Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   8ch preamp? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25063)

Arthur 09-11-2008 05:57 PM

8ch preamp?

Treba mi nešto za uspešno snimanje bubnja, 8kanala, bez AD konverzije. Do 1000e. Nešto tipa Octopre ili Onyx 800, jel neko to probao, valja li?

Oggy 09-11-2008 06:09 PM

Re: 8ch preamp?

Pitaj Ivana.
On ima onaj RME Oktamic 2 i kaze da je zadovoljan.
Ja sam slusao usnimke njime i vise su nego "korektni".

Bitch 09-11-2008 07:30 PM

octopre...uffff

pre onyx ili octamic, a nije lose ni da potrazis stare soundcraft folio miksete, nije ni to lose za te pare

STUDIOTON 09-11-2008 10:06 PM

octamic II , za tu namenu .. za te pare .. nema dalje .. dobro .. nije bas ni jeftino .. ali je svakako dobro

slowstar 09-11-2008 10:07 PM

Mislim da Focusrite octopre u toj cenovnoj klasi nema konkurenciju, PONAVLJAM, u TOJ CENOVNOJ KLASI, naravno da ima i boljih resenja, pogotovo ako se budzet pomnozi sa 3 ili 4, ali za te pare, nema bolje. Cuo velike simfo gudace snimljene sa octopre, doduse sa Schoeps i AKG mikrofonima, ali zvuci fantasticno, bez EQ ili bilo kog procesinga. Priznajem, nisam cuo kako radi sa bubnjem, al' me gudaci, cembalo i i oboe prijatno iznenadili...

STUDIOTON 09-11-2008 10:22 PM

Quote:

Originally Posted by slowstar (Post 224775)
Mislim da Focusrite octopre u toj cenovnoj klasi nema konkurenciju, PONAVLJAM, u TOJ CENOVNOJ KLASI, naravno da ima i boljih resenja, pogotovo ako se budzet pomnozi sa 3 ili 4, ali za te pare, nema bolje. Cuo velike simfo gudace snimljene sa octopre, doduse sa Schoeps i AKG mikrofonima, ali zvuci fantasticno, bez EQ ili bilo kog procesinga. Priznajem, nisam cuo kako radi sa bubnjem, al' me gudaci, cembalo i i oboe prijatno iznenadili...

i ja sam snimao kvartet .. tuti .. sa octamicom .. i to je savrseno ..

Jedino sto mi se nije svidelo a to je njegov Lo cut .. koji mi nije radio posao kada sam snimao kontrabas .. mozda je i dobar ali nije dovoljno za takve instrumente ..

Za kontrabas sam upotrebio filter sa avalona M5 koji radi DO JAJA

OFF 09-11-2008 10:55 PM

A cek.... gde si cut-ovao kontrabas? i zasto?

STUDIOTON 09-11-2008 11:02 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 224787)

Snimao sam ga sa kondezatorom .. i koristio filter .. zbog bruma koji je stvarao .. skinuo koliko se secam sve ispod 130hz

slowstar 09-11-2008 11:04 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 224787)

Ivan je u principu u pravu,
Kontrabas, narocito sa gudalom, ako se snima "close mic" a ne kao deo ansambla, iz daleka, MORA da se "hajpasuje" na oko 25-30hz, da bi se sprecilo takozvano "brundanje", to se cesto radi sa kontrabasom, a i sprecice se zagusenje preampa nepotrebnom energijom, koju sa sobom nose niski tonovi u ovom slucaju rezonanca tela kontrabasa, koja "zamagljuje" zvucnu sliku i takozvani "subsonici". Tu pojavu, naravno treba razlikovati od rezonance same prostorije, za sta se takodje ponekad koristi hi-pass filter na odprilike 25-30 hz.

Oggy 10-11-2008 12:30 AM

Odlazimo u off topic sa ovim kontrabasom, ali daleko bilo da treba raditi hi pass na kontrabasu. Najdeblja zica kontrabasa je Fis (ako je solisticki stim) ili E, ako je orkestarski stim. U tom slucaju, frekvencija mu je oko 80, 82 Hz, lupam, ali tu negde...Do 60 Hz je u takvom opadanju da malo sta ostane od zvucne mase, a na 25-30 Hz ne postoji...
U konkretno Ivanovom slucaju u pitanju je los instrument. To sam slusao letos iz projekta i upoznat sam sa problemom koji je Ivan imao na usnimavanju.
Svaki gudacki instrument ima svoje nesavrsenosti. Pogotovo losi ili lose podeseni instrumenti. Razne rezonancije, volfovi i "trista cuda" koja uticu i na sviranje i na snimanje.
Kontrabas je posebno nezgodan za snimanje jer retko koji instrument i svirac bivaju na "visini zadatka". Takodje samo gudalo igra ogromnu ulogu u formiranju i karakteru tona, pa se desi i da dva vrhunska gudala, daju potpuno oprecne zvucne utiske, a kamoli gudala koja i nisu bas neka.

A sada ponovo na osmokanalne preampe...
Sorry Arture :)

Arthur 10-11-2008 12:46 AM

eto koliko sam zaključio od vaših mišljenja, nijedan nije loša kupovina. Nekako sam najbliži Mackieu, ali videćemo još.

Arthur 10-11-2008 12:46 AM

btw, koja je ad konverzija na octtamicu, ona sa multifacea?

STUDIOTON 10-11-2008 12:49 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 224803)
btw, koja je ad konverzija na octtamicu, ona sa multifacea?

na octamic II A/D je potpuno isti kao na ff800

STUDIOTON 10-11-2008 12:52 AM

Quote:

> are the same AD converters from ff800 and octamic II?<

The converters are the same.

Regards,
Daniel Fuchs
RME
...

slowstar 10-11-2008 01:37 AM

Quote:

Originally Posted by Oggy (Post 224800)
Odlazimo u off topic sa ovim kontrabasom, ali daleko bilo da treba raditi hi pass na kontrabasu. Najdeblja zica kontrabasa je Fis (ako je solisticki stim) ili E, ako je orkestarski stim. U tom slucaju, frekvencija mu je oko 80, 82 Hz, lupam, ali tu negde...Do 60 Hz je u takvom opadanju da malo sta ostane od zvucne mase, a na 25-30 Hz ne postoji...
U konkretno Ivanovom slucaju u pitanju je los instrument. To sam slusao letos iz projekta i upoznat sam sa problemom koji je Ivan imao na usnimavanju.
Svaki gudacki instrument ima svoje nesavrsenosti. Pogotovo losi ili lose podeseni instrumenti. Razne rezonancije, volfovi i "trista cuda" koja uticu i na sviranje i na snimanje.
Kontrabas je posebno nezgodan za snimanje jer retko koji instrument i svirac bivaju na "visini zadatka". Takodje samo gudalo igra ogromnu ulogu u formiranju i karakteru tona, pa se desi i da dva vrhunska gudala, daju potpuno oprecne zvucne utiske, a kamoli gudala koja i nisu bas neka.

Izvinjavam se sto ponovo odlazim u off topic, ali samo da nesto "precistimo":
Fundamentalni ton E zice na C bassu je 42hz, a ne 80, sto je oktavu vise, tako da je umereni hi-pass na 25-30 hz sasvim O.K. ako se radi o "close mic" snimanju, narocito ako je large diaphragm kondenzator u pitanju. Priznajem da do sada (a imam dosta iskustva sa orkestracijom) nisam cuo
za stim kontrabasa u kome postoji F# zica, postoje samo Kontrabasi sa 5 zica u kojima je ta peta u 99% slucajeva C zica, a veoma retko se zica prestimava u H notu, ali izuzetno retko, kao sto rekoh. Najnizi fundamentalni ton koji se koristi u simfonijskoj muzici je tzv. "subkontra C" cija je frekvencija 32hz, i od klasicnih instrumenata moze ga proizvesti samo petozicani kontrabas, i naravno cevne orgulje, na nanizem pedalnom tonu, ukoliko je registar od 32' (32 stope - starinska mera za duzinu orguljske cevi, jos uvek je standard za iste) Ovde naravno, ne govorimo o alikvotnim tonovima, nego samo o "fundamentu", ali postoje i takozvani "sub alikvoti"(donji) dosta slabiji od fundamenta, ali ipak veoma primetni na pojedinim izvorima
(prirodnog) zvuka. U vecini slucajeva su nepotrebni, i stetni za proces snimanja, pa otud i potreba za blagim, ali primetnim haj pas filterom na instrumentima od kojih se takvi zvuci mogu i ocekivati. Toliko, da ne gnjavim, i upropastavam topic preterano, samo opravdavam Ivanov postupak, mada mislim da je malo preterao sa visinom H.P. filtera (120hz)

Arthur 10-11-2008 02:36 AM

ok, ljudi fala na mišljenjima. Sad šta mene dalje muči - svaki odgovor, nova pitanja kako već biva ;)
dakle, ako su AD-DA konverteri isti na FF800 i na octopreII, da li onda moguće da je to zapravo samo FF800 sa extra 4 preampa (obzirom da ni razlika u ceni nije nešto). E sad, ovo postaje bitno, jer ja jednostavno ne verujem toliko RMEovim preampima koliko recimo mackie-u.

Drugo novo pitanje je, da li su onyx 800 R preampi isti kao i na mixeru onyx 1640? Jer i tu ne vidim neku veliku razliku u ceni, a definitivno bih imao primenu celom mixeru pre nego rack verziji. Ako je odgovor da, isti su preamp, onda bih najverovatnije išao na ceo mixer (lakše mi je da onda organizujem monitoring muzičarima, sebi, pilotiranje i sve u tom stilu). Napominjem da mi AD konverzija dodatna nije potrebna, imam FF800 i savršeno lepih 10 AD konvertera na nj.

@ivan/oggy/slowstar
ne ljutim se na offtopičarenje, ako se oduži prebaciću ga u nov topik, a što se kontrabassa tiče, lično se slažem da poneki hi-pass može da pomogne brundavim i agresivno rezonirajućim instrumentima, a to što je ivan išao na 120hz, ne znači ništa osim da mu je tako prijalo, ko zna kako i koliko taj njegov filter zapravo radi.

clusterchord 10-11-2008 03:05 AM

ja nisam ljubitelj RME preampa.. imam fireface800. okej su, ali kad bi snimio cijeli band na to, dobio bih totalni nefokusirani mulj. da ne ulazim u detalje.. linearnije rade na manjim pojacanjima, tipa linijski ulazi i sl.. ali kad napicis mikrofon, kome treba dosta gaina.. plastika, pad u hf/lf itd. nebi se usudio na to snimati kick, ili OH.. sve u svemu, mislim da su onyx ipak bolji deal u toj klasi, sto se samog preampa tice. za mackie konvertere neznam bas.. RME konverzija je the best, za "ovozemaljske" pare.

platinum seriju focusrite ne mogu smislit.. snimao sam dane i mjesece sa voicemasterom i voicemasterom pro.. voiceovere, vokale .. i bilo mi je zlo. osim compoundera, koji kao kolor kompresor/limiter, pogotovo za gitare, radi zaista dobro.

Oggy 10-11-2008 03:18 AM

Quote:

Originally Posted by slowstar (Post 224809)
Fundamentalni ton E zice na C bassu je 42hz

U pravu ste!
Nerazmisljajuci da se notira za oktavu vise od zvucnosti ispalio sam pogresnu informaciju u odnosu na notu koju sam vizuelizovao u notnom sistemu, a ne zvucno :)

Inace, solisticki stim za kontrabas je za stepen visi od orkestarskog stima koji je E-A-D-G (Fis-H-E-A), tu nema zabune, to sam studirao ;)

Sorry jos jednom Arture :)

OFF 10-11-2008 10:44 AM

Nema potrebe da uzmas Onyx 1640, jer moze i 1620 da ti zavrsi posao. Ja sam ga nedavno pazario...8 preampa i 100 dugmica:D

E sad, voleo bih i ja znati, ima li razlike izmedju 800r i mixera Onyx serije

Oggy 10-11-2008 10:47 AM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 224855)
Nema potrebe da uzmas Onyx 1640, jer moze i 1620 da ti zavrsi posao. Ja sam ga nedavno pazario...8 preampa i 100 dugmica:D

E sad, voleo bih i ja znati, ima li razlike izmedju 800r i mixera Onyx serije

Nema. Osim sto na mixeru imas monitor sekciju, eq za live, ali se ne usnimava kada se ide preko fw konekcije (cini mi se). Isti konvertor, isti preampi...

Reinhardt 10-11-2008 11:25 AM

Arthure, jesil razmisljao o kombinaciji 2ch pre x 4,
mjesano,tipa; m-audio dmp3, fmr audio rnp8380.. i slicno,

osobno mislim da je puno bolja opcija,jer osim lakseg upgradea, u pitanju je
i razlicita boja..

Arthur 10-11-2008 12:36 PM

@OFF
ako već uzimam mixer, malo mi je 8ch.. rabio bi ga ja i za externe varijante ;)

@reinhardt
hmm, nisam razmišljao o tome i nešto mi se ne dojmi iskreno... mislim, ima tu smisla, ali navikao sam na mixete inače, nemam ja taj džedaj level još uvek 8-)

alen 10-11-2008 01:38 PM

ili za dve stoje vise od octamica AUDIENT ASP-008 sa adatom.Nisam radio sa njim ali
mislim da je sigurno klasa iznad i rme-ovih i onyx-ovim preampa.

Oggy 10-11-2008 02:06 PM

Pa to za klase je vrlo diskutabilno.
Uporedjivali smo kod Ivana Oktamic 2 sa Avalonom M5 koji, ako cemo po ceni, 10 klasa iznad svih pomenutih, a ja nisam primetio nista sto bih mogao zameriti RME-u u odnosu na Avalon. Razlike verovatno ima, ali ako o njoj pretpostavljamo, to znaci da nije vredna pomena preterano.

alen 10-11-2008 02:37 PM

Ok,ne sumnjam u to ali ste uporedjivali solo kanal.Malo napamet pricam ali mislim da bi za bubanj mnogo bolje fercerao Audient,barem po nekim snimcima koje sam imao prilike cuti.Odusevio me je sound.Sa druge strane nisam imao prilku cuti bubanj slikan octamic-om ali sam slusao slikan onyx prempima i audient je sigurno klasa iznad.

clusterchord 10-11-2008 05:05 PM

Quote:

Originally Posted by Reinhardt (Post 224861)
Arthure, jesil razmisljao o kombinaciji 2ch pre x 4,
mjesano,tipa; m-audio dmp3, fmr audio rnp8380.. i slicno,

osobno mislim da je puno bolja opcija,jer osim lakseg upgradea, u pitanju je
i razlicita boja..

razlicita boja, kao princip, u toj klasi gotovo da nema smisla. da kupuje high end preampe, ajde de. 2 tube, 2 api, 2 cistaka i sl.. ali cak ni tu to ne znaci onoliko puno koliko se o tome trubi po netu. nije bas noc i dan.

izbor mikrofona i njihovo pozicioniranje utjecu jedno 10 puta vise na samu boju, nego izbor izmedju preampa (slicne cijene/kvalitete).

Reinhardt 10-11-2008 07:08 PM

Quote:

Originally Posted by clusterchord (Post 224900)
razlicita boja, kao princip, u toj klasi gotovo da nema smisla. da kupuje high end preampe, ajde de. 2 tube, 2 api, 2 cistaka i sl.. ali cak ni tu to ne znaci onoliko puno koliko se o tome trubi po netu. nije bas noc i dan.

izbor mikrofona i njihovo pozicioniranje utjecu jedno 10 puta vise na samu boju, nego izbor izmedju preampa (slicne cijene/kvalitete).

jest, al i dalje mi ideja za 8ch prea do 1k? ne stoji..
mislim ono, ako je hitno..okej
ali sta nije pametnije ici step by step, lagano upgrade opreme, kako dolaze prihodi..

spidermusic 10-11-2008 07:32 PM

Pre, cini mi se, dve godine na ovom istom mestu vodila se slicana polemika. U igri su tada bili Mackie ONYX 800R i Audient ASP 008. Posle opsezne diskusije i savetovanja, ja sam se odlucio za Audient. Stoga, predlazem Arthuru da dodje i spravu proba, a ostale preampove moze probati kod forumasa (mislim na Octamic, Oktapre i slicne).

Eksperiment i slusni test ce mu mnogo olaksati.

Arthur 10-11-2008 08:32 PM

hm, video sam taj audient, nervira me što sam se u međuvremenu zakačio za ideju onyx mixera kao dosta široko praktičnog rešenja. Audient košta negde oko 1.3k eura, ali dolazi sa konverzijom, što meni ne treba a diže cenu.
jbg, muke slatke

spidermusic 10-11-2008 08:37 PM

Ako ti treba i mikser onda je to druga prica. Inace, Audient se prodaje u tri verzije, samo preamp (oko 900 eura), preamp + ADAT interface (oko 1300 - 1400 eura) i preamp + ADAT + AES/EBU interface (oko 1600 eura).

Arthur 10-11-2008 08:45 PM

mixer nije da mi treba nešto mega, ali sam siguran da ću mu naći primenu. Onyxi su dosta popularni u field recordingu u filmskoj industriji. e sad morao bi neko da me ubedi da je taj audient cela klasa gore u odnosu na mackie, pa da razmislim o tih extra par stotina eura. Btw, kako se sinkuje taj adat, ako nema adat input onda on mora biti master? I do kojeg samplerate-a on može da potera 8 ch?

spidermusic 10-11-2008 08:54 PM

Sync-uje se preko word clock-a i to radi dobro. Preko optike moze do 48 kHz,a preko AES/EBU do 96 kHz. Digitalija, koliko mi se cini za tebe nije bitna, jer ne zelis da koristis Audinet-ovu konverziju, vez samo njegove preamp-ove, ili se, mozda, varam?:wink:

Arthur 10-11-2008 09:05 PM

pa pazi, to bi bio veliki plus ako ima dobru konverziju koju mogu da isteram na 96khz direktno na kartu, ali vidim da to neće ići, ja ni nemam aes na FF800 (ima spdif).
Mackie it is, multikorom u ff i doviđence. Pa ako se zarade neke lepe pare od bubnjeva sprskih bendova (što je 99% nemoguće), lako ćemo mi i do Red serije doći.

spidermusic 10-11-2008 09:21 PM

Izbor sample rate-a je posebna prica, narocito kada se ima u vidu snimanje bubnjeva srpskih bendova. :D Ako je uz solidne preampove potreban i visok sample rate dalja diskusija je po meni izlisna, jer Mackie, koliko se secam ima SMUX varijantu.

Sta reci, Audinet iz mog nevelikog licnog iskustva ima dobre sasvim ciste i transparentne preampove, a i konverzija mu nije losa. Sve ostalo je stvar izbora i licnih afiniteta, kao i zelje sta osmokanalni preamp, osim preampova, treba da ima.

Arthur 11-11-2008 03:58 AM

hvala vlado, puno, ne skontaj me pogrešno, zakopkala me ta priča pa sam tek onda u hodu iskonstruisao šta zapravo meni najviše radi posao. Pre 48sati bi mi definitivno tvoja preporuka audienta bila presudna, ne sumnjam da je zvučno superiorniji. Tek sam naknadno sabrao sve praktične okolnosti, i za sada onyx mixer ispada najbolja kupovina za mene. Ono što mene zanima je da li neko ima nešto ozbiljno protiv onyxa, jer takve ocene nisam uspeo ni na GS-u da nađem, najviše mu zameraju da je proizvod "over-hyped", digao previše prašine, ali niko ne kaže da on zapravo ne radi dobro ;)

Arthur 11-11-2008 03:59 AM

a na higher samplerate sam u zadnje vreme postao totalno addicted.. užasno mi je zabavno da gledam šta digicheck meri do 40khz :D Nisam još probao blind testiranje, ali za sada me drži to ludilo :da:

spidermusic 11-11-2008 07:51 AM

Sve je ok. Nista nisam i necu shvatiti pogresno. Na izbor opreme utice puno faktora, saveti, licno iskustvo, neko sesto culo i jos trista cuda. Znam, takodje, da si me i ti svojevremeno, kada sam trazio osmokanalni preamp, posavetovao da obratim paznju i na Mackie Onyx 800R. Verujem da ta sprava radi korektno, jer nisam imalo licnih iskustava, a za mikser verujem da radi jos i bolje (posebno ako ti mikser treba, iako sam cuo, a ne uverio, da su Mackie-vi mikseri osetljivi na nosenje i transport, licno preferiram Allen & Heath :wink:), ali o tome moze pisati neko ko je sa tim spravama radio.

Ukoliko te interesuje mozemo se dogovoriti da isprobas Audient-a, ne radi promene misljenja i stavova, vec radi jednog iskustva vise.:)

dvuckovic 11-11-2008 09:48 AM

ADAT na sample rate vecem od 48kHz gura samo 4 kanala.

Arthur 11-11-2008 12:30 PM

znam

MUzzY 17-11-2008 03:18 AM

Quote:

Originally Posted by Oggy (Post 224800)

Sorry za jos jedan offtopic ali moram samo da ti kazem - bravo! Ne znam odakle ti ovo znanje ali broj ljudi koji zna ove "sitnice" vezane za gudacke instrumente je mizeran. Svaka cast!

All times are GMT +1. The time now is 02:17 PM.