Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   OSX na PC-u (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=30502)

hofmann 19-11-2009 04:24 PM

OSX na PC-u

Pozdrav svima, potrebna mi je pomoc oko instaliranja OSX-a.Preshao bih na Logic. Jedino nisam siguran sto se tice verzije os-a.
Imam: Intel core2duo E6420
Gigabyte 965P-DQ6
GeForce 8600 GT PCI-express
M-audio 1010LT

e sad ono sto me buni je sto je sve jos uvek u eksperimentalnoj fazi, pa se ne zna tacno na kom hardveru radi koja vezija.
Proveravajuci na http://www.insanelymac.com/ Procesor je proshao, ploca i graficka su proshle samo za poslednju 10.6.1 verziju, a zvucna samo za 10.5.8 verziju. Ako neko zna nesto vishe od mene pomagajte, pre nego sto se upustim u igranku bez prestanka.............

euphoric 19-11-2009 05:41 PM

Re: OSX na PC-u

Bez problema ce ti raditi bilo koji iAtkos .. Samo..Nisam bas siguran za zvucnu..

hofmann 19-11-2009 06:56 PM

Quote:

Originally Posted by euphoric (Post 262834)
Bez problema ce ti raditi bilo koji iAtkos .. Samo..Nisam bas siguran za zvucnu..

lele kuku sta cu sadaaaaaaa. Nashao sam na m-audiovom sajtu driver za zvucnu za veziju sistema 10.5.8. dali onda da trazim bas iskljucivo tu verziju ili mogu i najnoviju 10.6.1? Izgleda da nista dok ne probam.

Ficus 19-11-2009 10:28 PM

ja mislim da efi-x resava problem... a mislim i da ce raditi na tvojoj konfiguraciji, proveri... iscitaj malo o tome... evo i link...

www.efi-x.com

puRe 19-11-2009 11:35 PM

Quote:

Originally Posted by Ficus (Post 262881)
ja mislim da efi-x resava problem... a mislim i da ce raditi na tvojoj konfiguraciji, proveri... iscitaj malo o tome... evo i link...

www.efi-x.com

EFI-X je komercijalno resenje bazirano na prepakovanom open-source softveru. Isti rezultat je moguce dobiti sa besplatnim softverom uz citanje par uputstva na internetu.

@hofmann:
ako su komponente kompatibilne sa 10.6.1 onda ce definitivno raditi na 10.5.8 i na 10.6.2. zvucna, sudeci po m-audio sajtu, nije kompatibilna sa 10.6 tako da se bolje drzi 10.5.8. Takodje, vidi na insanelymacu da nadjes neki guide sa chameleon/pc-efi bootloaderom posto ce ti to drasticno olaksati update sistema u odnosu na distribucije, a i softverski je blize fabrickom apple sistemu (minimalno patchovanje).

kravadinka 20-11-2009 09:58 AM

Mislis da inicijalno instalira originalni Leopard uz pomoc Cameleon Bootloadera i nakon toga update-uje sistem najnormalnije, kao da je pravi Mac?

hofmann 20-11-2009 10:05 AM

Quote:

Originally Posted by puRe (Post 262887)
ako su komponente kompatibilne sa 10.6.1 onda ce definitivno raditi na 10.5.8 i na .

Po kojoj logici, valjda je 10.6.1 noviji od 10.5.8.
u verziji 10.5.8 nema nista napisano o mojoj ploci Gigabyte 965P-DQ6
bojim se da mozda ova starija verzija ne podrzava moju plocu. Al probacu svejedno.

hofmann 20-11-2009 10:11 AM

citajuci sa sajta www.ihackintosh.com nisam skapirao. Jel mogu da instaliram original osx leopard 10.5.6. ili mora biti verzija OSX86?
i to sa kernelima mi nije jasno, znam sta je kernel, samo kako da ga instaliram?

What is a vanilla compatible system ?
Ans. A vanilla compatible system is a computer capable of running OSx86 with minimal modifications (no patched kernel, compatible with Apple software updates). You have a vanilla capable system if: you have a Core 2 based processor.
kada da ga ispecem?

kravadinka 20-11-2009 10:31 AM

Ti imas core 2 procesor, znaci radice.
Prati uputstva, kernel se instalira pomocu Tools-a koliko sam shvatio iz onog uputstva.
Prvo dobro prouci uputstvo, da te ne zatekne nesto sto ne razumes kad krenes da instaliras...

puRe 20-11-2009 11:01 AM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 262965)
Mislis da inicijalno instalira originalni Leopard uz pomoc Cameleon Bootloadera i nakon toga update-uje sistem najnormalnije, kao da je pravi Mac?

tako nekako. ima tu jos dosta stvari (treba da sredi potrebne kextove/drajvere u chameleonovom /extra folderu), ali nakon inicijalnog setupa sve bi trebalo da bude update-proof. znam da je meni tako :)

@hofmann:
jedina razlika je sto 10.6 ima 64-bitne verzije nekih drajvera, ali ti to i nije bitno posto neces pokretati 64-bitni kernel nego ces biti u default modu (32-bitni kernel sa 64-bitnim aplikacijama). sad sto se tice dodatnih drajvera (za tvoju zvucnu, itd...), to ces morati da pogledas na forumima sta se tacno koristi.

s obzirom da imas normalan procesor (nije AMD ili neki stari model), ne bi trebao da se zamaras sa razlicitim kernelima. dovoljan ti je default appleov ("vanilla").

hofmann 20-11-2009 11:10 AM

Quote:

Originally Posted by puRe (Post 262983)
s obzirom da imas normalan procesor (nije AMD ili neki stari model), ne bi trebao da se zamaras sa razlicitim kernelima. dovoljan ti je default appleov ("vanilla").

hvala i pozelite mi srecu ili prospite cashu vode zamnom.:rotfl:

puRe 20-11-2009 11:12 AM

Quote:

Originally Posted by hofmann (Post 262990)
hvala i pozelite mi srecu ili prospite cashu vode zamnom.:rotfl:

ako imas vise hardova, instaliraj na jedan neku od distribucija (iAtkos, recimo) cisto da imas kao backup, a moze i da ti olaksa instalaciju tog "pravog" sistema.

kravadinka 20-11-2009 11:14 AM

Quote:

Originally Posted by puRe (Post 262983)
tako nekako. ima tu jos dosta stvari (treba da sredi potrebne kextove/drajvere u chameleonovom /extra folderu), ali nakon inicijalnog setupa sve bi trebalo da bude update-proof. znam da je meni tako :).

Mislis na one kext-ove koje zakacis pri instalaciji neke distribucije, zvuk, mreza, chipset?!
Mogu li oni samo da se iskopiraju sa postojece Leopard instalacije?!

puRe 20-11-2009 11:20 AM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 262993)
Mislis na one kext-ove koje zakacis pri instalaciji neke distribucije, zvuk, mreza, chipset?!
Mogu li oni samo da se iskopiraju sa postojece Leopard instalacije?!

U slucaju chameleona, ti ih stavis u jedan folder u rootu harda pa ih chameleon automatski ucita prilikom boota. Na taj nacin ne menjas OSX sistemski folder. Jedino ima smisla kopirati te fajlove ako ti trebaju zbog neke specificne komponente posto izbor kextova ti zavisi od samog kompa na koji hoces da instaliras OSX.

Zato je i najbolje da vidis na insanelymacu sta tacno preporucuju za tvoju konfiguraciju.

kravadinka 20-11-2009 11:23 AM

Naravno... I nema puno, chipset i sound, mrezu je sam prepoznao bez ikakvog kext-a, znaci li to da ce tako biti i sa originalnim Leopardom?!

Jos nesto... U svim uputstvima pise da se instalira uz pomoc postojeceg Leoparda (distribucija), moze li bez njega i kako?!

Meni vec godinu dana sve radi sa iDeneb-om, samo me interesuje kako da napravim da to sve bude sto vise "or'ginal"... ;)

puRe 20-11-2009 11:30 AM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 262996)
Naravno... I nema puno, chipset i sound, mrezu je sam prepoznao bez ikakvog kext-a, znaci li to da ce tako biti i sa originalnim Leopardom?!

Jos nesto... U svim uputstvima pise da se instalira uz pomoc postojeceg Leoparda (distribucija), moze li bez njega i kako?!

Meni vec godinu dana sve radi sa iDeneb-om, samo me interesuje kako da napravim da to sve bude sto vise "or'ginal"... ;)

Ako mrezna nije integrisana, onda bi trebao i originalni Leopard da prepozna. Ako nije, verovatno ce ti trebati neki kext. Mada taj iDeneb valjda vec u startu ima dosta kextova tako da ces morati uz ovaj originalni leopard da dodajes neke stvari.

Ja sam isto instalirao sa postojecim leopardom (pokrenuo neki iAtkos koji je jedva radio, nije ni USB hardove prepoznavao) pa iz njega instalirao 10.6 na drugi hard. Izgleda da je tako najsigurnije posto bi u protivnom morao da pravis USB stick sa instalacijom i potrebnim kextovima. Pogledaj takodje i Lifehacker tutorijal za OSX86...

hofmann 20-11-2009 05:56 PM

Quote:

Originally Posted by puRe (Post 262991)
ako imas vise hardova, instaliraj na jedan neku od distribucija (iAtkos, recimo) cisto da imas kao backup, a moze i da ti olaksa instalaciju tog "pravog" sistema.

jel mora bas ceo HDD ili moze i particija?

kravadinka 20-11-2009 06:17 PM

Mora ceo hard da se ostavi samo za journalled format. U sustini mozes imati i NTFS na tom disku, ali to ne bih preporucio...

Podeli hard kako hoces, ali imaj jedan poseban samo za Mac...

kejkz 20-11-2009 08:18 PM

mogla se praviti particija, bar kada sam se ja bavio tim sportom pre nekoliko godina, ali je mala komplikacija, po?to se ili mora praviti poseban boot meni u windowsu, ili se mora drndati sa boot menijem u biosu, tako da, ako misli? da tome nisi dorastao, bolje lepo instaliraj na poseban disk i u?ivaj.

hofmann 21-11-2009 12:06 PM

http://lifehacker.com/321913/build-a...-for-under-800

iiiiiiiiiiiiiiiiii.......evo reeeshenja!

hofmann 21-11-2009 01:32 PM

nego, jel mogu npr. da instaliram osx na jednom HDD a XP na drugom?
i koj boot loader mi treba da bih tako nesto izveo?

hofmann 21-11-2009 02:44 PM

he he he obozavam sam da odgovaram na svoja pitanja :)

You can certainly put OSX on one disk and windows on another. I have this setup, I just go into the bios and select the HDD that I want to boot from.

samo mi sad nije jasna jedna druga stvar. Da li mi boot loader kao sto je recimo cameleon, treba samo pri instalaciji ili ce mi trebati i kada budem instalirao sistem?

puRe 21-11-2009 08:41 PM

Ja chameleon drzim instaliran na glavnom (Macintosh) HD-u. To je ujedno i hard koji je prvi u BIOSu za bootovanje (po prioritetu). Prilikom instalacije XP-a vidi da, za svaki slucaj, fizicki iskljucis OSX HD da ti ne bi upropastio bootloader (znam da to Windows 7 ume da uradi). Posle samo povezi nazad OSX HD i stavi ga da bude prvi za bootovanje. Onda ces u okviru Chameleona moci da biras da li da bootuje OSX ili Windows.

hofmann 22-11-2009 10:20 AM

Quote:

Originally Posted by puRe (Post 263179)
Ja chameleon drzim instaliran na glavnom (Macintosh) HD-u. To je ujedno i hard koji je prvi u BIOSu za bootovanje (po prioritetu). Prilikom instalacije XP-a vidi da, za svaki slucaj, fizicki iskljucis OSX HD da ti ne bi upropastio bootloader (znam da to Windows 7 ume da uradi). Posle samo povezi nazad OSX HD i stavi ga da bude prvi za bootovanje. Onda ces u okviru Chameleona moci da biras da li da bootuje OSX ili Windows.

valjda sam dobro razumeo,
znaci trebalo bi prvo da instaliram xp na jedan HD pa da formatiram drugi i stavim cameleona na njega. onda iskljucim hd sa xp-om i instaliram osx?

puRe 22-11-2009 10:44 AM

Redosled nije bitan. Samo sam predlozio da iskljucis OSX hard dok instaliras XP, cisto da budes oprezan mada ne bi trebalo nista da se desi.

kravadinka 23-11-2009 12:23 AM

Podizes li Chameleon-om XP?! Koliko znam nemoguce je, bar nisam uspeo ni googlanjem, ni hackovanjem...
On ga vidi, ali stoji samo crtica, ne podize sistem... Sa 7 sve radi normalno, i sa Vistom, valjda je do boot file-a...

puRe 23-11-2009 11:10 AM

Koristim sa sedmicom, ono sam samo nagadjao. Mada valja pogledati na forumu, posto mislim da neki i sa XP-om koriste...

radsoul 20-08-2010 03:37 PM

Pozdrav! Imam sledecu konfiguraciju:
i5 750
Gigabyte P55M UD2
2 gb ram kingston
Gainward 9800 gt
WD 500
Maxtor 120

Pokusavao sam da pokrenem razne instalacije tipa iAtkos, iDeneb i uspeo da instaliram jedino Kalyway. Medjutim kod Kalyway izgleda imam problem sa grafickom karticom(Ne vidi se ni jedan padajuci meni). Ukoliko pokusam da pokrenem iAtkos ili iDeneb racunar se konstantno resetuje pre pocetka instalacije. HD na koji pokusavam da instaliram OSX je Maxtor i ispratio sam sva podesavanja vezana za bios. Da li jednostavno moja kofiguracija nije prikladna za ovaj poduhvat ili nesto propustam?

Pozdrav!

milos 20-08-2010 08:46 PM

http://tonymacx86.blogspot.com/2010/...c-os-x-on.html

All times are GMT +1. The time now is 04:48 PM.