![]() |
Mastering.
Evo opet ja sa pitanjima:ups:, treba da uradim mastering na nekoj pjesmi, pa ako moze da mi pomognete? Koje pluginove da koristim i kojim redosljedom??
Hvala! |
Re: Mastering.
Quote:
gore imas search link, pa navali. moj odgovor bi ti bio da ga ne radis, jer nemas ni uslove, a ni potrebno iskustvo i znanje. poz |
Ma nije to sad nista profesionalno vec mi treba da imam neki snimak pristojniji:wink:
|
Nadji iZotope Ozone, Mackie FinalMix ili neki drugi "all-in-one" mastering alat, pa to stavi? na master kanal i proba? nekoliko preseta, pa onaj koji ti se svidi malo čačne? i eto... za demo na brzaka, dovoljno.
|
Quote:
|
Quote:
Generalno, ako ti sam miks ne valja, nece nikakav all-in-one "mastering" neko cudo da napravi. |
zadnji koji sam koristio bio je izotope 3, 4 nisam ni probao..,ali ono sto je mene zanimalo jeste kako bi to izgledalo da uradim sa nekoliko pojedinacnih pluginova, vjerovatno ovdje na forumu neko radi mastering sa nekim alatima..pa bi mogao da prenese svoja iskustva...i znam da ako ne valja mix da nista ne valja...
|
Quote:
Kakav bre mastering..da ti "miks zvuci pristojnije" ????? Radi miks KAO DA NEMA MASTERINGA I DA TO BUDE TO!! Onda ce ti zvucati pristojno...narod nikako da ukapira da od govneta nemoze da se napravi pita!! Svi ocekuju cuda od tog masteringa!! A niko (uglavnom) nema pojma o tome..ni sta da ocekuju od toga, ni koje su mogucnosti i (ne)mogucnosti itd itd...i posle se svi razocaraju kad cuju da je U STVARI SVE SAMO GLASNIJE A SNIMAK/PESMA/PRODUKCIJA/PEVANJE - i dalje sranje !! A jos kad neko pita "kako da obradim trake? sta da stavim na njih.???!" odmah mi postane lose....jaooooj!! PS - bio je gost skoro na forumu, koji se bavi masteringom, pa procitaj malo o tome... |
Pa, mo?da mu mix valja, otkud zna? :) U svakom slučaju, za jedan veoma koristan tutorijal (pocevsi od 3. poruke) o home masteringu, predlazem sledece:
http://forum.cakewalk.com/tm.aspx?m=475013 |
Quote:
sta reci a da bude pametno uzmi slusaj stalno a/b to sto radis u izotopu sa necim sto volis da slusas i probaj bar da se priblizis koliko god mozes toj glasnoci i spektru u zvuku... ako pomislis da si mozda bolji od toga, to je znak da si se sigurno zajebao :D |
:D
super savet |
Online mastering je danas pristupačan...
:) |
Quote:
|
Mackie final mix radi fantasticno! Moze lepo da ujednaci sliku,da maximalno sacuva tranzijente i dinamiku,a doda dosta snage. Meni se svidja vise nego pojedini plugovi sa UAD-a...
I dan danas ga koristim,svi ostali maximajzeri i zajebajzeri sjebu dinamiku,zgovnaju snimak,razmrljave i kao napucaju rms,sto uopste nije poenta... Vodi racuna da kada to radis ,snimak i dalje mora da "dise" , a ne da ti vu-metri budu zalepljeni za nulu i staticni.... Dakle +1 za Mackie... |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Eve gi:
http://my.mackie.com/products/fm/AcumaFinalMixLG.jpg
|
Big Bockie ima li ovaj mackie neki preseta, ja sam ga instalirao i nemam ni jedan preset, a da ga ja sam cimam nisam ja jos za toga:grin:
|
Mastering je nauka za sebe, ja ga nikad nisam sam radio za pesme koje su mi bitne ali jesam za neke svoje projekte i tripove. Najosnovniji mastering mozes da uradis i u cubase SX sa njegovim plugin-ovima, dovoljan ti je 4 band EQ, multiband compresor, a ako hoces da dobijes analognu toplinu koristi Magneto plugin. Na kraju spectrum analyser stavi na neobradjen mix i na onaj masteringovan kako bi uocio frekventne razlike. Wavelab bih preporucio za malo ozbiljniji rad a mislim da ga artist prodaje.
|
Quote:
Da nemam UAD radio bio sa Oxford plugins. |
@google
Prvi mora da ti bude Precision EQ sa Hi pass na 16.500 Hz i Low pass na 45 Hz, zatim limiter pa tek onda UAD Precision Buss Compressor. |
A zasto mora Hi pass na 16.500 i Low pass na 45?
|
Verovatno je mislio na low cut na 45 Hz, ili se salio.
|
Za nije high cut na 16.500? (mozda sam se ja nesto zatupio :banghead:)
A low cut se komotno radi na 60Hz |
koliko samo humora ima na ovom topiku ... :))))
druze kao sto rece da bear i lacky majstor posveti se mixu sto vise mozes sredi ga napucaj ga (bez limitera i ostalih seciva i pumpi) pa tek onda sa nekim iskusnijim popricaj na temu osnove masteringa bice ti lakse vizuelno i cuces sto je najbitnije ... |
A zasto na 60?
|
LOL :) Bolje da se svi izgubimo sa ovog topica i pustimo nekog strucnjaka za mastering da objasni. Ako je tvoje pitanje bilo ozbiljno, pa iz iskustva znam da ispod 50, 60 Hz nema nista sto bih zeleo da cujem (bar u muzici koju radim). A kad odsecem sve ispod toga mix se malo rastereti blata. Al ovde na rumskom ne smem nista da tvrdim, opasno je....
|
Quote:
Naveo sam ti jednostavan mastering koji garantovano nece sjebati to sto si smiksao. Sto je vrhunski poduhvat. Kojeg samo odabrani mogu dosegnuti- malo popraviti i pojacati miks. Probaj da uradis miks da se sve lepo cuje. Prvo izbaci gomilu nepotrebnih kanala, pa gomilu nepotrebnih efekata. A ono sto ostane, malo doteraj sa eq i kompresorom. Quote:
|
Quote:
jos jedna stvar, ako hoču stavit deley na kanal, dali prije deleya ide compresor? |
Secam se kad sam sa nekom ekipom snimao album u jednom od "boljih" studija u Vojvodini. Ne smem da kazem u kojem :D Kad je dosao red na mastering, master majstor iz tog studija spustio mix u TC electronic finalizer i ukljucio preset "mastering". Eto!
|
@LACKY
Sorry, gramaticka greska i nepaznja pri "kucanju", mislio sam na Hi cut i low cut. A ti LACKY zar nisi mogao samo da ispravis "grama" gresku vec moras i da dodas ulje na vatru ? Nepopravljiv si, ccccc......... |
Ja nikad ne bi odrezao ispod 60 hz, a ni 50hz, cemu to:grin:
|
Quote:
na konto tvoje teme http://rumski.com/forum/showthread.php?t=27524 http://rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=126 |
Quote:
Ne smem da tvrdim da to i danas radi, mislim da cak i ne koristi tu spravu vise :D:D:rotfl::rotfl::shock::shock: |
ujeee tek ovo sad videx ahahahahahhaha eto tc finalizer nije nista sem obicne vesh masine ...
|
Pozdrav svima, ja sam ovde nov. Tacnije i sto se produckije tice prilicno sam svez. Imam 17 god. a bavim se time tek nepunih godinu dana.
Primetio sam da se ovde na noob-ove odma' baca drvlje i kamenje, pa bih se evo unapred izvinio ako nesto "lupim" Za mastering koristim O Zone 4, ali mi je drug predlozio Wave Lab 6. Da li neko ima iskustva sa Wave Lab-om? Hvala unapred. ;) |
Quote:
|
Quote:
Ma radim ja i to puno, veoma se trudim. Mastering mi je zadnja stvar. Nisam hteo da pitam "kako nesto da uradim" jer sam video da to ovde i nije bas najpametnije, vec cisto da vidim sta je bolje koristiti. Nemam nameru da se nesto fokusiram na mastering, znam da je to cela nauka, vec mi treba cisto nesto da malo da kvaliteta zvuku, neki dobri preset-i. ;) Najvaznije je da se pesma prvo bez ikakvih pomagala odradi dobro, a posle je dosta lakse ako se to uspe. ;) |
finalizer je OK sprava - nije sve sjajno, ali da moze da se namesti, moze, al ne moze sama :) tj moze, ima ono dugme wizard i eto ti masteringa :D
HiPass na 60Hz? Au, to mora da je neko gadno zeznuo miks ako se to mora raditi. Snimak opasno gubi punch ako to radish. Eventualno za neku akusticnu svirku, to moze da prodje, kao i u situacijama gde imas sinusni ElBass, pa i onda, seche se oko 50. 60 je malo hevi :) ali opet, stvar ukusa. A lowpass gore....hm ne bih ja to radio. Pre treba paziti u miksu i ne furati shelving visoke preko 15k nego bell... mada sve zavisi i od toga kako tretiras master buss. Neki uredjajima to ne smeta :) pozZ |
I sta ostane kad uradis HIpass na 60hz?
ja mislim nista :) |
lose mislis :)
HiPass = "visoki prolaze" HiCut = "visoke seci" ako uradis ovo drugo, osaju samo subovi. ako uradis ono prvo, ostane sve, bez prve porcije sabova (sa lukom) pozZ :) |
All times are GMT +1. The time now is 07:27 AM. |