Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   DIY Apsorpcioni paneli (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=22682)

analog 24-04-2008 04:08 PM

DIY Apsorpcioni paneli

5 Attachment(s)
Iskoristio sam lepo vreme i oti?ao kod drugara koji ima dvori?te da napravim 2 apsorbciona panela za studio. Zavr?ili smo ga za jedan dan uz lagan tempo. Mada da nismo imali električni ?rafiger potrajalo bi par dana :)

Na ?alost nisam čuvao račune niti mogu da se setim tačno koliko na kraju izađe cena jednog da se napravi, s obzirom da je pro?lo određeno vreme, ali mislim ugrubo da je oko 25Eur. Jo? smo dosta skupo platili ?rafove u marketu 'uradi sam' na Karaburmi, verujem da bi ispalo mnogo povoljnije da smo ih uzeli na nekom drugom mestu. Letvice smo takođe uzeli tamo.

Panel se sastoji od dve Azma2 table, letvica, lesonit, ?rafofi, ekseri, kukice za monta?u na zid. Jedna kukica na kraćoj strani i dve na du?oj.

?to se tiče efekta panela.. Ne oseti se neka revolucionarna promena u slu?anju, ali definitivno se pobolj?ala stereo slika, a detalji jo? vi?e.. Naravno ne znam kojim jedinicama da izrazim pobolj?anje tih karakteristika :) Za te pare vrede, i rade posao! :) Ono ?to je vrlo interesantno jeste koliko su smanjili reverberacioni gain.. tako da moram mnogo vi?e da pojačam slu?anje da bih dobio isti utisak glasnoće kao bez njih.
Međutim, odu?evili su me kako rade kada se postave iza mikrofona u akustični ne tretiranoj prostoriji.. Zaista ogromna razlika. Verovatno je to zahvaljujući lesonitu koji sam stavio sa zadnje strane, inače ne bi tako radili, i think.

Evo nekoliko fotografija gotovog panela i za vreme izrade.

Pozdrav

NLP 24-04-2008 06:19 PM

Re: DIY Apsorbcioni paneli

Još dosta češ ih trebati da središ prostor kako treba:)
Ali za početak za nadaljni entuzijazam; svaka čast.

boggy 25-04-2008 12:35 AM

Super izgledaju!!! :)

pozdrav

bogi

"7" 25-04-2008 01:02 AM

5 Attachment(s)
Evo da iskoristim thread posto sam pravio nesto vrlo slicno... drveni okvir, sa jedne strane dupli azmafon od 2cm i preko materijal (neki), u sredini je prazan prostor a sa druge strane Azma AD ploce... ideja je da napravim 4 ovakva (napravio sam 3 do sad) za svaki zid + jos dva manja za plafon... a posle i 4 bas trapa za uglove... samo sto to kod mene ide polako i opusteno :D pa ce verovatno biti gotovo do leta :wink: :D

Attachment 3453
Attachment 3454
Attachment 3455
Attachment 3456
Attachment 3457

"7" 25-04-2008 01:05 AM

1 Attachment(s)
Attachment 3458

I naravno nece ostati beli... verovatno ce biti ofarbani u teget boju ili :confused:

Pozz

"7" 25-04-2008 01:07 AM

Kad zavrsim sve (:rolleyes: 8-) :banghead: ) slikacu ih postavljene... a bice i slika od bas trapova...

Pozz

analog 25-04-2008 10:56 AM

hehe bravo bravo :)

Kako ćeš da ih montiraš? jel imaš betonske zidove? deluje mi da će biti teški :(

Da li znaš da azmafon (i svaki drugi porozni, apsorbcioni materijal) imaju jako slab koeficjent apsorbcije, izuzev na najvišim frekvencijama, kada se postave tik uz čvrstu površinu? Imaj to na umu.. :) Ja bih ipak odvojio azma table jedne od drugih i od zida.. Mada, neka ti neko stručniji to potvrdi, ja sam samo ovo čitao, a nisam imao prilike da testiram u praksi, mada mi zvuči razumno :)

pozz

EDIT: Ja sam skučen sa prostorom, inače bih napravio još dublje apsorbere (više bih odvojio table od zida)

"7" 25-04-2008 12:50 PM

Pa nemam betonske zidove ali nije to toliko tesko, ici ce tiplovi (2) u zid pa malo duzi srafovi, da bi odvojili panel od zida, sigurno nece biti problema...
Odvojicu ih od zida minimum 10cm (ako ne i vise), a u njima je znaci 4cm azmafona (nije bas 4 jer je "malo" sabijen i presvucen materijalom koji mu ne da da pobegne:wink: - otprilike 2-2,5cm) pa onda 3cm prazno pa onda Azma AD ploce, tako da ce postojati "vazdusne rupe"... a planiram i bas trapove da pravim pa ce verujem sve to zajedno dobro ispasti... inace ja sam u podrumu i od poda pa nekih 1,5m u visinu su mi plocice koje prave probleme + plafon koji je 2,1m :banghead: , ali vec sad kad mi stoji Azmafon i AD ploce na podu, onako na gomili, cuje se da bas vise ne divlja onoliko pa kontam da kad sve bude na svom mestu i funkcionalno mora da bude jos mnogo bolje. U svakom slucaju bice mnooogo bolje nego sto je bilo a to mi je bitno...
... samo sto sam ja malo usporen pa to traje... i traje... i traje... ali bice 8-) :wink: :)

Pozz

Miha Blaze 27-04-2008 04:06 AM

Quote:

Originally Posted by analog (Post 201430)
hehe bravo bravo :)

Kako će? da ih montira?? jel ima? betonske zidove? deluje mi da će biti te?ki :(

Da li zna? da azmafon (i svaki drugi porozni, apsorbcioni materijal) imaju jako slab koeficjent apsorbcije, izuzev na najvi?im frekvencijama, kada se postave tik uz čvrstu povr?inu? Imaj to na umu.. :) Ja bih ipak odvojio azma table jedne od drugih i od zida.. Mada, neka ti neko stručniji to potvrdi, ja sam samo ovo čitao, a nisam imao prilike da testiram u praksi, mada mi zvuči razumno :)

pozz

EDIT: Ja sam skučen sa prostorom, inače bih napravio jo? dublje apsorbere (vi?e bih odvojio table od zida)

sjajni su ti apsorberi... odlicno izgledaju!!! dao si mi ideju ;)

pozdrav!

Miha Blaze 27-04-2008 04:09 AM

Quote:

Originally Posted by "7" (Post 201436)
Pa nemam betonske zidove ali nije to toliko tesko, ici ce tiplovi (2) u zid pa malo duzi srafovi, da bi odvojili panel od zida, sigurno nece biti problema...
Odvojicu ih od zida minimum 10cm (ako ne i vise), a u njima je znaci 4cm azmafona (nije bas 4 jer je "malo" sabijen i presvucen materijalom koji mu ne da da pobegne:wink: - otprilike 2-2,5cm) pa onda 3cm prazno pa onda Azma AD ploce, tako da ce postojati "vazdusne rupe"... a planiram i bas trapove da pravim pa ce verujem sve to zajedno dobro ispasti... inace ja sam u podrumu i od poda pa nekih 1,5m u visinu su mi plocice koje prave probleme + plafon koji je 2,1m :banghead: , ali vec sad kad mi stoji Azmafon i AD ploce na podu, onako na gomili, cuje se da bas vise ne divlja onoliko pa kontam da kad sve bude na svom mestu i funkcionalno mora da bude jos mnogo bolje. U svakom slucaju bice mnooogo bolje nego sto je bilo a to mi je bitno...
... samo sto sam ja malo usporen pa to traje... i traje... i traje... ali bice 8-) :wink: :)

Pozz

znaci time si napravio neki low/mid apsorber??? nije to lose ;) samo mi nisu nesto lepi :( jest da to i nije od neke vaznosti, nije im funkcija estetska... al vec kad su u kontrolnoj sobi onda steta da ne budu i lepi :ups:

EDIT: e da analogni... kad budes imao vremena i para... uradi jos jedan slican, samo sto na prednju stranu stavi lesonit isto, al ga izbusi sitnim rupicama... npr uzmes burgiju i izburgijas dosta rupica precnika 2,3,4 mm... kolicinski da uzmu nekih 10-20% celokupne povrsine panela, i mozes izmedju da stavis umesto azmafona mineralnu vunu... to ti dodje apsorpcija za srednje.... eto cisto kao ideja... pozdrav!

"7" 27-04-2008 12:13 PM

Quote:

Originally Posted by Miha Blaze (Post 201618)
... samo mi nisu nesto lepi :( jest da to i nije od neke vaznosti, nije im funkcija estetska... al vec kad su u kontrolnoj sobi onda steta da ne budu i lepi :ups:

Cekaj da budu ofarbani i postavljeni... onako kako sam zamislio, meni se bas cini da ce i lepo izgledati... mada opet, to je stvar ukusa... a inace, cak i ako mi se ne svidi uvek moze neki materijal da se razvuce preko azma ploca...

Pozz

Miha Blaze 27-04-2008 12:16 PM

Quote:

Originally Posted by "7" (Post 201649)
Cekaj da budu ofarbani i postavljeni... onako kako sam zamislio, meni se bas cini da ce i lepo izgledati... mada opet, to je stvar ukusa... a inace, cak i ako mi se ne svidi uvek moze neki materijal da se razvuce preko azma ploca...

Pozz

tako je ;)

pozdraV!

boggy 13-05-2008 10:56 PM

stavljeno na "sticky" :)

pozdrav

bogi

nESbo 24-10-2008 09:50 AM

čisto inormativno, koga interesuje, 267 din je kvadrat azmafona, debljina 2cm. ima ga u termodomu u karađorđevoj, bg.

NLP 24-10-2008 10:27 AM

Koliko je 267 din eura?

bezsmisla 24-10-2008 10:48 AM

Trenutno je to malo vise od 3 eura

boggy 24-10-2008 10:48 AM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 222231)
Koliko je 267 din eura?

oko 3.2EUR .... kurs "vrluda" ovih dana....

pozdrav

bogi

p.s. otprilike je to oko 150-170EUR/m3

NLP 24-10-2008 11:02 AM

Uh pa to nije mnogo. Mislio sam da je pamučna vuna skuplja.
U maloprodaji je kamena vuna (tervol u SLO) debljine 10cm, te?ine 80kg/m3 jedan kubik= 120? ili 12?/m2.
Direktno iz tvornice (min. količina 400m2) je 9.24?/m2=92.4?/m3. Sve cijene su sa PDV-om.

nESbo 24-10-2008 11:04 AM

da i ova cena je sa pdv-om. izvinjavam se zbog dinara, mada i cena je beogradska : )

boggy 24-10-2008 11:11 AM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 222235)
Uh pa to nije mnogo.......

:da:

pozdrav

bogi

p.s. Mislim da je cena nesto niza kada naruchis vecu kolicinu direktno iz fabrike, i pri tom ti transportuju i istovare tamo gde im kazes :) (10-15m3, na teritoriji Srbije)

nESbo 24-10-2008 01:35 PM

to je tačno.

pošto vidim da je na par tredova bilo pitanje gde ima da se nabavi i neki kontakt, evo ovaj na koji sam ja naleteo.

termodom
karađorđeva, beograd (iza brankovog mosta)
011/2633-242

boggy 24-10-2008 02:40 PM

Quote:

Originally Posted by nESbo (Post 222248)
to je tačno.

po?to vidim da je na par tredova bilo pitanje gde ima da se nabavi i neki kontakt, evo ovaj na koji sam ja naleteo.

termodom
karađorđeva, beograd (iza brankovog mosta)
011/2633-242

Od viska glava ne boli :)

SVA stovarista Termodoma mogu imati Azmafon, posto su distributeri.

pozdrav

bogi

NLP 24-10-2008 10:44 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 222239)
:da:

pozdrav

bogi

p.s. Mislim da je cena nesto niza kada naruchis vecu kolicinu direktno iz fabrike, i pri tom ti transportuju i istovare tamo gde im kazes :) (10-15m3, na teritoriji Srbije)

Simpatično! Ali do SLO je relativno dugi put...
Zanima me zadnje vrijeme najvi?e poliesterska vuna...

"7" 28-10-2008 03:28 AM

4 Attachment(s)
Evo napravih ja panele za moj brlog pa da vidite od starta sta sam radio. Lepo su smirili srednje i visoke, nisam merio ni pre ni posle tako da tacne informacije nemam ali lepo cujem razliku nabolje u odnosu na pre a to je meni bilo bitno... fale jos bas trapovi koji su u najavi da smire malo podivljale basove (a plocice na zidovima pomazuuuu :banghead: :da: )... bice i tih slika kad bude gotovo...

... drveni okvir
Attachment 4126

... unutra stavljen dupli sloj 2cm azmafona (ukupno 4cm)
Attachment 4127

... preko sam stavio neki materijal, ne znam sta je, imao sam ga pa sam ga iskoristio :) (lici na postavu ali malo deblji)
Attachment 4128

... okrenut na drugu stranu...
Attachment 4129

"7" 28-10-2008 03:36 AM

4 Attachment(s)
... Azma AD ploce preko okvira (izmedju azmafona i ad ploca ima 3cm)...
Attachment 4130

... sve AD ploce postavljene...
Attachment 4131

... ofarbane AD ploce, na slici je jedan prikacen na zid a drugi ceka da se postavi na plafon...
Attachment 4132

...
Attachment 4133

Napravio sam 4 komada i postavio ih na levi i desni zid, na zid ispred mene a iza monitora i na plafon. Iza mene nisam morao da stavljam jer ima dosta prostora i nemam problema te vrste.

Eto toliko od mene...

Pozz

zarekg 09-11-2008 09:44 AM

Pozdrav svima :).

Imao sam skoro prilike da na delu "vidim" Azma ploce i Azmafon (potpuno novi, tek izasli iz fabrike) ali me interesuje nesto drugo. I ploce i Azmafon imaju neki cudan ostar miris koji meni licno smeta. Da li ste i vi imali slicno iskustvo ili mozda taj miris vremenom izgubi jer se ploce (a verovatno i Azmafon) prave presovanjem pamuka pod visokim pritiskom i tempreraturom.

Pozdrav
Darko

"7" 09-11-2008 10:02 PM

Quote:

Originally Posted by zarekg (Post 224646)
Pozdrav svima :).

Imao sam skoro prilike da na delu "vidim" Azma ploce i Azmafon (potpuno novi, tek izasli iz fabrike) ali me interesuje nesto drugo. I ploce i Azmafon imaju neki cudan ostar miris koji meni licno smeta. Da li ste i vi imali slicno iskustvo ili mozda taj miris vremenom izgubi jer se ploce (a verovatno i Azmafon) prave presovanjem pamuka pod visokim pritiskom i tempreraturom.

Pozdrav
Darko

Samo u startu... u stvari pretpostavljam da je tako jer sam nekoliko puta kupovao i jedno i drugo a nijednom nisam osetio nikakav miris (mesecima mi stoji gomila u prostoriji u kojoj sam stalno), tako da taj miris verovatno postoji kratko posle proizvodnje...

Pozz

NLP 09-11-2008 10:12 PM

Ova priča me navela na jedno zanimljivo iskustvo;

imao sam pokislu mineralnu vunu, i staklenu i kamenu, oboje su smrdjele neko vrijeme pa se napokon kroz vreme proluftale...
A poznam jednog gospodina koji kaže da su mu u mansardi (prostor pod krovom) upotrijebili očito vlažnu kamenu vunu i da je još kroz godinu i nešto još"smrdjelo"/ imalo sumljiv duh.
Jer ima mnogo u džepu on se odlučio da sve potrga i napravi na novo.

Smrad je nestao.

Gospodine, a gdje ste nabavili kamenu vunu?

Pa u običnoj trgovini sa gradbenim materijalom.

Aha, pa što ste kupili?

Kupio sam kamenu vunu tervol taj i taj...

Pa vi znate kako skladište tervola izgleda i kako baš ovaj koji se najviše prodaje skladištiju?!

Ne, zašto, je li to važno?!

Pa možda nije, ali tervol ima "glavno skladište" ispostavljeno prirodnim neprilikama, a "nekoliko" paleti direktno sa lagera pod krovom.

Nisam siguran, da je dobio onog nikad nepokislog ili pod krovom.

Evo ironije.

Tribal_kg 03-09-2009 10:09 PM

DIY Absorbcioni panel

Resio sam i ja da se upustim malo u avanturu sredjivanja prostora. :)
Ovako, imam na raspaloganju Azmafon koji stoji kod drugara u garazi, a skinut je iz nekog studija koji je srusen. E sad, moja ideja je da napravim dva panela koje bih prvenstveno koristio pri snimanju vokala. U sobi imam malo jeke i na snimku vokala se cuje malo reverba sto meni smeta. Razmisljao sam o Reflection Filteru ali sam video da je ovo bolje resenje, Gobo Traps princip.

Sto se tice samih panela, pravicu iste kao sto je Analog pravio (zalepljena je tema na ovom forumu) s tim sto bi bili drugacijih dimenzija.

Ono sto mene zanima je sledece:

1. Ima li ko ideju kako bih mogao da resim stalak za ove trapove. Tacnije, da li ih napraviti da budu celom duzinom od poda pa koliko je potrebno iznad mikrofona? Ja sam razmisljao o nekom resenju sa plasticnim cevima za vodu koje bi mogao da rasklopim nakon snimanja i da odlozim da ne smetaju ali ne znam koliko je to izvodljivo.

2. Koji materijal koristiti za zadnju stranu panela? Preko azmafona cu staviti neko odgovarajuce platno. Trebalo bi da propusta vazduh? :)

3. Kolike bi debljine trebalo da budu paneli?

http://farm4.static.flickr.com/3386/...b738676ea5.jpg

Ovakve bih pravio s tim sto ne bih pravio ovakvo postolje ako ne moze da se rasklopi.

Eto, ako vas ne mrzi, a imate sta da kazete, slobodno se ubacite. :) Nisam hteo da pisem na temi gde je Analog predstavio svoje panele da ne bi tamo pravili zbrku. ;)

Pozdrav!

boggy 04-09-2009 02:02 AM

Re: DIY Absorbcioni panel

Quote:

Originally Posted by Tribal_kg (Post 254894)
....

.....Nisam hteo da pisem na temi gde je Analog predstavio svoje panele da ne bi tamo pravili zbrku. ;)

Pozdrav!

Nije bilo potrebno da startujes novi thread, posto ce cika-analog praviti i postolja za svoje apsorbere... jednog dana...

ako se slazes ja bi ovo prebacio u njegov thread... posto nema smisla da se ovoliko rasplinjavamo...

pozdrav

bogi

Tribal_kg 04-09-2009 02:36 AM

Naravno, moze da se prebaci posto je ista tema. ;)

Kontaktirao sam vec Analoga u vezi ovoga ali nismo pricali na temu postolja. Voleo bih da kad vec radim da to bude odradjeno kako valja pa odatle stizu i ova moja pitanja.

Pozdrav!

boggy 04-09-2009 02:44 AM

Quote:

Originally Posted by Tribal_kg (Post 254926)
Naravno, moze da se prebaci posto je ista tema. ;)
.............

Pozdrav!

Uradjeno

pozdrav

bogi

Tribal_kg 02-10-2009 02:29 PM

Evo, ja sam krenuo polako. Tu je materijal za ramove. Paneli ce biti 162x61cm, a debljina je 5 cm. Dva panela pravim. Kao sto sam rekao, prvenstveno ih pravim kako bih malo ubio reverb pri snimanju vokala.

http://img16.imageshack.us/img16/110/mat1j.jpg

http://img16.imageshack.us/img16/2442/mat2ba.jpg

Sto se tice postolja, ako neko ima bilo kakvu ideju, neka pise. Dobro ce mi doci posto samo taj deo jos nismo razradili. :)

Pozdrav!

DeMa 02-10-2009 06:07 PM

5 Attachment(s)
Helo

evo ti predlog jedan. ali bi na tvom mjestu radio 10 cm. Ali to kako kome odgovara. Mislim da od viska ne boli glava, narucito ako je za to namjenjeno sta si rekao.

Poz
Denis

Tribal_kg 04-10-2009 04:16 PM

2 Attachment(s)
Hvala na predlogu. Vidjao sam vec ovo, a i ja sam okacio sliku ovakvih panela. "Problem" je sto hocu da napravim montaznu soluciju, da panele stavim na stalke tokom snimanja, a nakon sto obavim posao, da mogu da ih skinem sa stalaka i odlozim na drugo mesto, a stalak u cose. :)

Evo jos nekih slicica sklopljenih ramova.

NLP 04-10-2009 09:12 PM

?teta da nisi, kad si več pravio, napravio 10cm ramove i takvu debljinu kamene vune ali dobro... ako je prostor veči mo?e da dosta separira (ipak bi bilo bolje 10centimetara...) ali kako je sa plafonom, je li nizak?
Onda če ti i on predstavljati problem.

Tribal_kg 05-10-2009 10:25 AM

Razmisljao sam i ja da stavim 10 cm debljinu ali prostor mi to ne dozvoljava. Inace, nije toliko kriticna soba sto se tice reverberacije. Azmafon uzimam od drugara tako da sam ulozio samo u drvo, pa ako radi - super. Ako ne pomogne pri snimanju vokala, pomoci ce u nekom buducem tretmanu sobe, koji planiram da uradim, koliko - toliko.

Imam jos jedno pitanje, mogu li ovakve panele koristiti za prve reflekcije dok radim mix i slicno? :)

Pozdrav!

NLP 05-10-2009 01:04 PM

Da.

xtrinity 21-10-2010 04:36 AM

Quote:

Originally Posted by "7" (Post 201649)

Pozz

Pozdrav svima..

Elem,nameravam da napravim slične absorbere, ali mi nije jasno kako da na panel sa Azmafonom, koji je dimenzija 109x92cm staje 6 Azma AD ploča..koje su dimenzije 596 x 596 mm.Na slici koje je postovao '7' user,vidi se 6 takvih AD ploča.Četiri AD ploče su dovoljne, i jo? će da prelaze preko povr?ine čitavog absorbera,jer je on dimenzija koliko je i Azma tkanina,dakle 109x92cm.

Po?to sam nailazio na razne proporcija i informacije, mo?e li jos jednom ukratko o dimenzijama izmedju materijala,ako je to bitno..dakle:

1)Drveni ramovi su u ovom slučaju dimenzija ne?to vi?e od 109x92cm,da bi Azma tkanina legla u ram.Nameravam da stavim 2x2cm Azma tkanine po absorberu,znaci duple, jedna preko druge.

2)Odozgo,preko Azma tkanine bi i?le Azma AD ploče (4kom)koje bi i prelazile preko povr?ine absorbera,jer ne bih ih sekao,vec bih ostavio tako (da li je to dobro?)

3)Zatim,ispod AD ploča i Azma tkanine je potrebno ostaviti neki prostor od koliko cm ?..,ili Azma AD ploče mogu i da nalegnu na Azma tkaninu?

4)Čime se spajaju (lepe) AD ploče za drveni ram/povr?inu absorbera?

5)Ispod duplog sloja dve Azma tkanine(ukupno 4cm) bi bile prečke koje bi dr?ale Azma tkaninu sa zadnje strane.Da li moze tako da ostane,bez da se pozadi stavlja neka panel (?per) ploča ili je potrebno zatvoriti i zadnju stranu (ledja) absorbera ?

6)I na posletku..koji je minimum koji treba ostaviti za zvični gap(prostor izmedju zida i absorbera)..da li optimalnih od 7-10cm ili moze i manje..5cm ?

Hvala svim userima na slikama i objasnjenjima.

tomycrosound 04-12-2010 11:07 AM

Quote:

Originally Posted by DeMa (Post 257780)
Helo

evo ti predlog jedan. ali bi na tvom mjestu radio 10 cm. Ali to kako kome odgovara. Mislim da od viska ne boli glava, narucito ako je za to namjenjeno sta si rekao.

Poz
Denis

Može li mi netko reć
zašto se ovo (gdje god sam na netu vidio) pravi od 2x8 ili 2x5cm da bi se u konačnici dobilo 8 ili 10 cm? Pravio sam ovo, ali iz komada 10cm,
nisam spajao 2kom od 5cm.

ne znam zašto nije sliku quotao

All times are GMT +1. The time now is 12:34 AM.