![]() |
Buducnost muzike
vozim se juce na posao i razmisljam o slijedecem: rodjak me je zamolio da mu ubacim muzike na racunar u kaficu, inace to ne radim ali sam se za svaki slucaj obezbjedio razno raznom muzikom do kraja zivota :D elem, on bi ovako, on bi onako tj. najbolje bi bilo kada bi muzika svirala tacno onako kako se on osjeca, u zavisnosti od raspolozenja. RASPOLOZENJA. veoma bitna rijec koja mi je ostala u mozgu i od nje je krenulo dalje. moja pretpostavka je da ce u buducnosti (tj. vec jest) muzika za siru publiku klasifikovati ne samo prema zanrovima nego vec i prema raspolozenju slusaoca. publika je sve razmazenija i razmazenija a muzicka industrija nemilice stampa nove stvari i konacan ishod je mozda jedna od ovakvih stvari:
www.musicovery.com odmah sam se registrovao... |
Re: Buducnost muzike
Živa istina....ja već tako i radim ;):ups: .....a i na netu imaš gomile komplacija po raspoloženju (moods)...za mene je to super...
|
Ko jos danas slusa muziku?
|
tako je,
muzika se danas gleda |
Ne slazem se bash.. Mislim da veliki deo auditorijuma i dalje slusa muziku, bar je tako u mom okruzenju.. A sto se muzike podeljene prema raspolozenju slusaoca tice, i meni je to ok, kafana- Haris, vecerinkica sa devojkom- B. White, Kenny G itd...:D
|
Kod mene na poziv tog linka izlazi ovo :
Not Found The requested URL /forum/www.musicovery.com was not found on this server. Bez obzira na to : muzika prema raspolozenju nije nikakva novina vec decenijama. Jedino sto nije bilo uzelo maha kao nacin izrade kompilacija na veliko. Postojale su cak i tipicne terapeutske kompilacije. Jedna je, koliko se sjecam, bila izdata u Zagrebu prije par decenija - tape medij. I sam sam imao nekoliko izdanja na video trakama. |
Kada ste poslednji put preslusali neki album od pocetka do kraja? MP3 je veliki krivac za to nabavis tonu muzike i svaka pesma ti je interesantna 20 sekundi i onda ides dalje. Sto se tice muzike,raspolozenja i kafica, primetio sam da ovde kod nas u varosi najbolje prolaze kafici u kojima svira muzika koja ljudima ne odvraca paznju neki lounge, pre neki mesec sam doziveo nesto neverovatno bas na ovu temu, otisao sam sa drgom na kafu u ''najpopularniji'' lokal u gradu, sedeli smo oko pola sata i nista mi ne bi bilo cudno nego se jedna pesma vrtela sve vreme, meni vec nije bilo dobro i ja reko drugu u kom su ovi fazonu stalno vrte jednu stvar, a on mi kaze ja sam bio danas ovde oko 12 sati i ova pesma se i tada stalno vrtela (a mi smo bili oko 18:00), pozovemo konobara i pitamo ga,: "Brate ko se toliko lozi na ovu pesmu ".
Ispostavilo se da je neko ostavio player na repeat, a da niko ni konobari ni gosti to nisu primetili ni posle 6 sati, gde ja to zivim? |
bash preko ovog chuda sam naleteo na sly & the family stone grupu, skinuo album i poslushao od pochetka do kraja..
poz |
sve je otislo u k***c !
Pre, dok su bile kasete pa i CD neko vreme, kad se kopiralo i rezalo...od tih praznih kaeta i CD-a je isao jedan deo koji se delio medju izvodjacima.. Sad - 1TB hard diska - 100Evra! i snimio si sve muzike koje ti mogu zatrebati ikada..a da ne govoim sto ih nikad necemo ni preslusati... skoro su na TV-u pitali neke klince sta slusaju na mp3 playerima - nisu imali pojma!! Kazu neko im ubacio muziku za DZabe..i ne znaju sta je...vazno je da nesto svira!!!??:cry: koga to vise znima? a? ima,? koga..? eh? |
Ne znam kako je vani. Ali ovdje kod nas, kao da je sve zabetoniralo!
Postoji tačan razrez između muzike rađene do 1991 i one poslije 1995/6. Prema onom što sam u prilici čuti na mjestima gdje se radi live ili se vrti, a i kada poslušate midi svirače 8-), od čitave godišnje produkcije se 'zakači' možda par procentića. Ali, i to kratko traje, pa postaje veliki smor za tezgaroše. Međutim, publika (praktično nebitno kojeg je godišta - najčešće) prihvata skoro pa sve od prije prve godine koju sam naveo za evergrin i rado slušanu muziku. Ovo vrijedi za svu klasifikaciju koju mi nazivamo 'žanr'. Prošlu Novu godinu sam radio u sportskoj dvorani. Ipak je to specifikum jer su svi dosli da se isprazne i izraduju, koliko god je to moguće, pa može proći da se baš tada nekom r&b dopadne i neka od pjesma van tog žanra. Atmosfera je bila potpuno na visini priredbe. Ali, tek kada sam odlučio da se niže jedna po jedna exYu pjesma (naravno, pažljivo birana), nastala je prava razdraganost i sveopšte veselje. Prisutni : od 10 do 100 god. :ups:. Jasna debela, debela crta postoji. Od, recimo, 300 'skinutih' i izvođenih pjesama u zadnjih (neka bude) 3 godine, skoro pa da nijedna nije ušla u stalni, standardni repertoar - okosnicu. One izabrane od prijašnjih vremena - sve! |
Vrhunac je u muzici odavno dostignut to govori i cinjenica da se vec duze vreme nije pojavio ni jedan novi pravac, a u buducnosti ce najbolje proci onaj ko najbolje bude vladao melodijom (koliko toliko originalnom), zadnjih dana padaju optuzbe jednih na racun drugih ko je kome sta ukrao, poslednji u nizu su Satriani i Coldplay. Geri je ''izgubio'' svoj najveci hit still got the bluz, jebote al' je to zalosno, to je kao kad Maradona da Englezima gol rukom u finalu svetskog prvenstva i nikom nista.
|
Prvo, maradona nije dao gol u finalu-vec u polufinalu. Drugo, pravci se ne nisu 'stancovali' nikad vise.:)
Isto se ne slazem da je muzika ranije dozivjela svoj konacni vrhunac, jer je muzika apstraktan pojam, te je ne mozemo izmjeriti kilima, milimetrima ili slicnim mjernim jedinicama.... A da je upala u u krizu slazem se:wink: |
ma ljudi....ima mp3 era svojih loših i svojih dobrih strana...ne treba ništa gledati jednostrano...a, ne shvatam, da li je loše slušati muziku po raspoloženju?....ne znam...nekako prosto neću slušati isto nekog kišnog jesenjeg popodneva ili sunčanog proljećnjeg jutra....ako odem na svadbu, ispraćaj ili nešto tako - trulo bi mi bilo da tamo slušam deep purple ili pink floyd...daj tada nešto što se u tim sitiacijma sluša "po naški"...ne bih valjda ljudima na veselju pusto Koltrjena ili Dejvisa!!??...ko misli da to treba tako - taj se vara ...kao prvo - ćim je tu više ljudi - muzika radi kao podloga -izuzev sitacije kad je u pitanju neko "muzičko" društvo i želite nešto zajedno da čujete...sa druge strane - ko se nije napio , pa ga razvalio neki narodnjački sevdah - taj nikad neće do kraja razumjeti bluz...a, ko ne razumije ovo što sam sad reko za sevdah i bluz, taj ne razumije ni sevdah ni bluz :)
kriza, nije kriza....muzike će vazda biti..bivalo je i prije kriza,pa se nešto pojavljivalo... |
Pa to i ja kazem.... Za nekih 50-tak ili 70ak godina nece biti ni jednoga jedinog pojedinca sa ovog foruma medju zivima. A albumi ce se snimati, slusati singlovi, ljudi zabavljati, slusati muziku.....
|
Quote:
Ovo je prava slika Srbije, "poznavaoca muzike"... bas sam se slatko nasmejao.... Sada krecem na moj vecernji dj nastup i razmisljam se, ako pustim nesto novo, gde ima dobre melodije i harmonije kako ce masa reagovati, verovatno sa onim praznim pogledom...muuuu......anywayz, treba puno,puno,puno edukacije sto se muzike tice......... |
muzika u buducnosti?
multimedijalna muzika.. npr za kompjuterske igre. to je muzika buducnosti, al to je dobro.. velike pare se vec ulazu u celu tu prichu, i uskoro oni shto jure novac ce zapaliti na tu stranu a nama ce ostati sama muzika.. iskreno, imam osecaj da smo na nekoj medji.. sve je utihnulo, i sve ochekujem bum.. nove i dobre muzike.. tako ja to osecam, iskreno.. |
Quote:
Quote:
Quote:
Najva?nije je da osoba ne?to ima. Takođe, va?no je da to ?to ima mo?e sva?ta. Činjenica da svoje imanje nikada neće iskoristiti u punom kapacitetu ne umanjuje sreću vlasnika termonuklearnog arsenala (ili UAD-a, svejedno). Razmetanje je glavna stvar. Jedino ?to naru?ava vlasnikovu sreću je pojava nove tehnologije koja mo?e jo? vi?e. Naravno, vlasnik nikad nema vremena da ispituje mogućnosti onoga ?to već poseduje, po?to mora da zaradi novce za novu tehniku :banghead: U procesu zarađivanja nema se vremena ni za slu?anje, a kamoli za stvaranje... Kada ka?em "zapadna civilizacija" naravno ne mislim na geografsku nego na kulturolo?ko - ideolo?ku podelu. Indija, Kina i Rusija (i ako su na "Istoku") takođe poseduju termonuklearne arsenale, UAD-e i Neumanne, ali na celoj planeti (pa i u Americi i Engleskoj, zemlji proleterskoj) jo? uvek postoje ljudi koji misle da je muzika "out there", tj da ne ?ivi samo u klubovima, na MySpace-u, YouTube-u, iPhon-u, iPod-u i SUV-u, i da ne mora da bude miksana kroz UAD, DigiDesign ili SSL. Muzika nije u krizi - mi smo u krizi. Pozdrav, Vasa |
Ovo je ono sto ja pokusavam da dokazem sve vreme nekim ljudima!!!!
:jupi: Muzika je mrtva sve dokle vi to verujete! U mojoj sobi ce bar uvek da zivi! Quote:
|
Quote:
S obzirom da se muzika najcesce ne stvara sama vec je 'mi' stvaramo, ne bi li se to trebalo podrazumijevati? |
guns dont kill ppl, bullets do.
:? |
Quote:
Muzika je ipak samo ogledalo koje nema svoju svest i savest (bar onakve kako ih mi definišemo), samim tim ne može biti u krizi. U krizi su samo stvaraoci i slušaoci. |
Quote:
|
Hmmmm. Pa ne mo?e se postaviti nijedan radio i TV kanal a da sve ne plju?ti od muzike! A za razliku od prija?njih vremena, sada su svi uređaji za reprodukciju (mislim slu?anje muzike :D) dostupni i najsiroma?nijima, pa slu?a ko ?ta 'oće. Oni koji ne znaju ?ta hoće, slu?aju ?ta mogu da maznu sa intera. U su?tini, uvijek je tako bilo : bila je muzika za raju i muzika za određeni krug ljudi koji su, u svojoj ta?tini, smatrali da je to ?to oni slu?aju muzika, a ne?to drugo nije.
Ako smatrate da je mjuza u krizi, u stvaralačkom smislu, varate se. Određena kriza je nastupila samo kada je sve i sva početo biti nazivano muzikom i plasirano skoro pa na silu da bi se zaradile pare. Vrlo pomno se prati sociolo?ko stanje ciljnih grupacija i njihovo psiholo?ko određenje, pa se tako i plasira sve ?to danas zovu popularnom muzikom. Drugačije rečeno, ako je turbo cool, onda se veliki broj 'stvaralaca' preorjenti?e na taj pravac, pa izgleda kao da je ostalo zapostavljeno. Ali nije. A ako bih počeo pisati o te?kim vudu - sotonističkim bitovima koji se ciljano ubacuju u 'muziku', ovo bi oti?lo predaleko. I danas postoje umjetnici koji komponuju : od ozbiljne muzike pa nadalje. Pravaca i načina izra?avanja kao nikada prije. Pa bujrum : em ima? mogućnost slu?ati ?ta 'oće?, em ima? mogućnost stvarati ?ta 'oće?. E, ako su ti pare jedini cilj, onda jesi u krizi ; milijarde se rode i umru prije nego li se iznjedri ne?to novo. Za novo treba i nova generacija i da se dogodi mno?tvo paradigmi. (ovo rečeno u drugom licu se ne odnosi ni na koga konkretno :)). |
Quote:
Živa istina...tako da realnije dođe govoriti o krizi odnosa muzike se populacijom što je prouzrokovano masovnom hiper produkcijom i bezbrojem medija...Tako da i ako potoji nešto vrijedno - to biva ugušeno u moru svega i svačega...to se ne odnosi samo na muziku....jedini film , kako-tako, još uvijek može da pruži nešto stvarno vrijedno...da ne pominejmo tek krizu književnosti...u suštini...dobro je reko neko prije..mi govorimo o krizi duha ljudi danas...što se, jasno je, najdirektnije i najneposrednije očitava kroz muziku...duhovna kriza se , samim tim, odnosi i na stvaraoca i na primaoca pojedničano, kao i na njihov odnos...takođe , ta kriza se najviše odnosi na vrijednosti...upravo iz poremeđaja opšteg vrednovanja dolazi i do poremećaja umjetnosti...uvijek je uz određeni umjetnički pravac ili epohu potojao i određeni filozofski pravac...oni su se preplitali i nadopunjavali...sada filozofije gotovo i da nema u svom pravom smislu (filozofijom se najčešće smatraju besmislene rasprave nekih čudaka, dok ti čudaci smtaraju sebe "privilegovanom" sortom" Tako da je filozofija postala jedna mrtva stvar...smatram da tek sa dovoljno jakim obrtom u filozofiji može i umjetnost da krene dalje...tj. da daju potporu jedno - drugome....a za sada ostaje ono "sveto" Džonijevo - " Nemam ni s kim, ni protiv koga" Evo primjera....govorimo u "vrhuncima muzike ovoga vijeka"...tj od 60-im i 70-im....to doba je propraćeno čuvenom "hipi" filozofijom..nije ta muzika nastala sama od sebe , već iz tog pokreta mladih ljudi koji je bio zahvatio pola svijeta...iz tog stava i doktrine...nažalost, kasnije se to pretvorilo u svoju suprotnost i u ono protiv čega je navodno bilo... |
Jedan pokušaj nekog novog pokreta je bila hip hop kulutra, a ona je brzo pukla i pretvorila se u totalni kapitalistički proizvod....a,druga su rejveri i njihov način života...oni mi dođu pomalo jezivi...kao neka verzija zombiranih, modernih hipika..sa parolom "opušteno"....ono kao "dovoljno su mi isprali mozak, a ja ću sad da ga dokrajčim"
|
uzeo si pogre?nu temu za diplomski
|
Quote:
|
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/e6bSRcRAhnc&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/e6bSRcRAhnc&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
|
Hehe, lik je baš demonstrirao koliko je teško svirati teremin :) Evo lika koji ga je izmislio i jedno vreme davao časove Lenjinu. Onda je zapalio za Ameriku, pa se posle ipak vratio u Rusiju. Lav Sergejevič Termen, ozbiljan lik.
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/1An1iRfwpE0&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/1An1iRfwpE0&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object> Postoji i verzija instrumenta sa MIDI konvertorom. |
ova riba ubija... sačekajte "upright" dionicu:
http://www.youtube.com/watch?v=X-ywH1Vj8_U A kad smo već kod toga... nie ni ova za bacit: http://www.youtube.com/watch?v=X-ywH1Vj8_U |
Auuuuu ha ha ha ha ha .... upright .... super :D
Prvi put ovo vidim u zivotu :) Pozdrav |
Nevolja je ?to ovaj instrument zahteva zaista potpunu posvećenost da bi se dobili ikakvi smisleni rezultati, a kamoli da bi to zvučalo kao ova riba. Uau :shock: Da ne pominjem apsolutni sluh, bez koga sve zvuči kao kod onog tipa koga je poslao Mika Technika. Svaka njemu čast na trudu, ali ono njegovo zvuči kao duhovit poku?aj, kod ove ribe to zvuči kao muzika.
Back-On-Topic: muzička industrija je u krizi, ali dok postoje ovakvi likovi i likinje ja ne bih brinuo o budućnosti same muzike. Pozdrav |
Quote:
Ne znam jesi li pogledao drugi video... naime dotična Evelyn je potpuno gluha, ali glazbu čuje kroz vibracije... vrlo inspirirajuće. Ako me ne?to izuje iz cipela to su ?ene pored kojih se osjećam tako malen, nezanimljiv i nebitan. Nekako mi poma?u da ostanem svjestan svog mjesta u kozmičkom poretku i činjenice da smo kao pripadnici "jačeg" spola zapravo "2nd hand humans" :D Toj "kolekciji" svakako treba dodati i Bjork... pa ako nekoga zanima: Bjork interview Bjork - Medulla Documentary - Part 1 (ostali djelovi s desne strane pod "related videos") Bj?rk Minuscule Vespertine Documentary 1st Part (ostali djelovi s desne strane pod "related videos") |
Quote:
|
Quote:
Zadnjih pola godine čitam nevjerojatnu knjigu koja se zove "razumijevanje medija", i definitivno je najzahtjevnije ?tivo koje mi je ikada do?lo u ruke. Bez da vas davim detaljima mogu reći samo da je budućnost glazbe pod okriljem "elektronskog ki?obrana" vrlo sigurna (po pitanju egzistencije), te da će taj isti "ki?obran" potpuno, ili gotovo u potpunosti uni?titi postojeću glazbenu industriju kakvu danas poznajemo. Pitanje nije hoće li, već isključivo kada će doći do toga. Suprotno nekim mi?ljenjima, to nema nikakve veze sa kvalitetom glazbe postojeće glazbene industrije, već je uzrok tome novi elektronski medij. Kao ?to je industrijska (mehanička) revolucija pogodovala centralizaciji i fragmentiranju (čitaj stvaranju korporacija i pratećih specijaliziranih industrija), na jednak način elektronska revolucija uvjetuje decentralizaciju i defragmentaciju. Riskirajući da vam idem na ?ivce... dat ću jednostavan primjer: ?eljeznica je proiza?la iz industrijske revolucije. Samom svojom pojavom ona je centralizirala moć na način da su "do jučer" nebitni gradovi odjednom do?li u centar pa?nje samo zato ?to su le?ali uz novu prugu. Postali su fokus svoje regije i mjesto gdje se regija spaja sa "vanjskim svijetom". Najveće tvrtke iz regije sele u gradove uz prugu, i na taj način pruga kao transportni medij centralizira kompletnu "moć" regije neovisno o tome ?to se doslovno prevozi u vagonima. Ista priča vrijedi i za autoceste, aerodrome, tvornice itd. Elektronski medij je vrlo različit od mehaničkog. Elektroni putuju gotovo trenutno i svuda sti?u jednako brzo. Novine vi?e ne sti?u ranojutarnjim vlakom u grad, pa manjim kamionima u susjedna mjesta, i tek onda na lokalne kioske, već se pojavljuju na svakom monitoru istovremeno. Svako selo sa ADSL priključkom je "centar svijeta". Iako McLuhan nie do?ivio da vidi internet - on ga je uspje?no predvidio, i to upravo sljedeći prirodu elektronskog medija i utjecaj kojeg će taj medij imati na svijet u kojem ?ivimo. Prelaskom u elektronsko doba počinje proces potpune decentralizacije, i sve industrije bazirane na centralizaciji postat će same sebi opterećenje, te će u konačnici ili pristati na decentralizaciju, ili će jednostavno nestati. Vremena kada je Hollywood dominirao svjetskim filmskim, a MTV glazbenim tr?i?tem je već pro?lo. Sad imamo Bollywood (indija) i Niwood (nigerija) koi su bazirani upravo na lako dostupnim tehnologijama, jeftinim produkcijama i ogromnom broju sudionika. Sličan, samo glazbeni fenomen se razvija u Brazilu. Dostupnost elektronske tehnologije znači kraj vladavine "centara moći" stvorenih na resirsima i medijima industrijske revolucije. Te?ko je reći koliko brzo će se stvari mjenjati, ali zanimljivo je da je McLuhan predvidio 200 do 300 godina za razvoj "globalne elektronske mre?e". U stvarnosti... pro?lo je manje od 50. Stvari eksponencijalno ubrzavaju gurane "Morseovim zakonom" o godi?nje udvostručavanju računalnih kapaciteta, a taj zakon direktno gura proces decentralizacije. I za kraj... samo jo? jedan zanimljiv redak iz knjige: As technology advances, it reverses the characteristics of every situation again and again. The age of automation is going to be the age of 'do it yourself.' Marshall McLuhan |
Quote:
Evelyn How to listen to music with your whole body |
Quote:
Neverovatno dobro prica za gluvu osobu ..... zacudjujce .... ali super Pozdrav |
Muzika je postala dosadna zabava.. heheh
Drugačije na muziku gledaju oni koji uživaju u istoj bez obaveza i oni koji od toga žive. Kao što shiva reče, muzika i muzička industrija su dva različita pojma. Postalo je loše kada su provalili da sa par klikova mogu da postanu slavni ili da zarade ogromne pare. Kad sam poslednji put pustio ceo album od početka do kraja? Svaki tako preslušam, jer slušam ono što volim, a ne ono što mi nameću. Tačno je da je velika većina krš, ali opet sve je to relativno. Mišljenja sam da će muzika da odsvira svoje uskoro. Postojaće tamo gde mora, gde će da stvara neki ambijent i to je to. Film, igrica, neki klub ljubitelja muzike, muzej.. Ljudi ne nose mp3 plejere da bi slušali muziku već da bi se odvojili od buke, ubili dosadu, izolovali se od ostalih, isprobali kvalitet svog novog plejera koji su platili ovoliko ili onoliko evara i sl.. Objektivno gledano. Ja imam neki svoj trip o muzici, ali ja sigurno neću promeniti svet koji propada sa muzikom ili bez. |
Quote:
Evelyn Glennie je živi dokaz da zvuk i muzika ne stanuju ni u zvučnicima ni u ušima, nego u mozgu. Hvala za link. Pozdrav, Vasa |
Quote:
Jer ako jedna gluha osoba mo?e isposlovati promjenu kriterija za upis na glazbenu akademiju, a očito mo?e, onda je jasno da tamo gdje ima volje - ima i načina. Naravno da je njeno bavljenje glazbom i dalje limitirano, te ono ?to i nju sigurno smeta... ona pre često proizvodi efekt cirkuske atrakcije, ?to nema veze konkretno s njenom izvedbom. Nju će svi pamtiti kao gluhog glazbenika, i nisam siguran da je ona s time zadovoljna... no to je već drugi par opanaka. |
All times are GMT +1. The time now is 09:21 PM. |