![]() |
Polu-početniku potreban savet za studijski synth
Nekada davno sam bio u muzickim vodama i pomalo se bavio studijskim radom. Pozeleo sam da ponovo radim neke aranzmane i produkciju u kucnom studiju, ali za pocetak mi je potreban dobar sintisajzer. Evo mojih stavki, kriterijuma i nedoumica, a znalce bih zamolio za pomoc:
- budzet za synth(ove) mi je do 1.500 eur (ali naravno sto manje to bolje) - radim prvenstveno u studiju, ziva svirka mi je sporedna stavka - zelim tople zvukove, odlicne imitacije gudaca, klavira, flaute, oboe, za klasicnu muziku ili laganu pop muziku iz osamdesetih, zvukove koje cu ubaciti u mix sa minimalnim naporom - preferiram dirke tipa Yamaha DX7, ali nije imperativ - preferiram workstation, ako je tako lakse raditi aranzman nego u Cubase-u (nemam iskustvo sa savremenim radnim stanicama, moj poslednji dodir s tim je bio Korg M1) Dakle da li je bolje izvlaciti zvukove iz kompjutera ako mi vec ne treba klavijatura za zivu svirku? Da li software moze da zvuci toplo kao pravi synth? Koliko Korg Triton Extreme odgovara mojim potrebama? Ne radim Dance i House muziku, i apsolutno ne zelim da placam u opremi ono sto mi ne treba. Mozda je neka rack verzija resenje za mene (mada je to relativno tesko nabavljivo kod nas)? Eh da... i mogu li se softverski reverbi nositi sa pravim Lexicon-ima? Hvala! http://www.rumski.com/forum/images/icons/icon11.gif |
Re: Polu-po?etniku potreban savet za studijski synth
za te novce 1500 EURA uzmi:
EMU E 4x Sampler cca 500 Eura Roland JV 2080 cca 400 Eura Yamaha DX 7II cca 250 Eura to je sve sto ti treba |
Re: Polu-početniku potreban savet za studijski synth
Minimoog
|
Quote:
Ja bih umesto da cekam u neizvesnosti radije kupio nesto novije sa boljim karakteristikama pa nek je i skuplje, vredi, recimo XV-5080. Eno ima jedan u Beču za 800 EUR. A sta je naslednik te EMU spravice? DX7II-FD sam vec uzeo kao master keyboard. Medjutim tu imam jedan problem - vrednosti velociteta su 0-100, a ne 0-127. Jel moze to da se promeni nekako u klavijaturi, ili sam zauvek osudjen da to stelujem u Cubase-u? |
Ako je XV5080 u pitanju onda uzimaj to bez ikakvih razmisljanja, bar po mome.
Imao sam ga dugo dok nisam uzeo FANTOM X i bio mi je najomileniji MODULE. Al ipak zavisi sve do tebe, sve to trebas dirnuti i isprobati prvo. |
nebih se slozio
JV 2080 IMA SOUND...XV zvuce tanje makar imaju vise mogucnosti...ja bih osobno isao na 2080 + expanderi, a EMU sampleri EOS serije su svi OK....e64, e4, e4x, E4 ULTRA , e6400, E5000...uzmi bilo koji full prosiren Recimo ...I TI ONDA KAZES DA NEMA..Ima jos ;) http://cgi.ebay.de/EMU-E6400-Ultra-n...QQcmdZViewItem http://cgi.ebay.de/EMU-E-6400-Ultra_...QQcmdZViewItem http://cgi.ebay.de/EMU-E5000-Ultra-S...QQcmdZViewItem http://cgi.ebay.de/ROLAND-JV-2080-SY...QQcmdZViewItem http://cgi.ebay.de/Roland-JV-2080_W0...QQcmdZViewItem http://cgi.ebay.de/Roland-JV-2080_W0...QQcmdZViewItem |
Quote:
Ne zvuče svi tanje. Jesi li ikad testirao 2080 vs 5080 side by side? Jedini XV koji zvuči "tanje" je 5050. Obrati pažnju da čovjek razgovara o XV-5080. A XV-5050 i 5080 nije isto. XV-5050 zvuči "tanje" jer je komplet napravljen sa 44.1k setom sampleova. 2080 je imao 32 kHz i automatski dobivao više snage na basu. Međutim na XV-5080 su jedini 44.1k sampleovi oni koji su prebačeni sa JD-a. A svih ostalih 90% je sa 2080, uz naravno onih novih 10% koji su 44.1k. Sve to sam prvo sam istražio slušajući i uspoređujući 2080, 5080 koje sam imao side by side. Svi testovi rađeni su sa potpuno identičnom glasnočom pri analizi. Ista stvar ponovljena je na spektralnom analizatoru. Sve se ljepo i vidi i čuje. Kasnije sam i od Rolanda dobio potvrdu svojih sazananja vezano sa sampling rate i prebačene waveformove sa 2080. Ništa na 5080 nije "tanje", a bassevi su identično duboki. Isto tako, ne slažem se s tvrdnjom da 2080 "ima sound" u odnosu na XV. To je naprosto netočno! JV-2080 ima inferioran sound u odnosu na XV-5080 i tu se nema šta razmišljati. Dovoljno je samo učitati patch "LetterFrmPat" na ova dva uređaja i sve će odmah biti jasno TKO IMA SOUND. Razlog za to su prije svega neusporedivo bolji 24 bitni konverteri, a JV-2080 je imao stari 18 bit DAC (PCM69AU!). Potom, 5080 ima neusporedivo jači TRUE 44.1 kHz effect procesor kao i TRUE 44.1k engine, koji daje nevjerovatnu "širinu" zvuku, u odnosu na JV-2080 koji je uzak, maltene ti zvuči kao da je mono kada ga zasviraš nakon 5080. Probaj, i sve će biti jasno. Bez ljutnje ROGINATOR. Ali ako nešto poznam bolje od svoje sobe u mraku, to su onda Roland JV, Super JV, JD i XV. O svakom mogu sat vremena pričati, šta ima, šta su dodali, šta su oduzeli, tko ima kvalitetniji filter, tko veči dinamički raspon itd. A i odradio sam dosta testova prije nego sam prodao 5080, čisto da ga prodam mirne savjesti. |
Bravo Don!!!
Svaka tvoja konstatacija je tačna 100%!!!! Imalac sam vecine od gore pomenutog, i sada posedujem XV5080, koji mi je Bread&Butter u mome MIDI studiju, i pored Fantoma X, koji jeste klasa više, ali mi fale nezavisni izlazi, ima ih samo 4, tako da sam usput u potrazi za JEFTINIM Fantom XR modulom... Pozdrav, i čestitke na dubokom poznavanju i analitici!!! |
posteno
JA IMAM JD 800 i 990, a JV 2080 sam prodao jer mi ne treba sint za sve i svasta...meni se XV 5080 nije dopao , ali opet to sam ja ...:p :p :p smatram da za cca 400 Eura JV 2080 best BUY!!!! jer je XV izmedju ostalog i podosta skuplji... a za ozbiljni programing i opremu do 1500 EURA JV 2080 je vise nego savrsen!!!! a o novim rolandima ne mogu puno pricat MC 909 i XV 5080 su bili zadnje sto sam cuo od rolanda ROMPLERA..I nisam se odusevio....PRICE/PERFORMANCE nije uskladjen....a i nije to moj tip sounda...opet ja naravno stvar UKUSA!!!! 2080 sam imao 6 mjeseci kad je bio nov...I preporucio bih ga svakome za cijenu od 400-500 Eura... eto ;) |
...
|
Don, koja je razlika izmedju Super JV-1080 i 2080 ?
...osim u broju prosirenja... |
Quote:
Izvedbeno: dugme UNDO (napokon), dugmad za switchanje tonova (ne treba više izlazit iz Edit moda kao na 1080) što jako ubrzava programiranje. Ekspanzije: poduplane na 8. Vizualno: Valjda je jasno. Veliki display omogučuje izrazito brzo editiranje. Nema više menu-a i sub menu-a. Sve je odmah na ekranu isto kao i JD-990. Za obićan saw bass sa filter envelopom ćeš potrošiti: 1080 = cca 5 minuta 2080 = cca 1 minutu JD-800 = cca 30 sekundi |
Quote:
Dinamički raspon od XV-5080 je naprosto nevjerovatan! Filter je izrazito teško dovesti u nelinearno područje da počne onako ružno krčati (digitalna distortija, nimalo prijatna u odnosu na analognu). Nasuprot tome, kada na JD-990 napraviš isti takav rezonantni pad, dešava se jedna jako ružna pojava distrorzije koja izluđuje do besvjesti. Čim povisiš rezonancu na JD preko 50, ta pojava se dešava i totalno pokvari pad koji bi trebao biti "mekan". Isti počne krčati i možeš ga bacit u smeće... Na XV-5080 čak i da ti se desi takva distorzija, imaš dodatnu zaštitu koja se zove WG gain, a to je podešenje jakosti signala prije ulaska u filter. Nikad neću prežaliti što to nisu stavili na JD. :( Analizom sirovog signala ustanovio sam da je JD permanento podešen na ekvivalent od gain: +6 na XV-5080. No zanimljivo je kako XV-5080 neće ni pri +6 dB zakrčati, jer kako sam rekao, filter mu ima neusporedivo veči dinamički raspon. A čak i da počne, hvala bogu možeš ga spustit sa tih +6dB na 0 dB, pa ako treba i na -6 dB! Cutoff pozicije filtera i količine rezonancije na XV i JD su identične. Vidi sliku iznad (klasičan sweep pad kojem filter ide gore dole). Jedina razlika je u high endu na samom vrhu spektra, gdje JD odjednom zablješti i dobije taj jedan potpuno analogan zvuk. Nevjerovatno nešto. Da nema te razlike, ja bih odavno prodao JD-990, jer se svi njegovi waveformovi nalaze u XV-5080 i to pri originalnih 44.1kHz. I potpuno su identični! Vidi sliku ispod: Također kompletan Effects Block A sa JD-990 je ubačen u XV-5080. A ovaj novi Rolandov RSS procesor je daleko superiorniji od Effects Blocka B na JD-990. Sve je to cool, ali postoji jedna bitna razlika, kako sam spomenuo, filter pri samom high-endu. Pogledaj na slici ispod kako filter od JD-990 pri samom vrhu odjednom ode daleko više u frekvenciji, i to sa puno više energije. JD-990 ljevo, XV-5080 desno. http://img155.imageshack.us/img155/2862/gcs004re9.jpg Vezano za sampling rate waveformova na XV-5080 (a svakakvih priča sam se naslušao po forumima), [ovdje] se nalazi slika koju sam napravio na spektralnom analizatoru gdje se vidi prikaz white noisea od JD-990 i XV-5080. Sam pogled na nju dokazuje da su waveformovi sa JD-a prebačeni na XV-5080 jer sadrže potpuno isti spektralni "potpis". Također se vidi da oba uređaja imaju 44.1kHz engine i da su oba samplea 44.1 kHz (nema upsamplinga, jer bi se vidjeli tragovi interpolacije). Također sam pronašao još jednu zanimljivu stvar, a to je da su neki waveformovi u XV-5080 kompresirani! Koliko god to ludo zvučalo. Radi se o nećem sličnom mp3 kompresiji. To se može vidjeti na ovoj slici. Na frekvenciji od oko 15 kHz ćeš na sampleu koji je u XV-5080 pronači "rupu", karkterističnu za destruktivni tip kompresije. Nevezano za XV, slika također pokazuje kako JD-990 ima neke sampleove koji nisu original 44.1kHz nego su resamplirani na 44.1k. To se može vidjeti preko tragova interpolacije (efekat zrcala). Razlog za te samplove, da su nešto nižih frekvencija, jest to što su neki od njih bili prebačeni sa JV-80 na JD-990 kako bi JD mogao učitavati JV-80/90 patcheve. Mogu ti još puno toga ispričati o ovim uređajima, ali .... nekom drugom prilikom. |
Ja bih tu najtoplije preporučio da fino nabaviš Steinbergov Hypersonic 2 i da voziš s tim! Manje ćeš para potrošiti, a zvuk je prilično topao i kvalitetan. U njemu imaš kolekcije svega od električnih i akustičnih klavira preko violina do duvača i flauta pa do synth zvukova i bubnjeva. Sve je to fino što ti oni ovdje pričaju i računaju , al fakat je da se Hypersonic 2 čuje na puuno pop pjesama danas! Takodje, odlična varijanta sa Hypersonicom je što prilično dobro podžava GM standarad, tako da može da svira postojeće midije svojim bojama!
E, onda za kupiš jedan kontroler sa klavirskim dirkama i rasponom - mislim da se takvi mogu naći za oko 500e i bog te veselio! ;) Vozi hypersonic-a po njemu i ne brigaj! Vjerjuj mi, to je sve što će ti trebati . Mada super je i taj dx-7 ako si ga već uzeo kao mastera! Ja ti samo kažem šta bi ti odlično odradjivalo posao, a prošao bi puno jeftinije ... ako nisi zaljubljenik u hardware i ako ti samo posjedovanje neke sprave ne pričinjava zadovoljstvo - onda ne bacaj pare! Ako hoćeš u kucnim uslovima da komponuješ i aranžiraš , stvarno ti najtoplije preporučujem da uradiš ovo što sam ti rekao za ostatak para idi da čekaš novu godinu u nekim toplim, južnim hemisferama ;) don solaris poštovanje za tvoje znanje i poznavanje! Al čovjek hoće da komponuje i svira kući a ne da proizvodi sintove ;) edit : evo ovjde možeš poslušati demoe i pogledati sajt http://www.steinberg.net/199_1.html |
Quote:
ovog threada odgovorio sa: "Minimoog" ? Pa šalio sam se. :) |
me ne bre ;) nego za ovo uporedjivanje jd-990 i xv-5080:D ;) Mislim, neće čovjeku trebati toliko detaljisanje...mislim strogo što se tiče treada...ali definitivno ne može da škodi...;)
|
A toooo.....
Ma to se ja dopisujem sa slowstarom. A i vidi? da sam njega kovato. Čovek je ipak profesionalac, pa ne mogu njemu da pi?em na nivou: "Ovaj synth ima jako lepe tipke i zeleni displej". :) |
Quote:
...ali kolko vidim razlike nisu nista spektakularne... maltene isto... :da: |
Hvala jos jednom Don!!!
Bilo je osnovano, poduprto znanjem i podacima a ne foliranjem u smislu: Ovaj mi 'toplije' zvuci, ovaj mi je malo 'sterilan' ovaj 'plitak' i tako dalje, i moram ti reci da su ti spektri i waveformi potpuno saobrazni onome sto cujem, jer imam na srecu OBA sinta, i obozavam ih pored mog voljenog FANTOMa X7, i rek verzije XR za kojom jurim, ali povoljno. Pozdrav, imas pice i klopu u BGDu, i hvala za info!!! Sto se osnovnog pitanja tice, moja je iskrena preporuka obzirom na pitanja, a i ulozeni novac ROLAND JUNO G, koji je okolo 1000 e, NEMA PROMASAJA ZA TU LOVU!!!! Boje skoro isti set kao FANTOM, velika polifonija, mala cena, solidan displej, vrlo cvrst hardware sequencer, snimanje i audija, (mislim 4 stereo audio kanala) mogucnost prosirenja, ITD ITD i ODLICAN ZVUK!!! |
P.S. ko svoj zvuk bazira uglavnom na soft sintovima, VST i AU instrumentima i na ITB tehnologiji,
da primi moje NAJDUBLJE SAUCESCE. toliko... |
Quote:
http://www.bribir.net/sprovod.jpg |
edit
izbrisao sam ovaj svoj post u cilju izbjegavanja besmislene reprize i još besmislenije rasprave soft vs. hard...neka svako radi kako voli i kako je ubjedjen da treba! čovjekje postavio pitanje i dobio je opcije i altrnative pa nek vidi sam poštovanje |
Pa ništa narode, hvala na trudu. Naravno da zelim da potrosim sto manje para, i uopste mi ne pricinjava zadovoljstvo da slazem nove uredjaje u ionako malom prostoru. Medjutim, posto nikad nisam cuo te sprave na licu mesta kako zvuce, moja je dilema da li zaista vredi dati pare da dobijes npr. samo 20% bolji zvuk. Ako to nije samo malo bolji zvuk vec potpuno drugi svet u odnosu na softverske sintove, onda bih svakako uzeo spravicu.
Moze jos malo vase argumentacije i poredjenja u vezi lepote zvuka kod te i te sprave (ko je raspolozen)? Bas sam uzivao da citam dok maštam kako cu i ja imati "mast" na svojim snimcima. |
Posto vec spominjes software a u pitanju je ROMPLER a nije sinteza onda ne
verujem da se moze uporedjivati ROMPLERI i SOFT ROMPLERI jer danasnji ROMPLERI su samo malo deca i nisu nigde u blizini softwera. Da ti dam jedan prost primer: Na KONTAKT 2 imam NEMESYS GRAND PIANO koje je 4 GB velicina, a da uzmem za primer jedan od ROMPLERa sto sam koristio il koristim eto EXTREME sav njegovi ROM je oko 160 MB PCM ili oko 320 MB OTPAKOVAN. Sad naprosto opet 4 GB bi bilo 4000MB da ne ulazimo fizicki i matematicki ali 4000 MB za SAMO JEDNO PIANO i 320 MB za preko 1000 zvukove ja mislim da ima razliku. Tu nije u pitanju 20% razlika zvuka nego je ZEMLJA/JUPITER. Sad EWQL COLLOSSUSova SAMO GM banka je oko 14.5 GB a to je vise nego sve ROMPLERe koje su ikada postojali na ovu planetu. Na jednom Americkom a i nasem forumu nedavno smo to uporedjivali,snimo sam MIDI file preko EXTREME i isti MIDI file preko COLLOSSUS pa ti sad sam racunaj. Neko ti je tu spomenuo HYPERSONIC 2, to je ipak stvar koja bi pobila sve ROMPLERe koje su dosad postojale zvucno a i po mogucnosti ostalih stvari kad je u pitanju softwersko editiranje, efekti i sve ostalo. E sad ako nije u pitanju zvuk t je druga prica...neko kaze ja volim kad stavim ruke na sint, pa i tamo valjda ces staviti ruke na sint, samo sto bolje zvuci i zivot je laksi. Pozdrav |
Quote:
budi uvjeren da je razlika izmedju softa i hard-a daleko manja od 20%...ja lično ne bih trošio pare na hardware misleći da će mi to donijeti sad neki dastično bolji zvuk. Kupovao bih hardware jednio kad bi imao dobar višak para čisto zbog ljubavi prema nekim kultnim sintovima. Najveća razlika se primjećuje u domenu analogne sinteze medjutim to ti sad nisi tražio....Uostalom, sve te razlike primjećuju oni koji dooobro na to obraćaju pažnju tj. zaljubljenici u zvuk i u sintove, a obični slušalac ne zna ni šta ja npr minimoog, a kamo li da li je zvuk poteko sa soft-a ili hard-a... e sad druga je stvar ako neko želi da primami naivčine raznoraznim spravama i spravicama. To je već marketing i propaganda , a ne pirča o zvuku ! Poštujem ja da ovjde postoji jedan hardveraški lobi ;) to su ljudi profesionalci i poznavaoci i oni definitivno znaju o čemu pričaju, medjutim ta priča u jednom momentu gubi kontakt sa stvarnošću - ne zato što oni ne znaju - nego prosto zato što iz svojih subjektivnih razloga ne žele da prihvate situaciju u svijetu sintisajzera onakvu kakva jeste. Mnogi od tih ljudi su se bavili sintizajzerima i pravili muziku kad sam ja gurao tutu da upali ;) ili čak dok sam još kakio u gaće ;) tako da nije umjesno ulaziti sad u neke rasprave. Sve ja to poštujem, al ja samo objektivno konstatujem kakva je situacija danas. Lako je govoriti -kupi ovo- kupi ono kad ne ide iz džepa onoga koji takve savjete daje |
Divni odgovori! Hvala! Onda je odluka pala, bacam se na softver. Nije mi problem ako je i malo teze raditi ili ako treba da kupim jos jedan kompjuter specijalno za sintovanje, pravi zvuk je vredan svake zrtve.
Nego, sta cu sa DX7 koji ima velocitet 0-100 umesto 0-127? |
Prodaj ga i nadji sebi neki dobar MIDI controller sa visi MIDI opcija i onda
zaboravices na sve sintove sto postoje. Ako hoces uzmi jedan tvoj omiljeni file, posalji ga meni, pa cu ti ja odsnimati kao Audio u jedan od najslabijih softwera i u jedan od najjacih ROMPLERa bez nikaki efekte. Na kraju ti proceni sam. |
apsolutno se slazem, za soundove gdje je vise rama, znaci bolje - tj. smapling, orkestar, ethnic i ostalo, praksa je jednostavno takva da ni nemozes to ugurat u hardverski sampler, pa i i ja koristim kontakt i ostale EW libraries. however, ako je sound dovoljno mali da stane u hardverski sampler, taj uvijek zvuci neuporedivo bolje u miksu. nije da nisam radio usporedne testove , ista banka u kontakt, u triton (groblje) i u emulator 4 EOS seriju. taj ih sve ostavlja u prasini. toplina, debljina, muzikalnost, jasnoca. nema goreg na svijetu od kontakt filtera, i njegovog bandwitha.
da je ikad izasao neki emulator 5, npr, koji bi imao hard disk streaming, i podrsku za ove ogromne diskove ala 250/500Gb.. a da je sound i sint engine ostao isti, ja bih i dalje bio iskljucivo na hardveru. al jbga, zakoni trzista. naime, teoretski nebi trebalo bit razlike, ali gdje se ona dogadja: prvo kvaliteta audio path-a, kvaliteta dediciranog DSP filtera na E4 (ili Kurz ili S760) je miljama iznad jednog Kontakta/haliona/esx24.. koji obitaqva u win/osx okruzju. drugo,a ovo je dosta bitno; cim sviras polifono, podlozan si kvaliteti sumacije tih nota/oscilatora, koju , sad vec i vrapci na grani znaju da dedicirani hardverski DSP (primjer: digi SSL itd) sa fenomenalnim algoritmom za summing (mjesanje) radi puno bolje od native ITB rjesenja, jednostavno to je zdraviji sound. (da ne spominjem analogno, ali nije primjenjivo na pricu o hw samplingu) znao sam voziti po 20 midi kanala iz E4, i jos uvijek se svaki za sebe razumio, s cim imam problema na kontaktu/nuendu vec nakon 8. tako da sve zajedno, problem usporedbe hw i sw romplera/smaplera nije uopce tako trivijalan ko sto se cini na prvi pogled. a varate se ako mislite da proizvodjaci to ne znaju, ali im se ne isplati o tome pricati. npr. sve ovo mi je potvrdio dizajner iz emu-a kad je izasao emulator x, pa sam ga pitao jel je to isti sound ili nije, da se prebacim, a kupio sam od njih tri komada emulatora u proslosti, znamo se, pa mi covjek kaze - jbga, morali smo ic na to radi trzista, ali ne moze se usporediti s soundom DSPa iz hw masine. napravili smo samo aproksimaciju, i zadrzali ime radi reklame. drugi primjer je, uzmi jedan dobar yamahin klavir ala P250 ili ovaj novi 300 nesto, i stavi ga u miks pored bosendorfera290 ili cega god oces, sa trilion terabajta rama, Yamaha ga POJEDE. nije sve u memoriji, ima nesto i u klvaliteti cijelog audio engina, i karakteru. posebna prica su stari i prastari sampleri, gdje poanta vise i nije hi fi zvuk, vec u svojoj nesavrsenosti daju karakter, koji u nekim slucajevima moze biti pozeljan, i nemoguce ga je imitirati ITB. osim da jednostavno snimis cijeli track ko na magnetofon. primjer: stavis tipicne drum machine sampleove u jednu staru digitalnu ritam masinu, lo-fi, sa analgnim VCA po izlazu, pa to tuce tako da kucu rusi. kad upalim taj isti set (testirao detaljno) u Batteriju, koda jedem neku juhu s mekinjama i moram hitno na zahod.. :rolleyes: tako da ja nisam iskljuciv od softwera, nema generaliziranja, makar smo se malo nasalili slowstar i ja, vec od aplikacije do aplikacije.. gdje hw ubija hw se snima, gdje sftw radi bolje njega se snima.. bez sentimenta. e sad, statisticiki me to dovelo do 90% hardvera kad snimam. jbga. malo sam se raspricao, ali ja sam jako zelio da mi software zamjeni sav digitalni hw, nema tu uopce dileme, pa sam se dosta bavio s time ZASTO na kraju i nije isto .. |
Ma Cluster nisi se ti raspricao nego si sve lepo rekao da naucimo nesto i mi.
Sve sto kazes je sve skroz ispravno al mnogo njih ne gledaju stvari kao ti ili ja ili neko drugi. Najvaznije je nekima da samo LOADira sound onakav kakav jest i da snima...mnogo ljudi neznaju to sto si spomenuo da neki sounds jesu lepi i dobri i sve al se ne sklapaju u MIX, njima je vazno samo da taj sound zvuci dobro. A sto se tice KONTAKTovih filtera to je prica sama o sebi, to je pokvareno i pricati...al kad neko LOADira samo neki gotovi SAMPLE mozda covek i ne zna gde se uopste nalazi taj FILTER niti sta je. Ja sam vise pricao na cistu ROMPLERsku bazu, sad ima tu jos miliona tih ostalih stvari...ne bi ja uporedio nijedan od tih softwera sa V.A.S.T. ili ostalo. |
Quote:
Naravno, ako ni klijent to ne primječuje, niti masa koja to slu?a, onda mo?da nije ni bitno.... |
Ilustrirani primjer
Malo o DSP procesiranju...
Da islustriram to što se događa u računalu. Večina tih softwerskin sintova semplera radi tako da zauzme što manje resors računala. A to onda radi po cjenu niže frekevencije pri kojoj to procesira. Takozvani ilustrirani primjer na slikama: Evo šta se događa kada spustite "rezoluciju" nečemu. Iako je slika ostala veličinom "ista", neke stvari fale u njoj. http://img206.imageshack.us/img206/8403/001ur1.jpg Pomješate ju s ovom: http://img140.imageshack.us/img140/682/002qp5.jpg I dobijete ovo: http://img520.imageshack.us/img520/5760/003ll6.jpg Netko će možda reći. Ok pa nije loše. Ali evo kada imate na raspolaganju veču DSP snagu i u istom vremenu procesirate veču količinu bitova: http://img520.imageshack.us/img520/7194/005bh0.jpg Pomješate s ovim: http://img135.imageshack.us/img135/3457/004px0.jpg I dobijete ovo: http://img520.imageshack.us/img520/5445/006te5.jpg Kako god da okrenete ispada bolje od prehodnog: http://img520.imageshack.us/img520/5760/003ll6.jpg Netko može sada reći "ali to su slike". Za računalo nema razlike dali radite sa slikama ili zvukom. Računalo ne zna šta procesira, za njega su to sve samo BITOVI i zbrajanje istih. Možemo eventualno raspravljati o tome koliko će ljudi primjetiti razliku između prvog i drugog primjera, pogotovo ako će se pjesma slušati na nekom "cheap" home sistemu kakav mnogi od njih imaju.... |
Re: Ilustrirani primjer
Nije vazno sto su slike, bas tako se i najtacnije uporedi, mnogo puta sam
video kad ljudi objasnjuju DITHER a pri tome koristeci slike. A sto se tice tvog prethodnog posta da 90% ne zna koliko je sound unisten znaj da jos 90% uopste to ih i ne interesuje, posebno danas, ovi leteci pilotski albumi, album gotov za 3 dana. |
Re: Ilustrirani primjer
Quote:
U tome je cjela stvar. Zato je možda i bolje izbjegavati rasprave hard/vs soft, kad lik XY doslovno u mjesec dana na softu napravi cjeli album, okrene 2-3 soma i boli ga k***. Ide na sljedeći..... Jer ako bi mu išao objašnjavati kako taj njegov soft sux, i kako je hard bolji, gledao bi te te kao luđaka i na to ima potpuno pravo. Zašto da se pati sa podešavanjem i snimanjem toga svega kad samo otvori VST i vozi.... |
bravo za ilustraciju
|
Milo mi je sto je Cluster objasnio jasno i detaljno situaciju, za koju mi se cini da je velika vecina ne shvata, i sto je jos gore, NE CUJE. Dodao bih tu i jos dve stvari: prva je tzv "personality" svakog (sto neki prezrivo kazu) "Romplera"
Tacno je da je u slucaju ROMPLERA neuporedivo manja memorija, ali treba uzeti u obzir da neki majmun ili moroncina sempluje i slaze semplove na DVD kako mu padne, ne pomisljajuci ni malo da ih prilagodi tako, da budu svirljivi i upotrebljivi, nego samo slaze gigabajte bez ikakvog inteligentnog njihovog "managementa", a stalno se hvale sa nekim "layerima" close i ambient mikingom, inteligent crossfading, i da ne nabrajam, i ti to ucitas, i sednes da sviras, a ono DUPLO GOLO, hocu reci ta gigantska piana a la "the grand", "galactic" "ivory" i da ne tupim dalje - dedicated Roland, Kurzweil, ili Yamaha pojedu za dorucak po zvuku u mixu, i narocito po svirljivosti!!! Ko je probao SVOJIM RUKAMA da svira neki bolji "Romplerski" klavir ili slicno, i uporedio sa "gigabitnim" soft klavirima sviranim nekom klavijaturom napravljenom od plastike za pravljenje casa za izletnike, kao sto su neki Maudio, Behringeri, Evolution, pa i neki Ediroli ili Novation (koji doduse jeste maaalcice bolji) Bice mu jasna razlika, i nece vise da ceni neki zvuk po (uludo) utrosenoj memoriji. Da nije tako, bankrotirali bi veliki igraci kao KORG, ROLAND, YAMAHA, KURZWEIL, a kao sto vidimo, jos uvek nisu. Postovane kolege, molim vas ponizno, NACULJITE USI, probajte da SVIRATE, a ne da redjate kockice u editorima, nemojte slusati samo pojedinacno zvuke soft instrumenata i sintova, slusajte ih u kontekstu MIXa, pa onda presudjujte, ja jesam mator (relativno) al' jos nisam tako poblesaveo da ne cujem DEBELU razliku.Jos jednom cu da napomenem svoje misljenje da je od svih "soft" klavira mada je ovo VI, a ne sample, - NAJBOLJI u svirackom smislu od klavira koji sam svirao - MODART PIANOTEQ, koji inace ima "citavih" 8 megabajta (ne GIGA, nego MEGA) Sigurno je da velicina sempla puno znaci, ali nikako nije presudna... Hvala na paznji, izvinjenje za duzinu... |
All times are GMT +1. The time now is 07:42 AM. |