Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=117)
-   -   Vokali (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20383)

komsho24 20-11-2007 10:08 AM

Vokali

Pozdrav,

Naime, interesuje me sta se obicno u refrenima u pop rock muzici stavlja od back vokala, znaci mislim na nisku tercu, visoku tercu, sekstu i slicno, znaci postoji li neki standard po kome svi rade taj tip muzike.

Nadam se da me razumijete,

Pozz

komsho24 20-11-2007 09:36 PM

Re: Vokali

Hvala Anitaaaaaaaa :)

HeatMan 20-11-2007 11:18 PM

ali imaj na umu da ne idu uvek terce, a ni kvinte.. da ce ovisno od kompozicije, verovatno morati da variraju.. napishi glavnu liniju, i onda je podebljaj sa onim shto ti lezzi na tome.. ja to obichno radim tako shto odsviram klavir dok ide glavna linija.. pa pevachu udje u glavu kako treba da peva..

pozdrav

labrys 21-11-2007 07:17 AM

Quote:

Originally Posted by ANITA (Post 180105)
Ne preporuča se kori?tenje disonantnih intervala (sekunda, kvarta, septima i svi dim i aug intervali...).

hmm.... nekad bas ovi intervali daju ono nesto... ali to je ipak za malo naprednije...

labrys 25-11-2007 05:07 AM

pa u glazbi i je najzabavnije 'rusit pravila'...
recimo, zigolo od davida lee rotha... meni su vokali u refrenu predivni. ili beatlesi... ili ona sekunda u more than words od extreme-a....

Mogli 25-11-2007 07:18 PM

Quote:

Originally Posted by labrys (Post 180648)
pa u glazbi i je najzabavnije 'rusit pravila'...
recimo, zigolo od davida lee rotha... meni su vokali u refrenu predivni. ili beatlesi... ili ona sekunda u more than words od extreme-a....

To si u pravu, ali je prvo potrebno da se znaju pravila, da bi se ona mogla rusiti!:wink:

dexyco 25-11-2007 09:03 PM

Dobra je ona stara dzezerska - nauci prvo sva pravila, pa ih onda sve zaboravi... :)

RNT 25-11-2007 09:32 PM

Quote:

Originally Posted by komsho24 (Post 180089)
Pozdrav,

Naime, interesuje me sta se obicno u refrenima u pop rock muzici stavlja od back vokala, znaci mislim na nisku tercu, visoku tercu, sekstu i slicno, znaci postoji li neki standard po kome svi rade taj tip muzike.

Nadam se da me razumijete,

Pozz

U rock glazbi se bas i ne pretjeruje s back vokalima (ako pravila uopce postoje) poneka terca, seksta u pojedinim dionicama u refrenu je sasvim dovoljna. Cesto znaju i instrumenti (npr. drive guitar) pratiti melodiju, pa uvelike upotpunjuju spektar melodicnosti pjesme. Bitno je da autor (arranger) na neki nacin stavi naglasak na dijelove pjesme (uglavom refrene) koje zeli istaknuti.

Tomislav 26-11-2007 08:49 AM

Quote:

Originally Posted by ANITA (Post 180690)
Slazem se s obojicom... a s druge strane moram reći da ja osobno pri glazbi uopće ne razmi?ljam kr?im li ili slijedim... ono ?to čujem u glavi, prenesem na instrument (ili vokal) i to je to.... bila sekunda ili ne... :)

Heh, a ja sam imao čudan proces da napravim ne?to iz glave, ne poznavajući nikakva pravila i učeći pravila shvaćam da sam ih slijedio (!?).

dexyco 26-11-2007 12:16 PM

Ili osecaj, ili matematika, a najbolje oba tri... :p

master29 29-12-2007 01:06 PM

Muzika je iprovizacija,kakva matematika kakvi bakraci.Nota je matematika jer ima svoju vrednost.Sve ostalo je improvizacija.
Sta je delo?(kompozicija)kompozitorova improvizacija u vise delova,da tako nije svi bi isto pisali.Toliko sto se tice matematike.

Moj ti je savet da prvo tripliciras (lead)glavni vokal
Levo i desno sa efektima,u sredini bez icega onako klot kako je i otpevano.
Na tako odradjen glas uradi dupleks ili ti unis sa ljudima koji pevaju pratece.
Uglavnom u refrenu zavisi sta imas u pesmi odradi blokove(terca.kvinta seksta,oktava......itd)
pokusaj i da razdelis akord tako da prateci pevaju po harmonskoj liniji.
Pratece vokale sta god da pevaju uradi u dupleksu tako da posle mozes da ih bacas levo desno i napravis neku panoramu.
Koristi ono sto cujes nemoj preterivati jer po neki put sve to ubije matricu(ugusi je)

dexyco 29-12-2007 02:52 PM

True...

All times are GMT +1. The time now is 04:29 AM.