![]() |
Objasnite mi molim vas - Class A
shta znachi koj !#^#%& "Class A"..
stavljaju u reklamu svake !#%@$^ sprave koja ima veze sa audiom.. uglavnom je "Class A preamp" kako moze behringer da ima class A preamp, isto kao i api i gr itd? ili sam ja neshto omashio.. |
Re: Objasnite mi molim vas
To ti je otprilike isto kao i 600W snage na "Sonashi" mini linijama... :D
Verovatno je u pitanju neka konstrukciona odrednica, koja nema veze sa krajnjim kvalitetom, vec sa nacinom izrade... Ima tu mnogo vise upucenih, pa cemo saznati :wink: |
pa to i ja kapiram.. :? bash se iznerviram kada prochitam to.. aj kao, oguglao sam (od glagola gugl) :D na one priche "high quality studio ______" a dole pishe behringer.. :?
|
Quote:
|
Nema mnogo veze sa "600W Sonashi", dakle moze biti istina koja ne znaci nista.... to jeste tacno
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
Re: Objasnite mi molim vas - Class A
Quote:
klasa A bi trebal aznačiti u konstrukcijskom smislu da signa ne prolazi kroz nulu, odnosno dapojačalo koristi unipolarno napajanje, tako da nema gre?ke i samim time ?uma pri prolasu kroz nulu....... to bi trebao biti preduvjet kvalitete, uz izbor kvalitetnih komponenti, naravno... ali u marketin?kom smislu, to uglavnom znači da bi trebalo biti kvlitetno.. ?to na?alost ba? i niej slučaj, nego najobičniji reklamni trik...... osobito kod Behringera :-) a ?to se tiče onih 600W....... pogledajte malo bolje, trebala bi biti i oznaka sitnim slovima "P.M.P.O." (=peak moment power output) ili ti ga vr?na trenutna snaga koja se ne računa prema RMS signalu, nego se uzima vr?ni signal (ono kaj se mjeri na osciloskopu u Vpp!!!!!) tako da 600 W pmpo (pimpek vta...) u stvarnosti iznosi nekakvik 10-20W... i to mo?da.... |
to sam i mislio, hvala na odgovorima..
al to class a kad stave u neki medaljon kao ugravirano.. joooj... dodje mi da bacim bombu na behringer i slichne.. :? |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
pozdrav i dobrodosao :) bogi |
boggy, aj kad si vec tu, rekni mi do kad je rok za slanje mixa na ono vashe "takmichenje"? :) poshto nisam imao vremena ni da skinem.. imacu vremena tek sad za koji dan, posle rodjusa..
|
Quote:
pozdrav bogi p.s. jesi li ti uopste uspeo da prevuces multitrack arhivu? |
Quote:
inače, u srednju sam išao u Ruđer, valjda mi je nešto i ostalo u glavi :-)))))))))))))))))))) |
Quote:
@elektroivo: rudjer boshkovic? gimnazija? poz |
Quote:
ne, nije gimnazija...... to je tehnička ?kola..... jedna od najjačih za elektroniku u ovom dijelu eorope...... barem su mi tako rekli, hahhahhahahaha |
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
klasa A ne moze da se objasni u dve recenice... pozdrav bogi |
Znaci oznaka "class A" je reklamni trik kod Behringera, a nije kod Avalona kome to stoji kao company logo.
|
ma ne samo kod behringera kod dosta njih.. ok, kapiram neka rade po tom principu, al jbg sad kad sam vec pogledao ove ostale nachine preampinga :? kapiram da ni ne bi ni trebalo da se u studijskom poslu koristi klasa b i ostale.. :?
|
Quote:
"Klasa A" ili "Class A", nema veze sa kvalitetom, to je nacin konstrukcije pojacavaca, i sasvim je moguce napraviti i los i dobar pojacavac koristeci taj nacin konstruisanja. Zove se "klasa" u tehnickom smislu, a ne u vrednosnom, kvalitativnom, kao recimo, namirnice, gradjevinski materijal, namestaj, obradiva zemlja... itd. pozdrav bogi |
Ne, ne, ne decko, class a znaci da su krenuli u prvi razred, a class b da su u drugom.
Behringer rulz, najbolja firma na ovoj planeti! I sire! |
Quote:
|
Opet si pogresno skapirao. I klasa A i Klasa AB imaju primjenu u pro audiju.
|
jbt..
nisam pogreshno skapirao nego sam sam to konstatovao.. probaj da prochitash jbg.. da si prochitao, mozda bi video shta po meni moze da se koristi u "pro audiju".. :? |
Ovo dole su karakteristike operacionog pojacavaca kod koga je barem jedan (izlazni) stepen u klasi AB, da je kojim slucajem jedino moguce dobiti takve performase samo u klasi A, ovakav cip ne bi postojao, a verovatno ni cela tehnologija audio produkcije ne bi bila OVOLIKO rasprostranjena...
LM4562, National Semiconductor <hr color="#ffcc33" width="100%"> <table border="0" width="80%"><colgroup> <col char="." align="left"> <col char="." align="right"> </colgroup> <tbody valign="top"> <tr> <td char="." align="left" valign="bottom"><symbol>■</symbol> <symbol> </symbol>Power Supply Voltage Range </td> <td char="." align="right" valign="bottom">?2.5V to ?17V </td> </tr> <tr> <td char="." align="left" valign="bottom"><symbol>■</symbol> <symbol> </symbol> <together>THD+N (A<sub>V</sub> = 1, V<sub>OUT</sub> = 3V<sub>RMS</sub>, f<sub>IN</sub> = 1kHz) </together> </td> <td char="." align="right" valign="bottom"> </td> </tr> <tr> <td char="." valign="bottom"> R<sub>L</sub> = 2kΩ </td> <td char="." valign="bottom">0.00003% (typ)!!!!<!--!!!!!</font--> </td> </tr> <tr> <td char="." valign="bottom"> R<sub>L</sub> = 600Ω </td> <td char="." valign="bottom">0.00003% (typ)!!!!<!--!!!!!</font--> </td> </tr> <tr> <td char="." align="left" valign="bottom"><symbol>■</symbol> <symbol> </symbol>Input Noise Density </td> <td char="." align="right" valign="bottom">2.7nV/ <symbol>√</symbol> ^Hz (typ) </td> </tr> <tr> <td char="." align="left" valign="top"><symbol>■</symbol> <symbol> </symbol>Slew Rate </td> <td char="." align="right" valign="middle">?20V/μs (typ) </td> </tr> <tr> <td char="."><symbol>■</symbol> <symbol> </symbol>Gain Bandwidth Product </td> <td char="." valign="middle">55MHz (typ) </td> </tr> <tr> <td char="."><symbol>■</symbol> <symbol> </symbol>Open Loop Gain (R<sub>L</sub> = 600Ω) </td> <td char="." valign="middle">140dB (typ) </td> </tr> <tr> <td char="."><symbol>■</symbol> <symbol> </symbol>Input Bias Current </td> <td char="." valign="middle">10nA (typ) </td> </tr> <tr> <td char="."><symbol>■</symbol> <symbol> </symbol>Input Offset Voltage </td> <td char="." valign="middle">0.1mV (typ) </td> </tr> <tr> <td char="."><symbol>■</symbol> <symbol> </symbol>DC Gain Linearity Error </td> <td char="." valign="middle">0.000009%</td></tr></tbody></table> HeatMan, navedi mi barem jedan pojacavac u klasi A, svejedno da li je pojacavac snage, mikrofonski predpojacavac, pojacavac za slusalice, a da pri tom ima BOLJE specifikacije od gore navedenog cipa (koji, uzgred, kosta manje od 10$ na komad)... pa posto ga nadjes, navedi koliko kosta.... Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
na osnovu skica koje sam video na onom linku koji si mi dao.. sa wikipedie... loshe ste skapirali mene.. ok kapiram shta hocesh reci, ALI ja nigde nisam rekao da AB nije dobar.. rekao sam da predpojachala klasa od B pa na dalje, ne vredi koristiti u pro audio tehnici chisto zbog izoblichenog izlaza iz preampa.. to je jedino shto sam hteo reci, a vi bi da me rastrgnete sad na komade.. :? :(
|
evo, najprostije
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...er_Class_A.png class A^ samo pojachava signal, uz najmanje izoblichenja.. class b ochigledan problem, kao i kod C.. http://upload.wikimedia.org/wikipedi...ss_B_fixed.png class C http://upload.wikimedia.org/wikipedi...er_Class_C.png itd... to je sve shto sam hteo reci, a ako me ne razumete ojsh uvek, ja mislim da je vreme za mene da odem na lechenje |
malo OT, kad se vec spominje beringer;
neki dan probali side chain ducking sa nekim "lampaskim" kompresorom, ima neku oznaku T19.. i ugodno se iznenadili :shock: |
HeatMan, veruj mi da te ja razumem, pogotovo zato sto si chupnuo "travku", a nisi svestan koliki koren ta "travka" ima...
naime... "zaboravio" si da nastavis sa citanjem... recimoooo... Negative Feedback! ;) pozdrav bogi |
ma ja sam to konstatovao samo iz prilozenog.. siguran sam da ima i da ce biti boljih idejnih i tehnichkih reshenja.. al nit se razumem neshto preterano u elektroniku niti sam neshto preterano zainteresovan.. :) u sv sl, hvala na objashnjenju..
btw, heatman011@hotmail.com .. na dial upu sam, i godinama mi shalje i postove, a kamoli pm.. ne mogu ni da ga otvorim.. bacite mi novi link za ono mix takmichenje... poz sale |
Quote:
Pa ako ces vec o izoblicenjima u pro audiu, evo ti specifikacija za Teletronix LA2A: Technical Specifications Input Impedance 50, 150, 250, 600 ohms Output Load Impedance 50, 150, 250, 600 ohms External Connections Jones Barrier terminals and XLR connectors Frequency Response +0/-1 dB 30 Hz to 15kHz Gain 40 dB ? 1dB Input Level +16 dB maximum Output Level +10 dB nominal, +16 dB maximum Distortion Less than 0.5% THD (0.25% typical) at ?10 dBm Noise 70 dB below +10 dBm output level Attack Time 10 milliseconds Release Time 0.06 seconds for 50% release; 0.5 to 5 seconds for complete release Meter dB gain reduction and dB output Power Requirements 35 watts, 120/240 volts, 50/60 Hz Environmental Maximum operating temperature 160?F Dimensions 19" Rackmount chassis, 3U Weight 13 lbs. I za 1176: Input Impedance 600 ohms, bridges-T control (floating) Output Load Impedance 600 ohms, floating, damping factor 20 External Connections Jones Barrier terminals and XLR connectors Frequency Response ? 1 dB 20 Hz to 20kHz Gain 50 dB Distortion Less than 0.5% total harmonic distortion from 50 Hz to 15 kHz with limiting Signal to Noise Ratio Greater than 70 dB at +10 dBm Attack Time 20 microseconds to 800 microseconds Release Time 50 milliseconds to 1.1 seconds Obrati paznju na THD i frequency response. |
Specifikacija za Sound Blaster X-Fi:
Playback: 24-Bit/96kHz 7.1 Signal-to-Noise Ratio: >108dB (20kHz Low-pass filter, A-Weighted) Total Harmonic Distortion + Noise at 1kHz: 0.006% (20kHz Low-pass filter) Recording: 24-bit/96kHz Sta bi radije posjedovao, gledano po izoblicenjima i S/N ratio? |
HeatMan, trazio si (molio!?) da ti neko objasni ... paa... neko, odnosno, nekolicina ti je pokusala da objasni... a sad.... ako ti posle svih pokusaja doneses (potpuno) pogresnu konstataciju... sta mi da radimo? Da se povucemo, ili da nastavimo da se "rvemo"?
pozdrav bogi p.s. "Negative Feedback" nije "neka druga tehnologija"... nego osnova kompletne elektronike... da negativnu povratnu spregu nisu izmislili do sada, elektronika ne bi postojala, kao ni njeni produkti... |
Quote:
da al behringer, recimo, ima takodje sjebane specifikacije.. "sjebane".. ali one ne prave boju kakvu mi volimo.. nego jednostavno, zvuchi ruzno.. |
Quote:
pozdrav bogi |
Koji Behringer? Smijem da se kladim da svaki ima bolje specifikacije od 1176
|
Quote:
pozdrav bogi |
Apsolutno te niko ne rastrze na komade, nego si zasao u oblast audio inzinjeringa u kojoj specifikacije nisu dovoljne. Kad bi se sprave pravile tako sto se uzmu na papiru najbolje komponente, bilo bi veoma lako napraviti uredjaje koji se svima svidjaju... Medjutim, nijedan ozbiljan uredjaj nije napravljen bez slusnih testova, a oni koji su postali "legendarni" su postali tako sto je mnogo ljudi reklo za njih da zvuce dobro, i nastavilo da ih kupuje. Bez obzira u kojoj klasi rade, i kolika su im izoblicenja. Jbg, tako je.
|
Quote:
A obaska postoji i navika klijenata na efekte tih sprava... cesto nisu namerno "kvarene", nego nisu MOGLE biti bolje napravljene... tako su mnoge postale de-facto standard odnosno navika klijenata/kupaca muzike koja se producira. LA2A je napravljen da svira najbolje sto moze ( u vreme kada je konstruisan), i sumnjam da mu je iko namerno smanjivao gornju granicnu frekvenciju pozdrav bogi |
Pa, eto, kad smo vec pominjali 1176, JAAAAKO je tesko naci 2 komada koji isto zvuce. Takva su bila tehnicka i proizvodna ogranicenja tih godina, mislim da je najblize poredjenje sa Fender gitarama :)
|
A evo i specifikacija za Neve 1081:
Legendary Neve microphone preamp and equaliser design (Class A) Hand-built and wired precisely to original 1972 specifications 5 switchable EQ bands HP and LP selectable filters (18dB per octave) Separate 48V phantom power supply Solo button selects channel unbalanced output Neve-designed hand-wound transformers Both inputs transformer-balanced and earth free crophone Input: Gain +80db to +10dB in 5dB steps Line Input: Gain +20dB to -10dB in 5dB steps Output: Maximum output >+26dBu into 600 ohms; Output impedance 75ohms @1kHz Distortion: Not more than 0.07% at +20dBu output Freq Response: +/-0.5dB 20Hz to 20kHz, -3dB at 45kHz. EQ Out. Output noise better than -80 dB at all line levels |
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 06:29 AM. |