Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=109)
-   -   Korg M3 (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=22091)

Dezutilo 20-03-2008 07:49 PM

Korg M3

Prosviravam ovih dana Korg M3. Zanima me kakva su va?a iskustva glede tog instrumenta?

slowstar 20-03-2008 09:53 PM

Re: Korg M3

Meni mnogo svidja, razmisljao cak i pored "Rolandomanije" da ga uzmem, al' nesto nemam vremena (time is money) u poslednje vreme.
Prvi Korg, racunajuci i OASYS koji nesto valja, posle duuuugog vremenskog perioda.
Inace, OASYS bio kod mene nedelju dana, dali mi ljubazni ljudi iz SKY music, da probam, prilicno se razocarao, uzevsi u obzir naravno i cenu istoga, tako da sam ga vratio, posto sam iscasio ledja skidajuci ga i vracajuci sa stalka, tezak do bola...Al' zato M3, vrlo prijatno izenadjenje, zvuk, operativni sistem, dizajn,
ukratko, SVE je jako dobro za jedan ROMpler, mada, kada sam video novoizasli
FANTOM G7, vise ne razmisljam o M3, mada zaista je dobar...

Dezutilo 21-03-2008 09:09 AM

A jesi li proba Motife i EX Yamahe? Kakvi su oni u usporedbi s M3, Extremom i sličnim spravama?

dacko 21-03-2008 12:11 PM

Takodje sam jedan Rolandovac, doduše ne baš na nivou kao Slowstar... Posedujem XP30, i svaki Korg, čak i ovi noviji Tritoni i kojekakva čuda, mi nemaju "ono nešto" što treba da imaju... Nekako su plastični...

Dok za M3 sam odlepio... :D Znači to mi je ono... vrh u zadnje vreme što se pojavilo... Zvuk, OS, mogućnosti... mnogo je dobra sprava, čak i ta cena nije prevelika za te mogućnosti....

goran ns 21-03-2008 08:44 PM

Ja imam Extreme vec 2g.
Cim se pojavio M3 otisao sam da ga pogledam i probam, koristio bi ga za studio iz svirku, medjutim dizajn, plastika, i ono drvo sa strane mi se nije svideo.
Tako da zvuk nesto narocito nisam ni probao i ne znam koliko je u odnosu na Extreme kvalitetniji.
Po cemu je kvalitetniji zvuk?

slowstar 22-03-2008 12:10 AM

Po svemu, dosta novih semplova, sve je "gusce", neke novine u operativnosti,
Ne znam za dizajn, po meni su do M3 svi KORGovi bili neoprostivo "seljoberski" dizajnirani, a M3 je hrabro promenio tu koncepciju...
Ne znam, mozda mi se svidja zbog toga sto je stilski malo "povukao" na apple iMAC, lep, jednostavan, sa onako lepim "nagnutim" delom u kome je elektronika...
Zvuk je neuporedivo bolji od Extrema, znam, extrem je bio kod mene par dana, po meni bruka i ocajanje, a ona lampa u levom cosku, koja je to zvaka za ludaka, to je neopisivo...I sam KORG uostalom negde kaze da je primenjena neka nova AI HD sinteza, i cujno su bolji DACovi, kada se sviraju slicne boje, i porede se. Nisam usamljen po tom misljenju, nekolicina koji su prisustvovali testiranju se odmah slozila sa mnom.

Dezutilo 22-03-2008 02:11 PM

Ovih ću dana usporedit sound M3 i Extrema. M3 je kod nas oko 2000E ovisno o verziji. Relativno niska cijena u odnosu na Tritone i Extrima kad su se pojavili. Izvedba M3 je dobra za oko, ali pod prstima je katastrofa. Butuni (srp. dugmići) na tastaturi su nekako klimavi, tipka plitka, a ekran mu na dodir reagira sporo. No, ipak je sound na prvo misto!!!!

slowstar 22-03-2008 03:20 PM

slazem se za "botune", moguce je da je tipka plitka, ali sasvim lepo reagira na velocity, i vecina patcheva se dobro ponasa u odnosu na velocity. Sto se ekrana tice, i to je tacno, ali nisam na to obratio neku preteranu paznju, jer me je impresionirao zvuk, koji je DRASTICNO bolji nego na prethodnim KORG-ovima, tu naravno ne ubrajam OASYS koji je cenom jako daleko, a i tu su preterali, sto su i sami uvideli pa su zato i "lansirali" M3...
P.S. Pozdrav Josku Banovu ako imas prilike da ga sretnes...

Dule A 22-03-2008 10:19 PM

Moji utisci posle detaljnog ispitivanja (a godinama sam pasionirani KORGoman iako mi se tek nakon sedam osam godina rascistilo u glavi da sam promasio firmu....no prvi sint i te price):
TRITON serija i extreme- na krilima uspesnog trinity-a koji je u svoje vreme bas drmnuo trziste, ljudi pokupovase silne tritone.... Nazalost ili srecu ovaj prosecni sint se ustolicio na neverovatno bitnoj poziciji u svetu te je posao na nebrojene svetske turneje sa najvecima.... (od pop-roka, preko rnb-a, svih mogucih elektronika....)... Godinama izlaze prosirenja , modeli ovi oni.... Prica u principu ista do EXTREM-a koji pakuje best of TRITON u jedan prosecni all rounder....
Ono sto je medjutim sigurno to je da ukupan wave rom koji cini sirovine od kojih su preseti za triton seriju nastali (od pocetnih 32mb na triton clasic pa do max 96mb sa extrem-a) - zvuci lose.... Sound ovih syntova je nedefinisan,niskorezolutan.... Mogucnosti synt su pak druga prica.... COMBI mod i fx procesor u kombinaciji spremni su da znalcu pruze ozbiljne mogucnosti u zgodne knob,pitch,ribon kontrole....
Tako da od TOTO-a pa do RIHANE i ostalih.... triton it was....
No, kad se synt kupi, a Korg ne poznaje..... Uzas.... Gomila ultra kretenskih preseta kojima je uglavnom uzasno povucena sredina, isfercerani visoki i do bolesti bustovan bas na master eq (tako da kad ga pipnes u radnji sint zaurla....a u bendu kad ga pipnes poludis....)....
I tako se ta TRITON serija okoncala (sa sve 25 syntova koji vuku isti wave rom....dajparedajpardajpare....)

OASYS
Brate..... Koja ideja.... da za toliko para ponudis triton koji je opravljen da ne bude horor nego da bude kako valja, sempl jednog koncertnog klavira, hemond i jos par stvarchica simpaticnih kretenoidni rekorder i.... kao to je to... Ne znam.... Imao bih ga rado u sinti varijanti bez ostalog shitovanja za 2500e najvise.....

M3
Mozda to nije losa ideja....
Ono sto je sigurno dramaticno bolje (a ubedljivo je najveca mana extrema po mom misljenju) je velocity mapiranje.... Klavijatura je odvratna pod rukom istina je (nisu li i roland x7 i motif es7 meni jesu, u redu ova je najgora....) ali je zato kad ukljucis sintisajzer i sa tom dirkom krenes da sviras.... osecaj nakon prerioda navikavanja od par minuta, sasvim dobar.... To je kod extrema uzas.... On na prst ima finu dirku ali je velocity mapa ocajna... nikada....ali nikada nisam uspeo ni na jednom presetu da dobijem pianisimo pa fortisimo.... to nema.... Prebacis na vel. curve 3 moze piano..... ne i fortisimo....prebacis na vel. curve 2 moze pianisimo ali je i forte nemoguc.... prebacis na 4- nema piana..... sve krece od meco piano do fortisimo....
ovde lepo ....(kao na starim ozbiljnim djuntama....) dodirnes jedva dirku on lepo izbaci velocity 2 i skoro necujan trag zvuka.... Zabodes ko konj on izbaci 127 i raspadne ti zvucnik... To DOZVOLJAVA da se muzicira, a triton serija to nikako da dozvoli.... stalno neka mutava krompirijada...
Ipak, za moj pojam... Nedovoljno dobra piano(kao i uvek) sekcija, a najvece razocarenje string i brass koji su na opaku zalost (direktno sam poredio...) bolji sa extrema... Ne po soundu ali po mogucnosti da simuliraju pravu sekciju uz pazljivu i vestu svirku.... cini mi se medjutim da samo Korg kao po obicaju nije uspeo da napravi pristojne presete, te da je m3 sposoban da izvede markato string ali on jednostavno nije isprogramiran... Ful brass takodje.... Mislim, evo sad sam se opet razbesneo na te firme... Ljudi 2008god ja odem da probam synt od 2000e i on nema markato string i full stakato brass ....Pa kad misle da ima? 3124?...uh... no da se valjda napraviti...
Sto se samog sounda tice, da slazem se sa Slobom da je podosta bolji sound nego na Triton seriji.... no idalje Korg tu kaska... nije mu tu valjda ni namera da bude prvi... Pa ja stisnem jedan ton na xv5080 i potpuno mi je jasno da se Roland tu bavio rezoluciom...Puno je to cistije i bolje...jos uvek
Sound je, dakle, korektan... jasan, neiritirajuci... Preseti su malo 'primitiva' isprogramirani jos uvek(da tatin sin kaze 'u tata ala radi')...a smisao sekvencera,karme i ostalih ludila....pored softvera koji nam je na raspolaganju...ne vidim...
Zakljucak...Nemate Korg,zelite Korg kupite M3.... Zelite li KOrg?
...ja zelim... valjda zato sto nedam si da odrastem....

Dezutilo 23-03-2008 12:01 PM

Vidin da me čekaju te?ke odluke. U stvari me najvi?e smeta upravo to ?to u dana?nje klavijature trpaju svakakve zujalice: od new age padova i leadova, loopova, koji su za pop muziku (koju sviran i aran?iran) uglavnom neupotrebljivi.
Boze, kad se sitin impresija s prvog sviranja M1 ili D70, ili PC88... o susretu sa emu semplerom da i ne govorin.
Na kraju ispada da je najbolje uzest nekog bijesnog Kurzweila sa velikom memorijom i napunit da harmonikama, trumbetama, tamburama i ostalim smećen... i to dr?at u narednih deset godina.

Dezutilo 23-03-2008 12:08 PM

Quote:

Originally Posted by slowstar (Post 196472)
P.S. Pozdrav Josku Banovu ako imas prilike da ga sretnes...

Budem pozdravio Banova. Ko ga pozdravlja?

slowstar 23-03-2008 12:16 PM

Njegov stari drug iz Beograda, koji ga nije ni video ni cuo odprilike 19 godina, sto je priznaces, obzirom na nas zivotni vek, ipak predugo, a sve to
(ne)voljom nasih dragih politicara...
Moje ime je inace Sloba

mandrak 25-03-2008 10:43 AM

Dezutilo...apsolutno se slažem s ovim za kurzweila + jedan stage piano i radiš glazbu i ne razmišljaš o gumbima, paternima, điđa-miđama...

Moritz 25-03-2008 02:02 PM

Quote:

Originally Posted by Dezutilo (Post 196540)
....
Na kraju ispada da je najbolje uzest nekog bijesnog Kurzweila sa velikom memorijom i napunit da harmonikama, trumbetama, tamburama i ostalim smećen... i to dr?at u narednih deset godina.

Mudra glava :wink:, kad pogledas malo bolje vidis da je sve samo jedno VEEELIKO presipanje iz supljeg u prazno.
Kurzweil K26xx bilo koja verzija i tako mator i pomalo dosadan i dalje shije sve oko sebe.

Kurzweil nego sta :)

Moritz 25-03-2008 02:06 PM

Quote:

Originally Posted by mandrak (Post 196825)
Dezutilo...apsolutno se sla?em s ovim za kurzweila + jedan stage piano i radi? glazbu i ne razmi?lja? o gumbima, paternima, điđa-miđama...

Bas tako, ne razmisljas o glupostima nego o muzici.

clusterchord 26-03-2008 01:38 AM

M3 u odnosu na extreme.. ukratko : bolji bandwith daklem svjetliji , manje plastican sound. bolji filter i rezonanca, vise glajda, osjetno kvalitetniji.

meni sto se tice sounda onako na prvo slusanje.

doboro isprogramiran, kao i uvijek kod korga, u odnosu na rolande. isktoriste ga i vise noego sto moze. ostalo su dodaci u kvaliteti sampleova,
kontrolama, sekvenceru, arpegiatori sa KARMA tehnologijom (cirkus maksimus)

da radim estradnu A produkciju sigurno bi dobro dosao, pogotovo kao sketch pad za brze ideje.. stisnes dve harme a ono krene cudo. za ozbiljniji rad, gdje mi trebaju apsolutni top sampleovi i pravi sintesajzeri umjesto aproksimacija, nebi ga bas puno korsitio.

vrlo zanimljivo al brzo dosadi.

Dezutilo 27-03-2008 08:48 PM

Ono ?to me najvi?e pali kod M3 je glava syntha koja se po potrebi mo?e izvaditi i spojiti na drugu klavijaturu. Bio sam nekoliko puta preko bare, pa kad bi vidio kako mi oni krvnici bacaju klavijature po aerodromu do?la bi mi muka. Ovako bi napravi kuferić za glavu i uzeo je sa sobom u avion.

Inače, ima san puno puta priliku slu?at Kurzweilove i Emulatorove proizvode na velikim razglasima i mogu van reći da ni jedan Korgov ili Rolandov instrument ne izlazi vani tako uvjerljivo.

dekipanter 23-06-2009 04:04 PM

au dule al si se raspisao..:D
korg j e do aja!!!

bole2o 09-07-2009 12:59 PM

ljudi,dali ima neko set sredjen za m3 za narodnjak da proda ili menja.
ja sam svoj donekle sredio pa bi menjao ili kupio set od nekoga da iskombinujem sa svojim.
a sto se tice klavijatura imao sam sve od motifa xs6,kurzweila 2000 xp,rolanda fantoma xa,tritona klasika i jos mnogo drugih.
svaka je dobra na svoj nacin,ali m3,motif i fantom ali x6 ix7 su ozbiljnije ,puno ozbiljnije klavijature.
sa m3 sam prezadovoljan,a inace sam cepidlaka za zvuk,tako da bi ga preporucio svima,jel ima puno dobrih svojih zvukova,jedino mi se bas gitare ne svidjaju toliko,a sviram bas i solo,ja sam morao sebi da semplujem bas.
javite se ko je za menjazu seta ili da proda.BOLE iz Vukovara

tuomas 17-02-2010 01:46 PM

Quote:

Originally Posted by slowstar (Post 196396)
Po svemu, dosta novih semplova, sve je "gusce", neke novine u operativnosti,
Ne znam za dizajn, po meni su do M3 svi KORGovi bili neoprostivo "seljoberski" dizajnirani, a M3 je hrabro promenio tu koncepciju...
Ne znam, mozda mi se svidja zbog toga sto je stilski malo "povukao" na apple iMAC, lep, jednostavan, sa onako lepim "nagnutim" delom u kome je elektronika...
Zvuk je neuporedivo bolji od Extrema, znam, extrem je bio kod mene par dana, po meni bruka i ocajanje, a ona lampa u levom cosku, koja je to zvaka za ludaka, to je neopisivo...I sam KORG uostalom negde kaze da je primenjena neka nova AI HD sinteza, i cujno su bolji DACovi, kada se sviraju slicne boje, i porede se. Nisam usamljen po tom misljenju, nekolicina koji su prisustvovali testiranju se odmah slozila sa mnom.

Boze,kakve li gluposti!!!! A u kom bendu sviras,gde sviras????

zmaj 17-02-2010 10:42 PM

Ma ne svira nigde... pitanje da li uopste i zna da svira:rotfl:

Brate mili, taj ti se nasvirao vise nego sto ce pola ovog foruma u jos tri naredne reinkarnacije... zato imaj barem zadrzan stav, ako ne respect:wink:

tuomas 18-02-2010 09:03 AM

Quote:

Originally Posted by zmaj (Post 271789)
Ma ne svira nigde... pitanje da li uopste i zna da svira:rotfl:

Brate mili, taj ti se nasvirao vise nego sto ce pola ovog foruma u jos tri naredne reinkarnacije... zato imaj barem zadrzan stav, ako ne respect:wink:

Upravo sam saznao da sam se obratio ni manje,ni vise,nago gdin-u Slobi Markovicu.E ovako:
Postujem i cenim sve stare i znamenite muzicare stare Yuge,jer je i moj otac jedan od njih,ali,stari muzicari treba da znaju da postoji i penzija,da bi na njihovo mesto dosli mladi,a ne da se ustolice,ili da se ne daj boze uhvate u kolo sa politicarima i da im ne moze niko nista.Uz svo duzno postovanje,ali ja sam na primer,bio platio kartu da gledam Slobu Markovica i Zdravka Colica,i desilo se cudo,Sloba svira na Rolandu xp80,ceo koncert u hali Cair u Nisu,samo na tome!!!????Jeli to posteno?Da li je to tezga?znaci,ako se neko zove tako i tako,njemu je sve dozvoljeno???"Evo publiko draga sa juga,uz Colicev glas,ja,Sloba Markovic,vam pruzam zvuk pravog klavira i hammonda na rolandu XP80"!"Vi deco moja,koji nosite za live dve ili vise klaviatura,ili ne daj boze neki el.klavir,clon hammonda ili neki moog,mora da ste ludi,ili suvise volite to sto radite"!"Vidite valjda mene"!. Pogledajmo Rick Wakemana i dan danas,i njegovog sina Adama...
Inace ja nemam ni M3,ni extreme,ali je "ozbiljna" glupost ona njihova uporedba...
Za mene je od svih starih magova,Misa Komnenic br.1,sto se tice kompletnosti-klavira,hammonda,analogije i workstationa.
Molim da se na ovaj moj post niko ne ljuti,jer je to moje misljenje...

OFF 18-02-2010 01:15 PM

verujem da si jedini koga je tog dana to zanimalo u hali.... a pod dva, dzaba nekima sto nose i 4 klavijature i dva racka puna modula....eto

nikolicdn 18-02-2010 01:45 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 271842)
verujem da si jedini koga je tog dana to zanimalo u hali.... a pod dva, dzaba nekima sto nose i 4 klavijature i dva racka puna modula....eto

a sta fali Roland-u XP-80? dao bi dva Korg-a za jos jedan kiborg sa JV zvukom!

balthazaar 18-02-2010 02:39 PM

Quote:

Originally Posted by tuomas (Post 271815)
Upravo sam saznao da sam se obratio ni manje,ni vise,nago gdin-u Slobi Markovicu.E ovako:
Postujem i cenim sve stare i znamenite muzicare stare Yuge,jer je i moj otac jedan od njih,ali,stari muzicari treba da znaju da postoji i penzija,da bi na njihovo mesto dosli mladi,a ne da se ustolice,ili da se ne daj boze uhvate u kolo sa politicarima i da im ne moze niko nista.Uz svo duzno postovanje,ali ja sam na primer,bio platio kartu da gledam Slobu Markovica i Zdravka Colica,i desilo se cudo,Sloba svira na Rolandu xp80,ceo koncert u hali Cair u Nisu,samo na tome!!!????Jeli to posteno?Da li je to tezga?znaci,ako se neko zove tako i tako,njemu je sve dozvoljeno???"Evo publiko draga sa juga,uz Colicev glas,ja,Sloba Markovic,vam pruzam zvuk pravog klavira i hammonda na rolandu XP80"!"Vi deco moja,koji nosite za live dve ili vise klaviatura,ili ne daj boze neki el.klavir,clon hammonda ili neki moog,mora da ste ludi,ili suvise volite to sto radite"!"Vidite valjda mene"!. Pogledajmo Rick Wakemana i dan danas,i njegovog sina Adama...
Inace ja nemam ni M3,ni extreme,ali je "ozbiljna" glupost ona njihova uporedba...
Za mene je od svih starih magova,Misa Komnenic br.1,sto se tice kompletnosti-klavira,hammonda,analogije i workstationa.
Molim da se na ovaj moj post niko ne ljuti,jer je to moje misljenje...

Druže, što se sviranja tiče - ja bih bio srećan da mi je 10-ti dio čika Slobovog...inače nisam klavijaturista...ALI dobro znam KO je i ŠTA je Slobo! Lično se ne slažem sa njim što se tiče nekih tehničkih preferenicja...ne kapiram njegovu toliku fasciniranost Appleom i Rolandom :) Ali mislim da što se tiče svirke i muziciranja većina ovoga foruma treba da je manja od makovog zrna pred njim!

tuomas 18-02-2010 06:16 PM

Sto se sviranja tice,to niko nije dovodio u pitanje,samo glupost u vezi uporedbe extreme-a i m3...svako ima pravo na misljenje,pa i uvlacenje i podilazenje gdin-u Slobi Markovicu...
OFF-ne znam dali sam jedini koga je to zanimalo,ali je trebalo da zanima najvise Slobu,to sebi jedan takav svirac na takvom mestu ne sme da dopusti,jer kakvu poruku salje tebi i meni? "Sta ce vam dobar el.piano i pravi hammond,kada moze sve na igracki"???!!!! Na Dzo Cockeru je na pr. bila drugacija prica(ako si bio)... :wink:. zbog cega?sta je to razlicito izmedju ta dva performansa osim jezika?

tuomas 18-02-2010 06:23 PM

NIKOLICDN-rolandu xp i jv nista ne fali,ali za svadbe i tezge i razne maskare!!! Ovo je bio koncert Zdravka Colica!!!

tuomas 18-02-2010 06:43 PM

Quote:

Originally Posted by balthazaar (Post 271847)
Dru?e, ?to se sviranja tiče - ja bih bio srećan da mi je 10-ti dio čika Slobovog...inače nisam klavijaturista...ALI dobro znam KO je i ?TA je Slobo! Lično se ne sla?em sa njim ?to se tiče nekih tehničkih preferenicja...ne kapiram njegovu toliku fasciniranost Appleom i Rolandom :) Ali mislim da ?to se tiče svirke i muziciranja većina ovoga foruma treba da je manja od makovog zrna pred njim!

Zbog cega treba svi da budemo manji od mahovog zrna?zbog toga sto nasi "veliki" uzori shvataju velike koncerte kao tezgu?Kako onda mi da ih shvatimo? zbog toga sto imaju pravo da govore netacne stvari o npr.korg extreme-u,kojeg ja nemam i ne zanima me,ali je jedan od najboljih i najprostijih workstationa?
Izvinjavam se Slobi sto ovako mislim....

balthazaar 18-02-2010 07:32 PM

Ja aposlutno nemam nikakvog razloga da se uvlačim Slobu, niti se uopšte sa njim slažem u svemu...ali, nikad ne bih pomislio na to što ti pominješ vezano za njegov izbor instrumenta za nastup...Takođe, zašto je XP30 toliko "tezgaroški" sint? Tritoni kao nisu? Meni je , pravo da ti kažem, nošenje 5 klavijatura na nastup u dosta slučajeva prililčno fejk...muzičar Slobovog kalibra, po meni, sasvim dobro može da odradi sve što treba sa upravo jednom klavijaturom tipa xp30....

Milsim...gluposti...nemam ja potrebe da budem njegov advokat...ali mi je prosto bilo trulo da ga prozivaš na taj način i zbog toga...

nikolicdn 18-02-2010 08:02 PM

Quote:

Originally Posted by balthazaar (Post 271869)
Ja aposlutno nemam nikakvog razloga da se uvlačim Slobu, niti se uop?te sa njim sla?em u svemu...ali, nikad ne bih pomislio na to ?to ti pominje? vezano za njegov izbor instrumenta za nastup...Takođe, za?to je XP30 toliko "tezgaro?ki" sint? Tritoni kao nisu? Meni je , pravo da ti ka?em, no?enje 5 klavijatura na nastup u dosta slučajeva prililčno fejk...muzičar Slobovog kalibra, po meni, sasvim dobro mo?e da odradi sve ?to treba sa upravo jednom klavijaturom tipa xp30....

Milsim...gluposti...nemam ja potrebe da budem njegov advokat...ali mi je prosto bilo trulo da ga proziva? na taj način i zbog toga...

Upravo tako! Slazem se!

nikolicdn 18-02-2010 08:32 PM

Quote:

Originally Posted by tuomas (Post 271865)
NIKOLICDN-rolandu xp i jv nista ne fali,ali za svadbe i tezge i razne maskare!!! Ovo je bio koncert Zdravka Colica!!!

recimo da je na JV baziranim klavijaturama i modulima, a i bas na XP-u svirana recimo Chaka Khan, George Benson - Absolutely Live, Marcus Miller par koncerata, Stevie Wonder BBC i jos puno koncerata koje sam gledao, od toga ima dosta koncerata izmedju 2005 i 2010! ne bih se slozio da postoji klavijatura (synth), koji bi mogao da okarakterisem kao tezgaroski! recimo Korg PA80 i Roland G-800 mogu biti, jer su namenjene bas za tako nesto!

I dalje su neuporedivo bolji klaviri, brass-ovi itd. sa JV sinteze, nego sa bilo kog Korg-a Triton serije ukljucujuci i M3!

Druga stavka koja me je uvek nervirala kod tih Korg-ova je jeftinoca izrade, losi konverteri koji rezultuju da me jednostavno nema u matrici iako sam se borio praveci performance, patch ili pattern da to sve prozvuchi! Ali sva sreca ispod nekog Korg-a uvek sam imao Roland XP serije na kome za sekund napravim isto to sto prozvuci istog trenutka i imam me taman toliko i u monitorigu i etru pa se izvuchem!

Sva sreca otarasio sam se i poslednjeg Korg-a i nabacio Yamahu, opet ozbiljniji synth!

Rekao bih da svaki synth nadje svoje mesto u raznim varijantama, ali isto tako mislim da XP-80 sa 4 prosirenja je vrlo pouzdana, kvalitetno odradjena, klavijatura sirokog spektra patch-eva koja moze posluziti za razne svrhe!

P.S. Extreme je vrlo dobro napravljen alat za jednog muzicara i ne moze biti prostije rukovati njime, vrlo korisna sprava, ali opet kazem, njegova izrada i dosta jeftin zvuk u nekim slucajevima (patch-evima) su ono sto sto ga cine jednostavno Korg-om!

Nadam se da niko ovo ne shvata licno, jer pricam o spravama i mojim licnim iskustvima!

slowstar 18-02-2010 10:59 PM

Zahvaljujem na kritikama, a i na pohvalama, mada nisam siguran da sam zasluzio ni prvo a ni drugo. Priznajem da umem da sviram, prilicno solidno, imam i neka znanja iz harmonije, kontrapunkta, orkestracije, i jos ponecega iz muzicke oblasti, a (sto se sviranja tice) svirao sam preko 10 godina u Big Bandu RTS, bio (kao svirac, a i kompozitor - aranzer) na nekolicini medjunarodnih festivala (jazz, eurivision, EBU competition itd itd itd)
Drugo - u bendu Zdravka Colica postoji jos jedan klavijaturista - Zile Filipovic, ODLICAN muzicar, koji je svirao sve osnove, sve "sint' farbe, sve "padove" i tako dalje, a ja sam svirao skoro 90% KLAVIR, i nesto malo "marcato" gudaca, i to obe boje sa tzv "SRX" prosirenja, tako da UOPSTE NIJE POSTOJALA POTREBA da "vucem" bilo koju drugu klavijaturu, koju inace posedujem (trenutno 4 klavijature i 12 - slovima DVANAEST modula, sintova, semplera, ritam boxova, i slicno)
TRECE: i pored toga sto prilicno dobro sviram te klavijature (u zemlji slepaca, coravi je kralj - sto kaze Shakespeare valjda) moja osnovna profesija je Aranzer i kompozitor, a ne klavijaturista, pogotovo ne KAFANSKI klavijaturista, izvinjavam se onima koji to znaju, i ponovo im hvala sto me "brane"
CETVRTO: ja sam ZAISTA u penziji, od 01.01.2009. sa 40 godina staza, od cega 15-ak kao istaknuti umetnik (drugi su me proglasili, ja nisam, i ne mislim tako) tako da "Mladima" ne smetam, naprotiv, trudim se sto vise da ih naucim, i da im pomognem.
PETO: XP-80, inace odlican instrument, s klavirom i gudacima bolji od bilo kog KORGa i dan danas, sam prodao za smesne pare jos pre 5 godina, a sada uglavnom sviram na mom voljenom ROLAND FANTOM G7, a pre njega sam imao i X7, a G7 pristrasno ili ne smatram NAJBOLJOM ROMPLER klavijaturom na trzistu.
SESTO: ponavljam, na Colinim koncertima sam svirao uglavnom sola na klaviru, i nesto malo gudaca (Zika je obavljao najveci deo posla) a ne znam po cemu je Colin koncert znacajan i ozbiljan, bar u muzickom smislu - da se razumemo, Cola mi je prijatelj, i smatram ga jako dobrim covekom a i pevacem, ali njegov repertoar je takav da moze da se svira levom rukom, i to sa 3 prsta, da ne preterujem, ali ne vidim zasto je to ozbiljnija svirka nego neki JAZZ festival, ili sviranje u nekom FUNK-SOUL bendu...
Izvinjavam se na duzini, ali posto sam "prozvan" kao tezgaros, morao sam makar malo da se operem, a i ponovo hvala ljudima koji su me iskreno branili!
Pozdravljam, i zelim SVIMA SVE najbolje!

slowstar 18-02-2010 11:08 PM

Tuomas kaze, izmedju ostalog:
"Na Dzo Cockeru je na pr. bila drugacija prica(ako si bio)... . zbog cega?sta je to razlicito izmedju ta dva performansa osim jezika?"

Mladicu, nazdravlje ti sluh, muzikalnost, i muzicki ukus, ako zaista smatras to sto si napisao, nemam vise komentara!

tuomas 19-02-2010 09:47 AM

Quote:

Originally Posted by slowstar (Post 271884)
Tuomas kaze, izmedju ostalog:
"Na Dzo Cockeru je na pr. bila drugacija prica(ako si bio)... . zbog cega?sta je to razlicito izmedju ta dva performansa osim jezika?"

Mladicu, nazdravlje ti sluh, muzikalnost, i muzicki ukus, ako zaista smatras to sto si napisao, nemam vise komentara!

kao profesionalac i muzicar(gori od vas),moram da priznam da mi je zao sto mislite tako.Mogu Coline pesme biti proste,ali one su jako skupe jer su hitovi!Inace,uopste ne slusam Colu. sto se tice Dzo Cockera,za mene je veliki koncert-KONCERT! Mislim da ste na toj turneji trebali nositi klavr(posto ga 90% svirate sa Colom),a Dzo Cocker nije budala sto je doneo i klavir i hammond B3.E zbog takvog shvatanja,nijedan "srpski' koncert nikada nije zvucao dobro,a dodje jedan Toni Cetinski,i odrzi svima predavanje kako treba da zvuci i izgleda jedan koncert! Inace imam odgledano 50 stranih koncerata van zemlje,i nigde takav javasluk nisam video,osim kod nas.Molim bez ljutnje,a voleo bih i licno da vas upoznam,pa da tracarimo o tome.Ipak,mogu sin po godinama da vam budem...

tuomas 19-02-2010 10:08 AM

Quote:

Originally Posted by nikolicdn (Post 271871)
recimo da je na JV baziranim klavijaturama i modulima, a i bas na XP-u svirana recimo Chaka Khan, George Benson - Absolutely Live, Marcus Miller par koncerata, Stevie Wonder BBC i jos puno koncerata koje sam gledao, od toga ima dosta koncerata izmedju 2005 i 2010! ne bih se slozio da postoji klavijatura (synth), koji bi mogao da okarakterisem kao tezgaroski! recimo Korg PA80 i Roland G-800 mogu biti, jer su namenjene bas za tako nesto!

I dalje su neuporedivo bolji klaviri, brass-ovi itd. sa JV sinteze, nego sa bilo kog Korg-a Triton serije ukljucujuci i M3!

Druga stavka koja me je uvek nervirala kod tih Korg-ova je jeftinoca izrade, losi konverteri koji rezultuju da me jednostavno nema u matrici iako sam se borio praveci performance, patch ili pattern da to sve prozvuchi! Ali sva sreca ispod nekog Korg-a uvek sam imao Roland XP serije na kome za sekund napravim isto to sto prozvuci istog trenutka i imam me taman toliko i u monitorigu i etru pa se izvuchem!

Sva sreca otarasio sam se i poslednjeg Korg-a i nabacio Yamahu, opet ozbiljniji synth!

Rekao bih da svaki synth nadje svoje mesto u raznim varijantama, ali isto tako mislim da XP-80 sa 4 prosirenja je vrlo pouzdana, kvalitetno odradjena, klavijatura sirokog spektra patch-eva koja moze posluziti za razne svrhe!

P.S. Extreme je vrlo dobro napravljen alat za jednog muzicara i ne moze biti prostije rukovati njime, vrlo korisna sprava, ali opet kazem, njegova izrada i dosta jeftin zvuk u nekim slucajevima (patch-evima) su ono sto sto ga cine jednostavno Korg-om!

Nadam se da niko ovo ne shvata licno, jer pricam o spravama i mojim licnim iskustvima!

"I dalje su neuporedivo bolji klaviri, brass-ovi itd. sa JV sinteze, nego sa bilo kog Korg-a Triton serije ukljucujuci i M3!"
po ovome se vidi da si neozbiljan muzikant...
Pogledaj "this is it",pa onda pricaj takve gluposti...ali pogledaj...
Uopste mi nije jasno,sta znaci to lupetanje?mogu reci da je sa hrvatima mnogo opustenije i lepse razgovarati o muzici. Evo jednog prostog pitanja za tebe. Koji setup Jon Lord najcesce koristi na draw bars-ima na hammondu u Deep Purple-u?Odgovori mi jezikom hammondasa(ako ga uopste znas).

OFF 19-02-2010 10:21 AM

A ja ne razumem koju ti pesmu sviras od D. purple, pa da ti to treba? Pitam, posto otprilike znam tvoj (vas) 'moderan' narodnjacki repertoar.. .bez ljutnje:)

slowstar 19-02-2010 11:55 AM

Quote:

Originally Posted by tuomas (Post 271912)
Inace,uopste ne slusam Colu. sto se tice Dzo Cockera,za mene je veliki koncert-KONCERT! Mislim da ste na toj turneji trebali nositi klavr(posto ga 90% svirate sa Colom),a Dzo Cocker nije budala sto je doneo i klavir i hammond B3.E zbog takvog shvatanja,nijedan "srpski' koncert nikada nije zvucao dobro

Svojevremeno, znaci pre oko 20-ak godina, moj se setup sastojao od Hammonda C3 (jos bolji model od B3, svirao ga John Lord i keith Emerson) zatim Rhodes Suitcase 73 piano (modifikovan od firme "Dyno my piano" U.S.A.) zatim Hohner Clavinet D6, pa onda ARP 2600 i Odysey Sintovi, kasnije sam kupio i Oberheim FVS 4, bio sam 4-ti NA SVETU koji ga je nabavio, to je posebna prica, isti sam svirao na ploci "Bitanga i Princeza" - Bijelo dugme. Imao sam i tadasnji verovatno jedini komercijalno dostupan Keyboard mixer "Acoustic" nekada najcuvenija firma, sada vise ne postoji, i sve to je islo kroz 2 Cerwin-Vega zvucnika sa 15inch + horna. Zasto to pricam? prosto zato, sto je sve to tezilo preko pola tone, a trebalo je nositi, montirati, povezivati i tako dalje. Tada, a jos vise danas Apsolutno NE POSTOJE finansijsko - organizacioni uslovi da se nosi gomila instrumenata sirom planete, jer kako je poznato, Cola peva SVUDA, izuzev mozda severnog i juznog pola, i krajnjeg juga Juzne amerike, tako da je to logisticki, a i finansijski prakticno nemoguce, bar kako mi menadzeri kazu. Sam sam vukao Roland XP80, pa zatim Roland Fantom X7, i onaj uzasan "Spider" stalak, koji je uzasno tezak, preko vise od pola planete, po aerodromima, autobusima i kombijima, i veruj mi, smucilo mi se, jer za desetak godina nisam uspeo da nagovorim Coline menadzere da se povedu jedan ili dvojica "Road Managera" da nose te instrumente, jer na sta lici da JA LICNO, u "zrelim" godinama vucem klavijature, i bakcem se sa carinicima i granicarima, i bezbednosnim sluzbama po aerodromima?
Druga, veoma bitna stvar je da sa kvalitetom ozvucavanja Colinih koncerata, umesnoscu tih "Ton majstora" kako FOH, tako i monitor, apsolutno nema veze da li sviram Steinway ili Roland, Hammond B3 ili njegovu "simulaciju" na najjeftinijoj klavijaturi. Da ne bih bio usamljen u svojim tvrdnjama pitaj Zileta (Sinclavier na forumu) za potvrdu ovih mojih reci. Znaci, da nosim par stotina kila samo da bi se "slikali" na bini, a od zvuka se cuje nesto sto lici na Casio deciju igracku, ZAISTA NEMA SMISLA.
Eto toliko, (opet sam preterao sa duzinom) pozdravljam!

nikolicdn 19-02-2010 12:07 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 271916)
A ja ne razumem koju ti pesmu sviras od D. purple, pa da ti to treba? Pitam, posto otprilike znam tvoj (vas) 'moderan' narodnjacki repertoar.. .bez ljutnje:)

;)

slowstar 19-02-2010 12:10 PM

Nadam se da ovo nije meni upuceno....Ja ne sviram (sada) nikakvu pesmu, nego sedim u studiju, komponujem, aranziram i snimam...

nikolicdn 19-02-2010 12:27 PM

Quote:

Originally Posted by tuomas (Post 271915)
"I dalje su neuporedivo bolji klaviri, brass-ovi itd. sa JV sinteze, nego sa bilo kog Korg-a Triton serije ukljucujuci i M3!"
po ovome se vidi da si neozbiljan muzikant...
Pogledaj "this is it",pa onda pricaj takve gluposti...ali pogledaj...
Uopste mi nije jasno,sta znaci to lupetanje?mogu reci da je sa hrvatima mnogo opustenije i lepse razgovarati o muzici. Evo jednog prostog pitanja za tebe. Koji setup Jon Lord najcesce koristi na draw bars-ima na hammondu u Deep Purple-u?Odgovori mi jezikom hammondasa(ako ga uopste znas).

Opusti se malo, popij pivo! Znam ja sta pricam i to je moje misljenje sa kojim ce se dosta ljudi sloziti ili nece!

A nisam znao da ti znas taj "jezik hammondash-a"!

I nemoj da ocenjujes i vredjas molim te, mislim da jos ne bi trebalo to sebi da dozvoljavas! To mozes sa Hrvatima!

All times are GMT +1. The time now is 07:58 AM.