![]() |
Kad pjesma razjebe stih
Sve naravno počinje od stiha... savr?enog, lijepog, koji je rekao vi?e od tisuću riječi... no za pjesmu je potrebno vi?e linija i sad, huh, treba razvući taj stih, pretvoriti ga u tisuće drugih značenja i metafora da bismo dobili pjesmu.
Pozivam vas da mi ka?ete kako razvijate TEKSTOVE pjesama. Da li je ba? svaka linija napisana u inspirativnom tijeku ili ste morali nadopunjavati u nekom drugom raspolo?enju i da li je to značajno utjecalo na samu pjesmu... odnosno, da li vam se redovito događa "da pjesma razjebe stih"? :D |
Re: Kad pjesma razjebe stih
Hahahaha :rotfl: Izvini, ali naslov teme :rotfl: :D
Kod mene pisanje u poslednje vreme uvek ide na gotovu muziku, i često radim dodatno na tekstu menjam itd... Tako da definitivno dođe do razjebavanja! :D |
prva recenica strofe i refrena je inspiracija....
sve ostalo...po autobusima..... :D |
E, pa to po autobusima me zanima ?to radite dalje, imate li kakve tehnike?;)
Evo, ja ću dati jedan primjer kako ja radim često. Npr. pisala sam ne?to sa osobnog, filozofskog, emotivnog stajali?ta i tu sam stala. Sad o istome nastojim pisati sa aspekata ostalih čula. Znači.. npr. kad se to ne?to događa ili dogodilo, kakvi su mirisi, okusi, vizualno ?to se događa, kinestetički (vibracije u zraku npr.), opip, osjeti, dodir... Znači, poku?avam nastaviti o istome sa drugog aspekta. A VI? |
Molim administratore da uhvate hakera koji koristi Anitin nick i daje ovako vulgaran naziv za ovaj thread!!!:rotfl:
|
Ne znam,nisam tekstopisac,ali sve pohvale za naslov teme :D:hyper:
|
Iskreno...
trudim se samo da ima smisla..kao sto rekoh prve recenice dolaze inspiracijom ,ostalo (to po autobusima) je samo pronalazenje smisla tim prvim recenicama koje meni zvuce dobro.....skoro nikad nisam promenio te prve recenice u stihu...sve ostalo je na kontu njih.....prica,rima..... |
usustini kao sto si ti rekla
"nastaviti o tome,samo sa drugog aspekta" p.s dobra recenica;) |
rijech "razjebe" u naslovu potpuno odgovara ..
opchenje, vodjenje ljubavi.. to je prava lirika! odgadjanje vrhunca.. dakle, uzmem olovku, ideja je u glavi, pochnem pisat, sve okej, prva strofa,druga.. pokushavam zadrzat feeling sto duze je moguche, odgadjam vrhunac.. kad inspiracija pochne popushtati zamislim rijechi/slogove kao boje.. pochinjem slikati.. u pochetku je to neodredjeno, slichno nadrealizmu (ekv, laufer..) poslje retushiram finim kistovima.. odbacujem suvishno nekad od tih vishaka nastaju nove slike i chesto bolje od pocetne ideje neki viskovi umiru neki dalje zive u drugoj pjesmi slichno jazz improvizaciji.. |
He, a lako bi ti mogao i ovaj post gore biti pjesma! Sigurna sam da izvrsno pišeš... hoćeš li nešto podijeliti sa nama?
|
Quote:
|
Moze! :D Vjerujem da će ti biti zahvalni i ostali članovi foruma, a da ne govorim i umjetnici cijeloga svijeta, s obzirom da točno obja?njenje i rje?enje za ovo jo? nitko nije prona?ao. Postoje mnogi načini da se pro?iri izraz itd... ali...
Jedva čekam. :) p.s. Ja nisam rekla da se meni to događa sa svakom pjesmom. Događa se ponekad, kad ka?em poantu u manje riječi nego je potrebno za pjesmu. Ustvari, to i nije problem, koliko je nepraktično. Već razmi?ljam da napi?em knji?icu poezije.... :mrgreen: |
Quote:
ta, to su moja djeca.. |
Rekla sam podijeliti SA nama.:p
Znam da su to tvoja djeca... osim dvoje bračne, ja ih imam jo? stotine vanbračnih... za neke forum zna, za mnoge ne zna.. mu? zna za sve i prihvatio ih je kao da su njegova. :D I dan danas imam problema sa time da svu moju djecu vide svi ili neki ljudi. Kao kazem... nezrela su jo?.... Zamislite sad da netko ovaj moj post izvuče iz konteksta. :banghead: |
Quote:
sve recheno smatram doslovno.. ako je umjetnost opchenje (kako to pesnik reche) onda su rezultati tog opcenja.. djeca samo.. neki kazu da su umjetnici zauvijek zarobljena djeca u tijelu odraslog covijeka (hus iz valjka, kolko se ja sjecham) pa di smo sad? sebe smatram djetetom od 30 i kusur djetetom koje vozi automobil djetetom koje izlazi redovito na izbore djetetom koje samostalno zaradjuje novac djetetom koje ne voli cekati u redu u banci (fala ti boze na net-bankingu) djetetom koje obozava svoj les paul djetetom koje je svijesno.. svijesno da je odrastanje eskapizam a ja sam borac po prirodi ne posustajem ne bijezim.. odrasli bijeze odrasli lazu odrasli mrze odrasli ratuju odrasli stare ..odrasli umiru a |
All times are GMT +1. The time now is 08:47 PM. |