![]() |
"glupi"ASUS (i "pametni"Gigabyte)
p...im vec dva dana sto sam se zaj....o i moj stari i provereni gigabyte zamenio asus-ovom M3A plocom.s'obzirom da sam joj pretrazio sve moguce opcije na oba cd-a koji idu uz istu i proguglao brdo web stranica,da li neko moze da mi preporuci univerzalan softver za kontrolu rada ventilatora?.kod gigabyte-a se to vrlo fino i prosto resava preko "easy tune"-a,ovaj asus ima samo u bios-u neki q-fan2,koji ti nudi samo 3 opcije optimum,performance i silent(shatro),a najmanja brzina koju cpu fan vrti je 1300 i kusur RPM!ja sam na gigabyte-u podesavao threshold temperature na 35 stepeni,i tek je tad cpu fan pocinjao da radi,kontinualno ubrzavajuci sa porastom temperature)a ni pri full load-u mi nije prelazio 1200RPM.
skinuo sam danas neki speed fan program,ono mi lici na obicnu sprdnju od softvera,cisto za neki monitoring,a hvale ga kao do j..a je.jel ima jos neki(znaci da radi sa asus-ovom amd platformom)i da moze da se fino podesava rezim rada,a ne samo dve ili tri fiksne opcije,tj.moda? pozdrav |
Re: "glupi"ASUS (i "pametni"Gigabyte)
imam asus m2n-sli deluxe, u biosu sam podesio kontrolu obrtaja ventilatora i trenutno mi se cpu fan vrti na 580 obrtaja..
|
Quote:
cekaj,Lesho,vidi ovako,dolazim skoro do V.Banje i vodim na pivo,ako mi kazes sta si tacno uradio,ali uslov je da i kod mene to upali!ja,bre nista nemam u bios-u sem tog (shatro)Q-fan-a,koji nudi 3 moda rada po nekom njegovom podesenju! |
sta je,bre,ovo,ljudi,cim spomenuh pivo,Lesha ode na spavanje!
a ja ostadoh uskracen odgovora!nista.....odoh i ja,pa ako neko nesto iskopa,nek javi,ponuda za pivo stoji i dalje!ili ste svi puritanci i strejt,pa pijete fensi pica!:D |
Quote:
|
Sta bre ASUS PROBE? Pa nemozes sa ASUS PROBE kontrolisati broj obrtaja, mozes samo podesiti senzore alarma.
|
Da li si siguran ?
|
Pa voleo bi da mi pokazes kao se namesta brzina ventilatora u ASUS PROBE.
|
Lacky je 300% u pravu.musicman,'ajde,pokazi nam prakticno kako u asus probe-u setup-ujes rezim rada ventilatora,pa i tebe castim!
poz |
Milanche, nema jednostavnog rjesenja za tvoj rebus. Jednostavno neke ASUS maticne ploce imaju dobro rjesen taj silent mod i to u kombinaciji sa nekim kulerima odlicno funkcionise dok sa drugim ne, a isto tako i Gigabyte hoce u nekim kombinacijama da radi savrseno, a u drugim ne. Tebi se zatrefilo da ti ne odgovara menagment koji trenutno imas u kombinaciji koju posjedujes, i to ti je to... Speedfanom mozes kontrolisati samo pojedine konektore na ASUS maticnim plocama, ali kako ne radim vec duze vrijeme sa AMDom (pakujem gigabyte za jeftine kucne racunare, ili Biostar, ili AsRock), moraces sam utvrditi koje (kaci redom pa pokusavaj da smanjis rpm, pa ostavi na tom konektoru). No mozda se jos neko javi sa dobrim prijedlogom! |
milanCHE, imas li stock cooler?
ja sam ga zamenio i stavio cooler master hyper tx, mozda je to problem.. |
ma izgleda imam neki problem u biosu.prijavljuje mi sad neku nenormalno visoku temperaturu,probao sam i drugi procesor,ja otvorim kuciste.pipnem cpu cooler,on 'ladan k'o spricer,pipnem RAm-ove-isto,ploca isto,a u biosu prijavljuje 51,52 stepena za cpu temperature!!,zezno sam se izgleda sto sam flashovao bios,sad cu da vratim staru verziju,to je jedina dobra strana ove ploce sto se flashuje u safe mod-u sa usb-a...a cpu cooler.....thermaltake TMG A1,sad sam probao i stock cooler,i 3 procesora,4000+,5000+B.E i evo 6400+!isto na sva tri!
javljam sta se desava,samo da zavrsim dizanje sistema na drugom kompu.. uh,fale mi jos jedno 4 ruke da sve postignem |
Lesha je u pravu...ako si presao na tropinski kuler, kod ASUSa, rezultat je nemogucnost dejstva smartspeed-a (ili kako se vec zove u biosu).
Opet, ti rece da ti ipak smanjuje i povecava broj obrtaja, ali ne onako kako bi ti zelio, odnosno onako kako je to radio gigabyte (koji je tu ipak bolji) ?? |
ovako,prvo sto se tice coolera,oba isprobana su 4-pinska.
drugo, evo upravo sam flashnuo inicijalnu verziju biosa i stvari su vec dosta drugacije,sad mi uredno prijavljuje normalnu temperaturu,ali i dalje postoje samo 3 njegova neka fixna mod-a,optimum,silence i performance.resio sam problem jednostavno,spakovao sam sestricu ovu plocu i athlon 4000+,vratio stari bios,a ja cu sebi gigabyte koji drzim u rezervi,kad me djavo tera da stalno nesto experimentisem i cackam mecku...dakle,definitivno sam utvrdio a i potvrdio na par kanadsko americkih foruma da ova ploca(asus m3a)kao prvenac od ploca sa full quad core support-om ima mana i da joj ne treba tweakovati fabricke parametre.i jos jednu stvar,da je gigabyte(sad to vec sa sigurnoscu TVRDIM)bar 3 koplja ispred ASUS-a sto se tice AMD ploca. a da je INTEL 10 kopalja ispred AMD-a u pogledu izbora ploca u odnosu na odredjeni socket(ili odredjeni chipset) vama hvala na pomoci pozdrav |
Imas jos jedno resenje. Prosledi setricu i AMD pa udri po Intelu, onda ces da se vratis na Asus i bice sve uredu.
|
Quote:
A i upravo si potvrdio prakticno, ono sto sam u threadu " Midle-budzet komp za DAW !" govorio kada se radi o najnovijim "revizijama" i komadima hardvera za kompove! |
@lacky
ma znam i ja sta mi je najpametnije za ciniti,(E8400 i P5K):) ali sam uleteo igrom slucaja putem nekih suludih transakcija u to AMD kolce.dinar dao da udjem,sad dva da izadjem....:D zezam se,ovo mi je,verovao ili ne 5-ta AMD konfiguracija od pocetka godine i prva na ASUS-ovoj ploci.i.....corak.samo se potvrdilo da se ASUS ne ljubi previse sa AMD-om iako sam hteo da uparim plocu sa najnovijim chipset-om i jedan od najboljih AMD procesora trenutno u opticaju(5000+B.E).ova ploca je prvenac medju onima koje imaju full magistralu za Phenom procesore,ocekivao sam dosta vise i po pitanju dvojezgrenih athlon-a,i prednost u odnosu na prethodne tri gigabyte-ove i jednu biostar-ovu sa nesto slabijim chipsetovima,i uverio se da neke velike razlike i nema.sem u nekim testovima koji bas nemaju mnogo veze sa audio radom.sto se tice rada sa muzikom,i konkretno AKVst,najbolje rezultate sam imao upravo na "slabijoj"gigabyte-ovoj ploci,a sto se tice termalne kontrole i uopste karakteristika,tu je gigabyte definitivno ispred i asusa i biostara.provereno. uostalom,bice dana za megdana,evo ja sam vam bio AMD zamorce.dobrovoljno:wink: |
Quote:
a ljudima koji su skloni da omalovaze neciji rad preporucujem da se sami upuste u takvu avanturu......pa sa srecom:wink: |
Ma nisam ja fetisista, imam i AMD i Intel i Apple. Al jednostavno danas je situacija takva da je AMD definitivno inferiorniji u odnosu na Intel, sto zbog performansi a sto (kao sto si i sam rekao) zbog porske i izbora platformi.
|
Evo samo da pitam kada se vec radi o silent fan modu, da li on ikako utjece na performanse cpu-a (naravno ako nije dobro rijesen silent mode u biosu)...
Da li se moze dogoditi da cpu radi "sporije" nego sto bi trebao u situaciji gdje mu treba vise power-a ??? Inace koristim na asrocku silent mode, radi perfektno, ponekada neznam da je pc upaljen a imam stock ventilator :))) s ovime sam imao srece, a sarkazam je da sam tek nedavno ukljucio tu opciju jer sam mislio da je na asrocku to neka glupost... i tako sam "zujio" godinu dana bez potrebe :) |
Ako ti ploca vec ne podrzava takvu opciju, onda si uzmes mali komad hardvera kao ovaj npr.
http://www.newegg.com/Product/Produc...-Li-_-11995038 Ili neki slicni panel sa potenciometrima, i resio si problem. |
All times are GMT +1. The time now is 04:05 PM. |