Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   dithering (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=19133)

Arthur 24-08-2007 02:16 AM

dithering

sad za high-end manijake pitanje.. da li je bolje ditherovati ili raditi recording na manji bit depth.. tipa upalim wavelab i 32bitni floating-point projekat usnimim kao 24bit, ili 16bit.. tu nema klasicnog matematickog odsecanja, te kontam da bi mozda rezultat mogao biti prijatniji?
I sta bi nuendo uradio sa tim 32bit-fp ako bi exportovao na 24bita? odsekao ili nesto mudrije?

HeatMan 24-08-2007 03:04 AM

Re: dithering

bili bi odsecheni (kolko sam ja nauchen) u oba sluchaja.. a dithering je tu da nanese 'pametan shum' i 'digne' te tihe delove na (-96 db <ako je 16 bita).. realno, razlika je primetna samo kod nekih duuugachkih reverba.. ali, ako radish potpuno zivu muziku, ili imash (recimo) mikrofon preko cele pesme, dithering ti je bukvalno i nepotreban.. kada cutujesh sa 32 na 16 ili 24 dolazi do odsecanja svega ispod 96 db (ili -144db).. ovako ti je samo malo blazi taj glitch.. uproshceno recheno..

pozdrav

LACKY 24-08-2007 04:26 AM

Nije mi bas jasno sta si hteo da kazes pa ako moze pojasni malo.

HeatMan 24-08-2007 04:35 AM

ja? :)

Arthur 24-08-2007 11:58 AM

evo ja da pojasnim svoje : ako iz programa (nuendo) u kojem radim projekat u visem bit depthu exportujem u manji (24 u 16), kazu zlobnici da dolazi do kvantizacije i shuma kvantizacije jerbo on samo odsece matematicki tih zadnjih 8 bita iliti 48dB dinamike.
Pitanje prvo - Sta se desava kad iz 32bitnog floating pointa exportujem u 24bita?
Pitanje drugo - da li bi zdravije bilo da umesto klasicnog exporta, koji se bavi matematikom, uradim re-recording mixa na konverter sam za sebe - tipa upalim snimanje u wavelabu i pustim da se mix iz nuenda snimi u WL.. Jer ondak, po mom nekom kontanju, nema odsecanja, vec samo prepakovanje zvuka na 24 bita...
i da li je ovo bolji metod od ditheringa?

Gulanfer 24-08-2007 12:01 PM

a zasto jednostavno ne uradis sve varijante koje ti padaju na pamet sa istim fajlom i uporedis rezultate, opticki i zvucno ? Ako ne cujes razliku , koga briga a ako je cujes izaberi onu koja ti najbolje zvuci.
To, ako sam dobro razumeo tvoju dilemu...

boggy 24-08-2007 01:27 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 166795)
..... kazu zlobnici ....

:rotfl::rotfl::rotfl:
Quote:

Pitanje prvo - Sta se desava kad iz 32bitnog floating pointa exportujem u 24bita?

javlja se shum kvantizacije
Quote:

Pitanje drugo - da li bi zdravije bilo da umesto klasicnog exporta, koji se bavi matematikom, uradim re-recording mixa na konverter sam za sebe - tipa upalim snimanje u wavelabu i pustim da se mix iz nuenda snimi u WL.. Jer ondak, po mom nekom kontanju, nema odsecanja, vec samo prepakovanje zvuka na 24 bita...

to "prepakovanje" se ne moze odraditi bez odsecanaja, odnosno "zlog" shuma kvantizacije

Drugo, wavelab, nuendo, ili sta vec, ne rade samo matematiku prilkom exporta, vec sve sto inace rade je (neka) matematika...
Quote:

i da li je ovo bolji metod od ditheringa?

Ne.

pozdrav

bogi

boggy 25-08-2007 03:10 PM

Arthure, oces da ti izditherujem pesmu na Lynx L22 karti, hardverski, a ti sam proceni da li ima znacajnih razlika....

pozdrav

bogi

radsoul 01-09-2007 01:22 PM

Imam sledeci problem: U pitnju je protools le 6.7, kada koristim dithering pri konverziji sa 24 na 16 bit-a, u finalnom mix-u(eksportovan wave fajl-44.1kHz/16 bit) cujem ponekad pikove i pucketanja koje u opste nisam cuo u samom sekvenceru!
Da li je proces dithering-a uspeo da pojaca pojedine frekvencije ili je nesto drugo u pitanju?
pozdrav!

kejkz 01-09-2007 02:14 PM

Quote:

Originally Posted by radsoul
Da li je proces dithering-a uspeo da pojaca pojedine frekvencije ili je nesto drugo u pitanju?

Pri ditheringu ne bi trebalo doci do bilo kakvih izoblicenja ili menjanja, problem je verovatno na drugom mestu...

SumAnuT 14-09-2007 08:14 PM

Ajd i ja da priupitam nesto.

Znam da se sa povecanjem bitaze povecava i dinamicki opseg, ali sad nesto razmisljam i nije mi bas najjasnije zasto je to tako ...

Ako povecamo bitazu, valjda ce svaki bit da ima manji opseg u celokupnom signalu, ali ako se sa povecanjem bitaze povecava i dinamicki opseg onda ispada da su bitovi uvek iste velicine (finoce), samo ih sa vise bita ima vise? Onda bi kvantizacioni sum bio isti i na 24 i na 36 bita, sta sam propustio?

Kako odsece poslednjih 8 bita tj. 48 dB? Zar ne uzme ceo opseg signala i opet ga sempluje samo sa malo grubljom (vecom) "resetkom"?

kejkz 14-09-2007 09:39 PM

Nesto si me zbunio sa pitanjem, ali valjda sam shvatio, pa cu pokusati odgovoriti:

Bitaza predstavlja vertikalnu osu, grubo receno amplitudu u digitalnom domenu. Sto je bitaza veca, to je moguce imati snimke vise dinamike. Kvantizacioni sum nije isti na 24 i 36 bita, postoji znatna razlika, koja nije posebno bitna kada je u pitanju rad sa jednim fajlom.
Poenta koriscenja visih bitrejta je posebno izrazena pri sabiranju velikog broja kanala=sto je visi bitrejt, vise kanala ce se moci sabrati bez cujnih izoblicenja, jer ce se sacuvati vise informacija. U pitanju su male vrednosti, obicno necujne, ali... posmatraj to kao predostroznost...

Ne znam tacno kako se radi prebacivanje bitaze, verovatno svaki program ima neki svoj metod, a obicno je upravo kao sto si ti rekao, klasicno odsecanje bitova, bilo kakav da je izlazni fajl (24, 16, 8 bita). Kvantitizacioni sum koji nastaje pri prebacivanju na 24 bita obicno ne zahteva dither...mada, moze se koristiti i za njega, posebno ako je poslednji eksport...

I tu smo se sada opet vratili na pitanje zasto se koristi dithering :)

Valjda sam dobro objasnio, ako sam nesto propustio, nadam se da cete me ispraviti...

pozdrav

Bota 15-09-2007 11:46 AM

Ljudi ne znam kako da ovo sročim a da se niko ne osjeti prozvanim ili ne daj bo?e uvrijeđenim, to mi je stvarno na kraj pameti.

Mislim da dosta ljudi na ovom forumu nema pravu sliku o digitalizaciji signala i ''digital signal processing-u''. Pitanje je vi?e za DSP forum pa bi ga mo?da trebalo i tamo prebaciti.

Ovu tematiku treba gledati prvenstveno iz in?injerskog ugla pa tek onda sa aspekta nekoga ko se bavi muzičkom produkcijom (matematika mo?da nekad djeluje apstraktna i dosadna ali te nikad ne mo?e odvesti u krivom smjeru :) ).

Proces konvertovanja analognog signala u digitalni odvija se u dva koraka. Prvi korak je proces odmjeravanja (ili ''sampling'' ako vam je dra?e na engleskom) a drugi korak je proces kvantovanja. Procesom odmjeravanja mi ne uzimamo čitav analogni signal već samo neke njegove dijelove koje ćemo u daljem tekstu zvati ''odmjercima'' ili semplovima. I to odmjeravanje ćemo vr?iti u tačno definisanim, ekvidistantnim vremenskim trenucima. ?ta to znači konkretno?

Ako smo odlučili da odmjeravanje vr?imo sa frekvencijom od, recimo, 44100 Hz to znači da ćemo od čitavog analognog signala, u svakoj sekundi uzeti 44100 odmjeraka. Odmjerke mo?ete zamisliti kao dijeliće signala teroijski beskonačno kratkog trajanja, kao kratke impulse. Svaki od tih odmjeraka ima različit nivo (različitu vrijednost napona).
Znači, procesom odmjeravanja smo od analognog signala (matematički opisanog neprekidnom funkcijom u vremenu) dobili skup odmjeraka uzetih u tačno definisanim vremenskim trenucima. Ako smo imali zvučni signal trajanja 3 sekunde, poslije odmjeravanja frekvencijom od 44100 Hz dobićemo 3x44100 odmjeraka.

Sad dolazimo do drugog koraka u digitalizaciji signala tj. do kvantovanja. Iako odmjerci mogu uzeti bilo koju vrijednost napona, mi ćemo se (iz praktičnih razloga) ograničiti samo na neke vrijednosti.
Na primjer, ako se napon analognog signala mijenja u granicama od -10 do +10 V, i ako nakon odmjeravanja dobijemo vrijednosti odmjeraka -1,4356; -0.3453; 5,2387; -7,23; 8,8765...procesom kvantizacije ''zaokru?ićemo'' ove vrijednosti tako da dobijemo cijele brojeve (2,4,7,-1,-6,-4,9,-8...).

Znači, polazeći od analognog signala koji u bilo kojem vremenskog trenutku mo?e uzeti bilo koju vrijednost iz dinamičkog opsega, u tačno određenim vremenskim trenucima smo uzeli odmjerke i ''zaokru?ili'' njihovu vrijednost.
Sad te odmjerke treba predstaviti u formatu prilagođenom obradi na računaru. Tu stupaju na scenu biti :)

Neka je na?a zvučna informacijana zapisana signalom čiji se napon mijenja u opsegu od 0 do 15 V i neka traje 10 sekundi. Procesom odmjeravanja frekvencijom 44100 Hz smo dobili 10X44100 odmjeraka čije smo vrijednosti napona zaokru?ili na cijele brojeve (0, 1, 2...15). Sad ćemo te vrijednosti odmjeraka zapisati u binarnom obliku, pa bi recimo 14 pisali kao ''1110'' binarno, 10 kao ''1010'' binarno, 3 kao ''0011'' binarno itd. Na taj način smo vrijednost odmjerka iz opsega 0-15 V zapisali pomoću 4 bita (namjerno nisam navodio negativne vrijednosti jer je njihov binarni zapis malo drugačiji).

Sad tek dolazimo do pitanja koje je postavio SumAnuT, kako se povećavanjem broja bita povećava dinamički opseg?

Ako vrijednosti odmjeraka zapisujemo pomoću 4 bita dobijamo 2^4 kombinacija, odnosno 16 različitih vrijednosti za odmjerke. Sa osam bita dobijamo 2^8, odnosno 256 kombinacija. Sa 16 bita mo?emo zapisati 2^16 (65536) različitih vrijednosti napona jednog odmjerka, odnosno sa 16 bita imamo 65536 ''zaokru?enih'' vrijednosti koje mogu da se dodijele odmjerku.

Dinamički opseg (koji se mjeri u dB) ovako kvantovanog signala bio bi 20log(65536) = 96 dB, ?to znači da digitalni signal koji je zapisan sa 16 bita ima dinamički opseg od 96 decibela, odnosno vrijednosti dva odmjerka mogu da se teorijski razlikuju za 96 decibela (65536 puta). Sada je sasvim jasno da se povećavanjem ili smanjivanjem broja bita po odmjerku povećava ili smanjuje dinamički opseg.

20log{2^8}=48 dB, 20log{2^24}=144 dB

Nadam se da vas nisam smorio sa ovom pričom i da me zbog ovog posta nećete usmjeriti na temu ''uputstvo za pametnjakoviće'' :D

Max 15-09-2007 02:19 PM

Ma gde si smorio .....

Napokon objasnjenje na " srpskom " koje klinci mogu da razumeju :)

Pozdrav

SumAnuT 15-09-2007 04:13 PM

Dosta sam nezgrapno postavio pitanje, a nije ni lako postaviti ga bez slike, pa sam dobio tacne odgovore, ali to nije bilo pitanje.

Mene je zbunila tvrdnja da se poslednjih 48 dB signala odseca, pa nisam imao mira dok nisam rasvetlio situaciju, uz naravno nesebicnu pomoc bogyja.

Evo slika:

http://academictech.doit.wisc.edu/images/sf00sbit.gif

Kao sto vidite, ako se sempluje nesto sa 8 bita, pa sa 16 bita, dinamicki opseg signala ostaje isti, samo je broj pragova odluke izmedju najtiseg i najglasnijeg signala razlicit.

Imao sam i ja digitalizaciju, ali sam ovo uzeo zdravo za gotovo, a cini mi se da ta ralzika od 48 dB ne znaci da se ista odseca u originalnom analognom signalu, vec se taj signal provlaci kroz krupniju resetku na kojoj ima manje pragova odabiranja, te je i kvantizacioni sum veci.

Neka nam je opseg signala od 0 do 10.

Prvo cemo ga kvantizovati sa 3 bita, i pragovi odluke bi bili na 0, 5 i 10.
U drugom slucaju cemo ga kvantizovati sa 6 bita, pa bi pragovi odluke bili na 0, 2, 4, 6, 8, 10.

Kao sto se vidi iz prilozenog, dinamicki opseg signala je osta isti - od 0 do 10, samo je resetka kojom smo samplovali signal bila finija. Dinamicki opseg signala se nije povecao povecanjem bitaze, vec je samo resetka finija.

Sto nas dovodi do sledeceg zakljucka; podlednjih 48 dB signala se ne odseca, vec ce svaka promena manja od poslednjih 48 dB, proci nezapazeno, tj ostati na istom pragu odluke, a te promene se desavaju i pri najvisim nivoima signala, ne samo pri najmanjim.

Dakle, samo je resetka finija, opseg ostaje isti, nista se ne odseca sa dna, vec se kroz ceo signal promene manje od poslednjih 48 dB ne registruju.

Bota 15-09-2007 05:38 PM

Da ali tebi je nebitno koliki je dinamički opseg signala već dinamički opseg A/D konvertora, odnosno koliko stepenika tj. pragova odluke postoji pri konverziji signala.
S druge strane sama definicija decibela mo?e zbuniti iz razloga ?to decibel ne daje egzatnu informaciju koliko neka veličina iznosi po apsolutnom iznosu već samo koliko je puta manja ili veća od neke druge unaprijed usvojene vrijednosti.

Zamisli da čitav signal koduje? samo sa jednim bitom i pri tome najti?em zvuku koji mo?e da izađe iz tvoje sprave dodijeli? 0 a najgalsnijem 1. Svi ostali signali (odmjerci) će takođe uzimati vrijednost 0 ili 1 zavisno od toga da li su ''bli?i'' jedinici ili nuli. U tom slučaju će tvoja sprava imati dinamiku od samo 6 decibela jer je 20log(2^1)=6 dB. S druge strane to ne znači da će se smanjiti razlika u apsolutnom iznosu između najti?eg i najglasnijeg zvuka kojeg će? čuti. Postojaće i jedan i drugi samo neće biti ni?ta između njih, nikakve finije podjele, samo ''najti?i'' i ''najglasniji'' odmjerak.

Ako povučem paralelu na tvoj grafik, i sada će se vrijednosti maksimuma i minimuma tvoje sinusoide razlikovati za istu vrijednost po apsolutnom iznosu (ako je amplituda bila 5 V onda je ta razlika 10 V jer je u minimumu vrijednost -5 a u maksimumu +5) samo ?to će? i ostalim vrijednostima koje se nalaze između maksimuma i minimuma, nakon kvantizacije, dodijeliti vrijednost ili -5 ili +5.

Dakle, pod pojmom dinamičkog opsega u A/D konverziji se ne misli na apsolutnu vrijednost razlike najti?eg i najglasnijeg zvuka, već upravo na ''dubinu'' podjele između njih.

Sasha Fishter 15-09-2007 06:40 PM

http://rapidshare.com/files/55948687..._bit_depth.mov

jako dobro objasnjeno...meni je pomoglo

Pozz

SumAnuT 15-09-2007 11:39 PM

Quote:

Dakle, pod pojmom dinamičkog opsega u A/D konverziji se ne misli na apsolutnu vrijednost razlike najtišeg i najglasnijeg zvuka, već upravo na ''dubinu'' podjele između njih.
To je ono sto je, cini mi se, bunilo ljude na ovoj temi.

Razlika izmedju 16 i 24 bita nije u dinamickom opsegu, vec je dinamicki opseg podeljen na vise bitova, a time se prenose manje promene u signalu nego pri manjoj bitazi, sto znaci da je signal finiji.

Dakle, nista se ne odseca.

Bota 16-09-2007 12:30 AM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 169957)
To je ono sto je, cini mi se, bunilo ljude na ovoj temi.

Razlika izmedju 16 i 24 bita nije u "generalnom" dinamickom opsegu, vec je dinamicki opseg svakog bita veci, sto znaci da je prag odabiranja sve finiji tj. verniji.

Ne svakog bita već svakog odmjerka digitalnog signala koji se koduje pomoću 16 ili 24 bita. Biti slu?e samo da ti zapi?e? vrijednost amplitude odmjerka na način koji je razumljiv računaru, recimo na cd. Gledaj na to kao na informaciju o tome koliki je pojedini odmjerak.

Vjerovatno će analogija sa digitalnom fotografijom baciti vi?e svjetla na problematiku. Ladi lak?eg poja?njenja ograničićemo se na crno-bijelu fotografiju (gray scale). Da bi prikazali jednu digitalnu fotografiju na ekranu, potrebno je da za svaki piksel slike znamo dvije informacije: poziciju tog piksela na ekranu (koordinate) i svjetlinu, odnosno nijansu sive boje. Dodijelimo svakoj nijansi jedan broj tako ?to ćemo najsvjetlijoj nijansi pridru?iti najveći broj a najtamnijoj nijansi najmanjii broj. Najjednostavnija fotografija bi se dobila kada bismo imali samo dvije nijanse svjetline, crnu i bijelu i crnoj dodijelimo broj 0 a bijeloj 1 (tzv. binarne fotografije).

Ako bismo htjeli malo vi?e detalja na slici onda treba napraviti finiju podjelu i pored crne i bijele uzeti jo? neke nijanse između te dvije. Gray scale fotografije defini?u 256 nivoa svjetline gdje 0 predstavlja crnu a 255 bijelu boju a nijanse sive su predstavljene brojevima od 2 do 254. Znači, za prikazivanje pojedinog piksela na ekranu potrebno je znati njegove koordinate u xy dijagramu (polo?aj) i vrijednost svjetline koja je zapisana brojem koji uzima jednu od vrijednosti 0-255.

Po?to se digitalna fotografija čuva na računaru potrebno je te brojeve zapisati u binarnom obliku pa nam za to treba 8 bita jer je 2^8=256 (sa 8 bita mo?emo zapisati 256 različitih brojeva odnosno 256 nijansi).

Ako bismo htjeli vi?e detalja na slici (vi?e različitih nijansi) onda nam za to treba vi?e bita po jednom pikselu. Znači povećavanjem broja bita po pikselu povećavamo rezoluciju slike u pogledu nivoa svjetline.

Analogija sa audio signalom bi bila sljedeća: umjesto polo?aja piksela, kod audio signala nam je potreban ''polo?aj'' odmjerka u vremenu, a umjesto nivoa svjetline imamo amplitudu odmjerka. Ako imamo samo dvije vrijednosti amplitude koje kodujemo sa 0 i 1 dobićemo najjednostavniji slučaj. Povećavanjem broja bita po odmjerku audio signala povećavamo rezoluciju, odnosno kvalitet reprodukovanog signala jer imamo vi?e detalja (vi?e različitih vrijednosti za amplitudu pojedinog odmjerka).

lesha 16-09-2007 01:54 AM

samo da napomenem da se kod nas "sample" prevodi kao uzorak ;)

Tiki the Boyler 16-09-2007 07:38 AM

ili odmjerak... ;)

Thumbs Up kolega!

Bota 16-09-2007 10:10 AM

U literaturi koja se koristi u elektrotehnici ja sam uglavnom nailazio na prevod ''odmjerak'' jer se i Šenonova teorema prevodi upravo tako, teorema o odmjeravanju. Uzorak je možda bliži nekim drugim naukama (npr. uzorak tkiva i sl).

SumAnuT 16-09-2007 10:15 AM

Ma prica ko kako hoce, taj tehnicki deo recnika nam je potpuno nesredjen.
Ja sam nailazio i na frekvenciju uzorkovanja i na svakave izraze, doduse na visoj elektrotehnickoj.

EDIT: mada kad bolje razmislim mozda sam na te izraze nailazio na internetu i na ovom forumu, ne u literaturi ...

Bota 16-09-2007 10:35 AM

E pa vidiš, sad si mi dao ideju :) Moglo bi se možda poraditi na nekakvom ''Rumski rječniku'' u kojem bi bili definisani svi termini koji se koriste u produkciji i DSP-u i dat njihov prevod. Napraviti u formi tread-a pa okačiti kao sticky, šta mislite o tome?

SumAnuT 16-09-2007 10:40 AM

Mene su npr ucili da se ne kaze ekvilajzer, jer ta rec nema koren u srpskom jeziku, vec ekvalizer. Ukoliko bi na ispitu rekao frekventno umesto frekvencijsko odmah bi isao kuci. Iako su slicni izrazi, frekventno se koristi u saobracaju, i nema veze sa audiom. Tako i sa tim odabiranjem, odmeravanjem, uzorkovanjem.

Cini mi se da je najprikladniji izraz odmerak, jer mi u digitalizaciji signala, zaista odmeravamo, dok mi je uzorak prikladniji za mediciniu gde se uzima uzorak necega, bez ikakvog odmeravanja.

Plasim se samo da svaki profesor ima neki svoj recnik koji pokusava da progura i da se do nekog pravilnog recnika moze doci samo u simbiozi tehnicara i lingvista, nikako samo jednih ili samo drugih.

Ima cini mi se vec zalepljena tema sa audio izrazima, ne znam sta se tu desava ...

To je tema: -=Music Technology Recnik=-, ali to nije to sto si ti mislio ...

Arthur 17-09-2007 04:02 PM

ma to je drndanje akademsko.. mozda nam recnik ne bi pomogao, ali prevodioc je svakako dobrodosao...
a sada trik pitanje za sve :

Ako je u projektu bitdetph 32bit floatingpoint, sta se onda cuje na D/A konverterima koji su po prirodi 24bitni?? i ponovo, iz tog ugla, da li bih 24bitnim exportom takvog projekta, dobio rezultat koji sam cuo prilikom rada u 32bitFP projektu?

SumAnuT 19-09-2007 09:47 AM

Dobro pitanje :)

Posto je trik pitanje, uzecu si slobodu da nagadjam.

Ono sto znam, je da je nuendov mikser uvek na 32 bita FP, a verujem da je tako i u drugim sekvencerima. On uzima kanal po kanal, koji su recimo 16 bita, konvertuje signal na 32 bita FP, sabira ga, i vraca ga u bit depth koji je naveden u projektu. Potom signal salje "napolje", tj. na konvertor, koji opet u zavisnosti od toga koliki je bit depth namesten u projektu od kartice, konvertuje ili ne konvertuje signal.

Dakle, odgovor na prvo pitanje bi bio, da ako je projekat u 32 bit PF, pri prolasku signala kroz konvertor, isti konvertuje signal na 24 bita ili koliko je vec odredjeno u projektu od kartice.

Tako da je na drugo pitanje odgovor pozitivan, ukoliko bi sa 24 bit konvertorom, slusao 32 bita FP mix, identican rezultat bi dobio kada bi exportovao ceo projekat sa 24 bita, jer konvertor na izlazu iz kartice, svakako konvertuje sve sto cujes na 24 bita. To je pod uslovom da uvek slusas mix i exportovani signal na konvertoru sa istim bit depth.

Posto je export projekta nezavisan od konvertora na kartici, ti bi mogao recimo da exportujes fajl u 32 bita FP i da ga odneses na neki 32 bita konvertor i onda bi verovatno neki marsovac cuo razliku izmedju 32 bit i 24 bit fajla. :)

Arthur 19-09-2007 01:23 PM

ja ne znam za 32bitne D/A konvertere :? drugo, sta ti znaci konvertuje ga na 24bita ? Sa ili bez suma kvantizacije ? hehe, trik trik.. samo me cudi da se niko vise ne javlja..

HeatMan 19-09-2007 01:56 PM

pa nemash 32 bita d/a konvertere.. ali pluginovi na 32 bita rade bolje finije i preciznije.. samo radi toga se radi 32bt flowtin point..

SumAnuT 19-09-2007 02:59 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 170421)
ja ne znam za 32bitne D/A konvertere :?

Ne znam ni ja. Pricam teoretski sta bi se moglo desiti.

Quote:

sta ti znaci konvertuje ga na 24bita ?

Ukoliko ti je projekat 32 bita FP a konvertor na kartici 24 bita, neko mora konvertovati 32 bita u 24 da bi konvertor na izlazu mogao da procita informaciju i prevede je u analogni signal. Verovatno kartica sama, koristeci CPU konvertuje sve u jezik citljiv izlaznom konvertoru.

Quote:

Sa ili bez suma kvantizacije ?

Opet dobro pitanje.
Svi znamo da pri svakoj A/D konverziji nastaje sum kvantizacije, ali da li se isti sum javlja pri promeni bit deptha, tj onda kada je signal vec digitalizovan?

Rekao bih da ne, ali evo pretrazih internet i ne nadjoh odgovor na to pitanje.
Pretpostavljam da se pri smanjenju bitaze, samo odbacuju bitovi najmanje vaznosti.

Quote:

samo me cudi da se niko vise ne javlja..

Mene takodje. Dobra si pitanja postavio, a sve sto imamo su moja nagadjanja :)

SumAnuT 19-09-2007 03:26 PM

Izgleda postoje dva nacina za smanjenje bit deptha, jedan je sa a drugi bez ditheringa.

Mi prosirismo ovo na kompletnu digitalizaciju :)

Bota 19-09-2007 04:12 PM

Vidim da me prozivate pa evo da se i ja javim :)

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 170134)
Ako je u projektu bitdetph 32bit floatingpoint, sta se onda cuje na D/A konverterima koji su po prirodi 24bitni??

Po logici stvari, ako odmjerak koji je kodovan sa 32 bita dovedeš na 24bitni D/A konvertor, doći će do odbacivanja najnižih 8 bita jer oni ne utiču uopšte na stvaranje analognog signala. Doprinos najlakših osam bita je po nivou ravan šumu kvantizacije 24bitne konverzije. Signal koji bi dobio samo od tih 8 bita (kad bi sve najteže bite postavio na 0) na izlazu iz 24bitnog konvertora ne bi se čuo (čuo bi se kao šum). Da kažem slikovito, tih najnižih osam bita ''propada kroz sito'' pa nemaju uticaj na konačni analogni signal.

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 170134)
i ponovo, iz tog ugla, da li bih 24bitnim exportom takvog projekta, dobio rezultat koji sam cuo prilikom rada u 32bitFP projektu?

Vjerovatno bi čuo bolji rezultat ako je u proces eksporta uključen i dithering.

Koliko sam ja shvatio, dithering i služi upravo da promjeni karakter kvantizacionog šuma (koji je periodičan pa unosi nove harmonike tj. izobličenje u rezultujući signal) jer se razlikuje od bijelog šuma koji je uhu najugodniji (ima ravnu frekvencijsku karakteristiku) i koji je je opisan Gausovom (normalnom) raspodjelom. Nakon ditheringa i šum kvantizacije dobija normalnu raspodjelu.

Boggy, ispravi me ako griješim.

SumAnuT 19-09-2007 05:27 PM

Sad je i boggyju pala prozivka :mrgreen:

Ja se ne secam da sam igde cuo da je sum kvantizacije periodican. Znam da se dithering koristi da bi se signalu dodao beli sum koji je prijatniji za uho od suma kvantizacije ...

Arthur 19-09-2007 05:28 PM

da, ali koja je onda svrha 32bitnih sabirnica ukoliko mi to ne mozemo cuti kao 32bitni rezultat.. znam za sabiranje, i skracivanje, i kontam da je verovatno kvalitetnije sabiranje na vecem bitdepthu, ali me zanima sta ja cujem i kako da to exportujem za mastering!? Gde je kvaka...

Bota 19-09-2007 05:48 PM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 170465)
Sad je i boggyju pala prozivka :mrgreen:

Ja se ne secam da sam igde cuo da je sum kvantizacije periodican. Znam da se dithering koristi da bi se signalu dodao beli sum koji je prijatniji za uho od suma kvantizacije ...

Naravno da je periodičan. Ako pustiš sinusoidu čiji je period 1 sekunda kroz a/d konvertor i odmjeravaš je tako da dobiješ 10 odmjeraka po sekundi (po periodu), ti ćeš u procesu kvantizacije ''zaokružiti'' vrijednosti amplitude svakog odmjerka ponaosob. Zaokruživanjem činiš grešku koja se čuje kao šum kvantizacije.

E sad, posmatraj npr. treći po redu odmjerak u svakoj sekundi (periodu). Treći odmjerak dobijen u prvoj sekundi će imati istu grešku kao i treći odmjerak u drugoj sekundi kao i treći odmjerak u trećoj sekundi itd. Svi će se oni razlikovati za istu vrijednost od stvarne vrijednosti signala. Drugim riječima, doprinos trećeg odmjerka ukupnoj greški (šumu kvantizacije) je periodičan u vremenu. Ako gledaš u frekventnom domenu, doprinos trećeg odmjerka ima diskretan spektar, na tačno određenoj frekvenciji, odnosno predstavlja novu komponentu u spektru signala, tj. distorziju ulaznog signala.

Bota 19-09-2007 05:52 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 170468)
da, ali koja je onda svrha 32bitnih sabirnica ukoliko mi to ne mozemo cuti kao 32bitni rezultat.. znam za sabiranje, i skracivanje, i kontam da je verovatno kvalitetnije sabiranje na vecem bitdepthu, ali me zanima sta ja cujem i kako da to exportujem za mastering!? Gde je kvaka...

Kvaka je vjerovatno ba? to ?to si napisao. Sabiranje (uop?te obrada) je preciznije kad radi? sa 32 bita nego sa 24.

SumAnuT 19-09-2007 05:58 PM

Quote:

Originally Posted by Bota (Post 170478)
Naravno da je periodičan. Ako pustiš sinusoidu čiji je period 1 sekunda kroz a/d konvertor i odmjeravaš je tako da dobiješ 10 odmjeraka po sekundi (po periodu), ti ćeš u procesu kvantizacije ''zaokružiti'' vrijednosti amplitude svakog odmjerka ponaosob. Zaokruživanjem činiš grešku koja se čuje kao šum kvantizacije.

E sad, posmatraj npr. treći po redu odmjerak u svakoj sekundi (periodu). Treći odmjerak dobijen u prvoj sekundi će imati istu grešku kao i treći odmjerak u drugoj sekundi kao i treći odmjerak u trećoj sekundi itd. Svi će se oni razlikovati za istu vrijednost od stvarne vrijednosti signala. Drugim riječima, doprinos trećeg odmjerka ukupnoj greški (šumu kvantizacije) je periodičan u vremenu. Ako gledaš u frekventnom domenu, doprinos trećeg odmjerka ima diskretan spektar, na tačno određenoj frekvenciji, odnosno predstavlja novu komponentu u spektru signala, tj. distorziju ulaznog signala.

Da ali samo ukoliko je signal prosto periodicnog oblika, zar ne?

Ukoliko je signal slozen, sum kvantizacije tesko da moze biti periodican, sem ako se bas zadesi ...

Mozda gdesim?

boggy 19-09-2007 06:02 PM

Quote:

Originally Posted by Bota (Post 170444)
.....

Boggy, ispravi me ako griješim.

Sve je ok... sjajno pishesh... samo nastavi... chitam sve vreme, ali ne vidim da bi ista trebalo dodati... :)

Jedino si prevideo da Arthur spominje 32bit floating point... e sad ako ti nije mrsko, objasni im kako ide zapis floating point u 32bitnoj rechi. Koliko otpada na znak, mantisu i eksponent, posto se sa tim spekulishe nadugacko i nashiroko po netu... pogotovo sto prelaz sa floating na fixed nije uopste tako trivijalan, u smislu da se samo odbace "suvishni" bitovi.

Tu se onda otvara drugi thread, odnosno, koliko REALNO mogu imati tacnih cifara u floating point i fixed point... s obzirom na to da sve to kasnije odlazi u fixed point 24bit... i to je maksimalno sto se danasnjih konvertora tice... jako malo ima hardware sprava koje bi znale ISHTA da urade sa 32bit fixed point, iako se kroz AES3 ili S/P DIF mogu preneti i takvi semplovi,... te duzine

pozdrav i hvala :)

bogi

Bota 19-09-2007 06:13 PM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 170481)
Da ali samo ukoliko je signal prosto periodicnog oblika, zar ne?

Ukoliko je signal slozen, sum kvantizacije tesko da moze biti periodican, sem ako se bas zadesi ...

Mozda gdesim?

Periodičnost ?uma treba shvatiti na način da mu je spektar diskretan, to jest izra?en na pojedinim frekvencijama.

Ako odmjerak čija je vrijednost, recimo 6,8 zaokru?uje? na 7, unosi? gre?ku od 0.2 i ta gre?ka će se pojaviti svaki put kad na ulaz d/a konvertora dođe ba? taj odmjerak od 6,8. Koliko često se pojavljuje taj odmjerak, toliko često će se javljati i gre?ka od 0.2. ?to znači da gre?ka nije nezavisna (stohastička, nepredvidljiva) već naprotiv, učestanost pojavljivanja odmjerka je povezana sa učestano?ću pojavljivanja gre?ke.

Bota 19-09-2007 06:17 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 170484)
Sve je ok... sjajno pishesh... samo nastavi... chitam sve vreme, ali ne vidim da bi ista trebalo dodati... :)

Jedino si prevideo da Arthur spominje 32bit floating point... e sad ako ti nije mrsko, objasni im kako ide zapis floating point u 32bitnoj rechi. Koliko otpada na znak, mantisu i eksponent, posto se sa tim spekulishe nadugacko i nashiroko po netu... pogotovo sto prelaz sa floating na fixed nije uopste tako trivijalan, u smislu da se samo odbace "suvishni" bitovi.

Tu se onda otvara drugi thread, odnosno, koliko REALNO mogu imati tacnih cifara u floating point i fixed point... s obzirom na to da sve to kasnije odlazi u fixed point 24bit... i to je maksimalno sto se danasnjih konvertora tice... jako malo ima hardware sprava koje bi znale ISHTA da urade sa 32bit fixed point, iako se kroz AES3 ili S/P DIF mogu preneti i takvi semplovi,... te duzine

pozdrav i hvala :)

bogi

Joj zaboravio sam i ja koliko tačno bita otpada na ?ta. Da ne lupam na pamet, trebalo bi prvo provjeriti na netu.

All times are GMT +1. The time now is 06:05 PM.