![]() |
Color's Control room - sredjivanje prostora
1 Attachment(s)
Drage kolege,
upustio sam se u avanturu sredjivanja prostora u kojem planiram naredni period da radim. Naravno, kao i nekolicina forumasa koji su se upustali u ovakve projekte, trudim se da sve izadje sto jeftinije a bolje... Znaci jedan smart-budget projekat :wink: (low-budget mislim da nije adekvatan naziv, jer koliko vidim, i svaki njamanji radovi na akustici kostaju dosta para) U prvoj fazi planiram da sredim control room, u drugoj fazi vocalbooth. Prostor koji imam na raspolaganju za control room je soba velicine 14.5 m2 (4.56 x 3.17) visine od 3.1 do 3.5m. Svestan sam da prostor nije idealan ali recimo da drugacije ne moze. U sklopu jednog poslovnog prostora pravimo produkciju, montazu i ovaj mali studio. Znaci to je sto je i iz toga cu pokusati da izvucem maximum. Studio bi trebao da sluzi kako za tonsku postprodukciju i pripremu audio vizualnih projekata, snimanje VO i postsinhrona, tako i muzicku produkciju, uglavnom VSTi i ponesto uzivo (vokal, pojedinacni instrumenti). S obzirom da nisam nikakav expert sto se tice akustike, znam koliko sam video uzivo, procitao na forumu ili kopao i gledao slike na netu, rado bih ovo sve podelio sa vama i uz vasu pomoc, sugestije i predloge, realizovao celu akciju u naredna 2 meseca. Neke stvari vec imam smisljene, oko nekih se dvoumim, oko nekih mi bas nije najjasnija slika u glavi? Prvi radovi bi trebali da krenu pocetkom februara a do sledece subote treba majstori da mi daju okvirnu kalkulaciju za radove.. Ajd da krenem :D |
Re: Color's Control room - sredjivanje prostora
3 Attachment(s)
…znaci soba je dimenzija 4.56m x 3.17m. Situirana je u prizemlju starije stambene zgrade, iznad su stanovi. Plafon je polukruznog oblika, visina najvise tacke (na sredini plafona) je 3.5m, visina zidova do plafona, tj. poluluka je 3.13m. Kao sto se na slici vidi, prostor ima 3 velika udubljenja u zidu (nisa). Nisu na zadnjem zidu cu iskoristiti za mid-high absorbere, bocnu levu nisu cu zagraditi skroz, desna bocna nisa ima dvokrilna vrata koja vode u sledecu prostoriju u kojoj ce biti napravljen vocalbooth i ovuda bi trebala da bude glavna komunikacija studija sa spoljasnjim svetom. Ovu bocnu desnu nisu bih pregradio tako da ostane prolaz u sirini jednih jednokrilnih vrata i najverovatnije bih stavio jos jedna vrata (da budu dupla – razmak izmedju vrata bi bio oko 38cm) a mali zagradjeni novonastali prostor razmisljam da iskoristim za comp ili ormaric za kablove i sitnice. Vrata na prednjem zidu vode u kuhinju i kupatilo tako da ih se ne bih u potpunosti odrekao, u protivnom bih morao uvek da idem okolo.
Sve pregradne zidove bih radio gipsanim plocama. Plafon razmisljam da spustim, zbog buke – da stanari iznad ne izlude i radi akustickog tretmana. E tu nastaju i prve nedoumice Mislio sam da spustam gipsanim plocama a iznad da stavim mineralnu vunu. Incace, plafon je od cigle, slaganih uzduzno, majstori kazu da najverovatnije ima 30cm, iznad su grede a na njima pod stana. Koja debljina mineralne vune bi zadovoljila potrebe izolacije od buke? Ako vec spustam plafon, napravio bih ga pod nekim nagibom. Da li je bitno pod kojim uglom je nagib ili je samo vazno da nije ravan? …ili koji bi oblik plafona bio najidelaniji ako se vec upustam u spustanje plafona? |
1 Attachment(s)
Sto se akustike tice, moja zamisao je sledeca....
|
2 Attachment(s)
Bas trapove bih stavljao u sve coskove, a sto na skici nije ucrtano, to su horizontalni trapovi (izmedju plafona i zida) sirine stranica oko 40cm. Punio bih ih mineralnom vunom debljine 10cm, preko mineralne vune najlon, preko najlona platno. Izmedju najlona i platna jos razmisljam da stavim i 2cm azmafona zbog absorbcije visokih frekvencija. Nisam siguran da li mi je potrebno tih 2cm azmafona jer ne bih zeleo u potpunosti da ubijem prostoriju, s obzirom da ce na zidovima biti okaceni mid-high absorberi – kutije punjene mineralnom vunom. Dalje, na levom zidu se nalazi prozor, na desnom vrata. Ovde bih stavio sto deblje zavese. Zadnji zid bi bio pravljen na slicnom principu kao zidne absorber kutije, stim sto bi kutije bile oblika kao sto je nacrtano na slici i prelepljene piramidicama.
Sto se tice konstrukcije zidnih absorber kutija, razmisljam o 2 varijante. Velicina obe varijante 80cm x 120cm – na jedan zid 2 jedna do druge i jos dve iznad, da bi pokrile sto veci deo zida. Varijanta A – drveni ram sirine 22cm : zid -> 10cm prazno -> sperploca -> 10 cm mineralna vuna -> najlon -> azmafon 2cm ili piramidice -> platno Varijanta B – sirina 12 cm : 10cm mineralna vuna -> najlon -> azmafon 2cm ili piramidice -> platno. Varijata A bi trebala da funkcionise u sirem frekvencijskom opsegu. Moja logika je sledeca -> Zvuk nailazi na mineralnu vunu, odredjeni spektar srednjih i visokih se izgubi u njoj, nize frekvencije prolaze, nailaze na sperplocu, energija se prenosi u prazan prostor, deo se gubi, deo se vraca opet preko sperploce i nailazi opet na mineralnu vunu. Nekako mi se ovo cini dobrim resenjem al mozda sam u totalnoj zabludi :D E sad, ako cu stavljati u sve coskove vertikalne i oko plafona i zida horizontalne bas trapove…. …da li je potrebno stavljati ove deblje absorber kutije ili su dovoljne ove tanje (Varijanta B)? ili absorbcije niskih frekvencija u malim prostorima nikad dosta? Bitno mi je zbog prostora, ako sracunam sa obe strane 22cm, uzecu vec i od ovako male prostorije jos 0.5m od sirine. Mnogo bi mi bilo bolje da je to 2 x 12cm sirine. Dalje, najvecu glavobolju mi zadaje da li da monitore ugradim u bas trap (tako kako sam ucrtao u gornjoj skici) ili da ih stavim ispred na stalke? Problem je opet u velicini sobe, ako ih stavim na stalke gubim na razdaljini izmedju monitora i slusaoca i ne mogu ih mnogo odmaci od zida, takodje preprecice prolaz do vrata prema kuhinji i kupatilu. Mnogo elegantnije resenje mi se cini ugraditi ih u bas trapove. Razdaljina bi u tom slucaju od slusaoca bila oko 2.5m, razmak izmedju membrana je takodje oko 2.5m. Samo se bojim sta ce to da uradi sa zvukom… Ima li ko iskustva ili neki savet u vezi ovoga? Eto to je za sada to….ima mnogo jos u glavi, tesko je sve sumirati i baciti na papir…i ovako predpostavljam da vecina nece imati strpljenja da procita ;-) Svaki predlog ili savet dobrodosao…. :) ...pozdrav…. |
Zdravo Color,
Pokusacu da ti odgovorim na neka pitanja Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Ostatak iz prethodnih postova. Quote:
Quote:
Quote:
"Piramidice" zaobidji... ako je ikako moguce... Simetriju leve i desne strane postuj maksimalno! nadam se da sam bio od pomoci. pozdrav bogi |
2 Attachment(s)
Quote:
Vezano za frekvencije pod 100-200 Hz, cime bih mogao njih da sredim i da li je uopste moguce u tako malom prostoru srediti ih? S obzirom da spustam plafon, da li bi mi nesto ovakvo pomoglo? Kako uopste funkcionisu ovi viseci absorberi? Ima li to neko sa foruma u studiju? |
Quote:
|
Quote:
Realnije je izabrati prostor koji po svim dimenzijama dozvoljava da mu se "uzme" minimalno 1m, i da posle toga ostane dovoljno za sprave, zaposlene, goste,.... znaci... to je minimum... daleko od svakog optimuma... Sta je tu je... radite kako mozete, i raspolazite sa onim sto vam je dohvatljivo... a kada se stvore uslovi za bolje... ne oklevajte. Izolaciju prema stanu iznad mozes uraditi rigips plocama i staklenom vunom.. nekoliko slojeva mislim da ce biti ok... koliko? .. mislim da ce zavisiti od tvojih finansijskih mogucnosti. pozdrav bogi p.s. pre nego sto pocnes sa "izolacijom", na neki pogodan nacin proveri koliko realno tvoje "buke" prolazi do gazdaricinog stana... sad mi rekose da bi bilo steta izgubiti taj i takav oblik plafona... zbog drugih stvari... |
moj prostor je slicnih dimenzija i upravo ga renoviran. stare bas trapeve san skinu i necu ih vise ni stavljat jer mi samo zauzimaju prostor. oni su mi vise stetili nego koristili, jer mi je u slusanju ionako falilo basa.
ne razumin se u akustiku, ali nekako mi je logicno da se bas trapovi postave po potrebi, nakon sto se naprave nekakve frekfentne analize prostora koje ukjucuju i polozaj zvucnika, polozaj slusanja i sve ostalo. ako proracuni pokazu da je nekih frefencija previse, onda treba napravit bas trap za bas tu frekfenciju. ako budu potrebni, pretpostavljan da se mogu stavit uz plafon, da zauzimaju manje mista. |
Quote:
Boggy, zbog cega bi taj plafon bio pogodan? Meni se inace mnogo svidja oblik, ali sve vreme zivim u ubedjenju da ce obli plafon da pravi haos u zvuku... Ili se varam? A ja sam u medjuvremenu od prijatelja arhitekte saznao da taj plafon ima oko 30cm cigle, pa onda oko 20-30 cm peska na tim ciglama, onda drveni tramovi pa na njih pod i da najvise buke u principu moze preko prozora i dimnjaka da ide u stanove iznad.. Dimnjak u prostoriji nemam a prozor je dupli. Ako je konstrukcija plafona tako radjena, onda ne bi ni bilo potrebe dodatno izolirati, 30cm cigle i 20-30cm peska bi valjda trebalo da je dovoljno. U svakom slucaju cu odneti u prostor monitore i isprobati koliko buke realno moze da dodje do stana iznad... Hvala na strpljenju :-) pozdrav... |
Quote:
|
Quote:
Realno, bilo kakva mobilna konstrukcija bass trapa, standardnih dimenzija, dohvata jako malo (ako uopste...) ispod 100-200Hz,... pogotovo ako pricamo o malim prostorima.. Pod mobilnom konstrukcijom podrazumevam nesto sto se nije fiksno napravilo u samoj prostoriji, nego donelo "od nekud" i okacilo. Bass trap, sam po sebi, onakav kakav obicno stavljate moze pomoci prostoriji da (opet) malko smiri "divljanje" ali ne (mnogo) ispod 100-200Hz. U najboljem slucaju, po mom iskustvu, uz "idealno" pozicioniranje monitora, ne mozete popraviti nikako, barem jedan "deep" na mestu slusanja, koji se u ovakvim i ovolikim sobama obicno "vrti" u opsegu 70-90Hz (izmereno vise puta, na razlicitim mestima). To je, najvecim delom, problem nedostatka prostora (premale rezije). Velike rezije, cak i one pravljene po starom LEDE principu, imaju to preimucstvo da je talas odbijen od pozadi (zadnji zid) daleko manjeg intenziteta od "slicnog" principa u maloj sobi... te ako i dodje (vrati se) do mesta slusanja, ne "oduzme" se, niti "sabere" u toliko velikoj meri sa dolaznim talasom... jer je slabiji... akusticki talas slabi po intenzitetu za oko 6dB sa dupliranjem rastojanja od izvora. Drugo, nijedan od standardnih metoda za analizu i simulaciju akustike prostora NE UZIMAJU u obzir karakteristiku radijacije izvora (zvucnik), odnosno podrazumevaju "point source" (omni) sto se za zvucnik moze reci da je samo u nekom frekventnom opsegu... priblizno. Najveci broj "simulatora" cak polazi od toga da je izvor (i dalje "omni direkcionalan" ili "point source" u celom slusnom opsegu), u jednom temenu kvadra koga cini soba (u prevodu... "zvucnik" im je TACNO u jednom uglu sobe, i to SAMO jedan!?) Trece, peak&deeps nastali od superponiranja dolaznog i odbijenog talasa su samo i jedino reprezentacije pojave, koje nam pomazu da prepoznamo STA je problem .. i eventualno pronadjemo odakle dolazi... ne slazem se da su SAMO te frekvencije problem... one su samo indikatori. Pojava je vezana za fazu odbijenog i dolaznog signala, te ako je neka frekvencija u "kontra-fazi" ona ce se prividno "oduzeti".... i NEMA tog "tuned" bass trapa koji ce joj to "zabraniti", a cak i da moze... sta cemo sa ostalim frekvencijama koje se odbijaju od zadnjeg zida sa "pogresnim" fazama.. ali ne toliko pogresnim da se "oduzmu"... na primer, kad se faze poklope talasi na tim frekvencijama se saberu.... U pitanju je comb-filter. Cetvrto, covek se najcesce radja u zatvorenom prostoru, izuzetno dobro procesira akusticke anomalije prostora, moze zatvorenih ociju da skoro "prepozna" i "pogodi" velicinu prostora (koga nikada u zivotu ocima nije video), samo ako cuje zvukove u njemu... neko to ume bolje, neko losije... znaci individualna i subjektivna stvar... a i muzika se slusa u nekom takvom prostoru... obicno akusticki nesredjenom... Peto, slusanje muzike (referentnih CD-ova) nije sasvim validan dokaz da cete u nekom prostoru uspeti da SMIKSATE pesmu, posto cesto slusate CD koji je napravljen da skoro SVUDA zvuci dobro :wink:... Sto odmah znaci da sve zavisi od coveka, monitoringa i prostora... i njihovog "razumevanja"... jer, koliko shvatam, miksanje je kreativan proces,... cesto pun iznenadjenja, i pogresnog shvatanja, i doci do necega sto na kraju zvuci odlicno... nije trivijalno, makar sve na pocetku zvucalo dobro kada pustite referentan CD,... time moze da se eventualno ustanovi da prostorija nema GRUBE anomalije... Znaci... samo sam hteo da kazem da je previse ocekivati ista od "sablonskog" pristupa... "nadji problematicne frekvencije i postavi bass trapove BASH za te frekvencije"... lepo zvuci kao ideja... ali ne radi (moje licno misljenje) Da dodam da ovo nije bio neki veliki problem do trenutka kada su nosaci zvuka (digitalni) poceli da sa lakocom procesiraju niske frekvencije skoro do DC (f=0Hz, pojave koje vi imate nekad, su DC-offset, i to je to, nista trenutno ne moze DC da reprodukuje, ali nije problem da ga ima na CD-u!).... Zvucnici se definitivno razvijaju u smeru da sviraju "sto nize moze"... i te dve pojave definitivno uzrokuju "problem sa bassom". pozdrav bogi p.s. Da napomenem, nisam imao nameru da iznosim nista drugo, osim mojih licnih zapazanja u dosadasnjem radu... vise kao nesto sto ne treba zaboraviti i svaki put uzeti u razmatranje, pre nego sto se donese neka odluka. Shvatam da sam izneo zapazanja koji su (mozda) medjusobno oponentna... sto samo doprinosi (mom) misljenju da ima prostora za principe, ali ne i za jednostavne shablone i recepte, jer ne mogu biti primenjivi univerzalno... |
Quote:
Quote:
Imas "besplatan" plafonski difuzor (jedan od oblika i vidova difuzora... doduse konkavan... ali.... ostavi ga... :) nista bolje od toga ne mozes napraviti sa svojim budzetom ) Quote:
Quote:
Quote:
Organizuj slusanje kada je prilicno velika tisina u okolini... najbolje gluvo doba noci... jer ocekujem da cete i nocu raditi... a pri tom neko treba tada i da spava. Takodje poslusaj i kako prostorija zvuci... bez ikakvog tretmana... mada (iskreno) sumnjam da ces na to obratiti paznju, nekako (prema dosadasnjim iskustvima) vise verujete u nekakve "instant" metode, za koje vam ne treba neki preveliki trud i to ne zavisi preterano od vas samih... iako ce te vi raditi u toj sobi... :confused: ... nema "instant" resenja, na zalost. pozdrav bogi |
hvala, boogy, na strucnemu odgovoru. :)
moj prostor je otprilike ko bojanov, samo je strop nizi i ravan. zato mi je svaki centimetar prostora vazan. prije svega cu zvucnike, mjesto slusanja i visinu stropa postavit optimano, prema proracunu. difuzori su vec postavljeni a onda idu izolacije na sve zidove i plafon, a zatim gips. na pod mislin stavit parket od bambusa. nadan se da ce sve te ploce od gipsa i spuzva smirit 'divljanje'?! nego sto je sa onim visecim apsorberima, sto bojan pita?! je li bolje stavit njih ili jednostavno u sve prazne prostore iza gipsa nabit spuzvu? bdv: sad mi pada napamet ona oliverova pjesma 's punistre se vidi solta, piva klapa ispod volta'. naime, klape uvik traze misto u dalmatinskim stradama i kalama 'ispod volta' (volat ima oblik bojanovog stropa) jer im je tu najlipsi reverb. takodjer klape vole pjevat u malim crkvicama, koje takodjer imaju oble stropove. u takvim prostorima je najbolje klapu snimat bas zbog prirodnog reverba. ne znaci li to da bi bojan ipak moga imat problema sa svojim stropom? |
Quote:
Spuzva, zavisi koja, ako koristis tapetarsku, onda je bolje nemoj koristiti, i iza gipsanih ploca stavi staklenu/kamenu vunu (bez nabijanja) ... kad vec koristis gipsane ploce... Quote:
Quote:
Reverb, u smislu u kome ga ti dozivljavas, je lako "ubiti" (jeftino i lako)... u svakom prostoru... ali zato niske ispod 100Hz... jaaaako tesko... klape srecom ne "generisu" tu oktavu... ;) a i te crkvice koje oni vole,... hmmm... cini mi se da su to ipak vece prostorije od Bojanove. :D pozdrav bogi |
Quote:
Quote:
Quote:
Kad vec odnesem monitore, oslusnucu i prosotriju, mnogo me zanima i tretman koji na kraju uradim, koliko ce imati uticaja na zvuk.. Hvala Boggy! |
Quote:
I da... plafon se da srediti i kasnije... Quote:
Quote:
Koji su zvucnici u pitanju? pozdrav bogi |
hvala, boggy. :)
ispod gipsa ce ic kamena vuna, a imam dosta spuzve od prijasnje izolacije. to je bas spuzva za zvucne izolacije. ima je ravne a ima i sa 'kupicama'. tu spuzvu bi koristi za visece apsorbere. bice dosta mista za njih u nakosenom dijelu spustenog stropa. napravi san topik o renoviranju svoga prostora. baci oko: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21198 :) |
Quote:
Koliko shvatam to su drvene daske preko kojih je zamotana mineralna vuna. A frekvencija na kojoj absorbuju zavisi od velicine daske (sirine i visine). Ali kako to uopste izracunati barem otprilike? Da li je bitno koje drvo je u pitanju ili moze biti i iverica? |
Quote:
Quote:
Ako ne racunas, najmanje lose je da das "masti na volju"... i sve ih napravis sa razlicitam povrsinama.... mislim, nadam se da razumes, u ovom konkretnom slucaju ce biti bolje i to nego da tu u tom malom prostoru ne stavis nista... doosta bolje.... pozdrav bogi |
Quote:
Quote:
Zvucnici su Yamaha MSP 5, i to su jedini kojima momentalno raspolazem. Za studio sam planirao Dynaudio Acoustics BM15A ili Dynaudio Acoustics AIR15. Idealno bi bilo kad bih vec mogao da slusam prostor sa zvucnicima sa kojima planiram da radim ali nisam u mogucnosti odjednom da iskeshiram sve, tako da ce Dynaudio doci u studio tek za nekoliko meseci. Mada ove Yamahe dobro poznajem tako da je to verovatno i prednost u ovom slucaju... |
Quote:
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
pozdrav bogi |
Odlicno, onda cela nisa postaje bass trap, ici cu na "najvislje" moguce visece absorbere a posto je i nisa polukruzna, nece svi absorberi biti iste visine. Da li teze drvo znaci absorber nize frekvencije?
Odmah mi sada pada na pamet jos jedno pitanje! Imam jos jednu nisu koju sam planirao da zagradim, ona se nalazi (u odnosu na poziciju slusanja) ispred sa leve strane. Dimenzije: sirina 148cm, visina 308cm, dubina 40cm. S obzirom na karakteristiku sirenja niskih frekvancija, da li i ovu nisu mogu da iskoristim kao bass trap a da ne narusim stereo sliku? |
Quote:
da... mada za ivericu i medijapan se tesko moze reci "drvo" posto pogotovo u medjapanu ima verovatno vise lepka nego "drveta"... odnosno piljevine. Quote:
pozdrav bogi p.s. da dodam na ovo poslednje... ako neko i "cuje", onda cuje vise harmonike usled izoblicenja koja su znacajna na tim frekvencijama kod svakog zvucnika (1-10%), i to onda "poboljsava" lokalizaciju, ali... ako se slusa na znacajno rasterecenim konstrukcijama zvucnika... gde se bass membrane drze na jako malom hodu, i izoblicenja cine manjim od 1%... onda se to ne cuje.... |
Quote:
ja san misli oko 400hz |
Quote:
150Hz i nize ne... zasigurno ne.. odnosno od 150Hz pocinje stereo slika, kako sam rekao.. Podatak je, kako sam vec napomenuo, prenesen iz "loudspeaker industry", potice od procene do koje frekvencije moze da svira subwoofer, a da mi ne mozemo sa lakocom da procenimo gde se on nalazi u sobi (te ga mozemo staviti gde god)... zbog nekih drugih stvari, meni je to diskutabilno kao praksa, ali... iz tih zelja smo saznali od koje frekvencije covek prestaje da lokalizuje izvor... ako nema visih harmonika... onda je to 150Hz i na nize... s obzirom da je "stereo slika" (kao pojam, termin, tehnologija) postoji prakticno usled sposobnosti coveka da lokalizuje zvucne izvore, u najgrubljoj mogucoj "definiciji"... ja koristim ovaj podatak u radu. Eto ... nekog obrazlozenja. :da: pozdrav bogi |
Quote:
mislim da je bolje srediti sobu do neke niske frekvencije i ostaviti ono "dole" kakvo jeste i prilagoditi se radu u tim uslovima, nego "bacati" pare na sredjivanje onog "dole" a pritom losije srediti sobu do te neke zamisljene frekvencije... ako sam jasan... poz! -Miha |
Quote:
Kada se bass smiri.. probude se druge "aveti" u sobi... pocinje da se cuje sve ostalo sto se od bassa jednostavno nije moglo cuti... odnosno... bilo je maskirano... ali tada vec mozemo da kacimo razne konstrukcije kao slike na zidove (u najgorem slucaju)... i da se borimo protiv tih "babaroga"... dotle... nista. Ono sto se pritom jos desi, je da ljudi pocinju da jasno cuju sta im to realno rade sprave koje su platili po nekoliko hiljada eura... dotle ne... (pricam o skupim kompresorima, ekvilajzerima, mikrofonima, mikrofonskim predpojacalima) Jako su retki ljudi koji uspevaju da se izbore sa divljanjem bassa u sobi i da pri tom izbacuju odlicne radove... ali to pri tom, ne znaci da su ostali nesposobni... nego da jednostavno to ne mogu... ali ako im sredis bass... onda pocinju da se snalaze... Drugo, divljanje bassa u sobi po mojoj "ofrlje" proceni, skracuje dnevnu efikasnost u reziji dva do tri puta, ljudi koji su u takvim uslovima radili se zale na umor, i odlazak u studio (iako svoj posao vole) dozivljavaju kao "robiju"... medjutim, posle sredjivanja bassa, stvari se menjaju.... na bolje... Znaci ono o cemu ovde pokusavamo da diskutujemo nije samo nekakva akustika, nego i psihoakustika, elektroakustika i akustika... sve zajedno se desava kada pricamo o studiju pozdrav bogi |
dobro, ali npr. apsorberima resavamo 10-ak % problema na niskim... mozda i manje? kada je u pitanju comb... a ne mozemo da ugradimo difuzore zbog njihovih dimenzija koje "oduzimaju" prostor?? sta raditi tada?
pozdrav! |
Quote:
1. Preseliti se u veci prostor (ako postoje mogucnosti) 2. Ne ocekivati od sebe nemoguce (ako posle, recimo, dve godine pokusavanja, ne polazi za rukom, onda je nemoguce) 3. U najgorem slucaju, biti zadovoljan sa tim sto imas... raditi, zaraditi za bolje. 4. Ne trositi novac na neko "unapredjivanje" koje nece dati rezultate... 5. Raditi "na papirche", odnosno preslusas to sto si radio kod nekog ko ima bolje slusanje, pa zapises greske.. i onda popravis... 6. Druzis se sa ljudima koji imaju dostupno bolje slusanje... itd... pozdrav bogi |
Hahah :)
šta se sve podrazumeva pod 'divljanjem' bassa? Jel to samo znači da je nerealno glasniji i da ima pikove i dipove? |
Quote:
1. Pikovi i dipovi. (jasno se vide prilikom merenja, ali se psiholoski ne dozivljavaju na isti nacin kako to vidimo na grafikonu) 2. Nerealno glasniji i tisi samo na nekim frekvencijama... (ovo mozete da primetite, doduse nekada uz blagu sugestiju... ako se koristi test signal, onda je lakse) 3. Na mestu slusanja se pojavljuju fazne neuskladjenosti sa direktnim i odbijenim talasom, ja imam konkretno osecaj da me nesto "zgrabi za vrat" na pojedinim frekvencijama gde je taj problem najizrazeniji (neprijatnost u prevodu) 4. Skrece se paznja, smanjuje efekat koncentracije (slicno kao uticaj alkohola i ostalog) 5. Osecaj promene zapremine prostorije... meni vrlo neprijatan, kao da nisam u prostoriji sa cvrstim zidovima, nego u balonu na naduvavanje... (ovo se moze osetiti kod ozbiljnih i snaznijih monitora, koji sviraju ispod 60Hz, realno i glasno bez "znojenja"...) 6. U mixu se moze primetiti po potpuno nepotrebnim "akcijama" na frekvencijama nizim i oko 100-200Hz... snimak je recimo dobar, ali se moze cuti (ne ja) da je covek nesto "petljao" tu... iako nije imalo potrebe... (kompenzovao je sobu koja mu je odvlacila paznju, a nije se bavio samo miksanjem svog materijala) 7. Neke stvari koje su stvarno problem u mixu, se mogu cuti u prostoriji kojoj je sredjen bass, a nisu na bass frekvencijama... covek kome je to promaklo, to moze cuti... ali nije cuo u svom prostoru... (ima sijaset takvih primera) 8. Sveukupno, psiholoski, bass je daleko ubedljiviji i GLASNIJI kada se resi njegovo divljanje u prostoriji... dotle je prazan, neubedljiv i nedefinisan... u najmanju ruku... cudan... (ovo poslednje je "fenomen" koji vas najvise iznenadi) pozdrav bogi p.s. neke subjektivne utiske iznosim licno moje, a ima i subjektivnih utisaka koje su mi klijenti i saradnici objasnili,... pricam iz iskustva, o studijima gde smo (uspesno) smirili bass... |
Quote:
to je jedan od glavnih razloga zasto preuredjujem prostor i okrecem se za 90? u njemu. boggy, zbog cega nastaje ovaj 'fenomen' nedostaka basa u relativno malom prostoru? moze li se dogodit da, u istom prostoru bas podivlja kad napravim drugaciji razmjestaj? pitam zato, sto nisam planira stavit nikakve bastrapove (barem ne u startu) upravo zbog toga iskustva. :confused: |
Quote:
Nevolja je u tome sto sredjivanje bassa uzima mnogo prostora (koga vec imate malo) i tu se vec stvaraju uslovi za kompromis... hocete li bass ili prostor... mozda zvucim grubo, ali iskreno pricam. rotacijom za 90 se moze promeniti zvucna slika sobe... pozicioniranje monitora takodje, ali kao sto rekoh... u maloj sobi... bez ozbiljnijeg bass tretmana koji se meri kubnim metrima... ne mozete se izvuci nikako bez barem jednog dubljeg deep-a u bassu na mestu slusanja... Ako gledamo kupce muzike... i na cemu oni to slusaju... cak i 100Hz je "misaona imenica" za mnoge... Prema tome... taj "svet" ispod 100Hz je mozda samo nepokriven paznjom... ali postoji i pravi probleme... i vi to imate s cime da snimite... Fenomen je (valjda) i u tome sto po nekoj prostoj logici vi smatrate da vam je bass trap "pojeo" bass... jer je on "trap"... ono sto je moje iskustvo je samo da je taj bass-trap (koga sada izbacujes) bio neadekvatan i neefikasan.... daleko od toga da "ne treba"..... i... on jeste "pojeo" nesto, ali ne sve sto treba i ne ono (sve) sto je stvarno smetalo... ili ima suvise uzan opseg rada ... te se njegov uticaj primecuje,... ali ukupna slika ostaje losa... Drugim recima... izbacivanjem tog tvog bass trapa neces poboljsati sliku sobe na bass frekvencijama drasticno... ako samo to uradis. Pazljivo pozicioniranje monitora i rotacija ose slusanja je samo jedna od metoda da se stvari poboljsaju, ali ne i jedina.... nije svemoguca. Toliko za sad pozdrav bogi |
Bilo je malo zastoja dok se nabavio materijal, dok sam povijao majstore... U ponedeljak 25.2 treba da pocnu radovi :-)
Pitanje za strucnjake! :D Tice se Bass trapova u coskovima punjenih mineralnom vunom... Da li stranice trougla koje su uz zidove moraju da budu iste duzine (da bi ugao sa trecom stranicom cinio 45 stepeni) ili ne igra ulogu? Da li moze jedna stranica trougla da bude npr. 60cm a druga 50cm? Drugo pitanje, da li moram da bass trapom da idem skroz do plafona ili ne? Plafon je visine oko 3.4m ali ide u poluluk. Taj poluluk krece na visini od 3.13m. Mislio sam da napravim samo do tih 3.13m.. Jednostavnije je za montiranje.. Hvala na odgovorima :-) |
Mo?e biti 50x60.
Mo?e da se montiraju bas trapovi i ni?e, to ti je samo dodatan airgap i ni?e če absorbirati absorber. To ima? samo mineralnu vunu, bez membrane? (jer ako bi imao/ ima? skalkuliran absorber na točno neku frekvenciju onda bi morao biti instaliran do stijene). |
2 Attachment(s)
Quote:
Bass Trapovi u coskovima su bez membrane, prekricu ih tankim najlonom da se ne bi najsitnije cestice min vune rasipale po prostoriji a preko toga cu staviti platno. Na zidu iza cu imati visece absorbere (daske razlicitih velicina umotane u min vunu) i konstrukciju u spic (vidi slike) ispunjenu mineralnom vunom a preko nje sperploca (membrana).. Problem je sto uopste ne znam kako da odredim velicinu membrane da bih barem priblizno znao na kojoj frekvenciji ce da radi... :ups: Ja to tako odokativno, NLP jel imas neki predlog? |
ufff, nekako mi se donja slika izokrenula a kad je otvorim u kompu normalna je... ne znam kako da je namestim... :ups:
valjda je jasno kako treba da stoji... (po natpisima, sololit je sperploca) |
mislim da je najlon losha ideja.. treba ti neki materijal kroz koji mozesh da dunesh.. bar koliko ja znam.. ja bih za te trapove stavio ono platno.. uhh.. ne znam kako se zove.. sa jedne strane je glatko, a sa druge (unutrashnje) izgleda kao plish..
ako si me ishta razumeo.. :? |
All times are GMT +1. The time now is 12:36 AM. |