![]() |
Master compressor?
Ne znam da li se vodila diskusija oko hardverskog master kompresora. Ako jeste uputite me na odgovarajuci link, a ako nije, rado bih cuo neku preporuku za isti.
Hvala unapred! |
Re: Master compressor?
Crane song STC8, API 2500, Alan Smart C2, Empirical Labs Fatso, Neve 33609...
|
Hvala Dejo, koji je tvoj favorit?
|
paaaaaa, kako kad, zavisi od muzike...
|
Npr, rock, hard rock, a retko pop.
|
a iznad svih pomenutih Thermionic Culture Phoenix. imao sam sve gore navedene i za moj ukus je TC daleko najbolji
|
Za te akcije, Alan Smart i API
|
taj master kompresor za "napucavanje" nivoa?
jel taj API i Alan Smart i za neku HEAVY svirku? pozdrav! |
Pa ne toliko za napucavanje nivoa (rijetko mi radi vise od 3dB reductiona), koliko da, sto kazu Amerikanci, "zalijepi miks".
Za heavy, apsolutno. |
A gitare vole i VariMu :)
|
Quote:
|
Quote:
-Kompresija po trakama ili grupama. Po mogucstvu, ili potrebi, paralelna. -Ozbiljan mastering. Pozdrav!:wink: |
Quote:
hvala ;) |
Quote:
Izgoogluj "Parallel Compression"! Ili prelistaj Gearslutz... Ako zelis, napisacu ti ja sta je i kako se radi, al' ne mogu sad. Izlazim. Pozdrav. |
Quote:
Evo jedne priche na tu temu, a siguran sam da ima jos toga po forumu. http://www.rumski.com/forum/showthre...lna+kompresija |
Quote:
Sad videh i ja. Ne secam se te teme, al sad si me podsetio! Ej... Znas ti da je ovo moja kuca.:D Ajd. |
Quote:
Usput, sta ti koristis za paralelnu? EMT 156? |
Quote:
Da! I SSL. Zavisi. Bas dosta koristimo par. komp. Pricam o ritam sekciji (ne racunam bas). Bas u samom snimanju napucavamo komp., dok u miksu koristimo EMT (opet) ali 266, limiter, vise zbog farbe nego limitinga. |
a neki soft plug? :) chisto za nas smrtnike..
neka bude brief (ako vas ne mrzi) :) da ne bismo ukenjali topik skroz.. :) |
Quote:
http://www.mutantaudio.net/tutorials...torial_ma.html Ja vec dugo i po navici koristim UAD-1176LN i nisam ni probao druge stvari, ali imam neki osecaj da bi valjalo provati mozda onaj Waves API 2500... mozda??? (da ne lupam) |
fl studio? ma jok brate.. mislim na neki native soft plug pogodan za korishcenje.. eto, probacu sa waves api 25000
|
Cisto da topic ne ode stranputicom, zeleo bih da podsetim da je rec o hardverskom master kompresoru.
Hvala Deji i Manley-ju na preporukama. Ima li jos neko pozitivnih iskustava sa nekom od ovih sprava za kompresiju. Hvala svima. |
Quote:
slanje signala putem aux-a na compressor, onda return na neki slobodni kanal... i naravno jaaaako tvrda kompresija... umiksas originalne i komprimovane kanale i dobijes kompresiju koja ipak dishe... jel to? mnogo jaka fora... odlicno radi na bubnju... a tek na vokalu!!! pozdrav! |
da.. ja sam se istripovao da prichate o sidechainu.. ne.. sad sam se zbunio skroz.. uhh... :)
izvini spider za ovo.. mod bi mogao da splituje topik.. :) |
da spojimo dva offtopica u jedan - jel' probao neko paralelnu kompresiju na masteru? :)
Veoma zanimljiva stvar8-) |
Quote:
A da, to je to. Neki je zovu i tako. @Off... Ne bih se igrao na masteru, mislim, probali smo i to, ali nema smisla. Ovo je prvenstveno fora za grupe, tj. ritam sekciju. A vokal... Oprezno, moze da se uslinavi vrlo lako ovom metodom. Pozdrav! |
Quote:
|
Quote:
ne znam dal sam sad lepo objasnio... naravno da kad mu ga das po hard kompresiji dobijas tesko komprimovan zvuk koji se meni i ne svidja preterano.... pozdrav! |
Quote:
|
a master kompresor za house/elektronsku muziku?
mislim naravno na hardverski iz mog iskustva, master komp u vst prici, je za neki opusteni hausic Precision limiter skroz super, ako je neka tvrdja varijanta ili minival onda volim da metnem PSP VW, a ako je neka tvrdoca onda nepre*ebivi Timeworks mastercomp. a sto se tice paralel kompa ja se upravo napalih na UAD SPL-TD, bruka kako radi! eto jedan dobar reply i 2off-a :rotfl: |
ok gospodo vi sto ste ih probali vise razlicitih, koji bi bili najbolji za:
a) virtualni orkestar (flimski) i ambient elektrornika - da mi ga polijepi bez puno agrexivnih nus pojava. punchy a velik RMS... b) elektronika opcenito, minimal, twisted house itd... da hebe kevu.. Fatso? i kad b i morao jednu spravu izabrat.. npr puno sam cuo o 2500 da dobro radi za siri raspon signala (odn stilova). ali ako je neko ovdje korisito... pretvorio sam se u uho... i za sto je 33609 dobar ? svidja mi se sto ima i limiter i comp. volim analog limitere. bez obzira sto bi ga jos sigurno malo recno u digitalnoj domeni.. |
Quote:
Sve je to stvar ukusa, na prvom i poslednjem mestu. I, naravno, budzeta. Tebi ocigledno treba nesto sto nece uneti preterano puno farbe, ali pre bilo kakve preporuke morali bi da znamo kakav lanac za miksanje imas!? U prevodu, sta taj MB kompresor treba na "nadomesti"!? Ja ne bih tipovao na Fatso, nisam cuo da se mnogo njih tripuje na njega za tu primenu, a iskreno, koristeci ga za jedan posao, nisam bio fasciniran. Opet, stvar ukusa! Razmisli o Alan Smartu (SSL), naprimer... Usput, 99% kompresora su ujedno i limiteri, tj. sadrze i limiter (bar ovi o kojima pricamo), a neki i expander. Pozdrav! |
Quote:
|
Quote:
Nego, nisam na to mislio! Pricam o "odvojenoj sekciji" u okviru iste sprave! Pa jos i "sekcija" expander... Pa gate... Pa, u kurac... Mozda sam se lose izrazio.:shock: Jesmo se sad razumeli? A casove jesam prespavao. Bili sebicni "profani", nista nisu hteli da nam kazu, pa smo morali sami. Posle casova. Ajd' pozdrav.:) |
Quote:
ok, ako je Alan Smart baziran na SSL-u, pa ako se ne varam SSL nije bas transparentan, ili? sto je jos transparentno od tih bus compresora, osim STC-8 (koji mi je jbga preskup) ? Quote:
|
alan smart je meni najbolji allarounder! od svega sto imam (distressors, fatso, 2/1176, VariMu Mastering, dbx162...) moze i transparentno, i blago, i punchy, i soft i hard compress, i limiter je super, bas bas super. Ni za jedan od tih taskova ne mozes reci da je prosek, sve dobro radi! Nazalost nisam cackao Neve compressor (cuo sam samo Manley-jev test onih kompova davno... ali to nije to mada je zvucao najbolje od svega u tom primeru) sigurno je super, i to sto kazes zasebna limiter sekcija...
...mada ja sam sa limiterima zavrsio :wink: Weiss DS1 limiter rulez.Tacka. Masna crna tacka. :D |
Quote:
Salim se naravno, Weiss stvarno rulez!:) |
Quote:
|
Quote:
|
Lepo, a preko koga se moze nabaviti Alan Smart compressor?
|
All times are GMT +1. The time now is 03:37 PM. |