![]() |
kako naplatiti pjesmu?
Kako to funkcionise? Muzika + tekst + aranzman se procijene svaki posebno pa se formira ukupna cijena?
Ja sam iz BiH i zelio bih svoje tekstove i muziku prodati, ali ne znam koliko da naplatim? Koliko je po vama minimum za naplatu, cisto da imam neku orijentaciju? |
Re: kako naplatiti pjesmu?
mi iz bih ne mozemo bas da naplatimo koliko uzimaju srbijanci i hrvati... ne daj za male pare, tome se mora vise stati u kraj :mad:
|
Quote:
Cene poznatih kompozitora se krecu od 2000 do 6000e u Srbiji po numeri.Moj ti je savet da nekom poznatom ako treba uradis dzabe,pa ako krene onda si tata........:) |
Quote:
|
Nemoj prodavati autorsko pravo. Mo?e? prodati samo pravo na javno izvođenje i snimanje. Nemoj se odricati prava na tantijeme jer postoji mogućnost da od jedne dobre pesme dobija? novac celog ?ivota i jo? 50 godina posle. Tako je bar u tamo nekim divnim kapitalističkim zemljama...
|
Quote:
nekad bilo, sad e spominjalo!! To vise N E M A !!! Pesma treba da bude SVETSKI hit , neverovatnih razmera , da bi mogao da racunas da ce ti pare stizati od toga jedno 5-6 godina (samo). A danas sa rokom trajanja pesme od 6 meseci (max!!) i sa cenom od 0.79$ mrka kapa da ce se nakupiti! OK, glavna lova je od radija i TV emitovanja, ali ko sto rekoh, sve danas traje mnoogo kratko!!! Zato, bolje pare odma u ruke! |
Quote:
|
Znaci ne prodaje se pjesma nego "pravo na snimanje, objavljivanje i javno izvodjenje pjesme" ?
Da li se takvi poslovi rade "ispod stola" ili ima neki ugovor? Kako funkcionise ako neko drugi zeli da snimi/obradi/objavi tu pjesmu? Znam da ako je kompozitor clan agencije za autorska prava koja pripada u CISAC i ako je pjesma tamo registrovana, dovoljno se obratiti Agenciji i nikakvih problema nebi trebalo biti ukoliko nova verzija pjesme lici orginalu, ma da postoje izuzetci. A ukoliko se radi o remixu, mijenjanju aranzmana/melodija, prevodu texta ili bilo cemu sto radi da pjesma ne lici na orginal potrebna je dozvola kompozitora/publishera. Kako to funkcionise sa "prodatim" pjesmama? Da li se opet moze lova uzeti? Koliko je ta "prodaja" normalna u drugim zemljama? Osim Ex-Yu. Mozda glupa pitanja, al vjerujem da nisam jedini koga ovo interesuje. Kaze se da glupa pitanja ne postoje samo glupi odgovori ::D Nadam se da neko moze odgovoriti. Hvala unaprijed. |
Ja mogu reci da ovdje u HR sve manje i manje ide naplacivanje pjesama. Ogromna je razlika od prije par godina do danas! Dosta autora radi na deal da daju besplatno i onda se naplate od autorskih prava. Ako je pjesma polu-prosjecan hit onda ipak uhvate desetak tisuca kuna ili vise na godinu dana emitiranja uz uvjet da je bio i video spot napravljen. Samo najjaci autori mogu traziti cash za prodaju pjesme. Obicno to ide tako da mrknu lovu od nekog polu-profesionalnog pjevaca, a ovima koji su stvarno poznati daju nize cijene ili nekakav ludi popust. Naime, s njima zele ostati u radnom odnosu i kasnije, a i dignu lovu od autorskih prava.
Sve ide preko ugovora, sve je legalno i dobro regulirano. Nema sanse vise ista raditi "na rijec"! |
Quote:
Pozdrav |
u startu trazi dovoljno,mentalitet nasih pevac(ic)a je mazohisticki:sto ga(je)bolje oderes,vise ce te ceniti.neozbiljno zvuci,ali je istina.trazi bar kilo keshovine za pocetak,ako se buni,posalji ga kod "renomiranmih" stihoklepaca Marine,Braje,Raje,Zlaje,i ostalih koji prdeze naplacuju po par kila i jos te uslovljavaju svojim "producentima i aranzerima"......sta,skupo mu(joj) je?....super,onda lepo olovku u ruke pa nek sam(a)komponuje.goveda:mad:
a naknade od autorskih prava.....u zemlji Srbiji?....he,he:rotfl: ......privilegija jaaaaako male manjine,koja se zavalila u fotelje "sokoj-a" i sisaju li sisaju.......prosla su vremena dobro prodavanih tiraza,sta vise meni licno rec "tiraz" prilicno smesno i arhaicno zvuci.sad je moderna epoha - radni naziv joj je 128 / 44.1 alias MP3 zato - DERI dok si mlad:D |
Quote:
... cu ja da odem kod nekog drugog pocetnika koji ce da mi uradi dzabe. RM |
Ne znam sta da kazem po ovom pitanju. Sto se tice "cash" naknade, ocigledno je da je u Srbiji to jos uvek "Majka svih honorara" jer SOKOJ nema nacina da naplati svoja, inace vise nego znacajna potrazivanja, specijalno od RTSa, ciji "gazda" decidirano kaze da "ne dam ni kintu" onako, kabadahijski, a po nekim izvestajima, duzni su oko 43 MILIONA dinara SOKOJ/u, koji a propos, uskoro menja ime. Ima jos nesto: pod obrazlozenjem zastite prava autora, u SOKOJu je izvrsen puc u pravom smislu te reci, satavljen je novi pravilnik raspodele, skinut je procenat aranzerima, a povecan tekstopiscima
(sta mislite na ciju inicijativu? - inace to je i clan upravnog odbora) Pazi:u udruzenju koje stiti KOMPOZITORE, povecan je udeo autora TEKSTA???? Osim toga, clanovi UO su smenili ranije rukovodstvo, kao "zbog nerada i mucki" - ajd' da im verujemo,a zatim su doveli neke "morone" u U.O., nekoliko iz tabora "folk" muzike, koji sada "zare i pale", a za to i primaju mesecni honorar, autore ozbiljne muzike su stavili na marginu najgore vrste, ukinuli stimulaciju, srusili sve kriterijume, i da ne pricam i ne pisem dalje, grize me kiselina...Nije Sokoj bio jedini, pa cak ni najveci krivac za losu naplatu, krivi su korisnici i emiteri, koji smatraju da je muzika nesto sto je "dzabe" osim ako nisi polupijan u kafani, kada treba da das neku kintu sviracima. Postoji cak i jedna zalba, koju sam licno video, od gazde kafica, koji nece da placa sitan pausal za pustanje muzike u svom lokalu, koji tvrdi da pusta "samo Majkla Dzeksona", pa nek' mu daju njegov ziro racun, on ce da mu uplati - zamislite!!!!???? Ipak, glavni problem je nedostatak sankcija za neplacanje, kao i nedostavljanje muzickih kosuljica od strane emitera, sto im je propisana obaveza, a sada je i problem sto su u upravna tela zaseli ljudi koji stite ISKLJUCIVO svoje interese, a verovatno se bave NAJGOROM vrstom muzickog autorstva, ne bih da procenjujem i budem konkretan, ali koga interesuje, kaz'ce mu se samo, ukratko tuzno, beskrajno tuzno... |
Quote:
Slozio bih se!:rotfl: |
Quote:
Slobo imas temu Autorska prava da se ne ponavljam izneo sam sve crno na belo(PAPIROLOSKI) sve se vidi. Ljudi ne zamlacujte se oko naplate pesama(Mislim na Srbiju) samo cist kesh i to je to,ako budete cekali razne Sokoje,Kokoje i ostala sranja usracete se od muke.Ja imam preko 300 prijavljenih dela sa veoma poznatim likovima sto pop sto folk muzike,mnogo poznatih pesama pa sam dobio neku smesnu cifru. Na zapadu bi moji praunuci bili obezbedjeni da sam tokiko uradio sa toliko velikim imenima.Ne samo moji,ima ovde dosta ljudi u slicnoj situaciji poput Slobe i ostalih koji su mozda jos vise uradili od mene.Znaci samo kesh,jebes Sokoj.U nedelju je sednica Sokoja,prenecu vam sta su izlupetarali nasi poslanici:D |
U pravu si, cak su od mene trazili kol'ko danas, da opet izigravam majmuna, i da sedim u njihovom "radnom predsednistvu"
Nesto se mislim da uopste i ne idem, koja vajda? |
Quote:
Videcemo nove rashode i prihode,tacno ce mo znati dal su prosle godine potrosili na guz papir vise nego predprosle(2006god-138.000din 59radnika Sokoja ) jedna od stavki........:banghead: A tek upravni OOODDBBOOORRRR(Medju nama su vanzemaljci) |
Quote:
Pa, vec su poslali izvestaje! Sve se vidi. (citaj... nista se ne vidi) Katastrofa. Samo, verovatno ce nas sve (ogorcene) mrzeti da u Nedelju dizemo dzevu tamo, jebi ga... Kao i uvek. Hahaha, a bas kad Sloba pomenu smanjenje aranzerskih udela... Kazem ja "inicijatorKI povecanja tekst. udela"... "Daaaj bre, sto ste nam smanjili procenat, sta se desava!? Idi bre u K..." Kaze ona... "Ma nismo, odakle ti tooo!?" Hahaha. Toliko.:confused: Mislim, i da su nam povecali udele za 10%, sranje bi ostalo sranje. I ovako je sranje, ali "manje". JBG. Vidimo se u Nedelju! Valjda.:shock: |
Quote:
|
2 Attachment(s)
Prosudite sami:banghead:
|
Evo onako, kako se meni stvari cine.
Zalimo se na SOKOJ, zalimo se na ljude, Slowstar kuka i na duznike (gazde kafica, radio stanica, i na KRAJU I DIREKTORA rts-a) koji kao nece da plate. Pa izvinte ljudi a gde to hoce da plate? Nigde na svetu ljudi nebi da plate, nego moraju, inace Buvara! All Capone je "pao" zbog poreza a ne zbog "plemenitosti". Ceo problem je u tome sto nam je drzava u velikom raskoraku (pa po toj logici i mi sami), jednom nogom u Punck-u a drugom u Opanku. Ovde vecina zakona nema nikakav logican sled, pa dolazomo i do sustine problema. Pa da krenemo redom. Nadjite mi drzavu na kugli zemaljskoj koja nepostuje nacionalnu agenciju za zastitu autorskih prava (cak i nas drzava te stvari postuje). Pa evo gde je problem: Pa mi i nemamo nacionalnu agenciju za zastitu autorskih prava, dali je to normalno? Izvinjavam se gospodo ali SOKOJ nije nacinalna agencija, registrovan je kao udruzenje gradjana. Za registraciju (po nasem zakonu) udruzenja gradjana vam je potrebno 10 licnih karti. Ja cu sutra sa 9 svojih ortaka (pardon moze i sa 8, ukrascu zeni njenu licnu) registrovat udruzenje za zastitu velikih guzova. I koja se god zena sa ozbiljnom Ljubinkom registruje kod nas, bice zasticena. E onda kada se vi gospodo okrenete da odokativno izvazete prdaru, mi ce' vas jurimo da platite. I sta sad, na osnovu cega i kako? Nazalost ali RTS-ov direk, koji je ukapirao da je 2X nista, nista, nece da plati i niko mu nemoze nista. A nazalost Slowstare nemoze se nista ni gazdi koji pusta Michael Jacksona. Vi se svi vrtite u krug, dali je nepravda sto su tekstopisci dobili 10% vise ili manje, kako su klasicni kompozitori zapostavljeni (pa svugde u normalnim drzavama su oni na grbaci ministarstva za kulturu, jerbo od svoje prodaje, sto nosaca zvuka, sto izvodjenjem dela nebi ni za partitur zaradili. To sto nam je drzava bedna, znaci da smo bedni i mi, pa samim time i klasicni kompozitori), a niko se nebavi da (kao u svim normalnim drzavama) iziniciramo vladu drzave da formira agenciju za zastitu autorskih prava, pa bi sami time drzava zakonski stitila direktno interese autora (ne zbog ljubavi prema muzici vec zbog cara u obliku poreza od tih istih koje stiti, sto je potpuno prirodno za svaku drzavu). I to bi se zakonski sprovodilo kao i PDV. E onda bih pitao, dali Tijanic sme da kaze da nece da plati, i dali gazda trazi ziro racun Jacksona. Smeli bi, ali u Padinjaku! Eto toliko od mene, a vi se i dalje bavite time, dali vam je kriva Leontina, Marina ili vec neko drugi sto nema para. Kakav nam narod, takva nam i drzava. Kakva nam drzava, takvi nam i zakoni. Kakv nam narod, drzava, zakoni, e takve i agencije i kompozitori i tekstopisci i bla bla i svi mi zajedno, i bolje nismo ni zasluzili, kad nam pogled seze koliki nam je nos. |
Mene je samo zanimalo kako da se postavim po pitanju naplacivanja svojih pjesama. Istina je kad s nekim pricas i postavis se cvrsto sa stavom, sa cijenom, gledaju te profesionalnije nego kad ne znas sta bi rekao, kad si neodlucan i nedefinisan, a sve zbog toga sto te sramota naplatiti svoje djelo.
Da li je 200e za muziku + 200e za tekst puno za pocetak? :) |
Jeste.
Ako nisi "ime", tesko ce da ti bilo ko bilo sta plati, a ne 400 evra. Ako imas doooobru pesmu, mozda ti plate nesto, ali ti je realnost da na pocetku moras da par pesama podelis ljudima koji ce da to izguraju kako treba. Gledaj na to kao reklamu koju bi morao da platis da se bavis nekim drugim poslom. |
Na zalost kod nas sve mora na gurku.....tako nam je kad vozimo krsheve....
|
Quote:
Ako verujes u sebe, bolje dve pokloni, pa ako ti prodje, trecem trazi 2000! A moze i po dvesto, pa na godisnjem nivou dizi za po 100, pa za 10 godina opet dodjes do 2000(ako si dobar) i isrpljen poprilicno. Svako je od nas razlicitog senzibiliteta, pa prema tome biramo i razlicite puteve! Zlaja iz Crvene Jabuke je prvu pesmu koju je prodao, prodao za 10 000 DM(i dobio jos od autorskih prava oko 20 000 za 2 godine). Mislim da se to desilo negde posle 4 albuma Crvene Jabuke! |
Quote:
Pozz.:rotfl: |
Najlepse bi bilo da radi SOKOJ pa da lepo poklonis pesmu a ako je dobra naplatis na osnovu autorskih prava, ovako mora da u startu imas cifru:banghead:
Ja sam svoje prve dve dao dzaba ali su bile iskreno bezveze i snimio ih je neki lik za Renome:D Ludilo! Jedna je cak bila po radijima:banghead:, covek mi sve javljao... :D Znas kako, da ne duzim pricu: ti sam odredi neku cifru koja te zadovoljava, a ako je pesma nesto posebno ( svi mi znamo kad jeste :wink: ) ne bi trebao je dati ispod 1000 evra! Najbitnije je da volis to sto radis i da uzivas u svakom trenutku, u svakom delu teksta... kad krenes u to sve, najbolje ces shvatiti svoje zadovoljstvo i svoj put!:) Uzivaj:) |
|
Hehehehe...
Ko se poslednji sali, najsladje se sali... :twisted::twisted::twisted: |
He, he, he...:da:
|
Kako plasirati pesmu?
Jel' moze neko da mi kaze kako neki anonimus moze da dodje do nekog renomiranog pevaca i da mu ovaj izvede kompoziciju (koju bi dobio dzabe), a da ga pritom ne uvrne? Pretpostavimo da je pesma dobra.
|
Re: Kako plasirati pesmu?
Quote:
|
E... Eto imam gotovu stvar sa sve aranzmanom (mislim da je sve dosta dobro ispalo), samo treba da uradim mixdown u nekom studiju i DA SNIMIM GLAS, a voleo bih da mi neko dobro otpeva
|
ja mislim da nije nemoguce, AKO JE PESMA DOBRA!!
ALI, nemozes "renomiranom" pevacu nuditi NEODPEVANU I NESMIXANU pesmu !?? Uradi prvo sve - nadji dobrog session pevaca (plati ga za to sto ce da ti odradi), smiksaj pesmu, zavrsi sve ..pa onds juri kome ces da nudis. Ako je sve ok, dobra pesma, dobro zvuci, cak je i jedno slusanje u kafani (na slusalicama) mozda dovoljno.. ali moras, moras da imas snimak GOTOV ! |
Hvala!
|
Quote:
|
[quote=Max;197054]A ima li para od prava ? ( naravno , ako je nesto hit )
Ne znam kako je drugdje po ex Yu, ali u Hrvatskoj situacija sa pravima i nije tako lo?a. Naime, radio sam pjesme za Tonyja Cetinskog, Massima Savića, Dina Dvornika, Josipu Lisac, radio zastitni zvučni logo za Hrvatsku Lutriju, dosta ?pica i jinglova te glazbe za dokumentarace koji su prodani van ex YU...itd. , suradjivao na aranzmanima za Songkillerse, Bastardze, Valetudo...(aranziranje takodjer ulazi u autorski obračun). Godi?nje dobijem prosječno desetak tisuća eura od prava, a nije ba? da su te pjesme bile neki hitovi. Mozda osim jedne za koju je Massimo prije nekoliko godina dobio Porina za vokalnu izvedbu. Istina je da su za većinu od tih pjesama napravljeni video spotovi pa se mo?da jo? dodatno utr?ilo od TV-a, ali opet, u Hrvatskoj sve donedavno jedan dug period vremena nije ni bilo emisije na HRTu, (Novu TV i RTL da ne spominjem) gdje bi se uopće emitirali ti spotovi. Uglavnom na lokalnim TV postajama koje opet u obračunima imaju puuuuno manji koeficijent u odnosu na televizije sa nacionalnom koncesijom. Normalno da pjesme nisam u startu naplačivao, a znam i da puno bolji autori od mene uglavnom ne naplaćuju pjesme ako ih uzmu etablirani izvođači. Jednostavno je to postao neki vid poslovnog partnerstva autor-izvođač. Uostalom, nije čudno da uspje?niji autori sa hitom,dva uzmu i po 30-50 tisuća eura godi?nje samo od prava za te hitove. Poznati autori uglavnom uzimaju lovu u startu od nepoznatih wannabesa ili polupoznatih zvijezdica. Skroz je drukčija priča je sa naručenom glazbom za razne TV i radio ?pice te filmove i dokumentarce. Tu je em dobra fixna lova, em je dobra lova od obračunskih prava, em nema stresa hoće li to raja popu?it kao hit... Eto... |
[QUOTE=ssskansi;212358]
Quote:
Pa tako se i radi svuda u svetu. Uglavnom kad das pesmu nekome (da li sam ili preko publishera) nema para unapred. Tek od emitovanja i prodaje.. U Srbiji jos uvek, "bolji vrabac u ruci nego golub na grani"..posto prodaje nema, a i od emitovanja se ne naplacuje bas nesto mnogo.. |
ovamo procith kao muzika 200e,text 200e...
pa zar je moguce da muzika i text isto idu? muziku je dosta teze napraviti... |
Po mojim iskustvima upravo je obrnuto. Puno je te?e smislit neki "catchy" komad teksta koji će biti pamtljiv i prepoznatljiv i koji će jo? uz to potpuno odgovarati imid?u pjevačice/pjevača...Neki standardni ljiga ljubavni tekst tipa "ja te volim , ti me voli?, jaooo predivno mi stoji?..." je lako napisati, ali je jo? lak?e zaboravit...Da ne mudrujem bez veze, mislim da je tekst ono ?to je čak bitnije da ne?to bude hit ili ne.
|
All times are GMT +1. The time now is 11:23 PM. |