![]() |
Software kompresor?
Stavio sam konkretno waves ren kompresor na input kanal u cubase 4 prilikom snimanja vokala postavke 2:1 ,brzi atack i release na 9 sati sa -6 tresholdom i snimao vokal na jednu traku tako a na drugu bez kompresora istovremeno.E sad ova traka sa kompresorom je bila ok dok je ova druga na par mjesta pravila klipove ,i to ne cujne da distorzira ali vidis na waveformu da su vrhovi odrezani i da je input overloud.
E sad se ja pitam je li i ona traka na kojoj je bio kompresor isto pravila overloud pa ga je kompresor regulisao ili sta stvarno ne kontam? Je li ovaj soft komresor ista stvar kao da sam stavio analogni prije konvertera iako je ovaj poslije konvertera kartice? |
Re: Software kompresor?
Je li ovo pitanje ozbiljno ili :D?
|
Ako si overio konverter onda si ga overio ..... svakako da ako ti je kompresor u kompu da je iza konvertera ... ( ne moze da bude ispred jelda ? )
A ako ne cujes .... onda ne cujes ... sta te briga ;) A ako hoces kompresor pre konvertera , das 150 - 200 e za FMR RNC i ne brines ..... Pozdrav |
Quote:
Jesam li upravu ili brljavim gluposti :ups: |
Quote:
Ako opet imas neke karakterne preampe , koji zaista zvuce drugacije kad ih teras u crveno , a ne zelis da opteretis DA konverter , onda kupi neki atenuator ..... https://rmcaudio.com/a_designs/atty.htm ( od kvalitetnijih ) pa tu mozes da utisas nivo a da zadrzis boju preampa ..... A opet ( ako si uopste procitao ono sto sam napisao u prvoj poruci ) ako bas zelis dobar a jedtin har kompresor , lepo uzmi fmr rnc ... http://www.fmraudio.com/RNC1773.HTM ..... i zavrsi sa tim .... Pozdrav |
Quote:
Ako je tako kako ti kazes Max ,a predpostavljam da jeste (24 bitni usnimak ima 144 db headrooma) onda mogu postaviti input na preampu tek toliko da mi i najaci pasevi dolaze do -6 db ,i kasnije to digitalno dizati do maximuma bez da pokvarim kvalitet?(samo sto su tada uvodni pasevi tihi da ih "skoro jedva" vidis na waveformu-ne bas ovo je bukvalno ali su veoma mali)? |
Quote:
Quote:
S' druge strane , mozes ti i da stavis kompresor na audio kanal ( ne onaj na kome snimas ) tako da opet cuje glasno i kompresovano ...... a snimas bez nedirnuto ;) .... ( lepota kompjutera :) ) |
Ako smo se dobro shvatili a sto je i bio moj osnovni cilj je da onda generalno softverski kompresor nemoze pomoci ako hoces da das malo jaci gain a da ne overujes konvertore jer bi u tom slucaju treshold morao podosta nabiti da bi kompresor djelovao na one tise pasove i sj** glasne.U principu sluzio bi samo za one malo glasnije ,ali zasto ga onda stavljati kad mogu to uraditi i nakon usnimka.
E jedina stvar sto neki preampovi imaju drukciji karakter kad mu je output na max a inputom se igras i obrnuto. Da li je u tom slucaju jedino rjesenje externi? |
Quote:
Vidis da ne citas sta sam gore napisao :banghead: Pozdrav |
drzox, ne koristi soft kompresor na ulazima, snimaj u komp tako da je signal dovoljne jacine, bez overloadovanja AD konvertora, a posle ga kompresuj koliko ti volja. Ako hoces eksterno da kopresujes, posto zelis odmah jacinu, Max ti je lepo predlozio sta da radis...
|
Ja dr?im UAD limiter na input kanalu kod usnimavanja mica.
|
Quote:
Ovo posljednje pitanje je bilo vise iz ocaja.:(:cry: Quote:
|
sve stavljeno posle konvertera je ekvivalentno da stavite plug na insertu kanala nakon sto snimite traku, tako da su sve te i takve akcije vise nego besmislenw, ukoliko ne stedite plugove, pa odmah usnimavate sa takvim zvukom...
Za to o cemu mastate, Max je vec rekao... Samo sprava pre konvertora. |
Quote:
|
Quote:
Isprobano, popamćeni preseti, distance itd. itd. Inače, mo?e kako i ide sa VST, pa na sirovi postaviti lim./comp., pa ga takvog izvesti u novi trak, isključiti ove fx-ove i tako u?parati ne?to CPU za kasnije, da se ne dr?e na traku svo vrijeme. Inače, jasno je da spravice ispred konvertera čine ono ?to treba. Za to treba malko vi?e para za prave spravice. Ha, biće valjda i to. |
Quote:
Pozdrav |
Toliko svakako nije puno. Ali, Tiki me je savjetovao da prvo uzmem jedan (bolji) Tube nego što imam. E sad, svakako ću procunjati oko ovoga što si napisao, da kužnem ima li vajde prvo ovu spravicu kupiti pa onda isplanirati bolji tube. U svakom slučaju hvala za savjet.
Edit : Dakle Max ovo ? : Product: FMR Audio Really Nice Compressor 1773 Price Paid: USD 175 Nisam skontao treba li adapter posebno za našu struju. Inače, tube na koji sam se bio nameračio je oko 450 evrića, a u uputi za ovo piše da za snimanje mica upravo ovaj 1773 radi odlično. Pa sad znam da ti je savjet sigurno drugarski, nego sam bio iznenađen da tako 'malo' košta. |
ako ga kupujes u USA.. treba, ali je 9v 500mA, to mozes da kupis gde god. lexicon MX200 radi na isti adapter :)
|
Quote:
|
Quote:
|
Pa ko je mene spominjao?! :)
Meni ne treba ni zvucna ni konvertor da bih radio, a kamoli kompresor ("pre ili posle"... misliiiim....) ... :) Samo POD XT i vozaj brale... :) |
Quote:
Ti barem mirno spava?... Verovao, ili ne, ja sam pre neku noć sanjao kako me Dr.Ru ulovio kako mokrim na server Rumskog. U snu sam ja u stvari mokrio na ?aht, neznajući da je unutra na? server, a onda se pojavio Dr.Ru: -?ta to radi?, barabo!!!! :shock: :D:D:D |
Quote:
|
Nego kad smo vec ovde jos jedna mala budalastina od pitanja tek toliko da utvrdim:
Je li znak da sam overio konvertere kad mi na inputu ode preko 0db ili ipak imam jos tih nekih 6db koliko se moze pojacati input ? Naime ono sto mene zbunjuje je waveform koji kod overenih konvertera izgleda kao ravna linija jer je konverter otkinuo sve ono sto "nije mogao da primi", a ako stavim taj prokleti soft kompresor na input i onda bi to trebalo da izgleda isto tako ali kod mene ne izgleda,pa zato i pitam za ovaj "moguci" headroom na inputu?:banghead: |
Quote:
To što komprimovan signal ne izgleda kao da su mu vrhovi odsečeni je stvar algoritma kompresora koji verovatno ima look-ahead mode, pa je u stanju da softverski (tj. posle konvertora) kontroliše clipping koji nije predugačak nego je u okviru par semplova. Input Gain koji ide do +6dB je tu samo da bi eventualno mogao da pojačaš ulaz u konvertor ako imaš izuzetno tih signal iz izvora (kao npr. u slučaju ribbon mikrofona i li nekih egzotičnih kondenzatorskih varijanti poput Blue Bluebird), pa želiš da uđeš nekakvim normalnim nivoom u konvertor. Gain je Gain, a Overload je Overload. A što kaže Max: dogod ne čuješ izobličenje - dobro je. Opet, zarad bezbednosti, slobodno smanji ulaz u konvertor, pogotovo ako radiš u 24bit režimu. Pozdrav |
Quote:
Pozdrav |
Quote:
Pozdrav |
Quote:
|
Quote:
http://www3.telus.net/thewitt/ Quote:
Pozdrav |
Nisam siguran da kapiram tok rasprave...
Do malopre je bilo "jel moze soft kompresor da radi kao hardver, pre posle konvertera...", dakle elementarna nepoznavanja, a sada smo vec u prici da je 737 djubre, a da je Manley "klasa iznad"... Internet, forumi, ludilo... :) |
Quote:
A za ovo drugo, zar se ti ne slazes da je Voxbox ,uvijek uslovno govorimo jer su u pitanju ukusi,da je Voxbox barem 1/2 klase gore? |
Quote:
Quote:
Imam dosta lepih prampa i uvek se iznenadim kad proradi onaj za kog najmanje ocekujem da ce se pokazati :) Sve zavisi koju muziku snimas i sta zelis da postignes ...... Pozdrav |
Quote:
|
Quote:
he, kakve budale u avalonu, znam da se pricalo da ce mod da bude zvanican, ali nije (nema ga nigde na sajtu, mislim da ima samo neki video preview na Namm-u...) . Bar ja nisam nigde nasao da je to official info. Max jel imas neki link? @ drzox, ista je klasa Voxboxa i 737 (imam oba). - To je to - Tube channel strip, sa sve DI input. Mana voxboxa je sto nema mid boost (samo cut, ali ipak je to Pultec EQ), dok je compressor na manley veci allarounder - moze bukvalno za sve da se koristi, dok je na 737 trom, ali OK za vokale i trome PopBass linije :D Voxbox nesto malo tamniji i sjajan za svasta, 737 ubedljivi sampion za zenske vokale i akusticne instrumente. Snimao sam neki jazz skoro, gledacu da okacim sutra.... kontrabas (737 na neumann U87) .... prelepo. Oggy mislim da sam ti dao CD, mada je ono bio raf mix... sad cu staviti redovan mixed stuff. pozz :) |
Quote:
A za Voxbox nije svjet interneta imao sam 3 godine 737sp +Brauner Valvet+rosseta 200 i vokali su dobri .ali ono sto se meni svidja ,bila je kombinacija sonyC800g+voxbox. U nedostatku love za c800g ,kupio sam Peluso VTB i dobio od prijatelja na koristenje Voxbox.Po meni ,ponavljam iz vlastitog iskustva,moj utisak ili kao god vec, Peluso + Voxbox je 1/2 klasa gore od Valvet +737sp. |
Pa meni je i ona sirovina bila do jaja :)
Rekao sam ti par "zamerkica" koje eventualno mogu da budu bitne samo nama i nikome vise na svetu, ali nema sta, zvuci vrhunski i sirovo... :wink: |
Quote:
Ja imam potpuno drugacije misljenje i ja sam uglavnom pricao o preampu +compresoru i za vokale.Moje su musterije uglavnom zenski vokali i po meni Voxbox ubija 737sp u tome. ali za akusticnu gitaru 737sp je pobjednik.Doduse dva su razlicita mikrofona u pitanju. Zivi bas nisam nikad ni probao tako da ne znam. |
Quote:
Salim se .... ali kad cujem pricu o mitovima .... smorim se :) Pozdrav |
Quote:
A pravo da ti kazem u medjuvremenu mi se ovo dopalo , da zapravo i ne zelim da bude brze .... ima kompresora za brze :) A za ono sto snimam na 737 ( vokali i akusticni instrumenti ) NIKAD nisam cuo da kompresor " radi " a desi se da nekad ode i 15 db redukcije ( samo ponekad :D ) A to je ono sto mi treba :) ..... a mislim da je ono cega se secam stvarno bila samo najava .... ne znam da li su sproveli u delo .... cini mi se da su par ljudi sa GS rekli da blue diode ima ugradjen mod ... ali stvarno ne znam ....koji imate u Hammeru ?!?!?! Pozdrav |
Ma sigurno,Lexicon 480L i impuls od Lexicon 480l preko altiverba zvuce isto.8-)
|
All times are GMT +1. The time now is 09:44 AM. |