![]() |
Subjektivnost vs Objektivnost
Ajde da pricamo o tome. Kako da objektivno procenimo ono sto smo radili, a da pokusamo iskljuciti subjektivni faktor(dugo smo to radili,mozda lepo i naplatili i trudili).
Mozda smo cak i ostvarili i neke produkcijske bravure! Gledajuci subjektivno na taj rad, negde smo ponosni. Ali onda dodje surova realnost. Generelno, projekat nije uspeo, svi ga pljuju (cak ga i nepljuju. kada neko nesto pljuje, to je ipak nekakva reakcija). Dali je to uspeh ili neuspeh, kako to posmatrati? |
Re: Subjektivnost vs Objektivnost
He, he ... cim se o necemu prica, po meni je to uspeh :)
Lose je kada se ne pricha... Sad, ovo sto sam rekao moze da se krivo tumachi i moze da e okrece kako kome padne napamet... ali, cim nas desetoro prichamo o nekoj pesmi, ili CD-u, kako je to uzas... he, he... jasna stvar :) Bice da za nekoga nije uzas :) |
I ja se slazem sa tim. Bolje je da se prica nego da se ne prica. Mada ima i losija strana. Ako neko kaze da nije uspeo projekat ili pesma, uvek se trazi krivac za to. Kad se pronadje "krivac" onda te kuloarske price mogu biti lose po "krivca". Jednostavno ce ga izbegavati ako nije bilo nesto kako treba. To vazi za "krivce" koji nisu bas jako poznati u svom poslu na ovim prostorima...
|
Uhh, zaje#ano pitanje.....
To se valjda uci godinama... Kapiram da mi je objektivnost bolja nego ranije, ali koliko, to je pitanje??? |
Ne postoji objektivnost... ono shto u glazbenoj industriji smatramo "objektivno dobrim" te uzimamo to kao referencu za vlastiti rad... to je zapravo konformizam. Jasno... od toga je gotovo nemoguche pobjechi, jer sve shto chujemo ostavi na nas utisak i neminovno utjeche na nashu imaginarnu "referentnu tochku" koju radom pokushavamo dostichi.
Sve sam rek'o, nishta rek'o nisam :D |
meni se u zadnje vreme desava da se prijatno iznenadim svojim starijim nekim radovima.. a kad god krenem da vilenim u toj varijanti, nateram sebe da prihvatim da je sve to deo procesa ucenja, i da to sto me sad muci, nikad ne ponovim na nekom drugom snimku. Tako da uvek nekako budem zadovoljan ;)
|
mislim da od slucaja zavisi biti objektivan ili biti subjektivan...
da li subjektivnost pravi dobre popularne producente? da li objektivnost usmjerava alternativne face u popularnu muziku praveci od njih zvijezde? hm... sta mislite? |
Malo smo otisli u stranu. Hteo sam pitati nesto drugo.
Sta je subjektivno a sta objektivno. Uradio si projekat(dobro koliko si mogao, jer ima mnogo faktora koji ti diktiraju od uslova do vremena), koji je komercijalno odlicno prosao, a mislis da ga bas nisi zavrsio kako si zeleo(dali je trebalo?). Uradio si projekat (u kome si sam zadovoljniji sitnim detaljima i bravurama sto od produkcije, snimanja pa do mixa) ali projekat je prosao nikako (sto zbog losih pesama ili izvodjaca ili jednostavno taj neko nije za to), mislis da si ga uradio bolje!?. Sta je tu subjektivno a sta objektivno? Subjektivno je da si ovaj drugi bolje uradio, a objektivno te zovu zbog ovog prvg. Ocu reci: Cesto ljudi baveci se jednim segmentom posla pocinju da zastranjuju. Pa njihov posao pocinje da bude svrha sam sebi Tj. bavi se detaljima na koje obraca paznju samo on i kolege iz posla. Zapostavlja se glas razuma tj. oni za koje tu muziku pravimo. Jednom recju to se zove dekadencija. A kada se to desi pojave se novi klinci koji vas izbiju iz cipela. Hiljade je takvih primera u istoriji. Pa pogledajte samo klasicnu i dzez muziku, jedino sto je klasika starija pa ima srecu da je izdrzava kultura. Mozeteli samo zamisliti sta je direktor londonske filharmonije 62' godine, kada su ga bitali sta misli o Beatles-ima odgovorio. A danas direktor londonske filharmonije izvodi program Beatles-a u londonskoj fiharmoniji. |
Vjeruju li dirigenti da su Beatlesi dobra glazba ili samo trazhe nachin da prezhive u vremenima kada orkestralne izvedbe vechinu slushaoca asociraju na utopizam, idealizam i zvuche im uglavnom kao preseravanje apsolutno van svih tokova danashnjice?
Potonje mozhda zvuchi grubo, ali orkestralne izvedbe doista "odishu" nekakvim dostojanstvom i profinjenoshchu shto je apsolutno u raskoraku sa zhivotom kakvog zhivimo danas. Sve se tezhe poistovjetiti sa dvorskom glazbom dok zhivish na plochniku velegrada. I josh neshto... imajuchi u vidu faktor "za koga radish muziku" zapravo znachi biti subjektivan. Objektivnosti tezhi onaj koi se bavi detaljima koje chuju samo on i kolege. Taj se ne zamara time hoche li to itko primjetiti. Objektivno - on je to napravio. Subjektivno - to ionako nitko ne chuje. Nema nishta tezhe nego pokushavati neprestano biti unutar granica "opche prihvatljivosti" i tako biti konkurentan. Koju god metodu koristio... kad tad se pojavi klinac kojeg je bash bilo briga za standarde i koi che te "izbit iz cipela". That's just the way it goes :D |
A bwe Lacky daj neko lakse pitanje, otvorio si temu filozofsku koja ce tesko da prodje na rumskom. Ako filozofiramo, a mozemo zasto da ne, onda mora da se dogovorimo da razmisljamo i pricamo u istim kategorijama. Po meni neka objektivnost postoji i u jednom muzickom projektu moze da se posmatra zanatski deo, muzicki deo, ideja koju nosi muzika, producentski deo, vizuelni deo omot i slicno, na kraju i tekst pesama- e sad ako je sve to na tom nivou uradjeno zanatski dobro i posteno, onda je ''to to'' i tada i kroz 20 godina. E sad zasto nesto ne uspeva to je druga tema i zavisi od mnogo faktora, po meni ja najvaznije da je nesto posteno i dobro odradjeno a da li ce da uspe ili nece manje je bitno, za muziku je vazno da je to dobro, pa ko kad ukapira ukapirace, ako ne, neko ce to slusati kroz 50 godina i potvrditi da je to dobro, ako je dobro, desava se u istoriji muzike da nije bilo uspeha projekata zato sto je projekat previse ispred vremena. Ne slazem se da je dobro za projekat pricati kako je los, to je samo marketing i nista vise, a marketing je djavolja nauka od govana pravi pitu, ali to ne znaci i dalje da je to pita i da je ukusna, heheheheheheh
|
Ma ima tu jos, po definiciji umetnost je privilegija elite, to znaci da moras da budes obrazovan da bi nesto razumeo, a za narod-puk postoji pucka muzika, tako je oduvek bilo, a mi smo na terenu da pricamo bas o toj muzici, stvarno teska tema...
|
@lacky
Licno, uvek bih pre gledao cime sam ja zadovoljniji, koje nijanse koje sam jurio sam uspeo da pogodim i sl. Uspeh albuma, cini mi se, ipak nema toliko veze sa tehnickom stranom price kolko sa samim pesmama. A doduse, pokusao bih da provalim sta je to u tom "losijem a uspesnijem" projektu pogodjeno, a da ni sam nisam bio svestan toga, mozda se otvori neka nova spoznaja. Lepota jednostavnosti, zapravo medju najtezim stvarima za postizanje cini mi se. |
Jeste, tu si potpunosti u pravu. Ali postoji uvek ali. U principu ti se rad vrednuje prema "vidjenim" izdanjima, ja sam sam imao gomilu interesantnih radova, ali nazalost to niko nije cuo. Jednostavno ili nisu videli svetlost dana ili su bili totalno nezapazeni (kao sto sam kazes) zbog stvari na koje nemas uticaj.
Oko toga se vrti cela stvar, koliko god dobro radis, ako to niko necuje, niko i nezna da dobro radis. Opet se dolazi do kompromisa, dobar rad ali i dobre predikspozicije ostalih faktora su jedini pravi put. |
Quote:
Industrijalist s druge strane tezhi neprestanom rekreiranju trendova. Nie mu u interesu da se potkova mjenja kad ispadne... tu nema love. I onda stalno smishlja nove modele potkova, uglavnom svi od reda manje funkcionalni od prvobitnog, ali naizgled su moderni, a mjenjati potkove konju svaka 3 mjeseca ubrzo postane stvar prestizha i socijalnog statusa. Takvo participiranje u sustavu mode i statusnih simbola zove se malogradjanstvo. Novine i TV prate te trendove ne zato shto su oni vrijedni medijske pazhnje, vech zato shto medijska pazhnja ima reklamnu funkciju. Svjestan toga, je li pazhnja javnosti doista potvrda dobrog rada? Koliko je dobar izum nuklearnog naoruzhanja... o tome je snimljeno i dosta filmova, napisano je dosta knjiga i gotovo nema dana da se na nekim vjestima ne spominje? Znachi li to da je izumitelj odradio bolji posao od Nikole Tesle... kojeg se daleko rjedje spominje, a kada ga se i spomene cheshto ga prikazuju kao chudaka... gotovo ludjaka... a "tata" Hiroshime i Nagasakija je internacionalni heroj. Pazhnja javnosti je prije magarecha klupa intelekta i umjetnosti nego shto je potvrda dobrog rada. A to malo novaca shto procuri dok imash njihovu pazhnju chesto ne opravda uludo potroshen zhivot tokom kojeg nisi razvijao sebe vech prilagodjavao sebe "ukusu" javnosti... tj. njihovom konceptu "heroja" ili "uspjeha". |
Nije bas tako...
Shime prica iz ugla coveka koji obavlja usluznu delatnost. Svi mi ("svi") koji zivimo od toga, vecinu vremena ugadjamo drugima, jer retko ko moze da priusti da ugadja samo sebi, a da zivi od ovog posla. Kada vozis autobus, pa si ljubitelj ostre i sportske voznje, nije u redu da to nameces putnicima koji su tu "ni krivi- ni duzni", vec jje tvoj posao da ih mirno prevezes sa jednog na drugo mesto. Isto je tako i u muzici. Kada imas klijenta, moras da ispostujes njega. E, sad pitanje je etike, da li je u redu uzeti posao za koji unapred znas da ti se nece svideti onako kako to klijent zeli ili je postenije takav posao odbiti, ako ne umes da prevazidjes licni ego trip "velikog i najpametnijeg". Najgore sto moze da se desi je da takav posao prihvatis, a da si svestan da ces se nametnuti svojim stavom protivno zelji onoga ko te angazuje. Kada isterujes svoje tripove ili radis nesto potpuno tvoje ili biras saradnike istomisljenike kojima ce to da prija. Jedino tako je ispravno. Mada moram priznati, a to sam bas ispricao Shimetu i Duletu prosle nedelje kad smo se videli... Desavalo mi se da mi covek kaze "E, ne diraj ovo! Ovo mi je najbolja pesma na ploci!", a meni iako sam ja radio, zvuci naj losije od svih 10 pesama! Onda sam ja krisom seo i uradio sve ponovo, na svoju ruku, o svom trosku, samo zato sto nisam mogao da pristanem na tako nesto, niti da predjem preko svog ukusa (iako se to nekome jako svidelo). Objektivno, moje su namere bile najpostenije moguce, ali se opet postavlja pitanje da li je to bilo eticki... |
Quote:
Svi su u prici "radio sam ovo za onoga, a ovo za tamo nekoga" , pa vazda neki kopromisi sto eticki sto muzicki......voleo bih da cujem nesto sto je neko radio za sebe(cast izuzecima koji su se prikazali kroz svoju muziku na ovom forumu)...... i kaze to sam ja....moja muzika...moje shvatanje muzike....znaci ne posao, ne lova ......znaci odradis muziku, odsviras, poklonis se publici i kazes im to sam JA ! A sto se sub. vs obj. tice, to je kao ono : napolju je -2 a pici vetar sto na sat pa je kao -20.....i sta je tu realno ? Ono subjektivni osecaj ili pogled u termometar ? Cudni smo mi....nekad nam odgovara sub. a nekad obj. ! |
Udaljavate se od teme, bespotrebno. Cak ne znam zasto pricas u pezorativnom kontekstu o tome da je neko radio "za ovoga ili onoga"?
Od cega ti zaradjujes za zivot? Ne moras da mi odgovoris, ali je izvesno da od muzike ne. Nas prijatelj Simpraga je covek koji zivi od toga, kao i dosta nas ovde. Nije sramota ili manje vredno to sto radis "za nekoga", niti je jedino bitno u zivotu da isteras po svome. Zamisli buregdziju kome se dopata sladak burek sa sirom i svako jutro ljudima posluzuje nesto sto oni ne zele da jedu, ali se njemu jako dopada. Mislis da bi ziveo duze od nedelju dana od tog bureka? Tesko... E isto tako ne bi ni od muzike da se covek vodi tvojim stavom. To bi ti bilo jako jasno da ti je to jedini izvor prihoda. Ovo ti govorim zato sto smo pre nedelju dana ovaj razgovor vodili i uzivo, pa je ovo samo nastavak. Tema rasprave je "da li po svaku cenu isterati po svome ili ugoditi onome ko te angazuje?" Ako je vas stav "Treba terati samo po svome", onda se niste udaljili od teme, vec imamo suprotna misljenja, ali , ako se opet vodi neka demagoska, kvazi-buntovnicka rasprava zbog "necega", "nekoga", "ovih", "onih", "zlih sila koje se spremaju da uniste muziku", onda je to jaaaako daleko od teme i ne prolazi vise ni medju srednjoskolcima ;) |
Quote:
Idi BRE spavaj, sutra trebas da putujes do ,jelidabome, ovamo :mad: :) |
Mixam dve pesme odjedared kako bih mogao da ostanem do subote.... :)
Nema "i jare i pare", osim na reklami za telefone... :) Ti samo pocni sa pripremama, a ja cu se vec razboleti do sutra... :rotfl: |
Quote:
Kidam ja odavde da Shimetu ne unistavam temu... mada se ipak drzim teme... subjektivno, ovchetina ne valja, objektivno, ona je do jaja, kada se ukusno pripremi! :) |
ukratko, prvobitno pitanje je bilo vezano za uspeh - uspesan je onaj koji je bogat, a zadovoljan je onaj koji je ostvario puno stvari za svoj ukus. Privatno, trenutno sam u situaciji da sam uspesan ali i nezadovoljan :banghead:
|
Quote:
Blago tebi:Duspesan=bogat,,znaci milioni samo padaju.U danasnje vreme to je retkost u muzici,svaka cast.Polako bices i zadovoljan kad kupis Jahtu pa X-5 pa nas sve castis sampanjcem na gore pomenutoj.Ima vise nacina da budes zadovoljan neka ti muzika donosi uspeh=bogatstvo a za zadovoljstvo ces se vec nekako snaci:wink:.Pozz |
Kako ka?e jedan moj drug:
"Imam ja svoja ubeđenja,nemojte me zbunjivati činjenicama" Sećam se jednog pitanja koje nam je postavio profesor estetike pre par godina a koje glasi: "Da li je umetničko delo to ?to jeste ako ga niko ne vidi?" (ili u na?em slučaju ne čuje) |
Quote:
|
Quote:
Arture nema veze,sve je dobro sto donosi pare.Ja imam studio koji nije za komercijalne svrhe,nego samo za moje potrebe i naravno on je sam po sebi uvek u minusu.Dotiram ga kompozicijama i aranzmanima sto radim.I ti aranzmani i kompozicije nisu ono sto mene cini srecnim i ostvarenim jer je u pitanju komercijalna muzika al sta da se radi.Svirao sam preko godinu dana u Rosebud baru u Chicagu jazz piano i to me je cinilo srecnim ali jebi ga i to je slaba kinta al mi je ulepsalo zivot.Tako da su retki oni koji su i zadovoljni i ostvareni.Ako mozes jednim poslom da dotiras drugi onda je to veliki uspeh.Pozz |
Quote:
Imas tamo temu Promocija radova pa slusaj do mile volje. |
Quote:
pozzzzzzz...... |
Quote:
|
SHIVA....
"Pazhnja javnosti je prije magarecha klupa intelekta i umjetnosti nego shto je potvrda dobrog rada. A to malo novaca shto procuri dok imash njihovu pazhnju chesto ne opravda uludo potroshen zhivot tokom kojeg nisi razvijao sebe vech prilagodjavao sebe "ukusu" javnosti... tj. njihovom konceptu "heroja" ili "uspjeha"." [/quote] e pa onda, najbolje je da se preselimo na planinu (kao Dalaj Lama) , meditiramo, razvijamo svoju svest i um, muzemo koze, jedemo travu i ono sto rodi oko nas, bez televizije (da nas ne zaglupi) i bez interneta (da nam ne oduzima vreme) i bez muzike (kome jos to treba!!) i da nas je totalno briga sta drugi misle o nama, jer nam je shvatanje da smo se uzdigli iznad mase dovoljno... Posto cemo spavati u kolibi od granja i lisca i grejati se na drva, netreba brnuti o nikakvim racunima, jasemo konje - ne treba benzina, itd, itd... e dugo nam nije bilo Shive....evo, proradio opet! |
i ti si proradio :)
|
Quote:
|
Quote:
Jesi ti siguran da je sa tobom sve u redu? Meni se chini da se svadjash s nekim fiktivnim likom koi nie chlan ovog foruma. Tvoj odgovor je u potpunom raskoraku i s temom i s moim postom. Na tekst koi ochito ne razumijesh odgovarash shablonski ponavljajuchi propovjed o "nerazboritosti napushtanja tekovina modernog zhivota". To shto ja nisam niti rekao da ih treba napustiti... to valda nie bitno. Bitno je da neshto napishesh i to podupresh Dalaj Lamom. :rolleyes: Koflikt koi osjechash je posljedica tvoih zhivotnih uvjerenja u koima se vlastita vrijednost definira kroz pazhnju koju ti okolina poklanja. Ja se ne osjecham pametnije kad mi netko kazhe da sam pametan, niti se osjecham gluplje kad mi netko kazhe da sam glup. Mogu razumjeti da drugi to dozhivljavaju drugachije, ali to je njihov problem. Ja nikoga ne osudjujem nizashto... stvarno ne znam oko chega se ti uzbudjujesh, ali ochito je da to nema veze samnom. |
Dabear :sw: Shiva
Subjektivnost vs Objektivnost :D :D :D :D :D |
Quote:
|
Tacno,potpuno ste u pravu.
Pustite vi mene da sedim u svojoj magarecoj klupi, a vi i dalje nastavite traziti opravdanja, toboze zarad principa. |
Zhao mi je shto je netko od moderatora obrisao moj post u kojem jasno dajem do znanja da ne osudjujem takav pristup glazbi (iako je brisanje u ovom sluchaju bilo sasvim opravdana reakcija moderatora), jer se ja za novac bavim grafikom i u tom segmentu i sam podlijezhem vlastitoj kritici koju sam metaforichki nazvao "magarecha klupa".
Vidim da su neki doslovno uvrijedjeni shto mi nikako nie bila namjera. Jednostavno smatram da je zdravo imati zdravo razmishljanje o onome shto radish. Ako moja reklama stoi na svakom drugom jumbo plakatu u gradu i proizvod se prodaje kao lud - to ne znachi ni da sam ja dobar grafichar ni da je proizvod kvalitetan... iako chu u tom sluchaju ja vjerojatno dobro zaraditi na toj reklami. Najmanje od svega to govori o tome kakva sam ja osoba. Jedini moguchi "penal" u toj situaciji jest da ja padnem u uvjerenje da uspjeshnost reklame i proizvoda na bilo koi nachin utjechu na moju vrijednost ili vrijednost mog rada. Ja sve shto radim radim najbolje shto mogu, a vjerujem da i drugi rade isto. Stoga sve shto ja napravim je jednako vrijedno... to je uvijek najbolje shto sam mogao. Ja svoj rad cjenim neovisno o tome koliko je pazhnje privukao i smatram da je to vrlo zdrav pristup jer u protivnom moja "vrijednost" ovisi o aktualnom medijskom trendu, i umjesto da ja vrednujem trendove odjednom oni vrednuju mene. Tko zheli - shvatit che. |
Cistoca je pola zdravlja, perite ruke i bicete uspesni.
Daj bre Shiva pusti i druge nesto da kazu. |
Sorry... nisam znao da moi postovi sprjechavaju druge da pishu i komentiraju. Tebi za ljubav nastojat chu se rjedje javljat... da mozhete normalno komunicirat :)
podrav! |
Shiva, slazemo se. pozdrav :wink:
|
a sto se tice same Lackieve teme,
dodao bih da je po meni posedovanje objektivnosti veoma retka pojava. Njom se odlikuju najveci profesionalci u bilo kom poslu. Nije lako pogledati bilo koje delo bez ocekivanja, projekcija, i uopste bez uticaja svoga ega, a kamoli svoje, koje smo gradili satima, danima, godinama. Samo najveci kreativci i usudio bih se reci geniji su to sposobni. Mozda je to jedna od njihovih tajni "uspeha"??? Arthur je spomenuo pojavu neke vrste vremenske distance koja je uslov za objektivnost. To se meni stalno dogadja, i mislim da je u pocetku donekle i normalno. Tada je bitno znati za sopstvenu vrednost i istrajati i zavrsavati te projeke ako treba i pomalo na slepo. I jos, u poslednje vreme pronalazim veliku povezanost misljena o sebi ljubavi prema sebi sa objektivnoscu! |
All times are GMT +1. The time now is 03:02 PM. |