![]() |
Kako akustički utječe mikseta u mix sobi
Verovatno ste se kadkad upitali kako akustički utječe mix miza u re?iji...
Meni ionako ne bi vjerovali:) pa evo stručnog pdf dokumenta: http://www.bozoel.com/images/images/...ixing_room.pdf Ako vam nisu domači grafovi, terminologija i slično onda idite na stranicu 11 i 12 i pročitajte barem "Concluding remarks"! ... pravi akustički buster. Veoma slično to valja i za poveči radni stol ako nemate miksete!!! Zato uvijek dobro razmislite ?ta stavljate u studio. |
Re: Kako utječe mikseta u mix sobi
Hmmm, zabrinjavajuce... Mislim, bio sam svjestan da prave probleme... Ali ovako kad vidim potanko objasnjeno podsjetim se da nema kraja zacaranom krugu zvanom 'produkcija zvuka':banghead::(:wink::)
|
4 Attachment(s)
ima nekih koji paze na to ali nije ih puno...
Za tracking i snimanje to i nije tolki značajno ali za mix prostor ili mastering to je "must" pa ipak malo tko na to pazi:( ove Bob Katz-ove fotke smo več vi?e puta davali gore ali ne nađem threada. Nema veze; čim ni?i stol, rackovi i morebitne miksete (kod Boba imaju sigurno problem sa koljenima:)), čim manja povr?ina moguča. Ona fotka sa zofom izgleda kao da je na kampiranju:) Recimo pazio je na to da je čim ni?e i čim manje ali takva zofa opet akustički nije na mjestu... |
Ja sam u izradi buduceg studija usvojio taj princip.... ali sta sa refleksijama od poda (kad nema stola, odbija se od poda:()? Koliko je to kasnjenje (duzi put za refleksije od poda) dovoljno da se minimiziraju problemi?
|
Quote:
Cak i ako nemas mikser u sobi, parket/kamen na podu (refleksiona povrsina) je skoro obavezan u reziji... Povrsina miksera/stola prevashodno utice na mrljanje (blur) tranzijenata i detalja (prilicno iznad 100Hz)... translacija notcha u prenosnoj karakteristici i brljotine u donjem midu su manji problem. Ne pricam o konkretnoj publikaciji koju vam je obezbedio Nenad, vec o slusnim iskustvima ljudi sa kojima radimo svakodnevno. Prikazana koncepcija malog stola, ako je u visini laktova... i dalje pravi problem... mora biti nize (blizu podu). Bolji nacin je ukloniti PREDNJU povrsinu, direktno ispred da ostane samo refleksija od poda... a bocno, sa strane da bude outboard, tastatura, mis, control surface... Monitor izmedju zvucnika, u ravni sa zvucnicima. I bolje od toga ne moze, barem sto se tice refleksija od miksera/vga monitora i problema koje one prave ____ EDIT: Evo kako to izgleda otprilike (samo LCD i zvucnici, jos nema rackova): http://www.bozoel.com/component/opti.../lang,en/#1262 ----- Nije poenta ubiti sve refleksije niti ih cak uciniti difuznima... znaci... nije poenta raditi "brute force". pozdrav bogi |
... pa možda dobro bi došli i na podu nekakvi absorberi ali je svakako nepraktičko ali korisno... mogao bi se napraviti kakav test...
Ali to što Boggy kaže da nam je to u naravi da je pod refleksivan svakako drži vodu... relativna stvar ustvari... |
Quote:
pozdrav bogi |
evo to je odličan kompromis: "Prikazana koncepcija malog stola, ako je u visini laktova... i dalje pravi problem... mora biti nize (blizu podu). Bolji nacin je ukloniti PREDNJU povrsinu, direktno ispred da ostane samo refleksija od poda... a bocno, sa strane da bude outboard, tastatura, mis, control surface... Monitor izmedju zvucnika, u ravni sa zvucnicima. I bolje od toga ne moze, barem sto se tice refleksija od miksera/vga monitora i problema koje one prave".
|
Quote:
|
Quote:
pozdrav bogi p.s. sad vidim da je prva, druga, i cetvrta slika isti setup... jedino su subwooferi veliki pa sam pogresno procenio... Sve u svemu... treca slika je najbolji pocetak. |
... jeste tako i ja mislim ali ta zofa je preglomazna (i ko?na) ?to zasigurno prouzročava/ omogučuje velike refleksije nazad u sweet spot:(
Oprosti na nesistematičnom kačenju fotki:( |
Quote:
Nema sta da se izvinjavas... pokapirao sam... pozdrav bogi |
da da naslutio sam to ali ipak bolje bi bilo da te zofe nema:rolleyes:
... ima on još veče akustičke probleme kao što je "radni stol", razvidno je iz slika:D Jeste da je naknadno još investirao u akustiku (nekoliko threadova na GS-u) ali moglo bi dosta bolje... |
Slazem se, Bogi, ali mislim da je ipak tastatura (ili neki mali kontroler, kako je vec ko navikao) nuzna neophodnost, jer ja zaista ne mogu zamisliti da nesto kucam pod nekim uglom, slusam napred, a sviram sa druge strane.... za mastering studio (sl3) je vec moguce (sa funkcionalnog stanovista)
|
Quote:
Neka vrlo specificna forma ucenja/pamcenja/secanja je izgleda u pitanju... pozdrav bogi |
Quote:
Meni barem nije neki problem da savladam motoriku pogadjanja gde je koji taster, dugme ako ne gledam (kucanje na slepo, sam ucio u skoli)... kad ucis da vozis automobil jedna od prvih stvari je da te nauce da ne trazis menjac pogledom, niti da vizuelno proveravas u kojoj je brzini... prema tome.. ako je tebi ovo posao, i ako si profesionalac, onda mislim da nije neki problem steci i ovakvu rutinu i vestinu... samo ako se hoce i ako se zna zasto se tako radi. pozdrav bogi |
da, jasno, jer ima u glavi presete koji kod veoma kvalitetnog HWja ili možda i SWja sigurno bolje zvuče nego prije posneto,... kolorira, balansira,... ali kvalitetne highend komponente mogu zamaskirati "realnost" (... ma šta ona bila...) i ipak bolje zvuči kao original...ipak dosta puta nemaju urađenu akustiku kakva bi bila optimalna gledano na specifičan prostor i usluge: mastering!...
Znači štampa svoje znanje po nekoj dokučenoj matrici ali svejedno; ako bi i imao akustiku dorađeno njegovom psihoakustičnom zaznavanju (imaju toliko para da si takvu što priušte...), onda bi produkti bili još bolji!... iako se ljudima čine skoro perfektnima... ... skoro... |
Quote:
Najbitnije je da prezive pocetak u studiju sa vrhunskom akustikom... kasnije mogu da rade i "na peak-metre" ;) pozdrav bogi |
... mora da je ne?to na tome.
|
Quote:
Ali takodje sam uvideo da kad odem u neki akustichki sredjen prostor (npr. studio M ili Hammer) odlichno sve chujem i percepiram i milslim da bih mogao uraditi jos bolji mix.. mnooogo bolji... |
Quote:
Taj fenomen sam od skora poceo da primecujem... i nama (meni i mojim saradnicima) to objasnjava neke druge pojave... Na forumu je napomenuto da je pogresno uciti sviranje bubnjeva sa denfovanim dobosom... jer onda covek nikad ne nauci kako da STVARNO udari dobos... ne znam nista prakticno o tome, samo citam sta drugi pisu... Slicna prica je i ovde... naslucujem. pozdrav bogi |
Quote:
|
Quote:
Hladno je za noge,... Definitivno parket, hrastov se dobro ponasa... pozdrav bogi |
Stavio bih vec parket do sada ali imam podno grejanje pa nisam siguran....vec stoje plocice i nisu hladne:)....kontam da su refleksije slicne kao kod kamena.Cucu kada sve zavrsim pa napisati utiske,nadam se da ce biti o.k.
|
Ja mislio da se zezas za plocice:confused:
|
1 Attachment(s)
Nije bila sala,stavljaju to ljudi.:wink:....sigurno je lepsa refleksija od laminata i sl. proizvoda.
|
Quote:
Svejedno... kapiram da neces da rizikujes sa parketom na toploj podlozi, tako da uradi kako si krenuo, i javi utiske. pozdrav bogi |
Quote:
|
Quote:
Mislim da su keramicke plocice koriscene u "reverb sobama" u studijima... nekada. pozdrav bogi |
http://www.gearslutz.com/board/photo...ll-studio.html zaboravih da stavim link za ovaj super thread.Boggy,za pod sam razmisljao ovako:rostilj koji stoji na armaflexu i punjen je kamenom vunom,pa osb dva puta,pa gips ,pa parket iz dugackih komada,izgleda kao brodski pod ili jos bolje kako kazes bas brodski pod ali......sve se nadam da mi to nece trebati.Inace ce u reziji biti dosta apsorbera a ja nisam bas za "mrtav" zvuk pa se tu i nadam da ce plocice biti korisne.
|
Quote:
teraj ovako kako si krenuo ... mislim da ce biti ok. pozdrav bogi |
... samo sam stavio thread na sticky, mislim da je vrlo poučna tema.
|
Dve od prvih 4 slika su od mastering studija Digital Domain Bob Katz-a...Bile su mi poznate pa sam proverio..Zar mislite da on ima nekih akustickih propusta u dizajnu sobe?? evo link do sajta..
http://www.digido.com/about-us.html uuuppss nisam procitao ceo post sorry |
Da i to velikih propusta.
Iza one zavjese ima poveči bas trap, rupa je popunjena vunom. ... vidi vidi novi zvučnici od Revel-a a tako je bio oduševljen Lipinskima... |
Re: Kako utje?e mikseta u mix sobi
ja imam veliki stol u sobi (student sam strojarstva pa uvijek imam hrpetinu svega i sva?ega na stolu) i imam adam a3x monitore...i jednom sam prilikom monitore dovuko skoro do ruba stola zna?i nisu stajali tik uz rub na suprotnoj strani od mene nego sam ih povuko do mene skroz...neznam dal sam lud ali dan danas jos tako stoje iako ru?no izgleda ali po meni se zvuk puuuuuuuno pobolj?ao...jesam li lud? kad sjedim u "magi?nom trianglu ja-monitor-monitor" zvuk je odli?an...
|
Mislim da je većini ljudi neprihvatljivo da im tastatura i mi? tokom (ITB) miksanja ili nekog audio editinga budu postavljeni tako da su im ruke konstantno negde "na stranu".
Ipak, ?elim da umanjim ?to vi?e posledice velike radne povr?ine pa bih gledao da pored stalaka za zvučnike korisitim i ?to manji sto (nizak koliko je moguće da bude udobno ali pre svega ne dubok i ne ?irok sto) -taman da komotno stane mi? i tastatura. Desktop sprave bih stavio ako treba na neku nisku policu -kao rack ormarić npr levo a klavijaturu desno od sebe pod 90?. .. Zanima ma, ako ću tom "umanjivanju akustičkih posledica" pridodati i LCD monitor a sto je plitak, na čemu dr?ati taj LCD monitor da bi bio u ravni sa zvučnicima? Onda verovatno moram ulo?iti i u poseban stalak za njega .... ili mo?da neki stalak kao "ruka" koja se pričvrsti za sto? ... Ali onda taj mali sto mora biti dovoljno masivan da izdr?i ekran na toj ruci... Ne znam, nisam viđao slična re?enja, ako imate neki primer, link, ideju...bilo bi super. Jedino ?to sam video na tu temu koriste TV i radio stanice : http://yellowtec.com/index.php?id=mms-fe pretpostavljam da imaju varijantu i za moj slučaj ali pretpostavaljam i da su papreni... |
All times are GMT +1. The time now is 09:30 PM. |