Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Post filma (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=23092)

olix 22-05-2008 09:46 PM

Post filma

Jel mi može neko reći proces posta za video film
Kako postići čisti umjereni zvuk svih kadrova bez šuma i kako raditi dijalog,da li s nekim gateom ili...:(

Arthur 23-05-2008 03:41 PM

Re: Post filma

ovo pitanje ti je kao da pitas kako smixati dobru plocu.. :( uzmes lepo krenes da radis, pa sve sto ti u postupku nije jasno, ti pitas ljude na forumu; ovako ti je pitanje apsolutno glupo i preopsirno.. jedini konkretan odgovor koji ti mogu dati je za dijaloge, da se ne radi gate nego rucni editing (mo's misliti, postoji u holivudu zanimanje koje se zove dialogue editor).
Sad sedi, razmisli, pa pitaj redom sta te muci.

Color 23-05-2008 03:42 PM

Quote:

Originally Posted by olix (Post 205267)
Jel mi mo?e neko reći proces posta za video film
Kako postići čisti umjereni zvuk svih kadrova bez ?uma i kako raditi dijalog,da li s nekim gateom ili...:(

Postavi pitanje malo konkretnije.... Odgovor nije bas jednostavan.

Koji deo posta te zanima? Iz ovoga sto si pitao predpostavljam da se patis sa ciscenjem dijaloga i ujednacavanjem kadrova (boja, nivoi itd...)

Prvo kreni sa ciscenjem dijaloga, iseci sve parazitne zvukove, praznine popuni zvukom prostorije u kojoj se snimalo (nadam se da si snimio room tone !?), ako nisi, seckaj delove kadrova u kojima se ne prica i u kojima nema zvukova, znaci "tihe" delove i njima popunjavaj rupe. Kad sve iscistis, dodavaces atmosfere (ulica, grad, park, suma, dan, noc, kancelarija...sta god).. Atmosfere svakako moras dodavati a ujedno ce ti se lepo i spojiti kadrovi..

poz...

Color 23-05-2008 03:46 PM

...i naravno, kao sto kaze cika Arthur, samo rucno ciscenje...nikakvi gejtovi!

Mnogo zavisi od toga kako je materijal snimljen! Dobar materjial je osnovni preduslov za dobar post.. u suprotnom je sve mucenje i najveca nocna mora zvukologa u postu :wink:

olix 23-05-2008 11:22 PM

Hvala Color, to je što sam htio znati.Znam da mi je pitanje neprecizno i ispričavam se!!!:ups:
Još samo nešto, da li se koristi L2 (waves) za poboljšati signal i da li je dobar
algoritmix noise free za skinuti pozadinske šumove jer u jednoj sceni je snimljen dialog u sobi a prozor nisu zatvorili pa se malo čuje promet.

Moritz 24-05-2008 10:29 AM

JAKO pazljivo koristi te noise reduction plug inse, mnogo vise stete mogu da naprave nego koritsti , posebno ako nisi vican tome.

Najvaznije za govor je da bude razumljiv i sto je moguce cistiji - INTEGRITET, bolje nesto ostaviti tako kako je nego unisiti osnovni identitet vokala nekog glumca pa posle da muku mucis da upeglas tu scenu sa ostalim scenama.

Sto se L2 tice prestao sam da ga koristim, primetio sam da jako utice na DC spektar ...do te mere da tamo gde nije ni bilo tih frekvencija odjednom pocinju da divljaju, a i ne svidja mi se kako zvuci. Sonnox i Sonalksis pokusaj nesto od ta dva.

uad 25-05-2008 12:43 PM

http://www.filmsound.org/

Ovde su pokrivena sva tvoja pitanja od snimanja, editovanja, adr, foley, mix itd.

Moritz 25-05-2008 01:02 PM

Nisu bas sva, posebno ne ova .Vise se bave estetikom zvuka na filmu.

uad 25-05-2008 01:43 PM

Tacno je da se ne bave tehnikalijama, podrazumeva se da se to koliko toliko zna. Vise ti objasnjava redosled. Sto se tice pluginova koji se koriste to je uglavnom individualno ali koliko sam primetio dosta spominju waves, mcdsp, sonalksis itd.

Arthur 25-05-2008 06:30 PM

ja sam odustao od nekog jaceg limitovanja zvuka za TV, jerbo mi HRTov limiter koji ne znam na kolko rms krece sa radom, ionako sve razjebe. Sad radim lepo, cisto i .. tiho

Max 25-05-2008 06:36 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 205620)
ja sam odustao od nekog jaceg limitovanja zvuka za TV, jerbo mi HRTov limiter koji ne znam na kolko rms krece sa radom, ionako sve razjebe. Sad radim lepo, cisto i .. tiho

Koliki RMS ti ispada .... a da zvuci dobro posle limitera na HRT ..... ima li razlike izmedju HRT i PINK a ????

Pozdrav

Arthur 26-05-2008 01:16 AM

Pink je uzas - zvuk je i na kablu mono, tako da mi muzika izlazi zguzvanije, i sve je nekako slepljeno i mutno, kao da su upalili vintage warmer preko svega.
Sa hrtom se i dalje boljim, drzim regularno rms izmedju -15 i -10dB, mada mi je skoro nemoguce sacuvati normalnost a da makar nekad ne zalepi neko urlanje u -5dB.. jal sam ja lud, il je to ok, rece mi neko da i drugi muku muce sa HRT-om. Vec sam na drugoj temi pozvao kolege da mi se jave povodom ovog problema, al niko sem Zvine ne dodje..

Arthur 26-05-2008 01:17 AM

u principu najvise me muci to sto se desava povremeno neko sumanuto pumpanje, skoci muzika u sred scene, sledeca scena pocne jako pa se stisa ili obrnuto.. doduse, pre neko vece sam to primetio i na Sopranovima (muzika koja skoci posle 3 sekunde pauze u dijalogu, pa se utisa cim progovore)..

Max 26-05-2008 01:22 AM

Gore pricas o RMS u ?????

Da ... sto se pumpanja tice , desava se i na reklamama , ali u zavisnosti od televizije ..... na nekim programima jako , na drugim slabo , na trecim pumpa , na cetvrtim .......

Mada ja teram reklame da budu oko - 8 rms a ... jer u drugom slucaju ako izpadnu slabe .... nikad ne znam da li sam ja kriv ...... ovako bar znam da nisam , ako me neko pita :da:

Pozdrav

Arthur 26-05-2008 01:24 AM

RMS jasta !

Arthur 26-05-2008 01:25 AM

eeee zajeb, ovo sve sto ja pricam, oduzmi 6dB, jerbo nam je 0 peak u stvari -6dB, tako nam trazili. Ja merim Digicheckom kojeg sam izbazdario da je -6dB peak-a referenca za nulu, tako da mi realni RMS ne prelazi -11, a cini mi se da je i to i dalje mnogo

Color 26-05-2008 09:29 AM

Quote:

Originally Posted by olix (Post 205436)
Hvala Color, to je ?to sam htio znati.Znam da mi je pitanje neprecizno i ispričavam se!!!:ups:
Jo? samo ne?to, da li se koristi L2 (waves) za pobolj?ati signal i da li je dobar
algoritmix noise free za skinuti pozadinske ?umove jer u jednoj sceni je snimljen dialog u sobi a prozor nisu zatvorili pa se malo čuje promet.

Nema na cemu...

U vezi L2 i ostalih slicnih, svi ce oni zavrsiti posao kako treba. Film a pogotovo TV produkcija nije toliko zahtevna kao muzika. Sto se tice vrednosti, namestanja parametara, zavisi od toga sta ce ti biti final.. Emitovanje na TV-u, DVD, bioskop, nesto trece?

Sto se tice vrednosti (koliki RMS, peak level itd) u Srbiji, Hrvatskoj itd, ti mnogo ne mogu reci, jer nisam bio u prilici da radim za ta trzista...

Generalno ali vazi pravilo da najmanju dinamiku imas na TV-u, znaci tu najvise moras da sabijes signal i vazno je da mix kontrolises na zvucnicima od TV-a. Mnoge stvari mogu da se izgube. Ako radis DVD, tu imas mnogo vise prostora u dinamici i ne postoji pravilo koliki RMS mora da bude... Radi tako da zvuk bude dobar. Ako peak level pustas do 0dB, nemoj jako sabijati signal... Ako ces peak level da seces na npr -6dB (ovo bih uradio u slucaju da postoji mogucnost da klient materijal predvidjen za DVD-a pusta posle na TV-u), malo sabijes signal ali toliko da ti ne pravi muljanje i izoblicenja u zvuku..

Eto, nadam se da je post od pomoci... Ako nesto jos nije jasno, pitaj...

pozdrav...

Arthur 26-05-2008 10:25 AM

vidis, i ja sam isao logikom da sabijam maximalno za TV, al me limiteri koji stoje na emitovanjima demantovase.. tako da ovo sto sad radim je najdinamicniji zvuk koji sam ikad radio :banghead:

Oggy 26-05-2008 12:25 PM

Ja vec godinama festival "polu-masterujem", tj. trazim da mi ne zakuju snimke dinamicki jer losije zvuci na TV-u.
Kada je snimak sa opustenijom dinamikom, mnogo bolje radi na TV-u nego snimak koji je napucan.
Moje licno visegodisnje iskustvo.

dvuckovic 26-05-2008 12:56 PM

ovo je MTV standard:

Technical Specification for Transmission
MTV Networks programming is transmitted via an automated server system, cached from Digital Betacam. Whilst it is possible to use Beta SP, Transmission material is ideally supplied on Digital Betacam, dubbed where possible from the master.
For best audio and video performance please supply material that conforms to the following specifications:
Description
Digital Betacam
Beta SP
Alignment reference
Sony ZRP
Sony CR5 2BPS
Signal timing
625/50 (PAL)
Output levels and timing
Aligned Sony DVW500P (or equivalent) should produce a CCIR 656 270Mbit/s signal which when converted to analogue produces PAL signal conforming to EBU specification.
According to EBU specification for component recording of PAL signals
Aspect ratio
16:9FHA or 4:3
16:9FHA or 4:3
Audio reference level
-18dB relative to max count (Headroom 18dB)
+4dBu, PPM5
Audio alignment reference
Sony CR8 1BPS
Peak audio level
Reference +8dB
Not to exceed +8dBu, PPM6
(Dolby C noise reduction system)
Audio pre-emphasis
None
Black Level
When a pixel is black, the specified voltage transmitted or recorded is Zero (0) Volts . Any lower than this level is Illegal
When a pixel is black, the specified voltage transmitted or recorded is Zero (0) Volts Any lower than this level is Illegal
Peak White
When the pixel is at maximum brightness (luminance) the voltage is +0.7 Volts (700mV)
Any Brightness (luminance) Higher than +0.7 is Illegal
When the pixel is at maximum brightness (luminance) the voltage is +0.7 Volts (700mV)
Any Brightness (luminance) Higher than +0.7 is Illegal
Audio tracks
A1 & A3 left, A2 & A4 right
A1 & A3 left, A2 & A4 right
Timecode (SMPTE/EBU)
The time code should be 8-field (PAL) locked to video and should be continuous throughout the programme (including the header section). VITC should be recorded on lines 19 and 21 and should be identical to the LTC.
MTV Networks Europe Confidential Page 1 06/07/2004
Order of Recording
Recorded material must conform to the specifications outlined below:
Duration
Timecode
Video
Channel 1
Channel 2
Channel 3
Channel 4
09:58:30:00
60”
75% Colour Bars
1KHz
1KHz
1KHz
1KHz
09:59:30:00
27”
Clock or ident
Silence
Silence
Silence
Silence
09:59:57:00
3”
Black
Silence
Silence
Silence
Silence
10:00:00:00
Programme
Programme
Left
Right
As Ch.1
As Ch. 2
Prog. End
10”
Freeze frame
Silence
Silence
Silence
Silence
Freeze end
30”
Black
Silence
Silence
Silence
Silence
Please Note:
Audio line up tone should be identical in phase on both audio tracks for mono material or audio 1 interrupted tone and audio 2 continuous tone for stereo material.
Ideally, one commercial only should be recorded on each tape that is supplied to MTV Networks. However, multi-segmented tapes can be accepted provided that the time code start and end time for each commercial is clearly marked on the tape or packing slip. Subtitles, where appropriate, should be on line 22 of field 2.
There is a requirement by some broadcasting regulatory bodies that audio should end six to twelve frames before the vision; other adjustments such as frames of black before and after the material, or frozen vision at the end, will be made during the transmission process.
Material supplied on other broadcast formats is not excluded but may cause processing delays.
MTV Networks Europe Confidential Page 2 06/07/2004

Oggy 26-05-2008 01:06 PM

Quote:

Originally Posted by dvuckovic (Post 205745)
Audio reference level
-18dB relative to max count (Headroom 18dB)
+4dBu, PPM5

Sta ovo konkretno znaci na "srpskom"? :confused:

Max 26-05-2008 01:20 PM

Quote:

Originally Posted by Oggy (Post 205742)
Ja vec godinama festival "polu-masterujem", tj. trazim da mi ne zakuju snimke dinamicki jer losije zvuci na TV-u.
Kada je snimak sa opustenijom dinamikom, mnogo bolje radi na TV-u nego snimak koji je napucan.
Moje licno visegodisnje iskustvo.

Probaj to sa reklamama :banghead:

Pozdrav

dvuckovic 26-05-2008 01:24 PM

Na srpskom to znaci da je njihova DA kalibracija -18dBfs= +4dBu, tj. da audio emituju analogno, tj. ako im date snimak koji je limitovan na 0 dBfs, to ce kod njih da bude +22dBu. Prevedeno, preporucuju da audio signal na DigiBeti ne prelazi -18dBfs, odnosno, ostavljaju 18dB headrooma za njihov analogni mikser. BTW, ovo je samo jedan od broadcast standarda, a nijedan od njih ne preporucuje 0dBfs=+4dBu.

Odnosno, ako njima date materijal koji je na DigiBetu snimljen sa punih 0dBfs, desice vam se da njihov broadcast limiter (za koji ne znamo na koji je threshold podesen) cijelo vrijeme tuce pjesmu po usima, ionako vec debelo zalimitovanu, i onda to zvuci ili kao sazvakano, ili ako se promasi njegov(vjerovatno auto) release, kao pumpanje.

Zakljucak price je da nije stvar u tome da se za TV preda manje limitovan snimak, nego da se isprati proces transfera, odnosno sinhronizacije zvuka sa slikom, i prebacivanja na master....jer najcesce to radi neki montazer koji ne obraca paznju, nego samo podvuce fajl u svom softveru...

dvuckovic 26-05-2008 01:27 PM

Ista stvar je i sa reklamama, samo se jace limituje zbog VO...

Ono sto jos nisam uspio da provalim je sta rade male stanice koje zvuk guraju digitalno u broadcast, tek je to papazjanija, jer kod njih to emitovanje obicno ide iz kompjutera, koji zvuk po pravilu pusti kroz neki nebalansirani out, onda udje balansirano u neki Behringer ili dbx 266, pa onda ode na predajnik...tek se tu svasta desi.

Max 26-05-2008 01:29 PM

Potpuno si u pravu ....

ali imam pitanje ...... manje je bitan tu sam limit .... ( pri tome mislim na peak limit )

Jer ako stavis na 0 ...... oni to mogu da spuste na - 18 ili - 22

To mi je uvek bilo jasno .....

Ono sto mene zanima je glasnoca RMS snimka .... jer u bloku reklama , tvoja ne sme da bude tisa ....... tj bar klijent to ne voli .....

Zato pitam , to sto sam pitao ..... :)

Pozdrav

dvuckovic 26-05-2008 01:41 PM

e, da.

Slicne stvari se desavaju i na radiju, znaci neki soft player pusta zvuk na neku karticu sa nepoznatim DA reference nivoom, obicno u neki behringer mikser...ili u boljem slucaju neki soundcraft broadcast mikser...

Uzrok cijele ove zajebancije sa razlicitim standardima se ustvari desio kad se u audiu prelazilo sa analognog na digitalno...i bilo je jako tesko objasniti operaterima da digitalno nema headroom...tj. da ne smiju da tjeraju preko 0dbfs. Tako su proizvodjaci odlucili da se zastite od toga da neko njihove sprave proglasi losim kad odu u crveno, uveli lijepo sebi marginu od 10-tak dB i tako napravili vjestacki headroom. Ako se sjetite DAT-ova, vecina je imala crveni kruzic oko -12dBfs.

I 20 godina kasnije, mi i dalje osjecamo posljedice indolentnosti cijele jedne generacije snimatelja i njihove nespremnosti da sjednu i nauce, procitaju dokumentaciju i upoznaju se sa (tada) novom tehnologijom :)

Inace, cijela ova prica se odnosi na svaki AD/DA konverter koji imate u studiju. Znaci, ako mislite da pravilno koristite to sto imate od opreme, PROCITAJTE dokumentaciju konvertera, i ako na njemu postoji mogucnost, kalibrisite ga na reference nivo koji usvajate kao standard.

dvuckovic 26-05-2008 01:45 PM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 205760)
Potpuno si u pravu ....

ali imam pitanje ...... manje je bitan tu sam limit .... ( pri tome mislim na peak limit )

Jer ako stavis na 0 ...... oni to mogu da spuste na - 18 ili - 22

To mi je uvek bilo jasno .....

Ono sto mene zanima je glasnoca RMS snimka .... jer u bloku reklama , tvoja ne sme da bude tisa ....... tj bar klijent to ne voli .....

Zato pitam , to sto sam pitao ..... :)

Pozdrav

Sve to stoji, limituj ti koliko oces, ali ces uvijek da imas problem sa ONI :)

Ko su ONI, tj. taj majstor koji radi transfer? Ima li taj pojma o tome sta radi? A sad zamisli sta se desi sa tvojim snimkom kad ga neki majstor digitalno atenuira 18dB...koliko rezolucije gubis? E, sad, mozemo da kazemo, da nije ni bitno, ionako je dinamika sva sabijena u 3dB, ali sta cemo ako radis nesto sto IMA dinamiku?

A da ne pricam koliko puta sam vidjeo da majstor u Premiere natjera svoj master fader u clip i tako eksportuje, to je tek hit.

Max 26-05-2008 01:55 PM

Quote:

Originally Posted by dvuckovic (Post 205766)
Ko su ONI, tj. taj majstor koji radi transfer? Ima li taj pojma o tome sta radi? A sad zamisli sta se desi sa tvojim snimkom kad ga neki majstor digitalno atenuira 18dB...koliko rezolucije gubis? E, sad, mozemo da kazemo, da nije ni bitno, ionako je dinamika sva sabijena u 3dB, ali sta cemo ako radis nesto sto IMA dinamiku? .

U nekom nastupu isfrustriranosti sam isao " sa " jednom reklamom od pocetka do kraja procesa ..... znaci kad sam zavrsio sa mixom isli smo kod " Oskara " da lepimo na betu .... tu sam njega kao strucno lice pitao sta se desava ..... gde mi je objasnio da je digitalna 0 ..... u stvari -9 na Beti .... sto se jasno vidi na VU metru ..... e sad ako se radi o sabiranju u mono .... tu se desi jos 3 db ( zbog sabiranja ta dva kanala ) i onda se spusta na - 12 db ( peak )

I sad , Oskar lepi 70 % reklama koje idu na TV e .... i od njega kurir raznosi ISTE kopije na razne televizije ..... e sad ..... jeste da na jednoj televiziji zvuci jace , na drugoj tise ..... ali , ako imas dve reklame koje kod njega imaju razlicit RMS , one ce na svim TV ima biti npr jedna jaca od druge ...... e tu meni sve postaje vrlo zbunjujuce

Quote:

Originally Posted by dvuckovic (Post 205766)
A da ne pricam koliko puta sam vidjeo da majstor u Premiere natjera svoj master fader u clip i tako eksportuje, to je tek hit.

:rotfl: :rotfl: :rotfl: Verujem ..... :D

Pozdrav

dvuckovic 26-05-2008 02:26 PM

Sa Oskarom sam imao prepirku koja je trajala pola sata, jer mi covjek nije dao da dirnem gain na analognoj beti...ne pominji

boggy 26-05-2008 02:27 PM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 205768)
........ i onda se spusta na - 12 db ( peak )

.......

Ne mesajte peak i rms...
dvuckovic navodi rms...

Mozda ovaj primer moze da pomogne...
Moj lynx l22 na izlazu daje +20dBu (rms!) kada se na dac dovede sinusni signal 1kHz peak vrednosti 0dBFs (otprilike -3dBFS rms).
S obzirom da l22 nema nikakvu mogucnost (analogne) kalibracije... dolazi se do toga da je njemu fabricki podeseno da se +4dBu dobije na izlazu kada se na dac dovede digitalni signal -16dBFS (peak, sine wave) odnosno... oko -19dBFS rms (bilo kakav signal, mislim... moze i muzika :) )

pozdrav

bogi

Max 26-05-2008 02:39 PM

Pa ja napokon hocu da pomesam peak i RMS .... jer me to sve vreme i dovodi u zabunu ...... potpuno je sve jedno da li je peak na 0 ...ili -10 ..... jer ako ova reklama sto ima peak na - 10 pojacas za 10 db ..... ono sto je bitno je ko ima jaci RMS !!!

Jer ce to zvucati glasnije i ubedljivije na TV u a to je sve sto klijent zeli da cuje .....

A ako ja dovedem RMS na -7 ( pri tome da je peak 0 ) nema tog limitera koji ce to moci dalje da sabije a da ne dodje do totalne distorzije ...... ( ovo sam proverio na svaki moguci nacin )

Bas zato Boggy i insistiram na nevaznosti peak a ..... jer ja mogu da donesem bilo koji max peak na presnimavanje na betu ..... evo npr .... peak moze da bude - 20 db ..... a rms na -27 db .... on ce jednostavno da pojaca signal dok peakovi na BETI ne dodju na 0 .... sto znaci da ce RMS biti -7 ......

Zato insistiram na RMS u ..... ali hvala na ukljucenju u diskusiju , jer sam i cekao da se pojavis .... :)

Pozdrav

Max 26-05-2008 02:40 PM

Quote:

Originally Posted by dvuckovic (Post 205775)
Sa Oskarom sam imao prepirku koja je trajala pola sata, jer mi covjek nije dao da dirnem gain na analognoj beti...ne pominji

He he he .... i meni se to desilo prvi put , a onda sam drugi put prisao na prijateljskiji nacin i bio je najljubazniji domacin koga mozes da zamislis :)

Valjda sve zavisi od momenta i pristupa ...... :)

Pozdrav

boggy 26-05-2008 02:42 PM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 205778)
Pa ja napokon hocu da pomesam peak i RMS ....

pa nemam problema sa tim, osim... sto kada se kalibrise sinusnim signalom (najcesce) onda treba znati sta se radi... u tom slucaju, i samo u tom slucaju (sinus), mozemo reci da je RMS manji za 3dB od PEAK vrednosti... znaci,... da ponovim... pricam o kalibraciji konvertora

pozdrav

bogi

Max 26-05-2008 02:45 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 205781)
pa nemam problema sa tim, osim... sto kada se kalibrise sinusnim signalom (najcesce) onda treba znati sta se radi... u tom slucaju, i samo u tom slucaju (sinus), mozemo reci da je RMS manji 3dB od PEAK vrednosti... znaci,... da ponovim... pricam o kalibraciji konvertora

pozdrav

bogi

Izvini Boggy .... editovao sam gornji post .... da razjasnim sta me u stvari interesuje .... ovo sto pricas ( sinus .... ) mi je potpuno jasno

Pozdrav

kejkz 26-05-2008 03:01 PM

Problem sa jacinom za bilo koji broadcast (a ne znam kako da ga nazovem na srpskom) medij je taj sto ce svaki snimak biti "sabijen" odnosno limitiran da bi se dobila sto manja razlika u dinamici, tako da "glasniji" snimak posle dodatnog limitiranja vrlo lako moze ispasti tisi od snimka koji je zadrzao vise od svoje "prirodne" dinamike. To je posebno evidentno kada su u pitanju signali odnosno snimci koji u sebi imaju izrazene niske frekvencije, jer tada snimak subjektivno zvuci jos tise. Na nesrecu, koliko ja bar znam, kod nas ne postoji standard koji propisuje jacinu singala pri emitovanju.

Sto se tice filmova, za njih postoje posebni standardi, nadam se da ceko znati nesto vise o tome, ja trenutno nemam podatke.

Max 26-05-2008 03:05 PM

Quote:

Originally Posted by kejkz (Post 205787)
Problem sa jacinom za bilo koji broadcast (a ne znam kako da ga nazovem na srpskom) medij je taj sto ce svaki snimak biti "sabijen" odnosno limitiran da bi se dobila sto manja razlika u dinamici, tako da "glasniji" snimak posle dodatnog limitiranja vrlo lako moze ispasti tisi od snimka koji je zadrzao vise od svoje "prirodne" dinamike. To je posebno evidentno kada su u pitanju signali odnosno snimci koji u sebi imaju izrazene niske frekvencije, jer tada snimak subjektivno zvuci jos tise. Na nesrecu, koliko ja bar znam, kod nas ne postoji standard koji propisuje jacinu singala pri emitovanju.

Sto se tice filmova, za njih postoje posebni standardi, nadam se da ceko znati nesto vise o tome, ja trenutno nemam podatke.

Objasni mi kako moze da bude tisi ?????

Probaj da dodatno limitiras snimak koji ima jak RMS ..... doci se samo do distorzije , ali nikako ne moze biti slabiji od onog koji ima vecu dinamiku ( i zapravo manji rms )

Jedini je nacina da nekako " utisaju " taj snimak koji ima veliki RMS , jer im je preglasan , a onda taj sa manjom dinamikom stvarno zvuci jace ....

Nije tesko kuci simulirati sve te stvari .....

Sto se tice basa ..... tu si apsolutno u pravu

Pozdrav

Oggy 26-05-2008 03:59 PM

Meni i dalje nije jasno...
Da li to znaci da zavrsis snimak i utisas ga 18 db?!
Pa to je onda zajeban gubitak....
A pri tom ti niko ne garantuje da ce se sve pustati pod istim uslovima...

Max 26-05-2008 04:04 PM

Quote:

Originally Posted by Oggy (Post 205795)
Meni i dalje nije jasno...
Da li to znaci da zavrsis snimak i utisas ga 18 db?!
Pa to je onda zajeban gubitak....
A pri tom ti niko ne garantuje da ce se sve pustati pod istim uslovima...

Ne mporas ti ..... utisace ga onaj ko to lepi na betu ....ili u tvom slucaju onaj u reportaznim kolima .... ali to nije gubitak , jer kao sto sam i napomenuo u ovoj prici PEAK je potpuno irelevantan .... ako su svi na peak - 18 onda je sve jedno

Boggy govori o " teorijskom " RMS u kada imas sinus ..... i to je jasno , ali sa muzikom ( znas i sam ) -15 db RMS gitara i glas , zvuci kudi kamo vece nego _ 15 db RMS neki natrpan aranzman ...... ili kao sto Kejkz rece , mnogo RMS a mogu da ti oduzmu basovi , koji nisu cujni na TV u .....

Pozdrav

Oggy 26-05-2008 04:10 PM

Za basove znam, ali mi nije jasno ko kalibrise i kako, ako standard kod nas i ne postoji?

Arthur 26-05-2008 04:19 PM

kako kome dune, eto tako. Sad sam na Pinku primetio da nemam tih voznji koje se desavaju na HRT-u, al je 30% mutnije, tojest, kao da je neko boostovao low-mid :banghead: Moze biti da je ovo i do BETE, jer na Pink idu obicne za razliku od HRT-a koji dobija DIGIBete.

All times are GMT +1. The time now is 01:52 AM.