Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Computer Hardware (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=83)
-   -   DAW + Mikseta (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=30492)

Domestos 19-11-2009 01:57 PM

DAW + Mikseta

Pozdrav!
Interesuje me koje prednosti ima koristenje miksete uz kompjuter u odnosu na poristenje samog kompjutera.
Koje prednosti donosi koristenje miksete u kucnom studiu uz kompjuter (sem uloge predpojacala)?
Da li je neophodno imati i miksetu za dobar rad?
Hvala

kravadinka 19-11-2009 02:25 PM

Re: DAW + Mikseta

Nije neophodno.

Bockie 19-11-2009 03:51 PM

Precesljaj forum ,bilo je vec krljanja oko ovoga...

U osnovi je bitno da odlucis sta hoces da radis , da li ides na minimalan kucni studio sa nekim osnovnim potrebama ili na nesto produkcijski ozbiljnije. Jos je Platon rekao da je covek...

InsaneEyes 19-11-2009 04:38 PM

nije neophodno al ce ti rame otpasti od kliktanja mishom po displeju. bilo kakav barem 8ch kontroler je potreban da se ne smoris IMHO.

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 262824)
... da li ides na minimalan kucni studio sa nekim osnovnim potrebama ili na nesto produkcijski ozbiljnije. Jos je Platon rekao da je covek...

ili kao sto je govorio Aristotel - "udri brigu na veselje"

Arthur 19-11-2009 06:16 PM

meni rame još nije otpalo a evo živim od svog posla već 5 godina. Kontroleri su ok za gimnastiku, ne menjaju ništa u zvuku. Mixete da bi menjale nešto u smislu kvaliteta mixanja moraju da budu prilično skupe i uglavnom se ne nalaze po kućnim studijima već većim i ozbiljnijim.

Domestos 19-11-2009 06:22 PM

Ok, znaci, sve sto bih uradio sa miksetom koja je ispod 10 000 evra, mogu i bez nje?
Pa dobro...malo mi je bilo nejasni sta mikseta radi sto se ne moze softverski...
Hvala

kravadinka 19-11-2009 06:36 PM

Prvo: Trudi se da se ne tripujes.
Drugo: Kontroler je nista drugo do veliki mis i dok se ne naviknes na njega bice ti samo opterecenje, a tek kasnije posle dugo vremena ucenja i privikavanja (pravi kontroleri, ne igracke) mozes ubrzati rad i uciniti ga ugodnijim, opet vrlo diskutabilno.
Trece: Mixeri su potpuno nepotrebni sto se tice zvuka, bar dok ne platis neki najmanje 100 000, sto je i dalje opet diskutabilno, mozes preslusati test Pro Tools-a i SSL-a, pa sam proceniti.
Sto se tice mixera i njegovih prednosti, ogleda se u kolicini ulaza, preampima, u kontroli nad uredjajima, njihovom povezivanju i kontroli jacine slusanja u reziji i sobi za snimanje, dakle i to se resava jeftinijim uredjajima, mixer je glomazan i zastareo ako ti samo zato sluzi.
Cetvrto: Sedi i pravi muziku. :)

InsaneEyes 19-11-2009 07:11 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 262837)
meni rame jo? nije otpalo a evo ?ivim od svog posla već 5 godina. Kontroleri su ok za gimnastiku, ne menjaju ni?ta u zvuku.

meni ta gimnastika dosta znaci jer nazalost okruglo 20 godina sedim za kompovima od 6 - 16 sati na dan, pa mi makar i 10%-tno sklanjanja ruke sa misa znaci puno.

covek je verovatno pitao vezano za zvuk pa sam greskom napravio small offtopixoRz

...@Domestos
ovo ti je dobar odgovor, covek je objasnio :)

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 262839)
Cetvrto: Sedi i pravi muziku. :)

slowstar 19-11-2009 11:11 PM

Dobro 'ajde, ne treba mikseta, znaci osoba koja zeli da se bavi muzikom, i da bude mlad, moderan, talentovan, sa originalnim idejama za novu i modernu muziku ne treba da ima:
Dobar kompjuter
Dobar AD-DA konverter
Miksetu
Kontroler
poznavanje osnova teorije muzike
sluh
Moral
(dodati jos nesto sto je nepotrebno)
Pitanje:
Ako neko kojim slucajem ima neku, bilo kakvu hardware MIDI spravu, kako sam shvatio. nece da je ostavi "zivu" do kraja mixa, nego ce (o gluposti, o idiotizma) da je preko nekog
ko zna kog interfejsa (Sound Blaster?) da prebaci u audio kanal, a ako mu se kasnije nesto ne svidi, iskoristice neki od 896 piratskih audio plug inova da "prepravi" neodgovarajuci zvuk u neki, koji ce njegovom "prefinjenom i iskusnom producentskom uvetu" da vise odgovara...
Gde je tu pamet? gde je logika? gde mu je master fader? gde je neko pristojno sabiranje?
gde je monitorski kontroler? gde je dugme za mono kompatibilnost? gde je fizicki volumen slusanja? kako ce slusati svoj genijalan ITB mix? imam jos mnogo pitanja, posto sam stvarno neiskusna neznalica po tom osnovu...

puRe 19-11-2009 11:44 PM

Quote:

Originally Posted by slowstar (Post 262886)
Dobro 'ajde, ne treba mikseta, znaci osoba koja zeli da se bavi muzikom, i da bude mlad, moderan, talentovan, sa originalnim idejama za novu i modernu muziku ne treba da ima:
Dobar kompjuter
Dobar AD-DA konverter
Miksetu
Kontroler
poznavanje osnova teorije muzike
sluh
Moral
(dodati jos nesto sto je nepotrebno)
Pitanje:
Ako neko kojim slucajem ima neku, bilo kakvu hardware MIDI spravu, kako sam shvatio. nece da je ostavi "zivu" do kraja mixa, nego ce (o gluposti, o idiotizma) da je preko nekog
ko zna kog interfejsa (Sound Blaster?) da prebaci u audio kanal, a ako mu se kasnije nesto ne svidi, iskoristice neki od 896 piratskih audio plug inova da "prepravi" neodgovarajuci zvuk u neki, koji ce njegovom "prefinjenom i iskusnom producentskom uvetu" da vise odgovara...
Gde je tu pamet? gde je logika? gde mu je master fader? gde je neko pristojno sabiranje?
gde je monitorski kontroler? gde je dugme za mono kompatibilnost? gde je fizicki volumen slusanja? kako ce slusati svoj genijalan ITB mix? imam jos mnogo pitanja, posto sam stvarno neiskusna neznalica po tom osnovu...

Meni se cini da je ova tema o nepotrebnosti hardverskog miksera. Niko nije pominjao miksanje bez DA konvertora i snimanje kroz Sound Blaster.

Hardversku MIDI spravu ce ukljuciti direktno u svoju (nadam se solidnu) zvucnu kartu. Master fader ima u DAW-u, sabiranju nista ne fali (postoji puno dobrih ITB mixeva tako da svakako ne bi bio prvi covek koji je to uradio). Monitoring kontroler je tu, spojen izmedju monitora i DACa, dugme za mono kompatibilnost na tom istom kontroleru.

Midi 20-11-2009 03:45 AM

Ja mislim da čovjek misli na mixetu a ne na midi kontroler...a ako ima? neku analognu mixetu i kroz koju provlači? sve kanale, uixa? i onda sve skupa ode u master, mislim da če ti razlika u zvuku biti nezanemariva.

konvertor 20-11-2009 06:06 AM

Pozdrav svima.Evo prilike da napisem svoj prvi post na jednoj lepoj temi.Koliko vidim vi ste ovde uglavnom skromni momci sa najjednostavnijim setup-ima ali zato puni znanja i talenta pa mi je drago druziti se sa vama.Sto se mixete u kucnom studiju tice, to po meni moze a i ne mora,amaterima je sve dozvoljeno, samo da oni uzivaju u tome sto rade,to i jeste poenta amaterizma.Takodje je i profesionalcima dozvoljeno da ceo dan pred musterijama klikcu misem i ITB sabiraju ako im to gradi "dobro ime",karijeru,obezbedjuje dobru i stalnu zaradu, samo ja takvih ne znam bas mnogo.Sve je stvar izbora.

InsaneEyes 20-11-2009 06:51 AM

Quote:

Originally Posted by konvertor (Post 262935)
Pozdrav svima.Evo prilike da napisem svoj prvi post na jednoj lepoj temi.Koliko vidim vi ste ovde uglavnom skromni momci sa najjednostavnijim setup-ima ali zato puni znanja i talenta pa mi je drago druziti se sa vama.Sto se mixete u kucnom studiju tice, to po meni moze a i ne mora,amaterima je sve dozvoljeno, samo da oni uzivaju u tome sto rade,to i jeste poenta amaterizma.Takodje je i profesionalcima dozvoljeno da ceo dan pred musterijama klikcu misem i ITB sabiraju ako im to gradi "dobro ime",karijeru,obezbedjuje dobru i stalnu zaradu, samo ja takvih ne znam bas mnogo.Sve je stvar izbora.

uf komplikovan post, pun svega, prava zanimacija za mozak :D

pozdrav, dobrodoshao! :)

Arthur 20-11-2009 08:43 AM

@slowstar
čemu ta ozlojeđenost i preterivanje?? što je nama prosipaš? Dečko je lepo pitao dal je neophodno imati mixetu za kućni studio, a ti ode do nesuđenih razmera o summingu sa jedne i soundblastera sa druge strane.

@insane
naravno da znači gimnastika, nisam rekao nepotrebna gimnastika, nego samo da nema veze sa soundom. A meni je i dalje ta gimnastika nažalost na dalekom mestu na spisku stvari koje koštaju toliko :(

disco violence 20-11-2009 09:08 AM

Ovo je prava tema za mene koji koristim karticu emu 1212m.Vec duze vreme se pitam sta dalje,Adami A7 su mi ubodeni direktno u karticu,gitaru isto snimam direktno.Potrebno mi je da negde ubodem slusalice,kao i mikrofon,a danas sutra mozda jos jedan par monitora.Sta bi bilo najbolje resenje za mene da li mikseta(i koja,naravno neka manja,a dobra) ili neki desktop audio control center?Hvala.
P.S. Usvari meni bi najbolje resenje bila kartica Emu 1820m,mada ona koliko se secam ima samo 2 izlaza za monitore.

Arthur 20-11-2009 09:12 AM

definitivno pogledaj šta još ima na temu kartica sa 2 stereo outputa, mislim da m-audio pravi celu seriju zanimljivih igračaka. A tu je i cela gama nešto skupljih, al ozbiljno boljih RME proizvoda. Mixeta potpuno suvišna ako je samo za to. I pritom, ponavljam, da bi mixer imao smisla, za studijski rad, cifre postaju minimum petocifrene.

InsaneEyes 20-11-2009 09:24 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 262956)
mislim da m-audio pravi celu seriju zanimljivih igračaka.

ja pichim ovo chudo, pouzdana igracka skroz, stvar se vise ne proizvodi ali je savrseni spoj Miksera i Kartice za electro muzikanta.

sprava bukvalno nema sta nema

http://www.dolphinmusic.co.uk/shop_i...5636772f54.jpg

disco violence 20-11-2009 09:58 AM

Meni se bas ne uzima nova kartica,zadovoljan sam sa EMU 1212m,nego s cim da je nadogradim,a da bude sto efektnije i bezbolnije(sto se love tice).

kejkz 20-11-2009 10:09 AM

Jedino sto mozes uraditi, a da zadrzis 1212m, je da uzmes neki eksterni AD/DA konverter koji jos na sebi ima i izlaz i kontroler jacine signala za slusalice koji kacis na adat ili spdif.

disco violence 20-11-2009 10:30 AM

Sta predlazes,koliko sam pogledao oni su dosta skupi,jel ima neka jeftinija,a dobra varijanta.

Arthur 20-11-2009 10:37 AM

kolko ja znam nema. Najjeftinije i najefikasnije ti je promena kartice. Pritom možeš prodati staru i uzeti nešto keša.

Bockie 20-11-2009 11:01 AM

Quote:

Mixeri su potpuno nepotrebni sto se tice zvuka
A znaci u tome je caka....hmmm....pa da....

Quote:

bar dok ne platis neki najmanje 100 000
Bio sam na taktonsu i video ovo ispod, malo drndao, spravica otkida! Ima EQ koji fantasticno radi,neki placaju rack spravu sa ovakvim EQom i po 'iljadu ojra , a ovde ima 16 takvih kanala i sve za oko 3500...
Ko voli dobar analogni sum, dakle, govorimo o necemu sto nije Abbey road studios, vec mala moderna produkcija, sa analognim stocicem, ovo je prava bombonjerica!

I sta sad, znaci da su ovi budale ako nisu spickali 100 'iljada?!?!

<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/0F5Cl8ghyl0&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/0F5Cl8ghyl0&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>

kravadinka 20-11-2009 11:03 AM

Uzmi Behringer mixer za 50 eura i sve povezi na njega, pot za monitore, pot za slusalice, simpatican preamp, 1 aux za snimanje, jos jedan kanal i jedan aux za talkback...

E sad, cekaj da ti neko kaze da ce ti to pokvariti zvuk, pa onda zapocni novu raspravu o tome, a onda dodaj i koji je kvalitet AD-DA, narasce ti tema za jos desetinu strana...

Big Bockie
Da ne ulazimo u pricu za koliko para se koliko cuje, sve je stvar odluke i licnog afiniteta, ako ti se bacaju pare ti ih baci, ako ti se stedi, ti stedi...
Od govana pite nema, bar ako zeljeni proizvod nije pita od govana...

Da li ovaj mixer radi, ili ne, ne znam, niti me interesuje... Samo posmatram kako se svi ovde lozite na AD-DA, suminge i ostale mumbo-jumbo gluposti, a onda samo jedan po jedan test pokazuju da se SVI tripuju kao da nesto cuju i kako je nesto bolje, ili losije i kako nesto ima svrhu, primenu i ostalo...
Prvo onaj test sa Behringer konverterima pa 48 puta kroz njih pa nema razlike...
Pa onda test sa EQ najjeftinijim do najskupljih gde su svi identicni...
Pa onda Pro Tools i SSL, gde se razlika cuje-ne cuje...
tako sada i ovaj analogni, old school suming koji kao nesto znaci...

Sedite i pravite muziku, otislo sve dodjavola, a vi raspredate i RME koji je ozbiljan, a M-Audio koji je kao neozbiljan...
Zvuk izlazi iz glave a ne iz uredjaja...

kejkz 20-11-2009 11:06 AM

Ja za kucne uslove uzimam TC BMC2, to je samo DA konverter i monitoring sistem, svideo mi se, a imam PC viska sa nekom starom digitalnom audio kartom, pa da ne stoji besposlen pored toliko dobrih programa. Ako ti trebaju preampi, uzmi Behringer ADA8000 i zakaci ga na adat, nije nista posebno, ali radi posao. Nije to bas ni malo love, ali to su neke opcije koje ti stoje, pa se presaberi i vidi sta ti odgovara. Druga karta ti je mozda najbezbolnije resenje ako nemas preterano love.

Bockie 20-11-2009 11:12 AM

Quote:

Da li ovaj mixer radi, ili ne, ne znam, niti me interesuje...
Pa sto onda ne kazes o'ma...

kravadinka 20-11-2009 11:18 AM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 262992)
Pa sto onda ne kazes o'ma...

:wink:
Nisu oni budale naravno, samo ne znam koliko su pametni... ;)

Zaboravih reci... Samo da nadjem neke snimke sa Sound Blastera, pa cu da ih postavim... :wink:

Bockie 20-11-2009 11:27 AM

Ja bi ipak prvo malo procito,pogledao,poslusao, pa onda ako treba pljuvao...:wink:

kejkz 20-11-2009 11:35 AM

Jebi ga, neko se pali na kola, neko na ribe, a neko na audio opremu. Svaka perverzija ima svoje chari.

kravadinka 20-11-2009 11:35 AM

Nema tu pljuvanja, to je stvar izbora...
Mozes ti da se palis na bilo sta, pitanje je kada prestajes da budes realan, i pocinjes da tripujes... :)
Ako je to bilo upuceno mom avataru, onda si se prevario, daleko od toga da sam ja u muzici slucajno... ;)
Rezultati, to je ono sto se racuna, a sto se tice ovog foruma, oni skoro da ne postoje, a uveliko se prica o razlikama koje se mere nano-mudo-metrima...

Nista licno ucesnicima u raspravi, vrlo uopsteno pricam, mnogo se tripuje, a rezultata nigde...

kejkz 20-11-2009 11:57 AM

Ima istine u svemu sto pricas, covek doduse retko uci na tudjim iskustvima, tako da se kroz neke faze mora proci, a jedna je svakako vezana za razmisljanje o kvalitetu opreme (i ponekad bacanju para na istu). Ima tu previse mita i zaludjivanja u nekim situacijama. Razlike postoje, najcesce su suptilne, ali se sa bilo kojom opremom mogu dobiti odlicni rezultati.
Radio sam sa kompjuterima i muzikom jos u doba Amiga i Atarija, za vreme DOS ere na PC-u, radio u sekvencerima i trekerima, sada eto na Meku i PC-u ponekad. U svako vreme se nesto moglo uraditi, ako se zeli uraditi. Isto je i sa audio hardverom, mnogo se moze uraditi i sa vrlo malo opreme.

kravadinka 20-11-2009 12:11 PM

Upravo na to i mislim... Istina, zaboravim da pomenem i svoje trazenje "sustine" kroz opremu, pa zaizgleda kao da mi je pamet sa neba utisnuta u mozak, generalno mora se proci taj put, ali to je samo zato sto se sanja o necemu sto postoji "tamo preko", a onda kad se dohvatis toga vidis da si to i dalje ti... :wink:

Razlike ima, ali tek na pojedinim mestima, i to kao po pravilu, uvek na onima o kojima se (ovde) ne govori, na zalost, ili na srecu, ta mesta su daleko od AD-DA i drajvera za razne kartice, GUI ovog, ili onog plugina... :)
Juce smo testirali dbx160A sa nekoliko kompresor plugina, na zalost razlika se cuje, pa ako neko ima istu spravu i zna koji ce plugin dati iste rezultate, neka me obavesti, bicu mu zahvalan na konstruktivnom predlogu, za promenu od silnih besmislenih i uzaludnih testova i rasprava... :)
(bilo je i dobrih testova, naravno)

Bockie 20-11-2009 12:34 PM

Matori...vidi sve si u pravu! Ali mislis li da je u ovo vreme pametno uloziti ogroman novac tipa par stotina 'iljada u studio? ...jebi ga kad uzmes da klinci to sve ture u telefon i na tviter i udri... Ne mora bas svako da ima dbx i nije tacno da sve sto dobro zvuci automatski znaci milijardu novaca u opremi...! Moze se veoma lepo raditi sa malim efikasnim ,pametno sastavljenim set up-om. Mali stocic,racunar ili hard disk rekorder,nekoliko spravica i pametna glava i eto dobrog zvuka...

kravadinka 20-11-2009 02:17 PM

Pa o tome i pricam... Nisam mislio da treba dati 100 000, nego ne dati par hiljada uzalud... :)
dbx160A i nije vise od 500 eura, tako da si me pogresno razumeo... :)

Kad imas 100 000 za mixer, onda ova prica nije bitna, pretpostavlja se da si ozbiljan igrac cim imas toliko para da das za to, ili neko ozbiljan stoji iza svega, ili si jednostavno budala koja nista ne zna ali se razmece... :)
Poenta je kad se sve vrti oko par hiljada, onda se svaki euro racuna i onda je potpuno besmisleno bacati novac na stvari koje ne donose, ili nista, ili donose vrlo malo, pa cak i to u nekim nano-mili-percepcionim vrednostima...

Ako me pitas da li vredi uzeti mixer za kilo i po eura, ima toga gomila sada, kazem verovatno vredi, ali zbog realnih stvari, a ne nekog tamo sabira, oduzimanja i slicnih umisljotina, bar kada je ta suma u pitanju... :)

I dalje se sve svodi na muziku, ima je, ili nema... Evo mi snimaka sa SB Live, i dalje tu ima neke jos uvek nedostizne magije, ali ne zbog budjave karte, nego zbog mene kad sam znao mnogo manje i muzicirao mnogo vise... ;)

Arthur 20-11-2009 02:20 PM

sve suptilne ili ne suptilne razlike u kvalitetu opreme koje se koriste stoprocentno padaju u vodu spram elementarnih grešaka u samom radu. I najmanja glupost će od 5k eura skupog reverba napraviti gore sranje od bilo kojeg VST imitatora. Isto važi za svaki prokleti komad opreme u svakom studiju na ovoj planeti.

Bockie 20-11-2009 02:40 PM

ma pink je kriv za sve...

silicon science 20-11-2009 02:42 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 263032)
Isto važi za svaki prokleti komad opreme u svakom studiju na ovoj planeti.

Kao i za VST, s tim sto tu imas UNDO :):D

OFF 20-11-2009 04:54 PM

Nego, postoji li neka software sabirnica, kao nezavisan i specijalizovan program?

awacs 20-11-2009 05:51 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 263055)
Nego, postoji li neka software sabirnica, kao nezavisan i specijalizovan program?

He, ovo zvuči kao "pacijentsko" pitanje, a ustvari nije :thumbsup:

Mislim da je tu glavni problem kako ubediti Steinberg, Cakewalk i slične (o AVID-u da ne govorimo) da omoguće softverski izlaz u drugu aplikaciju - neku vrstu ReWire client moda, jbmlg. Drugi problem je verovatno u samim operativnim sistemima koji gone te programe.

Ali pitanje uop?te nije besmisleno :) Procesori poput i7 su verovatno dorasli tom zadatku. A mo?da sve to već i postoji, ali sam ja neupućen.

Pozdrav,

Vasa

kravadinka 20-11-2009 06:19 PM

Nepopravljivo... :)

awacs 20-11-2009 07:01 PM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 263067)
Nepopravljivo... :)

Mmmm.... nisam ba? najbolje razumeo tvoj lakonski komentar, ali ako si hteo da ka?e? kako je sve to isti Q ako nema "muzike koja će opravdati sabirnicu" potpuno ću se slo?iti sa tobom.

Nevolja je samo u tome ?to ni tvoj voljeni PT ni moj voljeni Vegas ni Slowstarov voljeni Logic ne bi postojali da neko nekada nije postavljao ovakva pitanja.

Pozdrav,

Vasa

All times are GMT +1. The time now is 05:53 AM.