Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   bruuum (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=26099)

Eon 31-01-2009 04:24 PM

bruuum

poz ekipi!!!

naime imam spojen sistem behringer truth b2031 ativni sa kompjuterom u dnevnoj sobi. Uglavnom sluzi za slusanje muzike, gldanje filmova itd.

problem je jer cujem bruuum na visokim i niskim tonovima kada ih upalim. Menjao sam izvor, kablove i nije do toga...jos uvek se cuje. Odneo sam kod majstora da vidim jel problem kod mase ali nije...kaze covek da savrseno rade u sta sam se i uverio kada je pustio cd naravno bez bruma. Negde sam cuo da postoji problem sa fazama struje ali u to se ne razumem. Sto se struje tice, spojeni su na dva odvojena izvora ali na svakom imam nakaceno nekoliko uredjaja (TV, playstation3, komp, wireless ruter)

Jel ima pomoci?

unapred hvala
eon

dvuckovic 31-01-2009 04:55 PM

Re: bruuum

Ima, nedje pravis ground loop.

Sve sprave koje koristis, a koje su medjusobno spojene, moraju biti na istom uzemljenju. Kupi jedan produzni kabl, i sve spoji na njega.

Eon 31-01-2009 05:10 PM

uhhhh to je dobro ali mi je nekako fizicki skoro pa nemoguce :(

jel postoji varijanta da zvucnike spojim na poseban izvor ?

uglavnom hvala na pomoci :)

poz
Eon

dvuckovic 31-01-2009 05:14 PM

Pazi, brujanje ti se javlja zbog razlike potencijala u uzemljenju, sto znaci da je dovoljno da jedna sprava bude na drugoj fazi/uzemljenju da bi se pojavio brum/hum. Znaci, ako ti je fizicki nemoguce da sve bude na istoj uticnici, probaj da nadjes koje uticnice su ti na istoj fazi, pa spoji na njih.

Najlaksi nacin ti je da izvuces osigurac na tabli, pa da vidis na kojim uticnicama nema struje.

Eon 31-01-2009 05:20 PM

oprosti zbog cudnog pitanja ali ako mi je jedan zvucnik na istoj uticnici kao i komp a bruji sta to znaci?

dvuckovic 31-01-2009 05:23 PM

Da ti je jos nesto zakaceno na drugu uticnicu, recimo monitor, stampac, stogod...

Eon 31-01-2009 05:26 PM

onda cu iskljuciti sve pa jedno po jedno paliti i videti gde je problem, to mi je najlogicnije?

dvuckovic 31-01-2009 05:28 PM

Tako je uvijek najbolje, samo nije dovoljno da iskljucis, nego moras da otkacis sve kablove, pa da spajas jedno po jedno.

Eon 31-01-2009 05:29 PM

to sam i mislio

hvala matori

javljam sta se desilo

lesha 31-01-2009 06:10 PM

ili povezi na neki di-box ako te mrzi da se cimas..

Eon 31-01-2009 06:27 PM

jel bilo kakav di box ili moram neki poseban?

dvuckovic 31-01-2009 06:33 PM

e, lakse ti je da se malo poigras kablovima, a ako vec imas 80e viska, das ih meni :)

Reinhardt 31-01-2009 07:17 PM

dobro ti kaze dvuckovic..

cuvaj pare i poigraj se sa otkrivanjem faze & provjerom uzemljenja

Eon 31-01-2009 07:22 PM

skupo je to...nista od toga....igranje sa kablovima!!! :)

lesha 31-01-2009 08:39 PM

pa imas i jeftinije :)
ali opet, bolje da ti sve sprave budu na istoj fazi.

ProkDu 31-01-2009 08:57 PM

Evo, ovde sam postavio pitanje za slican problem.
U pitanju je laptop i izlaz koji bruji, i 'hack' koji se sastoji u tome da se iskljuci uzemljenje (izoluje). :shock:
Ako neko ima neka iskustva ...

Eon 31-01-2009 09:01 PM

daj neki lnk?

ELEKTROIVO 01-02-2009 08:48 AM

ja sam jednom uspio rije?iti takav problem na glup način.... ne upali svaki put, ali ni?ta te ne ko?ta da proba?..... probaj okrenuti utikač u utičnici od pojačala za 180 stupnjeva (zamjeni? nulu i fazu)....... u nekim aparatima ima jedan mali sklop koji se zove detektor nule, pa ako mu krivo spoji? nulu i fazu, to se manifestira kao ?um/brum/hum..... ili čak u ekstremnim slučajevima, aparat uopće ne radi.......

ProkDu 01-02-2009 05:01 PM

Link

Eon 01-02-2009 11:27 PM

Quote:

Originally Posted by ELEKTROIVO (Post 233435)
ja sam jednom uspio rije?iti takav problem na glup način.... ne upali svaki put, ali ni?ta te ne ko?ta da proba?..... probaj okrenuti utikač u utičnici od pojačala za 180 stupnjeva (zamjeni? nulu i fazu)....... u nekim aparatima ima jedan mali sklop koji se zove detektor nule, pa ako mu krivo spoji? nulu i fazu, to se manifestira kao ?um/brum/hum..... ili čak u ekstremnim slučajevima, aparat uopće ne radi.......

probao ne sljaka :)

nisam imao vremena da se poigram sa fazama oko svih aparata...medjutim izvukao sam kabl od kablovske i ubio sam bruum za nekih 40% ali ima ga jos.

awacs 04-02-2009 03:58 PM

Quote:

Originally Posted by Eon (Post 233360)
Sto se struje tice, spojeni su na dva odvojena izvora ali na svakom imam nakaceno nekoliko uredjaja (TV, playstation3, komp, wireless ruter)

Probaj ovako: otkači iz struje sve osim zvučnika i one sprave u koju su ti zvučnici direktno utaknuti. I onda postepeno uključuj jednu po jednu spravu (TV, pa PS3, pa router).

Ovako kako si opisao kvar ("brum na visokim i niskim", mada brum na visokim i nije brum, al' nema veze) moguće je da se ne radi o klasičnom ground loopu nego o radio smetnjama tj. interferenci, za koju bi recimo wireless router mogao da bude prilično zaslu?an. Moguće je da lupetam, nemam blage veze sa elektronikom, ali imam lična iskustva svakakve vrste :banghead:

Dakle - sistematično. Nađi neku kombinaciju aparata koja ne daje brum na zvučnicima, pa dodaj jedno po jedno. Tako bar mo?e? da sazna? ko pravi problem.

Pozdrav

Eon 06-02-2009 07:12 PM

Uspeo sam da sve sprave na jednu uticnicu i uspeo sam da smanjim brum za 90% medjutim ostao mi je neki tihi visoki "brum"...

skontah da nije mozda do kablovske i izvukoh kabl kad cudo bozje sve utihnu :)

uglavnom skontao sam da mi treba galvanski izolator kojeg ne mogu nigde da nabavim???

hvala ljudi na pomoci oko vecine bruuma...ovaj ostatak je podnosljiv!!!

poz
Eon

boggy 06-02-2009 08:46 PM

Quote:

Originally Posted by Eon (Post 234267)
..........
uglavnom skontao sam da mi treba galvanski izolator kojeg ne mogu nigde da nabavim???
...........

Pitaj podrsku kod provajdera za kablovsku, trebali bi da imaju i adaptere sa galvanskom izolacijom..... kod kojih uzemljenje na kablu za kablovsku, ne bi bilo spojeno sa masom tvog... televizora, ili sta li vec imas nakaceno na kablovsku.... pa bi se time prekinuo ground loop koji ti izaziva brujanje.

pozdrav

bogi

lesha 06-02-2009 08:53 PM

kao sto kaze boggy, kablovski provajder mora da ih ima.

All times are GMT +1. The time now is 04:24 AM.