Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Uvoz polovne opreme - carina/porez? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21259)

Topaz 23-01-2008 12:57 AM

Uvoz polovne opreme - carina/porez?

Evo razmisljam ovih dana da nadjem nesto polovno od zvucnih modula ili semplera pa da uvezem iz Nemacke ili Amerike. Ali neznam da li ce me na carini odrati. Da li je neko radio to, ili da li neko zna kako stoje stvari po tom pitanju?
Trebalo bi da mi se posalje postom ako kupim.

Daemian 23-01-2008 01:53 AM

Re: Uvoz polovne opreme - carina/porez?

Najbolje to preko neke trange-frange (tipa tetka iz nemacke ili ovi likovi sto voze trans-EU autobuse). Mene su pre par godina odrali na aerodromu (posto sam seljachina sve kao posteno) za jebenog polovnog Kurzweila K2000. Carina me izasla oko 200e, jer toboz njima u "nekom" registru pise da taj "uredjaj" kosta 1200e, sto ce reci da ti drzava majka Srbija za polovan muz. instrument uzme 1% carine i 19% PDV, tj petinu od ukupne vrednosti, koju oni eto odvale kako im se cefne, jer ti za polovnjachu nemas racun iz prodavnice da ti na to racunaju petinu. To je eventualno moglo da se izbegne da nisu pregledali prtljag liku koji mi je donosio, sto je isto lutrija i random.
Verovatno ima i srecnijih na forumu, posto se meni dize kosa na glavi kad u jednoj istoj recenici cujem reci "polovno, uvoz, carina i srbija" :banghead:
Krivo mi je sto je lakse preneti heroin preko granice nego jebeni muzicki instrument, na koji se lozis i skupljas pare i kroz koji treba da isteras neku emociju. Jebena drzava, pederi politicari i sve u pm....

...

Izvinte, tema mi je so na ranu :D

Oggy 23-01-2008 02:03 AM

Za tebe nema vise piva i rostilja ovako kasno. Lako ti ode u emociju... :D

Topaz 23-01-2008 09:12 PM

...

slowstar 23-01-2008 09:59 PM

Sa potvrdom udruzenja muzicara - nema carine osim 1% tzv. "manipulativnih troskova...
Sa potvrdom privredne komore, da je to osnovno sredstvo, za JEDINO zanimanje uvoznika - nema PDV-a (tako bar kazu....)

slowstar 23-01-2008 10:02 PM

Znate onu englesku: "there is not such thing as a free lunch"
Iz moga iskustva je najbolje naci "donosioca" i dati mu neku kintu za uslugu, ili
(idiotsko resenje ako je USA u pitanju) Otici na lice mesta, i doneti "damn thing" sa sobom, ukoliko nije velicine omanjeg ormana...

vly 23-01-2008 10:54 PM

Quote:

Originally Posted by slowstar (Post 188213)
Sa potvrdom udruzenja muzicara - nema carine osim 1% tzv. "manipulativnih troskova...
Sa potvrdom privredne komore, da je to osnovno sredstvo, za JEDINO zanimanje uvoznika - nema PDV-a (tako bar kazu....)

Ne bih da zvucim cinicno,ali da li ovo znaci da ipak postoji neki benefit od clanstva u udruzenju muzicara?

LACKY 24-01-2008 03:31 AM

Nisam bas siguran, ali mislim da to vazi samo za clanove udruzenja umetnika.

Max 24-01-2008 08:33 AM

Quote:

Da li te mrzi da malo opsirnije napises o ovome ?

Koja su udruzenja u pitanju i da li postoje limiti i ogranicenja ?

.... ili sta god mozes da se setis oko ovoga ....

Pozdrav

vly 24-01-2008 10:47 AM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 188263)
Da li te mrzi da malo opsirnije napises o ovome ?

Koja su udruzenja u pitanju i da li postoje limiti i ogranicenja ?

.... ili sta god mozes da se setis oko ovoga ....

Pozdrav

I mene to zanima(bez cinizma).Gomila stvari i polovnih i novih ima da se kupi "napolju" za mnogo manje para nego sto se to po Srbiji valja(pogotovo polovnih).

Ako je to tacno i ako ne treba da se ispunjavaju neki"posebni uslovi" za tu dozvolu i ako si siguran da se neki zli carinik nece grohotom nasmejati kad mu pokazem taj papiric i pozvati kolege da se fotografisu sa budalom,ja idem sutra da se (posle 20 god)uclanim u udruzenje.

Devedesetih je bilo skoro nemoguce izlaziti iz zemlje a kamo li nesto kao uvoziti,tako da nisam imao interesovanja da nekom placam clanarinu a da zauzvrat dobijam beskorisni status(da ne odem u offthread).

Sad nije neka nauka izaci iz zemlje,tako da me zanima.
Ako imas vremena,napisi nesto o tome.

Pozdrav!

Topaz 24-01-2008 05:57 PM

Quote:

Mislim da je ovo kaznjavanje multitalenata. Sta ako se neko bavi i muzikom i slikarstvom i prevodilastvom ili stvaralastvom koje je neke druge prirode - kazniti ga da ne moze da se iskaze? Vrlo kratkovido od zakonodavaca.

Hajde stvarno da cujemo ako neko zna proceduru uclanjenja i beneficije koje to donosi.

perun 24-01-2008 09:26 PM

Quote:

Da, samo sto profi spravu (citaj mikser i nesto slicno... krupno) ne mozes uvesti kao fizicko lice!

Ovo smo prosli pre skoro 3 godine. Od pocetka do kraja... Beneficije mozda i postoje za neke stvari, ali UVOZ je UVOZ i tolikih, tj. takvih olaksica nema...

Dakle, prica ne stoji!

P.S. Kada smo uvezli SSLa, platili smo (pored raznih lezarina i sranja) carinu, PDV i porez na porez (citaj p. na luksuz)... A vecina ljudi ovde zna koliko smo raznih kombinacija pravili... I ispod i "iznad" zita. Problem nastaje kad dodje do uvoza ovako velike i teske masine! A preampe i kablove cete svakako lako preneti i u torbi, zar ne!? Cemu carinjenje i ostale peripetije...

Bambino 25-01-2008 12:10 AM

Uz svo postovanje dela harmonikasa Branimira Djokica, moram da kazem sledece: udruzenje muzicara zvano "Semus", ciji je on predsednik, ili je bio, posto je sad poslanik Srpske Radikalne Stranke u Skupstini Srbije, ali im i dalje diriguje, u fazonu "I posle Tita, Tito!", sluzi samo za to da deru kozu muzicarima, a osnovni cilj im je da postignu to da svi ugovori o izvodjenju umetnickog programa, (sviranje po kafanama, svadbama, klubovima, splavovima, koncertima, itd.) idu preko njih, tj. da Udruzenja budu posrednici u potpisivanju ugovora, i da od toga ubiraju proviziju 3-5%, zavisno da li ste dobri sa njima, ili ne! Ako pomnozite to sa brojem orkestara koji rade u Srbiji za vikend, plus koncerti, plus, plus,..., ispada lepa cifra! Vi pisete ugovore, a sviraci crkavaju i donose lovu!!! A da ne pricam kad odu komisijski, predvodjeni gore pomenutim gospodinom, na polaganje za Licencu "Semusa", recimo u Vranje, pa izadje 100 trubaca, koji stimuju samo kad spavaju, i od njih 100, polozi 20, nisam rekao da je cena polaganja 3000din. simbolicno, za putne troskove, a onih 80 koji ne poloze, za mesec dana polazu ponovo, dok malo navezbaju!!! I tako redom, po svim gradovima, da se zna ko moze da svira, a ko ne! Ja sam pre 2 godine imao zucnu polemiku sa Branimirom i njegovim satelitima, ali uglavnom je njihov odgovor bio "da nisam upucen!"
Izvinjavam se zbog teskih reci, ali kad je vec pokrenuto pitanje, red je da se cuje i moje iskustvo sa njima! A od benificija mislim da nema ni govora, u stvari, bore se za benificirani radni staz, i jos kojesta, ali to kad svi budemo clanovi, i kad svi ugovori budu isli preko njih, "pa onda kao jedna velika snaga da svi zapnemo, jer tada smo jaci!"(Drug Tito, govor na pruzi BG-Bar, ne znam koje bese godine!)
Sto se tice uvoza, ja sam uvozio neke instrumente, ali preko firme, znaci kao pravno lice. Carina na muzicke instrumente je 1%+PDV, a za fizicka lica ne znam kako funkcionise, nisam probao, ali pitacu jednog druga speditera, pa cu da vam kazem. Ovih dana sam se raspitivao nesto oko uvoza automobila, i saznao sam da, ako imas validan racun za auto, recimo iz Nemacke, mozes, po uvozu u Srbiju, pri sledecem odlasku preko, da podignes Nemacki porez, posto si izvezao auto. Trebalo bi da je tako i sa instrumentima, sto znaci da ne placas 2x porez, ali, raspitacu se, pa javljam.
Pozdrav!!!:wink:

LACKY 25-01-2008 02:12 AM

Evo da ponovim jos jednom. Olaksice za uvoz opreme kao sredstvo za rad imaju samo clanovi udruzenja umetnika. Znaci nemaju clanovi strukovnih udruzenja, muzicara,estradnih radnika itd.

Max 25-01-2008 09:51 AM

A koje je to udruzenje umetnika ????

Muzicari nisu umetnici ?

Nista mi nije jasno ....... :confused:

Pozdrav

LACKY 25-01-2008 11:25 AM

Clanovi udruzenja umetnika mogu biti ljudi iz svih bransi, slikari,pesnici,muzicari,glumci itd (ne mogu sa sigurnoscu tvrditi ali je moguce da postoji kao forma po strukama, kao sto imamo ULUS verovatno i muzicka bransa ima svoj ogranak, u udruznju su uglavnom kompozitori i istaknuti solisti tako da to sa nama i nema neke veze).
Ako ste clan npr. udruzenja dzez i pop muzicara vi niste clan udruzenja umetnika ali sto neznaci da nemozete. Ali nazalost clan tog udruzenja se tesko postaje. Postoji komisija koja ocenjuje dali ste zasluzni da postanete clan. Sa statusom umetnika vi mozete da dobijete potvrdu na osnovu koje vam ministarstvo (mislim za kulturu ali nisam siguran 100%) daje odobrenje da se oslobodite carine i poreza, za uvoz opreme koja vam sluzi kao sredstvo za rad. Znam par ljudi koji su tako uvozili skupe instrumente i ptrebnu tehniku.
Primetio sam da se generalno malo zna o vrsti i broju udruzenja kod nas. Udruzenja za koja sam cuo su sledeca: Udruzenje Jaz I Pop Muzicara, Udruzenje (koje neznam kako se zove, neko ga je ranije pomenuo Branimir Djokic ga vodi) gde se uglavnom okupljaju narodnjaci, Udruzenje Muzicara Klasicne Muzike (i za ovo udruzenje nisam siguran kako se tacno zove),Udruzenje Estradnih Radnika koje okuplja vise strukovnih sekcija (postoji i sekcija vezana za ono cime se bavi najvise ljudi ovde, ton majstori, tonski snimatelji itd), Udruzenje Umetnika koje okuplja clanove koji su dobili status umetnika, gde pojedini clanovi na osnovu rada mogu dobiti status Istaknutog Umetnika.
Nisam siguran dali sam nesto propustio, ali to bi bilo otprilike to.

Topaz 01-02-2008 12:58 PM

Postovani forumasi, ovim se zavrsava svaka rasprava o LEGALNOM uvozu POLOVNE opreme:

http://www.b92.net/info/vesti/index....&nav_id=283103

OFF 01-02-2008 01:30 PM

Mislim da se to odnosi na uvoz na veliko. Ko moze da zabrani nekome da kupi 1 laptop ili bilo sta i da ga unese u zemlju.

vly 01-02-2008 06:16 PM

:mad: Ako se to odnosi i na uvoz na malo,to je cist SKANDAL.
To je krsenje zakona o slobodnom trzistu,i vraca nas u vreme sverca,i Josipa Broza!

Gde je na ovoj planeti(sem u Iranu i slicnim getoima) zabranjeno nekome da uveze miksetu iz 80 tih ,koju eto bas takvu hoce i voli? Ili Hammond,Moog?

Bojim se da je ovo istina zato sto mi nisu odobrili ovaj komentar na B92....

Demokratija Batke....

Oggy 01-02-2008 06:57 PM

Quote:

Originally Posted by vly (Post 189417)
:mad: Ako se to odnosi i na uvoz na malo,to je cist SKANDAL.
To je krsenje zakona o slobodnom trzistu,i vraca nas u vreme sverca,i Josipa Broza!

Gde je na ovoj planeti(sem u Iranu i slicnim getoima) zabranjeno nekome da uveze miksetu iz 80 tih ,koju eto bas takvu hoce i voli? Ili Hammond,Moog?

Bojim se da je ovo istina zato sto mi nisu odobrili ovaj komentar na B92....

Demokratija Batke....

Napisi uz taj komentar neku lepu rec o mladom politicaru koji je "zakon", pa ti mozda i odobre komentar... :D

B92 je uvek bio kontrolisan medij, samo sto je u jednom istorijskom periodu bio priblizno na strani gradjana, tj. takodje protiv "onog" rezima. Nema tu "D" od demokratije... Kao ni u Srbiji..
Koja je cena goriva?
Poskupljuje na nedeljnom nivou iako evro miruje (vestacki, takodje).
Najskuplje u okruzenju i najgoreg kvaliteta.
Sve cene su skocile, ali ne zbog devalvacije dinara, vec su skocile u odnosu na evro...
Odlazim predaleko.
Samo sam hteo da kazem da me nista ne iznenadjuje... Osim nas koji se jos namestamo da nam "bolje udje", umesto da nesto ucinimo...

HeatMan 01-02-2008 08:16 PM

Vlada Srbije je u decembru 2007. godine usvojila dopunu tog zakona po kome se polovna roba može uvoziti samo ako je neophodna u proizvodnji kao sekundarna sirovina, a ne može da se obezbedi u Srbiji.

^mislim da bi moglo da se uveze neshto, ali uz mnogo 'ebavanja.. :?

edit: ako si se potpisao kao nosorog, nisi obrisan.. :)

slowstar 02-02-2008 01:12 AM

Ne znam za polovnu robu, ne znam za "tonce" ali znam sledece:
Definitivno sa potvrdom udruzenja muzicara (ne nikakav "semus" to su narodnjaci) nego udruzenje muzicara JAZZ Rock i pop muzike uBircaninovoj, carine NEMA osim 1% manipulativnih troskova, a porez (PDV) moze doduse uz malo muke, da se izbegne, ako se pribavi misljenje privredne komore Srbije, da je to OSNOVNO SREDSTVO neophodno za vrsenje delatnosti, naravno sredstvo mora da odgovara opisu delatnosti, sto znaci ne moze kompozitor da kupi buldozer, ili minobacac, ali moze mixer, pa makar i kostao 2.000.000 dolara, vrednost ne postoji kao tacka ili stav.
Sto se uvoza (normalnog, uz placanje dazbina) tice, skoro i da ne postoji stvar koja ne moze da se uveze, izuzev teskog naoruzanja, i verovatno radioaktivnih elemenata, i mozda bojnih otrova. Ako imas lovu za carinu i porez, uvezi bato sta ti je god drago...

Max 03-02-2008 09:34 PM

Quote:

Originally Posted by slowstar (Post 189467)
Ne znam za polovnu robu, ne znam za "tonce" ali znam sledece:
Definitivno sa potvrdom udruzenja muzicara (ne nikakav "semus" to su narodnjaci) nego udruzenje muzicara JAZZ Rock i pop muzike uBircaninovoj, carine NEMA osim 1% manipulativnih troskova, a porez (PDV) moze doduse uz malo muke, da se izbegne, ako se pribavi misljenje privredne komore Srbije, da je to OSNOVNO SREDSTVO neophodno za vrsenje delatnosti, naravno sredstvo mora da odgovara opisu delatnosti, sto znaci ne moze kompozitor da kupi buldozer, ili minobacac, ali moze mixer, pa makar i kostao 2.000.000 dolara, vrednost ne postoji kao tacka ili stav.
Sto se uvoza (normalnog, uz placanje dazbina) tice, skoro i da ne postoji stvar koja ne moze da se uveze, izuzev teskog naoruzanja, i verovatno radioaktivnih elemenata, i mozda bojnih otrova. Ako imas lovu za carinu i porez, uvezi bato sta ti je god drago...

Hvala na informaciji !

Pozdrav

RetroMan 11-02-2008 08:27 AM

Quote:

nego udruzenje muzicara JAZZ Rock i pop muzike

Znaci jadni narodnjaci nemogu da uvoze instrumente kojima zaradjuju hleb nasusni? :shock:

Quote:

a porez (PDV) moze doduse uz malo muke, da se izbegne, ako se pribavi misljenje privredne komore Srbije

"malo muke" :rotfl: Jeftinije je da platis PDV, veruj mi.

Quote:

Sto se uvoza (normalnog, uz placanje dazbina) tice, skoro i da ne postoji stvar koja ne moze da se uveze

Da, ako je za kucnu upotrebu, ali za profesionalne instrumente traze da ides preko nekog uvoznika, a i ako se provuces, tada se carina naplacuje po jedinstvenoj stopi, sto izadje negde oko 33 - 35% sa PDVom.

RM

alavuk 11-02-2008 10:57 AM

kapiram da je bilo mnogo jednostavnije dovuci ovde za vreme druga tita i malo posle nego sada ...

Sava 11-02-2008 04:25 PM

Quote:

Originally Posted by Topaz (Post 188083)
Evo razmisljam ovih dana da nadjem nesto polovno od zvucnih modula ili semplera pa da uvezem iz Nemacke ili Amerike. Ali neznam da li ce me na carini odrati. Da li je neko radio to, ili da li neko zna kako stoje stvari po tom pitanju?
Trebalo bi da mi se posalje postom ako kupim.

Nije bitno da li je polovno ili novo, bitna je fakturna vrednost robe. Prilikom carinjenja se oformi vrednost robe u koju ulaze i transportni troškovi pa se određuje carina u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi (sl.gl. 62/2005-1. 61/2007-17) što je za gitare 1%, a za pojačala 15% na primer. Na taj iznos se izračuna pdv pa se i to plaća. Robu može, ali ne mora da prati faktura koja može ali ne mora da se prihvati. Ono što je bitno znati je da su carine povezane računarima i imaju u njima fakturne vrednosti već carinjene robe pa ako je ranije carinjena takva roba na carinsku osnovicu od 1.000 dolara (mislim na polovnu robu) neće ti priznati fakturu na 200 dolara već će cariniti na 1.000 dolara. Ponekad ti traže izvod iz banke o plaćanju pa je korisno plaćanje izvršiti iz dva dela na primer. Takođe imaju i neke kataloge koji su za njih zakon. E sada, uvek postoji neznanje ili iživljavanje carinika i naknadna mogućnost žalbe, ali da bi dokazao da si u pravu robu moraš da smestiš u carinsko skladište pa da vodiš sa njima spor koji može da potraje i dvesta puta moraš da ideš ovamo-onamo pa ljudi najčešće odustanu i plate ono što im se traži. Ne znam kakav je sada fazon sa špediterima, mislim da oni moraju da ti rade taj posao uvoza i da moraš i njima da plaćaš, ali u ovo nisam siguran. U praksi u putničkom saobraćaju kada si lično na carini obično prođeš bolje nego kada se roba šalje poštom i naknadno carini.

Što se tiče napisanog da za članove udruženja ima nekih povlastica nisam upoznat sa tim, ranije su plaćali sve kao i ostali građani.

P.S. I da dodam za ono što je čovek napisao za osnovna sredstva i za profi robu. To je tačno, ono što se okarakteriše kao profi roba ne može da uveze fizičko lice. E sada, osnovno sredstvo da, ali osnovna sredstva se odnose na firme, a koliko mi je poznato postoji samo jedan ili dva studija u Beogradu kojima je registrovana baš takva delatnost.

Topaz 26-02-2008 09:36 PM

Ovih dana sam pricao sa jednim carinikom koji kaze: Uvoz polovne opreme nije dozvoljen pravnim licima (radi se o uvozu velikih kolicina), ali moze s uvesti polovni sintisajzer/modul na fizicko lice.
E sad, iz prethodnog posta ispada da ako na ebay-u kupim E-MU 4XT Ultra koji se prodavao po ceni od preko 8000 Maraka, neko polubiće sa carine moze da mi ne uvazi prilozeni stampani dokaz da sam ga platio 400-500 Evra nego izmislja svoju cenu i carinu, onda sam ga stvarno ugasio.

RetroMan 26-02-2008 09:55 PM

Quote:

Originally Posted by Topaz (Post 193022)
izmislja svoju cenu i carinu, onda sam ga stvarno ugasio.

Zato bolje da das da ti to odradi neko ko moze da ti garantuje krajnju cenu. :wink:

RM

Topaz 27-02-2008 12:45 PM

Hajde na PM neka mi neko kaze sta to znaci i kako se to radi "da dam da mi to odradi neko ko moze da mi garantuje krajnju cenu".

perun 27-02-2008 12:59 PM

Quote:

Originally Posted by Topaz (Post 193022)
Ovih dana sam pricao sa jednim carinikom koji kaze: Uvoz polovne opreme nije dozvoljen pravnim licima (radi se o uvozu velikih kolicina), ali moze s uvesti polovni sintisajzer/modul na fizicko lice.

Odredjene restrikcije postoje i vaze za DALJU PREPRODAJU prvenstveno. Mada, i to mi tanko zvuci. Pravno lice NORMALNO da ima pravo da uveze osnovno sredstvo staro i 200 godina ako mu to treba, tako da iz perspektive P.L. kao krajnjeg korisnika ova tvoja prica nema veze s mozgom.

A probaj sa eBaya da uvezes kao fizicko lice bilo sta... Za pocetak, probaj da platis fizickom licu kao fizicko lice, pa ces videti da je MISSION IMPOSSIBLE. Kao pravno lice, pare saljes svakome bez "granica", i fizickom i pravnom licu iz inostranstva. kao fizicko lice, novac mozes poslati samo firmi preko, a fizickom licu samo ako je clan uze porodice ili ako se prilozi lekarski racun kao povod transakcije. A eBay racun za sempler to svakako nije.

Ajde da ne sirimo budalastine vise, pliz!

Pozdrav.

Topaz 28-02-2008 02:20 AM

Ko je uopste pominjao uvoz osnovnih sredstava? Carinik mi je objasnio da se radi se o pravilu koje pravnim licima onemogocuje da uvezu tehnicku robu koja sluzi za preprodaju.
Drugo, ja sam preko ebay-a vec kupovao. I platio sam kao fizicko lice fizickom licu. Istina, nije bila u pitanju tehnicka roba, ali stvar funckionise.

Quote:

Originally Posted by perun (Post 193113)
kao fizicko lice, novac mozes poslati samo firmi preko, a fizickom licu samo ako je clan uze porodice ili ako se prilozi lekarski racun kao povod transakcije. A eBay racun za sempler to svakako nije.

Ajde da ne sirimo budalastine vise, pliz!

Pozdrav.

Moze se placati i po drugim osnovama.

perun 28-02-2008 02:44 AM

Quote:

Drugo, ja sam preko ebay-a vec kupovao. I platio sam kao fizicko lice fizickom licu. Istina, nije bila u pitanju tehnicka roba, ali stvar funckionise.
Jedino preko PayPala. Ili BidPaya. Wire transferom sa tvog (srpskog) racuna na strani racun fiz. lica nisi mogao da platis sem ako je sluzbenica u banci retardirana. U suprotnom, nije ti dozvoljena transakcija!

Quote:

Nekorektno i netacno. Moze se placati i po drugim osnovama.
Informisi se i upristoji se.
Poslednji red mog posta nije se odnosio iskljucivo na tebe vec celu diskusiju, ne laskaj si previse! A sa svojih 12 postova i 3 dana clanstva ovde suzdrzavaj se od opominjanja bilo koga ko je ovde godinama. Ok?

Topaz 28-02-2008 04:26 AM

Po jednoj novoj uredbi zaista se moze placati sa racuna fizickog lica iz Srbije na racun fizickog lica u inostranstvu, ukljucujuci tu i ebay, i to bez PayPal-a ili BidPay-a. Odgovorno tvrdim da sam takvu uplatu izvrsio i da je ona vrsena pod kontrolom vise bankovne instance koja je uplatu i odobrila uz stampanu kopiju sa ebay-a koju sam naredni dan morao doneti u banku.
Proverite kod svojih banaka pa se javite da vidimo ko je u pravu.

Sava 29-02-2008 03:49 PM

Quote:

Originally Posted by Topaz (Post 193212)
Po jednoj novoj uredbi zaista se moze placati sa racuna fizickog lica iz Srbije na racun fizickog lica u inostranstvu, ukljucujuci tu i ebay, i to bez PayPal-a ili BidPay-a.

Uputi me na uredbu da je pročitam jer imam pristup svim propisima. Po osnovu neke fakture ili profakture mo?e? da izvr?i? plaćanje preko ovla?ćene banke ili to u tvoje ime mo?e da obavi bilo ko u svetu, ali da direktno po?alje? devize nekom fizičkom licu u inostranstvo mi nije poznato da je moguće izuzev u nekim strogo određenim i zakonom predviđenim situacijama, ali koje nemaju veze sa onim ?to bi mi hteli. Zato me jako zanima propis koji si pomenuo.

perun 01-03-2008 01:43 AM

Quote:

Originally Posted by Sava (Post 193399)
Uputi me na uredbu da je pročitam jer imam pristup svim propisima. Po osnovu neke fakture ili profakture možeš da izvršiš plaćanje preko ovlašćene banke ili to u tvoje ime može da obavi bilo ko u svetu, ali da direktno pošalješ devize nekom fizičkom licu u inostranstvo mi nije poznato da je moguće izuzev u nekim strogo određenim i zakonom predviđenim situacijama, ali koje nemaju veze sa onim što bi mi hteli. Zato me jako zanima propis koji si pomenuo.

Ma, kakav propis. Vidis da mali brise, edituje post po 4 puta, u medjuvremenu zvao X lika da ga pita da li moze itd. Pa u 5 editu pominje BidPay i ostalo... Ok.

Ne postoji mogucnost, ni po kakvoj staroj ili novoj uredbi. Kraj. Znas i sam.

Pozdrav.

Topaz 01-03-2008 11:48 PM

Quote:

Originally Posted by Sava (Post 193399)
Uputi me na uredbu da je pročitam jer imam pristup svim propisima. Po osnovu neke fakture ili profakture mo?e? da izvr?i? plaćanje preko ovla?ćene banke ili to u tvoje ime mo?e da obavi bilo ko u svetu, ali da direktno po?alje? devize nekom fizičkom licu u inostranstvo mi nije poznato da je moguće izuzev u nekim strogo određenim i zakonom predviđenim situacijama, ali koje nemaju veze sa onim ?to bi mi hteli. Zato me jako zanima propis koji si pomenuo.

Znaci: kupio sam na ebay-u nesto, svejedno sta, dosao sa istampanim primerkom stranice u banci i kontom fizickom lica od kojeg sam kupio, izvrsio sam placanje, i to je obavljeno.
Takodje po novom, moze se slati novac na racun fizickih lica u inostranstvu u smislu "pruzanja pomoci". Taj osnov za placanje izrazava se sifrom "767" i potice negde iz aprila 2007 sto znaci da to i nije bas novo. Verovatno se radi o nekoj uredbi, dopuni uredbe ili tome slicno.
Januara 2008, na mojoj ebay uplati, stoji da je osnov placanja "894". U propisima sigurno negde pise sta znace navedene sifre.
Jedino pitanje koje ostaje je kako ce carina reagovati na kupovinu polovne opreme preko ebay-a sta uzima za osnovicu obracunavanja dazbina.
Inace postove sam menjao par puta zato sto sam na kraju ipak odlucio da ne ulazim u licne rasprave.

Sava 03-03-2008 10:56 AM

Trenutno nemam vremena da se ovim detaljnije bavim pa ću zamoliti prijateljicu iz banke da mi objasni ove ?ifre i uputi na propis, a verujem da je to obja?njeno u Zakonu o deviznom poslovanju koji ću uskoro pročitati. Ja sam inače hteo da naručim jednu ?emu sa neta, ali je plaćanje isključivo Pay Pall, a mi nismo u tom sistemu. Platio je tih pi?ljivih 20 dolara jedan Čeh sa foruma (pazi, uop?te se ne poznajemo), a ja sam se namučio da njemu po?aljem jer nije postojala legalna mogućnost (pro?log leta) i na kraju sam onako "seljački" strpao u koverat sa jo? nekom poklonom i poslao mu. Srećom, stiglo mu je.

Sava 03-03-2008 05:04 PM

Quote:

Originally Posted by Topaz (Post 193568)
Takodje po novom, moze se slati novac na racun fizickih lica u inostranstvu u smislu "pruzanja pomoci". Taj osnov za placanje izrazava se sifrom "767" i potice negde iz aprila 2007 sto znaci da to i nije bas novo. Verovatno se radi o nekoj uredbi, dopuni uredbe ili tome slicno.
Januara 2008, na mojoj ebay uplati, stoji da je osnov placanja "894". U propisima sigurno negde pise sta znace navedene sifre.

Bio sam vredan pa sam proverio tvoje navode i ustanovio da ti informacija definitivno nije tačna. Pregledao sam U P U T S T V O za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom (Slu?beni glasnik RS", br. 24/2007, 31/2007, 41/2007) i na?ao u ?ifarniku sledeće oznake:

"767- naplate novčanih dobitaka od igara na sreću.
894- plaćanja (umerene doznake) koja nerezidenti (rezidenti) fizička lica koja borave u Republici, odnosno inostranstvu du?e od godinu dana vr?e rezidentima (nerezidentima), najče?će kao plaćanja između članova porodice i dr."

Prema tome prva ?ifra koju si naveo se i ne odnosi na plaćanje već na naplatu iz inostranstva, a druga na nerezidentni račun stranaca, odnosno rezidentni račun u obratnom smeru.

U tački 23. ovog Uputstva se govori o dokumentima na osnovu kojih se vr?i plaćanje pa se tu ka?e:

"
23. Dokumenti kojima se dokazuje obaveza plaćanja prema inostranstvu i određuje osnov plaćanja mogu biti:
- kod tekućih poslova - jedinstvena carinska isprava, faktura, profaktura, ugovor, potvrda o reciprocitetu ili drugi dokument relevantan za identifikaciju obaveze;

- kod kapitalnih poslova... " (ovo nije bitno za na?u priču)

Jo? da dodam da je navedeno Uputstvo doneo Guverner Narodne banke Srbije na osnovu čl. 21. i 45. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Slu?beni glasnik RS", br. 72/2003 i 55/2004) i tačke 15. Odluke o uslovima i načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom ("Slu?beni glasnik RS", broj 24/2007).

perun 03-03-2008 10:57 PM

Quote:

Originally Posted by Sava (Post 193762)
Bio sam vredan pa sam proverio tvoje navode i ustanovio da ti informacija definitivno nije tačna. Pregledao sam U P U T S T V O za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom (Službeni glasnik RS", br. 24/2007, 31/2007, 41/2007) i našao u šifarniku sledeće oznake:

"767- naplate novčanih dobitaka od igara na sreću.
894- plaćanja (umerene doznake) koja nerezidenti (rezidenti) fizička lica koja borave u Republici, odnosno inostranstvu duže od godinu dana vrše rezidentima (nerezidentima), najčešće kao plaćanja između članova porodice i dr."

Prema tome prva šifra koju si naveo se i ne odnosi na plaćanje već na naplatu iz inostranstva, a druga na nerezidentni račun stranaca, odnosno rezidentni račun u obratnom smeru.

U tački 23. ovog Uputstva se govori o dokumentima na osnovu kojih se vrši plaćanje pa se tu kaže:

"
23. Dokumenti kojima se dokazuje obaveza plaćanja prema inostranstvu i određuje osnov plaćanja mogu biti:
- kod tekućih poslova - jedinstvena carinska isprava, faktura, profaktura, ugovor, potvrda o reciprocitetu ili drugi dokument relevantan za identifikaciju obaveze;

- kod kapitalnih poslova... " (ovo nije bitno za našu priču)

Još da dodam da je navedeno Uputstvo doneo Guverner Narodne banke Srbije na osnovu čl. 21. i 45. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 72/2003 i 55/2004) i tačke 15. Odluke o uslovima i načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom ("Službeni glasnik RS", broj 24/2007).

Savo, zasto se bavis postovima koji su budalastina!? Ja sam ukratko odgovorio da nije tako, a znam da nije tako, i sto je najbitnije IZ LICNOG ISKUSTVA, a kupovali smo i kupujemo mnogo opreme... Ne gubi vreme na citiranje i interpretaciju zakona, kad je liku ocigledno u interesu da kenja bez namere da stane i obrise se!

Pozdrav.

Sava 04-03-2008 09:48 AM

Quote:

Originally Posted by perun (Post 193801)
Savo, zasto se bavis postovima koji su budalastina!? Ja sam ukratko odgovorio da nije tako, a znam da nije tako, i sto je najbitnije IZ LICNOG ISKUSTVA, a kupovali smo i kupujemo mnogo opreme... Ne gubi vreme na citiranje i interpretaciju zakona, kad je liku ocigledno u interesu da kenja bez namere da stane i obrise se!

Pozdrav.

Istine radi. Današnji mladi baziraju znanje na trome šta su čuli "iz pouzdanih izvora", odnosno što im je rekao neko kome veruju, a bez provere navoda. Ovako niko više ne može da kaže da je drukčije. Zapravo desilo mi se jedanput drugim povodom da sam citirao propis, a momak je odgovorio "da je video šta sam napisao, ali da on ipak misli da nije tako" :grin: :confused: !!! Zaista ne znam koji bi smajli bio ispravan!

All times are GMT +1. The time now is 06:37 PM.