Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Dobijanje trece dimenzije mixa-Dubine?! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=19468)

oliver10 18-09-2007 04:03 PM

Dobijanje trece dimenzije mixa-Dubine?!

Bavim se muzikom skoro 15 godina(komponovanjem,pisanjem tekstova,izdavanjem albuma)ali tek od prosle godine sam se zainteresovao za rad na aranzmanima i produkciji pesama.Citao sam dosta i trudio se da sto bolje izucim nacin mixanja(dosta stvari sam naucio na Rumskom)ali jos uvek me intrigira kako to da je bas izrazena jedna razlika izmedju domacih mixeva(mislim na ceo prostor stare jugoslavije)i inostranih mixeva u recimo 90 % slucajeva.
Urade nasi i paning i odlicno oboje i komprimuju instrumente ali kad slusas recimo snimak nekog stranog izvodjaca i uporedis sa nasim dobijes utisak da sekvencer(na primer)daleko u daljini,stringsi nekeko opet malo blize ali ne "udaraju u glavu"i tako dalje.
U razlicitim tutorijalima to se naziva dubina snimka i dobija se (tako barem kazu) reverbima i dilejevima.
To je stvar koja mi uvek prva zapadne za oko kad upredjujem neki snimak sa svojim ili nekim dobrim snimkom domaceg izvodjaca sa nekim snimkom iz recimo Engleske ili USA.
Mozda cu ispasti neozbiljan posto postavljam ovo pitanje ali u cemu je problem?
Razlika u hardveru(kolko para toliko muzike)ili u muzickim inzinjerima?
Da li neko moze da mi pomogne da dobijem vise DUBINE u svom mixu?
Unapred sam zahvalan!!!

alen 18-09-2007 04:50 PM

Re: Dobijanje trece dimenzije mixa-Dubine?!

e da je to tako lako objasniti....

DaBear 18-09-2007 05:08 PM

Quote:

Originally Posted by alen (Post 170282)
e da je to tako lako objasniti....

lepo kaze covek....pa cak i na zapadu ima razlika.

Postoji jedan broj (opasnih) likova koji je to savladao i njihovi miksevi su prava skola za slusanje...ima par u Engleskoj, jedno 10-ak u Americi, itd...

Takvi miksevi zvuce super na normalnim hi fi zvucnicima, u kolima itd...a u vrhunskim sobama sa vrhunskim zvucnicima zvuce neverovatno!!

Ima tu raznih faktora / fora itd, i nemoze nigde da se procita. Godine rada, iskustvo, dobro uvo i dobra masta - cine svasta!!!

Nije sve u efektima samo...treba eksperimentisati puno sa raznim nacinima usnimavanja, miksanja itd...mono, stereo....covek se uci dok je ziv.

meni je mnogo smesno kad mi stignu fajlovi za miksanej, a ono sve stereo!? Stereo noga, stereo bas, stereo violina, stereo sve....sve je L/R a gde je sredina? a gde ima da se kupi stereo violina, na pr? itd....:mad:

OFF 18-09-2007 05:14 PM

Vrach..... kad smo tu.... na koje likove i albume mislis..... ?

DaBear 18-09-2007 05:38 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 170286)
Vrach..... kad smo tu.... na koje likove i albume mislis..... ?

trebace mi malo vremena da se setim dobrih primera...

1) Mark "Spike" Stent (UK) miksa sve zive, ali mu nisu svi miksevi uvek koma...od mega, ja bih izdvojio (za sad) No Doubt - Hella Good sa "Rock Steady Albuma" i Gwen Stefani - What You Waiting For (njen solo) ..

ove dve pesme zvuce mega, a i ostale pesme, jer je miksao sve. Madonin album, na primer (isto on miksao) zvuci k***c, tipicna "bedroom produkcija", jer je STVARNO snimano u spavacoj sobi sve na compu...
Dok su NoDubt i Gwen, ozbiljno snimani u pravim studijima, sa dobrim muzicarima itd..

Goldfrap - supernature album je isto miksao i dobro zvuci (iako su sve samo sterilni sintisajzeri)

2) Dexter Simmons - miksao isto sve zive...biseri
BRANDY - Never Say Never album...OVO JE PO MENI JEDNA OD NAJBOLJE SNIMLJENIH / SMIKSANIH I IZPRODUCIRANIH RnB ALBUMA

poslusajte, ako nadjete pravi CD, ne mp3. Z A K I V A !!

Od miksera su jos tu:
JJ Puig (ima ludacki studio, uglavnom miksa rock),
Tony Masseratti - trenutno najtrazeniji u Americi (RnB, pop)
Serban Ghenea - isto top, RnB, Hip Hop

kad nadjem jos primera okacicu...

odoh kuci sad..

OFF 18-09-2007 06:21 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 170289)
trebace mi malo vremena da se setim dobrih primera...

1) Mark "Spike" Stent (UK) miksa sve zive, ali mu nisu svi miksevi uvek koma...od mega, ja bih izdvojio (za sad) No Doubt - Hella Good sa "Rock Steady Albuma" i Gwen Stefani - What You Waiting For (njen solo) ..

ove dve pesme zvuce mega, a i ostale pesme, jer je miksao sve. Madonin album, na primer (isto on miksao) zvuci k***c, tipicna "bedroom produkcija", jer je STVARNO snimano u spavacoj sobi sve na compu...
Dok su NoDubt i Gwen, ozbiljno snimani u pravim studijima, sa dobrim muzicarima itd..

Goldfrap - supernature album je isto miksao i dobro zvuci (iako su sve samo sterilni sintisajzeri)

2) Dexter Simmons - miksao isto sve zive...biseri
BRANDY - Never Say Never album...OVO JE PO MENI JEDNA OD NAJBOLJE SNIMLJENIH / SMIKSANIH I IZPRODUCIRANIH RnB ALBUMA

poslusajte, ako nadjete pravi CD, ne mp3. Z A K I V A !!

Od miksera su jos tu:
JJ Puig (ima ludacki studio, uglavnom miksa rock),
Tony Masseratti - trenutno najtrazeniji u Americi (RnB, pop)
Serban Ghenea - isto top, RnB, Hip Hop

kad nadjem jos primera okacicu...

odoh kuci sad..

Hvala:)

oliver10 18-09-2007 07:29 PM

Hvala svima na odgovorima!
Mada moram da priznam da ste svi odgovorili da ustvari vi to znate ali ne znate kako to da mi priblizite.Ni jedan trik,nijedan savet samo gomila navedenih likova koji to rade bolje od drugih(ovim ne zelim da omalovazavam DaBearov trud).
Obicno sam nailazio na postove na kojima neko postavi konkretno pitanje a dobije odgovor tipa.."najbolje da slusas nekog vrhunskog mixera kao referencu i onda pokusas da dobijes taj saund".
Svestan sam da postoje stvari koje stvarno ne mogu da se objasne sa par redova i naravno da sit glaadnom ne veruje i gladan ga obicno smara:banghead: ali postoji jos veci problem od toga.
Zivim u Beogradu(inace mislim najvecem gradu u regionu),poznajem
gomilu muzicara,gomilu tonaca,gomilu ljudi zeljnih znanja a NE ZNAM ni jednu skolu muzickog inzinjeringa.Obicno nalecem na zidove.Svi koji nesto znaju o produkciji su samouki(uvo+talenat+stap+kanap)ili su radili u nekom studiju(citaj segrtovali).
Tako da mi preostaje da "prosim"ili"kradem"necije znanje.
Ono sto ja predlazem je da moderatori,vip clanovi,pro memberi i svi koji imaju dovoljno znanja organizuju neki tromesecni-sestomesecni kurs.Mislim da je to ono sto nam je ocajnicki potrebno.
Naravno taj kurs ne bi bio na ne profitibilnoj osnovi,ali mislim da bi trebalo napraviti pristupacnu cenu(ipak jos nismo u EU)tipa 3 meseca 500 eura ili manje i 6 meseci 1000 eura ili manje.Ako bi bila pristupacna cena mislim da bi pola "mladjih"clanova foruma odmah doslo da nesto nauci.
Znam da sam otisao od teme i izvinjavam se ali mislim da je Rumski dovoljno posecen i dovoljno profesionalan sajt koji polako treba da iskoristi ono sto predstavlja i da mladi muzicari imaju jos vise koristi od njega.
Ovo sam napisao zato sto se jos jednom pokazalo da pukim pisanjem ne mozes objasniti muzicka pravila,mozes samo da nekom "naslutis" o cemu se radi.

OFF 18-09-2007 08:08 PM

Dragi frende, mislim da greshis:)

Zapravo, ako napravis kompilaciju svih odgovora koje si dobio, i procitas posebno Vracev post izmedju redova, dobices i resenje

Da karikiram- zamisli da si na nekom pro Foto forumu pitao, kako da dobijem dobru dubinsku ostrinu sa mojom Nokiom n95 kao oni u National Geographic-u
..... a oni kazu ukljucis te i te opcije, stanes pod 42' u odnosu na sunce, zadrzis dah i okines..........:banghead:

Mislim.... ne ide to bash tako......

U BGu postoje bar 2 (sa Fdu 3) a mozda i vise skola, o kojima pricas.... Ja sam zavrsio jednu (zavrsavam, tacnije)..... i razumem tvoje pitanje. Ali...
prvo sam prosao jednogodisnji kurs za snimatelja, pre 8 godina, pa sam skapirao stvari, malo.... sve vreme nesto radio, pa upisao i ovu skolu, pa malo vise skapirao, pa u medjuvremenu na Rumskom naucio prakticnih stvari mnoooogo vise nego na kursu i shkoli (4 godine, ukupno).... sta je poenta price- ja mogu teoretski da ti objasnim to sto si pitao za par sati, ili u jednom seminarskom, svejedno, ali ne mogu da ti pustim svoje mixeve ili ti pokazem u praksi kako to treba..... bar ne u meri koja bi zadovoljila tvoje prohteve... lepo kaze Vrac, ima par ljudi u Engleskoj i 10tak u USA koji su vrh..... ima kod nas ljudi koji su isto to za nase uslove..... a nama ostalima je da prvo sgruvamo teoriju, osnovnu i da gooooodinama radimo da bi dobili to sto ti zelis u mixevima

ukrato, evo i odgovora....

U usnimavanju ti trebaju, vrhunski sviraci, instrumenti, prostor, mikrofoni, preampi, i a/d konvertori (traka je u penziji:( )....otprilike, tim redom.....

U mixu, vrhunski uredjaji (plug-insi) za vremensku, prostornu i dinamicku obradu, odlican monitoring, soba, visegodisnje iskustvo, znanje, sveze, kalibrisane usi i bistra glava

Vise kompresije-zvuk napred, manje visokih- zvuk pozadi, vise reverba - zvuk pozadi i obrnuto.....

E sad, voleo bih da dobijes i 5 strana odgovora od najprofi ljudi ovde, koji su potpisali tone pesama kao snimaelji, producenti....... ali sumnjam da ce posle pukog citanja tvoji (moji, bilo ciji) mixevi biti i za 5 % bolji u tom pravcu

Nadam se da ces me ispravno skontati;)

Everbeatz 18-09-2007 08:40 PM

:cool: :cool: :cool:

Oggy 18-09-2007 09:32 PM

Quote:

Originally Posted by Everlast (Post 170302)
Ako radis potpuno u digitalnom domenu tesko je izvodivo to o cemu pricas, tj. dubina. I mene je to interesovalo pa shvatih da je tu analogija u prednosti. Analogni mixer, preampi, itd. ti mogu pomoci u tome dok softverskim reverbima i delayima neces dobiti taj efekat u potpunosti. Izgleda da ima nesto u tome da se signal "proseta" iz kompa kroz "nesto" i vrati nazad...:D Moj je utisak da i sam Nuendo, Cubase zalepe muzicku sliku suvise pa dobijes efekat da je zvuk previse napred...

Netacno u potpunosti!

Ogovor Oliveru:

JA samo ne mogu da shavtim jednu stvar. Ovde vec dosta dugo i cesto primecujem tendenciju "'leba bez motike", "snimaka bez truda", "skola produkcije, ali humanitarno"...

Neke stvari je bolje pitati nego "skitati", ali do vecine bitnih stvari ne mozes doci, ako se sam ne potrudis. Nema tog strucnjaka koji ce te nauciti da napravis dobar mix. Mix je pre svega stav prema onome sto radis, a stav se ne uci. Ti nisi ovde postavio konkretno pitanje, vec pricas o "dubinama", "sirinama", onda se neko ubaci sa mitom o analogiji i tako u krug i nista.

Konkretno pitanje je: "Kakav attack/release praktikujete ne lead vokalu, a kakav na back vokalima, koliku redukciju radi kompresor na bass gitari kada je spora/brza pesma (prsti/trzalica), koliki predelay na reverbu za vokal kada je u pitanju balada/trashspeadheavypowermetal..."

A tvoje je apstraktno i bazirano na subjektivnom dozivljaju. Evo ti ga tip koji je uradio No Doubt i Gwen, uradi i Madonu. Jedno zvuci extra, drugo zvuci "onako", a isti covek...
Znaci nije samo ni znanje u pitanju, zar ne?

Mnogo bitnija stvar u svemu tome je sama lepota otkrivanja nekih stvari i to moze da ti se desi jedino kada sopstvenim radom i trudom dolazis do necega.
Neko ce reci "vrh", a neko ce reci "dno", ali tako to ide... Evo nas ovde nekolicina smrdimo po budzacima i pljujemo Madonin album, tipa koji u jednom danu zaradi vise nego vecina nas mesecno, ali to su pravila igre i njega coveka boli za sve nas manje ili vise bitne. Danas radi ovo, sutra radi ono... Nesto bolje, nesto losije, ali stoji iza toga, uci, napreduje, nekada nesto i zajebe, ali ko ne zajebe?

Ako sam sebi ne zelis da pomognes, niko ti nece pomoci. Znanje ne dolazi za 2 nedelje ili 3 meseca, vec se stice dugogodisnjim radom i iskustvom, pa ti sad misli sta hoces, ali sumnjam da postoji drugi nacin za tako nesto...

Pozdrav!

DaBear 18-09-2007 10:12 PM

pa eto, svi su lepo po nesto dodali i nadam se, objasnili sve...

Ima zadnji par meseci u Sound On Soundu . najpoznatiji mikser likovi odaju tajne i pokazuje settinge svojih plug inova....!1

Ali svi do jednog kazu, da su ti efekti i taj outboard radili SAMO na TOJ PESMI i SAMO NA TOM PEVACU / SVIRACU....

Znaci ako setting za Mark King-ov bass (Level 42 bassista) iskopiras na neki (Jolana) bass koji ima zice od kanape i odsviran ko nogama, ne moze da se ocekuje isti zvuk!

Isto, ako ti ja kazem uradi to i to...to je mozda radilo kod mene ali kod tebe nece...kapiras?

eksperimentisati!

evo , citao sam lik iz Black Eyed Peas..lud lik...pusti groove na velike zvucnike jako, stavi iglu od gramofona na plocu (stoji u mestu, ne vrti se) i onda snimi taj zvuk koji igla sa gramofona pokupi (od jakih zvucnika) i umiksa ga sa originalnim groove-om...!!
to se zove chmaranje! he,he...

PS. ZADNJE STO SAM CUO,,,LIK KOJI MIKSA MADONU, GWEN I DRUGE,
UZIMA ?10-12.000 ZA MIKS PO PESMI (!!) PLUS 2% OD PRODAJE...PA TI VIDI!!

http://www.olympicstudios.co.uk/mixsuite/technical.php

evo njegove tehnike,,,

zmaj 18-09-2007 11:14 PM

Ima ih stvarno shashavih...:mrgreen: Meni je Masseratti totalni kralj medju mixerima...Fura sad sve rnba zvezdice i ubija...Samo ono sto sam zapazio kod svih je fora kao "...imamo mnogo posla,nemamo mnogo vremena za zajebanciju pa koristimo svi PT i zadovoljni smo...i kao vecina njih radi ITB" A onda kada krenu da ga sitne na delove (vokal,snare,gitare) i objasnjavaju kako to pojedinacno odradjuju svi imaju istu pricu "...taj i taj plug,onda stavim taj plug koji mi je isto super,e da i na kraju sve to provucem kroz moj omiljeni 5000 evra kompresor..."
Poenta je u tome da svi oni hvale ITB,PT,plugove,ali sve sto je kljucno u pesmi ipak vuku kroz outboard...I to je ono sto je u stvari "misterija" za nas...

grada27 18-09-2007 11:19 PM

Dobro,bilo bi lepo da znamo sta da radimo da bi mix zvucao super,ali mislim da bi vise trebali da znamo, sta nesmemo da radimo,tj koje su najcesce greske u miksu?

Pozdrav!

dvuckovic 18-09-2007 11:28 PM

Najcesca greska u miksu je los monitoring, ili nepoznavanje prostorije.

Everbeatz 18-09-2007 11:29 PM

:cool: :cool: :cool:

zmaj 19-09-2007 12:11 AM

Quote:

Originally Posted by Everlast (Post 170330)
Tacno u potpunosti jer pricam to iz iskustva, a i iz razmene misljenja sa drugima.

Apsolutno se slazem sa tobom...a one koji tvrde suprotno bih zamolio da daju konkretno primer necega sto je,ne odlicno,nego dobro smiksano kompletno ITB...
A Dejo je napisao u stvari kljucnu stvar...MONITORING I PROSTORIJA...dzaba ti sav outboard ovog sveta kada ne cujes ono sto radis...k'o evnuh u haremu...:rotfl:

grada27 19-09-2007 12:29 AM

Ako je MONITORING I PROSTORIJA ''zadovoljavajuca''koje su najcesce greske koje ste primetili u miksu?

zmaj 19-09-2007 12:41 AM

Cijem mixu??? Nekim stranim,domacim,nasim...?

grada27 19-09-2007 12:53 AM

Naravno nasim,a zasto ne i stranim, mislim na one greske (u miksu) koje se desavaju najcesce,a da ste ih zapazili.

dvuckovic 19-09-2007 01:05 AM

najcesci su promasaji u kolicini i karakteru basa(cijelog opsega, ne samo instrumenta), preambiciozni pokusaji rijesavanja necega sto je ustvari problem u samom usnimavanju ili pogresno postavljenom aranzmanu, metodama koje nisu u kontekstu muzike/stila/namjere UMJETNIKA. A pogotovo vjerovanje u to da postoji ISPRAVAN nacin kako nesto treba smiksati/kako to MORA da zvuci/kako to Amerikanci rade/kako dobro zvuci Toto/sta ce klijentu da se svidi, i more drugih gluposti koje se izrode iz NEZNANJA i STRAHA od toga da ce neko da provali da neznanje postoji.

To su, po meni bar, genericke greske na ovim prostorima. Daleko od toga da ih ja ne pravim, ali svakako treba poceti od dobrog monitoringa. Tesko da ce neko da me ubijedi da bi Spike Stent isto smiksao Gwen Stefani na Alesis ili Adam, kao na Genelec 1035. Oni koji su culi 1035 znaju o cemu pricam. Glupo je ocekivati da ce kanta od 1000eura Made in China da pruzi istu kolicinu informacije kao Quested/Westlake/TAD/Genelec od 60.000.

Da pocnemo od toga. A onda sam pristup MUZICI koji je DRASTICNO drugaciji. Tesko da Spike Stenta zabolje za to kako zvuci nova ploca nekoga odavde, jer za razliku od nas ONI (ti napolje, sto znaju posao) imaju kontinuitet od 60 godina bavljenja popularnom muzikom, koji mi necemo imat ni za 200. Cak ni faktografski, prosto zato jer ne postoji INDUSTRIJA. Pritom, ONI ne pate od kompleksa nize vrijednosti, nego se trude da im miksevi budu u skladu sa namjerom UMJETNIKA i PRODUCENTA koja se tice njihovog AUTORSKOG dozivljaja i ambicije.

Oggy 19-09-2007 01:05 AM

Opet se mudruje, a bez ikakvog rezultata!

Javise se dvojica ozbiljnih ljudi koji rade ozbiljne poslove u ozbiljnim studijima, samo OTB i nisu to stavili kao primarni preduslov za dobar ili los mix, a vi opet razvijate nauku o milion puta prezvakanoj temi.
Istina je da moze i ovako i onako, ali da mixaju ljudi, a ne okruzenja.
Vuckovic rece izuzetno bitnu stvar tehnicke prirode i to ne bez razloga.

Tema uopste nije OTB vs. ITB, vec "kako poboljsati mix".
Drzite se teme i ako mozete, nekim konkretnim savetom, pomozite coveku, a ako ne, postoji i "Pricaonica" za razne "rekla-kazala" price.

Ovo poslednje shvatite kao moderatorsku sugestiju.

dvuckovic 19-09-2007 01:18 AM

Ok, ali je problem u tome sto NIKO ne moze rec ovom covjeku kako da "poboljsa" svoje mikseve, prosto zato sto nista nismo culi?! Sta je konkretno pitanje? Dubina u miksu? Cega dubina? Pitanje je totalno uopsteno, pa ce i dobit uopstene odgovore.

Usto, kako da uopste ocekuje dubinu u miksu, od kanala koji su 95% line/synth/VSTi...i 5% vokala i uvijek popularne akusticne gitare? Mislim, generalizujem uzasno, ali ta dubina se dobija postavkom instrumenata, aranzmanom, i tehnikama snimanja, a ne tako sto ubodes klavijaturu u line in kartice i snimis?!

Neko ne na forum prije par dana postovao link sa Gearslutz na kojem Bruce Swedien prica svoje metode dobijanja bas te dubine....I pogodite, nijednom nije pomenuo plugin ili VSTi.

Da se odma ogradim od ljudi koji ce da skoce da pljuju po meni, nemam nista protiv VSTi/plugina/Nuenda/Logica/Protools/OTB/ITB/Waves/Trilogy/Yamaha Tyrosa 2/i svega ostalog. Ako se koristi sa namjerom, a ne sa kompleksom.

Ne volim jedino boraniju, i da se odma i od toga ogradim, NE INTERESUJE me kako je necija majka/tetka/baba/strina/sestra dobro sprema. Jednostavno ne volim boraniju.

oliver10 19-09-2007 01:53 AM

Ono sto me neverovatno usrecuje to je da se dosta ozbiljnih ljudi oglasilo(ovako ili onako-nije bitan nacin pristupa odgovoru nego sama zelja da se nekom odgovori)iako sam postavio post pre samo 5-6 sati.
Svima hvala(posebno Off-u koji me je par puta istrpeo preko telefona i pomogao iako sam video da je u guzvi-respect!),mada opet moram da priznam niko nije bio bas konkretan.Jedino sam shvatio da treba da zasucem rukave,radim jos jedno 15 godina na usavrsavanju(pod uslovom da prodam stan i kola samo da bi kupio monitore od 60.000 eura),prikupljanju fora"tu i tamo"i pojavim se na Rumskom za jedno 15tak godina.U tom trenutku neki "guster"mi poostavi konkretno pitanje "izvinite sto pitam ,ali kako da.."i ja naravno odgovorim:
1.Ne bi ti to razumeo...?!
2.Evo link...
3.Kralju koliko para toliko muzike
E sad,nadam se da se niko nije uvredio jer mi stvarno nije bila namera da vredjam sto se i vidi iz pocetka replya(svima sam se od srca zahvalio).
Ja znam koliko je svakom od vas vreme novac,bas zato sto je manje trziste i sto je toliko malo novca u igri.
Ja sam u igri kao izvodjac vec 10 godina i znam gde zivim i koliko je tesko ovde nesto uraditi.
Bicu KONKRETAN(pobego sam od teme:confused: )
Ne trazim ja da mi neko poklanja svoje tesko stecene fore i da izvuce carobni stapic i od mene napravi vrhunskog m.inzinjera.
Moze li neko da da primer-postavi recimo suvi mix 5-10 traka,bubanj,bass,klavir,stringsi,gitare.
i potom postavi kompletan miks-reverbi,dileji itd.
i da kompletna objasnjenja-tipa na gitari je reverb taj i taj-predilej je 40 dump 30 rev.time 100 i tako dalje.
To me svakako nece nauciti svakom pristupu dobijanja dobrog mixa i dubine ili sirine
ali cu dobiti dobar pravac u kom treba da se krecem.
Naravno bilo bi dobro da se urade tri takva posta.Jedan za balade,jedan za pesme sredje bitaze i jedan za brze pesme.
E sad naravno da vi ljudi nemate vremena za takvo nesto ali to je jedini nacin da neko dobije makar malu sliku onoga kako se to radi.Primeri su najbolji nacin da se nesto nauci.
Nadam se da me niko nije pogresno razumeo.
Naravno da Amerikanci ulazu u muziku jos od vremena Elvisa Prislija a mi to nismo nikada ali zato imamo jedne druge i ako svako postavi par svojih dobrih mixeva sa obrazlozenjima i primerima ja mislim da ce ovaj sajt dobiti na tezini i postati prava online skola.
Mozda trazim previse,mozda sam previse otvoren ali sam makar skroz iskren.
Jos jednom se nadam da mi niko nece zameriti:D !

Oggy 19-09-2007 02:33 AM

Prvo mislim da si pogresno shvatio pokusaj nekih ljudi da ti zaista pomognu.
Vec rekoh da je tu ozbiljnih ljudi koji ne prodaju maglu, vec cije reci zaista imaju osvedocenu tezinu.
Na to sto ti kazu, uglavnom se kaze "hvala".

Quote:

Originally Posted by oliver10 (Post 170355)
Moze li neko da da primer-postavi recimo suvi mix 5-10 traka,bubanj,bass,klavir,stringsi,gitare.
i da kompletna objasnjenja-tipa na gitari je reverb taj i taj-predilej je 40 dump 30 rev.time 100 i tako dalje.
To me svakako nece nauciti svakom pristupu dobijanja dobrog mixa i dubine ili sirine
Naravno bilo bi dobro da se urade tri takva posta.Jedan za balade,jedan za pesme sredje bitaze i jedan za brze pesme.

Mozda i moze, ali da li mi verujes da dve akustare, ne "primaju" jednako reverb? Ili da dve vrsta zica na istoj gitari zahtevaju potpuno drugaciji pristup mixanja?
Evo, iz licnog iskustva ti kazem, da manje vise otprilike na nedelju do dve dana menjam, zice na gitarama (akusticne, klasicne, elektricne) i otprilike na mesec dana na bass gitari. Imao sam prilike svasta da isprobam, pa sada vec znam kada radim odredjenu pesmu, pa mi treba odredjeni zvuk, koje zice kupujem.
A to je samo mali (i prakticno zanemarljiv) delic onoga sto utice na mix, produkciju...
Gde je sviranje, pa to kako je deonica smisljena, pa kako se lejeruju kanali, pa njihova interakcija. Ti kada krenes da snimas jednu gitaru, u glavi vec mora da ti bude zvuk i druge i trece i cetvrte, da bi se one na kraju nadopunjavale i sklopile skladnu celinu. Dosta cesto se i pored dosta vremena provedenog u bavljenju time, desi da uradim "delete" i krenem ispocetka. Dokle god ne budem zadovoljan. Jednom mi se desilo da nisam iz treceg puta snimanja dobio zeljeni zvuk, pa sam momentalno otisao u radnju i kupio spravu za koju sam mislio da ce mi uraditi posao. I uradila je. Amogla je i da ne uradi...
Ne znam da li kapiras o cemu ti pricam.
A tek smo kod gitara...
Poslednje sto mi se desilo je da sam snimio bass gitaru. Dobra gitara, dobar input, odsvirao odlicnu liniju, ali mi se ne svidja zvuk, tj. kako radi sa bubnjem. Odem kupim druge zice i dobijem ono sto sam zeleo.
Bubanj... Ovde bi otisli daleko.
Reverbi... Imam svasta od reverba, a svi znaju (i smeju mi se) da dosta cesto koristim Nuendov Reverb A.

Ne znam kakvom se muzikom bavis, ali slaganje vokala je isto jako bitno, kao i rad na usnimavanju. Neretko mi se desi, kada je pevac zaista dobar (pa ima smisla), da provedem i dva dana snimajuci glavni vokal, ne bih li izvukao maximum iz osobe koja peva. To ne mozes da nadomestis ni mikrofonom, ni plug in-om, niti nekim skupim hardverom.
Opet, svaki glas se drugacijje tretira dinamicki i frekventno...

Rece ti Vrac.
Sve se to odnosi SAMO NA TAJ SLUCAJ. Desavalo mi se par puta da zelim nesto da odradim na brzinu. Radim puno i sve se cesce desava da sam vec uradio dosta "tako necega". Nekoliko puta sam pokusao da kod slicnih pesama iskopiram recimo ceo zvuk bubnja. Snimim kanale lepo, ucitam 1:1 i znas sta?
Provedem neko vreme pokusavajuci da nesto dobijem i kada shvatim da od toga nema nista, sve krenem lepo od nule. Vise to i ne pokusavam jer znam da traje duze tacno onoliko koliko ti treba da shvatis da si izgubio vreme pokusavajuci da "ucitas preset".
Eto...
I dalje to nije ono sto si zeleo, ali svi mi imamo neke svoje zelje, koje ne moraju da znace da su osnovane i da ce se ispuniti.
Ako naletis na neki konkretan problem koji znas da imenujes, a ti reci, pa ce se vec naci neko da ti da savet
Pozdrav!

kVu 19-09-2007 02:52 AM

Quote:

Originally Posted by oliver10 (Post 170355)
Ono sto me neverovatno usrecuje to je da se dosta ozbiljnih ljudi oglasilo(ovako ili onako-nije bitan nacin pristupa odgovoru nego sama zelja da se nekom odgovori)iako sam postavio post pre samo 5-6 sati.
Svima hvala(posebno Off-u koji me je par puta istrpeo preko telefona i pomogao iako sam video da je u guzvi-respect!),mada opet moram da priznam niko nije bio bas konkretan.Jedino sam shvatio da treba da zasucem rukave,radim jos jedno 15 godina na usavrsavanju(pod uslovom da prodam stan i kola samo da bi kupio monitore od 60.000 eura),prikupljanju fora"tu i tamo"i pojavim se na Rumskom za jedno 15tak godina.U tom trenutku neki "guster"mi poostavi konkretno pitanje "izvinite sto pitam ,ali kako da.."i ja naravno odgovorim:
1.Ne bi ti to razumeo...?!
2.Evo link...
3.Kralju koliko para toliko muzike
E sad,nadam se da se niko nije uvredio jer mi stvarno nije bila namera da vredjam sto se i vidi iz pocetka replya(svima sam se od srca zahvalio).
Ja znam koliko je svakom od vas vreme novac,bas zato sto je manje trziste i sto je toliko malo novca u igri.
Ja sam u igri kao izvodjac vec 10 godina i znam gde zivim i koliko je tesko ovde nesto uraditi.
Bicu KONKRETAN(pobego sam od teme:confused: )
Ne trazim ja da mi neko poklanja svoje tesko stecene fore i da izvuce carobni stapic i od mene napravi vrhunskog m.inzinjera.
E sad naravno da vi ljudi nemate vremena za takvo nesto ali to je jedini nacin da neko dobije makar malu sliku onoga kako se to radi.Primeri su najbolji nacin da se nesto nauci.
Nadam se da me niko nije pogresno razumeo.
Naravno da Amerikanci ulazu u muziku jos od vremena Elvisa Prislija a mi to nismo nikada ali zato imamo jedne druge i ako svako postavi par svojih dobrih mixeva sa obrazlozenjima i primerima ja mislim da ce ovaj sajt dobiti na tezini i postati prava online skola.
Mozda trazim previse,mozda sam previse otvoren ali sam makar skroz iskren.
Jos jednom se nadam da mi niko nece zameriti:D !

to ti je sve, samo ne skola... sto ti ne bi npr. napravio sam neki vrlo kratki aranzman.. 30ak sekundi npr... bubanj, bas, zvechke, pad, vokal, prateci (a i ne mora), synths itd itd itd...

onda lepo sednes i napravis da to svira i da se sve cuje... igraj se sa kompresorima, eq itd itd.. al napravis da svira i da se cuju svi kanali, bez muljanja... i uporedjuj tj. nadji neki reper kako bi ti to htelo da zvuci... i ne staj dok ne dobijes to, makar blizu.. zajebano, al nema bolje skole ;)

podrazumeva se da znas cemu sluzi koji alat itd... i bitno je znati da svaki svira drugacije :)

Oggy 19-09-2007 02:56 AM

Quote:

Originally Posted by kVu (Post 170361)
i bitno je znati da svaki svira drugacije :)

Dotle cak nisam ni stigao. Svaki kompresor radi drugacije, svaki Eq, bez obzira sto im je ista namena, ima drugi zvuk.
Moras uvek da isprobas vise "sprava" na kanalu da bi znao sta ti najvise odgovara. Pogadjas da se i tu stavri opet desavaju od slucaja do slucaja? ;)

kVu 19-09-2007 03:06 AM

pa da... samo treba ici bez glupih predrasuda tipa "ne vise od jednog kompresora, eq-a i sl".. budzis dok ne dobijes ono sto hoces... ja neki put stavim i po 2-3 kompresora u lancu i isto toliko eq-a... malo po malo i dodje se do nekog rezultata :)

Arthur 19-09-2007 03:48 AM

ajdmo ovako:
Da li si nekad video da ljudi koji ovde sa puno respekta postuju, postavljaju ovakva pitanja nekom drugom? Ja ne.
Pitanje ti je izuzetno uopsteno i vise govori o tvojoj slabosti i stavu nego o bilo cemu vezanom za muziku. Ukoliko si pazljivo citao, manje-vishe sve sto cini razliku izmedju DOBROG stranog snimka i SOLIDNOG domaceg ti je navedeno. Jer, mogu da ti posvedocim da sam cuo dosta losih stranih produkcija pa cak i tiraznih.. a i nekoliko spektakularnih domacih koji stoje rame uz rame sa vecinom zanrovskih konkurenata. Ako se potrudis, naci ces ih i ti.
Dakle, ta prva podela ti ne valja. Postoje samo DOBRI i LOSI rezultati. Sve sto cini DOBRE je ovde vec navedeno i necu da ih kompajliram.
Na skole zaboravi, to je u zadnje 4 godine na ovom forumu definitivno apsolvirana tema. Mislim, ne upisuj ih sa tom namerom. Takvih skola kakve ti prizeljkujes, uglavnom nema ni preko. Ili su jako retke i skupe.
Dakle, STAV je ono od cega bi svaki znanja zeljan inzenjer morao da pocne. Ovo je zanat koji se definitivno moze nauciti, i mnogo se vise radi mozgom nego usima. Ali potrebna je hrabrost, upornost.
Evo ti konkretan predlog da ne zastranis - radi na opremi kojoj imas dok je ne prevazidjes. Meni je trebalo dosta vremena da prevazidjem PC pluginove i da shvatim gde su njihovi a gde moji limiti. To je najbitnije. Tek kad budes 100% siguran, da si savladao svoje zvucnike, i da bi na nekim boljim SIGURNO imao bolji rezultat, onda razmisljaj o kupovini. Za ovu pocetnu tacku, ne treba ti nista osim volje. Isto vazi za svu opremu. Kada sam "savladao" native plugove, pazario sam UAD-a. Guess what, isplatio mi se SVAKI euro koji sam ulozio jer SIGURAN da sve poslove koje sam posle toga uradio, ne bih mogao tako lako ponoviti bez njega.
Tek ovih dana dolazim do veoma preciznih predstava gde su limiti ITB obrade signala i sta ti to outboard tacno nudi... jedini nacin je da ides redom, i metodom pokusaja i pogresaka, stalno napredujes, uz strpljenje i razumevanje svojih gresaka.
Takodje je veoma korisno ukoliko si prijatan i dobronameran prema ljudima oko sebe, pa mozes doci do informacija na brz i efikasan nacin, a i to je vestina koja se uci i vezba.

kVu 19-09-2007 04:05 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 170369)
ajdmo ovako:
Da li si nekad video da ljudi koji ovde sa puno respekta postuju, postavljaju ovakva pitanja nekom drugom? Ja ne.
Pitanje ti je izuzetno uopsteno i vise govori o tvojoj slabosti i stavu nego o bilo cemu vezanom za muziku. Ukoliko si pazljivo citao, manje-vishe sve sto cini razliku izmedju DOBROG stranog snimka i SOLIDNOG domaceg ti je navedeno. Jer, mogu da ti posvedocim da sam cuo dosta losih stranih produkcija pa cak i tiraznih.. a i nekoliko spektakularnih domacih koji stoje rame uz rame sa vecinom zanrovskih konkurenata. Ako se potrudis, naci ces ih i ti.
Dakle, ta prva podela ti ne valja. Postoje samo DOBRI i LOSI rezultati. Sve sto cini DOBRE je ovde vec navedeno i necu da ih kompajliram.
Na skole zaboravi, to je u zadnje 4 godine na ovom forumu definitivno apsolvirana tema. Mislim, ne upisuj ih sa tom namerom. Takvih skola kakve ti prizeljkujes, uglavnom nema ni preko. Ili su jako retke i skupe.
Dakle, STAV je ono od cega bi svaki znanja zeljan inzenjer morao da pocne. Ovo je zanat koji se definitivno moze nauciti, i mnogo se vise radi mozgom nego usima. Ali potrebna je hrabrost, upornost.
Evo ti konkretan predlog da ne zastranis - radi na opremi kojoj imas dok je ne prevazidjes. Meni je trebalo dosta vremena da prevazidjem PC pluginove i da shvatim gde su njihovi a gde moji limiti. To je najbitnije. Tek kad budes 100% siguran, da si savladao svoje zvucnike, i da bi na nekim boljim SIGURNO imao bolji rezultat, onda razmisljaj o kupovini. Za ovu pocetnu tacku, ne treba ti nista osim volje. Isto vazi za svu opremu. Kada sam "savladao" native plugove, pazario sam UAD-a. Guess what, isplatio mi se SVAKI euro koji sam ulozio jer SIGURAN da sve poslove koje sam posle toga uradio, ne bih mogao tako lako ponoviti bez njega.
Tek ovih dana dolazim do veoma preciznih predstava gde su limiti ITB obrade signala i sta ti to outboard tacno nudi... jedini nacin je da ides redom, i metodom pokusaja i pogresaka, stalno napredujes, uz strpljenje i razumevanje svojih gresaka.
Takodje je veoma korisno ukoliko si prijatan i dobronameran prema ljudima oko sebe, pa mozes doci do informacija na brz i efikasan nacin, a i to je vestina koja se uci i vezba.

alal vera, upravo tako!

oliver10 19-09-2007 04:09 AM

KVU i OGGY razumem ja da je svaka postavka drugacija i zahvaljujem od srca svakome ko je uopste procitao moj post i odgovorio mi na bilo koji nacin.To sam malopre i naglasio.Najmanje sto zelim je da ispadnem ne zahvalan(to je inace ljudska osobina koju najvise mrzim).
I znam da mi ljudi ne prodaju maglu i da je odgovor na moje pitanje kompleksno i tesko objasnjivo ali zato valjda i postoji ovaj forum,da ljudi razmenjuju misljenja.
Zamolio sam da mi neko postavi primer zato sto sam nedavno odgledao Charles Dye - Mix It Like A Record i Internal Mixing Tutorial i oba tutoriala daju primere i na taj nacim sam dosta naucio i stvari se lakse razumeju i svare.
Zao mi je ako ste me shvatili zlonamerno.
Izuzetno cenim mislenje ljudi sa Rumskog sto me je logicno i dovelo do toga da postavim ovaj post.
Ako je ono sto sam zamolio previse ili niko ne zeli da mi izadje u susret to je ok i vase pravo.
P.S.
U svakom slucaju zao mi je sto moram da kazem da pocetnik slusajuci neki snimak i pokusavajuci da dodje sam od sebe do istog rezultata s obzirom da postoji zilion pluginova i kombinacija istih,je ekvivalent pronalazenju igle u plastu sena a u slucaju da dobro poznaje kako i zasta sluzi koji plugin sanse su malo vece-recimo pronalazenje tek ispadnute srebrne narukvice u Adu ispred tvojih nogu(ja je nisam nasao).
Salu na stranu HVALA jos jednom!

oliver10 19-09-2007 04:23 AM

Arture tvoj post je stigao dok sam odgovarao na prosli.
Ne znam u kom segmentu mog pitanja ili kasnijih replya si video da na respektujem ljude s kojima se dopisujem.Mislim da sam se svakome ponaosob zahvalio i mislim da sam bio izuzetno kulturan.Ako sam se i negde nasalio,zao mi je sto je to neko pregrubo shvatio.
Jos jednom hvala svima.

HeatMan 19-09-2007 05:09 AM

Quote:

Originally Posted by oliver10 (Post 170375)
KVU i OGGY razumem ja da je svaka postavka drugacija i zahvaljujem od srca svakome ko je uopste procitao moj post i odgovorio mi na bilo koji nacin.To sam malopre i naglasio.Najmanje sto zelim je da ispadnem ne zahvalan(to je inace ljudska osobina koju najvise mrzim).
I znam da mi ljudi ne prodaju maglu i da je odgovor na moje pitanje kompleksno i tesko objasnjivo ali zato valjda i postoji ovaj forum,da ljudi razmenjuju misljenja.
Zamolio sam da mi neko postavi primer zato sto sam nedavno odgledao Charles Dye - Mix It Like A Record i Internal Mixing Tutorial i oba tutoriala daju primere i na taj nacim sam dosta naucio i stvari se lakse razumeju i svare.
Zao mi je ako ste me shvatili zlonamerno.
Izuzetno cenim mislenje ljudi sa Rumskog sto me je logicno i dovelo do toga da postavim ovaj post.
Ako je ono sto sam zamolio previse ili niko ne zeli da mi izadje u susret to je ok i vase pravo.
P.S.
U svakom slucaju zao mi je sto moram da kazem da pocetnik slusajuci neki snimak i pokusavajuci da dodje sam od sebe do istog rezultata s obzirom da postoji zilion pluginova i kombinacija istih,je ekvivalent pronalazenju igle u plastu sena a u slucaju da dobro poznaje kako i zasta sluzi koji plugin sanse su malo vece-recimo pronalazenje tek ispadnute srebrne narukvice u Adu ispred tvojih nogu(ja je nisam nasao).
Salu na stranu HVALA jos jednom!

nije igla u plastu sena! to morash da shvatish.. gomila plugova je tu samo da bi ti dala vishe opcija.. zashto se trudish da zvuchish kao drugi? mozesh zvuchati dobro, a ne biti replika.. to shto ti trazzish je, pre svega, da ti ljudi koji zaradjuju na tome otkriju "male tajne", shto je definitivno previshe.. ja bih ti, iskreno, rekao i probao da ti objasnim shta god te zanimalo, ali ja sigurno nisam sa svojih 20 godina jedan s markovic, ili jedan vracharevic.. :) a oni.. to je na njima da li ce probati da ti ukazu na to shta su glavna pravila.. ostale cake i ostale stvari ti sam provaljujesh.. kao shto sam ja.. i skoro svi odavde.. zanchi sednesh radish radish radish, ispushish.. iznervirash se.. pozelish da radish kao moskva-minhen vozach shlepera i da prodash sve, i aj u pich.. ali ne.. onda iskulirash par dana, i sednesh opet.. probash ponovo.. i tako u nedogled.. isto je kao i kod pisanja.. napishesh glupost 10 puta, nesvesno, ali nepobidkno si napredovao.. sa muzikom je ista stvar.. samo morash imati chelichne zzivce za stvar koju volish.. isto kao i sa devojkom/zenom.. imaj zzivaca, a iskaljuj se na druge strane (ili budi kao ja depresivan sa vishkom besa i enormnom glavoboljom koju ni brufen od 600 ne moze da ubije)..

najiskrenije, predlazem ti da uhvatish neku pesmu koja ti se svidja.. i produkcijski i muzichki.. i uradi potpuno istu.. trudi se, ako vec zzelish da zvuchish kao neko drugi.. - shto si mogao zakljuchiti da ti ne predlazzem..

najbolje reshenje je da se igrash dok ne nadjesh sebe u toj prichi.. eto, artur (il ko beshe vec, ja se izvinjavam) koristi rev A, a ja umem da nadjem svrhu u cubaseovom built in eq-u na channel strip-u.. shto, sigurno, gomila ljudi na ovom forumu ne podrzava.. al ja sam takav lik.. ne volim neke veeeelike promene u zvuku (tipa supernotch po svaku cenu, a kada je to potrebno- ili neko delikatnije reshenje - upada neki drugi eq).. ako je sempl/snimak zahvalan, mix ce biti dobar.. prosto-und-jednostavno.. jednostavnije ne moze biti.. niko te ne moze nauchiti da chujesh i da osetish.. to morash sam uchiniti.. a kada to uradish, shvaticesh kako je dobar osecaj i chasticesh nas sve pivom jer smo te naterali..

pozdrav

lesha 19-09-2007 07:44 AM

stara knjiga, ali moze biti od pomoci, bobby owsinski - mixing engineer's handbook.

pogledaj i ostale

SHIVA 19-09-2007 09:48 AM

zanimljiva rasprava!

generalno se slazhem da je iskustvo nemoguche zamjeniti 3-mjesechnim kursom, a pojmovi kao "dubina" zvuka su toliko subjektivni da bi svaki pokushaj generalizacije bio uzaludan. No da ne budem uvijek samo filozof ja chu lupit par "sitnica" koje meni obichno daju "efekt" dubine.

- delay na kanal "inspektoru" od par msec (+ ili -) posebno na perkusivnim kanalima mozhe napravit dosta veliku razliku u dozhivljaju "prostora". Iako je "trik" idiotski jednostavan ja ga nalazim iznimno uchinkovitim. Iako vechina ljudi oko mene ne chuje razliku kad npr. snare pomaknem par msec. u + Razlika je dosta velika pogotovo ako se u mixu pomakne vishe elemenata. Zapravo mix postane "razgovjetniji" a samim time i dozhivljaj prostora bude bolji. Na zhalost oni slabije razvijenog sluha che od ovoga imati slabe koristi.

- razni tranzient plug-inovi mogu jako "priblizhit" zvuk time shto naglase tranzient zvuka (attack) a stishaju ostatak (decay). Tretirani kanal neche nuzhno zvuchat "blizhe" nego prije ali che ostali kanali zvuchat "dalje" nego prije. Noise reduction plugovi (tipa X-noise) takodjer uspjeshno "priblizhe" zvuk na kojem je bilo reverba.

- detun reverbi mogu jako promjenit "prostorni" dojam. PSP piano verb je majka za takve intervencije

Na kraju mislim da je jako bitno ne imati predrasude i ne trchati za "razvikanim" alatima. Ljudi imaju tendenciju upadati u rutine. Za "takav" bubanj uvijek koristi "taj" kompresor i "onaj" reverb... Na taj nachin vrlo brzo prestane experimentiranje i naviknemo se na odredjeni zvuk. Jedino experimentiranjem je moguche razviti sluh i otkriti sitne "fore" koje u odredjenim sluchajevima zvuche super iako generalno same za sebe ne izazivaju "divljenje" (npr. Ogi je spomenuo Reverb A shto je odlichan primjer mogucheg rjeshenja koje gotovo SVI sustavno izbjegavaju samo zato jer nie generalno prepoznat kao dobar:rolleyes:).

Dushan_S 19-09-2007 10:25 AM

Quote:

Originally Posted by oliver10 (Post 170377)
Arture tvoj post je stigao dok sam odgovarao na prosli.
Ne znam u kom segmentu mog pitanja ili kasnijih replya si video da na respektujem ljude s kojima se dopisujem.Mislim da sam se svakome ponaosob zahvalio i mislim da sam bio izuzetno kulturan.Ako sam se i negde nasalio,zao mi je sto je to neko pregrubo shvatio.
Jos jednom hvala svima.

Evo ja nisam in?enjer zvuka po profesiji ali silom prilika moram znati pone?to od toga. Poznajem neke ljude koji su dobri u tome ?to tebe zanima. mo?da se i to računa :)
Ono ?to ti ja mogu reći je da mislim da miks debelo počinje u aran?manu. Ako ti napravi? takav aran?man da ti se instrumenti gu?e, da su u startu farbe takve da ti je pad predebeo, da ti je baza kick-a i basa na sličnom mestu, lupam, onda onaj koji miksa u stvari mora da prepravlja ono ?to si uradio da bi spasao stvar a od g..ana se ne pravi pita. Razumevanje nekih osnova ?ta će raditi a ?ta ne zvučno u slučaju muzike koju te interesuje da radi? je prvo pa tek onda dolazimo do kreativnih re?enja. Takođe ti si pitao za "Dubinu" (mada ajd to je nezgodan termin) ali da li si ikad razmi?ljao da ne?to ima "dubinu" samo u odnosu na "blizinu", tj da ako je ne?to jako ?ivo, energično, prezentno i onda postoji drugi instrument koji ima malo reverba ili delay-a, dubina je data kontrastom u odnosu na prvi instrument a ne samim reverbom na drugom instrumentu? Sa druge strane ako ima? oba instrumenta u reverbu, do?ivljaj dubine je mnogo manji. Znači razmi?ljaj o tome ?ta se zaista de?ava na snimcima koji ti se dopadaju, jer gomila ljudi pogre?no skapira koji su razlozi za do?ivljaj nečega da je ovakvo ili onakvo. Mnogo toga je u stvari zvučni trik koji stvara određeni utisak u glavi slu?aoca. Bubanj ne mora biti velik jer je zaista napucan nego zato ?to je ne?to ?to ide uz njega malo. Ne?to ne mora biti "?iroko" jer je ?iroko zaista nego zato ?to je sve ostalo mono i u sredini. Ne?to mo?e biti daleko samo zato ?to je ne?to drugo blizu. Bas mo?e biti masivniji ne zato ?to je glasniji ili zato ?to je basovitiji već zato ?to su pojačani vi?i srednji na njemu pa alikvotni tonovi izlaze bolje i automatski je bas prezentniji. Ne?to se bolje čuje ne zato ?to je ne?to specijalno urađeno na zvuku samog instrumenta, već zato ?to je na drugim instrumentima napravljen prostor frekventno pa onda taj instrument izlazi napolje itd itd itd.
Ja ne mogu reći da sam usko stručan za ovo, ali eto mojih 50 cents iz ugla čoveka koji se prevashodno bavi time da postavi pesmu + aran?man pa u okviru toga mora naravno i da vodi računa o nekim stvarima koje su vezane i za kasnije miksanje. :)

DaBear 19-09-2007 10:47 AM

eto, postavise ljudi par dobrih i mudrih postova ovde, zakljucak je:

1. Soba i monitori imaju veliko znacenje. Ja sam zapanjen sa razlikom u slusanju u novom prostoru u koji sam se uselio pre 2 meseca:o :o
M2 su propevali kao nikad do sad! Bas udara u stoma, kristalno cisto, stereo i separacja kakvu nisam dosada cuo ni u jednoj od soba (3) u kojima sam bio u zadnjih 8 godina...
Za nekoga ko hoce ozbiljno da se bavi miksanjem (i da zivi od toga) treba...
Sa druge strane, mogu da nabrojim gomile albuma koji su smiksani (a i snimljeni) kuci na NS10 i jeftinom setapu....

Budzeti ni ovde ne dozvoljavaju svima da se trose na top studije!

2. Ovo je zanat koji polako odumire. Nove generacije nisu nikad cule zvuk sa trake, ili zvuk dobrog sviranog i snimljenog bubnaj itd. Odrasli su na samplovima, ITB, mp3 i njima je to normala. Ono sto nisi nikad video i cuo ti ne nedostaje! Uskoro nista vise nece biti vazno...

3. I ovde (na zapadu) ima TONA lose snimljene muzike koja je dobro prosla ili nije prosla uopste. Dovoljno je da neki mladi band snimi album sa dva mikrofona koji zvucio kao k***c ( a ima ih puno!) da taj album ima 2-3 hit pesme i odjednom SVI HOCE TAKAV ZVUK!!!???

4. "Dubina snimka" nista ne pomaze losoj pesmi, lose odabranim zvukovima, losem aranzmanu itd (kao sto su vec naveli mnogi dosada)

5. Tutorijala i video tutorijala ima po webu ko salate...malo Googlaj i naci ces svasta. Ali sve je OD PESME DO PESME!
Mene stalno pitaju jel imam banke sa zvukovima koje ucitam pre nego krenem da radim! nemam! Biram zvuk po zvuk (hi hat, snare itd) prema pesmi. Malo je sporo, ali vredi na kraju....

magicna rec ili savet ne postoji.

Kao mlad sam slusao sve na slusalice i pitao se kako su uradili ovo ili ono i posle pokusavao to da izvedem. Razlika je bila sto tad nije bilo kompjutera za muziku (rane 80-te), nije bilo hiljade plugova, digitalnih reverba itd...
radila je parola - snadji se. Secam se kad smo stavili 808 clap u distortion pedalu i kad mu je dala sustain, kao da si stavio clap u neki dugi gated reverb ! kakvo lozenje je to bilo....

dvuckovic 19-09-2007 11:10 AM

Evo ako nekoga zanima, top Nasville session muzicari snimljeni Telefunken mikrofonima u Great River preampe, bez eq bez kompresije.

http://www.telefunkenusa.com/literature/downloads/

DaBear 19-09-2007 11:19 AM

1 Attachment(s)
evo Jack Joseph Puig OKRUZEN outboardom u svom studiju!!!

Znaci - ko nema ovoliko opreme, neka se ne lozi mnogo !!!:(

salim se...

sasaristic 19-09-2007 12:23 PM

Quote:

Originally Posted by dvuckovic (Post 170398)
Evo ako nekoga zanima, top Nasville session muzicari snimljeni Telefunken mikrofonima u Great River preampe, bez eq bez kompresije.

http://www.telefunkenusa.com/literature/downloads/

Uuuuuu opasan link......

oliver10 19-09-2007 12:52 PM

E pa ljudi svaka vam cast.Ali iskreno!Shiva,Dushan i Dabear hvala na savetu,D.Vuckovic hvala na fenomenalnom linku.Heatman me je cak i prilicno nasmejao svojom iskrenoscu.Hvala ti prijatelju ozbiljno cu shvatiti svaki red koji si napisao.
Inace izuzetno mi je drago sto se toliko ljudi oglasilo sa raznih strana(ja sam inace yugonostalgicar).
Znam da neke od vas sigurno poznajem i licno.Pozdrav njima!
Voleo bih kad bi me neko ozbiljno shvatio na forumu i napravio kurs-skolu o kojoj sam pricao.To stvarno fali ovde.
Moj inace nacin razmisljanja je da u Srbiji(u kojoj ja zivim)i ostalim drzavama ex-yu ima mnogo MNOGO DOBRIH muzickih inzenjera i zao mi je sto ljudi poput mene koji ne mogu da odu na Berkly ali vole posao kojim se bave nemaju vise prostora i mogucnosti da nauce ono sto ih zanima.Toliko o tome.
HVALA OD SVEG SRCA SVIMA.
Verovali ili ne ja sam stvarno zadovoljan,i ako postoji jos neki nacin da mi priblizite ovu tematiku molim vas ne oklevajte.Ali da ne bude zabune ja nisam trazio recept za dobar mix vec samo recept za dobijanje vise dubine u mixu.Nadam se da me razumete.
POZDRAV SVIMA i HVALA JOS JEDNOM!

All times are GMT +1. The time now is 08:13 AM.