Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Windows 7 u audio produkciji (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=30063)

awacs 24-10-2009 04:30 PM

Windows 7 u audio produkciji

Eto, da vidimo kakva su čija iskustva.

Pozdrav,

Vasa

stigma 24-10-2009 06:10 PM

Re: Windows 7 u audio produkciji

Meni ne radi hardware (M-audio 410), zato sam presao na OS X.
-1

lesha 24-10-2009 09:00 PM

navedite samo da li se radi o 32 ili 64-bitnoj verziji

stigma 24-10-2009 10:28 PM

32 bit here...

Dexxy 24-10-2009 11:08 PM

32 bit... Na lap top-u + mBox sve radi normalno.

ProkDu 25-10-2009 01:59 AM

Jo? uvek Release Candidate RC 7100. 32 bit.
Mikrofon u Mic In. Recording devices -> Microphone In Disabled. Microphone volume = 0. A zvuk iz mikrofona se i dalje čuje. :shock: Ali to je samo RC 7100, ne i finalna verzija.

Ah da, kako da iz WinAmp-a svira midi? Verovali ili ne, ne svira. No default midi engine selected.

Q: M$ Midi - WTF?!? :rotfl:

LACKY 25-10-2009 02:50 AM

64 bita, uspeo sam da naterma driver od M-Audi Audifil za Vistu da proradi. I da MOTU 424 driver radi savrseno. Driver za Lexa I-Onix 22 ne postoji.

LACKY 25-10-2009 05:20 PM

I generalno evo jedan pogled na Win 7 sa uporednim testovima iz ugla dobrih poznavaoca OS-a uopsteno!
http://www.benchmark.rs/Benchmark-ed...otiv-sebe.html

alavuk 25-10-2009 05:49 PM

prema ovom tekstu ispada da je xp i dalje super resenje , ali mi nekako instikt govori da ce vec u sp1 za win7 da se to sredi kako treba ... mada cu u svakom slucaju preci na win7 prvom prilikom

milanCHE 25-10-2009 06:02 PM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 260330)
64 bita, uspeo sam da naterma driver od M-Audi Audifil za Vistu da proradi. I da MOTU 424 driver radi savrseno. Driver za Lexa I-Onix 22 ne postoji.

Da se malo nadovezem.....M-Audio je (inace) jedna od RETKIH firmi koja uredno update-uje drivere za sve svoje proizvode(i to i za PC i za MAC platformu)...cak i za one najmatorije!posedujem medju ostalima i M-Audio2496 audiophile karticu iz 2000-te!i imam uredno sve drajvere od OSX 9.x pa navise,a od Microsofta:win 95,98,2000,millenium,XP(32 i 64),Vista(32 i 64).......e,sad ne stoji na sajtu da je zvanicno izbacen drajver za Win7,ali smem da se kladim da ce raditi i sa Vistinim drajverima,jer sam i na Visti svojevremeno pokrenuo drajvere od XP,kad za istu(Vistu)jos nisu bili uradjeni,tj.bila je samo "private beta" razvojna verzija.....
poz....

alavuk 25-10-2009 06:27 PM

milance

evo nekih novosti od m-audia ima da se obradujes kao i ostali korisnici

http://www.m-audio.com/index.php?do=media.new&ID=1870

milanCHE 25-10-2009 07:36 PM

Quote:

Originally Posted by alavuk (Post 260386)
milance

evo nekih novosti od m-audia ima da se obradujes kao i ostali korisnici

http://www.m-audio.com/index.php?do=media.new&ID=1870

Hvala,Alavuche,prekjuce sam vrsljao po M-Audio forumu,nisam ovo video,lepa vest u svakom slucaju....mada ja i dalje tvrdokorno ostajem na mom XP 64.star je,2003.,samo jedan jedini(i poslednji:D)put updateovan 2007 i sve mi radi jos uvek!
nego...... umro sam od smeha malopre,gledam onaj link sto je Lacky postovao,onaj test XP 64,Vista 64 i Win7 x64...i citam zakljucak na kraju...u fazonu:Win7 x 64 bi trebalo da predstavlja svojevrstan most izmedju Viste 64 i XP 64:rotfl:......toliko se prasine diglo,da je prosto bruka,a razlika u odnosu na XP fakticki nesto i nema......mozda malo vizuelno....ko to voli....
poz......

STUDIOTON 25-10-2009 07:54 PM

rme je izbacio podrsku za win 7 u septembru driverom 2.98 ..

od tada do danas izbacili su 2.99, 2.991, 2.992 i sada 2.993 ..

desio se jedan problem sa jednim od ovih update-a i to odmah u petak secam se da je bio . u nedelju vece su izbacili novi update sa ispravkom .. znaci radili su i vikendom da bi to ispravili ..

zaista jako su brzi i rade non stop , a tu je i njihov forum gde direktno mozes da kontaktiras sa njihovim programerima i za svaki problem izlaze u susret .. bravo za rme

alavuk 25-10-2009 08:56 PM

bravo za firme koje su revnosne ... to se zove customer care

STUDIOTON 25-10-2009 09:12 PM

...ali evo sta kaze Matthias Carstens jedan od rme programera,za rme drajver:

Quote:

This driver is also directly compatible to Windows 7. BUT: it seems the new Microsoft FireWire driver included in 7 suffers from unexpected bad performance when used with audio. Performance is really bad, operation limited, behaviour unexpected - in short: lots of problems at this time. We are in contact with MS about these issues to fix them on either our or their side.

OFF 25-10-2009 09:26 PM

Kontra primer je veliki TC electronics:(:mad:

kejkz 26-10-2009 01:43 PM

Karstens je vlasnik i idejni tvorac RME-a, redak je primer inace da mozete pricati direktno sa ljudima na kojima pociva neka firma, obicno je tu samo neki customer care :)

Ad Fines 26-10-2009 03:05 PM

RME i MOTU drze do svojih korisnika....

Danny Lou 03-11-2009 02:09 AM

posto na sve novo prelazim odlucio sam preci i na sedmicu... imam saffire i evo sta kazu:

http://www.focusrite.com/answerbase/...le.php?id=1030

btw nuendo 3 verzija ne radi...

LACKY 03-11-2009 12:23 PM

Sta ce ti 3!

"7" 03-11-2009 12:33 PM

TC rekose na sajtu da drajvera za XP 64 nece uopste biti :(:mad: a za Win7 64 je kao u razvoju... mentoli... valjda ce se predomisliti...:rolleyes:8-)

kejkz 03-11-2009 12:53 PM

Quote:

TC rekose na sajtu da drajvera za XP 64 nece uopste biti a za Win7 64 je kao u razvoju... mentoli... valjda ce se predomisliti...
Zasto bi podrzavali platformu koja nema mnogo usera i koja uskoro nece imati podrsku ni od microsofta?

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 261317)
Sta ce ti 3!

Tri najbolje zvuci, zato sto je vintage.

silicon science 03-11-2009 12:57 PM

Quote:

Originally Posted by kejkz (Post 261332)
Tri najbolje zvuci, zato sto je vintage.

Ako mogu da se nadovezem, podrzava FanLess tehnologiju audio procesinga - koja se automatski aktivira kada fizicki uklonis kulere. Tada dolazi to znojenja Cpu-a i masnijeg zvuka.. Ali samo sx 3 verzija :wink:

Arthur 03-11-2009 01:00 PM

jel probao neko iz RME tabora nešto sa win7? ja se razboleo inače sam ove nedelje planirao da dignem 7icu na RuDawu mome studijskome.

Danny Lou 03-11-2009 02:22 PM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 261317)
Sta ce ti 3!

vjeran tradiciji :D

Danny Lou 03-11-2009 02:23 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 261338)
jel probao neko iz RME tabora ne?to sa win7? ja se razboleo inače sam ove nedelje planirao da dignem 7icu na RuDawu mome studijskome.

da te ne bole ledja? sedmica jeste poteska :wink:

Arthur 03-11-2009 02:39 PM

jeste, al idem u teretanu ;)

awacs 03-11-2009 03:03 PM

Dobro, al' sad ja da postavim jedno glupo pitanje, a zarad kog sam ponajpre i otvorio ovu temu:

Koje su realne prednosti Win7 (u odnosu na XP 64bit) u audio produkciji?

Mislim, konzervativan sam čovek :ups: Win98 sam instalirao tek kada je iza?ao Second Edition, Millennium sam preskočio, a XP sam turio tek kada je iza?ao SP1. Vistu sam potpuno ignorisao pretpostavljajući da je očekuje ista sudbina kao Millennium.

Sada se pitam - ima li razloga za ?urbu? Po?to moje dosada?nje iskustvo sa Microsoftom govori da izlazak prvog oficijelnog patcha obično koincidira sa koliko-toliko kvalitetnim i stabilnim drajverima za audio interfejse.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Uvek me prepadnu MS slogani poput ovog aktuelnog: Your PC, simplified. To me uvek podseti na slogan Autostoperskog vodiča kroz Galaksiju - BEZ PANIKE! :wink:

Arthur 03-11-2009 03:14 PM

ha, čik pogodi odakle mi nickname :da:

btw, upravo gore napisah za sada jedinu meni očiglednu prednost. Vista je bila 64bit, al je mnogo pravila sranja. Ovo ako je stabilniji i lakši sistem, a kunu se da jeste, konačno donosi prednosti veće alokacije RAM memorije, što unutar 64bitnih programa (još uvek masom nedostupnih nama) što barem olakšavanja svađe između OS- a i DAW-a

awacs 03-11-2009 03:55 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 261366)
ha, čik pogodi odakle mi nickname :da:

He, onda neće? biti preterano ?okiran ako ti ka?em da ja, na kraju krajeva, nisam BA? IZ ZEMUNA :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 261366)
btw, upravo gore napisah za sada jedinu meni očiglednu prednost. Vista je bila 64bit, al je mnogo pravila sranja. Ovo ako je stabilniji i lak?i sistem, a kunu se da jeste, konačno donosi prednosti veće alokacije RAM memorije, ?to unutar 64bitnih programa (jo? uvek masom nedostupnih nama) ?to barem olak?avanja svađe između OS- a i DAW-a

Razumeh sve ovo, ama ?ta (bar za sada) fali Win XP64bit verziji? To ne kontam ič :confused:

Kapiram da ljudi nisu hteli da instaliraju XP64, po?to je XP kao na izdisaju, ali jo? manje kapiram za?to ?ele da po?to-poto pređu na sistem koji će verovatno tek sredinom sledećeg proleća biti koliko-toliko podr?an koliko-toliko stabilnim drajverima za koliko-toliko isplativu audio opremu... I tako dalje :)

Pozdrav,

Vasa

lesha 03-11-2009 04:00 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 261365)
Dobro, al' sad ja da postavim jedno glupo pitanje, a zarad kog sam ponajpre i otvorio ovu temu:

Koje su realne prednosti Win7 (u odnosu na XP 64bit) u audio produkciji?

necu daviti o prednostima posto su to ljudi vec napisali, ali bih imao jedan savet u vezi prelaska na novi sistem - sacekati bar pola godine, godinu dana dok proizvodjaci hardvera ne izbace stabilne drajvere, a proizvodjaci softvera stabilne 64-bitne verzije.

LACKY 03-11-2009 04:25 PM

Potpuno si u pravu. Godinu celu sam cekao i igrao se se sa Vistom. E sad je izaslo ono sto treba, i radi (bar meni) sve savrseno.

awacs 03-11-2009 05:15 PM

Quote:

Originally Posted by lesha (Post 261373)
necu daviti o prednostima posto su to ljudi vec napisali, ali bih imao jedan savet u vezi prelaska na novi sistem - sacekati bar pola godine, godinu dana dok proizvodjaci hardvera ne izbace stabilne drajvere, a proizvodjaci softvera stabilne 64-bitne verzije.

Prednosti 64-bitnih sistema su bile manje-više jasne i pre pojave Win7 (makar u smislu adresovanja RAM-a), tako da na moje pitanje zapravo niko nije odgovorio. Zato ga i postavih...

@Lacky:
Ptičica mi javila da retko (ako uopšte) koristiš VST instrumente. Rekao bih da ti onda RAM i nije toliko bitan. Zašto je onda BAŠ TEBI Win7 miliji od XP?

Pozdrav,

Vasa

lesha 03-11-2009 06:30 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 261389)
Prednosti 64-bitnih sistema su bile manje-više jasne i pre pojave Win7 (makar u smislu adresovanja RAM-a), tako da na moje pitanje zapravo niko nije odgovorio. Zato ga i postavih...

http://www.rumski.com/forum/showthre...969#post152969

evo prvo unapredjenja u visti:

http://www.thewhippinpost.co.uk/news...-musicians.htm

i zatim u win7

Quote:

One aspect of the Windows client which will evolve in the move from Windows Vista to Windows 7 will be the audio subsystems. Now, the fact that Windows 7 is an evolution of Vista, nothing more than Windows Vista R2 if you will, is also valid for the audio infrastructure of the operating system. According to Larry Osterman, Microsoft Principal SDE, Windows 7 will not feature an overhauling of the audio subsystem, but the platform will indeed come with a range of enhancements including improved device role detection, Bluetooth audio in-box, stream switching, improved audio latency, automatic attenuation of audio samples (ducking), etc.

“The first thing we did [in Windows 7] is what we call improved device role detection,” Osterman revealed at PDC 2008. “And the idea behind this feature is that we want to set things up so that when you're a multimedia application and you want to use audio, it will be really nice to know which device the user has chosen to use.”

At the same time, Microsoft is recognizing the fast-paced adoption of Bluetooth devices and, in this context, the company has included specific driver by default into the operating system. Stream switching refers to Windows 7 being capable to seamlessly transfer the audio output to the speakers connected to the machine in case the headphones will be disconnected. Microsoft is in fact working to make Windows 7 smart enough to perform such actions automatically.

Microsoft will also tweak Windows 7 in order to improve audio latency by increasing support for acoustic echoing cancellation algorithms. The next iteration of the Windows client will also be capable of performing automatic attenuation of audio samples, allowing just one out of more simultaneous samples to come into focus, by reducing the volume on the remaining items.
nadam se da ce ti ovo dati odgovor.

awacs 03-11-2009 07:26 PM

Quote:

Originally Posted by lesha (Post 261402)
nadam se da ce ti ovo dati odgovor.

Mmmm....mislio sam na korisničke utiske. Nije va?no.

Pozdrav,

Vasa

LACKY 03-11-2009 07:49 PM

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by awacs (Post 261389)
.

@Lacky:
Ptičica mi javila da retko (ako uop?te) koristi? VST instrumente. Rekao bih da ti onda RAM i nije toliko bitan. Za?to je onda BA? TEBI Win7 miliji od XP?

Pozdrav,

Vasa

Da 'tica je u pravu. Ali nije jedina razlika kod 64-bitnog sistema sto moze da adresira samo vise RAM-a!
Ima 64-bitna matematika jos svojih sijaset prednosti. Da nepricam koliko sa Core driverom sve stabilnije radi.
Ja sam godinama na OSX-u (i razmazila me ta ugladjenost), a ovo sada prvi put pocinje da lici!
Naravno, ko se u medjuvremenu nije igrao sa Vistom i prerelise verzijama 7-ice, u pocetku ce biti malo zbunjen. Ali ko pristojno barata XP-om nece imati vece probleme.
Naravno ima i ljudi koji poprilicno lose stoje sa racunarom uopsteno. Oni ce biti malo vise zbunjeni. Ali ne treba da se sekiraju i sa XP-om su bili zbunjeni, tako da je svako na svome.

awacs 03-11-2009 08:32 PM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 261412)
Da nepricam koliko sa Core driverom sve stabilnije radi.

Mislim da bi bolje bilo da PRIČA? nego da NE PRIČA? :wink: Forumi su za priču :D

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 261412)
Naravno ima i ljudi koji poprilicno lose stoje sa racunarom uopsteno. Oni ce biti malo vise zbunjeni. Ali ne treba da se sekiraju i sa XP-om su bili zbunjeni, tako da je svako na svome.

Mene je prelazak sa Atarija na PC neviđeno zbunio i uzbudio. Pitam se samo za?to je danas danas prelazak sa PC na PC podjednako uzbudljiv :confused:

P(C)ozdrav,

Vasa

Arthur 03-11-2009 08:39 PM

da nam ne bi život bio dosadan :)

awacs 03-11-2009 09:00 PM

Quote:

Originally Posted by arthur (Post 261423)
da nam ne bi ?ivot bio dosadan :)

E, neko i to da ka?e :-)

LACKY 03-11-2009 09:24 PM

1 Attachment(s)
Jebi ga, meni ga to dodje kao igracke.

A sto je lep, majku mu!

All times are GMT +1. The time now is 09:15 AM.