Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Computer Hardware (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=83)
-   -   laptop za produkciju? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28426)

bubu 09-07-2009 11:07 AM

laptop za produkciju?

planiram si kupiti laptop koji bih uglavnom koristio za faks i ovako u slobodno vrijeme za produkciju glazbe. Na sto mroam paziti posto planiram koristiti puno pluginova(vst)? da li gutaju puno memorije? procesora? planirao sam uzeti lenova ili hpa. da li je dovljno 4gb memorije na 1066 mhz ili pak bolje vise memorije na manjoj frekvenciji? na sto bih trbeao paziti ako planiram se malo baviti i glazbom na laptopu?

http://www.notebookshop.com.hr/product.asp?id=2818
http://www.notebookshop.com.hr/product.asp?id=3175

diviner 09-07-2009 02:21 PM

Re: laptop za produkciju?

U tvom slucaju, bilo koji notebook da uzmes, radice ti posao. Brzina rada memorije nije presudna, zapravo se u prakticnom radu i ne primjeti razlika. Veci je problem u tome sto ces i pored 4GB rama, kako u notebook, tako i u dekstop racunaru, moci da iskoristis svega 2.5GB maksimalno u 32bitnim sistemima (WinXP, Vista 32bit), tako da, ukoliko vec odmah ne zelis da se hvatas u kostac sa 64bitnim sistemima (i njihovom slabom podrskom u vidu narodnog audio softvera) sasvim ti je svejedno da li uzeo notebook sa 2, 3 ili pak 4GB rama.

U svakom slucaju treba, koji god notebook budes gledao za kupovinu, gledaj da bude sa intel chipsetom, i ukoliko vec ne zelis igrati igre na istom, sa intel integrisanom grafickom kartom (jer ces imati minimalno zagrijavanje istog, samim tim minimalnu buku, samim tim ce ti baterija duze trajati).

MUzzY 10-07-2009 09:52 AM

Ili mac book :)

U svakom slucaju pridruzujem se predlogu da uzmes Intel platformu sa integrisanom grafickom posto se u svakom slucaju naigrati na laptopu neces (osim ako nije gt260mx a to je ... skoro ko jos jedan laptop).
Za oko mi je pao HP pro book. Konacno se neko setio da malo minimalizira dizajn laptopa. Prosto mi nije jasno kako je nekom lepo da mu laptop izgleda kao novogodisnja jelka...

zeleni 29-11-2009 06:44 PM

Evo da nastavim, da ne otvaram novu temu. Moze preporuka za neki laptop slicna situacija kao gore postavljeno pitanje ili koji vi koristite (sto bi jos bolje bilo) kako radi i tako to. Pomozite da ne pogrijesim trebam da narucim za par dana. Eto unaprijed hvala :wink:

Midi 29-11-2009 08:16 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 250331)
Ili mac book :)

U svakom slucaju pridruzujem se predlogu da uzmes Intel platformu sa integrisanom grafickom posto se u svakom slucaju naigrati na laptopu neces (osim ako nije gt260mx a to je ... skoro ko jos jedan laptop).
Za oko mi je pao HP pro book. Konacno se neko setio da malo minimalizira dizajn laptopa. Prosto mi nije jasno kako je nekom lepo da mu laptop izgleda kao novogodisnja jelka...

Sony Vaio je i lijepa i jaka ma?ina, dosta ljudi kupuju upravo njega za produkciju, i skupi su, ako ne i skuplji od Appleovih...

Kupnja ti najvi?e ovisi o buđetu. Gledaj da ima? dobar porcesor i da ima cache memorije, preporučio bi veči ekran da ne izgubi? oči, ?to veči hdd i bar 2gb rama.
Nemoj zaboraviti napraviti 2 posebna windowsa, jedan za produkciju i na njega nemoj instalirati ni?ta (niti wireless driver, ni?ta) osim audio interfacea, i programa za produkciju. Mo?e? i jo? urzat windows (pi?e kako i porforumu za software). A drugi windows nek ti bude za internet, igre, fox i ostalo...

Danny Lou 29-11-2009 11:26 PM

ja imam ovaj i sve prosto leti... :grin:

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c01887277&tmp_task=prodinfoCatego ry&lc=en&dlc=en&cc=us〈=en&product=4041789

zeleni 01-12-2009 06:27 PM

Hvala Midi i Danny Lou, jos neko??

Midi 01-12-2009 08:32 PM

Quote:

Originally Posted by zeleni (Post 264362)
Hvala Midi i Danny Lou, jos neko??

Koliki ti je buđet?

zeleni 01-12-2009 08:48 PM

400 - 500? vidio sam da su oni sony mnogo skupi, a meni ne treba bas toliko dobar laptop :) mislim treba al' budzet:D pozdrav :wink:

silicon science 01-12-2009 09:43 PM

Quote:

Originally Posted by zeleni (Post 264374)
400 - 500? vidio sam da su oni sony mnogo skupi, a meni ne treba bas toliko dobar laptop :) mislim treba al' budzet:D pozdrav :wink:

E pa sad 200 E. :banghead::banghead: Malo je to novacaaa za desktop replajsment, maaalooo
Ne mora da znaci da ces imat realnih problema, al kad krene da kochi sve zivo sto moze da ukochi onda otvaraj teme na forumu pa se cheshi kad dodje onaj silikonski nauchnik (inache bolid al ajd sad) da ti ponovi ovu prichu...:wink::wink:

Danny Lou 01-12-2009 09:55 PM

ako ces da koristis fw kartu obrati paznju koji fw chip taj laptop ima....

kejkz 01-12-2009 10:15 PM

Za te pare, bolje kupi stariji, ali kvalitetniji laptop, nego noviji nize klase.

lesha 02-12-2009 10:23 AM

nemoj da uzimas dell nikako jer nisu lepo odradili podrsku za realtime audio i video, ja imam problema kao i gomila ljudi, desava se pucketanje i ostala s*anja.

postoji resenje u pauziranju acpi.sys threada kada sve savrseno radi, ali mislim da je to previse cimanja za laptop tako poznate firme. :banghead::banghead::banghead:

u svakom slucaju, precesljaj prvo forum firme ciji laptop kupujes, a takodje i forum proizvodjaca kartice, pre svega deo foruma sa bagovima i problemima.

zeleni 02-12-2009 05:18 PM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 264381)
E pa sad 200 E. :banghead::banghead: Malo je to novacaaa za desktop replajsment, maaalooo

Ne trazim zamjenu za desktop racunar, jer imam solidnu masinu koja mi radi kako treba. A sad bih kupio neki laptop da mi moze zavrsavati neke male poslove. Znaci ne pomisljam igrati igrice na njemu nego biti na netu i igrati se sa cubase-om :D nadam se da me shvacate :wink: Pozdrav:da:

paris.rukiz 02-12-2009 09:31 PM

ja imam acer 5920g, 2.2 GHz, 2 Gb rama, sve intel, radi odlično, a ima i mini firewire:grin:. Model je s početka pro?le godine pa bi ga i mogao naći negdje na oglasniku za te pare.

shigumicu 06-12-2009 11:42 AM

Quote:

Originally Posted by lesha (Post 264561)
postoji resenje u pauziranju acpi.sys threada kada sve savrseno radi, ali mislim da je to previse cimanja za laptop tako poznate firme. :banghead::banghead::banghead:

Sta si pod ovim mislio?
Ja takodje imam problem sa prekidanjem i puckanjem na laptopu, pa me interesuje kakvo pauziranje je u pitanju i kako se izvodi?

lesha 07-12-2009 10:17 AM

Quote:

Originally Posted by shigumicu (Post 265090)
Sta si pod ovim mislio?
Ja takodje imam problem sa prekidanjem i puckanjem na laptopu, pa me interesuje kakvo pauziranje je u pitanju i kako se izvodi?

skini DPC latency checker i videces da li ima problema.

ne bih smeo da ti preporucim ista zato sto ne znam koji laptop imas, ali ja konkretno resavam stvar pomocu process explorera ili process hackera.

shigumicu 07-12-2009 07:19 PM

Laptop je acer Extensa 5635G (core2duo t6600 2,2ghz, 4 giga rama, 500Gb hard ...)
Proverio sam i sa latency checker-om i latencija mi je oko 270ms. U pikovima ide do 470-480ms. Program sam pokrenuo dok je rado Cubase i gurao kanale. Medjutim iako je latencija u "zelenom" ja sam imao prekidanja. Doduse bilo je jedno dva-tri puta da je latencija skocila na 2800ms, ali tada nije bilo prekidanja :shock:. Mislim da je skakala kada sam pozivao neke vst-e. Inace iskljucio sam i mreznu i vajerles i integrisanu, mada i kada ih ukljucim sve je isto ....bedak :(.

lesha 07-12-2009 08:49 PM

proveri na acer forumu da li je jos neko imao takvih problema, ili na forumu proizvodjaca zvucne kartice

shigumicu 07-12-2009 08:52 PM

Ma djavola 2800ms, ide i do 65000ms(sezdeset pet hiljada) :shock: u pikovima i to skoro svaki put kada pozovem neki vst ili vsti (prekine na trenutak muziku, pa opet nastavi). Pikuje povremeno i kad nista ne diram.

shigumicu 07-12-2009 09:01 PM

Quote:

Originally Posted by lesha (Post 265240)
proveri na acer forumu da li je jos neko imao takvih problema, ili na forumu proizvodjaca zvucne kartice

Kartica je toneport UX2 i savrseno mi radi na desktop racunaru sa istim operativnim, problem je 99% u laptopu.

Hvala na sugestijama :).

lesha 07-12-2009 09:50 PM

problem je sto gomila danasnjih laptopova pati od iste bolesti - nemogucnosti normalnog rada sa realtime audiom i videom.

uzrok je najcesce izbor losijeg wifi ili firewire chipa, kako bi se ustedelo i dobilo na konkurentnosti.
vecina korisnika ce biti sasvim zadovoljna, ali to nama ne igra nikakvu ulogu. zato treba dobro precesljati forume pre nego sto se odlucimo za kupovinu.

zeleni 07-12-2009 10:02 PM

:rolleyes: Imas neki prijedlog? Pozdrav:wink:

lesha 07-12-2009 10:32 PM

zao mi je, do sada nisam imao iskustva za ovakvim problemima, ali mislim da na native instruments forumu mozes naci korisne informacije, posto dosta ljudi koristi traktor za DJing gde je takodje potrebna niska latencija za normalan rad..

shigumicu 09-12-2009 12:06 AM

Sad sam primetio da i kada pustim mp3, wav ili bilo koji drugi format preko windows media player-a zvuk prekida. Takodje sam pokusao da odgledam film i situacija je ista, zvuk opet prekida. Latency checker se zapuca u crveno na nekih 10000- 15000ms i tako stoji non-stop.

E, sad, kada deinstaliram driver od graficke (nvidia 105m) latencija se smiri i sve radi OK i muzika i video (ali na sta to lici) :confused:. Skinuo sam najnoviji driver za karticu i sad je kao malo bolje. Ne prekida non stop i samo povremeno pikuje u crveno, ali ipak ne moze se raditi jer nikad ne znam kad ce "piknuti". Sranje. Kupis laptop das 50000 din i ne mozes normalno odgledati film ili poslusati muziku, a kamoli ga koristiti kao DAW. Tako mi i treba, bas sam majmuncina. :banghead::banghead::banghead::banghead::banghead: :banghead::banghead::banghead::banghead::banghead: :banghead::banghead::banghead::banghead::banghead: .

lesha 09-12-2009 01:21 AM

opet ti kazem da potrazis u cemu lezi problem, moguce je da ce ti odredjena verzija drajvera dati bolje rezultate.

moj savet ti je da ako je moguce vratis laptop ukoliko nista ne urodi plodom.

shigumicu 09-12-2009 06:41 PM

Definitivno je do graficke. Kada sam deinstalirao driver od graficke snimao sam i pustao muziku 3-4 sata i ni jednom nije nista pucnulo, a jos sam i latenciju u asio driveru smanjio na cak 9ms. Snimio sam 9 kanala sa ukupno insertovanih 21 vst-a i superior drummer-om i sve je super sljakalo.

Da li je graficka neispravna pa zeza kada dobije driver (sto je inace cest znak neispravnosti graficke) ili jos uvek nisu dobri driveri (sto mi je manje verovatno jer graficka bas nije toliko nova, a ineko bi se valjda vec zalio da mu ne radi video ili muzika). Sve u svemu ZAJEBANCIJA TESKA.

lesha 09-12-2009 10:25 PM

trazi nov laptop i vidi da li se isto desava..

kejkz 09-12-2009 10:45 PM

Ljudi, ovo vam je svima upozorenje, posebno svima onima koji misle da za male pare mogu imati bog zna kakav kompjuter ili laptop. Vec evo dve decenije se zezam sa kompjuterima, i do sada je moje iskustvo bilo uvek isto: koliko nesto platite, toliko cete dobiti. Ako date 300e za kompjuter koji vam je sastavio komsija preko interneta, nemojte ocekivati da ce vam to raditi odlicno i bez problema, a posebno kada su ovako skakljive stvari kao sto su DAW kompjuteri. Takodje, ozbiljni laptopovi krecu sa cenama od 800 e navise, a cak ni to vam nije nikakva garancija da ce dobro raditi, posto smo svi mi koji se bavimo zvukom poslednji na koje misle kreatori takvih kompjutera (takodje i operativnih sistema). Najbolji laptopovi za rad sa zvukom su Apple-ovi (iz licnog iskustva) jer iako skuplji od proseka, daju sve sto vam treba iz starta. Ako vam treba ozbiljan sistem za zvuk, a zivite ovde negde, imate dve mogucnosti: da sastavite sami kompjuter koji ce zadovoljiti sve vase prohteve, ali racunajte da cete na to izgubiti najmanje mesec dana dok sve ne ujurite, ili da uzmete RuDAW. Ako vam vreme nije problem, mozete se cimati koliko volite, konfigurisati, okretati telefone, juriti prodavnice... mozete kupiti i gotov komp, sigurno ce biti dobar za mnogo toga, mozda cak i za rad sa zvukom. Ovo vam moze zvucati kao reklama, ali ja znam kako se radi i ko stoji iza svega, koliko je tu cimanja i rada ulozeno da bi se sastavili ovi kompjuteri, i znam kako se to radi u drugim firmama jer se bavim kompjuterima. Sve konfiguracije kod nas sastavljaju prodavci, a to je zeznuta stvar, jer se prodaje sta je na lageru, a ne ono sto je dobro i provereno. Zato, srecno!

shigumicu 10-12-2009 12:06 AM

:bounce2::trchi:

Resio sam problem.
Da ne poverujes koja glupost.
Ovo moze biti jako korisno nekom da ne lupa glavu kao ja, a lako ga moze zadesiti ista sudbina.
Naime lutajuci tako internetom slucajno sam naleteo na sajt gde neki tip kuka kako ima nov laptop(neka masna mashina i7 silni gb ddr3 i ostala cuda) i kako ga je kupio jer je DJ i treba mu niska latenca, a da kod njega latenca luduje i nema sanse bilo sta da radi. Na kraju posle dosta rasprave, ispostavi se da sve nove NVidia kartice imaju neku funkciju koja se zove Powermizer (usporava takt kartice i jos neka cuda, kako bi stedelo bateriju) i koja nije dobro uradjena, pa treba da se iskljuci, inace pravi mnogo sranja. Najupecatljivije sranje je bas visoka latencija, jer kad god se kartica ponovo "probudi" latencija naglo skoci u nebesa i citav sistem na trenutak zablokira.
Posto se ta funkcija ne moze ugasiti ni preko windowsa ni preko drivera od kartice, mora se koristiti poseban program "Powermizer Switch" koji je besplatan i sve to lepo sredi :grin:.
Sada mi je latencija mirna i ravna (max 380ms).

Da rezimirimo:"Ako kupite laptop sa NVidia grfikom, obavezno nabavite i Powermizer Switch " :wink:.

Evo, ja se malo raspisao, ne zamerite, ponelo me ovo uzbudjenje :D.

Hvala vam na savetima i interesovanju za moj problem, posebno leshi!

lesha 10-12-2009 02:39 AM

da, neko je taj program pominjao i na dell forumu, ali ja imam ati grafiku pa nisam imao tih problema.

u svakom slucaju, drago mi je da si nasao resenje :wink:

Monroe/Rampart 31-01-2010 02:54 AM

Ajde, posto imam par pitanja na ovu temu, da ne otvaram novu.

Dakle, trebao bih uzet notebook. Namjeravao sam uzeti rudaw, no u takvoj sam situaciji da cu zbog posla cesto morati nositi odradjeno sa sobom. Dakle, treba mi prakticki desktop replacement posto ce se vecinu vremena koristiti kao glavni dio 'studija'. Znam da nema jedan jedini najbolji notebook, vec cisto da me usmjerite u kom smjeru kopati i traziti. Razmisljao sam mozda cak i o polovnom macbooku, sto zbog stabilnosti, sto zbog toga da su jedini s TI chipsetom, al nekako sam blize ostat na winu.

edit:
Kad smo kod toga, zanima me od ljudi koji koriste win7 kakvo je stanje s plugovima? Konkretnije, s raznim instrumentima, kako krekovanim tako i originalima. Presao sam na ne-muzickom kompjuteru na 7icu i jako mi se svidja stabilnost i generalna funkcionalnost, al kao i sa svakom novom platformom - pitaj boga kako je s audiom. Drajveri i zvucna ne bi trebali biti problem, FL, Audition i PT kao glavni DAWovi isto, za efekte ionako vecinu vremena koristim LiquidMix - tako da ostaju samo instrumenti.

edit2:
Ima negdje nekakav popis ili hint za saznati koji sekvenceri/DAWovi koriste svu memoriju u 64-bitnim sustavima? Većini ne pi?e na slu?benim sajtovima...

tomo 14-03-2011 11:02 AM

drugar mi kupuje pa da mu se raspitam okolo
sto kazete na ovo:
laptop, napravno
Acer, Intel Dual Core T4500 2.3 ghz
2 GB RAM DDR3
500 gb HDD
Intel GMA 4500M - 1759MB
15,6" ekran

snimat ce maksimalno par kanala istovremeno,
elektronika, VST instrumenti, VST-ovi...ta spika...

bornaa 14-03-2011 01:06 PM

Quote:

Originally Posted by Monroe/Rampart (Post 270723)
edit:
Kad smo kod toga, zanima me od ljudi koji koriste win7 kakvo je stanje s plugovima? Konkretnije, s raznim instrumentima, kako krekovanim tako i originalima. Presao sam na ne-muzickom kompjuteru na 7icu i jako mi se svidja stabilnost i generalna funkcionalnost, al kao i sa svakom novom platformom - pitaj boga kako je s audiom. Drajveri i zvucna ne bi trebali biti problem, FL, Audition i PT kao glavni DAWovi isto, za efekte ionako vecinu vremena koristim LiquidMix - tako da ostaju samo instrumenti.

edit2:
Ima negdje nekakav popis ili hint za saznati koji sekvenceri/DAWovi koriste svu memoriju u 64-bitnim sustavima? Većini ne pi?e na slu?benim sajtovima...

ja ti sam iz prakse mogu rec da pluginovi rade sjajno. ja osobno koristim ableton i reaper kao daw-ove i vst-i rade ko podmazani. nit s jednim nije nikada bilo ikakvih problema s performanceom ili nekompatibilnostima, cak mislim da je moguce da rade bolje posto je cijeli operativni sistem dobro optimiziran. opcenito mislim da je win 7 64 fantastican os ako je sav hardver drajverski uigran sta je danas pod normalno. iznimka je m-box 2 i on na primjer nema dobru podrsku za win 7 te ako koristis taj neki digidesign setup za protoolse mogu ti samo rec - nemoj. stvar ne sljaka kak spada na windows 7. ja imam i5 750 @2.67 Gz i 4 gige rama na win 7 64 bit, i do sada nisam uspio ugu?iti svoje daw-ove s svim tim vst-ima koje sam nakuco unutra.

bubu 14-03-2011 01:58 PM

Quote:

Originally Posted by tomo (Post 301579)
drugar mi kupuje pa da mu se raspitam okolo
sto kazete na ovo:
laptop, napravno
Acer, Intel Dual Core T4500 2.3 ghz
2 GB RAM DDR3
500 gb HDD
Intel GMA 4500M - 1759MB
15,6" ekran

snimat ce maksimalno par kanala istovremeno,
elektronika, VST instrumenti, VST-ovi...ta spika...

jos 2 gb rama ce sigurno trebati..

tomo 14-03-2011 02:11 PM

Quote:

Originally Posted by bubu (Post 301589)
jos 2 gb rama ce sigurno trebati..

ostalo stima?
inace, ja, sirotinja, radim na pola gb rama pa mi okej. potegnem i do 20 plugova i do 2-3 sinta istovremeno u sesiji od 10-15 kanala.

bubu 14-03-2011 03:49 PM

realno bit ce dovoljno 2, jer za vise treba 64 bitni sistem za koji ima malo softwarea.. pise sve lijepo u drugom postu diviner mi je lijepo odgovorio prije par mjeseci..godina :D
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28426

sto se tice ostatka mislim da je ok, ja imam intela t8-nesto i uredu je to. Sam sumnjam u kvalitetu acera al to je druga prica :D

sinvelikogmajstora 16-03-2011 02:41 AM

Quote:

Originally Posted by bubu (Post 301594)
realno bit ce dovoljno 2, jer za vise treba 64 bitni sistem za koji ima malo softwarea..

kod mene na win7x64 bez problema rade sve 32-bitne aplikacije, imam 4GB memorije od kojih veceras vidjeh 3.23GB dodijeljenih 32-bitnom nuendu4

hyawatta 16-03-2011 08:37 AM

http://www.gigatronshop.com/laptop_r...52g32mnbb-6548

ovo sigurno radi, radim na njemu preko godinu dana, cubase 5 i dosta vst-a

Surfer 07-08-2011 10:56 PM

Quote:

Originally Posted by hyawatta (Post 301716)
http://www.gigatronshop.com/laptop_r...52g32mnbb-6548

ovo sigurno radi, radim na njemu preko godinu dana, cubase 5 i dosta vst-a

hyawatta, jel radi taj tvoj dobro jo? uvijek?
da li radi? sa njegovom integriranom zvučnom?

Evo di?em temu da ne otvaram novu.
Isto hoću uzeti novi laptop za internet itd, ali i da imam za programiranje/miksanje kad nisam kod kuće.
Windows 7, Cubase 5, VST instrumenti,pluginovi, 32 bita.
Ne ?elim uzimati vanjsku audio karticu.

Ima li kakvih novih kandidata?

All times are GMT +1. The time now is 04:07 AM.