Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Video Produkcija u Nuendu? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=26403)

disco violence 22-02-2009 05:53 PM

Video Produkcija u Nuendu?

Evo poceo sam da montiram neki spot u avi formatu.
Prvi put radim tako nesto pa ne znam ni da li sam odabrao pravi format(koji je najbolji format za montazu spota?).
-Zatim me interesuje project setup na kojoj bitazi 16 ili 24kao i semplrate 41000 ili 48000?
-Kao i eksport gotovog spota koji bi se kacio recimo na youtube,da li mora biti mono ili moze i stereo?Kako ustvari treba da izgleda gotov spot za youtube?
-Poceo sam da montiram spot i zapeo sam kada sam hteo da isecem i iskopiram jedan deo.Nuendo to nije hteo da odradi,gde sam pogresio?
O svemu ovome nemam blage veze pa mi nemojte sta zameriti.Pozdrav!

Arthur 22-02-2009 06:11 PM

Re: Video Produkcija u Nuendu?

nuendo ima samo video preview, nisam siguran da išta osim raspoređivanja delova hoće da radi.
Tako da upali vegas ili premier, pa montiraj a muziku samo podvuci.
Inače, beta standard (najčešći po televizijama) jeste 48khz, 24bit. E sad za youtube ne znam. Ali siguran sam da može da bude stereo.

dandi 22-02-2009 06:38 PM

Nuendo ne sluzi za video montazu i to se ne moze raditi u njemu..
U njemu mozes raditi dizajn zvucne slike, recimo uvezes gotov video fajl. ranije izmontiran i onda sredjujes zvuk...

awacs 22-02-2009 09:29 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 236030)
Inače, beta standard (najče?ći po televizijama) jeste 48khz, 24bit. E sad za youtube ne znam. Ali siguran sam da mo?e da bude stereo.

Mada, kako gomila televizija koje nisu RTS i Pink pu?taju i DVCAM i Mini DV, neće te glava boleti ako bude? radio 16bit 48kHz. To je inače (Mini) DV standard, i pride je ultrakompatibilan sa YouTube-om.

Kao ?to reče Arthur- Vegas ili Premiere, Nuendo jok. Javi za koji si se program odlučio pa ti napi?em detaljna uputstva za preference.

Pozdrav

Arthur 22-02-2009 10:19 PM

samo da napomenem, u nuendu je moguće izvršiti neke osnovne radnje nad slikom - cut i move, ali ne i copy-paste. Tako da je moguće izvršiti skraćivanje, ili zamena mesta scenama (čest slučaj kod mene :()

disco violence 23-02-2009 01:04 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 236044)
Mada, kako gomila televizija koje nisu RTS i Pink pu?taju i DVCAM i Mini DV, neće te glava boleti ako bude? radio 16bit 48kHz. To je inače (Mini) DV standard, i pride je ultrakompatibilan sa YouTube-om.

Kao ?to reče Arthur- Vegas ili Premiere, Nuendo jok. Javi za koji si se program odlučio pa ti napi?em detaljna uputstva za preference.

Pozdrav

Vegas ili Premiere sta preporucujete?

nenad 23-02-2009 01:12 PM

Quote:

Originally Posted by disco violence (Post 236131)
Vegas ili Premiere sta preporucujete?

slicno je to... meni je vegas "prijateljskiji" za rad. Tako da glas za vegas.....

disco violence 23-02-2009 01:23 PM

Malo sam procesljao po netu i vidim da ima vise glasova za Vegas.Uglavnom ljudi kazu bas to da je malo jednostavniji i ''prijateljskiji'' za rad.Videcemo.

awacs 23-02-2009 03:57 PM

Quote:

Originally Posted by disco violence (Post 236136)
Malo sam procesljao po netu i vidim da ima vise glasova za Vegas.Uglavnom ljudi kazu bas to da je malo jednostavniji i ''prijateljskiji'' za rad.Videcemo.

Odličan je Vegas. Kojom kamerom je snimano (DVCAM, Mini DV, HD, HDV) i kako si grebovao materijal? Firewire ili...?

Pozdrav

disco violence 23-02-2009 04:10 PM

Nisam nista sam snimao,nego sam jos odavno uradio jedan remix Beastie Boysa za svar check it out(bilo u promociji radova) pa sam je pre neki dan malo doterao i reko ajd da probam da je umiksujem u njihov spot cisto da eksperimentisem.Skinuo sam njihovo izvodjenje ove stvari iz emisije Laterma night live Beastie Boys killing it live on Letterman '04
Snimak je u flv formatu(prvi put cujem i nije nekog kvaliteta,ali nisam nasao bolji.

awacs 23-02-2009 05:30 PM

Quote:

Originally Posted by disco violence (Post 236156)
Nisam nista sam snimao,nego sam jos odavno uradio jedan remix Beastie Boysa za svar check it out(bilo u promociji radova) pa sam je pre neki dan malo doterao i reko ajd da probam da je umiksujem u njihov spot cisto da eksperimentisem.Skinuo sam njihovo izvodjenje ove stvari iz emisije Laterma night live Beastie Boys killing it live on Letterman '04
Snimak je u flv formatu(prvi put cujem i nije nekog kvaliteta,ali nisam nasao bolji.

E, onda ni?ta :wink: Inače, .flv je Flash video format, onaj koji se koristi ba? za strimovanje sa mre?e i samim tim naravno da nije neki. Nema veze.

Danny Lou 23-02-2009 10:15 PM

total konverterom ga prebaci u .mpeg ili .mov (zavisi sta preferiras mada meni se mpeg pokazao jednostavnijim, mozda zato sto ne radim na meku :wink:) i ubaci u slobodan prostor u aranzman. bitno je da izaberes pravilan video player i da nadjes preko total konvertera koji ti format najbolje radi. sto manje to bolje, znaci .avi mpeg 4 v2 u low quality sasvim je odgovarajuci a ne opterecuje ram i sl. e sad hoces li muziku na stari spot ili gotovu muziku na premontiran spot bitno je da svaka sirovina budes sto bolje sacuvana (tj. sto manje razno-raznih kompresija)

nuendo apsolutno nije za video produkciju samim tim sto ne moze da postavi dva video fajla na dva razlicita video kanala (samo jedan video kanal po projektu)...

All times are GMT +1. The time now is 04:39 PM.