![]() |
Folk(Narodna)muzika
.......
|
Re: Folk(Narodna)muzika
Evo Ja....ako se moze nazvati narodnjacima. Ustvari pevaci jesu narodnjaci a aranzmani mesavina svacega. Inace sam okoreli zabavnjak :)
|
.......
|
......
|
Folk i danasnji pop, to je sve isto samo se drugacije peva.
|
Ljuba Alicic rulez!
|
Quote:
|
......
|
Quote:
|
Radim i ja narodnjake (izmedju ostalog). Zahvaljujuci tom radu nabavio sam veci dio opreme (studio imam nepune 2 godine). Poceo sam kao bubnjar i nekad zakleti roker a danas smatram da je opredjeljenje za pripadnost iskljucivo jednom zanru siromastvo licnosti. Ako zanemarimo folk tekstove i pazljivije poslusamo njihove aranzmane moze se otkriti puno toga (npr. u Perunovim radovima). Zavidim ljudima koji mogu da rade samo ono sto vole, nadam se da cu jednog dana i ja tako funkcionisati. Za sad se ne odbija se ni jedan dobar posao. Trudim se da kroz aranzmane provucem sto vise zvuka koji mi rad cini ugodnim a do sada je rezultiralo i zadovoljstvom klijenata. U slobodno vrijeme radim aranzmane za svoj bend koji sa folk muzikom nema nikakve veze. Da bi to zvucalo kako treba, neophodno je nabaviti sve te UAD-e, POCO-e, VSS3-e MD3-e, preampe, micove, DAW-ove, itd,itd, a od uciteljske plate u BiH tesko da se to moze. I kad se pojave narodnjaci da ih odbijem? Ne pada mi na pamet! Trudim se da to odradim kako treba, pa neka i distorzije, slap bassa, wah-waha, RMX-a, loop-ova, cega god... Postujem svakog ozbiljnog covjeka koji mi je spreman povjeriti svoj novac. A granice u muzici sve su manje prepoznatljive...
Na nama je da pokusamo unijeti sto vise kvaliteta i u tu folk muziku i promijeniti je nabolje. Spreman sam na razmjenu misljenja u pogledu ove tematike i vjerujem da ce mi, uzevsi u obzir vase iskustvo, koristiti. Lijep pozdrav. |
Hajde da ovaj thread bude pozitivan i da izbacimo kompozicije koje su ostvarenje onako kako kazes, bolje se razumemo uz primere, pa da to bude osnova za razmenu iskustava
Pozdrav |
Pozdrav svima i svacijem misljenju,imam komercijalni studio , iza sebe 20 - tak godina staza , 100 - tinak izdanja sto narodne ,zabavne,folk,pop, hip-hop muzike,dzinglova reklama ...nagradjivan sam za izdanja od trubaca do pozorisne i filmske muzike,radio svuda po evropi i nije me sramota da kazem da radim narodnjake .Princip je isti ,sve su ostalo nijanse (sto' rekao Djole Balasevic)
|
ja radim sve sto se placa /?/
|
Quote:
Navedi mi te aranzmane da ne bude dobro koliko ozbiljno zvuce , ono sto ja cujem od turbo folka ili kako ga vec nazivate je uglacnom jako lose uradjeno ..... Pozdrav |
......
|
Bas lepo sto ste vratili thread.....
|
Quote:
|
|
Quote:
uufff! :shock: :banghead: :rotfl: bas ste resili da zatvorite opet ovaj thread !!! |
Sto??? Ja nemam prava da otkidam na Hasana Dudica i da se ne slazem sa Vuckovicem koji je fan Kemala?
Evo, uporedite mog pulena u odnosu na Kemala... SVIJET RENOMEA! http://www.youtube.com/watch?v=P1N0WU8sPOU |
Ozbiljan rad mora da se postuje! A ovaj link sluzi da bi se slijedece generacije obrazovale, da djelo ne potone u zaborav, i da mladi nauce da cijene tradiciju! Ako ga neko obrise, to ce biti pokazatelj sve sire dekadencije u koju je upalo nase drustvo, uslijed nepravedno nametnutih sankcija.
I ne samo u nasoj zemlji, nego i u inostranstvu! |
Quote:
|
|
gdje nestadose postovi??? zbog cega???
|
Quote:
Evo, ovo je primjer necega sto sam radio. http://www.digi-ton.com/mp3/Moj_dilbere.mp3 Ovo je DOSLOVCE moj prvi rad (od prije 2-3 godine) u amaterskom home studiju kad se jos ucilo (naravno i sad se uci). Pjevac se zove Edin Saric, iz Tuzle je (BiH), mogu vam dati i br. telefona da potvrdi da je prvi koji se usudio krociti u moj ''studio''. Sa ove vremenske distance ima puno stvari koje se odnose na mix kojeg bih se sada postidio. Mastering je prosao kroz jedan od preseta Ozone-a, jer tada sam samo mogao sanjati o UAD-u (sada imam 2) i PoCo-u. Dok sam ovo radio, na drugom kompu je cijelo vrijeme bio ukljucen tutorial za Cubase SX2, tada nisam znao da postoje stvari kao sto su auto-tune, a kompresija i ekvalizacija je interna iz Cubase-a. Sve ovo sto pisem je kao neki pokusaj ogradjivanja od mixa i masteringa koji je uzasan, snimalo se direktno u kartu, bez preampa. Sve sto cujete osim vokala radio sam samostalno, gitare sam svirao in real time, ostalo je sekvencirano. Ovaj VirtualGuitarist mi je sada smijesan, ali onda je pored Trilogy-ja bio revolucija... Sada se radi drugacije, uglavnom angazujem harmonikasa kada treba nesto odsvirati, izbjegavam sekvenciranje u forspilima, itd.. Ne stidim se ovoga sto sam radio, usput se mnogo naucilo, Edin je dobio solidan demo snimak, a taj rad mi nije zasmetao da se ove godine kao aranzer pjesme ''Ljudi srebreni'' plasiram na 4. radijski BH festival (Grupa ''Domavia'' ciji sam bubnjar). Sto se mene tice moglo bi se navesti mnogo primjera losije muzike raznih ''urbanih'' zanrova koji imaju isto tako malo smisla kao i ''bijelo janje sa Bembase'', ''tikve sa bunjista'' i ostali svijetli primjeri balkanske kulturne povijesti/svijesti. Nebuloze kao ''Minus i plus'' autora koji ne poznaje osnove fizike (ta dva pola se ne odbijaju, vec suprotno) svakako nemaju nesto vise vrijednosti od turbo-folk radova. Ja kod kuce/u autu/mp3 playeru nemam NIJEDAN CD/fajl narodne muzike, u studiju sa moze naci par CD-a koji mi sluze kao referenca kad miksam, odrastao sam na Floydima, obozavam Stinga, ali, kao sto rece Ivan: Quote:
Pozdrav. |
Sta je ovo? Pa pola postova je pobrisano.
Nemogu da udjem u srz problema, dali merimo djoke na principu: Ko je vise krmecaka uradio? A to pravdamo ljubavi prema Floydima, ali od necega mora da sezivi. Slazem se, ali onda pusti Floyde! Slazem se opet, ali sta ste uradili a da bar malo podseca na te iste Floyde? |
ma mene mrzelo da citam ceo ovaj tread, al vidim da je odlicno podsisan, te bih uputio komplimente Aniti na odlicnoj doslednosti moderisanju teme. I sam bih ovako isto. A sad ko zeli, moze i dalje :P
|
Quote:
http://www.digi-ton.com/domavia Aranzirao, svirao, sekvencirao, sve... Samo vokal nije?moj... Ne kazem da je dobro, ali bice bolje, obecavam! (kad od narodnjaka uzmem jos koju kintu pa kupim sta mi treba od opreme). Za 2 godine staza sam zadovoljan postignutim rezultatima. Ima jos, ali nemam vremena da uploadam, radi se cijelu noc, idem spavati. Hajd' sad ti nabaci nesto svoje, moze i folk, bar po minut fajla, nema problerma... |
Quote:
Jel si ovo radio sa UAD-om i TC, ili samo sa UAD-om, ili samo sa TC? Jesu li instrumenti hardware-ski? Jesi li sam masterovao, ili slao negde u inostranstvo? |
Kum i ja smo imali raspravu o neadekvatnosti naziva "narodna muzika". Ako cemo pravo, svi smo mi narod, zar ne? Koliko mi je poznato, nije preduslov da bi se deklarisao kao "narod" da budes sa sela? Dakle, i seljani i gradjani su podjednako narod.
Pa zasto se onda samo seoska muzika zove "narodna"? Pravi naziva bi bio "Seoska muzika" (sa svim pod-zanrovima). "Izvorna muzika" jasno definise ono sto vecina zove "stara narodna muzika" Ostatak muzike na svetu je vec jasno kategorisan po zanrovima, pa se na to ne bih osvrtao, osim sto mi je R&B (Rhytm and blues) potpuno neprikladan i nejasan u kontekstu Marry J. Blidge, Alicie Keys i slicnih izvodjaca... Gde je tu ritam, a gde bluz? Ovo ostalo mi je OK. Nego dosta digresije, vec da se vratimo na temu. Dakle, "seoska muzika"... Izvolite |
Sta imas ti bre protivu nas sljaci, vi bre tamo stalno imate nesto protivu. Prosli put ste imali Oruzjem Protivu Otmicara.
|
:rotfl::rotfl::rotfl:
Znas da nemam nista... :D Jedino imam protiv da ti pocnes da postujes svoje radove, jer ce topic da preraste u muzicki maraton i docek Nove 2009. :D |
Quote:
@Oggy: Dopada mi se nacin na koji ste sa kumom razvrstali pojmove. ''Seoska muzika'' je u svakom slucaju adekvatniji naziv. |
Quote:
|
......
|
mislim da je na yumidi.com mnogo bolje raspravljati o ovoj temi. i Anita ako mi mi post nije bio civilizovan onda nije bio nijedan do sad... :banghead:
mislim bez veze, kad se nadju pravi argumenti onda se brise... |
Quote:
Tako da pored svega gore navedenog ti ozbiljni(pricam o samim kompozitorima,ne o producentima) ljudi koji se bave istom muzikom su ozbiljni u poslu kojim se bave(jer ochigledno dobro zaradjuju) ali neozbiljni u svetu muzike. Naravno da postoje i drugi uticaji ali zbog same vec gore navedene neupucenosti u svetsku muzicku scenu te pesme traju krace od kratkog daha ili dok se ima para da se iste guraju. Sto se tice narodne muzike nju radi uglavnom stara skola pevaca i kvalitet im je daleko ispod njihovih ranijih radova ,a ne retko i sami sve cesce rade turbofolk(ne retko i cesce :))) Etno zvuk skoro i da ne postoji,retko kad se pojavi autorska stvar i uglavnom su to sve pokradene ili prepevane stvari . |
i ne znam zasto pominjem sve te uticaje kad je tema narodna ili folk muzika koja treba da bude autenticna :rotfl:
Shvati ovo kao prozivku na zhanr ! Pun mi je dl ali cu poslusati tvoje radove kasnije i mozda reci sta mislim i ako to malo koga interesuje :) |
I kad pricam vec o folku i etnu i uticajima na isti ili obrnuto pomenuo bih Shazalakazoo i njihov za mene veliki hit Rastaman ,mada su kolko sam ja primetio uglavnom inspirisani romskom muzikom koju provlace kroz brejk ili obrnuto:)
|
Ajde lepo se provedite veceras.
http://www.vanin175.be/mailing/vanin...bibermusic.com |
All times are GMT +1. The time now is 08:06 AM. |