Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   DSP forum (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=103)
-   -   VSS3, PCM-91 i ostali reverbi(TESTOVI) (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20706)

STUDIOTON 13-12-2007 11:14 PM

VSS3, PCM-91 i ostali reverbi(TESTOVI)

pokusao sam da napravim isti zvuk(malo vremena) .. slicno jeste ali isto nije .. ocenite sami sta je bolje .. bice jos dosta uporedjivanja sa razlicitim reverbima .. konacno da resimo dilemu reverba .. sta je bolje a sta lepse ..gore ne moze da bude ... samo drugacije ..

napravio sam preset na pcm91

www.studioton.net/test/pcm91.zip

i "pokusao" da preslikam ali sa vss3

www.studioton.net/test/vss3.zip

a evo i suvog vokala da mozete sami da napravite sa nekim impulsom ili drugim reverbom i uporedite

www.studioton.net/test/vocal.zip

sasaristic 14-12-2007 01:01 AM

Re: Lexicon pcm91 vs VSS3

Jedan glas za pcm91...

Mogli 14-12-2007 01:19 AM

pcm91 ima mekse visoke i jasniji su. Vise mi se svidja.

Gmile 14-12-2007 07:56 AM

Neku pretjeranu razliku u kvaliteti ne cujem (slusalice AKG K 271) . Cini mi se da je VSS3 malo vise doziran u odnosu dry/wet, zbog toga osjecaj da ovdje pcm91 mekse zvuci.

STUDIOTON 14-12-2007 08:43 AM

razlika postoji i ja je cujem u korist pcm91 .. ali ipak takodje se cuje da je to ta klasa u kvalitetu .. mislim ..

dobro .. mozda je malo vise wet na vss3 ..

preset sa pcm91 je CHOIR PLATE .. tako da mozete da probate impulse isti preset pa da vidimo koliko je to verno

mandrak 14-12-2007 08:56 AM

Za moj ukus definitivno Lexicon.... jer u konkretnom a/b testu ima izra?eniji karakter, definiraniju gustinu i puno ljep?i tail i mislim da bi u cjelom mixu bolje legao.

Ps. Ivane nisi mogao odabrat bolji trenutak za test, upravo mi se nudi jedan Lex 91 za ok lovu i ba? sam u nedoumici da li kupit njega ili ici na varijantu TC powercore sa vss3 algoritmom... mislim da za moje potrebe ipak Lexicon bez razmi?ljanja jer je za vokale sigurno broj 1, pa makar i poor man l480L.

Hvala

STUDIOTON 14-12-2007 09:41 AM

Quote:

Originally Posted by mandrak (Post 183062)
Za moj ukus definitivno Lexicon.... jer u konkretnom a/b testu ima izra?eniji karakter, definiraniju gustinu i puno ljep?i tail i mislim da bi u cjelom mixu bolje legao.

Hvala

slazem se . u mixu bolje lezi .. izrazeniji i ima bolju gustinu ..

e sad .. nisam mnogo vremena posvetio oko kopiranja svega na vss3 .. mozda cu jos malo da se poigram ali za par dana i mozda dobijem i sve to .. jer je vss3 jako fleksibilan i ima sva moguca podesavanja i siguran sam da bi vss3 mogao bolje

OFF 14-12-2007 09:51 AM

Ima li VSS3 neke plate algoritme? To bi bilo zanimljivo za usporedbu

Dexxy 14-12-2007 09:55 AM

Nisi trebao da napises koji je VSS a koji LEX. Ajde ako stavis ponovo stavi samo A/B.

mandrak 14-12-2007 09:59 AM

Quote:

Originally Posted by Ivan (Post 183067)
slazem se . u mixu bolje lezi .. izrazeniji i ima bolju gustinu ..

e sad .. nisam mnogo vremena posvetio oko kopiranja svega na vss3 .. mozda cu jos malo da se poigram ali za par dana i mozda dobijem i sve to .. jer je vss3 jako fleksibilan i ima sva moguca podesavanja i siguran sam da bi vss3 mogao bolje

Ne sumnjam ja u vss3 ni malo..... da se ima za jedno i drugo bez razmi?ljanja ali konkretno kao prvi reverb za vokale - prednost lexiconu.

STUDIOTON 14-12-2007 10:01 AM

Quote:

Originally Posted by Dexxy (Post 183070)
Nisi trebao da napises koji je VSS a koji LEX. Ajde ako stavis ponovo stavi samo A/B.

da u pravu si .. da sam imao jos par razlicitih sigurno bih stavio .. ovo je samo ljuta trka izmedju najboljeg (dsp)plugina i solidnog hardware-a ...

svejedno .. sledeci fajl cu staviti a/b

STUDIOTON 14-12-2007 10:07 AM

dao sam i suv fajl .

mozete svi da se ukljucite i ko ima razlicite sprave da uploaduje fajlove ..

Dexxy .. imas mpx1 i ko zna sta jos ..

necu biti tu jedno vreme .. kad se vratim postavicu nove fajlove .. nove presete ..

milanCHE 14-12-2007 10:14 AM

ja se nadam da mi ljudi i administracija foruma nece zameriti za offtopic,ali zarad svih nas koji smo(koliko toliko)pokusali da ti pomognemo u resavanju problema setup-a na relaciji EMU-nuendo-lexicon a i nas vlasnika spomenute zvucne karte,zamolio bih te da nam u odeljku "software"(kad budes nasao slobodnog vremena),ukratko opises konacno resenje,tj.podesenja DSP mixera same karte,nuenda,kao i samog lexicona.
znaci,cisto neki rezime nakon onih dvodnevnih muka...
i uzgred, veliko hvala na trudu i testovima,kao i iskustvima koja nesebicno delis sa ostatkom foruma.
(btw.upravo skidam okacene fajlove,pa cu cim budem u prilici da poslusam na nekom pristojnijem monitoringu,a ne na ovim kevinim desktop-ovima, reci svoje utiske)
poz.....

STUDIOTON 14-12-2007 10:30 AM

Quote:

Originally Posted by milanCHE (Post 183077)
ja se nadam da mi ljudi i administracija foruma nece zameriti za offtopic,ali zarad svih nas koji smo(koliko toliko)pokusali da ti pomognemo u resavanju problema setup-a na relaciji EMU-nuendo-lexicon a i nas vlasnika spomenute zvucne karte,zamolio bih te da nam u odeljku "software"(kad budes nasao slobodnog vremena),ukratko opises konacno resenje,tj.podesenja DSP mixera same karte,nuenda,kao i samog lexicona.
znaci,cisto neki rezime nakon onih dvodnevnih muka...
i uzgred, veliko hvala na trudu i testovima,kao i iskustvima koja nesebicno delis sa ostatkom foruma.
(btw.upravo skidam okacene fajlove,pa cu cim budem u prilici da poslusam na nekom pristojnijem monitoringu,a ne na ovim kevinim desktop-ovima, reci svoje utiske)
poz.....

ok ,postavicu topic o sinhronizaciji emu-nuendo-external reverb .. ali ovih dana .. 2 dana mi je sve izaslo na nos .. ali zahvaljujuci vama agonija nije trajala duze

milanCHE 14-12-2007 10:36 AM

Quote:

Originally Posted by Ivan (Post 183078)
ok ,postavicu topic o sinhronizaciji emu-nuendo-external reverb .. ali ovih dana .. 2 dana mi je sve izaslo na nos .. ali zahvaljujuci vama agonija nije trajala duze

he,he,a zamisli da ti je jos i ADAT bio u igri:banghead:
svejedno,hvala unapred u ime svih nas EMU-ovaca:)

Bitch 14-12-2007 12:34 PM

nesto me zeza net, pa ne mogu da skidam, a i nemam vremena trenutno :D ali mislim da treba imati oba! jednostavno su svoja prica, bez obzira na ovaj AB test, koji kazem jos nisam cuo, ali PCM znam u dusu, vijam ga godinama, a VSS imam godinu i po, ljudi uzmite oba :D:) neko ne moze, ali ne zurite, vremenom lagano, kupite oba i zavrsili ste sa reverbima, i komotno pobrisite sve reverbe sa kompa :D

pozzz

Moritz 14-12-2007 03:21 PM

Kao sto kaze Bitch. uzmite oba!!! Ovde nije pitanje koji je bolji, vec sta vam se vise dopada. :wink:

Probali smo u studiju VSS3 vs PCM 91 , mrtva trka.
Kvalitet oba efekta je hi end i po tom merilu samo je pitanje sta vam se vise dopada.
TC generalno ima "neprimetne" reverbe, prirodne i ne napadne. Lex ima svoju prepoznatljivu boju koja vam nekda bude trebala a nekada smetala, isto vazi i za TC.

milanCHE 14-12-2007 04:10 PM

pa pre poredjenja mozda nije neumesno pitanje koliko si imao vremena da "do tancina"podesis sve parametre na vss-u kao one koji su na lexiconu?
meni u konkretnom primeru lexicon deluje frekventno"svetliji" i sa nesto duzim(citaj:blazim) tail-om od vss3,ali mi vss3 deluje razgovetnije iako je "tamniji" od PCM-a(ovo "razgovetno" mi je znacajno). i siguran sam da vss3 moze jos da se doradi i da moze mnogo vise da se izvuce iz njega.pa ko voli da se igra neka izvoli.s'druge strane,PCM kao externi efekt procesor sigurno nece uzurpirati resurse komp-a(cpu loading ili DSP kartu) kao sto bi bio slucaj sa softverskom varijantom reverba,ali zato ne znam koliko je on sam po sebi programibilan(u smislu vremenske,volumenske i frekvencijske obrade efekta u samom uredjaju).mozda gresim,ali sa nekom jacom machinom|(quad.,extreme ....)....malo dobre volje,koncentracije,logike,slusanja i slobodnog vremena, bez problema bih se usudio da signal tretiram vss-om.sto nikako ne umanjuje vrednost,ime i slavu lexicona,ali cisto da se ne donose na precac ocene tipa"lexicon je sigurno bolji samo zato sto je lexicon....ma ko sme lexiconu da se suprostavi....i sl..."
kao sto rekose ljudi,drugi put stavi neki A/B test radi nepristrasnosti.
da ne smaram vise-oba su super,ja glasaaaam .......recimooooo,recimoooo....ZA VSS3!:wink: (jer verujem u progres digitalne(pardon - Q bitne) tehnologije i nadam se skoroj komercijalnoj upotrebi kvantnih procesora,kad cemo zaboraviti na muke sa cpu i DSP overloadingom,menjanjem latenci,krckanjem u zvuku i ostalim zaj........)
a sad izvol'te-ispljujte me.............cekam

milanCHE 14-12-2007 04:19 PM

o.t.
btw,Ivek,uleteo ti je neki shum u usnimak glasa,ne znam jel'spolja ili iz slusalica,ako je mala pevala preko matrice
poz....

lesha 14-12-2007 09:38 PM

ajd nadji neki preset na tc, pa probaj da ga iskopiras lexiconom..

Oggy 14-12-2007 11:16 PM

Kako to mislite da kopira preset sa TC na Lex i obratno? :shock:
One i ne treba da zvuce "isto" ili "skoro isto"
Pa to su po karakteru dve potpuno razlicite sprave i ne postoji "bolje" ili "losije". Obe su odlicne, samo je pitanje primene.

milanCHE 14-12-2007 11:55 PM

Oggy,Ivan je i sam rekao:".....pokusao sam da napravim isti zvuk(malo vremena) .. slicno jeste ali isto nije .. ",ja i nisam mislio bukvalno kopiranje,a btw.ni ne znam kojom bi to komandom uspeo da izvede.
mislio sam na isto podesavanje parametara tipa time,size,predelay,early reflections,tail,lo/mid/hi damp,dry/wet mix itd.......
a druga stvar,NAMERNO sam rekao da mi je bolji vss3,zarad vecine ljudi koji su u startu otpisali isti u poredjenju sa lexiconom,jer to,zaboga,eto tako,mora da bude:confused:
to je bila poenta,da ljudi prvo poslusaju,pa tek onda ocenjuju,ja sam dao svoj utisak i videces da nisam ni jedan "opljuvao ",rekao sam svoja zapazanja kod jednog i drugog
btw.otkud ti u ovo doba,zar ne snimas neku novu numeru sa Lejlom:D
pozzzzzz......

clusterchord 15-12-2007 05:26 AM

Quote:

Originally Posted by Ivan (Post 183075)
dao sam i suv fajl .

mozete svi da se ukljucite i ko ima razlicite sprave da uploaduje fajlove ..

Dexxy .. imas mpx1 i ko zna sta jos ..

napravio sam brdo fileova sa tim vokalom: Lexicon PCM-70. Lexicon 300, TC4000, i jedno 8 - 9 algoritama, al me nesto nocas zaje.. upload na moj site, nece.. probacu sutra opet..

lesha 15-12-2007 11:42 AM

Quote:

Originally Posted by Oggy (Post 183156)
Kako to mislite da kopira preset sa TC na Lex i obratno? :shock:
One i ne treba da zvuce "isto" ili "skoro isto"
Pa to su po karakteru dve potpuno razlicite sprave i ne postoji "bolje" ili "losije". Obe su odlicne, samo je pitanje primene.

sve to znam, ali kad je vec kopirao lexiconov preset, red je da uradi i obratno bas zbog toga sto su to 2 razlicite sprave.
samo sam zeleo da kazem da obe imaju svoju svrhu i da nista ne moze da se dokaze na taj nacin.

kravadinka 15-12-2007 05:19 PM

Ako izuzmem sve predznanje i iskustvo, mogucu subjektivnost i predrasude, a oslonim se samo na ova dva snimka moj izbor bi definitivno bio PCM91! Pored toga sto i ovaj plate treba poprilicno doraditi, bez ulazenja u dublju analizu jednostavno mi je lepsi i meksi kako neko rece, prirodniji i lepsi tail, bez metalnog prizvuka i odjeka, generalno ako se govori o vokal reverbu, ja ga ovako zamisljam, ili da budem precizniji zamisljam ga sa ovakvom definicijom!
Sto se tice VSS3 on sigurno ima svoje prednosti, eto kako ja to gleddam kad su u pitanju bezlicniji i kratki prostori, verujem da on tu pokazuje svoje pravo lice, ali kad treba dati malo atmosfere na vokal, mislim da je Lexicon pravi izbor, za moj pojam naravno!

rale_ 15-12-2007 07:09 PM

Quote:

Originally Posted by Ivan (Post 183060)
preset sa pcm91 je CHOIR PLATE .. tako da mozete da probate impulse isti preset pa da vidimo koliko je to verno

PCM91 - just plate ,impuls...

Moritz 15-12-2007 08:49 PM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 183232)
A
Sto se tice VSS3 on sigurno ima svoje prednosti, eto kako ja to gleddam kad su u pitanju bezlicniji i kratki prostori, verujem da on tu pokazuje svoje pravo lice, ali kad treba dati malo atmosfere na vokal, mislim da je Lexicon pravi izbor, za moj pojam naravno!

Verovatno nisi slusao VSS3 ako ga tako cujes. :wink:
Niti je bezlican niti je "kratak".
Puno je parametara u igri ,oko namestanja reverba na obe sprave, da bi olako davali takve izjave.

milance 15-12-2007 09:14 PM

http://files-upload.com/files/680297/Reverb%20test.rar Evo jos jedne varijante za poredjenje,al otkricu sta je u pitanju...malo kasnije!!!

STUDIOTON 16-12-2007 12:47 AM

Quote:

Originally Posted by milanCHE (Post 183080)
he,he,a zamisli da ti je jos i ADAT bio u igri:banghead:
svejedno,hvala unapred u ime svih nas EMU-ovaca:)

adat je sve vreme u igri .. preko njega tera octamic II .

sada je emu 100% iskoriscen .. i adat i spdif :)

STUDIOTON 16-12-2007 12:48 AM

Quote:

Originally Posted by Moritz (Post 183119)
Kao sto kaze Bitch. uzmite oba!!! Ovde nije pitanje koji je bolji, vec sta vam se vise dopada. :wink:

Probali smo u studiju VSS3 vs PCM 91 , mrtva trka.
Kvalitet oba efekta je hi end i po tom merilu samo je pitanje sta vam se vise dopada.
TC generalno ima "neprimetne" reverbe, prirodne i ne napadne. Lex ima svoju prepoznatljivu boju koja vam nekda bude trebala a nekada smetala, isto vazi i za TC.

isto mislim

STUDIOTON 16-12-2007 12:51 AM

Quote:

Originally Posted by lesha (Post 183200)
sve to znam, ali kad je vec kopirao lexiconov preset, red je da uradi i obratno bas zbog toga sto su to 2 razlicite sprave.
samo sam zeleo da kazem da obe imaju svoju svrhu i da nista ne moze da se dokaze na taj nacin.

e lesha .. sada nisam u stanju .. sinoc sam imao saobracajku u Novom Sadu .. slupao sam nov auto koji sam kupio i koji je star 9 meseci .. :gaah:

a steta je taman tolika koliko kosta pcm91 :banghead:

STUDIOTON 16-12-2007 12:52 AM

Quote:

Originally Posted by clusterchord (Post 183183)
napravio sam brdo fileova sa tim vokalom: Lexicon PCM-70. Lexicon 300, TC4000, i jedno 8 - 9 algoritama, al me nesto nocas zaje.. upload na moj site, nece.. probacu sutra opet..

nemoj da zaboravis

milanCHE 16-12-2007 12:55 AM

Quote:

Originally Posted by Ivan (Post 183262)
adat je sve vreme u igri .. preko njega tera octamic II .

sada je emu 100% iskoriscen .. i adat i spdif :)

sto znaci 2 mikrofonska balansirana+2 spdif + 8 ADAT,malo li je .....?
eto sad si "provaljen"!i ti si jedan od sretnih vlasnika emu 1212:wink:
a jesi li jos probao da namunjis taj vss3?daj,Ivek,doradi to malo da se ne obrukam,jedini sam glasao za njega,svi kao nahvalise lexicona a njega nesretnika u startu odbacuju k.o 13.prase!

STUDIOTON 16-12-2007 01:02 AM

Quote:

Originally Posted by milanCHE (Post 183266)
sto znaci 2 mikrofonska balansirana+2 spdif + 8 ADAT,malo li je .....?
eto sad si "provaljen"!i ti si jedan od sretnih vlasnika emu 1212:wink:
a jesi li jos probao da namunjis taj vss3?daj,Ivek,doradi to malo da se ne obrukam,jedini sam glasao za njega,svi kao nahvalise lexicona a njega nesretnika u startu odbacuju k.o 13.prase!

ja se oporavljam od jucerasnje nezgode,nisam u stanju da se igram bar jos nekoliko dana ..

tu su ostali koji imaju vss3 a imaju i suv vokal .. pa neka se neko malo poigra i pokaze pravu stranu tog verba ..

sto se mene tice,svidja mi se i jedno i drugo,blagu prednost dajem vss3 sa kojim dobijes 4x m3000 .. u odnosu na pcm91 sa kojim mozes da koristis samo jedan(algoritam) uradjen preset

zato lepo moritz rece ... treba imati oba,ako finansije dozvoljavaju

milanCHE 16-12-2007 01:17 AM

tek sam sad video tvoj post u vezi saobracajke.oprez!! ...i,za utehu nisi jedini,imao sam slicno iskustvo pretprosle nedelje,kad me jedan "tatin sin"umalo nije rastavio od zivota na brankovom mostu,srecom)i brzom reakcijom)sam mu podmetnuo zadnje krilo umesto mojih vrata,inace se sad ne bi dopisivali,a sto se tice ovoga ".....blagu prednost dajem vss3 sa kojim dobijes 4x m3000 .. u odnosu na pcm91 sa kojim mozes da koristis samo jedan(algoritam) uradjen preset....",upravo sam cekao da to neko iskusan i kaze.100 posto se slazem,zato sam izmedju ostalog i glasao kako sam glasao
nek si ti ziv i zdrav,j....s auto,to se sve da popraviti dok je glava na ramenima
poz.....

STUDIOTON 16-12-2007 01:27 AM

Quote:

Originally Posted by milanCHE (Post 183270)
tek sam sad video tvoj post u vezi saobracajke.oprez!! ...i,za utehu nisi jedini,imao sam slicno iskustvo pretprosle nedelje,kad me jedan "tatin sin"umalo nije rastavio od zivota na brankovom mostu,srecom)i brzom reakcijom)sam mu podmetnuo zadnje krilo umesto mojih vrata,inace se sad ne bi dopisivali,a sto se tice ovoga ".....blagu prednost dajem vss3 sa kojim dobijes 4x m3000 .. u odnosu na pcm91 sa kojim mozes da koristis samo jedan(algoritam) uradjen preset....",upravo sam cekao da to neko iskusan i kaze.100 posto se slazem,zato sam izmedju ostalog i glasao kako sam glasao
nek si ti ziv i zdrav,j....s auto,to se sve da popraviti dok je glava na ramenima
poz.....

i to nije sve .. povecavanjem dsp snage .. recimo poco FW+pci .. (ili bilo koja kombinacija a u obzir dolaze i stare kartice koje sada mislim vec mogu da se nabave za pristojne pare)povecavas i brojku pozivanja vss3 reverba ..

recimo za 500 eur doplate preko recimo FW verzije .. dobijes 8x vss3 ..itd .. pogotovu recimo novi X8 .. + pci .. 12x vss3

.... a pcm91 je jedan .. jedini ...:wink:

pa mozes nekako i to da prevazidjes tipa uradis preset pa mixas traku pa je vratis uradjenu .. pa tako redom .. ali to je veliiko cimanje .. i sta ako hocu da promenim u nekom trenutku zelim drugacije .. onda jovo nanovo ..

milanCHE 16-12-2007 01:44 AM

Quote:

Originally Posted by Ivan (Post 183272)
..... i sta ako hocu da promenim u nekom trenutku zelim drugacije .. ovo ..

i agree 100000%! :)jer tek po ukljucivanju i drugih traka u mix,skapiras da ta-za koju si mislio da je odradjena efektom po tvojoj meri,ustvari i nije bas 100%idealna...pa bi da je doradis....

clusterchord 16-12-2007 02:19 AM

da nabacim jos koju na meni omiljenu temu ..

Quote:

Originally Posted by Ivan (Post 183272)
preko recimo FW verzije .. dobijes 8x vss3 ..itd .. pogotovu recimo novi X8 .. + pci .. 12x vss3

.... a pcm91 je jedan .. jedini ...:wink:

apsolutno se slazem, medjutim jedno je usporedba karaktera i zvuka tih reverbova, a drugo je "isplativost".

PoCo je definitivno vise isplativ, i ja razmisljam o njemu da mogu dodat recimo u mix jos 2 x vss3 mono rooma (to mi vss3 radi najbolje), jedan DVR-2 plate i jos jedan NonLin2 na neke perkusije (kupio bi paket). ali iz prakse, dvije stvari mi padaju napamet kod ove logike: jedno, 8 ili 12 reverbova istog algoritma/dsp-a nije bas upotrebljivo i efektivno u miksu. sve bi imalo isti karakter - slabo pozicioniranje u takvom rsumu. razlicith sprava imat 12 reverbova, to je druga prica.

drugo, makar TC mogu koristiti zaista za mnoge signale, ali miks mi je gotovo nemoguc bez barem jednog spacey lexicona. kako god okrenem uvijek mi fali. vrlo rijetko radim samo tc: npr. dva akusticna instrumenta odradim sa vss4 ok. vss3 mi je rijetko bas glavni reverb.

jos mi ne radi upload - hebu ga 8mb fileovi izgleda.. jedino da prebacim u 16bit.. da? ne?

mislio sam radi tocnije uspoedbe da ostavim 24 ali..

kravadinka 16-12-2007 11:42 AM

A sta je sa zvukom?! Ili je on nebitan jer mozes iskoristiti 8 VSS3 u mixu realtime?! :confused:
Uostalom to su licni afiniteti i tu ne treba mesati prste, a voleo bih da cujem Vas maximum sa VSS3, clusterchord bez tripovanja, postavi taj sa 16 bit-a, ja nisam alergican! :wink:

Pozdrav!

STUDIOTON 16-12-2007 11:59 AM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 183291)
ja nisam alergican! :wink:

ali si zavistan od lexicona :)

All times are GMT +1. The time now is 08:41 PM.