Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   PT vs. Steinberg \samo konstruktivno/ (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=26663)

Arthur 14-03-2009 12:56 AM

PT vs. Steinberg \samo konstruktivno/

evo imao sam prilike zadnja tri dana (na silu!) da se koristim PT-om, sa kojim nisam ranije imao radnih susreta. Posle pola sata, uspeli smo da nađemo neki zajednički jezik i da koliko toliko funkcioni?emo, i kroz 2 dana već sam bio veoma operativan, barem ?to se trackinga tiče. I sad naravno, kao dugogodi?nji Nuendo user, imam svoje zaključke i objektivna opa?anja (koliko je moguće), pa me zanima, koja su va?a mi?ljenja? ?ta vam se sviđa kod jednog a ?ta kod drugog? Brisaću postove koji samo imaju za cilj da ka?u da je jedan do jaja a drugi totalno sranje, jer me zanimaju konkretne argumentovane pohvale i kritike.

my 2 cents - jako mi se dopada kod PT group managment, to mi jako mnogo fali u steinbergu, gde se mo?e napraviti samo jedan tip grupa, i nisu tako lepo pregledne kao u PT (mix i edit grupe su odvojene). Mixer je skroz ok, intuitivan, ni?ta mi preterano nije smetalo. Editing mi je već dosta konfuzniji, ili mu bar ja nisam uspeo ući u logiku, po?to sve gledam iz vizure Nuenda. Takođe moram da napomenem da sam radio sa PT LE verzijom 7.3, a ne full hd ili tdm, tako da ne znam ?ta jo? propu?tam.

u zadnje vreme, glavne prednosti tojest osobine nuenda koje mi ?ivot znače su Control Room, zatim otvaranje 3-4 odvojenih mixera, track archive export i import, pool managment, i prokleto brz i svemoguć editing.

izvolte vi, i podsećam da ću biti o?tar ka pristrasnom i neargumentovanom pljuvanju. Naravno da ne morate biti poznavalac oba sistema da biste napisali ?ta vam se kod va?eg sviđa, naprotiv, evo prilike da na licu mesta proverimo ?ta jedan i drugi mogu, ili ne mogu.

alavuk 14-03-2009 01:47 AM

Re: PT vs. Steinberg \samo konstruktivno/

ovaj samo da dodam da te muke koje si naveo oko grupa i editinga da je to isto reseno u 4-ici i mozda petici (nisam probao) cak i ova osakacena verzija cetvortke moze da svasta , sto se tice pt vs nuendo/cubase se slazem sa tobom sami mi se cini da cubase postaje jos brzi i laksi za rad sto sa audio sto sa midijem tj vstI-jevima ... ovih dana se bacam na instalaciju 8-ice pa cu

Moritz 14-03-2009 09:45 AM

Pre 3 dana mi je stigao Cubase 5, jednostavno receno sam odusevljen.
Sve stvari koje su ranije falile (ukljucujuci i cuveni sistem PT rutiranja signala) su sada tu. Ruting sve u sve, VST3 koji omogucava da svi pluginsi nije bitno sta su VST instrument ili comp/eq mogu biti side chainovani. Rutiranje audio kanala direktno u VST sint zarad nekog procesinga ako je potrebno, Audio slicing i Pitch kvantizacija rade sjajno.
Ukupan zvuk progama ( sto je najcesca zamerka Nuendu 3 ili Cubaseu SX3) je potpuno druga prica, stvarno zvuci bolje . Isto se odnosi i na pluginse koji dolaze standardno u paketu, ima ih po prilicno i koliko sam do sada isprobavao sve mi zvuci ako ne odlicno onda barem vrlo dobro, jako prijatno sam iznenadjen Reverence convolution reverbom, kazu da jako lici na Altiverb i zvucno i vizuelno, ne bih znao da kazem da li je tako posto nikada nisam koristio Altlverb ali meni se jako svidja. Da skratim, za tu cenu ( oko 550 euro dinara) mislim da je vise nego odlicna kupovina. Naravno fale stvari koje se ticu videa ( edit mode :( ) sto je zadrzano kao privilegija za Nuendo.

PT, ono sto sam primetio jeste da je zvucno bolji i sistem rutiranja signala ( to je vazilo u odnosu na N/C3 ). Nisam ga koritsio dovoljno da bih zasao dublje u njegov sistem da bih tacno znao da kazem sta valja a sta ne. PT jednostavno nije moj nacin rada, sto naravno ne govori da je los samo je koncipiran onako kako meni ne odgovara. Ono sto mogu da kazem sa sigunoscu da jeste minus ( po meni ) je to da je PT samo HD a sve ove LE i M audio verzije su samo bacanje para, posebno ako uzmemo u obzir Logic 8 i Cubase 5 i sta sve dobijate i u kom kvalitetu za te pare. U tom svetlu dobar PT rig kosta blizu 20.000 eura sto je za danasnje pojmove u ovoj krizi preozbiljna investicija.

korenjak 14-03-2009 10:09 AM

Gledao sam Demo Video za Cubase 5 i video da ima mogucnost da audio oskenira kao midi note, i onda se audio moze editovati u MIDI (piano roll) editoru.....

sto je mene odusevilo!

dakle nesto kao melodyne samo se note vide kao kockice i lako se produzuju skracuju, mrdaju gore dole....

e sad mislim da ovo moze samo za solo instrumente....mislim da su ovi audio analyzeri jos uvek slepi za harmonije (akorde)

Ono sto meni nedostaje u SX 3 je recimo da uzmem makazice presecem recimo 5 audio kanala na istom mestu i kad upalim time stretch i zelim da pomerim svih 5 traka (da ih skratim ili produzim na mestu gde sam seko)...
nedostaje mi to da kad deo ispred reza skratim(sabijem), da se deo iza reza produzi(rastegne) i obrnuto...
mozda to i moze al ja jos nisam nasao gde se to ukljucuje

ono sto mi smeta kod SX3 je i to sto kazu da ne koristi vise od 2 gb rama (da lije to tacno?) a ja dva gb napunim lako

pozz

Arthur 14-03-2009 10:13 AM

nisam skonto tačno šta želiš sa tim stretchingom? Definitivno možeš da selektuješ koliko god kanala i da jednim potezom sabijaš i rastegljuješ kolko god oćeš.

Moritz 14-03-2009 10:19 AM

Zaboravih , definitivno su ubacili Melodyne u C5, ono stvarno radi jako dobro.

Izmenjao sam celu pesmu ( u pitanju je bio vokal solo pevacice, dakle samo glas) do te mere da nije imala nikakve dodirne tacke s originalom a da je pri tome zvucala potpuno prirodno kao da je tako otpevano, impresivno.

korenjak 14-03-2009 10:23 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 238303)
nisam skonto tačno ?ta ?eli? sa tim stretchingom? Definitivno mo?e? da selektuje? koliko god kanala i da jednim potezom sabija? i rastegljuje? kolko god oće?.

To znam! Medjutim ja sam mislio na to da kad rez pomeram u levo (sabijam levi event) recimo da se drugo parce koje je sa desne strane reza autimatski pomera (prati) event koji ja sabijam....tako da odmah dobijem da kolko sam levi sabijem tolko mi se desni rastegne (krene za njim)...
valjda sam pojasnio malo?

do sad sam radio ovako recimo levi event sabijem onda mi ostane rupa izmedju......pa onda namestim da mi se kursor lepi za evente pa onda desni event povucem ka levom , on se razvuce i rupa se popuni

toxic_codex 14-03-2009 12:38 PM

Quote:

Originally Posted by korenjak (Post 238305)
To znam! Medjutim ja sam mislio na to da kad rez pomeram u levo (sabijam levi event) recimo da se drugo parce koje je sa desne strane reza autimatski pomera (prati) event koji ja sabijam....tako da odmah dobijem da kolko sam levi sabijem tolko mi se desni rastegne (krene za njim)...
valjda sam pojasnio malo?

do sad sam radio ovako recimo levi event sabijem onda mi ostane rupa izmedju......pa onda namestim da mi se kursor lepi za evente pa onda desni event povucem ka levom , on se razvuce i rupa se popuni

a sto seckas uopste kada imas warp mode :) ako na to mislis

http://www.youtube.com/watch?v=tsEOI...eature=related

silicon science 14-03-2009 01:05 PM

Quote:

Originally Posted by Moritz (Post 238304)
Zaboravih , definitivno su ubacili Melodyne u C5, ono stvarno radi jako dobro.

Izmenjao sam celu pesmu ( u pitanju je bio vokal solo pevacice, dakle samo glas) do te mere da nije imala nikakve dodirne tacke s originalom a da je pri tome zvucala potpuno prirodno kao da je tako otpevano, impresivno.

Prisustvovao sam tom zahvatu i za ne poverovati je kako "prirodno" zvuchi izmenjeni glas, neverovatno... Svaka im chast na tome

kravadinka 14-03-2009 01:09 PM

Ako vec pitas ovako nesto i kazes da neces da prica ode u tom i tom smeru (a otisla je) onda ne mozes da dozvolis da pricaju oni koji nemaju iskustva iskljucivo sa oba programa, desice se oni diplomatski odgovori:"PT je sigurno super, ali znas nije za mene i bacanje je para, ali znas nikad ga nisam imao..." i slicno!
Sto se tice audio editinga koji ti je bio cudan, pa kad sam prvi put probao PT sve sam gledao iz ugla Steinberg-a, pa mi je falio onaj dvoklik na traku, pa onda mi tek otvara editor, dok u PT to ide odmah i na licu mesta sto je i logicno, onda sam samo shvatio da je sam audio editing logicniji i laksi u PT!

Kako sam radio sa oba i prvo bio Steinberg-ovac, pa presao na PT imam razloga da verujem da sam prilicno objektivan kad je ovo poredjenje u pitanju, a na kraju ce se sve svesti na to da se sa svakim moze, pitanje je navike!
Nisam probao C5 pa cu se ograditi od toga, ali ono sto PT LE cini boljim u odnosu na Steinberg uopste je pregledniji mixer i menadzment pluginovima u njemu, audio editing, i routing!
Ono sto mu ne ide u prilog je cena, nedostatak real-time bouncing, nedostatak freez-a i plugin delay compensation, koja postoji u HD sistemu!

Sto se tice price o HD i LE, malo je neosnovana da je sve osim HD bacanje para jer je to jedan isti software sa manjim razlikama, pod ovim ne mislim na ono cuveno sabiranje o kojem necu pricati...

Imam PT 8 i posle Steinberg-a i Logic Studio 8 sam preselio svoj rad totalno na PT, midi, audio, mix... Sta je bolje, zavisi od onoga ko koristi, nasao bih manu svakom od ovih programa, ali kad sam sve oduzeo i sabrao najmanje mi smetaju mane PT, kao sto mi njegove vrline najvise odgovaraju, pa sam se odlucio! Ovo ne znaci da ne koristim i Logic 8 zbog ovoga, ili onoga, sta vise nisam zadrt, generalno sam na PT, ali koristim prednosti i olaksice svega sto imam da ubrzam svoj rad i da ga ucinim boljim, a price ciji je duzi me ne interesuju, klanovi mi uopste nisu zanimljivi...

analog 14-03-2009 03:24 PM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 238314)
Sto se tice audio editinga koji ti je bio cudan, pa kad sam prvi put probao PT sve sam gledao iz ugla Steinberg-a, pa mi je falio onaj dvoklik na traku, pa onda mi tek otvara editor, dok u PT to ide odmah i na licu mesta sto je i logicno, onda sam samo shvatio da je sam audio editing logicniji i laksi u PT!

Zašto bi išao na dablklik u audio editor?
Imaš cut tool, difolt šortkat je '3', pa klikćeš gde hoćeš da sečeš.. Mislim da taj tool nema u PT, već moraš da dođeš timelineom tamo gde hoćeš da sečeš.
A ako u Nuendo hoćeš da sečeš na PT način (na timelineu), pritisni Alt-X.

Ostale stvari koje ne volim u PT:
Ne dopada mi se scrub tool za preslušavanje.. Moraš da veslaš mišem inače će da usporava i pičuje na dole.. što mi je neupotrebljivo. To znači da moram da soliram svaku traku koju hoću da čujem i da dovedem timeline tamo odakle treba da počne da svira.. U nuendu pritisnem '9' i samo klikćem tamo odakle hoću da mi svira ("solirano").. Mnogo brže!

Podvlačenje (pomeranje audiosadržaja unutar eventa/clipa). Ctrl+alt u Nuendu može vrlo precizno da se kontroliše, dok u PT sam ograničen na skokovite segmente. Neupotrebljivo

Offline proces history, nema u PT. Tako da ako procesiram nešto preko audiosuite ne mogu da vratim nazad ili korigujem u kom god trenutku hoću, jedino uz pomoć undo.

Na mixeru ne pišu brojevi na peak metru

Kada preklopim jedan event preko drugog, ovaj ispod će se izbrisati. (predpostavljam da postoji negde u opcijama da se isključi, ali nisam siguran)

nema control room

nema narrow mixer view

Stvari koje mi se dopadaju u PT a nemaju u Nuendu:
hide tracks
'a' = seci i briši levo od timelinea
's' = seci i briši desno od timelinea

kravadinka 14-03-2009 04:13 PM

analog
Narow Mixer View postoji i tu cu stati sa konkretnim odgovorom na tvoje pisanije koje je definitivno iz neznanja, jer je to osnovna stvar koju petominutni korisnik PT nauci!
Necu te udostojiti konkretnim primerima koje si naveo, sta sve od toga sto si rekao da ne moze ipak moze, jer ne poznajes materiju o kojoj pises, sto za sagovornike nije nista drugo nego uvreda, a i nije ova tema za prepucavanje, bar nije bila tako zamisljena...

Predlazem moderatorima da zakljucaju ovo, a vlasniku teme da se licno pozabavi PT ako ga interesuje i odluci ako je uopste u dilemi, moze se javiti na PM uvek za bilo kakvu informaciju ili testiranje uz prisustvo strucnog lica... :wink:

korenjak 14-03-2009 05:05 PM

pa sto se uzbudjujes ako ti nesto prija u tome radis. ako neko pogresno izjavi ispravis ga ako imas potrebe, ako ne ostavis ga da sam spozna kad vreme dodje

ja u ovoj temi ne vidim nikakvu tenziju
sem ako je ne naprave oni kojima to manjka

tu smo da napisemo sta je to sto je naj zamisljeno i naj funkcionise na oba sistema

nije nuzno da poznajes oba da bi rekao sta je u jednome dobro

jer sto je dobro dobro je postojao konkurentski ili ne

Bitch 14-03-2009 05:22 PM

ma ne mora da se zakljuvaca tema, samo pazite kojim tonom pricate.

@analog, omanuo si u dosta toga, vecina toga moze da se radi u PT, kravadinka je u pravu.

e sad, moj point-of-view:

- Svaki od pomenutih (PT, Steinberg) ima svoje prednosti i mane. Svako treba da nadje neki workflow koji njemu odgovara, i TU JE KRAJ PRICE.

Znaci ako ovaj thread vec postoji, molim vas da pricate upravo kako je Arthur rekao - o prednosti i manama, ali ne pristrasno, nego objektivno i realno. Postovi bazirani na neiskustvu mogu samo da skode vasoj reputaciji, manite se bespotrebne polemike, samo konstruktivno :)

- moj scenario:
Mjuz uglavnom radim u Logicu, koji ovde nije pomenut, ali nema veze, cisto da napomenem da mi je tamo okruzenje stabilno, clocking i sync, interni soundi i pluginsi, super.
E sad, editing. De facto je Nuendo mocniji po pitanju editinga, ali opet sve je stvar navike. Nesto je bolji sa opcijama koje su clip-based, doduse najveca prednost po meni (ali samo ako je kompletan workflow Steinberg-only) je Clip Gain. Toga nema u PT. Ali clip gainovi nekad ne rade dobro u OMF varijantama, pa se to izbegava. Moja solucija je audiosuite u tim varijantama, normalizacija ili trimovanje source medije, i to je to.
Visekanalni editing - opet nereseno. i jedan i drugi imaju prednosti i mane.
Protools mikser mi je mnogo pregledniji, pogotovo kada su sesije preko 40 kanala. PT LE nema ADC kompenzaciju, to je malo nekad heavy, i problem sa brojem kanala malo iritira (hello Arthur :D ) ali opet, sve na HD je banja. Odlicna fora kod HD je to sto su ADC parametri kompletno podeseni na interni hardver kada se koristi IO sekcija (tipa slanje u externe sprave i povratak bez flange-a) - to sve automatski radi, doduse samo sa 192 IO. Za sve ostale uredjaje ala Apogee, PrismSound... tu je dijalog koji omogucava da se sve to rucno pegla.
Management traka, settinga, miksera, IO sekcije, posebne Mix, Edit i Mix&Edit grupe, brzina rada i preglednost - to su manje vise stvari koje uticu da mi je PT HD main platforma. Stabilnost da ne pominjem.
Steinberg - svaki put se odusevim kad vidim Feature List svake nove verzije Nuenda ili CB, ali hehe, pouzdano znam da dosta toga radi bagovito, i to je jedini razlog zasto nisam na Nuendu kao main platformi. Stavise izgubio sam dva vazna klijenta zbog bagova Steinberga, plaginova, i moguce samog PC racunara koji je btw bio brendiran...... Jednostavno na PT me ne boli glava (govorim o HD varijanti, LE zna da iziritira :D ) Ono sto je definitivno bolje na steinbergu je MIDI editing, i generalno silni editori i funkcije vezano za offline editing. Opet, PT-u fali Offline Bounce, kada se nekad radi ITB, onda je to stvarno PainInTheAss.

Mali rezime - sve to radi super ljudi moji, samo svako ce sebi da odabere ono sto mu najbolje lezi, sto navikama, sto potrebama posla koji radi. Probao sam midi u PT, i odustao, tu je Logic za to... Kolega i dalje radi odlicne aranzmane na Atariju i Notatoru sa gomilom novih sintova....

Choose Your Weapon :)

pozzz

OFF 14-03-2009 05:54 PM

@Moritz

nisam bas pratio.... C5 radi na 64bit sistemima...?
Mozes ram memorije do besvesti da stavljas?

Kakvo mu je interno sabiranje (jos uvek 32bit?

korenjak 14-03-2009 05:56 PM

@BITCH

+1

:thumbsup:

DADDY Z 14-03-2009 06:45 PM

u mom slučaju je veliki minus real time export u PT pošto radim DJ mixeve od 60+ minuta,takođe i delay kompenzacija koju sam računaš i naravno MIDI editor koji je katastrofa čak i u novoj v8..veliki plus je naravno routing(sve u sve) no ako je to u Cubase 5-tici sređeno onda je tu situacija nerešena i još bih dodao da mi PT interni plugovi deluju mnogo bolji nego Cubase-ovi...ostatak je koliko toliko isti

Everbeatz 14-03-2009 07:23 PM

Po meni je "los" midi u PT prednost jer je orjentisan prevashodno za mixanje audio - sto je dobro. Bolje bi bilo i da potpuno izbace midi. Plugovi za PT su ultracool - McDSP, BombFactory, interni PT plugovi, itd. Nema gomile kao u vst pa ti treba 2 godine da vidis sta ti radi posao...RTAS je vise u pravcu malo i probrano.

Generalno nisam pristalica sirenja DAWa u pravcu glomaznosti i gomile extra funkcija jer to samo udaljava od kreativnosti. PT i Cubase sa novim update-ima samo sto ne peru ves, kuvaju kafu i vode decu u vrtic:) - to me nervira, a nekad sam smatrao da je to super..vremena se menjaju:)

Draze su mi starije/vintage verzije ovih programa

Arthur 14-03-2009 07:53 PM

evo i mene opet - dakle, kravidinka, ti si jedini koji je malko reagovao burnije, iako je analog bez rezerve izneo svoje tvrdnje. Ako se ovo ponovi, molio bih vas da jednu po jednu od tih zamerki objasnite i razjasnite da li zaista ne može ili može. Ovaj topik nisam otvorio radi sebe, jer se ja definitivno u mom studiu svojom voljom neću vraćati na PT, ali mi je jako drago što sam "progovorio još jedan jezik" pošto radim dosta i freelancinga.
Pročitao sam sve vaše komentare, i jedino mi je zasmetala Bitchova tvrdnja o stablilnosti i Everlastova o suvišnosti izbora pluginova. Prva, jer sam dosta puta bio svedok krahiranja i sleposti PT-a za neki fine tunning, mada priznajem da je Steinberg, barem ove nama dostupne verzije, poprilično nestabilan. Druga, jer je sama po sebi besmislena. Lično, nisam stekao utisak da su pluginovi iz PT-a sami po sebi bolji, već samo lepše nacrtani i to je to. Nuendov stajling je stvarno grozomoran, i tmuran, dok je Digidesign veoma našminkaniji (ko nije primetio Digidesign natpis na wallpaperu kada nije otvoren nijedan projekat :D).
e da, i potpuno sam zaboravio na plugin kompenzaciju, stvarno bizarrno. A midi u PT nisam ni otvarao, nije mi trebalo . e da, i brzina rada, dont get me started, potrebno je bilo vreme ali šokiram samog sebe ponekad, čak sam spreman da tvrdim da sam među bržim nuendo operaterima u gradu, dosta sam imao potrebe za tim .

kravadinka 14-03-2009 11:23 PM

Evo vam smajli da ne bude da sam nadrkan, dok neki ostrasceni lukavo izigravaju hladnocu... :D

Kao sto rekoh, stvar navike i zelje da pripadas nekom klanu, ili ne...
Generalno o PT se dosta spekulise i prica napamet, kao i za brand iz mog potpisa, ko iole poznaje materiju shvata da vecina uglavnmom voli da bude u pravu, a vrlo cesto nije... 8-)

Sto se tice konstruktivnosti, pa klasican primer da je to nemoguce je ovo vezano za pluginove gde jedan kaze jedno, a drugi posle njega sasvim suprotno i hajde sad, ciji je veci... Mogu da dodam da su pluginovi u PT oni koji u velikoj meri rade u odnosu na malo neozbiljnije iz Steinberga, ali eto vec ce neko posle mene da se ukljuci u raspravu sa:"Ovo cujem prvi put" i slicno... Konkretno Digidesign compressor je jedan od boljih kompresora, a dolazi upravo sa PT LE, novi AIR pluginovi su takodje odlicni, vrlo upotrebljivi... :wink:

Sto se tice MIDI i PT 8, hajde da se ne prica napamet, sasvim je ravnopravan suparnik ako se nalazimo u dimenziji o kojoj Everlast govori, po meni ispravnoj, jer to sirenje DAW-a me opet podseca malo na ono "Coupe sa cetvoro vrata" sto je samo po sebi paradox, a neki pokusavaju da to proguraju kao nesto normalno...
Ja ne koristim ni 30% MIDI opcija u Steinbergu i Logic-u, pa me to ne sputava u radu i ne gusi moju kreativnost, uostalom ko zeli da trosi vreme na upoznavanje sa tim silnim funkcijama moze to da radi, ne sumnjam da one dobro dodju, ali nisu neophodne...

Kada je rec o ADC, zaista zna da bude "pain in the ass" ako su pluginovi sa PC ili UAD-a, inace skoro svi native i rtas pluginovi imaju veoma mali latency, ili je u vecini slucajeva i nemaju pa to ne predstavlja nikakav problem ako se ne koriste ove platforme, a kako za RTAS imamo McDSP, Bomb Factory, pa i Digidesign pluginove skoro da i nisu neophodne DSP kartice...

Ponovicu jos jednom, gde se osetis najbolje tu radi, jer ce svaki od ovih programa da te dovede do cilja ukoliko si ti kreativan i muzikalan, u suprotnom nista to ne moze nadomestiti...
Na kraju ostaje samo da razmislis i priznas sebi je li tvoja odluka donesena realno usporedbom svega sto je bilo ponudjeno, ili zadrtim klanovskim stavom da je nesto bolje od onog drugog jer si ti tako umislio...

Evo ga jos jedan iz razloga pomenutog na pocetku... :)

Everbeatz 14-03-2009 11:38 PM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 238362)

Sto se tice konstruktivnosti, pa klasican primer da je to nemoguce je ovo vezano za pluginove gde jedan kaze jedno, a drugi posle njega sasvim suprotno i hajde sad, ciji je veci...

Da, iskreno mi je sad zao jer sam ista pisao...prvo covek pita nesto da mu kazemo iz iskustva, kazes, a on te poklopi kako je to besmislica...

Moritz 14-03-2009 11:45 PM

@ Kravadinka
Nema potreba da takvim tonom ( malko ostrascenim ) iznosis svoje stavove, koliko ti stojis iza svojih reci toliko i ja stojim iza mojih , dakle ko je u pravu ? Niko i svako , kao sto sam vec rekao PT sistem rada mi ne odgovara sto ne implicira da je los i da ne valja nego da je drugaciji, ono sto ti radis i koje su tvoje potrebe su drugacije od mojih potreba i stoga je iluzorno da uposte i diskutujemo sa takvim tonom...npr. meni je nezamislivo da se jedan DAW softer u danasnje vreme muci sa MIDIjem, sto sa druge strane, da pokrepim tvrdnju Everlasta, bi bilo bolje da naprave samo Audio Daw i da se manu nepotrebnih stvari kada se radi o audio mixanju i snimanju.

@ Bitch

Ne mogu da se slozim sa tvrdnjom o nestabilnosti jer svega nekolicina ljudi na ovom forumu poseduje legalan Nuendo koji je izuzetno stabilan, osim kada mu krekovani plug in zagorca zivot . Dakle nije fer porediti PT koji je po defaultu original i crack .

@OFF

Jeste 64 bita, na instalacionom disku imas i verziju za Vistu 64. Sto se Applea tice cekaju da ovi konacno izbace taj Snow Leopard i da i oni koncano postanu full 64 OS pa ce i za njih da naprave upgrade. Koliko sam citao Cubase u 64 bita modu podrzava neke sulude terabajte RAM memorije :) ...zbogom snimanju na HD.

kravadinka 15-03-2009 12:06 AM

Moritz samo mi reci kako da ukljucim ton, ja vidim samo slike i slova na forumu...

Vidi... Ako kazem da radim MIDI u PT 8 podjednako dobro kao i u bilo kom drugom programu, objasni mi molim te sta te nagoni da napises ovo:"npr. meni je nezamislivo da se jedan DAW softer u danasnje vreme muci sa MIDIjem, sto sa druge strane, da pokrepim tvrdnju Everlasta, bi bilo bolje da naprave samo Audio Daw i da se manu nepotrebnih stvari kada se radi o audio mixanju i snimanju." Da li citas ceo post, ili samo do onog dela koji se ne slaze sa tvojim misljenjem pa pretrcis ne bi li nesto nekom odgovorio?!

Kao u vreme pohoda Evropljana na Afriku, na sva usta se i najglasnije govorilo da se tamo ide da se crnci civilizuju, iako je to "civilizovanje" znacilo masovno ubijanje i unistavanje jedne sasvim druge kulture, pa tako i ovde najglasniji pobornici konstruktivnosti i diplomatskog tona su zapravo najzesci pobornici onog suprotnog, a mi koji govorimo da su razlike vrlo male, pa i nevazne budemo napadani za netoleranciju od strane Vas koji sve vreme pravite svadju oko toga da li se kaze Irak, ili Iran...

Ne vidim razlog da se otvori jedna ovakva tema i jos da se da sloboda pisanja i onima koji nemaju iskustva sa oba programa, a uz to i reci kako mora biti samo konstruktivno...

Moritz 15-03-2009 12:17 AM

Vidi ja stvarno ne razumem sta si hteo ovim da kazes ali OK.
Ako je tebi MIDI u PT isto sto i u Nuendu ili Logicu onda stvarno nema sta da pricamo dalje, osim ako pod tom izjavom hoces da kazes da MIDI funkcije u PT tebi zavrsavaju posao sto ide prilog mojoj tvrdnji da svako ima svoje potrebe i nacina na koji radi i shodno tome koristi ono sto mu odgovara.
Definitivno sam stekao utisak da imas neku emotivnu vezanost za PT kad ga toliko bespotrebno branis jer ga niko na kraju svega nije ni pljuvao da bi te isprovocirao da dajes takve "Africke " izjave :)

P.S. nije mi samo jasno ono na kraju o "davanju slobode neiskusnima"...sta to tebe kvalifikuje u iskusne za razliku od nas "neiskusnih " ?

Dexxy 15-03-2009 12:39 AM

Meni je smesan midi u PT. A ne mogu da nadjem brdo skracenica... Npr. za gain, export selected traks.... Citao sam pdf sa shortcutovima... Nisam nasao.

Sto se tice Nuenda, njega poznajem 90%. PT korisnik sam od skoro. Svidjaju mi se njegovi pluginovi. Ali kasnjenje me ubija. Pa svaki seq radi bez kasnjenja a u PT samo Hd verzija radi normalno. To je stvarno shit.

Pozz

kravadinka 15-03-2009 12:44 AM

Treci put cu ti reci da MIDI u PT 8 radi savrseno dobro kao i na Logic Studio 8 i Steinberg-u! Da li fali opcija za kuvanje kafe ne mogu da tvrdim, ali znam da postoji sve ono sto meni treba da zavrsim aranzman do kraja...
Mozes naravno postaviti pitanje ko sam uopste ja i kakav je moj rad, to bi bilo potpuno u redu, jer ko zna koja sam ja budala i vrlo je moguce da mojim potrebama moze da odgovori i sporet sa dve ringle, ipak sta ces misliti odluci sam...

Ne pominji emotivnu vezanost, jer koliko vidim samo ja od ukljucenih u "konstruktivnu raspravu" radi podjednako dobro na ove tri platforme, plus sto branim stav da je sve pitanje navike, sto sam evo ponovio treci put...
Ovo bi trebalo da bude odgovor i na ono o neiskusnima, ali i to si pogresno protumacio... Ako zelis cuti lose reci dok neko prica nece mu pomoci ni jajlepsi osmeh na njegovom licu, isto tako si ti ostao uvredjen iako nije bilo ni najmanje potrebe, jer su iskusni oni koji imaju iskustva sa oba pomenuta softvera, a neiskusni oni koji nemaju, sto nikako nije znacilo da ja pripadam prvima, a ti drugima, to je jednostavno plod tvoje zelje da tako cujes...

Poenta svega sto pricam nije PT pa sto godina razlike, vec samo malo borbe protiv jednoumlja, jer sve sto ja govorim je da je PT podjednako dobar, a vi da je Steinberg neprevazidjen... Najcesce sto cujem je da ljudi pricaju napamet, nagadjaju, culi su negde i govore sa nedovoljno iskustva, a to uopste nije realno... Nazovi ti to losim tonom, nekonstruktivnim dijalogom, ali motiv je ispravan, a on je:"Hajde budimo realni malo"... A kako mozemo biti realno je li hladnije na Tibetu, ili u Svajcarskoj, ako nismo bili na Tibetu?!

Arthur 15-03-2009 12:52 AM

ljudi, stvarno se udaljavate od teme. Ja i dalje vidim samo ocene a ne dokumentovane argumente. Dakle, koja konkretno funkcija ili spisak istih nedostaje MIDI editingu u PT? Verujem Kravadinki kad kaže da mu završava posao, to je veoma konstruktivan stav za nekog ko ne zna ništa ni jednom od ova dva programa, tako da smo tu on topik. Stvarno ne vidim potrebu da iko reaguje ni najmanje burno oko ove teme, i mislim da je ovo prilika da pokažemo zrelu analitičku sposobnost, da napravimo neki meeting ground a ne rovove i tabore. Ja ću eto još neko vreme posmatrati ovo na dobronamernoj bazi, ali stvarno neću dopustiti da se ode daleko od teme, makar editovao.
Tako da,
hajdmo, koje funkcije? Šta je lakše, lepše, brže? Ponavljam da ne pitam zbog sebe već upravo zbog foruma i ljudi koji nemaju iskustva sa nekim od ove dve platforme. I da, kao i uvek, slobodno zaobiđite temu koja vam se ne sviđa.

Moritz 15-03-2009 12:54 AM

Pogresno si me protumacio, ja se uopste nisam nasao uvredjen ali ni malo :) .
Niti sam ja imao zelje da cujem nesto niti postoji "plod" mog slusanja, jednostavno citam sta pise. Verujem da znas da radis dobro svoj posao kao i da znas da koristis 3 platforme podjednako, samo me cudi da nisi odmah video da pricam malte ne identicnu stvar kao i ti - sve je stvar izbora i sta kome vise lezi.

A sto se MIDI-ja tice , moracu da proverim PT 8 pa da se uverim jer prethodne verzije su bile krajnje zalosne za MIDI, skeptican sam ali cu da proverim.
Jel sad lakse :) ?

Stvarno ne znam gde sam to napisao ili indirektno naveo da je Steinberg ne prevazidjen, da to nije "plod" tvog slusanja/citanja? Na tibetu nisam bio ali sam PT koristio , dakle kvalifikovan sam da kazemda li mi se svidja ili ne sto opet ne govori da PT ne valja,meni ne pase nekom drugom kao tebi savrseno pase jel sad OK !!?

kravadinka 15-03-2009 01:06 AM

Nikad nije ni bilo tesko... Sve pre PT 8 je bilo prilicno tesko za rad sa MIDI, probao nebrojeno puta i uvek odustao, delimicno zbog navike na Steinberg, a vecim delom zbog samog programa. Sa dolaskom osmice sve se menja iz korena, baratanje samog engine-a sa instrumentima je mnogo bolje, ali mora biti jos bolje i bice...

To je MIDI, sto se tice Audio svugde na svetu vazi nepisano pravilo da je PT suvereni vladar tracking-a i stojim iza toga, sto ne znaci da su svi ostali smesni, samo da mu je to jaca strana kao i setovi pluginova koji postoje samo u RTAS formatu...

Ne postoji jedno i savrseno resenje, kao i trajno, vec se uvek mora ploviti izmedju mnogo raznih ne bi li se stiglo do cilja, bilo da je muzika ili nesto drugo, pa tako i sa ovim programima... Samo ce vreme pokazati da ce vecina onih koji zele ozbiljno da se bave ovim poslom prelaziti sa aplikacije na aplikaciju i da ce morati da se oprosti od odavno deplasiranog patriotizma u bilo kom smislu, vazan je krajnji proizvod, a to je u ovom slucaju umetnost u nekom svom obliku...

Nekada je Steinberg VST32 bio toliko losiji od Logic Audio 5 da se to culo i jednim nagluvim uvetom, pa se situacija izmenila dolaskom novog engine-a i Nuenda, sada je konkurencija velika i nema mesta nekim velikim razlikama, kazem to iz licnog iskustva sa svim ovim aplikacijama...

Manimo se prica, dajte da se pravi malo kvalitetne muzike, pa ako treba i na resou za kafu...

Arthur
Ko god da zeli da udje u ovo sa bilo kojim od pomenutih programa prvi put, nece pogresiti jer su svi bazirani na istim osnovama, privikavanje ce uraditi sve ostalo... Da li ce u Steinbergu pisati Export Audio, a u Logic Studio 8 Bounce, dok u PT pise Bounce to Disk i nije od neke vaznosti, poenta je da skoro sve moze svugde, a ono sto ne moze neka bude presudno u odabiru platforme na kojoj ce se raditi, a o tome smo pisali i nema tu sta vise, koliko god mislio da je to dugacak spisak, to je tek par stavki koje nedostaju ovde, ili onde, a nisu neke bez kojih se ne moze, pitanje je afiniteta i nacina rada...

Moritz 15-03-2009 01:08 AM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 238386)
Manimo se prica, dajte da se pravi malo kvalitetne muzike, pa ako treba i na resou za kafu...

Bash tako :)

Arthur 15-03-2009 01:10 AM

jebote ljudi, oćemo li se maniti demagogije i filozofije i dati neki primer???? Kralj trackinga? OK, daj reci kako i zašto, bre, manite se ocena nego daj imena funkcija i primera korisnosti, to je bre poenta ovog topika na koji me sam đavo natero da započnem :twisted:

kravadinka 15-03-2009 01:16 AM

Ne preteruj, ono sto je meni lepo i lako, nekom drugom nije i tako bi otisli dodjavola...
Ceo svet prica o PT na taj nacin i to napominjem, slucajno se i moje iskustvo sa tim poklopilo, PT je najjednostavniji za tracking i audio editing od svih pomenutih, to je generalno misljenje ljudi koji se bave ovim poslom svugde u svetu, pa eto i moje usled rada na svemu i svacemu...

Spisak mana i vrlina imas, kao sto rekoh nema toga mnogo, tek po koja opcija manje, ili vise sitna...

Arthur 15-03-2009 01:20 AM

ma majstore kako to da ti mene ne razumeš? Šta je tu tolko teško za kontanje? Nisam pitao za tvoju interpretaciju tuđeg mišljenja, nego za tvoje iskustvo, kao i iskustvo svih drugih članova foruma. Meni je eto taj čudni Nuendo prokleto jednostavan i za tracking i za editing, ali neću tvrditi da je bolji od PT, jer ga ne poznajem. Mogu samo da razmenim moje iskustvo u brzom i bizarno intuitivnom trackingu i editingu (ko je pomenuo Lanes vs. Playlists?), pa da svi jednom za navek imaju osnovano mišljenje.

korenjak 15-03-2009 01:26 AM

da ubacimo audio editing od pt , midi editing od fruti loops i cubenda

i dobijemo

Probase Vocni Toolendo

:)

shala mala da uveselimo temu

kravadinka 15-03-2009 01:34 AM

U bre al' si zapeo... :wink:

Vidi ovako... U zavisnosti od pozicije cursor-a na audio traci mozes da radis fade in, fade out, crossfade, skracivanje i produzavanje trake, kao i automatsko strech-ovanje dok skracujes ili produzavas traku.
Nema potrebe da ulazis u audio event kao u St. vec sve radis na licinom mestu.
Pored toga ono pomenuto ranije da kad preklopis deo trake novom prilikom kopiranja, ili snimanja, da se prethodna brise zapravo nije tacno jer je ona i dalje tu. takodje PT snima od momenta kad pritisnemo play, iako cemo Rec pritisnuti dva takta kasnije, pa ako se desi da pocnemo snimanje malo kasno i presecemo nesto, samo treba ostaviti do kraja i samo produziti traku i audio zapis je tu.

Sto se tice Mix-a, veoma je lak i pregledan, pluginove mozes kopirati tako sto ces ih prevuci misem na naredni kanal, ili ih jednostavno premestiti, tako se kopira i automatizacija i sva podesavanja jednim potezom.

Ne mogu se setiti svega, moze se dosta toga videti, ovde, ovde, ovde, ovde, ovde, ovde, i ovde...

Samo bih dodao da ovo prikazano ovde nije milozvucna reklama, zaista sve radi i jako je lako za upotrebu i integraciju u radu, zato je PT 8 moj izbor pored St. i Logic Studio 8...

Arthur 15-03-2009 01:41 AM

now we are talkin

nisam skontao baš taj deo sa audio eventom kod ST, ja bogme mišem mrdam ivice, fadeove i stretcheve ručno u svim pravcima jednim pokretom miša. Ne ulazim ni u šta posebno :? Pritom nisam u ova dva dana našo fadeove na PT, mada je to možda jer sam par puta pao na glavu kad sam bio mali, ne zamerite mi ;)

to u mixeru isto nisam provalio u PT al zvuči savršeno - potezom miša prebaciti plugin u sledeći kanal, ludilo, to bi mi olakšalo život definitivno!! :)

uuu, ova 8ica na linkovima izgleda preopako!!

"7" 15-03-2009 01:41 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 238390)
\

Sorry za ot but...
... lol :rotfl:... tek sad sam provalio potpis...:rotfl:

... more little, Cile more little, show me the most important... :rotfl:
... Chachac, Chachac, Shumadian r'n'r, it's a life of me and you, yo Moravo yo... :rotfl:

Moritz 15-03-2009 01:42 AM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 238392)
U bre al' si zapeo... :wink:

Vidi ovako... U zavisnosti od pozicije cursor-a na audio traci mozes da radis fade in, fade out, crossfade, skracivanje i produzavanje trake, kao i automatsko strech-ovanje dok skracujes ili produzavas traku.
Nema potrebe da ulazis u audio event kao u St. vec sve radis na licinom mestu.
.....
Sto se tice Mix-a, veoma je lak i pregledan, pluginove mozes kopirati tako sto ces ih prevuci misem na naredni kanal, ili ih jednostavno premestiti, tako se kopira i automatizacija i sva podesavanja jednim potezom.

Ja nikada nisam ulazio u audio event da bih radio bilo koju od tih funkcija, vec sam to radio on the fly dok projekt trci cut, copy ,paste, fade in/out, gain, reorder, split, x fade...sve u relanom vremenu dok ide play.

Konacno i u Steinbergu N/C mozes da pomeras plugove kako zelis i da im menjas raspored unutar samo kanala ili razmena medju kanalima i to opet dok projekt radi tj. svira play :)

Arthur 15-03-2009 01:47 AM

da, al samo u novijim, čitaj, nedostupnim verzijama. Voleo bih da neko otvori drugi topik šta biva u 4ci i 5ici, a da ovde ostanemo tamo gde je vreme stalo, na 3.2.

Moritz 15-03-2009 01:54 AM

Pa jbg sad!
Kako nije dostupno, dostupno je samo treba da platis i to je to, ako se investicija od 550 eura cini prevelikom onda treba menjati profesiju.
Nije na mestu komentar. Relativno je kome je vreme stalo a kome ne. Daleko od toga da je 550 eura dzabana ali ako pogledas sta sve dobijes za te pare onda stvarno nema razloga i ne ustedeti i kupiti legalan soft.
Jel to nas koji smo kupili legalan soft smesta u neku grupu privilegovanih i bogatih? I na kraju naslov posta je PT vs Steinberg.

All times are GMT +1. The time now is 09:15 AM.