Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Mix_Mastering_Freq (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24152)

alfom 01-09-2008 03:14 PM

Mix_Mastering_Freq

1 Attachment(s)
Koristi li se iko ovakvim 'pomagalima'?

Everbeatz 01-09-2008 05:11 PM

Re: Mix_Mastering_Freq

a kako nam to moze pomoci?

alfom 01-09-2008 08:50 PM

Quote:

Originally Posted by Everlast (Post 215229)

Ja sam pokusao koristiti radi, kako vjerovah - preciznosti 'ponistenja' nezeljenih freq. iz loseg mixa pri masterizaciji, ali me je to odvelo u corsokak.
Zato i pitam, da ne lutam vise oko ovoga bez veze.
Zar je moguce da je to samo lijepa vizualna oprema aplikacije !?!

Oggy 01-09-2008 08:56 PM

Quote:

Originally Posted by Everlast (Post 215229)

Nikako, ali covek je bio dugo odsutan, pa sada pokusava da nadoknadi to "instant glupostima"...

lesha 01-09-2008 09:40 PM

ti gledaj, ako ti pomaze.

google 04-09-2008 03:07 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 215213)

Ne. Ne znam ni sta je to.

DaBear 04-09-2008 03:22 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 215213)

Momci, MUZIKA SE MIKSA USHIMA A NE OCHIMA !!!

TO SU IZGLEDA SVI ZABORAVILI....!!

awacs 04-09-2008 04:44 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 215604)
Momci, MUZIKA SE MIKSA USHIMA A NE OCHIMA !!!

TO SU IZGLEDA SVI ZABORAVILI....!!

E bre Vrač, stvarno si omatorio. To se tako radilo dok se muzika slušala, a ne gledala:).

Nema baš neke veze sa ovom temom, ali ni sama tema nema veze s mozgom, pa me nije blam da odlutam:

Neki Habićev potencijalni pacijent je hteo da mu pesma zvuči prljavo ko Smells Like Teen Spirit od Nirvane. I sve vreme je pričao o spotu: sepija, out of focus, svi mlate kosama, navijačice, ludilo, montaža, gitarista svira iz lakta, ono kao, da zvuči raštimovano. Onda smo mu puštali istu pesmu bez spota i svaka mu čast - odma' je skapirao da ništa nije raštimovano.

Max 04-09-2008 05:33 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 215610)

Neki Habićev potencijalni pacijent je hteo da mu pesma zvuči prljavo ko Smells Like Teen Spirit od Nirvane. I sve vreme je pričao o spotu: sepija, out of focus, svi mlate kosama, navijačice, ludilo, monta?a, gitarista svira iz lakta, ono kao, da zvuči ra?timovano. Onda smo mu pu?tali istu pesmu bez spota i svaka mu čast - odma' je skapirao da ni?ta nije ra?timovano.

Ma Habicu je on mogao da prica sta god .... Habic ga i onako ne bi razumeo ..... samo bi odmah izbacio sve komplikovane prelaze .... pola instrumenata a verovatno bi i pokojnom pevacu Nirvane odrzao predavanje kako to sto peva nista ne valja , histericno tresuci rucicom ;)

Pozdrav

awacs 04-09-2008 06:26 PM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 215613)
Ma Habicu je on mogao da prica sta god .... Habic ga i onako ne bi razumeo ..... samo bi odmah izbacio sve komplikovane prelaze .... pola instrumenata a verovatno bi i pokojnom pevacu Nirvane odrzao predavanje kako to sto peva nista ne valja , histericno tresuci rucicom ;)

Pozdrav

Ma da, Habića je te?ko razumeti:confused:. Ali, neke ploče koje je producirao i danas zvuče dobro. A opet, ja po?tujem ljude čiji rezultati uspevaju da preskoče par decenija.

?to se tiče pokojnog pevača Nirvane, mislim da je ono ?to sam prethodno napisao potpuno suprotno onome ?to si ti upravo otkucao :wink:.

Koliko ja poznajem čoveka, jedino ?to tokom rada Habić ne mo?e da podnese (pored nedostatka muzikalnosti) je neargumentovana arogancija klijenta i/ili snimatelja (ili programera, ako je i taj u priči). Ali opet, ko to mo?e da podnese?

Pun pozdrav

Max 04-09-2008 07:01 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 215619)

Koliko ja poznajem čoveka, jedino ?to tokom rada Habić ne mo?e da podnese (pored nedostatka muzikalnosti) je neargumentovana arogancija klijenta i/ili snimatelja (ili programera, ako je i taj u priči). Ali opet, ko to mo?e da podnese?

Pun pozdrav

A sta cemo sa njegovom neargumentovanom arogantnoscu .... koliko li je samo albuma potpuno usrao .... taj spisak je malo pduzi .....

Pozdrav

awacs 04-09-2008 07:49 PM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 215622)
A sta cemo sa njegovom neargumentovanom arogantnoscu .... koliko li je samo albuma potpuno usrao .... taj spisak je malo pduzi .....

Pozdrav

Spisak gluposti je uvek duži od spiska pametnih stvari, pogotovo u okviru muzičke "industrije" poput naše, koja se u svakoj svojoj fazi oslanjala na par imena koja svi žele da pazare. Bilo da se radi o producentima, autorima, muzičarima, svi imaju neki limit kreativne produktivnosti. Kada stigne do svog limita, svako će početi da pravi budalaštine ako je u situaciji da nema vremena da udahne vazduh pre nego što treba da izgovori sledeću "genijalnu" misao.

Od Habića su vremenom komitenti počeli da očekuju da im on isporuči genijalna rešenja za pesme koje su bile sve lošije i u uslovima snimanja koji su bili sve gori. To se odnosi i na grupu U škripcu (bio, video, mislim da se sećam), i na Bajagu, i na Đuleta.

Naravno da u svemu tome ima i njegove krivice, ali svako kad-tad dođe na tapet ako je toliko prisutan i rabljen na sceni. I, naravno, ako dozvoli da bude toliko rabljen. A sujeta je čudo. I novčanik.

A što se tiče njegove neargumentovane arogantnosti, hm... on je lik koji ume da bude arogantan, ali... niko ne tera ljude da ih baš Habić producira, ako misle da je neargumentovan. On ume da bude i težak i arogantan i svakakav, ali neargumentovan... Pogotovo ako se suoči sa jačim argumentima od svojih (bio na licu mesta, suočavao ga sa argumentima, ubedio ga).

Umalo da zaboravim, a bilo bi šteta. Pre tačno 20 godina sam raznim ljudima iz posla puštao demo snimke koje smo Antonije Pušić, Vlada Perić i ja radili u osmokanalnom studiju čiji sam tada bio suvlasnik, i jedino Habić nije rekao "aha, simpatično, sekvencirani Rokeri s Moravu", nego je zapeo da producira budućeg Ramba Amadeusa. Ko god zna Ramba poznaje i njegovu aroganciju, ali na neku foru arogantnom Habiću to nije smetalo. Argumenti su čudo :-)

Max 04-09-2008 08:43 PM

Vaso , sve je to lepo sto pricas , ali uopste ne zelim da ulazim u raspravu o histeriku koji pre treba da ode kod psihijatra nego da radi to sto radi ..... prisustvovao sam nekolicini ploca koje je zasrao i to deset Bajaga ne moze da opere ...

Sa druge strane slusam Bajagu koji je radio V Aralica ( u ne bas fenomenalnim uslovima kod GOGO a ) i taj album zvuci vrhunski ....

Treba znati kad kopacke okaciti o klin ....

U svakom slucaju , usli smo u zesci OT tako da je bolje da se tema vrati tamo gde je i bila :)

Pozdrav

awacs 04-09-2008 09:21 PM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 215632)
Vaso , sve je to lepo sto pricas , ali uopste ne zelim da ulazim u raspravu o histeriku koji pre treba da ode kod psihijatra nego da radi to sto radi ..... prisustvovao sam nekolicini ploca koje je zasrao i to deset Bajaga ne moze da opere ...

Sa druge strane slusam Bajagu koji je radio V Aralica ( u ne bas fenomenalnim uslovima kod GOGO a ) i taj album zvuci vrhunski ....

Treba znati kad kopacke okaciti o klin ....

U svakom slucaju , usli smo u zesci OT tako da je bolje da se tema vrati tamo gde je i bila :)

Pozdrav

U pravu si za OT, sklon sam meandrima. Izvinjavam se i ubuduće ću se truditi da se kontroli?em. Mada, i ti si mi pomogao da odlutam od teme :wink:.

On-topic: Već decenijama ne uspevam da shvatim namenu Spectrum Analyzera u studiju, osim u smislu praćenja ekstremnih frekvencija (ispod 30-40 Hz i preko 14-15KHz). Druga korist od SA je da impresionira pacijente :wink:. Kao Monty Python: The Machine that Goes PING 8-).

DaBear 04-09-2008 10:24 PM

nemojte da dirate Habica...on ima u malom prstu vise nego 4/5 "producenata" kod nas...a o producentima na forumu da i ne pricam!!

...Vaso, gde si nema te nesto...????!!:)

awacs 04-09-2008 10:54 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 215642)
nemojte da dirate Habica...on ima u malom prstu vise nego 4/5 "producenata" kod nas...a o producentima na forumu da i ne pricam!!

...Vaso, gde si nema te nesto...????!!:)

Ma evo me, konačno imam kablovsku Mrežu, pa se malo aktivirah na forumu (dialup je bio pakao) :jupi:. Očigledno nemam pametnija posla nego da u pauzama (koje sve češće pravim, pošto mi se uši sve brže smaraju) izigravam drvenog advokata SOKOJ-u i Habiću. BTW, ovaj poslednji koga sam pomenuo te pozdravio, juče sam se čuo sa istim. Što kaže Max - zreo je za psihijatriju, ali koliko kapiram nije jedini na planeti. Samo što, za razliku od mnogih, i dalje čuje kao sova i zna šta čuje i šta treba da se čuje :).

Aj' sad i ovo je Off Topic, pisaćemo privatno da ne smaramo sve ostale...

Arthur 04-09-2008 10:56 PM

ne dirajte mi habića, kad sam bio mali teo sam da budem ko on. ;)
A spektralny analajzer FFT tipa (Digicheck od RME) koristim na dnevnoj bazi, i ne bih mogao da živim bez njega, i nijednu stvar da završim. Jebiga, nove generacije. Čitam ga ko oni u Matrixu brojčice.

fosnex 05-09-2008 04:51 AM

[quote=awacs;215650]Ma evo me, konačno imam kablovsku Mre?u, pa se malo aktivirah na forumu (dialup je bio pakao) :jupi:. Očigledno nemam pametnija posla nego da u pauzama (koje sve če?će pravim, po?to mi se u?i sve br?e smaraju) izigravam drvenog advokata SOKOJ-u i Habiću. BTW, ovaj poslednji koga sam pomenuo te pozdravio, juče sam se čuo sa istim. ?to ka?e Max - zreo je za psihijatriju, ali koliko kapiram nije jedini na planeti. Samo ?to, za razliku od mnogih, i dalje čuje kao sova i zna ?ta čuje i ?ta treba da se čuje :).

Aj' sad i ovo je Off Topic, pisaćemo privatno da ne smaramo sve ostale...[/quote

cujte zadnjeg ramba sto je radio cica habic! jako dobro! veliki je to lik. producent mora biti malo lud!:) ako nema toga onda k.....c dragi slusatelji:)

Arthur 05-09-2008 09:26 AM

c'mon people, kome nije jasno da zreo za penziju, nek posluša poslednju Generaciju 5. A ko ne veruje da je bio definitivno u top 5 istorije, može, eto da posluša "Opasan ples" od VanGoga. Mene tada ta ploča pomerila sa pameću, što se produkcije i aranžmana tiče. A i "Hodi" je on radio .

fosnex 05-09-2008 10:50 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 215672)
c'mon people, kome nije jasno da zreo za penziju, nek poslu?a poslednju Generaciju 5. A ko ne veruje da je bio definitivno u top 5 istorije, mo?e, eto da poslu?a "Opasan ples" od VanGoga. Mene tada ta ploča pomerila sa pameću, ?to se produkcije i aran?mana tiče. A i "Hodi" je on radio .

Generacija 5=pa tu nema pomoci ni da bob rock dodje zajedno sa spilbergom da radi spotove:rotfl:

idekius 05-09-2008 11:19 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 215672)
c'mon people, kome nije jasno da zreo za penziju, nek posluša poslednju Generaciju 5.

Koliko ja znam kao tu stoje stvari... nije tu (samo) samo Habic kriv, tj. na osnovu nekih informacija, stekao sam utisak da je on najmanje kriv u celoj toj prichi...

Licno, cenim njegove starije radove, mislim da je to ipak osoba koja zauzima znacajno mesto u muzici SFRJ i Srbije, noviji mi se nisu dopali, ali ne mislim da mi treba da se bavimo njegovim radovima, jer covek nije tu da kaze svoju verziju zasto je to tako, ako je uopste tako...

?Ajd? malo da menjamo temu. Nije bas lepo da raspalimo po odsutnom coveku koji ne moze da kaze bas nista iz svog ugla. To mu dodje kao da bijes nekoga kome su ruke vezane... I onako je offtopic, pa a se lagano vratimo iskusnom posmatranju i analiziranju sopstvenih mixeva grafickim putem: "Pero, dodji ovamo! Ma jel? mi se chini ili ON to ima malu grbicu na 138,5 Hz???" :)

alavuk 05-09-2008 11:31 AM

neka onda lepo covek dodje na forum (mislim na sam doprinos posrnulog nam foruma) pa neka kaze svoja vidjenja :]

Max 05-09-2008 12:47 PM

Quote:

Originally Posted by alavuk (Post 215680)
neka onda lepo covek dodje na forum (mislim na sam doprinos posrnulog nam foruma) pa neka kaze svoja vidjenja :]

Neka hvala ..... dosta je posrnuo forum ... ne treba da posrce jos vise .....

Pozdrav

Arthur 05-09-2008 04:16 PM

mislim da nam se ne bi dopala njegova viđenja :rotfl:

alavuk 05-09-2008 07:46 PM

ok :)

alfom 05-09-2008 08:51 PM

Dakle,
iz postova mogu zaključiti da je spektralni analizator FFT tipa, (generalno) neupotrebljiva stvarka koja je vi?e lijepa oprema aplikacije - za oko i ?minkeraj ; pogotovo za ono za ?ta sam mislio da ga mogu iskoristiti.
Vjerovatno su zato Har-Ball i slične napravice ostale po strani.

@ A o gospodinu o kojem pričate - 'nekad bije?e', iako je imao svijetlih perioda u radu. 'Sad se spominja?e' - ne mo?e jer ...

Hvala i PoZzzz.

Arthur 05-09-2008 11:18 PM

apsolutno si ignorisao moju izjavu da bez FFT-a jako teško mogu nešto da složim, naročito u uslovima lošeg slušanja, na koje najčešće nailazim. Daklem divna jedna stvar, al ne pravi od govna pitu ni od gluvih ljudi producente ;) Ima svoju primenu koja se mora naučiti, i nikako ne pada sa neba preko noći.

HeatMan 06-09-2008 12:14 AM

^apsolutno.. meni je od pochetka to glavna tachka oslonca..

All times are GMT +1. The time now is 01:30 AM.