![]() |
Optimalna jacina sirovog usnimka?
Zanima me koliko "panjite" signal pri snimanju?
Konkretno me zanima snimanje elektronskih instrumenata. Dali je najbolje da signal bude sto jaci (ali naravno da ne klipuje) ili postoji neka optimalna "decibelaza" (npr -3, -5,ili -10 db), da bi taj sirovi materijal dao sto bolje rezultate u kasnijoj obradi itd??? |
Re: Optimalna jacina sirovog usnimka?
sto blize nuli, to bolje... cisto da odrzis bitazu.. u principu je nebitno
|
imas 2 preporuke, da 'zamislis' analognu 0 na -18 i -24dB.........
|
Moze neko pojasnjenje?
|
Pa kolega, Sumanuti, 1. godina, audiotehnika:D
|
Tek sam sad skapirao sta si rekao.
Mislio sam da si rekao da se snima na -18 i -24, pa reko da nije prolupao po stare dane :p |
Quote:
do crvenog! a da ne krchi !! kratko i jasno....da zakucava. a nekad je i distorzija dobra ako je topla.,.. |
Quote:
|
Bitno je da imas upakovan kompletan instrument (da se cuje bukvalno sve), jer u koliko snimas na nizem nivou i budes hteo kasnije da pojacas, neces dobiti kvalitetan zvuk i slabiji tonovi se uopste nece cuti, jos ces i gratis shum da dobijes. Bas kao sto je rekao DaBear rekao, treba snimati sto jace, samo da ne klipuje (osim ako ti to ne zelis).
|
Ne verujem da iko zeli digitalni klip:cool:
|
^neki frikovi to koriste umesto bitcrushera.. ima nas raznih..
|
....
|
Da, Paki je u pravu, ako se snima digitalno, najsigurnije je savetovati da se NIKAKO ne ulazi u klip... jer stvarno jako malo AD konvertora postoji koji imaju ozbiljan analogni limiter na ulazu koji proradi PRE nego sto konvertor zaklipuje... a digitalni klip, siguran sam, se ne svidja nikome...
Ako niste sigurni... podesite gain tako da pri najjacem zvuku (peak value!) dodje otprilike bar jedan decibel ispod 0dBFS (clip-point).... moze i TRI! ;) Teranje do "nule" je realno stara navika preostala od magnetofona... koji su imali prilicno mali dinamicki opseg, te se svaki decibel viska "cuo do neba" ;) sa 24bit rezolucijom, uz neke normalne uslove snimanja, i kod vecine pristojnih konvertora... mozete ici i do -20dBFs sa peakom prilikom snimanja, a da vam snimak i dalje ostane tehnicki ispravan... (ovo uslovno kazem... opet moze zavisiti od slucaja do slucaja) Znaci, kod nivoa ulaznog signala u toku digitalnog snimanja... je mozda najvaznije da signal ne zaklipuje NIKAD, ostalo je manje bitno (govorim o tehnicki ispravnom snimku i konvertorima koji su najrasprostranjeniji kod korisnika!) pozdrav bogi |
hahahahh.. jedna opaska: katzu se sad svet prevrce.. haahah.. shta bi sa onih 6 db "blankinga"? :)
iskreno, nikad nisam pratio to.. ipak, nemam 150db headrooma da mogu tako da se zaebam.. :) |
All times are GMT +1. The time now is 03:28 PM. |