Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Windows i koji - ili OSX, i 2 kompa ili ne? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=29577)

alhoholicar 25-09-2009 10:01 AM

Windows i koji - ili OSX, i 2 kompa ili ne?

Dje ste drugari!

Volio bih da me savjetujete oko nekoliko stvari. da krenem redom...

Kupih novi komp

EP45-UD3
Q9550
4*2 GB ram
2*1 TB hard dis

Stari takodje nije za bacanje
amd4500+
4GB ram
600 GB hd
i radi jos dosta dobro.

Kako bih da koristim svih 8GB rama na novom, a XP ne vidi vise od 3,5 - ne znam da li da stavim Vistu ili XP ili Windows 7- ili da probam i sa OS X. Dosad radix na XP SP2 i Nuendo. Takodje, vidjeh da mogu dodatno pojacati rad koristeci i drugi komp preko FX Teleporta.
Nedje procitah, da Nuendo ili Cubase mogu raditi i na OS X? Da li mogu? Mada, mozda bih presao na Logic - ako na njemu rade svi VST-i ili neki slicni?
Takodje imam dvije karte UAD-1 na starom kompu(nalog je na tudje ime i nema vise slobodnih naloga) a razmisljam da uzmem jos neki UAD (UAD-2 vjerovatno) ali i to na neciji tudji nalog - kako da sve to uparim najbolje? Da li to moze sve da radi...
Kako sam uz vasu pomoc napravio lijep studio, ne sumnjam da ce i masine biti vise nego lijepe!:grin:
Hvala

kejkz 25-09-2009 10:11 AM

Re: Windows i koji - ili OSX, i 2 kompa ili ne?

sacekaj da izadje sedmica, te nju instaliraj, za tvoj komputer ce to biti najbolje. Prelazak na os x sa sobom povlaci i promenu u nacinu rada, sto mislim da ti ne treba, sem ako ne zelis da malo eksperimentises.

alhoholicar 25-09-2009 11:47 AM

Sto podrazumijeva eksperimentisanje na OS X? Sto je sa Vistom? Bih da brzo ubacim sve u rabotu, jer nema vremena za cekanje...Mora se stvarati!:wink:

DaBear 25-09-2009 11:59 AM

Quote:

Originally Posted by alhoholicar (Post 257025)
Sto podrazumijeva eksperimentisanje na OS X? Sto je sa Vistom? Bih da brzo ubacim sve u rabotu, jer nema vremena za cekanje...Mora se stvarati!:wink:

"stvaraj" na ovom starom - i sam kazes da ti lepo radi...imas i UAD-e....
sta ti vise treba?
A ovaj drugi, sacekaj malo..ne znam... prelaz na Logic..? Pola ti nece raditi...cemu? ..a sto si uopste kupio novi komp? jel ti sporo bilo, malo kanala? malo snage? mnogo posla? ne postizes?

alhoholicar 25-09-2009 12:16 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 257028)
"A ovaj drugi, sacekaj malo..ne znam... prelaz na Logic..? Pola ti nece raditi...cemu? ..a sto si uopste kupio novi komp? jel ti sporo bilo, malo kanala? malo snage? mnogo posla? ne postizes?

Pa u sustini sam razmisljao da uzmem jos nekog UAD-a a na stari komp nemah bez 1 PCI-e mjesto. Fali mi malo disanja dok se miksa - da ne ide bas visoko cpu... Inace, za snimanje je sve ok... Koliko je to " sacekaj malo"? Sto mislite da ih spojim FX teleportom? I sto je najbolje od OS za ovih 8GB rama?

kejkz 25-09-2009 01:33 PM

bilo koji 64 bit sistem ce ti iskoristiti tih 8 giga rama, bio on Vista, Windows 7, 64 bit verzija XP-a ili Snow Leopard, mada ne znam da li ce ti to ista znaciti, posto ako koristis 32bit softver, ta prednost realno nista ne znaci, posto sami programi nece moci iskoristiti raspolozivu memoriju u potpunosti.

Da, zaboravio sam da ti odgovorim, Nuendo i Cubase postoje i u verzijama za OS X. Pod eksperimentisanjem podrazumevam pre svega samu instalaciju (mada je ona danas izuzetno laka), promenu okruzenja, zamenu plaginova... hosta... ako ti se sve to radi, probaj, ako ti se radi muzika, nemoj.

marin_ri 25-09-2009 04:05 PM

Slažem se s postovima iznad, i ako kreneš eksperimentirat s OS-ovima, pogubit ćeš masu vremena s tim (moguće da se na kraju vratiš opet na staro), treba radit muziku!

Win7 je i sad dostupan u beta verzijama, moraš samo malo potražit, praktički je i izašao već final release, samo službeno nije u prodaji. Službeno će biti u prodaji 22.10.2009 , a ovih mjesec dana ti nije problem pričekat :)

64 bitni OS, opet ima prednosti iako se radi sa 32 bitnim DAW-om, iz razloga što bilo što drugo upaljeno u sistemu neće gušiti DAW, nije više potrebna optimizacija windowsa, gašenje svega živog itd - radi radne memorije.

Vistu ti nebih nikako preporučio da instaliraš u kompjuter.
Isto tako,ako misliš raditi sa win7, imaš 64 bitnu verziju Cubase-a,ako radiš s time.
VST-i bi trebali raditi preko bit-bridgea, i eto to bi bilo to.

Govorim ti ovo jer sam ja pogubio mjesec dana bez veze sa setupiranjem MAC OSx, i napravio sam sve (na kraju još nisam jedino UAD uspio), isto Gigabyte EP45 , samo UD3R.
Na kraju sam shvatio da uopće ne želim raditi u tom okruženju ni u logicu, i da sam pogubio mjesec dana bez veze.

Jedna bitna stvar - NEKI DAW-OVI , KAO REAPER , OMOGUĆUJU POKRETANJE PLUGINOVA KAO ZASEBNE PROCESE.
A to znači ako imate 64 bitni os, 2gb može vući samo DAW(što je dovoljno za glatki rad), a vst-a se onda može popaliti tolko dok se ne napuni svih 8gb rama.

diviner 25-09-2009 04:22 PM

Dobrodosao Marine, veoma koristan post!

marin_ri 25-09-2009 08:37 PM

Hvala!

alhoholicar 25-09-2009 10:00 PM

Hvala najljepse!

Znaci, ostajem na Cubase-u i li Nuendo-u... Valjda je tek verzija 4 64 bita? Ima li smisla instalirati neku beta verziju Windowsa 7 sada - da li radi ok i na duze vrijeme, ili ipak sacekati pravu da iskoci?

shigumicu 25-09-2009 10:31 PM

Pa imas vec finalnu verziju Win 7 to ti je RTM 7600 koja je ustvari nezvanicno finalna :D.

alhoholicar 25-09-2009 10:57 PM

Quote:

Originally Posted by shigumicu (Post 257090)
Pa imas vec finalnu verziju Win 7 to ti je RTM 7600 koja je ustvari nezvanicno finalna :D.

Odlicno! Pa jel radi ta verzija za stalno ili je na mjesec dana?

shigumicu 25-09-2009 11:22 PM

Quote:

Originally Posted by alhoholicar (Post 257091)
Odlicno! Pa jel radi ta verzija za stalno ili je na mjesec dana?

Na mesec dana je, ali ako se potrudis moze i duze :rolleyes:. Ali je verzija konacna, tako da je verovatno stabilnija i bolja od ovih zvanicnih beta verzija.
P.S. Ali da ne bude zablude... Win 7 se jos uvek nije pojavio zvanicno u prodaji.

LACKY 26-09-2009 01:16 AM

Pod 7-micom u startu (recimo) Waves-ovi plugovi prave problem. Shell 5.0 5.2 i 5.3 u VST varijanti uopste nerade(rade vrlo problematicno u Direct X varijanti). Rade noviji shell-ovi od 5.5 ali vrlo problematicno.
IK-Multimedijini proizvode rade, ali ih recimo Pre Sonus-ov Studio One nevidi. Novi je host i vidi VST od 2.4. Ali IK nevidi ni jedan. Steinberg ih vidi.
Ako vas bude zanimalo, mogu vam za par dana napisati sta sam jos probao.

marin_ri 26-09-2009 01:27 AM

Quote:

Originally Posted by shigumicu (Post 257095)
Na mesec dana je, ali ako se potrudis moze i duze :rolleyes:. Ali je verzija konacna, tako da je verovatno stabilnija i bolja od ovih zvanicnih beta verzija.
P.S. Ali da ne bude zablude... Win 7 se jos uvek nije pojavio zvanicno u prodaji.

Mislim da je ovo kriva informacija, al nema veze :)

Rade do negdje 6-tog mjeseca 2010 ako se dobro sjećam, a mogu raditi i za stalno, no o tome nisam pisao jer kolko znam ovaj forum je protiv piratstva:-D
Moji rade za stalno.

Znači, kao što sam napisao prije, win7 final već postoji, a službeno izlazi 22.10.

Nisam ti prije odgovorio, što se tiče 2 kompa ista stvar. Ako imaš volje pogubiti tjedan dana da to radi savršeno, napravi to, i taj drugi koristi u slučaju kad radiš neki veći mix pa opteretiš glavni komp, imaj ga za rezervu.

Preporučam ti Cubase 5, osobno sam protiv vraćanja na stare sisteme :)
Od nuenda dvojku trojku i četvorku sam probao, ali je prokleto skup. I očito nepotreban za audio produkciju, zato će ti cubase biti više no dovoljan.

kVu 26-09-2009 02:48 AM

jel probao neko virtualizaciju preko 7-ice? znaci xp mod koji se zasebno instalira u 7-ici, ne "compatibility mode"

shigumicu 26-09-2009 08:57 AM

Quote:

Originally Posted by marin_ri (Post 257102)
Mislim da je ovo kriva informacija, al nema veze :)

Rade do negdje 6-tog mjeseca 2010 ako se dobro sjećam, a mogu raditi i za stalno, no o tome nisam pisao jer kolko znam ovaj forum je protiv piratstva:-D
Moji rade za stalno.

I ja imam rtm 7600, znaci finalnu verziju i kada sam je instalirao pored serijala je pisalo da mi je preostalo jos 30 dana. Postoji mogucnost da legalno produzis vreme na 90 dana. A sto se tice ovoga da produzis vreme rada do 6. 2010. mislim da to vise ne moze i da je to vazilo za neke beta verzije.

marin_ri 26-09-2009 10:58 AM

Quote:

Originally Posted by shigumicu (Post 257108)
I ja imam rtm 7600, znaci finalnu verziju i kada sam je instalirao pored serijala je pisalo da mi je preostalo jos 30 dana. Postoji mogucnost da legalno produzis vreme na 90 dana. A sto se tice ovoga da produzis vreme rada do 6. 2010. mislim da to vise ne moze i da je to vazilo za neke beta verzije.

Hm, vjerojatno ga nisi aktivirao onda? obično je proces aktivacije mjesec dana.

Ja imam 2 broja koja sam dobio pred ne?to vi?e od pol godine, koji traju tako godinu dana.
Nema veze, da ne idemo previ?e u OT. :)
Nema mu druge, ako je legalac pričekat mjesec dana za 7,a ako ne kupuje sw, mo?e se već sad naći final verzija koja provjereno radi.

AlmaNach 26-09-2009 12:28 PM

Quote:

Originally Posted by alhoholicar (Post 257018)

Kako bih da koristim svih 8GB rama na novom, a XP ne vidi vise od 3,5 - ne znam da li da stavim Vistu ili XP ili Windows 7- ili da probam i sa OS X. Dosad radix na XP SP2 i Nuendo. Takodje, vidjeh da mogu dodatno pojacati rad koristeci i drugi komp preko FX Teleporta.

Ja koristim Vistu 64 (uporedo sa Xp-om i Ubuntuom, ove koristim samo za net i slicne stvari), imam Phenom X4 945 + 4 GB rama. Nikakva posebna podesavanja nisam radio, cak mi je aero ukljucen + sidebar + windows blinds skoljka + redovan update radim. I daleko bolje komponente rade u Visti nego u Xp-u. Nikad mi nije krashirao sistem, evo vec 7 mesec otkad sam ga instalirao. Imao sam projekat sa 15 instanci raznoraznih sintova ( Sylenth, Surge, Albino, Minimoog) + 20-ak kanala i procesorsko zauzece je islo tek nesto manje od 50 odsto. Problem postoji kad su u pitanju stariji voda/vazduh plugini i programi, dosta toga ne radi il radi slabo, ali sve novije radi bez problema.
Sto se tice Mac OSX na PC-u trebas da se raspitas koliko su ti komponente kompatibilne. U protivnom imaces dosta problema i bices osudjen na one krakintos verzije, pa ono koja udje :grin: Da sam na tvom mestu, prodao bih stari komp i dodao kintu i kupio ovaj rumski, dok bi sa novog terao Win.

alhoholicar 26-09-2009 03:07 PM

Pa dobro...

Krenuh lagano da probam 7 na jednoj particiji, pa ako ne bude islo cackacu malo! Drugi kompjuter definitivno ostavljam i sad cu da malo vidim to povezivanje sa FX Teleportom...Moze li UAD preko Teleporta da radi?:rolleyes:

alhoholicar 26-09-2009 06:07 PM

Dakle, ovako...
Kao jos uvjek nepotpuni legalista, skidoh s neta verziju W7 ultimate koja je vec aktivirana i ne trazi aktivaciju, znaci za stalno... Medjutim nema sanse da instaliram Nuendo 3 H2O koji mi inace radi super na XP SP2, iako sam izabrao taj kompatibiliti mod... Takodje Nero ne mogu... Kako ste vi to uspjeli? Odnosno, da li ste i kako?

AlmaNach 26-09-2009 06:31 PM

H2o drajver i na visti ne radi. Tacnije moze da se instalira, al kad tad pukne. Zato i Hypersonic i Grand ne rade isto. Kao i jos neki plugini. Sasvim je logicno da onda ni na sedmici ne rade.
Sto se tice Nera, ja juce rezao diskove kod ortaka na sedmici, koristi Nero 8, mislim da verzije ispod sedmice uopste ne rade.

alhoholicar 29-09-2009 08:55 AM

Probah i Vistu, ali ne radi kako i rekoste...
Sad bi bilo dobro da nam Diviner kaze sto oni postavljaju u ruDaw-u, da li XP x32 ili XP x64? Kad vec pomenuh ruDaw, na koji nacin radite overclock i dokle je sigurno?

fabrika 06-10-2009 10:09 PM

Imam slicnu konfiguraciju
MSI Platinum
Q9550
4 GB ram
2X500GB hard
i imao sam taj problem.Stavio sam Win XP 64bit Edition i sve odlicno radi.
Pozdrav
P.S. Mozda ces se malo pomuciti oko drajvera za hd audio podrsku...tu nesto zeza ali moze se naci.....
Pozdrav

alhoholicar 07-10-2009 09:42 AM

Quote:

Originally Posted by fabrika (Post 258196)
Imam slicnu konfiguraciju
MSI Platinum
Q9550
4 GB ram
2X500GB hard
i imao sam taj problem.Stavio sam Win XP 64bit Edition i sve odlicno radi.
Pozdrav
P.S. Mozda ces se malo pomuciti oko drajvera za hd audio podrsku...tu nesto zeza ali moze se naci.....
Pozdrav

Ajd molim te napisi koje software koristis na XP 64 bita i posalji mi na pm link dje da nadjem taj XP koji ti koristis...

lesha 07-10-2009 10:17 AM

Quote:

Originally Posted by alhoholicar (Post 258225)
Ajd molim te napisi koje software koristis na XP 64 bita i posalji mi na pm link dje da nadjem taj XP koji ti koristis...

http://www.microsoft.com/windows/windows-XP/

marin_ri 14-10-2009 12:04 AM

...............

procitati pravilnik o pirateriji !!!

marin_ri 15-10-2009 10:55 PM

Quote:

Originally Posted by marin_ri (Post 259044)
...............

procitati pravilnik o pirateriji !!!

Ufh,.. procitao sam 2 put jos prije,

nisam bio siguran jel se smije ovako po nasem.. ali mislim da bi se mogao pustiti post osim onog "zracnog" djela, nije bas neka piraterija :ups:

Sry..

marin_ri 20-10-2009 10:58 PM

Evo da javim svima, jo? nisam siguran kako, ali wavesi i urs mi RADE u win7 64 bit, host je Sonar 8 ,32 bit.

marin_ri 26-12-2009 04:50 PM

Quote:

Originally Posted by marin_ri (Post 259918)
Evo da javim svima, jo? nisam siguran kako, ali wavesi i urs mi RADE u win7 64 bit, host je Sonar 8 ,32 bit.

EDIT: Radi sad sve, i UAD i URS i Waves, svi pluginovi, na Sonaru8 i na Cubase5 i Nuendo4 , 32 bitnima.

Zid 31-12-2009 06:51 AM

Pozdrav drugovi:) Evo i ja sam zadnjih par dana u velikoj dilemi u vezi operativnog sistema..Sta odabrati? Kako god sve saberem i oduzmem nema nekog sretnog rijesenja:( Trenutno radim na Win Xp 32bit i u zadnje vrijeme me je malo poceo nervirati. Naime,ovi noviji virtualni instrumenti zahtijevaju mnogo bolje performanse..Neznam da li je to normalno,ali meni 3-4 Vsti zaguse sistem,znaci xp 32bit i 4gb rama. Evo npr,Ocean way drums,Trilian,Omnisphere,Virtual guitar i vec je sistem zagusen. Jel to normalno? Volio bih preci na neki 64 bitni sistem,ali opet mi neki jako dragi vsti nece raditi. Sta mi preporucujete?

kejkz 31-12-2009 09:15 AM

Quote:

Originally Posted by Zid (Post 268141)
Neznam da li je to normalno,ali meni 3-4 Vsti zaguse sistem,znaci xp 32bit i 4gb rama. Evo npr,Ocean way drums,Trilian,Omnisphere,Virtual guitar i vec je sistem zagusen.

Normalno jeste, posto svi oni koriste memoriju, i jedu je bez respekta. Maksimum koji mozes izvuci iz XP-a je 2 gb ukupnu, za sve instance, sto je u tvom slucaju vec premalo. Sto se tice prelaska na 64bit verziju, dileme nema, window7 64bit je ono sto ti je potrebno. Jedino pre toga moras saznati da li svi ti vst-i podrzavaju 64 bita, odnosno, da li uopste rade na 64bit sistemima.

All times are GMT +1. The time now is 03:13 AM.