Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=117)
-   -   Pisanje tekstova i melodija - saveti (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24888)

Eeva_r&b 26-10-2008 11:19 PM

Pisanje tekstova i melodija - saveti

Ovo je tekst sa interneta koji sam prevela jer ste me zamolili, i sa cijim se sadrzajem slazem.

Tice se pisanja pesama koje imate nameru da prezentujete publici,i nadate se njihovom uspehu.

Ps. nisam bas mnogo vremena ulozila u ovo,pa ako ima greski u prevodu izvinjavam se :)

Pozz

Eeva_r&b 26-10-2008 11:22 PM

Re: Pisanje tekstova i melodija - saveti

POCETAK PESME

Jedna od stvari koje najcesce previdimo kad je u pitanju pisanje JAKIH PESAMA, je toliko jednostavna da cete pomisliti da je glupost.
Ipak je toliko vazna da mi nije jasno zasto tekstopisci i 'ucitelji' vise ne insistiraju na tome.
A to je - UVEK pocnite svoje pesme 'jako'.
Zvuci previse prosto da bi se i moglo nazvati savetom.Pretpostavljam da smatrate da to svi znaju.A da li je zaista tako?
Od 100 pesama koje cujem, 97 ce ih imati 'mlake' prve rime.

Zamislite sledece,konacno je vas red!
Najavljuju ime vas i vase pesme,i kliknu 'play'.

SVE USI SU NA VASOJ PESMI.

I...posto niste imali 'jak', obecavajuci start,sva paznja ce isceznuti dok vasa pesma curi iz zvucnika kao topli majonez.

Malo,ili nimalo efekta.Do vremena kada vas tekst konacno dolazi do izrazaja bice prekasno.Publika vas je vec strpala u kategoriju 'blede kopije' sa mnogim drugima.

Pravilo vazi i za pisanje melodija.Uvek pocnite jako i upecatljivo.
Pocetak vase pesme treba biti jednako interesantan kao i ostatak.

Naravno,vas cilj nije da pocetak svake pesme pretvorite u nesto epicno.
Ponekad pesma zahteva prijatan i lagan pocetak.Kako god,prijatno i lagano nije isto sto i dosadno i neprivlacno.

Ovo je ono na sta ja verujem da treba da ciljate u svakoj prvoj rimi:
Vasa prva rima treba da zaintrigira,izaziva, obeca slusaocu da je ostatak vredan slusanja.

Setite se da je pisanje pesama obostrana komunikacija.
Slusalac mora vasoj pesmi pokloniti vreme da je dozivi.
Ako ne napravite (i odrzite) obecanje na samom pocetku, odluka ce biti da se zaobidje vasa pesma.Stoga, ucinite ovo jednostavnim u svojoj glavi:
Nacinite obecanje u prvih nekoliko sekundi,zatim ga odrzite u ostatku pesme.

Eeva_r&b 26-10-2008 11:24 PM

UCINITE PORUKU JEDNOSTAVNOM

Pisite reci koje dopiru do ljudi!

Koja je poenta imati najslozeniji,najpromisljeniji,najdublji poetican tekst,ako se niko sa njim ne moze poistovetiti?

Ako zelite da imate pesmu koja ce dopirati do ljudi,ucinite tekst jednostavnim.Cak i najiskusniji tekstopisci ce se vracati na ovo pravilo iznova i iznova - ODRZI TEKST JEDNOSTAVNIM.

Ovo nikako ne znaci da treba da pisete ocigledne 'catch fraze'.Ono sto zapravo znaci je, NEMOJTE DA DOZVOLITE DA TEKST POSTANE PREVISE KOMPLIKOVAN tako da niko ne razume sta zapravo pokusavate da kazete!

Iako se zasigurno ne protivim upotrebi metafora i poredjenja, ne treba upotrebljavati iskljucivo njih.
Nema potrebe za preterivanjem, metafore i poredjenja su poput nakita,a previse nakita izgleda neukusno zar ne?

Zapamtite,ne pisete pesme za profesore knjizevnosti.
Pisete pesme koje ce svet cuti,i poistovetiti se s njima.

STVARANJE MELODIJA

Kada ljudi napisu melodiju za koju misle da je odlicna,mnogi drugi smatraju da vec zvuci kao neka druga vec postojeca pesma.

Ovo je veoma cesto.
Ono sto morate shvatiti je - SVE PESME su RECIKLIRANE MELODIJE.

Svaka pesma ima bar neki segment melodije koji je isti kao od neke druge.
Tako da,ne brinite ako se osecate kao da vam pesma zvuci poput neke druge.
Sasvim je normalno.

Ono sto je vazno znati je, da ako je vasa melodija poznata,to je DOBRA STVAR.NE PRICAM O KRADJAMA I PLAGIJATIMA OVDE.Pricam o delu/delovima vase melodije koji zvuce kao neka druga pesma.

Zasto je ovo dobra stvar?Zato sto znaci da ce se ljudi poistovetiti sa melodijom jos vise.Zelece da slusaju vasu pesmu bas zbog toga sto im zvuci poznato.

Zapamtite,vecina ljudi nisu tekstopisci,zato su sanse da ce prepoznati cime su vase melodije inspirisane veoma male.

A sta i ako ipak prepoznaju?

Pa...na posletku,kao celina,bice to vase reci,vas zvuk - VASA PESMA ,u svakom slucaju.

Jos jednom,naglasicu OVO NIJE O KRADJI TUDJIH MELODIJA.
Ovo je o stvaranju svojih melodija koje zvuce poznato svetu.
To su dve razlicite stvari.

Eeva_r&b 26-10-2008 11:27 PM

LOGICKE PRAZNINE MOGU UBITI VASU PESMU

Za razliku od poezije, gde se dela mogu citati iznova sve dok se ne protumace, u ovom slucaju pesme nadolaze na slusaoca ,rima po rima.
I ako slusaoci nalete na velike rupe u logici teksta, ili zbunjujuce delove,cesto ce prestati da slusaju i pocece da resavaju misteriju.

Umedjuvremenu, pesma samo nastavlja da dopire iz zvucnika kao kolona teretnih kola.I cim se nagomilaju...slusalac frustriran odustaje.

Ove 'rupe' cesto nastaju jer VI kao pisac vec znate pricu u svojoj glavi.Ali SLUSALAC zna samo ono sto mu SAOPSTITE u pesmi.

Neiskusni tekstopisci cesto izostavljaju stvari nesvesno.
Ponekad, ova 'praznina' se nalazi u samom pocetku...pesma pocinje i slusaoci su odmah izgubljeni.Ako ih ne usmerite,jednostavno ce vas iskljuciti.

Desavalo se da novi pisci ovo argumentuju tako sto 'ne zele mnogo da otkrivaju'...zele da izostave bitne detalje i informacije radi utiska 'misterije'. Kao sto smo naucili u proslom savetu, slusaoci VOLE iznenadjenja. Ali ne vole da budu zbunjeni.

TEKST TREBA BITI KONVERZACIONALAN

Svaki deo teksta treba zvucati prirodno i spontano,kao da ga zaista osoba izgovara.
(Daleko od toga da KONVERZACIONALAN znaci isto sto i NEPISMEN i PROST).

Ovde pre svega govorim o izboru izraza kojim se sluzite u tekstovima.

Ako recenice koje vas tekst sadrzi nisu konstruisane onako kako bi bile u razgovoru s nekim,prepravite ih,i uvidecete sa rezultatom da vas tekst sada vise 'dise'.

Npr,kada ste povredjeni u stvarnom zivotu,vas ton je retko formalan.
Zasto ga primenjivati u pisanju?

Jos jednom,metafore i poredjenja svakako mogu ostati.
Ali isto kao sto u prici sa nekim necete preterivati s njima,nema potrebe da to cinite i u tekstu.Metafore i poredjenja sluze da osveze tekst,i naprave kontrast.A ako ih u tekstu ima previse,one ga zagusuju.

Eeva_r&b 26-10-2008 11:28 PM

PISITE SAMI SA SOBOM

Naravno,ne mozete sebi biti tim tekstopisaca,ali postoji nacin da pisete sami sa sobom.

Ovo je tehnika koju koristimo nesvesno.

Da li ste ikad poceli da pisete tekst i niste zavrsili?
Da li ste poceli da pisete melodiju i onda je samo ostavili?
Naravno da jeste,i ja sam takodje,u mnogim prilikama.

Cesto su ove nedovrsene ideje ostavljene u svesci ili snimljene negde nikad vise da budu vidjene.Upravo ovde saradnja sa samima sobom pocinje.

Obicno se jedva secamo na cemu smo tada radili,i ovo je upravo razlog zasto se ovim idejama treba vratiti.Toliko vremena je proslo da cete imati utisak da pisete na osnovu tudje ideje.

Imacete prednost u dobijanju perspektive koju niste imali prvi put kada ste pisali.

Bice vam jasno zasto niste dovrsili ideju uopste.Sada cete biti u mogucnosti da uvidite mane i greske koje ste potpuno preskocili tada,bice ociglednije i jasnije.

milanCHE 26-10-2008 11:43 PM

svaka cast na trudu!
korisno(a mnogi "renomirani" " tekstopisci" bi mogli malo da "procesljaju" ovo stivo)
poz

alfom 27-10-2008 07:06 PM

E, tako Eeva. Hvala za trud. TO JE TO !!!
Ovo treba svako ko se ovim bavi zalijepiti na sva vrata u stanu ; i sa jedne i sa druge strane - i svaki puta pročitati kada se ?ećka tamo - amo nervozno ?eleći postići 'ono pravo'. :kissing: (ovo ti je 'hvala' od mene) :grin:

Oggy 27-10-2008 08:52 PM

"Ulepio sam" thread ;)

Mogli 31-10-2008 10:47 PM

Ovo moze da napise retko ko! Svaka cast i tebi na nesebicnosti! Moj respekt!

fantomduhkojihoda 07-11-2008 07:57 PM

Sa severa vetar duva
oluja se gadna sprema,<o></o>
ajmo dru?e do kafane<o></o>
gde ciganin stari drema.<o></o>
<o></o>
Kafana je puna ljudi<o></o>
svi čekaju da se on probudi,<o></o>
violinu kad zasvira<o></o>
svako mora da poludi.<o></o>
<o></o>
Lete pesme lete fla?e<o></o>
na stolovima sve su<o></o>
sna?e,<o></o>
tuku munje i gromovi<o></o>
pucaju ča?e i stolovi.<o></o>
<o></o>
A ti garo njemu igra? <o></o>
jo? ne zna? da si moja,<o></o>
kad on padne ispod stola<o></o>
ja ljubiću usta tvoja.

Eeva_r&b ,i nteresuje me ?ta misli? o ovom tekstu bez obzira na muziku kojoj je namenjen.
<o>
</o>

Eeva_r&b 07-11-2008 09:07 PM

Pa, ovako..emocija i atmosfera koju (ako si ti autor) ovde prenosis , meni licno nije nimalo bliska,kao ni zanr...Mada, ako tekst pesme dovoljno docara citaocu/slusaocu i ono sto mu nije blisko,to je veliki uspeh.Ali to nije slucaj.
Nista novo nisi uneo u pesmu ovakvog (narodnog) karaktera.Sta vise,predvidiva je.Ne postoji ni jedna rima koja je licni pecat autora.
Naravno, ne pricam o izboru teme,jedna te ista izlizana tema se moze opisati na hiljadu drugacijih nacina,i tako se uciniti novom i svezom.Ali ni to nije slucaj.
Poslednji stih je potencijal da pesma bude prihvatljiva publici na koju ciljas.
Ostatak je jako slab.Kao da je dete pisalo.
Ne znam zasto te je zanimalo bas moje misljenje, ali bilo je zaista iskreno,nadam se da ti je nesto znacilo.

:)

Pozz!

Quote:

Originally Posted by fantomduhkojihoda (Post 224429)
Sa severa vetar duva
ajmo druže do kafane<o></o>
<o></o>
svako mora da poludi.<o></o>
<o></o>
Lete pesme lete flaše<o></o>
snaše,<o></o>
pucaju čaše i stolovi.<o></o>
<o></o>
A ti garo njemu igraš <o></o>
još ne znaš da si moja,<o></o>
ja ljubiću usta tvoja.

Eeva_r&b ,i nteresuje me šta misliš o ovom tekstu bez obzira na muziku kojoj je namenjen.
<o>
</o>

fantomduhkojihoda 08-11-2008 07:17 AM

Hvala na komentaru,
samo poku?avam da otkrijem ima li smisla da tro?im vreme pisanje tekstova a očigledno da to nije slučaj. Tvoje mi?ljenje nije usamljeno pa vreme je da se okrenem nečem drugom.

alfom 08-11-2008 08:50 AM

Quote:

Originally Posted by fantomduhkojihoda (Post 224482)
Hvala na komentaru,
samo pokušavam da otkrijem ima li smisla da trošim vreme pisanje tekstova a očigledno da to nije slučaj. Tvoje mišljenje nije usamljeno pa vreme je da se okrenem nečem drugom.

Otkud ti ova ideja :confused:
Čovječe, napiši bar 'stotinu' pa će ti se pisaljka izoštriti!
Samo kod Š.Š. (sa početka karijere) ima tekstova ove težine koliko hoćeš ; a tek kod drugih :(:mad:
Osim toga, sve što se 'napravi' uvijek treba odležati neko vrijeme - osim ako si AS, pa već kvalitet izbijaš rutinski. To je rijetkost.
Kada ti tekst prihvati neko kao osnovu za komponovanje, on će vrlo često, u dogovoru sa tobom, mijenjati određene riječi (nije pravilo, ali je često poželjno). Da sada ne objašnjavam zašto, jer će se sve rasplinuti.

Sa severa vetar duva
ajmo druže do kafane<o></o>
(KAKVE VEZE IMA OLUJA SA VAŠIM ODLASKOM U KAFANU ? KAKVE VEZE IMA ŠTO STARI CIGANIN DREMA U KAFANI DA IDETE U KAFANU?)
<o></o>
(TAKVI KOJI IDU U KAFANU DA BI BANČILI NEĆE SIGURNO ČEKATI NI JEDNOG CIGANINA DA SE PROBUDI DA BI SE OPIJALI I PROVODILI ISPRAZAN ŽIVOT : NEĆE MU DATI NI DA ZASPI!)
svako mora da poludi.
(NEĆE NIKO POLUDJETI OD SVIRANJA VIOLINE - osim ako se to primjenjuje kao dio terapije u umobolnicama (Bata Ž. i ekipa iz 'Žikine dinastije!):grin: )<o></o>
<o></o>
Lete pesme lete flaše<o></o>
snaše,<o></o> (KOJE BRE SNAŠE?)
pucaju čaše i stolovi.<o></o> (KOLIKO ĆE TRAJATI OVA KAFANA - KRAĆE OD TVOJE PJESME!)
<o></o>
A ti garo njemu igraš <o></o>
još ne znaš da si moja,<o></o>
(KAKO MOŽE NE ZNATI DA JE TVOJA AKO JE ? Osim kao : "Plan X uvek uspeva!" Tvoje razmišljanje o budućnosti)
ja ljubiću usta tvoja. (HOĆEŠ LI JE SILOVATI, kad joj skrbnik padne ispod stola ??? !!!)

Kakve ima veze ako je tekst namjenjen za narodnu muziku ?
Nemoj se uznemiravati! Uopšte!! Da ne spominjem procenat sadašnje TB produkcije - ništa ti pjesma nije gora od tog procenta. (nije ni bolja).
Ponovo tekst pred sebe! Analiziraj pjesme drugih - ali pravih pisaca tekstova, a ne ovih današnjih bućkuriša. Prouči kako se prenosi poruka - valjda toliko možeš!
Ako si cijelu svoju pjesmu napisao da bi krenuo u akciju da gara shvati da nije njegova nego tvoja, i da ćeš svoj naum ostvariti kada on od pijanstva (ili : "Murtav si Grga brate!") padne pod stol, šta će ti oluja, cigan koji spava u kafani, na kojeg svi čekaju da se probudi pa da pobacaju flaše, porazbijaju stolove, stolice, demoliraju kafanu, ... , ... Koji je smisao ?

Ako želiš pisati ovaj žanr, ovaj osjećaj koji si pokušao ostvariti u svojoj pjesmi , onda pred sebe prostri sve pjesme Tome Zdravkovića - od "Rogonja" kojom ga je Silvana Armenulić promovisala, pa dok nije završio boravak među nama, analiziraj, uči o ritmu, rimama, ... , ...
Ako želiš malo dublje, onda pred sebe stavi sve tekstove kompozicija koje je napisao Zdenko Runjić. Ako hoćeš još dublje, onda svakako sve što je za Indexe napisala Maja Perfiljeva.
Ako hoćeš samo tekstove za opštu zabavu, dosta ih ima i kod Čole, Samardćića, ...
Ne govorim ti da kradeš!!! Nego da učiš.
I još ovo : pisanje ozbiljne poezije (pjesničke) se u mnogim elementima razlikuje od namjenske poezije za potrebe muzičke produkcije. Ove druge nemaju mnoge slobode izražavanja kao ove prve. Rijetkost je da se neko prihvati herojskog poduhvata i uglazbi 100 % nekomercijalnu "Modru rijeku" kao Indexi (ili Sergeja Jesenjina kao grupa "Bolero" iz Sarajeva, ili "Ne bi mu zubi - Svjetlana ; pitaj Idekiusa).
Ipak, one su i spomenik pjesništva i spomenik muzičkog autorstva izraženog novijim žanrovima.
PoZzzz.
p.s. Ako imaš još tekstova, šalji na PM da ih pregledam.
Pitanja i konstatacije umetnuti u tvoj tekst su samo da ti pomognu a ne da te odvrate od pisanja tekstova.
Na forumu ima i tema sa dosta dragocjenih tekstova od prije par godina. Pronađi i pogledaj.
Evo ti Toma Zdravkovic :
http://tekstovi-pesama.com/index.php...=Trazi&radio=4

alfom 08-11-2008 09:12 AM

Raj tekstova :

http://tekstovi-pesama.com/Oliver-Dr...i-pape/9545/1/

@ Vratite se na home od tog linka

fantomduhkojihoda 08-11-2008 10:31 AM

Ova pesma je prvenstveno napisana za neku tambura?ku bandu i zato se spominju sna?e. Znam da to nije ne?to popularno ali prosto mi je ?ao koliko je ?teta ?to se ta muzika vi?e ne razvija već sve stoji na starim pesmama Zvonka Bogdana i nekim jo? starijim.

Eeva_r&b 08-11-2008 12:29 PM

Heeej ! Nisam nikako htela da te obeshrabrim!!! Jednu stvar ljudi ne shvataju. kad je pisanje tekstova u pitanju prirodan talenat NE POSTOJI. Svi ljudi uce da pisu! Niko nije od svojih prvih pesama napravio revoluciju! Zapravo verujem da su ovakvi zakljuchci tipa ''ja nisam talentovan za pisanje'' samo opravdanja za neuspeh! Svako moze radom napraviti progres ako to dovoljno zeli!

Alfom ti je dao daleko bolje i preciznije savete i analize tvog teksta od mene.
Ja sam vise konstatovala nego sto sam ti dala konstruktivan savet,izvini :(
bila sam umorna tada.Sad kad citam svoj post izgledam sebi ko tipicni rumski pljuvac,hahah.

Resenje je,kao sto je rekao alfom,u sto cescem pisanju,obrati paznju i na stvari koje se pominju u ovom threadu,pogotovo deo PISITE SAMI SA SOBOM,znaci da se vracas na stare radove iako mislis da ne valjaju.

I bez obzira za koji zanr pises,TVOJ LICNI TRAG MORA OSTATI!!!Pisanje za druge je gluma!!!Unesi se u ulogu! Izgleda mi kao da ni tebi nije bliska atmosfera koju zelis da preneses u ovoj pesmi.I da si se zapravo od pocetka pisanja dvoumio o cemu zapravo zelis da pesma bude.Pogledaj i deo o logici (u threadu). Sve mora biti logicki povezano u jednu celinu.Ni jedan deo ne sme izgledati umetnuto samo radi rime.
Savetujem ti da prvo razmisljas o tekstu jedno vreme,i onda pocinjes da stavljas motive na papir,iz kojih ces kasnije razvijati ideju.

Eto,izabrao si temu kafana.
Zapisi na papir pre pocetka pisanja sve sto te na kafanu asocira!
U pocetku ce ti padati na pamet direktnije i lakse asocijacije.
Tipa ciganin,pijanstvo,muzika,devojka koja igra.
Ako ove asocijacije ostavis u ovom obliku u tekstu - TO JE KLISE.
Jer su ovo pojmovi koji SVIMA PADAJU NA PAMET PRVI,ne samo tebi kao piscu!
Zato sad,ides na korak dva,iz tih pojmova (ciganin,flase,pijanstvo,muzika)
izvlacis dalje na sta te oni asociraju.
Kako sve mozes reci 'ciganin'? Kakav je to covek? Zasto je u kafani?? Zasto svira violinu?? Kako sve mozes opisati razbijanje flasa (staklo rasuto po podu?ili jos preciznije,sta se pilo?vino,pivo,viski? da li ljudi nazdravljaju? kako su raspolozeni?)
Postavljaj sebi pitanja,i informacije daj u opisima!
Devojka koja igra,kome igra,kako igra?Provokativno?Ili naivno,nesvesno svoje privlacnosti?kakva je ona i zasto je interesantna u celoj prici o kafani?
Ostavljaj tragove koji ukazuju na to da li je ovo specijalno slavlje,ili tradicija kafane svakog vikenda??zasto se slavi,koji je povod?
''Kafana je puna ljudi'' kakvih ljudi?starih?mladih?umornih radnika?mladica?devojaka?
Ostavio si previse nedorecenog!
Znaci,pre pisanja razmisljaj o temi! Pesme se ne pisu tako sto sednes,napises prvu rimu,i onda razmisljas sta ces dalje! Moras odmah znati u kom pravcu ides,da bi negde stigao,zar ne? U suprotnom,samo ces lutati,kao i tvoji citaoci sa tobom.I na kraju nece imati pojma gde su dosli.

Nadam se da sam ovaj put malo vise pomogla!

Pozz

Tonko 13-11-2008 06:53 AM

Evo jedan moj skroz svjež tekst.Zamolio bi prisutne na komentar,Da li da ga bacim ili ostavim?

Tebi se vračam voljena
ti moja zvjezdo daleka
tebi se vračam umoran
od nadanja i čekanja

Primi me opet ponovo
u svoje tajne odaje
u svoje noći čarobne
gdje život bolji postaje

Ti si još tu ljepša no ikada
ko pjesma iz mladosti
koju volim ćuti ja

Ref:

Zaboravit ću sve ali tebe ne
jer ti si mi dala ono najbolje
zaboravit ću sve ali tebe ne
bit ću samo tvoj,cijeli život svoj

Ljubav je za nas stvorena
i svaka rijeć je pogrešna
ako ti kaže suprotno
od onoga što osječaš

Uzmi me cijelim životom
i nedaj da te pobjede
oni što voljet ne znaju
a lako druge povrijede

Color 13-11-2008 10:10 AM

Alfom & Eeva_r&b, vec dugo nisam procitao ovako dobre i konstruktivne postove na forumu! :grin:

Quote:

Originally Posted by Eeva_r&b (Post 224520)
Znaci,pre pisanja razmisljaj o temi! Pesme se ne pisu tako sto sednes,napises prvu rimu,i onda razmisljas sta ces dalje! Moras odmah znati u kom pravcu ides,da bi negde stigao,zar ne? U suprotnom,samo ces lutati,kao i tvoji citaoci sa tobom.I na kraju nece imati pojma gde su dosli.

Super napisano....istim principima bi se trebalo voditi i u komponovanju muzike, razmisljanju o produkciji i zvuku neke pesme...pisanju scenarija...slikanju.....reziranju....itd itd itd

alfom 13-11-2008 10:25 AM

Eeva_r&b 15-11-2008 12:31 AM

u svakom slucaju ne bi trebalo da ga bacis..tekstovi se ne bacaju (to ti kaze neko ko ih i sam baca,ali trudim se da ovo izbegavam u poslednje vreme)..jer te stari tekstovi i stare emocije (koliko god lose obradjeni) uvek mogu inspirisati za nesto novo..nemoj biti lenj da procitas ceo thread...jedan tekst smo vec analizirali,i kritike i saveti se mogu odnositi i na ovaj tekst...pogledaj dobro opet svoju pesmu i uvideces 'greske' i sam...
ja cu ti samo ukazati na delove koji su mi odmah upali u oko ,i mislim da bi trebalo da budu prepravljeni...pa ti proceni...

Quote:

Originally Posted by Tonko (Post 225215)
Evo jedan moj skroz svje? tekst.Zamolio bi prisutne na komentar,Da li da ga bacim ili ostavim?

Tebi se vračam voljena
ti moja zvjezdo daleka - previse puta iskoriscena metafora.PREVISE!
tebi se vračam umoran
od nadanja i čekanja

Primi me opet ponovo - pleonazam!
u svoje tajne odaje
u svoje noći čarobne -klise ! upotrebi drugi pridev,koji se ne nalazi cesto uz 'noc'
gdje ?ivot bolji postaje

Ti si jo? tu ljep?a no ikada
ko pjesma iz mladosti- i ova 'pesma iz mladosti' iskoriscena previse puta
koju volim ćuti ja

Ref:

Zaboravit ću sve ali tebe ne
jer ti si mi dala ono najbolje
zaboravit ću sve ali tebe ne
bit ću samo tvoj,cijeli ?ivot svoj - nacin rimovanja (abacc?) je neskladan,imao bi smisla kada bi refren imao drugi deo sa istom semom.iako su pravila tu da bi se krsila..u ovom slucaju krsenje pravila ne donosi nista novo i zanimljivo,naprotiv,klise. predvidiv izbor rimovanih reci

Ljubav je za nas stvorena
i svaka rijeć je pogre?na
ako ti ka?e suprotno
od onoga ?to osječa?

Uzmi me cijelim ?ivotom
i nedaj da te pobjede
oni ?to voljet ne znaju
a lako druge povrijede

-kako si zavrsio rimu,ocekujem nastavak?trapav kraj!

alfom 15-11-2008 10:35 AM

Haj'mo malo proširiti ovu pisaniju :
Postoje 'sistemski' jezički problemi za mnoge pjevače (nisu školovanog glasa). Odnosi se na suglasnike kojima započinju riječi u retku ili strofi, te sa kojim završavaju pojedini stihovi.
Npr. tkzv. 'tvrdi' suglasnici : P, T, Č, Dž, ...
Slično je sa samoglasnicima : npr. prethodna riječ završava samoglasnikom 'a', a naredna započinje istim.
Današnji antipop, anticracle, antihiss, ... alati donekle poništavaju to neumijeće.
Ali, nekad nije bilo tako.
A i live nastupi pokazuju mnogo više o ovom.
Jedan težak primjer : "bez želje" - vraćao sam jednog pjevača 20-tak puta i onda sam odustao : ostalo je kao : "be&želje".
Ili : "sama ako odeš", itd. itd.
Iskusniji pjevači to znaju. Kada pjevaju npr. Marinko Rokvić ili Neda Ukraden, ili Snežana Đurišić, ili Aleksandra Radović, Hanka Paldum, Beba Selimović, ili pok. Silvana Armenulić, ..., ..., sve teče ; teče, kao med i mlijeko. (man'te se podsmijeha za navedene primjere izvanrednih pjevača - ovo je učenje!:)).
Zato sam prije napisao da je pisanje tekstova za popularnu muziku uskraćeno za mnoge slobode koje imaju pisci klasične poezije i da tekstovi u studiju često bivaju frizirani radi ovih 'caka'. U poeziji bi takva slaganja glasova bila cool. U pop. muzici to nije slučaj.
Za napisati dobar tekst treba mnogo, mnogo više znanja od pukog talenta i nadahnuća - mnogo više 'proračunavanja' ; a to se na kraju ne smije primjetiti kao zanatski rad.
Bio sam prisutan kad je nastajala posljednja zvanična pjesma originalnih Indexa : mjesec dana je trebalo da se u logičnu cjelinu sklope naslovi svih najvažnijih pjesama te grupe. Na taj tekst je kasnije Fadil Redžić komponovao melodiju i čini mi se arr. Majstorstvo, nema šta!
Druga bitna kategorija je sama melodičnost izgovora (recitovanja) pjesme. Ovo bi trebao znati svako ko se bavi komponovanjem ; da ne bude silazni naglasak na slogu, a melodija ode 5-6 tonova gore u odnosu na prirodni akcent izgovora prethodnog i tog sloga.
Kada se ovom doda i dikcija, onda je slika kompletna, odn. moj izričit stav da je jedino prirodno pisati melodiju na postojeći tekst.
Tada, uz ovo, ima mnogo manje 'neobičnih' jezičkih, izgovornih rješenja za samog pjevača, a i tonca kod usnimavanja vokala.
Naravno da je mnogo do pjevača : i melodija mora doživjeti sitne promjene : nekad će se npr. dvije četvrtine u riječi pretvoriti u četvrtinu s' tačkom i osminu.
Ako to ne zna pjevač, onda kompozitor svakako mora znati i poučiti ga.
Pripreme za moj nastup na "Prvom aplauzu" u Banja Luci, davne 70 i neke, su trajale čitava tri mjeseca. Svakih 15 dana sam išao u BL kod kompozitora na 'usaglašavanje', gdje sam dobijao savjete za svaki slog. Uz to sam morao dobiti 'čist' i 'jak' G, kojeg tada nisam mogao ispjevati. Pripreme su se svodile na to, a ne na silikoniranje, friziranje, guziranje, prednjiranje, haljiniranje, i sl. :ups:
Nikada ne treba zaboraviti da su u interpretaciji najmanje 4 majstora svog zanata : pisac teksta, 'pisac' melodije, 'pisac' aranžmana i onaj koji ih interpretira : pjevač (ili instr. solista). Ali, o tom - po tom.

Tonko 17-11-2008 02:43 PM

Eva ,hvala ti na analizi teksta i čestitke na svemu što si napisala na forumu. Složio bi se sa tvojim primjedbama.Ovaj tekst mi je izašao onako rutinski u 20-tak min.Nisam ga kasnije ni taknuo tj,frizirao što bi rekao Alfom.Sigurno treba još raditi na njemu i po mogučnosti istodobno raditi glazbu i ispravljati tekst.
Pogledajmo kliše iz drugog kuta.Nevezano za moj tekst jer i sam sa njim nisam zadovoljan.
Mislim da nije uvijek dobro odmah "golu rijeć" ocijeniti klišeom ako pjesma nije poezija jer kad se "utopi" u glazbu(melodiju-interpretaciju)tek onda pokaže svoju pravu funkciju odnosno ukupnu sliku.Kliše se ne koristi uvijek zbog manjka inspiracije.
Gledano zanatski(ušima slušatelja)nekad je i dobrodošao baš da bi bio bliže ljudima jer ih i oni sami dosta upotrebljavaju.Kliše treba maksimalno izbjegavati ali ne pod svaku cijenu.Možda se nećeš složiti sa mnom ali mislim da u popularnoj glazbi ima dosta primjera dobro prihvaćenih klišea.:wink:

alfom 17-11-2008 03:14 PM

@ Tonko : u popularnoj glazbi ima dosta primjera dobro prihvaćenih klišea.

Da. Na žalost :cry:

Eeva_r&b 17-11-2008 05:10 PM

Slazem se...mada jos je vise primera neprihvacenih klisea koji cine pesmu nezanimljivom...ali naravno,ukoliko tekst u kombinaciji sa melodijom bude osvezen,zasto da ne...

LACKY 18-11-2008 02:32 AM

Quote:

Originally Posted by milanCHE (Post 222590)
korisno(a mnogi "renomirani" " tekstopisci" bi mogli malo da "procesljaju" ovo stivo)
poz

Ovo je najveca zabluda a zatim i besmislenost gore navedene teze!
A, sta mislis ko je pisao ovaj text, i sta je analizirao pisuci ga?
Pisao ga je neki mud(r)olog (jedino poznat po ovom poucnom stivu),analizirajuci ozbiljne textove u muzici. Koje su pravili "Majstori" koji se sa ovakvim glupim analizam nikada nisu bavili vec pisali pesme.
I sta je rekao: Text treba da ima odlican pocetak, zatim izvanredan zaplet, vrhunski kraj i onda ste napravili hit.
Auuu kakva neverovatna mudrost, e to nisam znao! Ja sam mislio da pocetak treba da bude bezveze, sredina losa i sranje od kraja (i da je to hit)!
Bas me zanima sta bi rekli (na ovu glupu teoriju o pravljenju hitova pokojnici) Morison, Lenon itd. Ili da, ajde, idemo na nase, domace savremenike Arsena,Balasevica, Stulica, Bajagu, Boru Corbu,Gibonija, Caneta, Marinu i nebitno (na zanrove) itd. Rekli bi (kao Pavle Vujisic u filmu "Ko To Tamo Peva"): Jasta brate!
Quote:

Originally Posted by alfom (Post 222714)
TO JE TO !!!
Ovo treba svako ko se ovim bavi zalijepiti na sva vrata u stanu ; i sa jedne i sa druge strane - i svaki puta pročitati kada se šećka tamo - amo nervozno želeći postići 'ono pravo'. :kissing: (ovo ti je 'hvala' od mene) :grin:

Nedao bog da su oni ovo na vrata lepili, nigde ih nebi bilo.
Ovakavi tekstovi i analize su pogubni (ne samo za muziku) vec za bilo koju vrstu umetnosti.
Ovo je pokusaj omalovazavanja bilo kakve vrste talenta!
"Procitaj ovo uputstvo i ti ces postati umetnik!"
To je ono sto ovaj tekst porucuje.
Ma preterujem ja, kupite knjigu "Kako Se Prave Hitovi"(verovatno postoje neke kako da se postane Pikaso ili Dali) i shranite Coldplay i Amy Winehouse!
Mada, i nemorate. Blagorodnost Interneta je doprinela da je ovako nesto besplatno(samim time uskraceno autorskog profita). Tako da ce mozda cackanje nosa (i pravljenje kuglica od datog sadrzaja) biti unosnija delatnost od objavljivanja teze:Ako zelite biti uspesni, onda prvo morate da uspete!

LACKY 18-11-2008 04:46 AM

[quote=alfom;225498].

HeatMan 18-11-2008 04:55 AM

koji si bre sloba postao. josh da predjesh na mac i to je to.

nisi nikada chuo za tzv "smernice"?

nikada nisi bio mlad, i sumljao u to shto si izabrao za zivot?

ovo shto je napisano je neistina?

joj, molim te.. stvarno, pochinje da mi izgleda kao da imash neshto protiv eeva-e

LACKY 18-11-2008 05:10 AM

Pa ja se obratih milanCHE-tu i alfomu. A oni nisu eeva.
Na Mac netreba da prelazim, na njemu sam godinama. A sto se tice Slobe to je posebno poglavlje(!!!)...
A rec neistina u nasem jeziku ima lepsi izraz, laz.
E sad posto sam ja (po tvome) izrekao laz, daj ti rasvetli stvari. Ako nista ono zarad mladosti, sumnji i smernica.
A i ti da zastitis eevu (koja uzgred receno nije autor ovoga teksta) i koju niko(to jeste ja) nije napao.
Ali ako to tebi tako izgleda.
I ako je zbog tvog dusevnog mira, toliko mogu da ti ucinim, da na njenim tread-ovim vise nepostujem.
Vidis kako umem da budem fin!

HeatMan 18-11-2008 06:16 AM

joj ne budi tezak laki.. nemoramo svi da budemo teshki.. :? sad bi da ne postujesh..

ja ti kazem samo, ispalo je kao da napadash ivu svo vreme.. mene boli uvo, ona moze sama da se brani.. nego ti ja kazem, kao neko ko te malo bolje poznaje preko foruma, i kao neko ko objektivno moze da sagleda svaku rasprau (u kojoj nije uchesnik), da razmislish dvaput..

tekst je ochigledno pisan za nesigurne ljude (da ne kazem decu).. nigde se ne spominje teorija, a kamoli kako doci do remek dela koje ce imati, naposletku, i neku istorijsku vrednost..

tu si skroz upravu.. ali sa

">>>Ovo je pokusaj omalovazavanja bilo kakve vrste talenta!
"Procitaj ovo uputstvo i ti ces postati umetnik!"
To je ono sto ovaj tekst porucuje.<<<"

izgledash kao obichan "prozivach" (da ne kazem hejter) :D

ti jesi upravu kada kazesh da talenat mora da postoji i da ce retko ko moci da uradi ono shto su uradili pikaso/dali/amy. thats a known fact, tako da ne znam koja je poenta da to kazesh..

pogotovo na nachin koji si rekao..

znachi, nemoj se uvrediti, nemam nameru da te povredim niti da ti popujem.. (niti mogu, mladji sam podosta) ali samo ti kazem iskreno, kao shto bih drugu rekao.. biraj samo nachin na koji prichash neke stvari.. u poslednje vreme iz nekih tvojih postova (potpuno nevezanih za ivu) vidim samo pokushaje spushtanja. i ovde mi izgleda kao "ne lozite se klinci, nikada necete biti kao taj i taj".

poshto si direktno post uputio ljudima na temi a ne samom tekstu. koji nije savrshen, ali nije ni toliko losh..
medjutim, promashio si poentu teksta. nije poenta kako napraviti hit i kako postati poznat ko madona. vec kako biti opushten i raditi bez pritiska. kako dati sve od sebe.

to su stvari koje ljudi sa iskustvom znaju i imaju u sebi, a dosta njih nije sigurno u svoje sposobnosti. u sv sl, svaka muzika nadje sebi auditorijum, makar to bio isti lik koji je i pravio.

poz, i josh jednom ne kazem ti da bismo se posvadjali ili da bih te povredio.. kazem ti, jer mi ovo ne lichi na tebe.. u poslednje vreme si nekako drugchiji.

poz

alfom 18-11-2008 06:39 AM

He, he!
Lacky, mora da nesto nisi razumio od gore napisanog.
To nema veze sa recepturom kako da neko postane Picaso.
To su samo pomocna stiva i nista vise.
U principu sve morash sam.
Prije par godina sam dobio oko pedesetak tekstova od pjesnikinje Dare Stojiljkovic ; nisam mogao upotrijebiti ni jedan radi proznog stila pisanja poezije.
A da se upushtam u avanturu zvanu "Modra rijeka" - ne pada mi na pamet. Toliko veliki nisam.
To ti gore nije nishta drugo nego necija suma-sumarum zajednickih odlika 'uspjelih' tekstova i - nishta vise.
Prije par godina sam napisao melodiju i uradio arr. namjenski za mnogouvazenog Kemala M. na tekst pjesme pjesnika Milana Rakica :

LEPOTA

1 - Znam te tako dobro: u rastanka case
Ti preda me stupis sva sjajna i ziva,
Znam kada ce suze oko da ti kvase,
Znam kada ti dusa milostom preliva.

2 - A kad u njoj nosis svu toplinu Juga...
Pa ipak si svakog dana nova meni,
Uvek nova, uvek tako cudno druga,
I nikada slicna jucerasnjoj zeni.

Ref.

Jest, nema na tebi ni jednoga dela
Da se mome oku mogao da sakrije,
Ni jednog prevoja blistavog ti tela
da se moj poljubac na nj spustio nije.

3 - Ta moc tvoja cudna zaslepljava mene
Raznovrsnim sjajem, mirisom i bojom.
- Oh, budi jedanput ko i druge zene.
Da odahnem najzad pred lepotom tvojom...

MILAN RAKIC

Izvrsna pjesma. Kao da ju je Milan pisao za lake note.
Naravno, on nije naucio gornja stiva - prethodno napisanim opstim smjernicama koje nam postavi Eeva, pa napisao ovu prelijepu pjesmu.
Ali, zato jesam ja, prilikom izbora teksta, vecinom od onog sto je napisano.
Ne znam da li danas takvo sto postoji u skolama, ali, nekada su postojale knjizevne sekcije gdje su se 'ostrila' pera i dobijale osnovne smjernice za pisanje. Niko nikom ne brani da izidje iz takvih okvira (to i nisu nikakvi okviri - zabrani).
Ali, treba odrasti dotle da se zbaci 'tijesna' kosuljica i postane osoba licno promovisanog kvaliteta.
Ako na nasim prostorima Djordje Balasevic ili Bora Djordjevic vaze (medju mnogima) za vrhunske tekstopisce, u cemu se to analiza njihovih pjesama ne moze uklopiti u gore opisane smjernice?
A Picaso i slicni su ti kao ovi noise kompozitori danas :D.
Ja licno vise volim slike realnog prikaza svakodnevice. A to ipak nije Pablo.
Tekstovi danasnjice se, bar u svijetu, bave odlikama svakodnevice i covjecijih potreba : kao i Yesterday.
p.s. Iskljucujem vecinu danasnjih tekstova, posebno onih u TF koji su dalji od pameti i svakog ukusa, sa prostora Yu. :da:
Philips onomad dade savjet pok. Johny Kash-u : parafr. : "Napishi pjesmu kao da te je udario kamion, umrijeches za par minuta a ona treba izraziti tvoje osjecaje, tvoj vrisak dushe, koji nikoga nece ostaviti ravnodushnim".
Koliko ima ovakvih tekstova od pocetka, recimo, pop-rock 'kulture'?

Tonko 18-11-2008 06:54 AM

Kompozitor-kombiniranje.A za doć do rezultata treba vremena tj.treba puno radit.Znam da su najveći kompozitori,tekstopsci jedino po takvom principu došli do uspjeha.Ima i iznimaka ali rijetki su mediji.Ovaj posao je zanat koji treba ako imaš talenta kao i svaki drugi naučit da bi došao do željenog rezultata.
Zbog toga su odlične smjernice što ih je Eva postavila.Ne zato što mi to ne znamo nego čisto da nas podsjete.:wink:

LACKY 18-11-2008 06:57 AM

Da upravu si!
Evo izvinjavam Het Manu sto sam uvredio eevu(deza vu).
Alfomu necu, on se nije naljutio(nadam se da nece ni milanCHE).

LACKY 18-11-2008 07:18 AM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 225764)

Prije par godina sam dobio oko pedesetak tekstova od pjesnikinje Dare Stojiljkovic ; nisam mogao upotrijebiti ni jedan radi proznog stila pisanja poezije.
A da se upushtam u avanturu zvanu "Modra rijeka" - ne pada mi na pamet. Toliko veliki nisam.

Po toj logici ni Modra Rijeka nevalja, naravno, sem ako nisi veliki. I sta sam ja rekao? Samo citajte uputstva. Da su oni citali uputstva nikada Modru Rijeku nebi ni snimili.
Izvinjavam se Alfome, necu vise da se drugi nebi naljutili.

alfom 18-11-2008 07:24 AM

Ih Lacky! Cemu ljutnja. Ovo je skola u kojoj ni ucitelji, u ovako rovitom i cesto tajanstvenom predmetu, zaglave u neznanju.
Svi smo i ucitelji i ucenici.
Evo da malo razbijemo monotoniju.
Istakao bih jednu (naoko) jednostavnu pjesmu u kojo jedan nas forumas sigurno ima umijesane prste.
Toliko jednostavnosti!
Ali, kada se poslusa kompletan autorski rad na njoj kao zvucnom zapisu, onda do izrazaja dolazi sva ostroumnost osobe ili ekipe koja ju je napisala i skladala :
Daleka obala

Postoji obala
gdje more je cisto
(daleka obala)

Stijene su gole
a djevojke isto
(daleka obala), pjevaju

Dale-kao
daleka obala nas mami
dale-kao, (daleka obala)

Oborita riba
iz mora me gleda
(daleka obala)

Ja bih je oborio
a ona se ne da
(daleka obala), i mislim

Pred obalom igraju se
cetiri morska pasa
(daleka obala)

Koga oni popapaju
tome nema spasa
(daleka obala)

Sunce na zalazu
obalu zlati
(daleka obala)

Pijani mornar se
obalom klati
(daleka obala), i urla

Valovi sume
a brnistra cvate
(daleka obala)

Ruski spijuni me
obalom prate
(daleka obala), sapucu

I tekst i muzika i kompletan ugodjaj ove pjesme su ispunili cilj : dali su slusaocu par lijepih slika i minuta u mozda tmurnom, 'na lijevu nogu' zapocetom danu. :)
http://www.youtube.com/watch?v=XBVFr...eature=related

LACKY 18-11-2008 07:35 AM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 225768)
Ih Lacky! Cemu ljutnja. Ovo je skola u kojoj ni ucitelji, u ovako rovitom i cesto tajanstvenom predmetu, zaglave u neznanju.
Svi smo i ucitelji i ucenici.

Zivot je stvarno cudo! A znanje krhko, netreba nista govoriti radi mira u kuci, bilo cijoj.
Ja raspredam sa tobom o nekim stavovima. Onda me napade neko drugi jer vredjam nekoga treceg. A onda ti prvi u prici, mislis da sam ja ljut. A u stvari, po zdravoj logici, bi ti trebao da budes ljut, a nisi jer razumes pojam polemika. A ustvari je ljut neko drugi, jer misli da se ovo odnosi na nekog treceg, a po logici stvari ce da najebe neko cetvrti jer nije u toku.:nbv:
A peti ce da kaze: Jesam ti rekao!

HeatMan 18-11-2008 07:47 AM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 225766)
Da upravu si!
Evo izvinjavam Het Manu sto sam uvredio eevu(deza vu).
Alfomu necu, on se nije naljutio(nadam se da nece ni milanCHE).

boze, gorane, mislim stvarno. sad me ljutish

alfom 18-11-2008 07:58 AM

:rotfl:
Ovo postade zabavno. Al, propade tema!

Eeva - reakcija speedom :D. Odmah !!!

LACKY 18-11-2008 08:02 AM

Obecavam, necu nikada vise.

alfom 18-11-2008 08:08 AM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 225774)
Obecavam, necu nikada vise.

Casna tvoja avatarska rijec ?:grin:

Eeva_r&b 18-11-2008 08:27 AM

Hehe,ja bih vise volela da neki mod reaguje na nepotrebno trovanje threada,od koga ja nit zaradjujem,niti sam ovo pisala za sebe...

Poz :)

All times are GMT +1. The time now is 04:00 AM.