Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Mastering (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=138)
-   -   Mastering. (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=30121)

Hepek 29-10-2009 05:50 AM

Mastering.

Evo opet ja sa pitanjima:ups:, treba da uradim mastering na nekoj pjesmi, pa ako moze da mi pomognete? Koje pluginove da koristim i kojim redosljedom??

Hvala!

lesha 29-10-2009 06:53 AM

Re: Mastering.

Quote:

Originally Posted by Hepek (Post 260810)
Evo opet ja sa pitanjima:ups:, treba da uradim mastering na nekoj pjesmi, pa ako moze da mi pomognete? Koje pluginove da koristim i kojim redosljedom??

Hvala!

pre nego sto postavis bilo koje pitanje, proveri da li se neko vec toga ranije setio.
gore imas search link, pa navali.

moj odgovor bi ti bio da ga ne radis, jer nemas ni uslove, a ni potrebno iskustvo i znanje.

poz

Hepek 29-10-2009 07:10 AM

Ma nije to sad nista profesionalno vec mi treba da imam neki snimak pristojniji:wink:

RokStudio 29-10-2009 11:53 AM

Nadji iZotope Ozone, Mackie FinalMix ili neki drugi "all-in-one" mastering alat, pa to stavi? na master kanal i proba? nekoliko preseta, pa onaj koji ti se svidi malo čačne? i eto... za demo na brzaka, dovoljno.

Hepek 29-10-2009 12:06 PM

Quote:

Originally Posted by RokStudio (Post 260829)
Nadji iZotope Ozone, Mackie FinalMix ili neki drugi "all-in-one" mastering alat, pa to stavi? na master kanal i proba? nekoliko preseta, pa onaj koji ti se svidi malo čačne? i eto... za demo na brzaka, dovoljno.

Koja je zadnja verzija ovog Mackie FinalMix, a izotop mi se ne svidja nikako...

puRe 29-10-2009 12:43 PM

Quote:

Originally Posted by Hepek (Post 260834)
Koja je zadnja verzija ovog Mackie FinalMix, a izotop mi se ne svidja nikako...

Ozone 4 je odlican, puno bolji od onih starijih verzija (ne znam koju si probao pa zato kazem).

Generalno, ako ti sam miks ne valja, nece nikakav all-in-one "mastering" neko cudo da napravi.

Hepek 29-10-2009 01:05 PM

zadnji koji sam koristio bio je izotope 3, 4 nisam ni probao..,ali ono sto je mene zanimalo jeste kako bi to izgledalo da uradim sa nekoliko pojedinacnih pluginova, vjerovatno ovdje na forumu neko radi mastering sa nekim alatima..pa bi mogao da prenese svoja iskustva...i znam da ako ne valja mix da nista ne valja...

DaBear 29-10-2009 01:08 PM

Quote:

Originally Posted by puRe (Post 260836)
.

Generalno, ako ti sam miks ne valja, nece nikakav all-in-one "mastering" neko cudo da napravi.

uze' mi covek rec iz usta !!
Kakav bre mastering..da ti "miks zvuci pristojnije" ?????

Radi miks KAO DA NEMA MASTERINGA I DA TO BUDE TO!! Onda ce ti zvucati pristojno...narod nikako da ukapira da od govneta nemoze da se napravi pita!!
Svi ocekuju cuda od tog masteringa!! A niko (uglavnom) nema pojma o tome..ni sta da ocekuju od toga, ni koje su mogucnosti i (ne)mogucnosti itd itd...i posle se svi razocaraju kad cuju da je U STVARI SVE SAMO GLASNIJE A SNIMAK/PESMA/PRODUKCIJA/PEVANJE - i dalje sranje !!

A jos kad neko pita "kako da obradim trake? sta da stavim na njih.???!"
odmah mi postane lose....jaooooj!!

PS - bio je gost skoro na forumu, koji se bavi masteringom, pa procitaj malo o tome...

RokStudio 29-10-2009 01:27 PM

Pa, mo?da mu mix valja, otkud zna? :) U svakom slučaju, za jedan veoma koristan tutorijal (pocevsi od 3. poruke) o home masteringu, predlazem sledece:

http://forum.cakewalk.com/tm.aspx?m=475013

kVu 06-11-2009 12:59 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 260842)
uze' mi covek rec iz usta !!
Kakav bre mastering..da ti "miks zvuci pristojnije" ?????

Radi miks KAO DA NEMA MASTERINGA I DA TO BUDE TO!! Onda ce ti zvucati pristojno...narod nikako da ukapira da od govneta nemoze da se napravi pita!!
Svi ocekuju cuda od tog masteringa!! A niko (uglavnom) nema pojma o tome..ni sta da ocekuju od toga, ni koje su mogucnosti i (ne)mogucnosti itd itd...i posle se svi razocaraju kad cuju da je U STVARI SVE SAMO GLASNIJE A SNIMAK/PESMA/PRODUKCIJA/PEVANJE - i dalje sranje !!

A jos kad neko pita "kako da obradim trake? sta da stavim na njih.???!"
odmah mi postane lose....jaooooj!!

PS - bio je gost skoro na forumu, koji se bavi masteringom, pa procitaj malo o tome...

ai bre sto's ti neki negativac :)

sta reci a da bude pametno

uzmi slusaj stalno a/b to sto radis u izotopu sa necim sto volis da slusas i probaj bar da se priblizis koliko god mozes toj glasnoci i spektru u zvuku...

ako pomislis da si mozda bolji od toga, to je znak da si se sigurno zajebao :D

Griffith White 06-11-2009 09:16 AM

:D
super savet

MD 06-11-2009 10:28 AM

Online mastering je danas pristupačan...

:)

Bambino 06-11-2009 10:36 AM

Quote:

Originally Posted by kVu (Post 261663)
ako pomislis da si mozda bolji od toga, to je znak da si se sigurno zajebao :D

Mnogo puta sam prevazisao samog sebe!:rotfl:

Bockie 06-11-2009 02:56 PM

Mackie final mix radi fantasticno! Moze lepo da ujednaci sliku,da maximalno sacuva tranzijente i dinamiku,a doda dosta snage. Meni se svidja vise nego pojedini plugovi sa UAD-a...

I dan danas ga koristim,svi ostali maximajzeri i zajebajzeri sjebu dinamiku,zgovnaju snimak,razmrljave i kao napucaju rms,sto uopste nije poenta...

Vodi racuna da kada to radis ,snimak i dalje mora da "dise" , a ne da ti vu-metri budu zalepljeni za nulu i staticni....

Dakle +1 za Mackie...

awacs 06-11-2009 03:41 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 261695)
Dakle +1 za Mackie...

Nisam čuo Mackie, ali dajem nekolicinu poena za "Stillwell Event Horizon+". Ne LIMIT, nego CLIP MODE sa malo tweakovanja "soft clip" dugmeta... I neki "in?enjerski" EQ pre njega u lancu (Roger Nichols :-?)...

Pozdrav,

Vasa

Bockie 06-11-2009 04:51 PM

Eve gi:
http://my.mackie.com/products/fm/AcumaFinalMixLG.jpg

• 6-band pre-dynamics parametric equalizer
  • 3-band dynamics processor
  • 6-band post-dynamics parametric equalizer
  • Graphical (user definable) dynamics band contours
  • Adjustable crossover points for multi-band dynamics
  • Adjustable crossover slopes for multi-band dynamics
  • Node based adjustment of EQ bands and dynamics bands
  • Soft Clip feature ? provides peak overload protection
  • Noise gate ? with threshold adjustment
  • DC removal filter ? automatically removes DC offset noise
  • Dynamics bands linking ? simplifies use in stereo configurations
  • Fully automated
  • Global enable button
  • On/Off for the dynamics section and each EQ
  • Separate dynamics and EQ reset buttons
  • Plug-in patch load and save
  • Memories A and B ? compare settings quickly and easily
  • Input, output and gain reduction metering
http://my.mackie.com/store2/p.asp?p=fm&t=1

Hepek 09-11-2009 06:21 AM

Big Bockie ima li ovaj mackie neki preseta, ja sam ga instalirao i nemam ni jedan preset, a da ga ja sam cimam nisam ja jos za toga:grin:

VladaNS 10-11-2009 10:12 PM

Mastering je nauka za sebe, ja ga nikad nisam sam radio za pesme koje su mi bitne ali jesam za neke svoje projekte i tripove. Najosnovniji mastering mozes da uradis i u cubase SX sa njegovim plugin-ovima, dovoljan ti je 4 band EQ, multiband compresor, a ako hoces da dobijes analognu toplinu koristi Magneto plugin. Na kraju spectrum analyser stavi na neobradjen mix i na onaj masteringovan kako bi uocio frekventne razlike. Wavelab bih preporucio za malo ozbiljniji rad a mislim da ga artist prodaje.

google 10-11-2009 11:46 PM

Quote:

Originally Posted by Hepek (Post 260810)

Hvala!

Ja koristim UAD Precision Buss Compressor, 2:1, namestim ga tako da povremeno radi. Atak oko 0.5- 1 ms. Ne comresujem vise od 2 db. Iza njega Precision EQ. Hi pass na 10 Hz, podignem usko bas za najvise 1-2 db, hi midle za najvise 1db i siroko visoke za 1-2 db. Onda Pr. Limiter, ne secem vise od 3 db. Na kraju Mbit+ diter.

Da nemam UAD radio bio sa Oxford plugins.

66musicman 11-11-2009 01:02 AM

@google
Prvi mora da ti bude Precision EQ sa Hi pass na 16.500 Hz i Low pass na 45 Hz, zatim limiter pa tek onda UAD Precision Buss Compressor.

LACKY 11-11-2009 01:06 AM

A zasto mora Hi pass na 16.500 i Low pass na 45?

google 11-11-2009 01:35 AM

Verovatno je mislio na low cut na 45 Hz, ili se salio.

VladaNS 11-11-2009 01:52 AM

Za nije high cut na 16.500? (mozda sam se ja nesto zatupio :banghead:)

A low cut se komotno radi na 60Hz

alavuk 11-11-2009 01:53 AM

koliko samo humora ima na ovom topiku ... :))))

druze kao sto rece da bear i lacky majstor posveti se mixu sto vise mozes sredi ga napucaj ga (bez limitera i ostalih seciva i pumpi) pa tek onda sa nekim iskusnijim popricaj na temu osnove masteringa bice ti lakse vizuelno i cuces sto je najbitnije ...

LACKY 11-11-2009 02:09 AM

A zasto na 60?

VladaNS 11-11-2009 02:15 AM

LOL :) Bolje da se svi izgubimo sa ovog topica i pustimo nekog strucnjaka za mastering da objasni. Ako je tvoje pitanje bilo ozbiljno, pa iz iskustva znam da ispod 50, 60 Hz nema nista sto bih zeleo da cujem (bar u muzici koju radim). A kad odsecem sve ispod toga mix se malo rastereti blata. Al ovde na rumskom ne smem nista da tvrdim, opasno je....

google 11-11-2009 02:17 AM

Quote:

Originally Posted by VladaNS (Post 261932)
Za nije high cut na 16.500? (mozda sam se ja nesto zatupio :banghead:)

A low cut se komotno radi na 60Hz

Ne vidim sto bi se rezali visoki u masteringu.

Naveo sam ti jednostavan mastering koji garantovano nece sjebati to sto si smiksao. Sto je vrhunski poduhvat. Kojeg samo odabrani mogu dosegnuti- malo popraviti i pojacati miks.

Probaj da uradis miks da se sve lepo cuje. Prvo izbaci gomilu nepotrebnih kanala, pa gomilu nepotrebnih efekata. A ono sto ostane, malo doteraj sa eq i kompresorom.

Quote:

Originally Posted by VladaNS (Post 261939)
LOL Bolje da se svi izgubimo sa ovog topica i pustimo nekog strucnjaka za mastering da objasni. Ako je tvoje pitanje bilo ozbiljno, pa iz iskustva znam da ispod 50, 60 Hz nema nista sto bih zeleo da cujem (bar u muzici koju radim). A kad odsecem sve ispod toga mix se malo rastereti blata. Al ovde na rumskom ne smem nista da tvrdim, opasno je....

Bolje je da u miksu seces bas na kanalima gde ne treba, ono sto ostane ce cuti normalno, nece biti potrebe da se sece.

Midi 11-11-2009 02:18 AM

Quote:

Originally Posted by alavuk (Post 261934)
koliko samo humora ima na ovom topiku ... :))))

druze kao sto rece da bear i lacky majstor posveti se mixu sto vise mozes sredi ga napucaj ga (bez limitera i ostalih seciva i pumpi) pa tek onda sa nekim iskusnijim popricaj na temu osnove masteringa bice ti lakse vizuelno i cuces sto je najbitnije ...

obično ako mi je ne?to pretiho poglasnim kompresorom. dali to znači da ču sada dobiti jezikovu juhu? :wink:

jos jedna stvar, ako hoču stavit deley na kanal, dali prije deleya ide compresor?

VladaNS 11-11-2009 02:27 AM

Secam se kad sam sa nekom ekipom snimao album u jednom od "boljih" studija u Vojvodini. Ne smem da kazem u kojem :D Kad je dosao red na mastering, master majstor iz tog studija spustio mix u TC electronic finalizer i ukljucio preset "mastering". Eto!

66musicman 11-11-2009 04:59 AM

@LACKY
Sorry, gramaticka greska i nepaznja pri "kucanju", mislio sam na Hi cut i low cut.
A ti LACKY zar nisi mogao samo da ispravis "grama" gresku vec moras i da dodas ulje na vatru ?
Nepopravljiv si, ccccc.........

Hepek 11-11-2009 07:04 AM

Ja nikad ne bi odrezao ispod 60 hz, a ni 50hz, cemu to:grin:

alavuk 11-11-2009 10:27 AM

Quote:

Originally Posted by Midi (Post 261941)
obično ako mi je ne?to pretiho poglasnim kompresorom. dali to znači da ču sada dobiti jezikovu juhu? :wink:

jos jedna stvar, ako hoču stavit deley na kanal, dali prije deleya ide compresor?

nema vise pravila tj prvo pravilo koje naucis kod velikih majstora jeste da nema pravila , kao sto rekox osnove mixa [mislio sam na postavka mikrofona za usnimavanje (izbor mikrofona i preamp) - eq - kompresor i izvezbas sluh na slusanje ... ] kad se to nauci onda je sve lako tj igrarija ...

na konto tvoje teme

http://rumski.com/forum/showthread.php?t=27524

http://rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=126

silicon science 11-11-2009 11:08 AM

Quote:

Originally Posted by VladaNS (Post 261942)
Secam se kad sam sa nekom ekipom snimao album u jednom od "boljih" studija u Vojvodini. Ne smem da kazem u kojem :D Kad je dosao red na mastering, master majstor iz tog studija spustio mix u TC electronic finalizer i ukljucio preset "mastering". Eto!

Haha a ja znam i o kome je rech LOL :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
Ne smem da tvrdim da to i danas radi, mislim da cak i ne koristi tu spravu vise :D:D:rotfl::rotfl::shock::shock:

alavuk 11-11-2009 12:57 PM

ujeee tek ovo sad videx ahahahahahhaha eto tc finalizer nije nista sem obicne vesh masine ...

Dardy D'n'B 28-11-2009 12:30 PM

Pozdrav svima, ja sam ovde nov. Tacnije i sto se produckije tice prilicno sam svez. Imam 17 god. a bavim se time tek nepunih godinu dana.
Primetio sam da se ovde na noob-ove odma' baca drvlje i kamenje, pa bih se evo unapred izvinio ako nesto "lupim"

Za mastering koristim O Zone 4, ali mi je drug predlozio Wave Lab 6.

Da li neko ima iskustva sa Wave Lab-om?

Hvala unapred. ;)

silicon science 28-11-2009 12:43 PM

Quote:

Originally Posted by Dardy D'n'B (Post 264019)
Pozdrav svima, ja sam ovde nov. Tacnije i sto se produckije tice prilicno sam svez. Imam 17 god. a bavim se time tek nepunih godinu dana.
Primetio sam da se ovde na noob-ove odma' baca drvlje i kamenje, pa bih se evo unapred izvinio ako nesto "lupim"

Za mastering koristim O Zone 4, ali mi je drug predlozio Wave Lab 6.

Da li neko ima iskustva sa Wave Lab-om?

Hvala unapred. ;)

Mani se masteringa i pravi muziku, sluha moras imati (ili batali celu prichu). mastering je vrlo kompleksna materija koja iziskuje godine iskustva i rada i NE MOZE se tek tako dati savet za to... Drzi se Ozona i Wavelaba (iskustva ljudi imaju sa pomenutim programima i ako ces postavljati pitanja tipa kako da mi pesma u wavelabu zvuchi kao ne znam chija, bolje nemoj, vec radi i radi i razmisljaj i razmiljaj i radi i prochesjlaj forum)... Eto, bez hejta na brzaka savet. Iskustvo se ne moze preneti :wink: imaj to na umu

Dardy D'n'B 28-11-2009 01:27 PM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 264022)
Mani se masteringa i pravi muziku, sluha moras imati (ili batali celu prichu). mastering je vrlo kompleksna materija koja iziskuje godine iskustva i rada i NE MOZE se tek tako dati savet za to... Drzi se Ozona i Wavelaba (iskustva ljudi imaju sa pomenutim programima i ako ces postavljati pitanja tipa kako da mi pesma u wavelabu zvuchi kao ne znam chija, bolje nemoj, vec radi i radi i razmisljaj i razmiljaj i radi i prochesjlaj forum)... Eto, bez hejta na brzaka savet. Iskustvo se ne moze preneti :wink: imaj to na umu

Hvala! ;)

Ma radim ja i to puno, veoma se trudim. Mastering mi je zadnja stvar. Nisam hteo da pitam "kako nesto da uradim" jer sam video da to ovde i nije bas najpametnije, vec cisto da vidim sta je bolje koristiti. Nemam nameru da se nesto fokusiram na mastering, znam da je to cela nauka, vec mi treba cisto nesto da malo da kvaliteta zvuku, neki dobri preset-i. ;)

Najvaznije je da se pesma prvo bez ikakvih pomagala odradi dobro, a posle je dosta lakse ako se to uspe. ;)

Bitch 28-11-2009 02:18 PM

finalizer je OK sprava - nije sve sjajno, ali da moze da se namesti, moze, al ne moze sama :) tj moze, ima ono dugme wizard i eto ti masteringa :D

HiPass na 60Hz? Au, to mora da je neko gadno zeznuo miks ako se to mora raditi. Snimak opasno gubi punch ako to radish. Eventualno za neku akusticnu svirku, to moze da prodje, kao i u situacijama gde imas sinusni ElBass, pa i onda, seche se oko 50. 60 je malo hevi :) ali opet, stvar ukusa.

A lowpass gore....hm ne bih ja to radio. Pre treba paziti u miksu i ne furati shelving visoke preko 15k nego bell... mada sve zavisi i od toga kako tretiras master buss. Neki uredjajima to ne smeta :)

pozZ

NIelectroy 28-11-2009 03:26 PM

I sta ostane kad uradis HIpass na 60hz?
ja mislim nista :)

Bitch 28-11-2009 03:28 PM

lose mislis :)

HiPass = "visoki prolaze"
HiCut = "visoke seci"

ako uradis ovo drugo, osaju samo subovi.
ako uradis ono prvo, ostane sve, bez prve porcije sabova (sa lukom)

pozZ :)

All times are GMT +1. The time now is 07:27 AM.