Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Studio Druga Maca Feb1988 Awacs & DaBear (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=26586)

DaBear 08-03-2009 08:22 PM

Studio Druga Maca Feb1988 Awacs & DaBear

1 Attachment(s)
evo iskopao neke saare slike...sa sessiona kod Enca, studio Druga maca..
bilo puno ljudi....a Vasa (Awacs) imao lepu frizuru !!! he,he,...
Zaboravio - bilo je to FEBRUAR 1988 !!!! pre 20 godina !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

silicon science 08-03-2009 08:43 PM

Re: Studio Druga Maca Feb1988 Awacs & DaBear

Awacs, lichnis na Blixu Bargelda iz Einsturzende Neubauten hehe:)

alfom 08-03-2009 08:47 PM

David Bowie iz mladih dana :grin:

DaBear 08-03-2009 09:12 PM

he,he,...prava Estradna frizura!!

OFF 09-03-2009 12:41 AM

eh... koliko bi ova oprema vredela danas......:ups:

awacs 09-03-2009 08:03 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 237658)
he,he,...prava Estradna frizura!!

Pa da, negde ne pola puta između Halida Muslimovića i ?eljka Mitrovića :rotfl::rotfl::rotfl:

disco violence 09-03-2009 10:03 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 237718)
Pa da, negde ne pola puta između Halida Muslimovića i ?eljka Mitrovića :rotfl::rotfl::rotfl:

Sto bi se reklo bili ste ponosni ratnici.Osamdesete su bile cudo,toliko opustene kao sezdesete u Americi, al' ja sam tada jos bio mali.Pozdrav.

roginator 09-03-2009 04:04 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 237692)
eh... koliko bi ova oprema vredela danas......:ups:

pa nebi puno...

vidim tamo
aphex exciter ...100 eura
korgove delay-e .. svaki 200 eura
yamaha rev 5... 250 eura
yamahin graficki eq.... 150 eura
dynacord drp16....80 tak eura
lex pcm70 .... 600 $$
lex 200 do 1000 Eura...

ovo drugo nemogu prepoznat ...dosta su ne detaljne fotke :wink:

ali definitivno zakon slike .... treba ih smjestit u uđbenike POVJESTI :D:D

awacs 09-03-2009 05:32 PM

Quote:

Originally Posted by roginator (Post 237808)
yamaha rev 5... 250 eura
lex pcm70 .... 600 $$
lex 200 do 1000 Eura...

ovo drugo nemogu prepoznat ...dosta su ne detaljne fotke

:rotfl:Skoro da si sve provalio :):):) Dodu?e "REV5" je zapravo REV7, ono ?ta se ne vidi najbolje je Eventide Compressor (neispravan, slu?io kao ukras), Aphex Compellor (jedina ispravna dinamička ma?ina u studiju), Tom Sholtz Rockman... ima i nečega čega ni ja ne mogu da se setim.... recimo - nemam pojma ?ta je ono sa puno potenciometara u gornjem desnom uglu :confused:

Pozdrav

DaBear 09-03-2009 05:43 PM

[QUOTE=roginator;237808]pa nebi puno...

vidim tamo
yamaha rev 5... 250 eura
lex pcm70 .... 600 $$
lex 200 do 1000 Eura...

ovo drugo nemogu prepoznat ...dosta su ne detaljne fotke :wink:

ali definitivno zakon slike .... treba ih smjestit u uđbenike POVJESTI :D:D

/QUOTE]

pa eto...skoro 3000 Eura ! Jel malo ??? :rolleyes:

@awacs - to je bio neki parametric eq, ako se secam..?

awacs 09-03-2009 06:27 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 237827)
to je bio neki parametric eq, ako se secam..?

Verovatno, mada je u tom studiju uvek postojalo bar nekoliko outboard sprava koje su slu?ile da fasciniraju pacijente, a ne da ne?to rade :wink:

InsaneEyes 09-03-2009 08:01 PM

alah verah za opremu, u to vreme ja sam radio na amigi2000HD u soundtrackeru :banghead::D:wave:

EDIT:

ispravka, NoiseTracker by Mahoney&Kaktus, swedish sowtfare FTW

InsaneEyes 09-03-2009 08:12 PM

iliti sto bi rekao bowie - time will crawl :)

linak

http://www.youtube.com/watch?v=P9cKinOzC-s

awacs 09-03-2009 08:18 PM

Quote:

Originally Posted by InsaneEyes (Post 237843)
alah verah za opremu, u to vreme ja sam radio na amigi2000HD

Pa i nama je glavna ma?ina bila Atari 1040ST. Software - Steinberg PRO24. A i ti si bio napredan - znam ljude koji su krajem pro?log veka jo? bili na bud?enoj Amid?i 500 :wink:

Pozdrav

InsaneEyes 09-03-2009 08:39 PM

cuti, platili je 3000 maraka :shock:, a prodao krajem 90-tih za 200 sve sa midi interfejsem, zelim je natrag do besvesti :banghead:

500-tku mi skoro poklonio burazer, nazalost sve diskete mahom razmagnetisane :(

a PRO24 je na amigi stvarno bio prekrasan sequencer, za gledati pogotovu, zato gotivim ableton ovih dana :da:

idekius 10-03-2009 02:11 AM

:shock::shock::shock: Pa vi ste nekada bili mladi!!! :D

zlobisha 10-03-2009 02:39 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 237653)
...bilo je to FEBRUAR 1988 !!!! pre 20 godina !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Khm, izvinjavam se, ali 21 godinu... :p

awacs 10-03-2009 09:23 AM

Quote:

Originally Posted by idekius (Post 237898)
:shock::shock::shock: Pa vi ste nekada bili mladi!!! :D

Kao ?to već jednom rekoh - mladi i ludi. Sada smo samo ludi.

DaBear 10-03-2009 10:23 AM

Mladost - ludost, Starost pa blesavost!

dvuckovic 10-03-2009 01:06 PM

Mladost-Ludost 2:0

Maiv 10-03-2009 03:47 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 237849)
znam ljude koji su krajem pro?log veka jo? bili na bud?enoj Amid?i 500 :wink:

E pa tak sam ja poceo, jos u osnovnoj skoli :wink:

RetroMan 12-03-2009 02:06 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 237825)
... Eventide Compressor (neispravan, slu?io kao ukras), Aphex Compellor (jedina ispravna dinamička ma?ina u studiju)

I sve to za samo 100 maraka na sat, u ono vreme!

RM

awacs 12-03-2009 02:24 PM

Quote:

Originally Posted by RetroMan (Post 238125)
I sve to za samo 100 maraka na sat, u ono vreme!

Malo ga pretera :rolleyes: U to vreme nijedan 16-kanalni studio u gradu (a skoro svi privatni su bili takvi) nije naplaćivao vi?e od 25 DM. Kod Enca je za projekte koji se rade preko 20 sati cena i?la i do 20 DM :wink:

Taj outboard je za ono vreme (i za beogradske uslove) bio prilično ekskluzivan. Gnusne stavke u svemu su bili MITEC EX mixer - (in line, puno kanala u mixu, super routing, ali headroom cca. 2dB :mad::mad::mad:), TASCAM M-16 (sa uklonjenim DBX-om) i katastrofe od traka (svaka presnimljena bar 50 puta). Ali, tako je bilo u celom gradu.

RetroMan 12-03-2009 08:25 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 238129)
Malo ga pretera... cena i?la i do 20 DM.

To je kad je vec kalirao je sa cenom, a poceo je sa Cady magnetofonom (cije su delove sakupljali sa lopatom, pa natovarili i dovezli u BG) i Trident Fleximixom (10 kanala), i tada je bio prvi privatni studio, i to na 50m od Radija, i stvarno je naplacivao 100 DM sat, i jos su ljudi bili srecni da ih primi - valjda zbog njegove pozicije u poslu.

RM

Braca 12-03-2009 11:22 PM

Ej Awacs ti si bre mlad, ja sam se jos 77 muvao po Beogradu kada je Enco bio jedini privatni i pravi studio, znaci ne bih rekao da je to bilo pre 20 godina, studio druga maca je puno ranije postojao i radio punom parom. Ne bih o godinama jer me jedan modertor sa foruma naziva kustos, ali i sam imam puno starih sprava, sve sam ih nove kupovao i debelo placao, i nikad ih necu prodati, ne zato sto ne vrede nego zato sto su meni drage a ponekad ih i ukljlucim :rotfl:, bas sam ih skoro sve stavio u rack. Uh kako si me podsetio na stara dobra vremena!

awacs 13-03-2009 11:31 AM

Quote:

Originally Posted by RetroMan (Post 238160)
To je kad je vec kalirao je sa cenom, a poceo je sa Cady magnetofonom (cije su delove sakupljali sa lopatom, pa natovarili i dovezli u BG) i Trident Fleximixom (10 kanala), i tada je bio prvi privatni studio, i to na 50m od Radija, i stvarno je naplacivao 100 DM sat, i jos su ljudi bili srecni da ih primi - valjda zbog njegove pozicije u poslu.

Sećam se ja i te faze i nekih kasnijih (magnetofon od milja nazvan Steva), '81 sam tamo sa Škripcem snimio prve "ozbiljne" snimke za kompilaciju Artistička Radna Akcija, ama ne pričamo o tim vremenima.

He, krajem sedamdesetih bilo Premiera, Ludwiga, Marshalla, Les Paulova i Stratokastera k'o u priči, plaćenih kamaru para. Pa sad bendovima koji su već u opremu uložili nekoliko hiljada DM nije ni bila frka da daju još somića da snime jedine dve pesme koje su napisali... Ja nisam bio među njima, imao sam Jolanu Iris pošto sam toliko uspeo da zaradim radeći kao novinar (klinac).

@Braca:
Pa da - Enco je mnogo važan lik za beogradsku scenu. Jeste da je tvrd za pare pa je nekim ljudima išao na živce zbog toga, ali je super muzikalan, ultra pametan, duhovit i (što je najvažnije) iskreno se ložio na sve što je radio.

Malo ljudi zna kolika je njegova zasluga što je Paket Aranžman uopšte snimljen. Čak ni svi učesnici te akcije nisu svesni toga. A tu je i prvi album Čorbe (pa i drugi)... Umeo čovek da prepozna u šta treba ulagati. Muzikalni trgovac - kud ćeš više.

Pozdrav

DaBear 13-03-2009 12:41 PM

Enco je bio car! Toliko nas je zagotivio sto smo se lozili na elektroniku ( a niko nije znao da svira,malte ne!)...
Jednom nam je cak dao kljuceve od studija kad je otisao na more na mesec dana!!
Vraca se posle metar dana, ulazi u studio u 10 ujutro, a mi jos nismo gotovi, miksa se !!! Potrosili tonu traka, itd (uradili 2 albuma i dub / remix verzije !!!)
he,he..
divota od perioda!!

slowstar 13-03-2009 02:32 PM

Samo da se pridruzim: Ta sprava u desnom gornjem uglu je "custom built" Hi-pas i Lo-pas filter, mislim njih 8 ili 10 u lancu, jer se Enzo palio da po raznim kanalima "poskida" sve viskove dole i gore, ne bi li na taj nacin smanjio katastrofalan sum i brum koji je dolazio iz njegovog 16-kanalca nepoznatog porekla (kasnije je bio mislim neki Tascam) to mu je napravio neki dobar elektronicar iz Beograda, i radilo je prilicno dobro...
P.S. ne znam da li se neko od starijih seca studija "EMA" koji smo drzali Bojan, Sanja i moja malenkost, nalazio se u delu grada tada poznatom kao "Visnjicka Banja", i bio je zvanicno PRVI studio u gradu sa potpunim L.E.D.E. dizajnom, za koji su nam stigli nacrti i proracuni iz U.S.A. i kontrolna soba je veoma dobro "zvucala", bili su monitori Altec 604-8H, u custom kutijama, soffit montirani, na 2,5 tona peska, i sve to na kamionskim amortizerima, potpuno izolovani od sobe, i "ganjani" CROWN, mislim PSA 2X pojacalom, cak mislim da je vise tada poznatih grupa snimalo u tom studiju na tada "velelepnom" D&R serija 8000 mixeru (24/24/2) i TASCAM MS 16 mkII magnetofonom, ali sa ISPRAVNOM DBX redukcijom suma. Nazalost, pogubio sam sve fotke, ali je rezija zaista jako dobro izgledala i zvucala.

awacs 13-03-2009 08:46 PM

Quote:

Originally Posted by slowstar (Post 238221)
Samo da se pridruzim: Ta sprava u desnom gornjem uglu je "custom built" Hi-pas i Lo-pas filter, mislim njih 8 ili 10 u lancu, jer se Enzo palio da po raznim kanalima "poskida" sve viskove dole i gore, ne bi li na taj nacin smanjio katastrofalan sum i brum koji je dolazio iz njegovog 16-kanalca nepoznatog porekla (kasnije je bio mislim neki Tascam) to mu je napravio neki dobar elektronicar iz Beograda, i radilo je prilicno dobro...

Eeeeeee - da! Valjda mu je Pop pravio taj HP/LP, jbmlg. Ali krajem osamdesetih je sprava izgubila smisao, kad je stigao Tascam MS 16. Dodu?e, Enco je odmah prodao DBX module iz magnetofona, pre?telovao ga i to uop?te nije bilo lo?e. Bar si smeo da gura? signal debelo u crveno. To je pak bilo korisno po?to su trake bile... bruka i sram:ups:ta. Onda usnimava? ultramegahot da bi bar ne?to signala pre?ivelo do miksa :rotfl:

Ludilo, kada razmi?ljam o tim vremenima kapiram da je Enco bio veći "roker" (čitaj - čudak i ludak) od svih likova koji su dolazili u njegov studio ubeđeni da su najčudniji i najluđi u gradu.

Quote:

P.S. ne znam da li se neko od starijih seca studija "EMA" koji smo drzali Bojan, Sanja i moja malenkost, nalazio se u delu grada tada poznatom kao "Visnjicka Banja" (...) cak mislim da je vise tada poznatih grupa snimalo u tom studiju na tada "velelepnom" D&R serija 8000 mixeru (24/24/2) i TASCAM MS 16 mkII magnetofonom, ali sa ISPRAVNOM DBX redukcijom suma. Nazalost, pogubio sam sve fotke, ali je rezija zaista jako dobro izgledala i zvucala.

Heh, Slobo, pa zna? da se bar ja sećam. Mada priznajem da mi je (uz du?no po?tovanje ambijentu studija EMA) vi?e prijao onaj raniji zbud?eni studio u tvom nekada?njem stanu u Prote Mateje u kome je ?kripac snimao Nove Godine. ?ta će?, uvek sam bio podrumski pacov i bolje sam se osećao u ne-ba?-najbolje-sređenim okru?enjima. Jedini izuzetak je nekada?nji Music Factory u Ko?utnjaku.

Pun pozdrav,

Vasa

goran-goran 13-03-2009 09:56 PM

HMMM..Skupili mi neku lovu seli u tatinu skodu pa pravac Valjevo-Begrad..kod Enca..secam se kao juce a bila je 87 ili 88?????mozda gresim ...Ja snimio matricu u programu notator??? a tamo cubase 2.0 hahaha a secam se bio je neki kurzweil ????pa je Enco pomagao ...a tonac je bio neki gitarista sa dugom kosom????ne secam se ime....lepo vreme...

awacs 13-03-2009 10:14 PM

Quote:

Originally Posted by goran-goran (Post 238268)
Ja snimio matricu u programu notator??? a tamo cubase 2.0

Steinberg PRO 24 (original, sa hardverskim ključem) :wink: Cubase izašao par godina kasnije

Quote:

Originally Posted by goran-goran (Post 238268)
a secam se bio je neki kurzweil ????

K250 :wink:

Pozdrav

P.S. Kako se zvao bend?

alavuk 13-03-2009 10:20 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 238206)

Malo ljudi zna kolika je njegova zasluga ?to je Paket Aran?man uop?te snimljen. Čak ni svi učesnici te akcije nisu svesni toga. A tu je i prvi album Čorbe (pa i drugi)... Umeo čovek da prepozna u ?ta treba ulagati. Muzikalni trgovac - kud će? vi?e.

Pozdrav

to je sacuvano od zaborava , lepo je to isto pera janjatovic napisao u njegovoj cuvenoj enciklopediji , mislim na paket aranzman

goran-goran 13-03-2009 10:56 PM

Band se zvao DOLAR...moj drug pevac i gitarista je jos u tom fazonu....

peruzza 13-03-2009 11:15 PM

Quote:

...
P.S. ne znam da li se neko od starijih seca studija "EMA" koji smo drzali Bojan, Sanja i moja malenkost, nalazio se u delu grada tada poznatom kao "Visnjicka Banja", i bio je zvanicno PRVI studio u gradu sa potpunim L.E.D.E. dizajnom, za koji su nam stigli nacrti i proracuni iz U.S.A. i kontrolna soba je veoma dobro "zvucala", bili su monitori Altec 604-8H, u custom kutijama, soffit montirani, na 2,5 tona peska, i sve to na kamionskim amortizerima, potpuno izolovani od sobe, i "ganjani" CROWN, mislim PSA 2X pojacalom, cak mislim da je vise tada poznatih grupa snimalo u tom studiju na tada "velelepnom" D&R serija 8000 mixeru (24/24/2) i TASCAM MS 16 mkII magnetofonom, ali sa ISPRAVNOM DBX redukcijom suma. Nazalost, pogubio sam sve fotke, ali je rezija zaista jako dobro izgledala i zvucala.

Bio ja kod vas u tom studiju '85. ili '86-te, ne secam se tachno, kad ste pokushali da mi uvalite Ensoniq MIRAGE sampler za 4-5 soma maraka!!! Secam se jadnog sounda te sprave, bez obzira na tvoju maestralnu sposobnost da fenomenalnom svirkom sve to relativizujesh!
Kako je to bio dobro sredjen prostor, rek'o bi da i dan danas nema mnogo takvih! Jel' to beshe kod Hreljca u kuci?

Ogi 14-03-2009 01:59 AM

Quote:

He, he...
u tom studiju sam imao "vatreno krstenje" - moj prvi samostalni "miks".
Pre toga sam se muvao (svirao) u studiju VI i XIII (Radio Beograd), retko u studiju V i celo moje iskustvo (osim svirackog) je bilo GLEDANJE (bez zapitkivanja) sta rade Rade Ercegovac, Boban Petrovic (studio VI), Aca Vitorovic, Dragan Balac (studio XIII) i ne mogu da se setim ko je radio polovinom 80-tih u studiju V (mozda Tahir Durkalic i Miki Todorovic?)...
'85. su moj drug iz gimnazije (sin Bojana Hreljca) i njegov drug (Zoran Popov, bezuspesno pokusavao da napravi pevacku karijeru, pisao bolje pesme drugima nego sebi - najpoznatija "Ja cinim sve" Tanji Banjanin) poceli da me nagovaraju "da im pomognem oko Zokijeve pesme, da napravimo bend" i pocetkom '86. sam se upustio u tu avanturu...
Ne secam se ko je usnimavao, ali se zavrsilo tako sto sam ja "MIKSAO" :rotfl::rotfl::rotfl:
Imao sam 15 i po godina, prvi put sam "vrteo dugmice" i SVA SRECA da ne postoji sacuvan snimak tog "remek-dela"!
A fotku cu pokusati da pronadjem - vidi se deo zida rezije, komad D&R-a i "miksadzija":banghead:...

InsaneEyes 14-03-2009 05:27 AM

Quote:

Originally Posted by peruzza (Post 238277)
... kad ste pokushali da mi uvalite Ensoniq MIRAGE sampler za 4-5 soma maraka!!!

:rotfl:ali ja bih bas voleo da ga imam, 8 bita - zakon!

Quote:

Originally Posted by goran-goran (Post 238275)
Band se zvao DOLAR...moj drug pevac i gitarista je jos u tom fazonu....

Max je jos uvek u tom fazonu? :shock::grin::D Stvarno mu alah verah, fliperana Dolar je bila FTW!

DaBear 14-03-2009 06:52 AM

1 Attachment(s)
evo nashao jednu sa mixetom! nemacki MITEC,,,,by the way...ovakav mikser u svom studiju danas ima Mousse T (!?) i tretira ga kao "vintage classic"!!!!

patch polje smo napunili sa kablovima! levo se vidi cosak od moje Yamaha RX5 ritam masine, desno Atari... u pozadini Darko Grujic (klavijaturista..)

All times are GMT +1. The time now is 07:52 AM.