Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Absorber za 230 Hz (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24461)

DeMa 28-09-2008 12:10 AM

Absorber za 230 Hz

5 Attachment(s)
Halo Drustvo napravio sam 2 Slot- Absorbera koji sam odredio na ca. 235Hz.
Da je to relativno jednostavno napraviti to ce vam pokazati Slike.

Di porozni absorberi prestaju ovaka vrsta absorbera nastavlja.
Njihova djelatnos je negdje izmedu 100 Hz do negdje 500Hz.
Ovo vam je samo grubo i nema neki, meni poznati pravila.

Ovaj Absorber ima dimenzije 0,9mx1,9m
Rezonatna frekvencija (racunata) je 235 Hz
Razmak Letvi 5mm
sirina letvi 100 mm
dubina korpusa 120 mm
Ovo su vam relevantni podaci da kako doci na odrecenu frekvenciju.

Naj veca je prednost kod ovakog absorbera je, da nedjeluje siroko.
Znaci naj efikasnije je kod rezonatne frekvencije sa abosrbcijom od Alpha 0,8 (Laborski). U ovom slucaju 235 Hz.

DeMa 28-09-2008 12:10 AM

Re: Absorber za 230 Hz

Evo jos slika

DeMa 28-09-2008 12:12 AM

4 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by dema0206 (Post 218309)
Evo jos slika

..

boggy 28-09-2008 01:04 AM

Hvala Denise, super izgledaju!!! :)

pozdrav

bogi

p.s. Stavljeno na sticky!

Max 28-09-2008 01:05 AM

Koliko te je otprilike kostao ?

Pozdrav

Braca 28-09-2008 11:41 AM

Hey, pa ovo izgleda jako dobro, i meni se strasno uklapa u postojeci enterijer. Predpstavljam da daske mogu da se urade malo tamnije bojenjem sadolinom recimo. Taj apsorber ne bi trebalo da bude skup, s obzirom da je iverica, jedino su daske malo skuplje. Hvala ti na dobrim i korisnim resenjima!

Reinhardt 28-09-2008 11:45 AM

pozdrav dema!

ovo izgleda super, vidi se da znash sa alatom:)

nego, bi li se prosirilo njegovo djelovanje da nisu sve letve istih dimenzija i razmaka?

DeMa 28-09-2008 11:48 AM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 218319)
Koliko te je otprilike kostao ?

Pozdrav

Halo Max
Izaso je jedan negdje oko 50?.

Pod 22mm Iverica 10? uzeoa sam ona ploce koje sa koriste sa poda jeftinije negoda sam dao da se ipila od veliki ploca.

Okvir da dobijem kutiju to sam dao da ispila stolar. Pila mi je otisla kvragu to je bilo jeftino 10?

Letve 100mm x 18mm komad 2,90 ? devet puta 29,10?

Vunu sam imo jos u skladistu. 10 cm isover akustic tp1 zaprvi sloj.
vuna koja je namjenski za ovake sisteme (crna gore) je izover SSP2

sarafe silikon nisam uracunavo.

Pozz
Denis

DeMa 28-09-2008 11:52 AM

Quote:

Originally Posted by Reinhardt (Post 218341)
pozdrav dema!

ovo izgleda super, vidi se da znash sa alatom:)

nego, bi li se prosirilo njegovo djelovanje da nisu sve letve istih dimenzija i razmaka?

ima i taj sistem.
Ubiti racunas povrsinu i kolko imas supljeg prostora to ubacis u formulu i dobijes rezonantu frekvenciju.
gadjas frekvenciju koja je tebi potrebana.

DeMa 28-09-2008 11:55 AM

Quote:

Originally Posted by Braca (Post 218339)
Hey, pa ovo izgleda jako dobro, i meni se strasno uklapa u postojeci enterijer. Predpstavljam da daske mogu da se urade malo tamnije bojenjem sadolinom recimo. Taj apsorber ne bi trebalo da bude skup, s obzirom da je iverica, jedino su daske malo skuplje. Hvala ti na dobrim i korisnim resenjima!

boja ne utjece na absorber. volja vam je koju god:)

Pozz
Denis

Reinhardt 28-09-2008 12:28 PM

Quote:

Originally Posted by dema0206 (Post 218344)
.. to ubacis u formulu..

..koja glasi?

DeMa 28-09-2008 01:33 PM

Quote:

Originally Posted by Reinhardt (Post 218349)
..koja glasi?

nacu ti stranicu na internetu.
di to mozes dati izracunati.

Pozz
Denis

DeMa 28-09-2008 01:37 PM

Evo naso.
Ovdje imate ubiti sve relevantne Absorbere.

http://82.95.237.142/mhsoft/Helmholt...p#slotAbsorber

Pozz
Denis

bypass 28-09-2008 02:08 PM

koji si materijal stavio preko mineralne vune?

DeMa 28-09-2008 04:39 PM

Quote:

Originally Posted by bypass (Post 218357)
koji si materijal stavio preko mineralne vune?

To je tema ovdje jos nerazjasnjena, i ima nekoliko raznih misljenja sto se toga tice.
Ja koristim obicno platno ili stof koji propusta zdrak.

Pozz
Denis

Max 28-09-2008 10:16 PM

Quote:

Originally Posted by dema0206 (Post 218374)
To je tema ovdje jos nerazjasnjena, i ima nekoliko raznih misljenja sto se toga tice.

Pozz
Denis

Bilo bi super malo porazgovarati o cenama raznih akustickih " pomagala " ( apsorbera , difuzora , bas trapova .... ) mislim da bi to bilo interesantno mnogim clanovima .....

Znam da neke cifre dostizu i nekoliko desetina hiljada evra .... a sve mi se cini da moze da se dobije odlican rezultat i za dosta manje para ( sto je verovatno svima bitno )

Pozdrav

Reinhardt 28-09-2008 10:26 PM

Quote:

Originally Posted by dema0206 (Post 218374)

Pozz
Denis

ne znam strucan naziv ali čoja (tkanina koja pokriva biljarski stol)je superioran materijal,
kad su pored akustickih bitna i fizikalna svojstva,
nije pretjerano skup..

DeMa 28-09-2008 10:30 PM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 218399)
Bilo bi super malo porazgovarati o cenama raznih akustickih " pomagala " ( apsorbera , difuzora , bas trapova .... ) mislim da bi to bilo interesantno mnogim clanovima .....

Znam da neke cifre dostizu i nekoliko desetina hiljada evra .... a sve mi se cini da moze da se dobije odlican rezultat i za dosta manje para ( sto je verovatno svima bitno )

Pozdrav

meni nije problem napraviti neki plan sto se tice kolicina.
Ali sa cjenama neznam svi smo iz razliciti regija i tako da cjene, neznam kako to kalkuliratii.

Akusticni moduli se mogu realtivno jednostavo napraviti.
Stima da svima mora biti jasno, da je prvi neganjam vrhunac.
nemam prostoriju za to.
sam znas ako se dobro sjecam da si negdje napisao da ti austika nije naj bolja.(Ne ubime ako te mjenajm):wink:
da je naj bitnije biti naslusan svojim okolnostima.

ja volim low budget i moze se napraviti jedan vrhunski prostor bez da se mora prodat 3 Stan.:):wink:

samo se mora biti spreman raditi malo citati, da se mogu prava pitanja postaviti.( ovo se ne tice tebe!!)

ako sam te krivo svatio popravi.

Pozz
Denis

DeMa 28-09-2008 10:33 PM

Quote:

Originally Posted by Reinhardt (Post 218405)
ne znam strucan naziv ali čoja (tkanina koja pokriva biljarski stol)je superioran materijal,
kad su pored akustickih bitna i fizikalna svojstva,
nije pretjerano skup..

ja idem u IKEA i kupim tamo naj jeftiniji Stoff, Platno vec kako. meni je samo bitno da kada pusem kroz njega da prolazi zdrak.
Nemoze niti jedan Stof zadrzati 250Hz.

A za to platno se isto mora vidjeti dali propzta Zdrak. Ako da zasto ne.

Pozz
Denis

DeMa 28-09-2008 10:34 PM

max ja sam ti odgovorio u malo ranijem postu, na tvoje pitanje sto se cjene tice neznam dali si video.

Pozz

NLP 28-09-2008 11:54 PM

Helmholtz resonatori su simpatična ideja...

Rade svoj posao ali ako ih ima? previ?e jednog nasuprotiv drugog, prouzročavaju flutter echo na specifičnim frekvencijama (odvisno - stupanj perforacije, refleksiona povr?ina,...)
Ako bih se odlučio za "H" resonator onda bih radije uoptrijebio "panel" nego "slot" dizajn...
... jo? bolje da se upotrijebi perforacija po sklonostima "chinese reminder teorema" koja pru?a i difuziju od cca. 800-1000Hz nagore, bolje nego reflektor...

Vi?e puta sam naveo http://82.95.237.142/mhsoft/Helmholtzabsorber.asp koji nudi interesantne DIY projekte...
...ljudi valjda čitaju vrlo povr?no:) ?

idekius 28-09-2008 11:54 PM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 218399)

Pozdrav

Ne samo da bi bilo interesantno, vec i korisno...
Uvek se ljudima moze predloziti A,B i C varijanta... mogu da se navedu i prednosti i nedostaci, a i ukaze na odnos cena/kvalitet.

Max 28-09-2008 11:55 PM

Quote:

Originally Posted by dema0206 (Post 218411)
max ja sam ti odgovorio u malo ranijem postu, na tvoje pitanje sto se cjene tice neznam dali si video.

Pozz

Video sam .... zato mi je i palo na pamet , da uzmemo jos nekoliko bitnih stvari za Studio ( bas trapovi , difuzori i sl stvarcice ) pa da otprilike vidimo za koliko para se moze odlicno " spuutati " soba od recimo 25 m2 ( kolika je inace najcesca rezija kod nas )

Pozdrav

DeMa 29-09-2008 07:47 AM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 218434)
Video sam .... zato mi je i palo na pamet , da uzmemo jos nekoliko bitnih stvari za Studio ( bas trapovi , difuzori i sl stvarcice ) pa da otprilike vidimo za koliko para se moze odlicno " spuutati " soba od recimo 25 m2 ( kolika je inace najcesca rezija kod nas )

Pozdrav

pobrinut cu se za to. to mislim nece biti problem.

pozz
Denis

DeMa 29-09-2008 07:51 AM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 218432)
Helmholtz resonatori su simpatična ideja...

Rade svoj posao ali ako ih ima? previ?e jednog nasuprotiv drugog, prouzročavaju flutter echo na specifičnim frekvencijama (odvisno - stupanj perforacije, refleksiona povr?ina,...)
Ako bih se odlučio za "H" resonator onda bih radije uoptrijebio "panel" nego "slot" dizajn...
... jo? bolje da se upotrijebi perforacija po sklonostima "chinese reminder teorema" koja pru?a i difuziju od cca. 800-1000Hz nagore, bolje nego reflektor...

Vi?e puta sam naveo http://82.95.237.142/mhsoft/Helmholtzabsorber.asp koji nudi interesantne DIY projekte...
...ljudi valjda čitaju vrlo povr?no:) ?

Halo Nlp ima li nakositi absorbere.
Kosto sam znas flatter echo moze samo doci, ako su plohe paralellne jedna prema drugoj.
Ovo je jedna komponenta od cile akustike.

pozz
Denis

NLP 29-09-2008 10:02 AM

Jeste i to je jedan od načina da pobolj?a situaciju:)

DeMa 29-09-2008 01:45 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 218500)

kako si.

Ali sam znas da je efekat flatter echa moguc, samo u prostorijama vecim od 5,2 m i to pod uvjetom da su zidovi paralelno postavljeni i da na njima nema nikakvih absorbera.

Pozz
Denis

Max 29-09-2008 03:28 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 218500)

Eto ...... reseno .... a taman sam se uplasio da cu morati da trazim i sta je "chinese reminder teorema" :D

Pozdrav

Max 29-09-2008 03:32 PM

Quote:

Originally Posted by dema0206 (Post 218491)
pobrinut cu se za to. to mislim nece biti problem.

pozz
Denis

Super .... naravno ... treba raditi polako , bez zurbe .... mozemo cak i da napravimo mali experiment .... npr da uzmemo skicu neke sobe i da onda vidimo gde se ( i zasto ) stavlja mesto slusanja , pozicija zvucnika ( to moze Sandro da pomogne sa onim iskustvom sto mu ga je prijatelj ucinio ) .... a onda da proracunima vidimo koje su to problematicne frekvencije i kako ih resiti .....

Na taj nacin bi svako imao cistiju sliku na sta da obrati paznju ....

E sad znam da to na papiru i u realnom prostoru nikad nije isto, ali bar da princip svima bude jasan ( te ce onda i biti manje glupih pitanja )

I naravno , ne mislim da treba ici na princip Hammer studia , jer je to preskupo i nepotrebno za vecinu realnih korisnika ....

Pozdrav

DeMa 29-09-2008 03:47 PM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 218536)
Super .... naravno ... treba raditi polako , bez zurbe .... mozemo cak i da napravimo mali experiment .... npr da uzmemo skicu neke sobe i da onda vidimo gde se ( i zasto ) stavlja mesto slusanja , pozicija zvucnika ( to moze Sandro da pomogne sa onim iskustvom sto mu ga je prijatelj ucinio ) .... a onda da proracunima vidimo koje su to problematicne frekvencije i kako ih resiti .....

Na taj nacin bi svako imao cistiju sliku na sta da obrati paznju ....

E sad znam da to na papiru i u realnom prostoru nikad nije isto, ali bar da princip svima bude jasan ( te ce onda i biti manje glupih pitanja )

I naravno , ne mislim da treba ici na princip Hammer studia , jer je to preskupo i nepotrebno za vecinu realnih korisnika ....

Pozdrav

Citas mi misli.
bas sam tio na taj nacin da pocmemo jednu doprinsnu diskuziju.
De preporuci mjere jedne Sobe koje su realne.
Mislim koje bi mogle pokriti naj vise korisnika.

Pozz
Denis

NLP 29-09-2008 06:19 PM

Quote:

Originally Posted by dema0206 (Post 218515)
kako si.

Ali sam znas da je efekat flatter echa moguc, samo u prostorijama vecim od 5,2 m i to pod uvjetom da su zidovi paralelno postavljeni i da na njima nema nikakvih absorbera.

Pozz
Denis

...pa u vi?e postova sam opisao kako je sa resonatorima. Nije samo flutter echo onaj koji nije za?eljen.

Braca 29-09-2008 09:49 PM

Evo ja nudim svoje dve sobe, i spreman sam da malo rizikujem, s tim sto bih voleo i krajnji rezultat, da postavimo grafikon merenja, da bi ustvari cela akcija imala smisla. Ako taj eksperiment uspe, onda mozemo da napravimo i virtualni bend, ko je za neka se javi, jedini uslov je dobra volja, dobri sviraci. Sta vi mislite o ovakvoj ideji?

DeMa 30-09-2008 07:23 PM

Meni je svejedno koje su dimenzije, Ali neko mora nesto reci.
Inace cu ja postaviti neke dimenzije.

Pozz
Denis

OFF 30-09-2008 08:46 PM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 218434)

Pozdrav

http://www.rumski.com/forum/showpost...9&postcount=19

Evo, iz jednog drugog topica, moj predracun za superchunk tip bass trapa.
Ako se radi sa Vunizolom (Knauf rock), cene kod nas su okvirno

http://www.offertrade.co.yu/Offer%20trade/cenovnik.htm

clusterchord 25-01-2009 02:31 AM

dema0206, koji je ovaj crni materijal koji si stavio na isover prije nego si ga zatvorio ?

to mu dodje kao FRK na owens corning-ima ?

ja sam koristio neki specijalni papir koji je otporan na vlagu, koji sam dobio sa konopoljom od koje sam radio svoje wideband absorbere.. pa me zanima sto je ovo..

Quote:

Originally Posted by dema0206 (Post 218354)
Evo naso.
Ovdje imate ubiti sve relevantne Absorbere.

http://82.95.237.142/mhsoft/Helmholt...p#slotAbsorber

Pozz
Denis

htio sam pogledati ali je link mrtav. ima li negdje drugdje ovaj koji si ti slagao ?

DeMa 26-01-2009 01:26 PM

Quote:

Originally Posted by clusterchord (Post 232542)
dema0206, koji je ovaj crni materijal koji si stavio na isover prije nego si ga zatvorio ?

to mu dodje kao FRK na owens corning-ima ?

ja sam koristio neki specijalni papir koji je otporan na vlagu, koji sam dobio sa konopoljom od koje sam radio svoje wideband absorbere.. pa me zanima sto je ovo..

htio sam pogledati ali je link mrtav. ima li negdje drugdje ovaj koji si ti slagao ?

Halo koristis obicno platno to ide preko Isovera.

a za ovu stranicu vidici di ima druga ali cu ti nabaviti jedan calculator.

Dali te zanima Helmholtz ili Slat absorber.???

Pozz
Denis

clusterchord 27-01-2009 02:22 AM

Quote:

Originally Posted by dema0206 (Post 232769)
Halo koristis obicno platno to ide preko Isovera.

a za ovu stranicu vidici di ima druga ali cu ti nabaviti jedan calculator.

Dali te zanima Helmholtz ili Slat absorber.???

Pozz
Denis

obicno platno ? izgledalo mi je na slici skoro ko neka guma ..

ja inace stavljam mikrofibru preko widebanda. fino drzi cestice, a mozes puhat kroz nju.

zanimaju me oba.. kako se rade, mjerenja, karakteristike.. da malo procitam.. :D

poz
t

DeMa 28-01-2009 10:40 AM

mjerenaj u smislu kontrola sta si radio.???

na ovoj stranici je objasnjen princip Helmholtz absorbera.
http://www.hunecke.de/en/knowledge/a...esonators.html
http://www.saecollege.de/reference_m...requencies.htm

i imas neke formule. Pitaj konktretna sta te zanima. Tako mi je lakse odgovoriti.

Pozz
Denis

clusterchord 28-01-2009 07:04 PM

nemam konkretno pitanje, zanima me siri tekst online o konstrukciji slat i heimholza. sa mjerama i sve ostalo. nisam siguran da se razumijemo.. ?

DeMa 28-01-2009 09:38 PM

Quote:

Originally Posted by clusterchord (Post 233045)
nemam konkretno pitanje, zanima me siri tekst online o konstrukciji slat i heimholza. sa mjerama i sve ostalo. nisam siguran da se razumijemo.. ?

hallo

i ja mislim da se nekao nerazumjemo.
Nemati konkretne mjere za helmholtz ili Slat absorbere.
njih pravis po osobitnoj potrebi.

Helmholtzrezonator ti ima djelovanje zapravo optimalno djelovanje a do negdje 80 Hz pa mozda i do 100 Hz.
Slat absorber ubiti radi na istom principu. Fizickom principu!!!

evo ti jedna stranica na engleskom mislim da tu imas neke odgovore.
http://forum.studiotips.com/viewtopi...mholtz+qfactor

A ovo ti je racunar za slat absorber.(dali se ovo moze nakako preves,Mislim na slat absorber)
http://www.saecollege.de/reference_m.../Helmholtz.xls

sta jos???:confused::confused::confused:
mozda ova stranica

http://www.saecollege.de/reference_m...ncies.htm#helm

mozda ces sada imati pitanja. Zapravo odgovor.

Pozz
Denis

All times are GMT +1. The time now is 08:30 PM.