![]() |
Bubanj
Pricaju ljudi da dobro programiras bubanj i da pravis cudo sa Toonetrack-om...:) Reci mi koji je tvoj princip programiranja akusticnog bubnja,koje semplove koristis,kako layer-ujes,da li snimas elektroncem,itd???
|
Re: Bubanj
Ma, preteruju...
Da, cesto koristim Toontrack "Superior" - od svih drum VSTi-ja, njime dobijem ono sto hocu. Nema nikakve "specijalne" fore - mnogo sam svirao sa opasnim bubnjarima, sto kod nas, sto po inostranstvu... od njih sam, kroz saradnju, naucio sta moze da se odsvira, a sta je u domenu ritam-masine. Licno, uvek vise volim "acoustic" pristup(elektroniku postujem, ali me ne "pali")... "Superior" ima (za mene) zgodan UI i pruza izvanredne mogucnosti da "programming" zvuci veoma realisticno - tu mislim na zvuk, odnosno homogenu zvucnu sliku koja se teze dobija ako koristis posebne komponente iz razlicitih datoteka. Tu je osnovna fora dobro podesiti "leakage" - koliko se koji instrument cuje u mikrofonima drugih instrumenata (nikada neces staviti da gornji mikrofon dobosa hvata bas bubanj isto koliko i donji mikrofon, nije prirodno da u mikrofon "floor" tom-a jednako ulaze "hi-hat" i drugi tom, itd). Sto se samog "programming"-a tice, sto si vise bubnjara slusao- toliko ce ti lakse biti."Superior" ima dovoljno "velocity layer"-a da mozes lako da izimitiras i one najfinije... Na mojoj ploci "Superior" svira u svim pesmama - uglavnom sam koristio neki Roland elektronski kit za trigerovanje(vremenom sam naucio i sam ponesto da odsviram), neke sitnice sam programirao preko klavijature... |
Hvala na odgovoru!!!;)
Zanima me jos,kada vec trigerujes,da li si nesto semplovao i sam...imas li npr. omiljeni dobos,hi-hat,...? |
Quote:
Procitao sam da je trigerovanje zapravo samena postojecih zvukova-gitare,bubnja..Znaci nesto odsviras i zamenis semplovima.Ako je tako.. :banghead: Ne zamerite,nov sam u ovome.. :( |
trigeruje se uglavnom bubanj.. malo je tesko trigerovati melodijske instrumente zar ne? a odgovor je da - upravo je elektronac koristio samo za midi kontrolu semplova..
|
Quote:
Trigerovanje ("triggering") se prevodi kao okidanje, a ne kao "zamena" - tako ce ti biti lakse da razumes... Koristio sam Rolandov kit da bih "okidao" Toontrack-ove semplove - kao sto bih to uradio preko midi klavijature... ovo mi je bilo zgodnije zbog realisticnosti - na klavijaturi za iole kompleksniji patern moras dooobro da se pomucis da dobijes sve one nijanse koje na bubnju (zbog nacina sviranja) izadju vrlo lako. |
Hvala na odgovoru!
Sad je vec mnogo jasnije.. ;) |
Ogi, ja volim superior sa vrlo malo ili nimalo leakage-a.... jel to OK?
|
Koji si Roland-ov kit koristio? V-drum?
|
Quote:
Iz mog iskustva u tom slucaju se gubi na zivosti samih zvukova, tako da likidz podesis kao sto je Ogi rekao da bude sto realnije moguce, a da ti opet bude zgodno za mix. POz PS Meni bubanj na albumu zvuci bash super, nekako je ziv, prisutan, i da nisam snimio na omotu drum programming frazu, ne bih izvalio, a to je valjda i sustina! (pored ustede vremena i para, naravno):) |
Dobro, znači moram leakage.
E, ja sam recimo znao u DFH exportat posebno leakove, a posebno čiste zvukove i onda kasnije dozirat leakage, ali onda leakage nisam procesirao i farbao jednako kao clean zvuk. Recimo imam leakage iz mikrofona snare top koji ide u grupu leakage, zajedno sa svim leakovima i imao sam drugu grupu za čiste zvukove. Zanima me znači mora li traka sa leakage-om biti jednako procesirana kao ona na kojoj je clean sound? Ili, mora li sam kanal određenog elementa npr. toma već imati leak, ili su rezultati dobri i sa ovim mojim sistemom grupa? Pitam zato jer nemam dovoljno iskustva i nisam prsstvovao mix sessionima da bih znao što ustvari trebam u svakoj situaciji.... |
Quote:
Probao sam pre toga razne Yamahe i Alesise, ali mi je Roland bio najbolji za to sto sam hteo... |
Quote:
Cak ne znam (napamet) da mozes da eksportujes SAMO "leakage", ja to racunam u SASTAVNI deo zvuka svakog elementa. Mislim da bi sa posebnim procesiranjem "leakage"-a i pripadajuceg "dry" zvuka dosao u problem sa fazama (kao kod snimanja zivog bubnja i zbog toga volim "superior";) ) Sto se "ambience" kanala tice, njega procesiram po potrebi... |
Ja koristim isto taj Rolandov bubanj i softver Addictive drums, medjutim drum mape mi se ne slazu!
I onda kad sve to pocnem da premestam, vise mi vremena oduzme nego sam snimanje! Kako si ti to resio? |
Davno bese...
Naravno, kad sam sve vezao kako sam hteo - UBIO sam se od "premestanja" nota i brojeva, sto u DKFHS-u, sto na kontroleru... medjutim, dobra stvar kod ove moderne tehnologije je sto mozes da napravis presete. Napravio sam razne kombinacije i bile su mi dostupne - "one click away"... Nazalost, nema brzeg resenja... p.s. nemam pojma da li postoje neke "template" mape za "Addictive drums"... pravo da ti kazem, taj "Addictive drums" mi zvuci "najsiromasnije" od svih software-a. |
Onda verovatno nema drugog resenja, to mi dodje kao MICE, premestanje!
Sto se tice softvera bubnja, taj je najbolji koji imam za sad, potrazicu bolji! Hvala na savetu! |
Quote:
|
...
|
Quote:
Mislim da postoje pristojni addoni za "addictive drums" Meni se fino pokazao EZ drummer i za pop i za metal,posto ima nekoliko svojih kitova...moze se dobiti zdrav bubanj po mom skromnom mishljenju... |
Meni ez zvuci najrealnije
|
"EZdrummer" sam probao, instalirao sve kitove - nije mi se dopao...
"Nezgodne" stavke - za mene - su bile sto ne mogu da se edituju komponente (pitch, decay), ne moze da se dozira "leakage" i slanje u "overhead", "ambience" i "room" mikrofone, kao i nemogucnost kombinovanja kitova (svidela mi se noga iz "Nashville" kita, dobos iz "Dkfh" kita, itd.)... Da, postoji "workaround" - otvoriti za svaku komponentu posebnu instancu "EZdrummer"-a i tako dozirati "room" i "amb", ali je to dosadno i zamorno... "EZdrummer" je napravljen kao "lite" varijanta "DKFHS"-a - verujem da je mnogima dovoljan, meni - nije... "Addictive drums" je bolji (editabilniji), ali i dalje nije dovoljno dobar za moje potrebe. |
Iskreno, meni je Ez nekako previše ofarban... Imam osjećaj da ja tu više ne mogu ništa dalje tweakat.
|
Koji god sample da koristis moras da se trudis oko njega da bi zvucao ili da se trudis mnogo da bi dobio sound koji ti zapravo zelis.
|
Quote:
Desavalo mi se da "nemam izbora" kod biranja semplova (audio track-ovi za mix), da "kick" zvuci kao mokar karton (a treba da postane "Nashville kick", sa mekanom "tackom" i puno "mesa"), da "snare" zvuci kao "glitch" (a treba da glumi najbolje nastimovanog "Pearl"-a) i slicne gluposti... onda sam morao da se trudim, da taj mix zvuci solidno, odnosno "najmanje lose". A i to je bilo mnogo pre "Drumagog"-a, "Sound replacer"-a i ostalih dostignuca moderne tehnologije... Sada se trudim da u startu imam zvuk sto priblizniji krajnjem cilju, upravo da ne bih morao da "radjam mecku" i "pretvaram" bilo koji zvuk u nesto sto to nije... |
Koji predlazes bubanj da koristim? posto ja kombinujem stylus, ez drumm pop i vintage...
|
Quote:
Veoma je nezahvalno traziti i davati takve savete - ono sto meni dobro zvuci i sa cime lako radim, tebi moze da bude potpuno besmisleno. Predlazem da koristis ono sto TEBI i TVOJIM potrebama najvise odgovara - sve kombinacije su moguce... |
U pravu si nisam nista rekao odredjeno.
Radim pop muziku, mislim da se malo razlikuje od domace pop muzike. Trudim se da sve bude jednostavno. (Umem da zakomplikujem sa vokalom.) npr. Bubanj, bas, klasicna gitara, strings. svideo mi se bubanj michaela boltona u pesmi how am i supposer to live without you. sa kojim samplom da dobijem takvu slicnost snare-a i kick-a. ? |
Hm, ne mogu da se setim te pesme...
Imas neki link da je cujem? |
sad cu da stavim na rapid share
|
|
Jeee, ti pored OVAKVOG pevaca slusas "kick" i "snare"???
Majstore... Ovo sto sam cuo (bas-bubanj i dobos) mi je slicno nekoj Roland ritam masini, majstorski miksano... bilo je, cini mi se, na R8 (to ce "slowstar" bolje znati) tih "dubokih, glomaznih" dobosa. Mislim da je svojevremeno izasao Akai cd-rom na kome su bili semplovi gomile ritam masina... "Beat Machine", ili tako nesto... Kako god, NE POSTOJI recept "za zvuk bubnja kao u ... pesmi - uzmite ovu nogu, onaj dobos, cinele odavde, tomove odande, na kompresoru ... stavite ono na ovoliko, ono na onoliko, ekvalizujte ... ekvilajzerom ono onoliko, ovo ovoliko i - ETO GA!!! Isto..." Razumem da ti se neki zvuk svidja, da zelis da proizvedes sto slicniji, ali koliko god otrcano zvuci - moras sam da nadjes "foru", da to sto zelis smestis u svoj kontekst...eksperimentisanje je jedino resenje... |
Hvala na savetu. Odoh da skinem taj akai.
Ja jednostavno nisam bubnjar i to me malo sputava. Gitarista sam. |
All times are GMT +1. The time now is 09:24 PM. |