Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Terenski snimac ? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=26706)

darkstar 17-03-2009 01:59 AM

Terenski snimac ?

Pozdrav,

Trazim idealni terenski snimac.Radio sam sa Edirolom r-4,i moram priznati da imam odlicno iskustvo sa njim,sve sto je trebalo uradio je.

Doslo je vreme da uzmem jedan snimac za sebe,pa me zanima,ima li ko neku preporuku u toj klasi (recimo oko 1000 eura),a da nije varijanta laptop+zvucna,to me ne zanima.

Vidim da na thomannu ima jeftinijih edirola,ali nemaju hard disk,nego idu na kartice,a to mi se nesto ne svidja,sta ga znam...nekako sam skeptican prema tome,radije bih da to cudo ima svoj hard disk ... pri tom misim da je 40 gb (ako se secam) koje r4 ima sasvim dovljno za moje potrebe.

Radi se o dnevnim terenskim potrebama,eventualno ce se mozda desiti da se radi 2 dana bez prisustva kompa na koji bi se prebacilo sve.

Nemam nikakva iskustva u ovoj oblasti,edirol je jedino na cemu sam do sada radio,pa ako imate bolju firmu/savet/znate sta je prava stvar slobodno vicite.

Hvala

goran ns 17-03-2009 07:29 AM

Re: Terenski snimac ?

Ostani i dalje pri Edirolu!
I nemoj bezati od memorije, jer ona nije mana vec prednost!

conn 17-03-2009 08:13 AM

Imam slobodnog Korga D16XD 8 mic preamp, 16 linijskih ulaza, 8 adat in/out. 2 SPDIF, hard disk 40gb, Sony CD rezac. Kako smo blizu cene o kojoj razmisljas najbolje je da svratis do mene i probas kako radi sprava.

Rasta 17-03-2009 08:17 AM

http://www.d-mpro.com/users/folder.a...9&Tab=Overview

ovo je fora:
http://www.hhb.co.uk/flashmic/index.php?ReferID=int

Color 17-03-2009 09:34 AM

Quote:

Originally Posted by darkstar (Post 238644)
Pozdrav,

Trazim idealni terenski snimac.Radio sam sa Edirolom r-4,i moram priznati da imam odlicno iskustvo sa njim,sve sto je trebalo uradio je.

Doslo je vreme da uzmem jedan snimac za sebe,pa me zanima,ima li ko neku preporuku u toj klasi (recimo oko 1000 eura),a da nije varijanta laptop+zvucna,to me ne zanima.

Vidim da na thomannu ima jeftinijih edirola,ali nemaju hard disk,nego idu na kartice,a to mi se nesto ne svidja,sta ga znam...nekako sam skeptican prema tome,radije bih da to cudo ima svoj hard disk ... pri tom misim da je 40 gb (ako se secam) koje r4 ima sasvim dovljno za moje potrebe.

Radi se o dnevnim terenskim potrebama,eventualno ce se mozda desiti da se radi 2 dana bez prisustva kompa na koji bi se prebacilo sve.

Nemam nikakva iskustva u ovoj oblasti,edirol je jedino na cemu sam do sada radio,pa ako imate bolju firmu/savet/znate sta je prava stvar slobodno vicite.

Hvala

Darkstar,

imam poprilicno iskustva sa terenskim snimacima.. Memorijske kartice su pouzdanije od hard diskova. Vazno je takodje sta u tvom slucaju podrazumeva terensko snimanje, da li je to snimanje filma, muzike u zatvorenom, kombinacija jednog i drugog itd... Ako radim na filmu, nije retkost da se snima i na -10 ili +40, da se ceo dan provede na kisi, snegu itd... U ovakvim slucajevima na plac ne krecem bez Fostexa, HHB-a, NAGRE ili Sound Devices-a a uz to i backup snimac! Ove sprave su napravljene da traju godinama, da funkcionisu u najekstremnijim uslovima, ne kvare se, pouzdane su... zato i kostaju koliko kostaju! Edirol je recimo jeftina alternativa gore navedenim spravama.

Ako snimas u zatvorenom, muziku, nekoliko mikrofona itd...onda mislim da je mnogo lakse izabrati uredjaj jer uslovi nisu toliko zahtevni... Sa takvim uredjajima imam manje iskustva jer ja uvek sa sobom vucem minimum stari Fostex PD 4 (snima na DAT kasetice) koji me nikada nije izneverio a moze se sada vec relativno jeftino kupiti (nekoliko stotina dolara).....

Pozdrav...

darkstar 17-03-2009 11:43 AM

Cao Color,
Radi se o snimanju za film ... tako da apply extreme conditions :)

awacs 17-03-2009 12:46 PM

Quote:

Originally Posted by darkstar (Post 238677)
Cao Color,

Za ekstremne uslove - ?to manje mehanike :) Na tvom mestu (tj. da razmi?ljam u tim bud?etskim okvirima) jedina dilema bi mi bila da li su mi dovoljna dva kanala. Ako jesu (odnosno ako ne namerava? da pored pecaljke/stereo ambijenta koristi? i dodatne bubice) 'ladno bih uzeo onog Marantza kog je Rasta linkovao. Nisam radio konkretno sa njim, ali poznajem Marantz terenski kasetofon (valjda be?e cp430 ili tako ne?to). Jako dobar mikrofonski ulaz (preamp)... jaaako dobar :D

Ova digitalna verzija čak i po dizajnu liči na tu staru spravu (kojoj je jedina mana bila medijum na koji se snima), a za mic preampe pretpostavljam da mogu da budu samo jo? bolji. Ozbiljna firma.

Pozdrav

Color 17-03-2009 01:47 PM

Quote:

Originally Posted by darkstar (Post 238677)
Cao Color,

Nisam bas neki ljubitelj Marantza...koristio sam staru verziju sa kasetofonom, kasnije i sa minidiskom ali mislim da bi ti bolje radio posao neki Fostex...

Darkstar, koliko ti kanala treba?

Da li ti treba timecode?

Koliki ti je budzet?

npr. sa ovom spravom bi resio sve sto ti treba za teren... ;-)

http://cgi.ebay.com/FOSTEX-PD-6-fiel...3286.m20.l1116

darkstar 17-03-2009 01:49 PM

Haha ovo sa mikrofonom je genijalno :)

darkstar 17-03-2009 01:51 PM

Quote:

Originally Posted by Color (Post 238690)
Nisam bas neki ljubitelj Marantza...koristio sam staru verziju sa kasetofonom, kasnije i sa minidiskom ali mislim da bi ti bolje radio posao neki Fostex...

Darkstar, koliko ti kanala treba?

Da li ti treba timecode?

Koliki ti je budzet?

4 kanala,fantom,timecode pozeljan,ali neophodan nije,prezivecu.

do 1000...ajde da kazemo mozda maaaalko iznad.

Color 17-03-2009 01:56 PM

Eto onda taj Fostex sa ebaya

http://cgi.ebay.com/FOSTEX-PD-6-fiel...3286.m20.l1116

on ti je oko 2000eu, prodas EX12 DVD ram koji dobijes sa njim za 1000 i to ti je cifra koja ti odgovara a dobio si vrh uredjaj :wink:

awacs 17-03-2009 01:59 PM

Quote:

Originally Posted by darkstar (Post 238692)
4 kanala,fantom,timecode pozeljan,ali neophodan nije,prezivecu.

do 1000...ajde da kazemo mozda maaaalko iznad.

R-44 :)

@Color:
koje su ti bile zamerke na Marantza?

Pozdrav

Color 17-03-2009 02:14 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 238695)
R-44 :)

@Color:
koje su ti bile zamerke na Marantza?

Pozdrav

Znas kako, nama je to bio skolski uredjaj za snimanje vezbi (zvukovi, atmosfere itd), baterije su brzo riknjavale u njemu, nema TC, ako se dobro secam ti modeli nisu ni imali phantom te smo uvek u njega uboli elektret mic sa svojim napajanjem tako da preamp nisam ni imao prilike da ocenim koliko je dobar. A pogotovo kad snimas atmosfere i pojedinacne zvukove, tesko preamp dodje do izrazaja.. mada verujem da si ga ti mnogo bolje izgustirao :)

Vec i u skoli, kad god se islo u neko ozbiljnije snimanje, vecinom se koristila PD4, pa posle PD 6 i Sounddevices. Mada sam u poslednje vreme na dokumentarcima i reportaznim formama vidjao malo cesce Fostex FR2 i Fostex FR2 LE.. tu je dovoljno 2 kanala, 1 pecaljka + 1 port.

Zao mi je samo sto nisam imao prilike Edirol R44 da probam...verujem da odlicno radi posao, samo me zanima koliko je pouzdan u eksrtremnijim uslovima....

S obzirom na budzet, mozda je to najbolja varijanta, ipak je novo za prihvatljivu cifru i sa garancijom...

Mozda se ja bacim na onu PD6, i meni treba neki dobar terenac.... ;-)

awacs 17-03-2009 03:14 PM

Quote:

Originally Posted by Color (Post 238698)
Znas kako, nama je to bio skolski uredjaj za snimanje vezbi (zvukovi, atmosfere itd), baterije su brzo riknjavale u njemu, nema TC, ako se dobro secam ti modeli nisu ni imali phantom te smo uvek u njega uboli elektret mic sa svojim napajanjem tako da preamp nisam ni imao prilike da ocenim koliko je dobar. A pogotovo kad snimas atmosfere i pojedinacne zvukove, tesko preamp dodje do izrazaja.. mada verujem da si ga ti mnogo bolje izgustirao :)

I ja sam ga mahom koristio sa electretima (nema fantom, u pravu si), ali sam ga par puta koristio isključivo kao pretpojačalo za mikrofone iz Electovoice N-D serije. Jako dobro (bar u toj kombinaciji). I sprava imala popriličan headroom (za jedan kasetofon). Dodu?e, u digitalnom domenu headroom vi?e nije aktuelan :wink:

Naravno, glupo je porediti dve različite logike kao ?to su kasetofon i digitalni snimač, ali nekako mi je taj Marantz ostao u sećanju kao mrcina od sprave, jako solidna izrada, jeste tro?ila struju ko blesava, ali sam uspevao da se snađem sa punjačem i dva seta baterija.

A R-44 bih uzeo na neviđeno. Jedino nisam uspeo da prokljuvim da li mu se fantom uključuje po stereo parovima ili đuture. To bi mogao da bude jedini bug.

Pozdrav

darkstar 17-03-2009 05:54 PM

Bogami,na slici koliko vidim fantom se na r 44 ukljucuje na svakom kanalu posebno .

Na r4 se ukljucuje na 1&2 , 3&4 , nema svaki posebno .

awacs 17-03-2009 06:06 PM

Quote:

Originally Posted by darkstar (Post 238738)
Bogami,na slici koliko vidim fantom se na r 44 ukljucuje na svakom kanalu posebno .

Na r4 se ukljucuje na 1&2 , 3&4 , nema svaki posebno .

Jo? jedan plus za r-44.

LACKY 18-03-2009 01:10 AM

Quote:

Originally Posted by conn (Post 238663)
Imam slobodnog Korga D16XD 8 mic preamp, 16 linijskih ulaza, 8 adat in/out. 2 SPDIF, hard disk 40gb, Sony CD rezac. Kako smo blizu cene o kojoj razmisljas najbolje je da svratis do mene i probas kako radi sprava.

I to sve radi na baterije?

analog 18-03-2009 03:31 AM

Ja imam R44 nekih pola godine i prezadovoljan sam kako se pokazao do sada. To ?to nema HDD je prednost jer nema dodatne (krhke) mehanike u sebi. Jo? ako se pre njega stavi neki dodatni terenski mikser za predpojačanje dobiju se vrhunski rezultati. Duplo je manji od R4.

Jedan moj profesor koristi R4 + SQN mikser.. Ka?e da mu je Edirol radio bez gre?ke i na velikim hladnoćama i na velikim vrućinama. Poenta je samo ne gasiti snimač ako je napolju hladno.

Timecode verujem da ti ne treba, jer ne verujem da će? često biti u situaciji da snima? u sistemu kamera, a za d?abe ti poskupljuje kupovinu (i to značajno). Ako ti ba? tad nekada zatreba TC, iznajmi snimač koji ga ima. Isplativije je tako. Ili čak, ako ne namerava? da koristi? snimač osim na tom filmu koji te čeka, iznajmi ga. Mislim da je cena za R4 oko tridesetak eura za dan. Vidi sa produkcijom filma.

-Ne znam koliko ima? iskustva sa filmom, pa mi ne zameri ako ovo već zna?:
Obavezno nabavi dobar suspenzor i cepelin za mic (ako snima? eksterijer) inače d?aba ti sva kupovina i oprema :)

moja dva dinara
pozz

awacs 18-03-2009 08:21 AM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 238807)
I to sve radi na baterije?

Pa mo?e da se ve?e na alternator od Jugića. Neće? valjda bez auta na teren? Posle Z-noiseom skine? brum od motora i sve super.

darkstar 18-03-2009 10:34 AM

Quote:

Originally Posted by analog (Post 238819)
Ja imam R44 nekih pola godine i prezadovoljan sam kako se pokazao do sada. To ?to nema HDD je prednost jer nema dodatne (krhke) mehanike u sebi. Jo? ako se pre njega stavi neki dodatni terenski mikser za predpojačanje dobiju se vrhunski rezultati. Duplo je manji od R4.

Jedan moj profesor koristi R4 + SQN mikser.. Ka?e da mu je Edirol radio bez gre?ke i na velikim hladnoćama i na velikim vrućinama. Poenta je samo ne gasiti snimač ako je napolju hladno.

Timecode verujem da ti ne treba, jer ne verujem da će? često biti u situaciji da snima? u sistemu kamera, a za d?abe ti poskupljuje kupovinu (i to značajno). Ako ti ba? tad nekada zatreba TC, iznajmi snimač koji ga ima. Isplativije je tako. Ili čak, ako ne namerava? da koristi? snimač osim na tom filmu koji te čeka, iznajmi ga. Mislim da je cena za R4 oko tridesetak eura za dan. Vidi sa produkcijom filma.

-Ne znam koliko ima? iskustva sa filmom, pa mi ne zameri ako ovo već zna?:
Obavezno nabavi dobar suspenzor i cepelin za mic (ako snima? eksterijer) inače d?aba ti sva kupovina i oprema :)

moja dva dinara
pozz

Cao Analog,hvala za odgovor.
Eto kao vlasnik te sprave,da li bi nam demistifikovao,da li r 44 ima odvojena 4 fantoma na sebi (po slici bih rekao da ima).
Jos jedna stvar me zanima...da li ti mozes da namestis rezim u kome recimo od 4 ubodena mikrofona,snimas samo mikrofon na ulazu broj 3?znaci samo mono snimak treceg kanala,iako svi mikrofoni rade,i svi su fantomi ukljuceni?

Pretpostavljam da usb veza radi isto kao na r4 ?

Da li ti se ikad desio problem sa karticama?ikad?

Hvala za savet za cepelin,nazalost naucio sam ga vec na hard way :)

Hvala na odgovorima.

analog 19-03-2009 09:48 PM

Ima četiri fantoma nezavisna.

Quote:

Jos jedna stvar me zanima...da li ti mozes da namestis rezim u kome recimo od 4 ubodena mikrofona,snimas samo mikrofon na ulazu broj 3?znaci samo mono snimak treceg kanala,iako svi mikrofoni rade,i svi su fantomi ukljuceni?
Ne mo?e, a i ne vidim konretan razlog za?to bi to radio
modovi za snimanje su sledeći:
monox1
monox2
monox3
monox4
stereox1
stereox2
4ch u jednom fajlu

?to znači da ako snima? npr monox2, snimaju ti se prva dva inputa.
u svakom slučaju ako ?eli? da snimi? samo jedan kanal iako si uoboo tri mikrofona, snimi ih sve, pa obri?i posle koji ti ne trebaju. Uvek mo?e? odabrati slu?anje prilikom usnimavanja sa tog jednog mikrofona koji ti treba, tako da ti neće smetati ova druga dva mikrofona.

Moram da priznam da nisam ne?to preterano puno radio sa snimačem. Imam ga samo par meseci. A problema sa karticom nisam imao do sada.

Veza radi kao i kad ubode? neki USB flash u kompjuter, pa prevuče? ?ta ti treba.. Ili presnimi? muziku na snimač, da ima? da slu?a? muziku dok name?taju kadar ;)

pozdrav :)

magnum 23-03-2009 08:04 AM

2 Attachment(s)
Ja bih ti preporucio BOSS HD-1600 kojeg posedujem bas za terenska snimanja, sve ima zasta tebi treba, i vise od toga, veruj mi !!

Arthur 23-03-2009 08:14 AM

dobro bre magnume, jes ti uopšte pročitao ovaj tread??? :banghead:

awacs 23-03-2009 10:22 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 239442)
dobro bre magnume, jes ti uop?te pročitao ovaj tread??? :banghead:

Ljudi čitaju tredove k'o novine. Pročitaju naslov i iz taka sve ukapiraju :rotfl:

LACKY 23-03-2009 08:31 PM

Delimicno, u stvari, pokusavaju da nadju primenu onoga sto prodaju na bilo koji nacin!

Arthur 24-03-2009 01:42 AM

uu, nisam primetio da je ovo pokušaj prodaje, bogami će biti sankcija ako je tako. :mad:

magnum 24-03-2009 02:17 PM

Pa procitao sam tread, i sta ima tu nejasno dugari, trazi covek da kupi terenski snimac, i da vidis cuda ovo i JESTE TERENSKI SNIMAC, drugo rekao je da je spreman da izdvoji 1000e, pa zar ste mislili za te pare da kupi neki diktafon. Pored toga rekao je da mu treba 4 mic (ovaj ima 8) ulaza, phantom, 40gb memorije itd...a to da li je prodaja ili ne, nije, sigurno, zato sto prvo ne prodajem spravu, a i da jeste nebih je stavio u ovoj rubrici sigurno, samo sam hteo da covek vidi (jednu od opcija) kolika je, pa nek sam odluci da li mu odgovara ili ne, a vi ste tread vec rasplinuli na drugu pricu,raspravljate i etiketirate, umesto da coveku odgovorite i pomognete u vezi njegovog pitanja, nemojte bre da ste radikali, salim se, znate ja mislim da sam lepo odgovorio i da nisam promasio tread, a ako neko misli da jesam, izvinjavam se!!!

Arthur 24-03-2009 02:25 PM

u pitanju su ENG snimači, za motion pictures , a ne ovi za muziku, iako je to iz priče do sad već bilo jasno, očigledno svima osim tebi. A prodaja nije, inače bi bio sankcionisan, ko što već rekoh.

awacs 24-03-2009 04:47 PM

Quote:

Originally Posted by magnum (Post 239583)
Pa procitao sam tread, i sta ima tu nejasno dugari, trazi covek da kupi terenski snimac, i da vidis cuda ovo i JESTE TERENSKI SNIMAC, drugo rekao je da je spreman da izdvoji 1000e, pa zar ste mislili za te pare da kupi neki diktafon. Pored toga rekao je da mu treba 4 mic (ovaj ima 8) ulaza, phantom, 40gb memorije itd...

Jeste dru?e, u pravu si, osim ?to ovaj te?ko da će da radi na baterije, i koliko kapiram ne podr?ava 48khz sample rate (?to je pak nekakav ustanovljeni film/video standard). To su dve stavke koje se u terenskom snimanju za film/video podrazumevaju, a na koje nisi obratio pa?nju. U tom smislu ove male kritike i po?alice upućene tebi i Connu :wink: Ni?ta zlonamerno, čisto onako ?aljivo :)

Pozdrav

magnum 24-03-2009 09:19 PM

Da, dobro, nisam pomislio da mu je bas od neke presudne uloge da mora da radi na baterije, a i covek je rekao da ga je odlicno posluzio Edirol r-4 koji moze da posluze u vise svrha,ali dobro prekidamo da ne zaludjujemo vise, nije ni toliko bitno, i nemislim da je zlonamerno naravno, pa ljudi smo pa neki put nesto i previdimo, pozdrav prijatelji:drums::grin::wink: !!!!!!!

darkstar 28-03-2009 10:28 AM

Quote:

Originally Posted by analog (Post 239091)
Ima četiri fantoma nezavisna.

Ne mo?e, a i ne vidim konretan razlog za?to bi to radio
modovi za snimanje su sledeći:
monox1
monox2
monox3
monox4
stereox1
stereox2
4ch u jednom fajlu

Znaci,isto kao na r4.Pojedinacno snimanje kanala ume da mi napravi problem jer umesto 1x kanala snimam 4x (ili 3,2) i bespotrebno punim hard disk.Situacija u kojoj se to javlja je recimo kad zelim samo da snimim nesto na mikrofonfu broj 3,i dosta vremena samo njega da snimam,a da ne raspovezujem sve mikrofone.Doduse,nije ovo toliko strashno,ne desava se to toliko cesto,ali opet,glup mi princip,zasto bi uvek morao da snimam prazne fajlove(osim ako je majk na broju 1,naravno).

I dalje me plase kartice.Od svirke u Novom Sadu na danima Piva kad mi je motif krepao usled problema sa usb stickom,paranoican sam stravicno,priznajem.I od tada kingston usb stickove ne kupujem,osim za zajebanciju :) a opet,ti isti Yamahovci kad ih pitas za koji moj nisu ugradili hard disk u motifa da mozes da vuces semplove,kazu da su hard diskovi unutar uredjaja obicno najveci izvor problema...pa sad budi pametan.

Hvala na odgovorima ljudi !

All times are GMT +1. The time now is 09:07 PM.