za iste pare... S druge strane ako uzmes RME HDSP trebace ti i mic preamp, a mozes uzeti i nesto sto vec ima sve na sebi, neko rece Fireface 800, on je super, ali opet dal ti treba toliko kanala...Neko ce se naci da ti kaze neko bolje resenje za jedan/dva kanala sto ima i preamp na sebi...Mozda nesto iz M-Audio arsenala (mozes da prodjes za 250 E sjajno)...RME bi trebalo da ima bolje konvertore od M-Audio-a, ali necu da podevam tu pricu, jer iskreno ja ni ne cujem te razlike u konvertorima toliko... Sa Master Controlom imas sve u jednom, i konvertore i preampe i kontrolu... Mene privlaci Alesis IO 26 jer je jevtin (na thomannu oko 350E, znaci toliko ce biti i ovde od prilike), samo se pitam kakvi su konvertori na njemu kad je toliko jevtino, da nije totalni bullshit, mada citam da su korisnici prezadovoljni, tako da me bas privlaci :) |
Ja bi savetovao da pre nego sto udjes u bilo kakvu "veliku" kupovinu se pozabavis sa osnovama. Tu pomaze i elementarni softver, mada je sve vec jako daleko odmaklo..
Ljudi uglavnom misle da ce im oprema resiti sve. Prob je u tome sto ne znaju sta ce tacno dobiti kupovinom iste Quote:
Drugi savet je da cimas nekog ko zna da radi kako bi te naucio Moje iskustvo je da mozes da provedes decenije sam kapirajuci kako se sta radi i pomerices se vrlo minimalno Ako pogledamo bilo koju struku, uvek postoji neki nacin obrazovanja i predaje znanja, tesko da ljudi sami kompletno uce neki zanat ili struku. Tako je i u muzici - ne vredi bez vodstva, bar u tom tehnickom delu.. Muzika je kombinacija umetnickog i inzinjerskog pristupa stvarima. Ovo drugo moze da se nauci prilicno uspesno, mada postoje i licni limiti..za prvo nisam siguran previse Posebna iluzija danas je sto je sve dostupno kuci, pa ljudi misle "lako cemo" i sam cu ja to provaliti Ako je tvoj cilj hobi, a imas para koje bi rado ulozio u isti, samo napred poz |
eto to mi jos nije padalo na pamet da je sve to zbog losih zvucnika :P
sto se tice tih efekata, znam kako rade i cemu sluze, ali verovatno ne znam dovoljno dobro da ih koristim... cuo sam i ja da postoje raznorazne konjige o produkciji, masteringu... dajte neke naslove, da pokusam da nabavim ovde te knjige.... inace Midi je spomenuo da je razlika izmedju daw-ova u njihovoj "pratecoj opremi" i da je FL-ova "prateca oprema" losa.... mada ja sam video neka 2 lika koji rade progresiv HOUSE, kacili su klipove na youtube, sve rade u FL-u sa FLovim plaginovima, jedini dodatak im je iZotop... a savrseno zvuce!! podrzani su od mnogih ljudi iz vrha u istom zanru... http://www.youtube.com/watch?v=FOEnw7sfjw4 da li to onda znaci da i FL valja, nego treba znati raditi u njemu??? da ja onda ostanem u frutiju i nadjem nekog da mi objasni da radim u mixeru??? sto se tice alesisovog kontrolera, po meni je to onda odlicno... imam i kontroler i zvucnu i sve zivo u tome jednom.... i da li se ostali slazu sa Adam a7 ili ima nesto drugo i bolje ?? |
Ne bih se oslanjao na votje. bolje se pozabavi nekim od ozbiljnijih platformi. Imash ih koliko hotjesh, biraj, vidish da pada krv ;]
|
Re: Pomoz'te mi da sastavim studio...
Ja i dalje mislim da ako covek planira da potrosi 5 000 Evra, da makar 2000 minimum od tih para ulozi u monitoring...Ja sad da mi neko da 5 000 E da pravim kucni studio, pola para bih dao u monitoring...
|
cudi me da ti everlast nije napisao da ugasis ovo(circular panning law):
meni je to izvalio, i ja se obradovao :) http://i49.tinypic.com/vnjc5u.jpg znaci ugasi to i pusti opet svoje trekove iz fl-a, na svakom treku zasebno ces morati da iskljucis panning law |
e da hocu sve da pitam i zaboravim.... daj jane objasni sta sve spada u to audio-prilagodjavanje sobe????
|
Quote:
|
Quote:
|
Strale... sjedi i čitaj!
Stvarno je zamorno ponavljati jednu te istu priču stotinu puta! Ako ti se slučajno učini da nismo pričali o tome, a ti čitaj još malo, jer smo zaista ponovili sve ovo trideset puta! Kada budeš imao neko konkretno pitanje, sa konkretnim modelima opreme, započni novu temu ili se smisleno nadoveži na ovu. A opšta i preopšta pitanja zaista počinju da guše sve prisutne na Forumu. Dakle... sjedi i čitaj! |
Iako malo OT, ja bih se osvrnuo na pitanje utroška novca na monitore. Ne želeći nimalo da budem pristrasan, ja lično, posle 30+ godina slušanja, produciranja i miksanja muzike po raznim studijima, smatram da NIJE POTREBNO imati preskupe monitore, pogotovo ne u nesređenim, ili suviše malim (režija ispod 60m2) prostorima. To može više da šteti nego da koristi. Na kraju krajeva KOME SU NAMENJENI MIKSEVI koje radimo po našim studijima?
Na kolikim, i koliko skupim zvučnicima će korisnici slušati ono čime ih snabdevamo? Mislim da zaista, ništa bolje (veće, skuplje) od recimo ADAMa A7 nije potrebno za pristojan rad na miksu. Sposobnost monitora da "isporuči" preko 110 Dba, ili da "siđe" do 25-30hz nam ništa ne znači, ukoliko oni koji to slušaju nemaju taj nivo slušanja i te donje frekvence. Važna je po meni prvenstveno definicija, fazna koherentnost i čistota zvuka, kao i relativno čujni niski opsezi koji ne "zamućuju" i ne kasne (vidi pod PMC, prevara broj 1 kod monitora, a skupi su k'o vojni budžet Burkine Faso) Nedavno sam imao prilike da čujem monitor, koji je ispod 350 eura za par, a prijatno me iznenadio....vidi u Svetogorskoj, naprimer. Takođe sam na jednoj demonstraciji (možda je prostorija loša, mada...) čuo monitore u tzv "Transmission line" tehnologiji, koji su toliko "muljali" i kasnili u basu da nisam mogao da verujem da se to zove MONITOR!!!??? Isti su kao pojačivače (aktivni su, sa pojačalima na leđima) koristili vrhunske pojačivače, a ja tvrdim, da je sve ispod 100 hz na tim zvučnicima prevara, i netačno! jako je teško izabrati monitor, čak i kada se raspolaže sa ozbiljnim sredstvima za nabavku istog - ajd' sada da se napravim pametan: Uši u korektnoj prostoriji su najbolje merilo, a ne popularnost, "brend" i skupoća... |
Quote:
|
Quote:
pozZ |
Quote:
+100 :) |
Adam A7 su ti odlicno resenje za pocetak a na skuplje treba ici kad steknes dovoljno iskustva da ti tvoje ushi traze bolje ......dakle kad ih prevazidjes....
Sto se audio interfejsa tiche niko da pomene PreSonus Firestudio koji nudi 26 ulaza i 26 izlaza dakle dva ADAT prikljucka... Ima 8 savim lepih predpojacala i kosta nesto vise od 500 evra Evo ja ga rabim od zimus i stvarno radi besprekorno...Ima izuzetno jak izlaz i u kombinaciji sa A7 predstavlja odlican izbor.... 1000 % se slazem sa Janom daje bolje da ulozi novac u akusticku adaptaciju prostorije.... REcimo moze da napravi 10-ak absorbcionih panela koji rade na razlicitim frekvencijama i to za relativno male pare i da uziva u zvuku kasnije da doda neki difuzer i bas trap... a sve je prenosivo i moze da seli u bilo koju prostoriju Ne treba zaboraviti da valja kupiti dobre slusalice... A sto se tice ucenja mixa savetujem da ljudi u pocetku ostave knjige i frekvencije jer je za pocetnika to suvise apstraktno.....kao sto mu je apstraktan i treshold na kompresoru Ako zelis da naucis tj shvatis osnovne principe mixa pogledaj film David Gibson Art of Mixing ne postoji genijalniji film koji objasnava elementarne stvari od tog filma, sve je u slikama i vizuelizovano i sve ce ti postatijasno za samo jedan dan...posle ostaje samo praksa art of mixing mozes pogledati i na jutjubu ovde: <object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/7LVWVvaloso&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/7LVWVvaloso&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object> pozdrav nadam se da sam pomogao |
P.S. david je malo americki krelac ali je izuzetan pedagog potrudi se da ga istrpish
i jos nesto probaj da skines originalan dvd jer na jutjubu ne mozes da cujes sta se tacno dogadja sa zvucnom slikom ali na hd videu je to sve fenomenalno ....njegov sistem objasnjavanja sa loptama i kockama je izuzetan da ti pojasni stvari... potrazi na netu ima da se nadje, ako ne uspes javi se na PM |
a sta objasnjava u tim tutorialima? mixer?
|
Ne!
NEgo osnove mixa, panoramu, equilajzing kompresing , reverb ...i vizuelno prikazuje sta se dogadja sa kojim zvukom pri odredjenom tretmanu gorepomenutim efektima... treba odgledati ceo film za pocetnike je naj bukvar jer je sve jasno ko dan |
radim ja psy trance i to u abletonu, nemoj da kupujes polar bacices pare , ja sam nasao micro korg za 200 evra na primer. uzmo bolje nord lead. i bices miran
|
Quote:
|
ok, evo polako sam krenuo u lov na opremu.... za hardwer imam par sitnih pitanja ali o tome cemo kasnije... za sada me interesuje ovo sa akusticnim opremanjem studija.... posto ste me svi napali da ne citam nista nego hosu sve na tacnu kao sto hoce svi noob-ovi.. precesljao sam odeljak dizajn i konstrukcija studija i nisam naso ono sto me interesuje...
dakle trebaju mi DEFINICIJE, koji element za sta sluzi, kakve vrste postoje, gde se koristi... kad kazem ELEMENT mislim na: difuzore,absorbere... dajte neka neko objasni sve o tome, dobro ce doci mnogima i sada a i za u buduce.... ili nek mi neko to posalje na PM POZz!!! |
DIFUZER: Elemenat koji može biti raznih oblika i različitog tipa. Služi da razjednači odbijanje zvuka od zida......dakle svi difuzeri imaju istu svrhu i rade na sličan način, samo ugao odbijanja zvuka od površine difuzera varira od tipa.
Kada zvučnik odemituje zvuk koji se rasprostire prema svim zidovima zvuk krene da se odbija od zidova u raznim pravcima što mnogo zavisi i od dimenzijai oblika sobe. Dakle difuzer ima na sebi površine na primer kvadarske oblike različite ispupčenosti koji rade tako što razjedinjuju odbijanje zvuka. Elem kada je zid ravan svi talasi se istovremeno odbijaju od zida.Kada se na zid postavi difuzer zvuk ne dolazi istovremeno do svih delova difuzera te se neki deo zvuka odbije pre a neki deo kasnije što dobrinosi razjedinjenju tj slabljenju odbijenog talasa... Dakle zamisli vojsku u nekoj bici koja grune odjednom.....ona ima veću silu nego vojska koja je raštrkana....tako i zvuk kad se sav odbije odjednom u povratku ima veću snagu nego zvuk koji se odbije sa raznim zakašnjenjima tj raštrka se u raznim smerovima, ne odbije se sav u stom smeru kao u slučaju ravne površine Dakle difuzer služi da razjedini odbijeni zvuk tj da ga raštrka i tako stvori difuznu zvučnu sliku. Postoje difuzeri koji deluju na različitim frekvencijama i postavljaju se oni koji rade na frekvencijskom opsegu koji stvara više problema u datoj prostoriji. To je ono što ja znam neka me isprave Boggy i ekipa ako sam negde omanuo. ABSORBER: je elemenat koji upuja zvuk redukuje ili potpuno onemogućava njegovo odbijanje tako što absorbuje talas pre no što ovaj dospe do zida. To je moguće zahvaljujući mnogim mikrokanalima u samom absorbcionom materjalu od kog je sastavljen absorber (razne mineralne vune, azmafon i sl.). Absorberi služe da se pomoću njih iskontroliše ili suzbije jeka tj reverberacija sobe. Čim pustiš muziku u sobi golih zidova odbijanje talasa na svim frekvencijama kao i rezonovanje zidova i višestruko odbijanje u uglovima i ćoškovima dovode do toga da se jedan te isti zvuk odbijajući se ponavlja u mikrointervalima jer je zidovima sprečen da ode dalje (kao kad si napolju tada zvuk odlazi nema od čega da se odbije akoje otvoren prostor), nego se zvuk vrti po sobi i samim tim traje ne samu u trenutku kad je emitovan nego i koji milisekund kasnije....to ćeš da čuješ kad pljesneš dlanovima u praznoj sobi.... pa taj zvuk ne traje samo taj jedan pucanj tj. pljes nego se produži još malo odbijajući se dok ne izgubi na snazi.... Sve ti je to široko polje akustike i ima dosta na netu. Absorberi služe kao što rekoh da spreče ili iskontrolišu to odjekivanje tj. odbijanje zvuka o zidove. Zašto? Zato što odjek može biti neprijatan i da ruži zvuk i ulazi zajedno sa npr. glasom u usnimak tj u mikrofon. Dabi u mikrofon ušao što čistiji i istinitiji zvuk bez reverberacije pribegava se postavci absorbera i absorbcionih površina unutar sobe. Ista stvar je i sa slušanjem kada miksaš materijal ...ono što izlazi iz zvučnika kada soba nije akustički tretirana se odbija i zvoni po sobi na raznim frekvencijama i pojačava te frekvencije te ti nemaš realnu sliku već čuješ tu zvonjavu sobe i miksaš nešto što tebi tu u toj reverberaciji može zvučati super ali kad odneseš negde gde su bolji uslovi za slušanje, vidiš na primer da ti fali srednjih tonova, a ti si ih kod tebe čuo da ih ima jer ti je soba svirala na srednjim pa ti se učinilo da si ih dobro namestio u mixu.... Dakle soba za neutralno snimanje -gluva soba i Soba za mix treba da budu ukroćene od jeke sa pomenutim absorberima i difuzerima.... Koje će oni veličine i debljine biti i od kog materjala i od koliko jedinica sastavljeni mora se da izračuna za svaku prostoriju posebno ..prema njenim dimenzijama i materjalu od kog je sagrađena.... BAS TRAP: je ugaoni masivni absorber koji upija niske frekvencije u uglovima gde one najčešće obitavaju tj. odbijaju se.....sama reč ti kaže zamka za bass Bolje je srediti sobu nego kupiti skupu opremu jer superiornost opreme skoro da nećeš moći ni da čuješ ako su uslovi snimanja i slušanja loši. Ako radiš elektroniku opet ti je bitno da soba bude sređena za slušanje i mix jer finalni proizvod je najvažniji, oću reći džaba ti dobar sint ako ćeš u miksu da ga zaebeš.... Da reverb upadne u mikrfon možeš izbeći ako snimaš close miking tj postaviš mikrofon blizu izvora zvuka kako bi hvatao više direktnog zvuka a manje zvuka sobe... ovde imaš sve: http://www.gikacoustics.com/room_setup.php Opet ako sam nešto slagao nek me ispravi Bogić,Nenad i Denis |
bra'o korenje :) to je to
|
e to... fala puno... lepo objasnjeno samo jos nzm kako da proracunam sta mi trebatu valjda mozete da mi pomognete....
soba 350x315 visine 235... na zalost samo to za sada imam... ovo je neko moje zapazanje na osnovu pregledanih tema, teksta iznad i logike :D prvo sam uocio da treba deo sobe gde je sto(nerandzasta oblast), i gde su monitori da se UMRTVI SKROZ, zatim da se sto(kao i monitori) odmakte od zida oko metar, da taj umrtvljen deo(zid iza stola i malo pored stola)treba da je pun absorbera i + 2 bass trapa(ili mozda treba cela soba da se oblozi absorberima??)... difuzori idu na zadnji zid i eventualno na plafon.... e sada ova sobica je samo izmalterisana, nije ni gletovano ni kreceno ni nista... tako da sam razmisljao da je izolujem zvucno??? da li to da radim?? ako to uradim da li i posle treba da trpam absorbere??? cime obloziti pod???(btw soba je u podrumu) PROZOR[115x85]!! jos jedna prepreka. mada cuo sam da su ti absorberi mobilni(kao strunjace) tako da bih samo preko tog prozora nabacio absorber(kao i na ceo taj zid)???? evo i skice narandzasta => oblast-tu ce se nalaziti sto... svetlo plava => VRATA tamno plava => PROZOR http://img705.imageshack.us/img705/7544/568m.jpg ISPRAVITE ME GDE SAM POGRESIO,PRIMEDBE,SUGESTIJE, SAVETI, IDEJE SVE DOBRODOSLO... pozz!!! |
Quote:
Quote:
Quote:
Ako to sto je u programu ne zvuci, i nije dobro napisano i aranzirano i odsvirano, to nece zvucati nikad. Quote:
Quote:
Quote:
Kada sve zvuci, ne moras nista raditi i to je najbolja produkcija. Ako hoces, vrlo malo odseci one delove koji uopste ne trebaju, i pojacaj malo srednji deo spektra na svakom kanalu razlicito, ne vise od 2-3 db. Onda u masteringu namesti compresor da redukuje ne vise od 2: 1 i da ne radi stalno. Sa Eq pojacas visoke za ne vise od 1.5 db, srednje jos manje, bas oko 1 -2 db. Limiter da sece ne vise od 2-3 db. Ako je sve napisano i izvedeno kako treba, dobices pesmu - da moze da se slusa. Sto se vise koriste razna cuda od efekata, to pesma zvuci sve neprirodnije i gore. Do kraja sve nabudzis, a nista ne zvuci, ubijes mu "dusu". Dakle, glavna stvar je da imas dobro napisanih i solidno snimljenih nekoliko kanala, a sa eq i com. odseces samo najmanje moguce, da se skoro i ne primeti. U masteringu samo malo doteras. To je to. |
Quote:
Ponavljam, kao i uvek, za sve manje iskusne ili nove clanove foruma, VODITE RACUNA DA SAVETI KOJE DOBIJATE NISU UVEK ISPRAVNI, SVE UZIMAJTE SA REZERVOM I NIPOSTO "ZDRAVO ZA GOTOVO". Produkcije treba koliko je potrebno da sve zvuci dobro, procesingatakodje, a to "2-3 decibela" ili "ubijanje duse" moze da prica samo neko ko nikada nije nista STVARNO URADIO. U muzici sve moze, dokle god to dobro zvuci. |
All times are GMT +1. The time now is 11:20 PM. |