![]() |
Rode NT5 ili...
Treba mi dobar mikrofon za snimanje instrumenata. Prvenstveno za snimanje leve ruke (basova) na harmonici! Razmisljam da kupim Rode NT5 pa me interesuje kakvo misljenje o njemu imate ili eventualno ako imate neki drugi predlog.
|
Re: Rode NT5 ili...
Quote:
Razmisli o nekom mikrofonu sa velikom membranom. U toj klasi cena ima? Audio Technicu AT4040. Ako ima? mogućnosti - probaj je. Uz malo bavljenja EQ-om u miksu mo?e da bude koristan i za razne "toplije" ?ičane instrumente i duvače (kontrabas, violončelo, horna), a oba?ka za udaraljke. Ne znam kakvu muziku svira?/snima?... Pozdrav, Vasa |
Kako mislis da su u istom cenovnom rangu NT5 i AT4040? Pa ovaj drugi je kod Thomanna 345 eura (http://www.thomann.de/gb/audiotechni...226993fde2e81f),
dok je NT5 140 eura (http://www.thomann.de/gb/rode_nt_5_s.htm)! Mora da si gledao cene za uparene (2 komada) NT5 pa si pomislio da su u istom rangu! ...ili sta vec... Drage volje bih kupio AT4040 kada bi ga bilo za 200 eura (naravno nov)! Inace, padalo mi je napamet to za mikrofon sa velikom membranom ali nije nijedan iole normalan mikrofon u klasi do otprilike 200 eura. Imas li mozda neki predlog a da nije AT4040? |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Posto vidim da imas iskustva sa Audio Technica mikrofonima, sta mislis o ovom http://www.thomann.de/gb/audio_technica_ae_3000.htm ?
|
Quote:
Pozdrav |
Rode NT55 ima sve sto nema NT 5, jeste malo skuplji ali po meni vredan razmatranja.
|
Razmisljam se da li uopste da idem na varijantu sa malom membranom. Nisam imao prilike da radim sa tim mikrofonima (s` malom membranom), pa ako mozes da mi objasnis u cemu je razlika, naravno, prvenstveno zvucna?
|
Quote:
Opet, mala kapisla (uključujući NT5/55) je odličan izbor za recimo akustičnu gitaru, overhead, sve instrumente kojima basovi nisu glavni argument... Nažalost, za oko 200€ je teško (nemoguće) naći "all-round" kondenzatorski mikrofon poput Neumanna U87, tako da će uvek jedan tip posla morati da "trpi". U tom smislu, bilo bi korisno da kažeš koje bi instrumente prevashodno snimao i koja je vrsta svirke u pitanju. Solo harmonika? Harmonika u bendu? Pozdrav, Vasa |
Pa evo ovako, imam u planu da snimim solo harmoniku - klasicnu muziku (Bach, Scarlatti, Kusjakov, Zolotarjov...). Naravno, to je jedan deo repertoara, a drugi bi se odnosio na lakse zanrove gde bih harmoniku uklapao sa drugim instrumentima ali to je vec manji problem posto tu mogu da snimim posebno svaku ruku.
E sad, posto imam Rode NT2a (kojim sam do sada snimao sve) trebao bi mi mikrofon kojim bih mogao da snimim levu ruku (bariton i standard basove). Znam da bi najbolje bilo da uzmem mikrofon sa velikom membranom ali sam mislio da za novac kojim trenutno raspolazem mogu da kupim bolji instrumentalni mikrofon (sa malom membranom), ali iz prethodnog Awacs-ovog odgovora proizlazi da to bas i nece ici tako - sto me vraca na mikrofon sa velikom membranom!:rolleyes: Za koliko moze da se kupi polovan at4040 ili slican mikrofon (citaj bolji) ali da je u dobrom stanju? |
Basovi na harmonici nisu nista zahtevno duboki da bi ti to pravilo problen, niti su dinamicki toliko izrazeni...
Ipak, skupi malo para i znam gde mozes za 300 eura uzeti AT 4047, to je manje-vise u pola cene... |
I ja pretpostavljam da ne bi trebalo da bude problem snimiti ih jer to ipak nije kontrabas ili bas gitara ali treba imati na umu da je najdublji ton u kontra oktavi - E kontra, a ne bih voleo da dodjem u situaciju da se ti najdublji tonovi ne cuju jasno. Mada, ne znam tacno koje su frekvencije tih tonova.
A taj AT4047 sto si spomenuo, gde ima da se kupi? Pisi na PM ako ne zelis ovde da "odajes informacije". |
Ma nije to nikakva tajna, drugar kupio, par puta ga ukljucio pa hoce da ga proda, pored gomile neke druge opreme, ako te interesuje spojicu vas pa se dogovorite, inace to je dobar mikrofon, a za taj novac je odlicna kupovina...
|
Aj` posalji njegov broj telefona ili mail pa da ga kontaktiram.
|
Quote:
@akordeonista: Sve u svemu - ipak nemoj malu kapislu za levu ruku, ako već ima? veliku za desnu... ili im (ako je bud?et ba? toliko tesan) zameni mesta, bar će biti bolje izbalansirane... Proglasi NT2a za "levoruki" mikrofon, stavi NT5 na desnu ruku. Najva?nije je da ti bas/bariton i tenor/sopran sekcije budu međusobno usklađene, apsolutne vrednosti ionako ne postoje. Posle u miksu nemoj da pojačava? frekvencije, samo oduzimaj ono ?ta ti se čini da je vi?ak i to je to... ...mada bih se ja ipak "stisnuo" za jo? malo para i uzeo neki AT40** Ba? sam se ras..o :banghead: 'Ajd uzdravlje:wink: |
Quote:
Ako cujete da se prodaje neki dobar mikrofon a da nije previse para javljajte. I naravno, svaka druga ideja je dobro dosla! |
Quote:
Inace ja snimam cesto klasicnu harmoniku sa parom Sennheisera MKH40 (video sam nedavno da ih koristi i Richard Galliano na koncertima sa bendom) vrlo sam zadovoljan i nisam primetio nesto da se basovi "dave" makar su sa malom membranom :wink:. Pozdrav! |
Quote:
A pogotovo si u pravu za stereo par - harmonika je jedan istrument, pa ga je najbolje tako i tumačiti. Nego, čini mi se da stereo par iskače iz pomenutog bud?eta... Pozdrav |
Mislim da cu za koji mesec da kupim Rode K2. Znam da postoji razlika ali nadam se da ce se upariti dobro sa NT2a.
Quote:
Inace, da tebe slucajno ne zovu "Brka"... i zena ti se zove Sneza? |
Quote:
:ups: ...taj sam. Poslao sam ti poruku. |
Quote:
Inace nitko ne spominje ovdje Oktave. Oktava ima citav dijapazon kapsula baziranih na MK012 za dobar budget. Ima i drugih dobrih i jeftinih mikrofona. Mozda ne bi bilo lose, ako netko zna jezik, virnuti tamo na neki forum, pa vidjeti sto Rusi kazu za Oktave i klasicnu harmoniku. Imam MK012 rucno odabrani stereo par i skoro u 80% slucajeva mi funkcioniraju bolje od NT5, a ponekad me bas oduseve, kao na klasicnoj akusticnoj gitari. Inace harmoniku snimam sa AKG 414 ali cesto, ako snimam samo desnu ruku uzimam Oktavu i znaju ispasti vrhunske snimke. |
Kako snimas sa C414, samo jednim ili imas dva uparena mikrofona? Kakvo ti je misljenje u vezi njega? Trenutno skupljam pare za neki mikrofon koji bi mogao da mi koristi i za druge stvari osim harmonike (vokali, violine, klarinet, sax...). Tu sam na umu imao pre svega Rode K2 ali sam bio veoma zainteresovan i za C414 (mogu da se nadju po vrlo slicnoj ceni, 450-480 eura) a onda su mi ga ljudi uglavnom "izljagali", bar kada je rec o novom mikrofonu.
|
Quote:
http://www.thomann.de/gb/rode_nt_5.htm Quote:
Oktava MK012 MSP6 je odlican set mikrofona za svaku priliku (pa i za harmoniku). Po mom misljenju imaju nesto tamniju boju i sa nekim dobrim predpojacalom daju izvrsne rezultate. Negativno iskustvo sam imao samo sa njihovim originalnim drzacima koji su prilicno neupotrebljivi. Sasa |
Quote:
Alternatina njemu je po mom misljenju svakako Audio Technica AT4050 koji se takodje koristi u iste svrhe kao i AKG i nesto je jevtiniji (u Americi cak dosta) i nije toliko poznat svuda. Sasa |
Quote:
Nismo se dobro razumjeli. Rode ti pod imenom "Matched Pair" proda dva mikrofona proizvedena jedan za drugim, bez ikakvog usporedjivanja, u istom lijepom crnom plasticnom koferu. To imam, oni nisu ni po cemu "Matched", osim po tome sto imaju dva serijska broja za redom. Da bi se stereo slika bila vjerna i prirodna potrebna su dva mikrofona sa vrlo slicnom frekvencijskom karakteristikom.U AKG-u i Oktavi inzenjeri ispituju svaku kapsulu i rucno uparuju najslicnije, buduci da svaka proizvedena kapsula ima razlicitu karakteristiku. Ona karakteristika koja se objavi na webu je ustvari prosjek ili zeljena karakteristika. Tako rucno odabrani stereo par u AKG-u i Oktavi masno naplacuju, cak do 20% vrijednosti mikrofona i obavezno dobijes frequency plot, a kod Oktave i rucni potpis nadzornog inzenjera. U Thomanu ti za Rode "Matched Pair" jos daju popust na kolicinu od 5? po mikrofonu. |
Quote:
|
Quote:
Quote:
Kod tih "masovnih" firmi covek mora da ima zdravu dozu podozrenja kad kupuje i treba detaljno isprobavati. Nasuprot tome imao sam priliku da isprobam 2 para Sennheiserovih MKH mikorofona, razmak izmedju proizvodnje 10 godina i nikakvu razliku nisam mogao uociti ni poslije 2 dana intenzivnog usporedjivanja i snimanja. Sasa |
Quote:
|
Quote:
Quote:
2. Nisi mi rekao da li ih koristis za harmoniku i kako ti se cine za tu namenu? 3. Da li si imao prilike da probas ili cujes ove nove C414 - XLII i XLS? Koja je razlika medju njima? Da li ti se uopste svidjaju? |
Quote:
|
Quote:
Quote:
2.Da, cesto ih koristim na harmonici. Vrlo dobri mikrofoni na tom instrumentu, ponekad i izvaredni. Inace se smatraju klasicnim mikrofonom bas za harmoniku. 3. Te koje imam su valjda ti novi. Ova druga, linearna sorta, cuo sam ih i isto su dobri samo ovisi za koju namjenu. Meni je trebao dobar par mikrofona za klavir sa sto manje farbanja i to mi je bila ideja vodilja kada sam ih kupio. |
Hvala na odgovoru. Mozda trazim previse, da li bi mogao da mi posaljes da cujem nesto sto si snimao (prvenstveno harmoniku)? Ako nije problem...
|
Da li bi Rode NT5 bio dobar za snimanje akustične gitare? Ako ne ,koja bi bila druga opcija?
|
A kakav bi bio AKG C214 stereo par za snimanje harmonike? Ili eventualno AKG C451?
Da li bi bilo bolje za ovu namenu uzeti Rode NT55 ili Akg C451 (naravno, oba u stereo varijanti)? |
Moze li neko da odgovori...?:(
Nesto gledam po manualima, NT55 i C451 imaju vrlo slican frekventni odziv. |
NT 55 vrlo ljep mic za snimanje.
Koristim ga za Zbor ili chor. kao prvo matched paar jako ljepo radi. kako citam zelis koristiti za ljevu ruku; znaci da ces snimiti bass sa 2 mic ond ti je taj mic jako dobar i bit ces sigurno zadovoljan. samo pazi na pozicije kada snimas sa 2 mokrofona. da ti se signali ne izbrisavaju!!! Sto se tice C451 ti nemgu nista reci. Ali ako je vrjerovati ovim casopisima koje dobivam je C451 slabiji nego nt55 od rode!!! pozz |
Sa "matched" parom bih snimao i levu i desnu ruku.
Ako ne bih kupio uparene mikrofone onda bih (posto vec imam Rode NT2a) isao na neki sa velikom membranom (K2, C414, KSM44 ili sl.). Inace, moram da dodam da mi se u medjuvremenu budzet malo popravio pa bih mogao da odvojim oko 500e za ovu namenu. Dajte predloge, prvenstveno uparene mikrofone a onda i pojedinacno! |
All times are GMT +1. The time now is 05:29 AM. |