Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Obrada vokala (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27075)

lirikzg 07-04-2009 03:49 PM

Obrada vokala

Naime, radi se o hip hop vokalima... Radim u Nuendu...Znam da ne postoji nikakva šablona za obradu vokala, ali zamolio bi vas par savjeta u vezi obrade navedenih...
uz to, imam i par pitanja:
1.) Dali je potrebno normalizirati vokale i na koliko ako su pretihi ?
2.) Pošto imam kompresor u sklopu preampa, moram li i softverom naknadno kompresirati vokale, ili se to odnosi samo na mastering kompletnog projekta?
3.) Stavlja li se limiter na vokale zasebno, ili tek posljednji na cijelu pjesmu?
4.) Postoji li neki raspored, normalize, kompresor pa limiter ukoliko se svi koriste za obradu navedenoga?

Sva pomoć i savjeti su dobrodošli,
Unaprijed Hvala

Maiv 07-04-2009 04:42 PM

Re: Obrada vokala

Quote:

Originally Posted by lirikzg (Post 241615)
Naime, radi se o hip hop vokalima... Radim u Nuendu...Znam da ne postoji nikakva ?ablona za obradu vokala, ali zamolio bi vas par savjeta u vezi obrade navedenih...
2.) Po?to imam kompresor u sklopu preampa, moram li i softverom naknadno kompresirati vokale, ili se to odnosi samo na mastering kompletnog projekta?
3.) Stavlja li se limiter na vokale zasebno, ili tek posljednji na cijelu pjesmu?
4.) Postoji li neki raspored, normalize, kompresor pa limiter ukoliko se svi koriste za obradu navedenoga?

Sva pomoć i savjeti su dobrodo?li,
Unaprijed Hvala

Nemoj normalizirati, kompresor prema potrebi, nemoj koristiti limiter :D

Znam da ce neki iskusniji kolege reci da banaliziram ali tak ce ti najvjerovatnije ok zvucati.

lirikzg 07-04-2009 05:03 PM

znaci, normalize i limiter ne diram u obradi vokala?
cesto mi je vokal pretih u odnosu na podlogu, da ga onda obicnim gainom povisim?
i jos jedno pitanje, htio bi izvuc vokal ispred beata, da vokal podize pjesmu ,a ne da zvuci priguseno u pozadini...

Maiv 07-04-2009 05:54 PM

Hmh, e to je jedna od najzeznutijih stvari - pogoditi dobar omjer vokala i sveg ostalog. Morat ces se igrati dok ne skuzis bar donekle, tu je u igri compressor, eq, reverb i delay (ako ih koristis) maskiraju li drugi instrumenti vokal itd. :)

lirikzg 08-04-2009 09:47 AM

cesto mi je vokal pretih u odnosu na podlogu, da ga onda obicnim gainom povisim?

DzoniPFC 08-04-2009 10:45 AM

Ili prosto smanjis matricu/podlogu dok snimas da mozes sebe da cujes na slushkama a posle kad radis mastering ispeglaj sve lepo, compresorom diges input i to je to

benn gunn 11-04-2009 07:00 PM

[QUOTE=lirikzg;241615]Naime, radi se o hip hop vokalima... Radim u Nuendu...Znam da ne postoji nikakva ?ablona za obradu vokala, ali zamolio bi vas par savjeta u vezi obrade navedenih...

Mozes...samo ako su 24 bitni...pazi na sum.
Na koliko ti treba...zavisi o pjesmi, ako trebas istaknute vokale, na vise...i obratno.

2.) Po?to imam kompresor u sklopu preampa, moram li i softverom naknadno kompresirati vokale, ili se to odnosi samo na mastering kompletnog projekta?

kompresiras po potrebi...kod inputa da maknes peakove, dalje u miksu koliko i za sta trebas...
Za hip hop ja koristim digitechov lampaski preamp/comp/limit/eq, koji radi opako...malo jace stisnem i puknem glasno u komp :da:

Kako ko...
Ja volim barem malo limitirat na ulazu...:)

Isto na kraju...koliko mislis da treba...

Ne...sve se razlicito ponasa ovisno o rasporedu...

Uglavnom, mixanje i produkcija su kreativan proces gdje ti je svaka nova stvar novi izazov...
Kada ti prestane biti izazov, izadji iz posla :D

Pozdrav

Ada 03-11-2009 02:04 PM

Nova sam ovdje pa se nemojte rugati ukoliko su moja pitanja smije?na.:D

1. Je li kompresor nu?an? Redovito me pojede i stanji na visinama i to mi stvarno ide na ?ivce. Postoji li način da se sačuvaju sve kvalitete glasa bez obzira na kompresor?
2. Volim kad je vokal "nekoliko koraka" ispred glazbe, tj. ?elim ga čuti jasno i glasno, u svim njegovim dimenzijama; i krik, i ?apat, i sav tekst. No često se susrećem s "majstorima" koji ga izjednačavaju s drugim instrumentima jer, kao, "nije u redu da je vokal iznad benda". Za?to onda pjevači popularne glazbe imaju tu privilegiju? Drugim riječima, je li neko nepisano pravilo da je u drugim ?anrovima glas samo "dio mozaika" ili mi samo poku?avaju reći da sam lo?a?:haha:
3. Za?to se mnogi groze reverba? Ja ga do?ivljavam kao "must have", bar u malim količinama.:da:
4. Za?to je "prirodni" chorus bolji od kompjuterskog chorus efekta? Znam da je nemoguće dobiti identičnu frazu jer su stvari neponovljive i ponekad stvarno zna "pikati za uho" kad se ne podudaraju vibrata, boje, izgovor... Za?to onda mnogi ?ele tako snimati?
5. Ako "studijsko peglanje" čini čuda, za?to mnogi pjevači u?ivo zvuče puno bolje nego na snimkama?

Hvala na čitanju i odgovorima.:)

Arthur 03-11-2009 02:20 PM

1. U većini moderne muzike, da, kompresija vokala je neophodna. To što tebe muči je najverovatnije loše poznavanje tehnika kompresije, i pre svega zapravo, loš kompresor. Kvalitet kompresora se upravo prema tome i gleda - kako se ponaša pri radu, da li istanjuje ili ne, da li uopšte čuješ njegov rad.

2. Zavisi od žanra. Čak i u crnom hiphop-r'n'b je dosta česta pojava da je ritmička osnova - kick i snare/clap/rimshot dosta ispred cele matrice a bogami i vokala. U gitarskim žanrovima nije retko uvlačenje vokala u matricu ne bi li gitare i bubnjevi izlazili kao "veći". I da, itekako utiče i to kakav je sam vokal, koliko je dobra boja, intonacija, koliko je dobro snimljen. Meni se neretko dešava da neke "majstore" mimo svoje volje i žanrovske orijentacije moram da sakrijem. A opet, dešava se da me vuče i da ih dižem ukoliko su zaiste impresivni performansi.

3. Reverb u nekom obliku i određenoj meri i jeste "must have", opet, u većini moderne muzike. Takođe na prijatnost korišćenja istog umnogome utiče veština izbora i podešavanja parametara, kao i sam kvalitet reverba. Odatle priča o "reverbima kojih ima a ne čuju se"

4. Ako misliš na duplex pevanje, ne radi se samo o chorus efektu, moj neki utisak je da sam duplex nosi nekako više energije i masivnosti glasa, naročito ako je dobro otpevan. Plus ja obožavam da duplexe ne držim u centru panorame nego ih malko raširim po panorami

5. ovo mi je prilično nepoznata pojava. Uglavnom zaista peglanje čini čuda, dok mnogi od njih ne umeju vola da ubodu. Oni koji uživo zvuče dobro, na snimku mogu da zvuče lošije i to isključivo u domenu nekog glumačkog tripa koji je uživo prisutniji pred publikom nego u zatvorenoj sobi. Mada je ovo užasno retka pojava. Uglavnom uživo ljudi zvuče lošije. Naročito popularni primeri su Madonna i Anthony Kiedis (pevač Red Hot Chilli Peppersa)
No ne sumnjam da Beyonce, ili matora Whitney zvuče dobro uživo.

Bockie 03-11-2009 02:25 PM

Uh, posto vidim dosta pausalnih ocena , cak stvari vezanih za bitazu i drugih floskula,vreme je da reagujem i probam da pomognem...:

Neko rece 24 bita ne znam sta.. Glupost! Pa sta,oni koji koriste recimo fantasticne 16 bitne AKAI snimace,ne mogu da rade vokale!??!:banghead:

- Prvi i osnovni korak (kad vas vec mrzi da listate rumski) je izbor i postavka mikrofona. Mrzi me da dubim o tome,nadjite po rumskom,utvrdite empirijski sta je najbolje...

- Usnimavanje vokala,kada je rec o snimanju na racunaru, se ne mora obavljati po principu da mora da se vokal "uteruje" u crveno! Dovoljno je da pri podesavanju nivoa zamolite pevca da izgovori nesto intenzitetom najglasnijeg dela pevanja koje treba da se snimi i tada podesite ulazni nivo u DAW na oko -10 do -7db.

Postoje dalje razne tehnike,pravila ne postoje, ali nikada nisam voleo da - da bi vokal "seo" u matricu koristim regler, ili-ti gain... To se radi najvise ekvilajzerom i delimicno kompresorom. pricamo o nekim tehnikama vezanim za home recording,cisto da kolege ovde ne bi dizale dzevu... Elem, FREKVENCIJE, ucite frekvencije,sve mora imati svoje mesto u kompoziciji! Dakle "napravite mesta" za vokal kada snimate/aranzirate matrice,ne moze da se peva preko necega sto je u pevacevom frekventnom registru i "kolje" se sa istim... Imajte na umu neka opsta ne pisana pravila, da vokal ima (naravno uopsteno govoreci) krucis,srz ili meso (narodnjacki receno) na nekoliko frekvencija! Obratite paznju na izmedju 5 i 7KHz...! Tu mora da "izadje", sve se ostalo,manje - vise da upakovati... Dakle 200 - 400Hz i 5-7KHz su kljucni za vecinu vokala...

Kompresija na vokalu moze uglavnom biti i veoma jaka,zavisi od produkcije i pesme,ali zahteva kvalitetne efekte koji svojim radom nece pokvariti i zamuljati vokal. Dakle ekvilazer pa kompresija nikako gain pa kolji matricu...
Gain se dira veoma retko,kada se menja ukupna slika vokala,a sve ostalo se minca i domincava....

Vezba,vezba....

P.S.
Bravo cika Arthure!

Ada 03-11-2009 02:33 PM

Hvala, Arthure, na odgovorima i zdravom razmi?ljanju!:) Da mi je u blizini vi?e takvih...

Arthur 03-11-2009 02:38 PM

@Ada
No frx ;)

@Big Bockie
Dosta ti je dobra ta priča o frekvencijama i matrici. Velika istina. Sve bi moralo negde imati svoje mesto, dobro razmisliti o tipu glasa, izboru mikrofona za njega, pa čak i izboru kompresora. I sve to džaba ako ga nešto kolje i poklapa. Ovo ne podceniti!

Bockie 03-11-2009 03:58 PM

Pa da, znas ono:

GLAAAVO LUDA,z-dz-dz-dz, SVE SE MIJENJA,-z-dz-dz-dz...

Vokal u celo,10db jaci od matrice,a mjuz negde sa brda se cuje... ...stara srpska "regler" produkcija....:banghead:

Arthur 03-11-2009 05:38 PM

pa dobro, al on je bar bio impresivan vokal, i impresivan stav.

Bockie 03-11-2009 05:44 PM

Sto jes - jes...

Griffith White 03-11-2009 09:48 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 261358)
Uh, posto vidim dosta pausalnih ocena , cak stvari vezanih za bitazu i drugih floskula,vreme je da reagujem i probam da pomognem...:

Neko rece 24 bita ne znam sta.. Glupost! Pa sta,oni koji koriste recimo fantasticne 16 bitne AKAI snimace,ne mogu da rade vokale!??!:banghead:

- Prvi i osnovni korak (kad vas vec mrzi da listate rumski) je izbor i postavka mikrofona. Mrzi me da dubim o tome,nadjite po rumskom,utvrdite empirijski sta je najbolje...

- Usnimavanje vokala,kada je rec o snimanju na racunaru, se ne mora obavljati po principu da mora da se vokal "uteruje" u crveno! Dovoljno je da pri podesavanju nivoa zamolite pevca da izgovori nesto intenzitetom najglasnijeg dela pevanja koje treba da se snimi i tada podesite ulazni nivo u DAW na oko -10 do -7db.

Postoje dalje razne tehnike,pravila ne postoje, ali nikada nisam voleo da - da bi vokal "seo" u matricu koristim regler, ili-ti gain... To se radi najvise ekvilajzerom i delimicno kompresorom. pricamo o nekim tehnikama vezanim za home recording,cisto da kolege ovde ne bi dizale dzevu... Elem, FREKVENCIJE, ucite frekvencije,sve mora imati svoje mesto u kompoziciji! Dakle "napravite mesta" za vokal kada snimate/aranzirate matrice,ne moze da se peva preko necega sto je u pevacevom frekventnom registru i "kolje" se sa istim... Imajte na umu neka opsta ne pisana pravila, da vokal ima (naravno uopsteno govoreci) krucis,srz ili meso (narodnjacki receno) na nekoliko frekvencija! Obratite paznju na izmedju 5 i 7KHz...! Tu mora da "izadje", sve se ostalo,manje - vise da upakovati... Dakle 200 - 400Hz i 5-7KHz su kljucni za vecinu vokala...

Kompresija na vokalu moze uglavnom biti i veoma jaka,zavisi od produkcije i pesme,ali zahteva kvalitetne efekte koji svojim radom nece pokvariti i zamuljati vokal. Dakle ekvilazer pa kompresija nikako gain pa kolji matricu...
Gain se dira veoma retko,kada se menja ukupna slika vokala,a sve ostalo se minca i domincava....

Vezba,vezba....

P.S.
Bravo cika Arthure!

lepo recheno

Inovative_kg 20-11-2009 10:49 PM

Sasvim se slazem sa Arturom, al' hajde da dodam nesto.. Ispravite ako pogresim :))

Kompresori su gotovo uvek 'must have'.. E sada, kazes da ti vokal nakon kompresije zvuci tanko.. Nakon sto stavis kompresor na kanal, upotreba reglera, odnosno knoba je zabranjena.. U slucaju da pomeras knob, promenice ti se i kompresija jer povecavas ili smanjujes ulazni signal u kompresor, samim tim ce se i kompresija menjati pa ce vokal zazvucati tanko ako npr regler grunes u visine nakon sto si stavila kompresor i isti podesila.. Umesto mrdanja reglera, imas drugo resenje.. Gotovo svi VST kompresori imaju dugmence koje se zove 'make up gain'.. Njime mozes bez aretfakata pojacati ili smanjiti glas.. Drugo.. Kako ce glas 'sesti' u mix zavisi i od EQ-inga.. Ja na svakom kanalu prvo primenjujem low-cut ne bih li 'ocistio' prostor za bass i kick.. Budes li sve kanale ostavila bez low-cut-a , imaces muljav taj low-end .. Da bi povecala prezentnost glasa, moras da se igras sa EQ-om. Takodje, potrebno je da znas i koje su frekventne karakteristike muskog i zenskog glasa, da bi znala u kom frekventnom opsegu treba da ih naglasis. Naravno, pravila treba znati, ali neka ti glavni monitor budu ushi :).. Kompresor nije nimalo lagan alat za upotrebu jer ima puno parametara koje treba podesiti, a to opet zavisi od potreba pesme.. Imas ovde na forumu detaljno objasnjenje kompresora, zaboravio sam gde tacno :))..

Sto se reverba tice.. Reverb nikada nemoj stavljati na kanal kao insert.. Uvek napravi jedan Send FX kanal kome ces dodeliti reverb, zatim ga rutiraj na zeljeni kanal i doziraj kako zelis.. I reverbi imaju podelu ( hall, plate, room.. ) , koji ces upotrebiti, opet zavisi od onoga sto zelis da dobijes.. S tim se jednostavno moras igrati i pazljivo slusati :)

Obavezno obrati paznju na faze :))

Inovative_kg 20-11-2009 11:12 PM

Jos nesto.. Kako se kompresor ponasa, dok sam voljan da pisem :D .. Mozda i najlaksi nacin da shvatis kompresor jeste da posmatras njegove VU metre.. Da objasnim neke parametre sa kompresora.. Probacu da objasnim narodskim jezikom :)

Ratio - Parametar koji pokazuje odnos kompresije i nominalnog audio zapisa

Treshold- Parametar koji pokazuje na koliko se decibela aktivira kompresor.. Npr ako je setovan na - 10 db.. Kompresor nece raditi sve dok je taj audio zapis u opsegu koji je ispod ove vrednosti ( - 11,-12 ) .. Cim audio zapis predje ovu vrednost ( npr.. - 8 dB ) , kompresor se aktivira i 'utisa' materijal na nivo na kom je treshold..

Atack- Parametar koji pokazuje koliko ce brzo odreagovati kompresor, odnosno koliko ce brzo 'zgrabiti' taj peak..

Release - Parametar koji pokazuje koliko dugo ce kompresor zadrzati taj 'zgrabljeni' peak na nivou koji je podesen na tresholdu .. Posmatraj waveform materijala i obrati paznju na tranzijente.. Sporiji release ide u prilog tranzijentima, odnosno povecava ih :))

Posmatraj VU metre i slusaj :)

Edit :

E,evo nasao sam.. Svakako bolje objasnjeno i svakako mnogo strucnije lice od mene :))

http://rumski.com/forum/showthread.php?t=27299

kVu 21-11-2009 01:16 AM

Quote:

Originally Posted by Ada (Post 261352)
Nova sam ovdje pa se nemojte rugati ukoliko su moja pitanja smije?na.:D

1. Je li kompresor nu?an? Redovito me pojede i stanji na visinama i to mi stvarno ide na ?ivce. Postoji li način da se sačuvaju sve kvalitete glasa bez obzira na kompresor?
2. Volim kad je vokal "nekoliko koraka" ispred glazbe, tj. ?elim ga čuti jasno i glasno, u svim njegovim dimenzijama; i krik, i ?apat, i sav tekst. No često se susrećem s "majstorima" koji ga izjednačavaju s drugim instrumentima jer, kao, "nije u redu da je vokal iznad benda". Za?to onda pjevači popularne glazbe imaju tu privilegiju? Drugim riječima, je li neko nepisano pravilo da je u drugim ?anrovima glas samo "dio mozaika" ili mi samo poku?avaju reći da sam lo?a?:haha:
3. Za?to se mnogi groze reverba? Ja ga do?ivljavam kao "must have", bar u malim količinama.:da:
4. Za?to je "prirodni" chorus bolji od kompjuterskog chorus efekta? Znam da je nemoguće dobiti identičnu frazu jer su stvari neponovljive i ponekad stvarno zna "pikati za uho" kad se ne podudaraju vibrata, boje, izgovor... Za?to onda mnogi ?ele tako snimati?
5. Ako "studijsko peglanje" čini čuda, za?to mnogi pjevači u?ivo zvuče puno bolje nego na snimkama?

Hvala na čitanju i odgovorima.:)

1. ne moras ni da ga koristis, prvo odradi voznju vokala (automatizacija) pa tek posle toga kreni da dodajes kompresiju (ako je potrebna) eq i sl... voznja naravno mora da ti je na pocetku lanca

2. uradi ovo sto sam ti rekao u 1. na svoj nacin pa pojacavaj sapat i sta god vec hoces, a ne moras da gusis matricu ;)

3. ko se grozi reverba? reverb je cool ;P

4. zato sto je dovoljno snimiti priblizno kako treba i posle to editovati i ispomerati i eto skoro savrsenog podudaranja... sa akcentom na skoro, u tome je draz ;)

5. zbog tvog dozivljaja mozda, sta mislis?

darkstar 21-11-2009 01:50 PM

jedna stvar o kompresorima,koju ne znaju mnogi ..

Njegov efekat nije sabirajuci,vec mnozeci :) Iliti 2:1 na kanalu,2:1 na grupi i 3 :1 na kraju lanca nije 7:1 na kraju,vec 12:1 u odnosu na pocetni vokal ...

tread 21-11-2009 07:39 PM

Quote:

Originally Posted by darkstar (Post 263147)
jedna stvar o kompresorima,koju ne znaju mnogi ..

Njegov efekat nije sabirajuci,vec mnozeci :) Iliti 2:1 na kanalu,2:1 na grupi i 3 :1 na kraju lanca nije 7:1 na kraju,vec 12:1 u odnosu na pocetni vokal ...

da da, jako bitno...

zaboravili ste da je Denyken na tips&tricks napisao jako dobar text o razumjevanju rada kompresora...

http://www.rumski.com/index.php?cate...04_articleid=2

ja bih preporucio i sljedeci link: http://www.independentrecording.net/...comp/index.htm

Inovative_kg 22-11-2009 01:54 PM

Nismo zaboravili na Denykena, ja sam okacio njegov link :) :)

Btw.. Odlican ti je ovaj drugi link :))

tread 22-11-2009 08:58 PM

Quote:

Originally Posted by Inovative_kg (Post 263214)
Nismo zaboravili na Denykena, ja sam okacio njegov link :) :)

Btw.. Odlican ti je ovaj drugi link :))

sorry nisam vidio ;)

Arthur 22-11-2009 09:43 PM

ovo ?to si napisao za reglere se odnosi isključivo ako ti je kompresor na nekoj grupi koja je posle reglera u routingu. To ne va?i ako je kompresor na insertu samog kanala čiji je regler.

analog 22-12-2009 05:14 PM

..ili na insertu koji je posle reglera na kanalu.. [i7 i i8 u nuendu]

psionic 23-06-2010 12:14 AM

Aj kad smo kod ove price... Da li ste probali da npr u nekoj onako - modernijoj muzici gde ima neki ala TR909 kick, probate da vokal kompresujete sidechainom koga vozi TR909 ? Da napravite neki ritmicki trip sa release? Meni to zvuci dobro, ali ne znam - zanima me vase misljenje. Imam utisak da se u 90% npr dance muzike (uglavnom strane) cuje efekat toga da kick kompresuje vecinu nekih leadova i sl... Da li je to efekat prejake noge pa sve kroz neki radijski kompresor, ili su stvarno tako hteli autori ? (uglavnom takvu muziku slusam kroz winamp streaming)

Arthur 23-06-2010 12:21 AM

ja sam pre sklon da poverujem da je u pitanju neki sjeb u lancu prenosa, nego što se to u samom mixu tako čuje. Drugo, dosta česta i u dance a bogami i u metal muzici, se aranžmani i programinzi (kao i git riffovi) i komponuju tako da ritmički ne poklapaju preko kicka i sner-a. Ili da sviraju neki mrtvi unis, koji totalno akcentuje riff

psionic 23-06-2010 12:34 AM

Ne znam, majku mu, sad sam gledao ovaj klip sa Robert Babitczem koji govori o masteringu. Ne mogu da ne primetim taj efekat - cak i ne zvuci da je tako originalno radjeno/programirano. Kao da je to taj njegov zvuk, mada nista ne kaze o sidechain kompresiji...?

Npr klasicni dance - noga pa bas, pa noga pa bas... to je ok, tako je programiran ritam, ali ovde se cuje da se sve nekako duckuje...

http://www.eclectro.nl/2008-03-22-ro...over-mastering

DaBear 23-06-2010 06:24 AM

ma da...kompresori pumpaju sve vreme...
ima i malo neke kompresije koja se kamara prilikom konverzije, kao i prilikom emitovanja na raznim web radio stanicama itd...

ali da ima pumpanja - ima!
to je "sound of now"...ali potrajao je vec malo duze.:D

avantgarde2 23-06-2010 11:54 AM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 281873)
Ne znam, majku mu, sad sam gledao ovaj klip sa Robert Babitczem koji govori o masteringu. Ne mogu da ne primetim taj efekat - cak i ne zvuci da je tako originalno radjeno/programirano. Kao da je to taj njegov zvuk, mada nista ne kaze o sidechain kompresiji...?

Npr klasicni dance - noga pa bas, pa noga pa bas... to je ok, tako je programiran ritam, ali ovde se cuje da se sve nekako duckuje...

http://www.eclectro.nl/2008-03-22-ro...over-mastering

Mislim da ovaj Babicz koristi previse analogne opreme, i prica o tome kako ne valjaju multiband compressori i limiteri samo da bi bilo sto vise posla za njega :D. Kao primer, ova pesma sto se provlaci kroz snimak Robert Babicz - Sin, Gui Boratto je remixovao i bese veci hit. Isto je uradio i Joris Voorn sa njegovom pesmom "Dark Flower". A obojica rade sami svoj mastering i to veoma dobro ako mogu da primetim. Prica covek i o izgledu signala pesme, tj. kako izgleda kao pravougaonik. Tu se donekle slazem, ali opet, kad pogledas novije stvari vodecih producenata u elektronskoj muzici, pravougaonik! :)

Ja licno stavljam sidechain kompresiju na sve i svasta, obican kompresor na kick, a ponekad na snerove, hetove, i multiband na neki synth koji zelim da nastelujem kako valja. Limiter da ne spominjem :) Njega koristim za sidechaining. Bez svega toga, kako bi Englezi (koji treba da se sad vade protiv Slovenaca da bi prosli u osminu finala :D) rekli mellow and flat track.
Btw, najbolja recenica u celom snimku je ona gde kaze da prolaze sjajno masterizovane pesme bolje nego muzicki brilijantne sa slabim masteringom, sto je 100% tacna konstatacija.

psionic 23-06-2010 12:56 PM

Quote:

Originally Posted by avantgarde2 (Post 281882)
Ja licno stavljam sidechain kompresiju na sve i svasta, obican kompresor na kick, a ponekad na snerove, hetove, i multiband na neki synth koji zelim da nastelujem kako valja. Limiter da ne spominjem :) Njega koristim za sidechaining. Bez svega toga, kako bi Englezi (koji treba da se sad vade protiv Slovenaca da bi prosli u osminu finala :D) rekli mellow and flat track.
Btw, najbolja recenica u celom snimku je ona gde kaze da prolaze sjajno masterizovane pesme bolje nego muzicki brilijantne sa slabim masteringom, sto je 100% tacna konstatacija.

Pa upravo sebe hvatam kako trpam svasta nesto na sidechain kompresiju i pokusavam da napravim taj "disuci" zvuk... ( tek sam posle video ovog Roba - da ne bude da ga kopiram :D ) nego zanr muzike koji radim - takve stvari nesto i nije vidjao (cyber - folk), pa se sve kao stidim da to naglasim i uradim kako mi srce nalaze :) Zato sam hteo da cujem jos nekog - avantgarde me je malo ohrabrio. Dakle sledeci mega sega hit ima da dise ! I vokal ima da dise :rotfl:

Moj postupak rada je slican - kompresor na kik vrlo malo, na sner po potrebi - sa atakom da propusti udarac, bas...zavisi od zvuka, multiband uglavnom ne koristim, ali koristim jednu interesantnu alatku iz Image Linea kad zelim da naglasim neki zvuk - zove se Maximus - u principu to i jeste multiband...na drugaciji nacin.

Postovacu ga da preslusate btw, ali je jos u grubom miksu...

http://www.rumski.com/forum/showthre...891#post281891

avantgarde2 23-06-2010 03:30 PM

Quote:

Moj postupak rada je slican - kompresor na kik vrlo malo, na sner po potrebi - sa atakom da propusti udarac, bas...zavisi od zvuka, multiband uglavnom ne koristim, ali koristim jednu interesantnu alatku iz Image Linea kad zelim da naglasim neki zvuk - zove se Maximus - u principu to i jeste multiband...na drugaciji nacin.
Koristim i ja Maximus, samo sto ga provalih od nedavno, kad sam instalirao FL Studio 9. Fino podigne nivo pesme ali mi i nekako malo poremeti mastering... Mora malo vise da se pozabavim njime.

Bockie 23-06-2010 03:52 PM

Mackie final mix...

http://www.mackie.com/products/D8B_V...FinalMixLG.jpg

Jedini ne saranjuje dinamiku...

Ovo ostalo pseudo-pojacava snimak, a u stvari pojebe dinamiku,unisti bubanj, razmaze sliku...

All times are GMT +1. The time now is 02:47 AM.