Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Uskoro udruzenje! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20243)

LACKY 10-11-2007 12:06 AM

Uskoro udruzenje!

Pre nekoliko dana me kontaktirao poznanik iz branse inzinjerstva zvuka i nagovestio skoro pokretanje udruzenja, koje bi bilo strukovnog karaktera.
Udruzenje bi se bavilo iskljucivo strukama tonskih snimatelja, ton majstor, inzenjera zvuka i muzickih producenata.
Za sada, koliko mi je objasnio, se radi na sazivanju odredjenog broja ljudi iz ovih struka da bi mogla da se organizuje osnivacka skupstina.
Udruzenje bi trebalo da se bavi ne samo pukim okupljanjem ljudi iz ovih struka, vec i zastitom prava i okvirno da kazem da ispunjava i sindikalnu zastitu profesije.
Ovo sto sam naveo su samo grube crte onog cime bi udruzenje trebalo da se bavi. Pa cu vas redovno izvestavati dalje kako stvar bude napredovala i kako se bude pojavljivalo vise detalja o ovome.
Mislim da je ovo jako intersantna stvar za veliki broj clanova ovog foruma, koji se upravo bave ili zanimaju za jednu od ovih struka.
Takodje ja licno osecam potrebu i mislim da bi i mi kao zajednica trebali moralno a i ajde uslovno da kazem malo i marketinski na nasem forumu pomoci necemu sto moze zanimati u buduce veli broj nasih clanova.

Max 10-11-2007 12:35 AM

Re: Uskoro udruzenje!

Pricao sam i ja sa njim duze ..... i dobih statut ... ali se nigde ne pominju producenti ..... da li se osniva udruzenje ili preuzima ovo tonmajstorsko ????

Pozdrav

OFF 10-11-2007 02:38 AM

Postoji li sansa da se resi i status vlasnika samostalnih studija, penzijsko, zdravstveno (uz placanje naravno)? Preko udruzenja, naravno

Max 10-11-2007 07:02 AM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 178680)
Postoji li sansa da se resi i status vlasnika samostalnih studija, penzijsko, zdravstveno (uz placanje naravno)? Preko udruzenja, naravno

Ja mislim da kao vlasnik studija moras drugacije da se registrujes ???

Vlasnik neke usluzne delatnosti je ( mislim ) druga kategorija

Pozdrav

Mogli 10-11-2007 09:17 AM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 178667)
Pre nekoliko dana me kontaktirao poznanik iz branse inzinjerstva zvuka i nagovestio skoro pokretanje udruzenja, koje bi bilo strukovnog karaktera.
Udruzenje bi se bavilo iskljucivo strukama tonskih snimatelja, ton majstor, inzenjera zvuka i muzickih producenata.
Za sada, koliko mi je objasnio, se radi na sazivanju odredjenog broja ljudi iz ovih struka da bi mogla da se organizuje osnivacka skupstina.
Udruzenje bi trebalo da se bavi ne samo pukim okupljanjem ljudi iz ovih struka, vec i zastitom prava i okvirno da kazem da ispunjava i sindikalnu zastitu profesije.
Ovo sto sam naveo su samo grube crte onog cime bi udruzenje trebalo da se bavi. Pa cu vas redovno izvestavati dalje kako stvar bude napredovala i kako se bude pojavljivalo vise detalja o ovome.
Mislim da je ovo jako intersantna stvar za veliki broj clanova ovog foruma, koji se upravo bave ili zanimaju za jednu od ovih struka.
Takodje ja licno osecam potrebu i mislim da bi i mi kao zajednica trebali moralno a i ajde uslovno da kazem malo i marketinski na nasem forumu pomoci necemu sto moze zanimati u buduce veli broj nasih clanova.

Lacky, naravno da nas interesuje sve sto je normalno u ovom moru ludila!

roginator 10-11-2007 09:45 AM

je li to samo udruga za vas drugari iz Srbije ili je to za podrucje cijele bivse Yugice...

i mene zanima!!!!

LACKY 10-11-2007 10:03 AM

U principu bi trebalo da se pokusa preuzeti staro udruzenje koje se bavilo ton majstorima. S' tim sto bi se delatnost prosirila na producente i osmostalilo se od udruzenja estradnih radnika. To je dobro pitanje, sta sa malim studiima koje nema smisla registrovati zvanicno kao firmu ( mada ce se udruzenje u principu bavit zastitom i pravima struke a ne vlasnicima, jer vlasnik studia moze biti neko ko uopste nema veze sa zanimanjem). Ali ono sto je sigurno moglo bi udruzenje da okuplja i vlasnike studia cisto kao sindikalna aktivnost. Pa cu pitati da li i takavim vidom delovanja ima smisla da se bavi udruzenje.
Udruzenje je za ljde sa teritorije Srbije, verujem da i iz komsijskih zemalja neko moze da se uclani, ali nemoguce je ostvariti sve stavke kojima ce se udruzenje baviti. Jer kako regulisati penziono i socialno osiguranje Roginatoru.

roginator 10-11-2007 10:37 AM

:jupi: Jer kako regulisati penziono i socialno osiguranje Roginatoru...:jupi:

to sam rijesio ja ;)

Dexxy 10-11-2007 12:15 PM

Dobra tema :jupi:

HeatMan 10-11-2007 03:16 PM

ja kako sam razumeo, do sada da bi dobio penziju (naposletku) morao si da prijavish svoj studio kao firmu i da uplacujesh sam sebi platu +neke "sitnice" koje idu drzavi.. ne vidim da se ishta menja sa ovim sindikatom.. ne kapiram shta ce sindikat raditi..?

Arthur 10-11-2007 07:42 PM

Veoma veoma smo zainteresovani... a narocito me licno zanima upravo pitanje radnog staza i socijalnog osiguranja.. u zadnje vreme imam dosta propisno placenog posla, a uopste ne znam da li postoji ikakva razumna mogucnost regulisanja ova dva pitanja.. Kako trenutno stoje stvari?

Danny Lou 10-11-2007 08:43 PM

Super je ideja formirati udruzenje koje bi okupljalo ljude sa "ove" strane stakla, cisto malo da se zavede red... :jupi:

LACKY 11-11-2007 12:29 AM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 178730)
ja kako sam razumeo, do sada da bi dobio penziju (naposletku) morao si da prijavish svoj studio kao firmu i da uplacujesh sam sebi platu +neke "sitnice" koje idu drzavi.. ne vidim da se ishta menja sa ovim sindikatom.. ne kapiram shta ce sindikat raditi..?

Pa pazi jednu stvar, tebe ovo ako zanima iskljucivo kao gazdu studia, onda to nije pravo mesto! Ovo treba da bude udruzenje koje okuplja ljude koji imaju struku a ne materijalno stanje (tj. studio, jer gazda studia moze biti i mesar ili bilo ko ko pruza usluge svojih dobara a ne svog rada). Kao drugo sindikat kao socijalna pojava radi nesto ( sta znaci i cime se bave sindikati, zastitom grupacija u nekoj delatnosti koji iskljucivo na trzistu istupaju radom a ne najmom materijalnih dobara tj. tehnike ili ti studia).
Tako da neko ko raspolaze sa nekom tehnokom ili studiom a nije strucnjak u gore navedenim poslovima stvarno i nemoze imati vajde od ovog udruzenja, kao sto ni moja keva nemoze biti primljena u udruzenje muzicara bez obzira sto joj u kuci stoje 3 gitare.
Gore navedena premisa da ce mozda biti razmatrana pojava gde ljudi iz struke imaju neki kucni atelje i obavljaju posao ( a pri trome je primaran posao njihova strucnost a ne rentanje resursa) da mozda preko udruzenja mogu regulisati i neki status ateljea.

OFF 11-11-2007 12:50 AM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 178688)
Ja mislim da kao vlasnik studija moras drugacije da se registrujes ???

Vlasnik neke usluzne delatnosti je ( mislim ) druga kategorija

Pozdrav

Kontam ja to.... ali bi bilo super da mozemo da se prijavimo i kao 'slobodnjaci', bez da registrujemo studio.... sta rade npr profi muzicari, koji zive od konceata/tezgi..... ?

LACKY 11-11-2007 01:56 AM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 178810)
Kontam ja to.... ali bi bilo super da mozemo da se prijavimo i kao 'slobodnjaci', bez da registrujemo studio.... sta rade npr profi muzicari, koji zive od konceata/tezgi..... ?

Pa profesionalni muzcari imaju svoja udruzenja. Ako me secanje sluzi, imamo udruzenje muzicara koji se bave pop,rock muzikom zatim udruzenje estradnih radnika ( koje u svom okviru ima pored muzicara i jos neke struke, kao sto su Dj-evi itd. i ovo udruzenje o kome pricamo koje treba da se odvoji i prosiri delatnost) pa udruzenje jazz muzicara( Nisam siguran dali sam sve pobrojao i da sam ih sve nazvao kako treba, pa me ispravite ili dopunite ako sam nesto zaboravio), ali koliko se secam ima ih barem 3, i da ne zaboravimo udruzenje umetnika ( status koji takodje mogu dobiti istaknuti muzicari).
Ali oko ovog pitanja bih u pomoc pozvao naseg clana Slowstara, jer je mnogo upuceniji i kompetentniji da vam rasvetli ovu problematiku.

LACKY 11-11-2007 02:18 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 178759)
Veoma veoma smo zainteresovani... a narocito me licno zanima upravo pitanje radnog staza i socijalnog osiguranja.. u zadnje vreme imam dosta propisno placenog posla, a uopste ne znam da li postoji ikakva razumna mogucnost regulisanja ova dva pitanja.. Kako trenutno stoje stvari?

To uopste nece biti problem! Bices sigurno i pozvan da ucestvujes u osnivackoj skupstini udruzenja, jer sam te samoinicjativno prijavio ( izvini na mojoj samouverenosti) jer sam mislio da te to zanima a ispunjavas uslove ( po mome misljenju) da budes ukljucen, ali pri tome i da primis na sebe odgovornost pred ljudima iz ove struke!
Takodje sam hteo da prijavim (i prijavicu), jos neke ljude van Beograda, ali moracu da ih licno kontaktiram, dali bi se odazvali ( mada ne sumnjam jer je zajednicka stvar u pitanju) cisto radi velikog cimanja i troskova koje ce imati, zbog prevoza ( koje niko ne nadoknadjuje) jer je ovo trnutno cist entuzijazam.
Tako da gledamo za pocetak da osnovne stvari postavimo mi koji smo iz BG-a, pa cemo onda dalje.

Braca 11-11-2007 12:52 PM

Hteo bih da se ukljucim i kazem neku lepu rech, svaka ideja na ovu temu je fenomenalna i podrzavam je. Ono sto treba reci jeste da su sva udruzenja ustvari neke nevladine organizacije koje imaju svoje ciljeve. Ti ciljevi se moraju jasno odrditi u Statutu pa ce se na osnovu toga ljudi uclanjivati. Vidim da mnogi mesaju neke druge stvari kao sto je scijalno osiguranje , registracija studija i ostalo. Gospodo draga u ovoj nasoj novoj drzavi koja stremi da bude kapitalisticka nema nista od toga, a nema ni potrebe, imalo bi smisla samo kad bi postojala mogucnost da takvo udruzenje aplicira kod drzave za neka novcana sredstva kojim bi pomogli rad clanova ovakve grupacije. Nekada davno u socijalizmu udruzenja su bila sasvim drugacija. Druga stvar ne treba mesati ovakvo udruzenje sa sindikalnim zahtevima, takvi ljudi treba da naprave onda sindikat. Po meni udruzenje je neophodno i treba izmedju ostalog da se bavi uspostavljanjem odredjenih standarda recimo tehnickih, profeionalnih i slicno, pa da se bori kod drzave da ono recimo bude nadlezno da proglasava odredjene standarde kojih bi recimo morale da se pridrzavaju radio stanice gde rade ljudi koji nemaju pojma sa zvukom i standardima. Recimo udruzenje muzicara u USA je zabranilo da se koriste drum masine ili postavilo neke uslove za to, da bubnjari ne bi izgubili posao. I treca stvar, svako udruzenje je onoliko jako koliko ima clanova i para od clanarine da moze da organizuje adekvatne skupove, konferencije. Meni ovo sto je napisao Lacky lici na udruzenje tonskih inzenjera koji pored ostalog organizuju NAB u svetu, sto je sjsjna stvar(bio sam jedanput/uh dobro bilo). Vrlo rado cu se ukljuciti u takvo udruzenje jer volim neke stvari i zivim za studijski rad iako sam po struci pravnik, a bavim se advokaturom. Vrlo radu cu da pomognem, jer podrzavam ideju....cooollll

HeatMan 11-11-2007 01:41 PM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 178805)
Pa pazi jednu stvar, tebe ovo ako zanima iskljucivo kao gazdu studia, onda to nije pravo mesto! Ovo treba da bude udruzenje koje okuplja ljude koji imaju struku a ne materijalno stanje (tj. studio, jer gazda studia moze biti i mesar ili bilo ko ko pruza usluge svojih dobara a ne svog rada). Kao drugo sindikat kao socijalna pojava radi nesto ( sta znaci i cime se bave sindikati, zastitom grupacija u nekoj delatnosti koji iskljucivo na trzistu istupaju radom a ne najmom materijalnih dobara tj. tehnike ili ti studia).
Tako da neko ko raspolaze sa nekom tehnokom ili studiom a nije strucnjak u gore navedenim poslovima stvarno i nemoze imati vajde od ovog udruzenja, kao sto ni moja keva nemoze biti primljena u udruzenje muzicara bez obzira sto joj u kuci stoje 3 gitare.
Gore navedena premisa da ce mozda biti razmatrana pojava gde ljudi iz struke imaju neki kucni atelje i obavljaju posao ( a pri trome je primaran posao njihova strucnost a ne rentanje resursa) da mozda preko udruzenja mogu regulisati i neki status ateljea.

pa pazi.. ja sad imam studio.. nemam diplomu, jbg.. jer ovo ovde je chista prevara.. e sad, ja moram da se prijavim, jel? da mi ne bi inspekcija upala i pravila probleme... i ja cu morati da placam sebi i drzavi.. jedini je problem shto nisam bash neki veliki producent i necu imati 24/7 posla i para od toga.. zbog toga se ja interesujem u neke sindikatne pobune itd.. :) btw, kada kazesh "rentanje studija" mislish na iznajmljivanje radi proba? poshto u to ne spadam, nije probni nego.. muzichki (il kako se sad to vishe zove) studio..

Reinhardt 11-11-2007 04:00 PM

ajmo kolege iz hrvatske, sta se ceka,

ocemo udrugu!

shot?

rogi?

anita?

shiva?

ostali?

LACKY 11-11-2007 06:13 PM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 178852)
pa pazi.. ja sad imam studio.. nemam diplomu, jbg.. jer ovo ovde je chista prevara.. e sad, ja moram da se prijavim, jel? da mi ne bi inspekcija upala i pravila probleme... i ja cu morati da placam sebi i drzavi.. jedini je problem shto nisam bash neki veliki producent i necu imati 24/7 posla i para od toga.. zbog toga se ja interesujem u neke sindikatne pobune itd.. :) btw, kada kazesh "rentanje studija" mislish na iznajmljivanje radi proba? poshto u to ne spadam, nije probni nego.. muzichki (il kako se sad to vishe zove) studio..

Nije stvar dali imas diplomu ili ne ( oko regulisanja prijema u udruzenje). Prijem ce biti regulisan na vise nacina, od diploma skola koje ce biti priznate pa do prijema komisije kija ce doneti sud dali doticna osoba moze biti primljena i priznavanje dokazanog rada na konkretnim projektima. Ali opet kazem ono sto tebe zanima tj. da legalizujes svoj studio ( nebitno dali se u njemu rade probe ili snima) to generalno nije i nemoze biti u nadleznosti udruzenja koje ce biti oformljeno za delatnosti o kojima govorimo.
Registracija studia je privredna delatnost koja podleze svim privrenim propisima i tice se drzave i zakona i nemoze neko da te pokriva od onoga sto nalaze drzava ( nisam pravnik pa sam mozda rekao neke stvari kao laik ali nadam se da ste shvatili sta sam mislio).
A kada vec imamo pravnika Bracu u drustvu neka ti covek ukratko objasni kako da resis svoj problem.

"7" 11-11-2007 09:49 PM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 178852)

Ne mozes to da resis tako kako si mislio... ili radis legalno ili ne, nema nista izmedju. E sad ne znam da li studio mora da se osnuje u okviru preduzeca, mislim da ne mora, tako da samo treba da se raspitas kakva registracija ce te najmanje u buducnosti kostati, jer sama registracija bilo cega nije problem, bitnije su kasnije stavke. Preduzece je generalno najskuplje jer su veci minimalni doprinosi, knjigovodje traze vise para, veca je odgovornost, kazne su vece itd. da ne nabrajam... ali zato ima i svoje prednosti jer preko preduzeca mozes da radis i nesto drugo usput, trgujes opremom, delovima ili sl. (ovo sl. znaci sta god pomislis, od prodaje krompira do avionskih motora). Pogotovo je dobra stvar ako si u sistemu pdv-a sto mozes da kupujes opremu kao osnovno sredstvo za rad bez poreza od 18%.
Ima tu jos mnogo stvari koje su od uticaja ali... prvo moras tacno da znas sta hoces, tj. da napravis svoj licni biznis plan, da procenis visinu zarade koju bi ostvario i visinu tekucih troskova i amortizacije, pa onda sa nekim pravnikom i/ili knjigovodjom da vidis koliki su troskovi i kakve su obaveze (i prednosti i mane u poslovanju) u raznim kombinacijama registracije (da li preduzece, atelje ili nesto drugo, u to nisam upucen). Tek onda mozes da sklopis kockice i da odlucis za koji vid poslovanja da se odlucis. Ono sto treba unapred da znas je da svaki vid legalnog poslovanja zahteva maksimalnu ozbiljnost jer drzava ne prasta greske tipa "nisam znao, sutra cu majke mi, zeznuo me Zika..." i vrlo su agilni kada su u pitanju prekrsaji i naplata kazni zbog istih. Zato treba dobro da proucis svoje buduce obaveze da ne bi bilo problema.
Sto se tice inspekcije, ukoliko otvoris javni studio, reklamiras se itd. (znaci nije kucna varijanta i reklama od "usta do usta") velike su sanse da ti upadnu i osasave te.
A, da... pri svemu ovome imaj na umu da ako otvaras legalno studio, sav softver mora da ti bude legalan, bar na kompu koji se vidi.

Srecno
Pozz

HeatMan 11-11-2007 10:34 PM

to sam pitao.. ufff.. sad si me ubio.. aj videcu.. valjda bude kinte, hvala.. :) btw, samo jedno josh ne razumem.. glup sam, jbg.. ako sam registrovan vlasnik studija ne mogu da udjem u sindikat? kao recimo, tonac/producent/aranzer/wateva...? :)

pozdrav i hvala!

LACKY 11-11-2007 10:43 PM

Naravno da mozes.

"7" 11-11-2007 10:45 PM

@ Heatman

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 178887)
Nije stvar dali imas diplomu ili ne ( oko regulisanja prijema u udruzenje). Prijem ce biti regulisan na vise nacina, od diploma skola koje ce biti priznate pa do prijema komisije kija ce doneti sud dali doticna osoba moze biti primljena i priznavanje dokazanog rada na konkretnim projektima.

Znaci nema veze da li si vlasnik studija ili ne, bitno je da si kvalifikovan kao tonac/producent ili sta vec, tj. ako si vlasnik studija a ne radis nista u njemu neces biti u udruzenju, ali zato hoce onaj koji u tvom studiju radi kao producent/tonac ili sta vec:D , a ako to radis licno ti, bices primljen u udruzenje zbog obavljanja doticnog posla, a ne zbog toga sto si vlasnik studija.
Nadam se da ti je sad malo jasnije

Pozz

Arthur 12-11-2007 01:36 AM

Prijatno sam iznenadjen Lakijevom inicijativom :shock: Svakako da cu se odazvati pozivu.

@Heatman - koliko se meni cini, ti si i dalje u home-production vodama, sto nije uopste problem, to je sve privatno vlasnistvo, a usluge mozes da naplacujes po ugovoru o delu.. to mi prvo pada na pamet, ali sve je to irelevantno obzirom da je ti je promet jos uvek u hobi-okvirima.

@SVI
Ponovicu pitanje ponovo, da ne otvaram novi topik - naime, trenutno sam u dilemi da li da napustim jednu firmu u kojoj radim part-time a navodno mi regulisu staz/socijalno. Razlog napustanja je naravno to sto imam dovoljno posla i prihoda mimo te firme a ono cega nemam je vreme. Ono sto mene zanima, na koji nacin bih sebi najjednostavnije mogao samostalno da regulisem ta dva pitanja, jer su mi od prioritetne vaznosti, i nije mi mrsko da se odreknem propisnog procenta prihoda zarad istih.
Dakle?

"7" 12-11-2007 02:03 AM

Nisam skontao da li te samo zanima da regulises doprinose (staz/socijalno/zdravstveno) ili hoces da legalizujes studio i budes vlasnik istog pa da sam regulises sve obaveze.
Ako te samo interesuju doprinosi, najbolje je da likove iz te firme zamolis da nastave da ti placaju doprinose (kao da jos uvek radis tamo) a ti da im mesecno dajes lovu za to (oko 6.000din je za minimalac u preduzecu). Isto to (ako nece oni) moze da ti uradi bilo ko ko ima bilo kakvo preduzece ili radnju. Mozes da se registrujes i kao samostalni umetnik/muzicar (je*em li ga:D ) ali to vec ne znam kako ide... ali imam prijatelja kome tako nekako ide staz pa mogu da ga pitam ako te interesuje.
Ukoliko te interesuje ona druga varijanta najbolje je da kontaktiras nekog pravnika i/ili dobrog knjigovodju da ti sve lepo objasni, posto je za forum to presiroka tema a i bolje je neko strucan da ti da savet.

Pozz

p.s. kako mislis "navodno ti placaju", nemoj da se zezas, jer ako ti ne placaju ne ide ti staz, mozes doveka da objasnjavas posle da si radio, moze i u radnoj knjizici da pise da si radio, ali ako nisu placali doprinose - nista od staza, mogao bi samo da ih tuzis

Arthur 12-11-2007 02:14 AM

ne zanima me studio, samo staz/socijalno.
Oni tvrde da placaju, i to preko neke zadruge.. ovih dana se upustam u proveru tih navoda..

"7" 12-11-2007 02:32 AM

Cisto da znas, tebe interesuju OD obrazac (doprinosi) i OPJ obrazac (porez na zarade) i to overeni od strane banke (pecat) i od Uprave prihoda (nalepnica sa bar-kodom), za svaki mesec, ali tu postoji jedan problem a to je sto ni na jednom od obrazaca nema imena i prezimena, vec preduzece upisuje broj zaposlenih i ukupno placene doprinose i porez na zarade svih zaposlenih, tako da bi morao da znas i koliko zaposlenih ima u toj firmi da bi znao da li si uracunat. Ovo mi vidis nije nikad padalo na pamet, ali ne znam sta se desava ako placaju za jednog manje:confused: ... bolje prvo navataj nekog knjigovodju da ti kaze sta treba da pitas i gde, pogotovo sto ti placaju preko te zadruge, ko zna kakav im je to dil... tebi verovatno i ne placaju doprinose oni vec ta zadruga. Proveri ti to obavezno.

Pozz

HeatMan 12-11-2007 07:15 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 178951)
Prijatno sam iznenadjen Lakijevom inicijativom :shock: Svakako da cu se odazvati pozivu.

@Heatman - koliko se meni cini, ti si i dalje u home-production vodama, sto nije uopste problem, to je sve privatno vlasnistvo, a usluge mozes da naplacujes po ugovoru o delu.. to mi prvo pada na pamet, ali sve je to irelevantno obzirom da je ti je promet jos uvek u hobi-okvirima.

daleko od toga da je hobi.. nemam nishta drugo sem muzike.. time se bavim 24/7 i tako zaradjujem kintu.. zato me frka hvata.. :/

Danny Lou 12-11-2007 10:23 PM

Za ljude iz RS/FBIH/BIH: u Banja Luci je registrovano udruzenje "Muzicka kreativna inicijativa", tj. MKI ciji je primarni cilj promocija zakona o autorskim pravima ali i izmedju ostalog je i udruzenje svih kreativnih ljudi prvenstveno iz oblasti muzike (sto samo ime govori).

"7" 12-11-2007 10:39 PM

Jaaooo pa ja zaboravih da vam kazem (kad pomenu autorska prava)... mom ortaku u kafic stiglo pisamce od Sokoja (valjda) gde mu lepo kazu da treba na ime autorskih prava (zbog pustanja muzike) da plati 80din po stolici mesecno. Pri tom nema veze da li pusta stranu ili domacu muziku jer imaju medjunarodni ugovor. Ne znam detalje jer nisam video pisamce, treba ovih dana da odem do njega i da pogledam pa javljam sta tacno pise. Ako neko vec zna za to neka kaze nesto, bas me interesuje.

Pozz

LACKY 17-11-2007 11:02 PM

Ljudi bilo bi dobro da svi vi koji ste zaintresovani da postanete clanovi udruzenja posaljete prijavu (na private sa nekim kontaktom mobil ili fix telefonom), da za pocetak imamo kakav takav uvid o mogucem broju zaiteresovanih. Nije bitno koji je segment kojim se bavite, asistiranje ili naprednije bavljenje sledecih grana: snimanje, produciranje,mixanje,premasteringom,masteringom,pr ogramiranjr,aranziranjem,pa, radiom,pozoristem,filmom, postprodukcijom ili tv-eom itd. Svi ste dobro dosli.Za nekoliko dana cemo vas izvestiti o tome dali postoji mogucnost da i ljudi van Srbije mogu biti clanovi udruzenja (ako ta mogucnost postoji kod kompozitora zasto nebi i kod nas), ono sto je prirodno da nece moci mozda ostvarivati pravo na penziono i socialno osiguranje, ali mislim da nije ni bitno, mogu biti clanovi. Udruzenje ce raditi na tome da se u dogledno vreme ljudima izdaju sertifikat za odredjenu delatnos (sto ako udruzenje ojaca i postane jak faktor u buducnosti) moze bit prepruka koja ce da ima tezinu ali o tom-potom.
Zato bih vas zamolio da se svi zaienteresovani prijavit da bi znali koako da delujemo. Mozete se prijaviti na moj private i Deje Vuckovica za pocetak.
Hvala unapred!

Dexxy 18-11-2007 12:13 AM

Sta treba da sadrzi prijava?? Evo ja se prijavljujem.

LACKY 18-11-2007 12:55 AM

Posaljite samo kontakt fon radi evidentiranja i da nakraju vidim koliko nas zaintersovanih ima.

AVaX 23-11-2007 06:06 PM

Ima li sta novog po ovom pitanju...?

LACKY 24-11-2007 09:38 PM

Iduce sedmice trebali bi da dobijemo informaciju dali cemo preuzeti staro udruzenje (koje postoji samo na papiru) ili pokrecemo novo.
Ono sto sam zaboravio da vam kazem. Ici cemo na to da pokrijemo svu teritoriju koju obuhvatamo sa regionalnim predstavnicima. Tj. u svakom centru pojedinih regija cemo imati predstavnika koji ce ljudima iz tog kraja omogucavati kontakt sa udruzenjem i informisanje o aktivnosti udruzenja. Takodje ce za udruzenje obavljati i sve poslove koji mogu clanovima omoguciti da ostvare svoja prava bez bespotrebnog dolaska u Beograd (na primer :zivite u Vranju i treba vam potvrda da ste clan udruzenja. Da nebi sipcili u Beograd zbog toga, tu potvrdu cete moci dobiti npr. u Nisu gde cemo imati regionalnog predstavnika ako se dogovorimo da je to centar za tu regiju.Ili ako zivite u Kikindi svoj problem ce te resiti preko predstavnika u Zrenjaninu ili samoj Kikindi ako okrug ima dovoljan broj clasnova pa bude imao predstavnika. Ili ako zivite u Kuli imacete predstavnika u Novom Sadu i da nenabrajam dalje)
Ono u sta sam siguran posle par razgovora da cemo moci napraviti udruzenje koje ce pokrivati sve vas iz susednih zemalja (koji inace i boravite na forumu), jer nema razloga da neko iz Hrvatske,Bosne I Hercegovine,Crne Gore ili Makedonije nemoze da bude clan udruzenja (ono jeste da zbog barijera razlicitih drzava nece mozda moci da ostvaruje penziono osiguranje) i kao clan ce moci sigurno da ima koristi od udruzenja (koja ce se ogledati u mnogim aktivnostima, seminari,kursevi,gostovanja istaknutih pojedinaca u oblastima koje ce udruzenje pokrivati i zastitom delatnosti izdavanjem certifikata i preporuka).

Oggy 25-11-2007 06:59 AM

Odlicno!

Arthur 25-11-2007 07:11 PM

ja ne trebam da saljem prijavu jer si me vec prijavio?

LACKY 25-11-2007 10:41 PM

Tako je!

All times are GMT +1. The time now is 09:37 PM.