Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   exportovanje videa iz nuenda (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20533)

milanCHE 02-12-2007 12:19 AM

exportovanje videa iz nuenda

nemam ama bas nikakvog iskustva po ovom pitanju.do sada sam radio iskljucivo muziku,a evo ukratko sta hocu.posto u samom nuendu postoji u funkciji import nekoliko opcija,ja sam izabrao onu"import video"i uvezao sam u projekat neki file formata .mpg.nuendo ga je odmah "razbucao" na dve trake<stereo audio i video traku>.e,dalje,ja sam remove-ovao tu audio traku i umesto nje stavio neku moju muziku i nekako sinhronizovao zvuk i sliku.i sad sam namerio da sve to opet exportujem kao video fajl,ali nesto ne vidim da ima nekih opcija koje bi me asocirale na zeljeni cilj.u exportu mi nudi AES31,OMF,AAF....?sta da uradim?anybody?
<Max,pomagaj opet ako si pri netu>

LACKY 02-12-2007 08:45 AM

Re: exportovanje videa iz nuenda

Exprtujes audio u zeljenom formatu, pa onda u drugom programu tipa Vegas itd. to spojis sa videom. Nuendo nije napravljen da sa njim radis video, on importuje video kao pilot radi sinhronizacije audia ali ne moze da exportuje video formate.

Danny Lou 02-12-2007 11:37 AM

hajde kad se vec povela prica o audio-video... uvijek imam isti problem koji me dovodi na rub zivaca. naime kada radim audio za bilo kakav video svaki video preview koji dobijem konvertujem sa ultravideo konverterom u najobicniji divx sa brojem frame-ova koji namjestim i u nuendo projektu (zavisi). eh najvise me nervira kada krenem da namjestam sfx-ove i zoom-iram... tu mi se racunar tako zasteka i spor je kao da radim na pII... :( video traku sam skroz smanjio da se ne vide slicice a kao video player mi je namjesten direct show... ljudi ko god da se bavi sa ovim dajte podijelite svoje iskustvo sa mnom da mi to konacno prosljaka kako je Bog rekao da mogu s mirom raditi... :banghead:

Danny Lou 02-12-2007 11:39 AM

Quote:

Originally Posted by milanCHE (Post 181492)
nemam ama bas nikakvog iskustva po ovom pitanju.do sada sam radio iskljucivo muziku,a evo ukratko sta hocu.posto u samom nuendu postoji u funkciji import nekoliko opcija,ja sam izabrao onu"import video"i uvezao sam u projekat neki file formata .mpg.nuendo ga je odmah "razbucao" na dve trake<stereo audio i video traku>.e,dalje,ja sam remove-ovao tu audio traku i umesto nje stavio neku moju muziku i nekako sinhronizovao zvuk i sliku.i sad sam namerio da sve to opet exportujem kao video fajl,ali nesto ne vidim da ima nekih opcija koje bi me asocirale na zeljeni cilj.u exportu mi nudi AES31,OMF,AAF....?sta da uradim?anybody?
<Max,pomagaj opet ako si pri netu>

kao sto lacky rece ili vegas a mozes i u auditionu u multitrack mixeru

LACKY 02-12-2007 01:06 PM

Nuendo predvidja kao elementarno Qick Time format za video, naravno moze se on naterati da vidi jos kojesta. Ali ako radite sa nekim videom, onda je najbolje video prekonvertovati u Qick T.

Danny Lou 02-12-2007 01:19 PM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 181522)
Nuendo predvidja kao elementarno Qick Time format za video, naravno moze se on naterati da vidi jos kojesta. Ali ako radite sa nekim videom, onda je najbolje video prekonvertovati u Qick T.

i to sam probao ubacujuci orignalni video (koji je btw qt format) i opet steka! :banghead:

kejkz 02-12-2007 01:25 PM

Nisam mnogo radio sa videom, ali uvek sam imao slican problem. Koliko god jednostavam projekat bio, sve postaje usporeno kada se radi sa videom. Zasto je to tako, nije mi jasno. A sa starim cubase-om 5 je sve radilo savrseno, cak i sa komplikovanijim projektima.
Na srecu, ne bavim se vise time.

Max 02-12-2007 02:15 PM

Milanche .... ono sto je rekao Lacky .... to ti je sto ti je ..... mada je meni zbinjujuca export komanda " replace audio in video file " koja se nalazi odmah ispod export a ....

( verovatno pise u manual u :ups: )

A posle mnooogooo trial & error varijanti , preporucujem prostu mpeg 1 kompresiju na recimo 320 x 200 rezoluciji ( naravno ne na full screen ) i da se u optionsima izbace one slikice , koje se pojavljuju na video traci ..... i sve radi kao sat

Mixao sam i duze rolne za filmove , radi u frejm .....

Pozdrav

Moritz 02-12-2007 07:09 PM

Osnovno -
ako se radi na PC-u onda se koristi AVI, QT ne radi kako treba na PC verziji Nuenda, cak ni novi N 4 nije u potpunosti resio taj problem.
Ako je na MAC-u onda samo QT.

Iskljucite SHOW THUMBNAILS u VIDEO preferencama i to je to, nema problema.

milanCHE 02-12-2007 10:23 PM

hvala momci,upravo sam kontaktirao kuma,koji je manijak za video montaze,dace mi vegas,premier ili nesto sl.,a uz casicu,dve ce mi i u kratkim(ili duzim crtama,zavisi od broja casica)objasniti kako da to izvedem.mada....duga je noc,imam malo slobodnog vremena, pa mozda nesto novo i otkrijem u vezi te video montaze pomocu nuenda.ko zna...

pozdrav

milanCHE 02-12-2007 10:46 PM

Quote:

Originally Posted by Moritz (Post 181544)
Osnovno -
ako se radi na PC-u onda se koristi AVI, QT ne radi kako treba na PC verziji Nuenda, cak ni novi N 4 nije u potpunosti resio taj problem.
Ako je na MAC-u onda samo QT.

Iskljucite SHOW THUMBNAILS u VIDEO preferencama i to je to, nema problema.

hmmm....to mi nije palo na pamet,probacu preko AVI-a,znam da cak u nuendu postoji i opcija da se disable-uje QT player u devices/device setup/video/video player,pa se tu chekira "don't launch QT on program start"....
nista , poigracu se,pa ako nesto uspem,javljam
hvala Moritz,pokusacu
pozzzzz

Moritz 03-12-2007 12:34 AM

Ako montiras sliku na PC-u zaboravi na Premier molim te!!!
Vegas ili EDIUS i nista trece dok se ne pojavi Final Cut za PC.
Premier je smece nevidjeno- za montazu svadbi, priredbi , rodjendana i ostalih porodicnih skupova moze, ostalo NE.

LACKY 03-12-2007 12:48 AM

Nisam iz struke videa, ali jebote, pa mnogo ljudi koji rade skupe stvari, rade u tom Premieru?

dexyco 03-12-2007 01:22 AM

Svaki program ima prednosti i mane, zavisi sta ti treba... Premijer je profi program, samo sto vecinu stvari mozes da odradis i u Ediusu za krace vreme, ali za slozenije stvari, ipak je tu premier. Final Cut je zakon koliko kontam, pa cu da ga koristim cim ubacim mac...

BTW, narode, jel postoji neki nacin frameserveringa zvuka i slike, i povezivanje ediusa i nuenda?

zvincic 03-12-2007 01:29 PM

Quote:

Originally Posted by Moritz (Post 181577)
Ako montiras sliku na PC-u zaboravi na Premier molim te!!!
Vegas ili EDIUS i nista trece dok se ne pojavi Final Cut za PC.
Premier je smece nevidjeno- za montazu svadbi, priredbi , rodjendana i ostalih porodicnih skupova moze, ostalo NE.

jos jedan koji nema staza ni u jednom ni u drugom programu?

a vec sam spomenuo u drugom threadu da toliko hvaljeni edius jos uvijek ne moze izbaciti vani OMF/AAF...za razliku od smeća premiere-a koji pljucne AAF bez problema...

ja vec niz godina radim u premiereu...i znas sta...nemam namjeru da ga mijenjam, a probao sam svasta :wink:

Max 03-12-2007 04:02 PM

Radim sa ljudima koji su vrlo profi u video montazi ..... ako je PC .... Premiere , ako je Mac .... Final cut ...... Moritz je bio malo previse iskljuciv ;)

Edius u jednoj velikoj advertajzing firmi koriste sekretarice , jer se tu lako zalepi audio za video .... kad se rade prezentacije ....

Ne zelim da umanjujem i uvecavam vrednost nekog programa ( jer mi to nije struka ) ali tako stoje stvari u mom okruzenju :)

Pozdrav

Danny Lou 03-12-2007 07:08 PM

max, hvala... slika ide k`o mlijeko... :wink:

Moritz 04-12-2007 10:42 AM

Quote:

Originally Posted by zvincic (Post 181616)
jos jedan koji nema staza ni u jednom ni u drugom programu?

a vec sam spomenuo u drugom threadu da toliko hvaljeni edius jos uvijek ne moze izbaciti vani OMF/AAF...za razliku od smeća premiere-a koji pljucne AAF bez problema...

ja vec niz godina radim u premiereu...i znas sta...nemam namjeru da ga mijenjam, a probao sam svasta :wink:

Upravo zavrsih jedan dokumentarac koji je montiran na Premieru, izgubio sam 15 dana da importujem AAF u Nuendo.
Adobe forumi, Nuendo forumi i nikakve vajde.
Premier ga pljuce ali ga ne mozes nigde zalepiti, bar ne da od toga ima neke ozbiljnije koristi.
Osim toga program u kojem ne mozes zumiras audio manje od jedne sekunde ne znam kako da ga nazovem osim NE PRO.

Mnogo "skupih" albuma koji prave pare je napravljeno na sr...e opremi, da li to znaci da je ta oprema PRO ili da je covek koji je radio PRO ?...komentar je suvisan

@Max

da li si ti sam imao prilike da radis zvuk za sliku koja je radjena u Premiere-u, ne govorim o gotovom video fajlu nego o projektu sa svim video clipovima i njihovim audio takeovima?
Ako si radio i imao uspeha u AAF ili OMF javi mi kako jer ces mi skratiti mnogo muka.

labrys 04-12-2007 01:03 PM

hmmm... ne znam kako, ali ja san zumira audio u premieru do 25-ke sec...

inace se ne bavim time, ali kako se sican, ....

Tomislav 04-12-2007 01:46 PM

Quote:

Originally Posted by labrys (Post 181727)
hmmm... ne znam kako, ali ja san zumira audio u premieru do 25-ke sec...

inace se ne bavim time, ali kako se sican, ....

I meni, ovisno o sistemu.

zvincic 04-12-2007 03:17 PM

Quote:

Originally Posted by Moritz (Post 181707)
Upravo zavrsih jedan dokumentarac koji je montiran na Premieru, izgubio sam 15 dana da importujem AAF u Nuendo.
Adobe forumi, Nuendo forumi i nikakve vajde.
Premier ga pljuce ali ga ne mozes nigde zalepiti, bar ne da od toga ima neke ozbiljnije koristi.

vidi vraga, kod mene isto iskustvo samo sa ediusom....iz premierea radi perfektno...jedino kad radis zvuk na takvom projektu moras u nuendu iskljuciti video track pri importu jer se nuendo ne snalazi bas sa velikim brojem video clipova...mozda te to zezalo?

Quote:

Osim toga program u kojem ne mozes zumiras audio manje od jedne sekunde ne znam kako da ga nazovem osim NE PRO.
itekako moze, samo treba znati!

evo, kolege kazu da su zumirali do 25-inke sekunde....a vjerovatno ni oni ne znaju da se moze zumirati do jednog audio sample-a ukljucivanjem opcije "show audio time units"

da vidimo moze li to "pro" Edius :rolleyes:

Quote:

da li si ti sam imao prilike da radis zvuk za sliku koja je radjena u Premiere-u, ne govorim o gotovom video fajlu nego o projektu sa svim video clipovima i njihovim audio takeovima?
Ako si radio i imao uspeha u AAF ili OMF javi mi kako jer ces mi skratiti mnogo muka.

ulijecem u pitanje upuceno maxu, ali imam osjecaj da si radio onako kako sam napisao gore....imao si frke, i to ne krivicom premiere-a nego nuenda i njegovog baratanja videom.

a rjesenje je elegantno....izbaci vani odvojeni video u maloj rezoluciji (recimo mpeg1 u pola PAL rezolucije, 360x288) a prilikom importa aaf projekta u nuendo jednostavno ne importiraj video track nego naknadno importiraj ovaj novi video.
i sve radi kako treba...

Moritz 04-12-2007 11:58 PM

Radio sam import bas kako si naveo , bez videa, i svaki put povuce audio partove _ sve bude kako bi trebalo, ali jednostavno uopste se ne pojave wave forms nego samo prazni takeovi.
Razbaca ih tacno gde su i bili rasporedjeni samo bez audia!! Zilion kombinacija sam probao i svaki put bez uspeha. Da li su potrebna neka posebna podesavanja u premiere-u, jer u Nuendu radim sve kako je napisano ( nije crack program) i tako se i ponasa ali bez krajnjih pozitivnih rezultata.

Uvek sam video trazio kao jedan file, a ne kao niz video clipova bas iz razloga sto Nuendo ne barata najbolje sa videom, ali dzaba.

zvincic 05-12-2007 12:06 AM

Quote:

Originally Posted by Moritz (Post 181782)
Radio sam import bas kako si naveo , bez videa, i svaki put povuce audio partove _ sve bude kako bi trebalo, ali jednostavno uopste se ne pojave wave forms nego samo prazni takeovi.
Razbaca ih tacno gde su i bili rasporedjeni samo bez audia!! Zilion kombinacija sam probao i svaki put bez uspeha. Da li su potrebna neka posebna podesavanja u premiere-u, jer u Nuendu radim sve kako je napisano ( nije crack program) i tako se i ponasa ali bez krajnjih pozitivnih rezultata.

Uvek sam video trazio kao jedan file, a ne kao niz video clipova bas iz razloga sto Nuendo ne barata najbolje sa videom, ali dzaba.

u premiere-u je napravljen "render and replace" audija prije eksporta u AAF?

po tvom opisu mi se cini da i nije bas :wink:

Moritz 05-12-2007 09:15 AM

To cu morati da pitam gospodu montazere, ne bi im to bio jedini propust.
U svakom slucaju hvala na odgovorima :wink:

zvincic 05-12-2007 10:43 AM

nou frks

u krajnjem slucaju, tu i jesmo da pomognemo jedan drugome a ne da se prepucajemo koji program je "profi" a koji nije :wink:

dexyco 05-12-2007 12:17 PM

Ma kompatabilnost aplikacija je prica za sebe. Nego, jel ima podrsku neka od njih sa AVI frame server, tako da ne moram da eksportujem video uopste, nego ga program odmah servira drugom kao obican video fajl?

clusterchord 06-12-2007 03:35 AM

Na PC-u Nuendo jedino pravilno i bez usporavanja radi sa AVI i to sa profi formatima (ne DIVX) npr. MJPEG, CINEPACK, INDEO itd..

i to namjesten ne na "directshow", vec na "avi" u "devices/video" properties.

od tih codeca, najbolje iskustvo imam sa MJPEG. u Premieru prerendava npr. ogromni DV-PAL koji dobijem, zaista fenomenalno brzo. vrlo kvalitetna kompresija. ne treba pretjeravati sa kompresijom jer danasnje masine to sve vrte bez problema. a sto bolja slika.. lakse raditi, i nuendo manje dekompresira.

QUICKTIME je isto tocan, medjutim trosi jako puno resursa na konverziju, i zna zapinjati. DIVX kao i MPEG, isto trose uzasno na dekompresiju. sam bandwith videa i nije toliki prblem. tako da imamo obratnu situaciju - AVI velikog bandwitha bolje vozi od tanasnog DIVXa ili MPEGa.

medjutim najbitnije je da DIVX i MPEG nisu sasvim tocni u odnosu audio/video, i dolazi do raspadanja* sihroniteta, a takodjer i (gore opisanog) problema sa zapijanjem kad se ide u zoom, a i nedosljednosti koji ti frame pokazuje na nekoj vremenskoj lokaciji.

*ovaj problem sa MPEG1 je detaljno opisan na internetu.

ova cijela prica je za PC. vjerujem , obzirom da je Quicktime native format na MAC-u, da to tamo MOV vozi bez problema.

Danny Lou 06-12-2007 09:28 AM

Quote:

Originally Posted by clusterchord (Post 181987)
Na PC-u Nuendo jedino pravilno i bez usporavanja radi sa AVI i to sa profi formatima (ne DIVX) npr. MJPEG, CINEPACK, INDEO itd..

i to namjesten ne na "directshow", vec na "avi" u "devices/video" properties.

od tih codeca, najbolje iskustvo imam sa MJPEG. u Premieru prerendava npr. ogromni DV-PAL koji dobijem, zaista fenomenalno brzo. vrlo kvalitetna kompresija. ne treba pretjeravati sa kompresijom jer danasnje masine to sve vrte bez problema. a sto bolja slika.. lakse raditi, i nuendo manje dekompresira.

QUICKTIME je isto tocan, medjutim trosi jako puno resursa na konverziju, i zna zapinjati. DIVX kao i MPEG, isto trose uzasno na dekompresiju. sam bandwith videa i nije toliki prblem. tako da imamo obratnu situaciju - AVI velikog bandwitha bolje vozi od tanasnog DIVXa ili MPEGa.

ova cijela prica je za PC. vjerujem , obzirom da je Quicktime native format na MAC-u, da to tamo MOV vozi bez problema.

kazes "avi", mislis "video for windows"?
mislim da sam kodirao avi i sa indeo-m i da je opet stekalo ali nisam siguran... ali cu slijedeci probati sve navedeno...
kad god sam radio u nuendu uvijek sam isao na divx i uvijek se nervirao jer steka...

Max@
evo sad sam prvi put zavrsio jedan projekat u mpeg1 sve na low bez problema sa 24 fps frame rate-om...
mozda je bolje ici na 30 fps jer onda mozes kad ides frame po frame da nacifras neki sfx preciznije kad ides nudge +1 frame (ustvari da li to ima veze?), pretpostavljam...

Da li si imao problema (raspadanja sinhroniteta) kao sto clusterchord rece u praksi radeci sa mpeg1 kompresijom?

clusterchord 06-12-2007 10:16 AM

Quote:

Originally Posted by Lou (Post 182025)
kazes "avi", mislis "video for windows"?

yes je
Quote:

mislim da sam kodirao avi i sa indeo-m i da je opet stekalo ali nisam siguran...

istina, indeo nisam koristio godinama. uglavnom mjpeg i cinepak.

Quote:

mozda je bolje ici na 30 fps jer onda mozes kad ides frame po frame da nacifras neki sfx preciznije kad ides nudge +1 frame (ustvari da li to ima veze?), pretpostavljam...

ne. FPS ti odredjuje sam video projekat i za sto je namjenjen. ako radis za nasu televiziju mora biti 25fps. jedino kad bi bas radio za americki NTSC i dobio sliku na 30fps. film moze biti 24, ali i 25. ovisi kako je telekiniran.

ali to je irelevatno, jer ako si u Nuendu: tvoja maximalna rezolucija za NUDGE nije samo jedan frame vec subframe (1/80 frame-a) ako si u "time code" viewu ili, ako se prebacis u "sample" view, onda sve do jednog sample-a (1/44000 sek i sl.).

ako hoces mogu ti mailat mjpeg3.0 codec. posalji mi mail da imam adresu: tomislav(DOT)babic(AT)gmail(DOT)com

Max 06-12-2007 02:55 PM

Radio sam dosta sinhronizacijica za reklame , uvek dobijao mpeg 1 i nisam imao problema ......

Ali siguran sam da je Clusterchord u pravu , jer se ne bavim videom ......

Cluster ..... napisi mi tacno , kakvu kompresiju sledeci put da trazim od saradnika ????

( mjpeg umesto mpeg1 ? Da ostave na pal rezoluciji ? )

Pozdrav

zvincic 06-12-2007 05:50 PM

ja sam cesto unutar nuenda radio upravo sa mpeg1, rezolucije 360x288 (ravno pola pal rezolucije) i uvijek je glatko islo.

za divx-e i sl. se slazem sa clusterom, to je presporo i neprakticno...

kakav je mpeg2 u nuendu - NEMAM POJMA!

nisam niti probao...

Danny Lou 06-12-2007 06:43 PM

u sustini nikad se nisam smarao oko kvaliteta slike, bitno mi je da klizi, da je pouzdana sinhronizacija i da mogu u "sitna crevca" da natitram sfx...

slijedece je pitanje: kolika vam je baza sfx-ova?

p.s.
pogledajte na dvd-u spiderman 2 kako su ljudi pravili efekte za film... strava 8-)

Max 06-12-2007 07:27 PM

Quote:

Originally Posted by zvincic (Post 182082)
ja sam cesto unutar nuenda radio upravo sa mpeg1, rezolucije 360x288 (ravno pola pal rezolucije) i uvijek je glatko islo....

.... i meni .... zato i pitam .....

Quote:

Originally Posted by zvincic (Post 182082)
kakav je mpeg2 u nuendu - NEMAM POJMA!

nisam niti probao...

Meni koci .... zato sam poceo da praktikujem mpeg 1

Pozdrav

Arthur 06-12-2007 09:17 PM

radim svakodnevno na postprodukciji za tv seriju, 45min videa po epizodi. Salju nam ga u QuickTime formatu, i radi odlicno pod dva uslova - ugasiti thumbnails, i "hide" video-trake . Kako? Lepo, podelis nuendov projekat na dva dela onom preckom. U gornjem delu ostavis samo video track, i taj gornji deo skroz navuches tako da se video track ni ne vidi, vec samo donja polovina, gde je sav audio.
Radim na quad-coreu, i cak sa ugasenim thumbovima a vidljivom trakom, nuendo osetno uspori.

Danny Lou 07-12-2007 11:15 AM

mozda je zbog qt formata? ne bi ti skodilo da ga sa ultra video converterom prebacis u nesto "lakse"... :)

p.s.
thumbnalis odavno ugaseni a traka odavno smanjena i opet mi je stekao na reklami od 30 sec u qt formatu i divx-u... :)

Arthur 07-12-2007 02:41 PM

meni 45minutna epizoda leti! ;)

All times are GMT +1. The time now is 08:03 PM.