![]() |
Pomoc oko akustike prostorije za bubanj.
Pozdrav svima. Nedavno sam poceo da sviram bubanj. Kupio sam ga pre par dana i montirao u podrumu. Svirao sam ga 1 min i otisao sam da popijem lek za glavabolju. Kada udarim dobos zvuk traje 5 sekundi. :shock:
Treba mi vasa preporuka sta da radim. Da li da dovedem nekog akusticara da mi sredi to ili mi preporucujete azmafon? Nisam nesto pri parama tako da ne ocekujem da uradim to nesto profesionalno. Evo satro neke skice prostorije: http://img149.imageshack.us/img149/5...storijafm0.jpg Unapred hvala! |
Re: Pomoc oko akustike prostorije za bubanj.
Ako ne ocekujes da uradis nesto profesionalno zbog toga sto nemas budzet. onda bi akusticaru dzaba dao novac jer akusticari to rade profesionalno. Ako ti prostorija nije vazna za druge namene, nemas novac, onda se snaalazi sam kako umes. Ako ti je podrum veliki onda ce ti trebati puno toga, ali ako nije veliki pokusaj sa kamenom vunom i malo platna preko. Ima dosta postova na tu temu ovde, procitaj. Paket kamene vune ti je nesto manje od 20 eura, a platno je jeftino, jedno 4 do 8 paketa ce ti mozda resiti problem koji imas, prvo coskove uradi, pa ako preostane onda dalje. Ja naravno nisam akusticar ali mi je simpaticno to sto si napisao jer nekad sam i sam po nekim podrumima vezbao sa bendom, pa znam kako ti je, a jos mi je vise drago sto si se odlucio za bubanj jer vas je sve manje. Pogledaj sve sto ima na rumskom, a onda i na ostalim forumima. Samo napred, najvaznija je volja
|
Quote:
Pa znas kako, nakon 23 godine sam dobio 1 uslov da mogu da pocnem da sviram. Zato eto mene, spreman da postanem bubnjar. :da: Inace, prostorija nije velika. Mozda je 4m prema 7m a visina je oko 2,10 m. Prostorija ce takodje sluziti bendu mog brata za probe. Mislio sam da ulozim oko 300-400 E bar da suzbijem akustiku koja je totalno nepodnosljiva. Hvala na savetu, pogledacu ovde po KG-u sta moze da se uradi. :) |
...hey chovek samo napred...super je da u startu razmishljash o tome...totalno mi je neshvatljivo kad odem u neke prostorije ili klubove, koji postoje godinama a zvone li zvone...da li je lenjost u pitanju ili nezainteresovanost nije mi jasno...najbrzhe i najjednostavnije je ako negde skontash debele teshke zavese pa ih okachi....inache stare tepihe madrace chebad i slichno...kartoni od jaja su prefishe komplikacije a nedovoljno efekta...ako zhelish da smanjish level buke bubnja iz prostorije i u njoj...stari trik sa automobilskim gumama josh uvek odradjuje posao...napravish malu binu za bubanj na gumama...uzhivaj:wink:
|
Daj stvarno brzo prečitaj stickyje, dok još netko ne počne ovdje pričati o kojekakvim mitovima...
A ako več pričamo o tome: težke zavjese su samo za visoke frekvencije, te možeš ugušiti i sa ručnicima... srednje i niske frekvencije možeš umiriti sa kamenom, pamučnom, staklenom vunom, treba je dosta. Pjene i slično su samo efektivne od cca.300Hz nadalje, neefikasne su u niskim. Isto stoju za madrace, tepihe i jogije. O kutijama za jaja ne bih tratio reči:mad: Gume: pa eventualno mogu da postigneš na separaciji prenošenja vibracija iz bubnja direktno na pod ali druge akustičke probleme nisi ni taknuo. |
Quote:
Quote:
btw, dobrodosao na Rumski! pozdrav bogi |
Nešto bih još dodao: adekvatno primjenjena akustika nije poželjna samo u studijskim prostorijama, kazalištu te filharmoničkim dvoranama!
... nego i u uredima gdje svi rade u jednoj velikoj prostoriji, pregrađene sa mobilnim absorpcijskim stijenama, isto u vrhunskim hotelima i njihovim ulaznim lobijima, restauranima, barovima..., na fakultetama i njihovim amfitejatrima i srednje velikim predavaonicama (ova riječ mi smrdi, nadam da me razumjete:)), školske dvorane za tjelovežbu, u kvalitetnim klubovima i diskačima, muzejima,... Iako u večini i realnosti to skoro ništa ne drži ali neki daju na to mnogo, tome primjerna je kvaliteta usluge, doživljaja ipd. |
Quote:
Quote:
Quote:
U sustini, bilo ko, ko nije siguran u svoj sadasnji posao, odnosno... nije odlucio da ce se time baviti do penzije, zato sto to jedino zna/voli/mora ... a ima potreba za akustickim tretmanom, po "pravilu" nije spreman ulagati novac u nepoktretnost za koju ne moze izvuci ni deo ulozenog novca, ako zazeli nekad da iz korena menja svoju delatnost u neku, koja nece imati preteranih potreba za akustickim tretmanom. Prostor moze prodati/iznajmiti ili prestati da placa rentu... namestaj moze prodati ... tehnicku opremu takodje... ali ... akusticki tretman ne... to i dalje nikome "ne treba", barem za sada tako razmislja vecina, po nekom mom iskustvu. pozdrav bogi |
Ko god se potrudio da mi pomogne hvala.
Nista nisam uradio ali vredelo je pokusati. Poz. |
Pa nadam se da čita? več napisano na tom dosta obilnim subforumu i da ima? i več neke ideje!
|
uf uf uf...polako uplashiste choveka...a bogami i mene...:shock::D...ja ne delim savete nego spontano komuniciram na temu koja me interesuje, i razmenjujem iskustva....verujem da je vech sve bilo recheno negde, istina nisam proveravao...postavljeno je pitanje kako jednostavno nabrzaka iskulirati prostoriju, a ne napraviti propher recording studio ...jer ako se odluchi na tako neshto...mozdha che biti previshe zanet time da che zaboraviti da je u stvari hteo da chuka...svakako je najbolji potez informisati se ovde o tome...inache sam bubnjar vishe od 20 godina i potreba za lupanjem naterala me je da izolujem mnogo prostorija za vezhbu, studija, barova za svirke...uglavnom bezbudzhetni projekti...
....ok moja greshka...nisam realizovao 300/400 eura unosa u materijal....tachno verovatno vech ima razradjenih i adekvatnijih varijanata ovde i ljude koji su upucheniji u moguche opcije sudechi po cenama itd... ...Fly888...ako ti se lupa za sada uvek mozhesh da pokachish par debelih tepiha na zidove...denfuj snare /chinele gafa tejpom i papirnom maramicom...natrpaj neshto u choshkove i okachi neshto da visi ako josh uvek potrebno da abzorbuje level...jedino shto stvarno radi u neposrednoj blizini za baseve su pesak i pluta na kraju...ali kad je pitanju podrum ti si vech na konju, mozhda nije ni potrebno....ps...sachuvaj pare ili kupi razglas, da stvari pochnu da se kotrljaju...i da ekipa ima gde da se utakne ...jednom kad krenu svirke u podrumu...imachesh bolju perspekciju, kolko i kakva izolacija ti je potrebna....i onda samo nadgradjuj i usavrshavaj....naravno...ukoliko ti komshikuk ne dodje na vrata posle par dana...jedna stvar...ukoliko se svirka tolko chuje da stvarno mozhe nekom da smeta...onda radje sredi prostoriju najbolje shto mozhesh i stvarno pitaj experte ovde za pomoch...pre nego shto pochnete zapravo da svirate....jer jednom kad nekog istraumirash glasnochom, morachesh mnogo vishe da radhish na izolaciji chak ni trikovi experta neche biti dovoljni....Otprilike da bih imao ideju...kolko se chuje napolju...daj prijatelju da udara snare a ti se promuvaj okolo pa slushaj... ...samo napred...nadam se da ti je ovo dalo par korisnih informacija kao bubnjar, bubnjaru...chao... |
btw...hvala za dobrodoshlicu...bolje vas nashao....:grin:
|
Quote:
Sto se tice komsija, samo je jedna komsinica ima kucu iza mene a podrumski prozor je ispred kuce a ispred prozora je dvoriste pa ulica, a iznad mene kafanica haha. :rotfl:Tako da nikome prakticno ne smeta, jedini problem je taj odvratan zvuk koji me ubija. Sviras samo 20 god? :shock: Svaka cast! A sto se tice tepiha po zidovima, istu ideju mi je dao i moj profa. Ko da nadje sad te silne tepihe? :) Hvala na savetima, puno znaci! Ako imas jos nesto pametno pusti PM (a verujem da imas). Pozdrav! |
sredi cjoshkove, i ako volish cepeline nista ne diraj :grin:
|
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
...budi oprezan...nikom ne smeta jer niste josh svirali full power sa basom, razglasom ect...odavde zvuchi da ti je prioritet da izolujesh plafon zbog kafane i prozor zbog ulice i sredish baki dolby suround stereo tv set audio sistem...ha ha :rotfl:Zvuchi da ne bi trebalo biti big deal i vredno je truda jer dobru prostoriju je teshko nachi....Bolje je odraditi odma kako treba, naravno ako mislish da ima smisla...nego razvaliti punom snagom u
5 puta glasnijoj prostoriji i napraviti sve okolo skeptichne objasnjavajuchi im pravila aqustice kako che se manje chuti jednom kad je ta prostoria izolovana... ...shto se tiche te ogromne buke iznutra...podrum je moguche da je beton...pokrij gole zidove barem nechim...pa chak i kutijama od jaja....okachi gomilu da vise u prostoriji denfuj bubanj stavi tampone u ushi i pichi...:grin:...ukoliko mozhesh/morash...za po kuchi, da totalno denfash bubanj a josh uvek imash filing da stvarno lupash, nadji nekog da ti iseche gume oko 5 mm debljine velichine tvojih bubnjeva(tomovi/dobosh/floor).... ...chekiraj ovde na forumu, koji materijal bi ti odgovarao da tretirash tvoju prostoriju...he he i drzhi ochi otvorene za tepihe...verujem da neche biti na odmet...:wink: ...pozdrav... "Gume: pa eventualno mogu da postigne? na separaciji preno?enja vibracija iz bubnja direktno na pod ali druge akustičke probleme nisi ni taknuo." NLP .......pa negde morash pocheti...manje bubnja u prostoriji, znachi manje voluma potrebno za bass/ guitaru i sve ostalo...shto rezoluje manje celokupne buke..:grin: |
... jeste ali još je previše buke u tom prostoru koji može da reaktuje sa drugim prostorom u istoj konstrukciji... vrlo relativno i ponekad "nepredvidljivo"...
|
Quote:
Kako vreme prolazi, sve vise vidim da i pored truda koji ulazemo svi kojima je akustika bitna.... i pisemo, po desetak puta istu pricu, opet ce se pojaviti odnekud "saveti" koji nikome i nikad nista realno nisu doprineli, cak naprotiv ("teske zavese", "kartoni za jaja", "piramidalni sundjeri",... itd) Da si trgovac muzickom/audio opremom, pa da te donekle razumem... i da ti je interes da klijent da svoj novac "tebi" a ne stovaristu izolacionog materijala... Na zalost, vecina ljudi koji pocinju, jedva skrpe i za instrument, a kamoli i za pristojan akusticki tretman... e, vidis, toga su trgovci svesni... odatle cesto dolaze saveti koji ukljucuju kojekakve "jednostavne" i "jeftine" kartone, zavese i sundjere (obicni, tapetarski!)... tako se radi vec godinama... Od svega, drago mi je da si se setio da coveku savetujes cepove za usi, jer... i pored sve "brige" o komsiluku i okolini... u prostoriji koja nije propisno sredjena, prvo ce OZBILJNO nagrabusiti njegov organ cula sluha (ushi, prevedeno). Mislim da ce mu ushi trebati jos neko vreme... pozdrav bogi |
[quote=boggy;234534]Jesmo li?
Nisam stekao takav utisak. Ovo je forum, na njemu je nesto vec pisano, a osnovni je red i pravilo prouciti o cemu je na njemu pisano, pre nego sto se krene sa komunikacijom. Temu "proper recording studio" nismo ni dotakli. Od svega napisanog, jasnog i nejasnog, pluta ima najmanje smisla... Slazem se. u...Bogi kakve prozivke...sa quotevanjem.... ...Izvini Bogi ali ja nepricham iz dupeta, neko to shvati kao savet neko kao proseravanje, ali nadam se da mogu sudelujem u konverzaciji i predstavim svoje mishljenje.... ovde sam bio par puta, i nisam stigao da prochitam sve priche iako verujem da dosta toga pametnog je ovde izneto, nadam se da chu nachi vremena i entuzijazma da prouchim forum detaljnije... ...slazhem se sa tobom...propher nismo ni takli, verovatno svako ima svoje priorities about propher... ...kolko sam ja informisan pluta je poznata kao najefikasnija a ujedno i najskuplja izolacija...ne govorimo o acustichnim tretmanu.... drago mi je da se u nechemu slazhemo:grin:...pozdrav |
Quote:
Najbolji nacin da potpuno upropasti tehniku, da nikad ne nauci kako da udari dobos i da mu hi hat uvijek bude glasniji od dobosa...ne bih to savjetovao nikome, a narocito ne nekome ko pocinje da uci da svira bubnjeve. I da, da ne pominjemo nevjerovatnu radost skidanja ostataka selotejpa sa cinela onda kad ti trebaju da nesto i ODSVIRAS. |
Quote:
pozdrav bogi |
..ochemo mi zavrshiti sa ovim...nije za nauk nekom ko tek entuzijaski uplivava u vode...neche nas ozbiljno shvatiti, niti tebe, niti mene a i ovaj forum...
...rekao sam "barem nechim pokri gole zidove"....pa chak i jajima ako ne skonta nishta drugo...sve je bolje nego lupati bubanj u praznoj maloj betonskoj prostoriji...dok ne skonta shta che i kako che... :banghead: |
izolacija za zaustavljanje voluma/decibela izvan prostorije, konretno u ovom postu bassa...
Vuckovichu, prvi sam taj koji sam uvek odbijao, denfere pa chak i tvrdoglavo kad bi me ljudi molili....izem ti to kad dok postanu technichari, morache prestati svirati jer im je zvuk oshtechen....ljudi zar nevidite da je beton u pitanju ovde izgleda...i pogledi mogu biti drugachiji...isto tako mozhe lupati jache dobosh jer je tishi, nego obichno....barem trenutno ovako je mrvicu bezbednije |
Quote:
Pa ako je poenta samo u tome da sacuva usi, onda je najlakse da kupi antifone. Ja imam antifone sa ugradjenim filterom koji zaustavlja sve preko 85 dB SPL, custom izliveni po mojim usima. Ovo uopste nije toliko skupo koliko ljudi misle, kostalo me oko 2000 din. |
Quote:
Slobodno zatvorite topic. bukajenauka - hvala za pomoc, isto su mi rekli i neku bubanjari iz KG-a i jagodine. :) Pozdrav. |
Quote:
Možeš da bubnje postaviš na gume ako je več bilo o tome govora:) Sa tim nečeš zaustaviti prenos buke u susjedne prostorije, imat češ dosta ugodniji prostor za vježbu, više izolacije ugodniji prostor dakako... E sad udaraj i uči:wink: u cijeloj priči su omenuti i antifoni, pa uvijek dobro dođu pogotovo kod bubnjeva, a možeš da ih nekoliko daruješ i susjedima:D Ako i kad saznaš da možda nisi za bubanj (ko zna), daj ocu izolacionu vunu (ili susjedu) pa nek upotrebi za dodatnu izolaciju kuče i slično. ... a gume... pa možeš da ih kotrljaš u nekoj strmoj ulici:) - šala. |
e, ba? sam ti na kratko napisao.
|
Quote:
Pozdravljam vidim da si voljan Raditi malo na svojoj sobi. Je znam kako je raditi u nezrdjenoj sobi. Kako ti je Braca napisao i ostale. Kupi si Kamene Vune i postavi to. Ja kolko vidim ovo je samo za vjesbanje. To ce ti biti za prvo dovoljno. Nedaj se demorailizirati od nasi stari clanova. Oni su jako temeljiti u poslu. I ako je samo soba za vjesbanje. evp ti jedna stranica kako bi to moglo izgledati. http://www.carookee.com/forum/MikasM...2.0.01105.html Ja bi na tvom mjestu cak jedan uzi zid napuni sa vunom. Stim da mislim naj manje 20cm i samo obisio zavjesu pred vunu. ali je ubiti sve pitanje kolko si spreman uloziti para. Pozz Denis |
|
Evo plac od jednog mog kolega:
http://www.planetaudio.si/portal/ind...?showtopic=359 To je podrum/ prstorija za vje?banje cijelog benda (sax, 2x el. kitara, bas kitara, vokal, klasični set bubnjeva i jo? ne?to...). ima toga puno po i-netu. jo? jedan na brzaka primjer: http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=5928 |
Jedna slika 1000 rjeci.:wink::wink::wink::wink:
pozz |
Quote:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15640 Opet, izolacije nece biti, nije resena, niti ijedno od predlozenih "privremenih" resenja moze dati ikakve znacajne rezultate sto se izolacije tice... mozda samo te gume ispod bubnja,... ali skoro zanemarljivo uticu u odnosu na sve ostalo. Ako mislis da ima smisla stavljati "bilo sta" na zidove, da bi kasnije nekom pokazao vizuelno da si se "trudio", iako su realni rezultati tog truda izostali.... onda radi sta hoces, snaga je tvoja, volja je tvoja, novac je tvoj.... Poenta moje price je da "resenja" koja su predlozena u smislu "stavi bilo sta"... ili slicno... ne vrede truda.... pod uslovom, ponavljam, da ti treba dobar akusticki rezultat, a ne vizuelni "dokaz" komsijama da si ipak nesto kao "radio", kad dodju da se zale, sto mi lici na zamlacivanje. pozdrav bogi |
Hvala puno ljudi, ovog puta ste mi bas pomogli. :)
|
Quote:
E da, ako dobijes bilo kakvu cudnu i cujnu rezonanciju kada budes koristio auto gume za platformu za bubanj... pokusaj da otezas platformu (ozbiljno otezas! dzakovi peska!), ne bi li rezonanciju pomerio nize i smanjio po intenzitetu... ako ne uspes... makni gume... jer su i one onda promasaj! pozdrav bogi p.s. gotovo sam siguran da u tom slucaju unutrasnje auto gume (samo na njih se misli) nece izdrzati teret.. cak i ako spustis rezonanciju nize.... |
I ja mislim isto oko guma, pijesak i to ?to Boggy ka?e ili jednostavno idi pa kupi pohodnu mineralnu vunu debeline 10cm i preko polo?i plahtu surove pohodne iverice (ili slično) i na to bubanj.
Bud?et varijante, koje su mnogo efikasnije od guma. |
Quote:
Umotaj u nesto jos tu vunu, inace ce da ti prasina leti po celom prostoru, dok budes "skakao" po platformi. Mada... budimo realni, tretirati samo platformu bez svega ostalog je opet besmisleno... moram da ponovim! pozdrav bogi |
Jeste!
|
I ja sviram bubnjeve, posle raznih kombinacija, menjanja prostorija za sviranje, konacno cu dobiti, i gradim, prostoriju gde cu moci da sviram 7 dana u nedelji, 24h dnevno, a sto se tice "odzvanjanja" to je tek bila muka, u jednom trenutku pomislish ima li smisla sve to sto radis, ali kao sto neko rece samo da ima volje.....azmafon je bash, lako je uociti koliki je on apsorber, stavio sam ga blizu dobosha, malo svirkao i doziveo skroz nepoznatu dimenziju, svoj dobosh nisam nikada onako cuo, mozda ga je dobro koristiti za denfovanje raznih delova hardvera na bubnju....probaj ako nista drugo:)
|
Malo sam se raspitao u Azma radnji koliko cene da oni sve odrade. Ispada 20E po kvadratu. A ja imam jedno 50 kvadrata. Da li je bolje da mi oni odrade ili se vise isplati da ja kupujem materijal i da sam odradim?
Isto tako su mi rekli da ne garantuju da ce to nesto bas pomoci sto se tice zvuka. :shock: |
Kod mene radimo otac i ja, nije nesto tezak posao, ali oduzece ti dosta vremena i morash pazljivo da gledash, odnosno isplanirash gde ce sta da ti stoji, od utichnica do namestaja, imash ovde slike mog studija, Djoletov studio mu dadose ime, manji je od tvoje prostorije, ima 20 m^2, ako nista probaj da napravish neki paravan da svirash u trecini te prostorije jer ce ti biti mnogo da izolujesh sve, pogotovo ako ti se ne svidi kako zvuci posle izolovanja, to je sve kinta....a ako imash vremena da se zezas sa tim radi sam jer ce te odrati za kintu, ceo trosak su ti letve, struja koju vuce hilti, ubodna testera, busilica, azmafon, azma ploce, ili sta vec stavljash...
|
All times are GMT +1. The time now is 03:21 PM. |